VN stuurt meer militairen en politie naar Haïti

De Verenigde Naties sturen tweeduizend militairen en vijftienhonderd politieagenten extra naar Haïti. De huidige VN-macht van zevenduizend militairen en 2100 politieagenten wordt uitgebreid om hulpkonvooien te beschermen en te verzekeren dat voedsel en water onder slachtoffers van de aardbeving kunnen worden verdeeld zonder dat dit leidt tot geweld, zei secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren voor de Veiligheidsraad.

Hoofd vredesoperaties van de VN Alain Le Roy zei dat de extra troepen noodzakelijk zijn vanwege het 'enorme' aantal verzoeken om beveiliging van humanitaire konvooien. Alleen al het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties voert zestigduizend ton voedsel aan, dat naar meer dan tweehonderd verdeelpunten moet worden gebracht. Ook is extra politie nodig voor de bewaking van een provisorische gevangenis voor een deel van de vierduizend gedetineerden die uit de ingestorte gevangenis in Port-au-Prince zijn ontsnapt.

Le Roy zei dat de VN-missie en het Amerikaanse leger een 'duidelijke taakverdeling' hebben gemaakt: de VN-eenheden zorgen voor de 'algemene veiligheid in het land', terwijl het Amerikaanse leger het vliegveld van Port-au-Prince runt en de Amerikaanse humanitaire inspanningen ondersteunt.

De Europese Unie besloot gisteren een deel van de extra politieagenten beschikbaar te stellen. De aan Haïti grenzende Dominicaanse Republiek heeft achthonderd man veiligheidstroepen aangeboden om de weg van Port-au-Prince naar de Dominicaanse grens te beveiligen.

Submitter:  Bron: Novum