Levenslang voor corrupte Chinese rechter

Marc (MPG)

Een voormalig rechter van het Chinese hooggerechtshof is vandaag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens verduistering en aannemen van vierhonderdduizend euro aan steekpenningen. Ook al zijn persoonlijke bezittingen zijn verbeurdverklaard, melden Chinese staatsmedia.

Huang Songyou, ooit vicepresident van het hof, is de hoogste Chinese rechter tot nog toe die wegens corruptie is aangepakt. Het hof telt dertien leden, waarvan de voorzitter tevens deel uitmaakt van het Centrale Comité van de Communistische Partij.

Huang (52) was beschuldigd van het aannemen van omgerekend vierhonderdduizend euro van een advocatenfirma, in ruil voor gunstige uitspraken. Eerder zou hij als president van een rechtbank in de provincie Guangdong omgerekend 122 duizend euro aan overheidsgeld hebben verduisterd. Volgens het staatspersbureau Xinhua heeft Huang de feiten bekend.

In 2000 werd het hoofd van de communistische partij in Shanghai, Chen Liangyu, wegens zijn aandeel in een pensioenschandaal tot achttien jaar gevangenis veroordeeld. In 2007 werd de directeur van de Chinese voedsel- en medicijnenautoriteit terechtgesteld omdat hij zich had laten omkopen om gevaarlijke nepmedicijnen toe te laten.