Minder spoeddebatten in 2009

De Tweede Kamer heeft vorig jaar iets minder spoeddebatten gehouden dan het jaar ervoor. Dat maakte Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) vandaag bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst met de parlementaire pers.

In 2009 werd 62 keer een spoeddebat aangevraagd, drie minder dan in 2008. Het aantal interpellatiedebatten steeg echter wel van acht naar twaalf, waardoor het totaal aantal debatten met een spoedeisend karakter vorig jaar toch licht steeg.

De meeste mondelinge vragen werden vorig jaar gesteld door Paulus Jansen van de grootste oppositiepartij SP met acht stuks. Het jaar daarvoor was dat Kees Vendrik (GroenLinks) met zes stuks. De meeste schriftelijke vragen werden voor het tweede jaar op rij gesteld door Marianne Thieme (PvdD). Met 160 vragen stelde zij er 25 minder dan in 2008. Zij werd gevolgd door PVV'er Raymond de Roon, die er 89 stelde.

De SP voert de lijst aan als het gaat om het aantal schriftelijke vragen dat per fractie wordt gesteld (742), gevolgd door het CDA (454) en de PVV (390). In totaal werden door alle Kamerleden vorig jaar 3.029 schriftelijke vragen gesteld.

De Tweede Kamer stemde verder over 204 wetsvoorstellen en er werden in totaal 223 amendementen aangenomen. Frans Weekers (VVD) wist met veertien wijzigingsvoorstellen de meeste aangenomen amendementen op zijn naam te schrijven. In totaal werden vorig jaar verder 2.626 moties ingediend waarvan er 889 werden aangenomen; de SP diende met 571 stuks de meeste moties in.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) is namens het kabinet het meest te vinden in de Tweede Kamer. Vorig jaar was hij 114 keer aanwezig. Hij wordt gevolgd door minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA), die negentig keer haar opwachting maakte en minister van Milieu en Ruimte Jacqueline Cramer (PvdA). Zij was er 89 keer. Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) is de hekkensluiter met 26 bezoekjes aan het parlement.

Submitter:  Bron: Novum