'Israël probeert critici mond te snoeren'

Bram (vulli)

Israël arresteert steeds vaker prominente tegenstanders van het regeringsbeleid tegen de Palestijnen. Dat hebben critici gezegd die beweren dat de regering probeert afwijkende meningen de kop in te drukken.

In het meest opzienbarende geval arresteerde de politie van Jeruzalem het hoofd van een Israëlische mensenrechtengroep. Dat gebeurde tijdens een wake tegen de uitzetting van Palestijnse gezinnen van wie de huizen werden ingenomen door joodse kolonisten.

Sinds de zomer zijn tientallen Palestijnse en Israëlische activisten opgepakt, onder wie de organisatoren van wekelijkse demonstraties tegen de Israëlische afscheiding van de Westelijke Jordaanoever en mensen die oproepen tot een internationale boycot van Israëlische producten.

In Oost-Jeruzalem heeft de politie de afgelopen maanden een stuk of zeventig demonstranten ingerekend. Op de Westoever wordt hard opgetreden en worden demonstraties met traangas en kogels uiteengeslagen. Israël beweert dat deze protesten illegaal zijn en dat het harde optreden een reactie is op het gooien van stenen door relschoppers.

Vorige week werd Hagai Elad opgepakt, het hoofd van de burgerrechtenbeweging in Israël. Anderhalve dag later kwamen hij en andere arrestanten weer vrij. Volgens Elad worden mensen sinds de oorlog in Gaza vorig jaar steeds vaker vanwege een afwijkende mening gearresteerd. Tijdens die oorlog rekende Israël honderden anti-oorlogsdemonstranten in, voornamelijk Arabische burgers van Israël.