Doornbos vol vertrouwen naar nieuwe IndyCar seizoen

Robert Doornbos kijkt met vol vertrouwen uit naar zijn tweede IndyCar-seizoen. De Rotterdammer maakte 2009 zijn debuut in de Indy Racing League voor Newman/Haas/Lanigan Racing. "Op zich begon het allemaal niet verkeerd. De eerste paar wedstrijden had ik de snelheid wel te pakken. Maar daarna begonnen de problemen."

Bobby D. had vooral veel technische problemen. "Het ging vaak fout tijdens de pitstops, waardoor ik een goede klassering kon vergeten. En vervolgens rijd je rond met een auto waarvan je niet weet of alles nog goed functioneert. Op die manier werkte het gewoon niet."

Het vertrouwen in de monteurs van Doornbos bij Newman/Haas/Lanigan Racing was er niet. "Op een oval als Indianapolis rijd je rond de 350 kilometer per uur. Dan wil je dat alles goed zit. Dat was niet altijd het geval. Ik had geen vertrouwen meer in mijn monteurs. Dat is wel heel belangrijk."

"Van de teamleiding kreeg ik steeds excuses aangeboden, maar daar koop je niets voor. Ik was er wel klaar mee."
Na twaalf wedstrijden besloot Doornbos het bij zijn oude Champcar team HVM te proberen. "Bij HVM werken nog veel jongens uit mijn ChampCar-seizoen, dus daar was het vertrouwen er direct."

Het IndyCar-seizoen begint op 14 maart met een stratenrace in São Paulo, dat voor het eerst op de kalender staat. "Het lijkt me heel gaaf om daar te rijden. Die baan is voor iedereen nieuw", zegt de 28-jarige Doornbos, die vooral uitkijkt naar de derde race, op het Barber Motorsports Park in Alabama. "Dat is een vloeiend, bijna Europees circuit. Die baan ligt me wel, dat weet ik zeker."

Doornbos heeft nog gekeken of er nog mogelijkheden in de Formule 1 waren. "Er komt een aantal teams bij, dus hebben we gekeken of er mogelijkheden waren. Er waren wat gesprekken met USF1 en ook Campos Meta was geïnteresseerd, alleen zij vragen rond de vijf miljoen dollar aan sponsorgeld. Als ik dat al zou hebben, ging ik liever vooraan rijden in de IndyCar Series dan achteraan in de Formule 1."