DVD: The Proposal

Als je carrière op het spel staat, dan is alles geoorloofd; daar valt zelfs het ongewild trouwen van je assistent onder. Dit voornemen staat centraal in The Proposal, een romantische komedie met Sandra Bullock (Two Weeks Notice en Speed) en Ryan Reynolds (Definitely, Maybe en The Amityville Horror). Zoals het een 'romcom' betaamd, springt er natuurlijk werkelijk een soort van vonk over tussen de twee hoofdrolspelers. Een bekend recept, waardoor de dvd met de film al snel op de stapel van de dertien-in-het-dozijnfilms gegooid dreigt te worden. Het zijn echter de meer-dan-gemiddelde acteerprestaties en de chemie van en tussen het tweetal, die de eind vorig jaar uitgekomen dvd best aardig maakt om tijdens een paar verloren uurtjes in de speler te stoppen.

The Proposal DVD

Bullock kruipt in de huid van Margaret Tate, redacteur bij een prestigeuze uitgeverij in New York. Ze is gewend om altijd haar zin te krijgen en misbruikt om die reden regelmatig haar ambitieuze assistent Andrew Paxton, gespeeld door Reynolds. De Canadese Tate dreigt echter haar baan kwijt te raken als haar visum niet wordt verlengd. Ze zou als gevolg terug naar Canada moeten. Maar de oplossing is betrekkelijk eenvoudig: ze dwingt Paxton om haar te trouwen. De immigratiedienst neemt het verhaal van Tate echter niet zo serieus. Ze mag alleen haar visum behouden als ze met Paxton naar zijn ouders in Alaska gaat om te bewijzen dat de trouwplannen serieus zijn.

Alle elementen voor een komedie zijn aanwezig. Het is voor Tate en Paxton al lastig genoeg om de buitenwereld en de familie van Paxton te overtuigen van hun trouwplannen. Tate moet zich daarnaast als stadsmens ook nog eens aanpassen op het platteland van Alaska. Gooi daar nog een argwanende vader, een overenthousiaste moeder en oma en een grappige Oscar Nunez (Reno 911, The Office US) als niet-te-vergeten plaatselijke dorpsgek bij en de mix is compleet. Desondanks weten alleen Bullock en Reynolds echt te overtuigen. Bullock acteert zoals we haar kennen: grappig, verlegen en bij vlagen obstinaat. Dat mixt prima met het sarcasme van Reynolds.

The Proposal

Niet alleen de film is grotendeels middelmatig, dit geldt ook voor het schijfje zelf. De dvd-menu's blinken niet uit in originaliteit en ik heb wel eens kwalitatief betere beelden op een dvd gezien. Ook de extra's zijn niet meer dan aardig. Regisseur Anne Fletcher en schrijver Peter Chiarelli hebben de moeite genomen om een commentaartrack op te nemen, er zijn twee verwijderde scènes te aanschouwen en er is een kijk-ons-eens-spontaan-zijn-achtig stukje met bloopers en leuke uitspraken te zien. Het leukst is nog het alternatief einde met optioneel commentaar. Dit einde introduceert nog een extra karakter en is zeker de moeite waard om te kijken.

Kortom, fans van Bullock en Reynolds doen geen miskoop met dit schijfje. Liefhebbers van romantische komedies kunnen de dvd eigenlijk ook niet laten liggen. Verwacht echter geen tranentrekkende scènes of gierend-over-de-vloer-rollende hilariteit. Laten liggen dus? Nee, ik denk dat het grootste gedeelte van filmliefhebbend Fok! rustig moet wachten tot de film in de budgetbakken ligt. Op dat moment doe je namelijk absoluut geen verkeerde aankoop voor de saaie doordeweekse avond of de regenachtige zondagmiddag.