FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 januari 2010

De Jonge: "Heerenveen moet sterker worden"

Sc Heerenveen is na de nederlaag vandaag tegen FC Groningen dieper in de problemen geraakt. De Friezen bezetten momenteel de veertiende plaats in de Eredivisie en zitten maar drie punten boven de streep van de nacompetitie. Trainer Jan de Jonge beseft dat er bij zijn team een knop om moet en dat er geknokt moet worden voor de punten.

"We moeten heel goed beseffen dat we nu toch echt aan de bak moeten. We moeten elke wedstrijd benaderen alsof het onze laatste is. Wij moeten nu nergens naar kijken. De ranglijst erbij halen is zinloos. We moeten simpelweg meer punten gaan pakken," zei de oefenmeester die vindt dat de eerste goal van Tim Matavz nooit had mogen vallen. "Als je echt goed verdedigt, kan het met drie tegen één geen goal zijn." De tweede helft bood aanknopingspunten. "We moeten een beter team worden. Dat heb ik in de tweede helft gezien en dat moet een leidraad zijn."

Heerenveen kampt het hele seizoen al met grote problemen op het middenveld. Hoewel een belangrijke troef, Geert Arend Roorda, weer fit is wil De Jonge hem heel erg voorzichting weer gaan brengen. De Fries kwam door zijn blessures dit jaar nog niet in actie voor Heerenveen. "Voor mij is het geen optie om een risico met Geert Arend te nemen. Een nieuwe tegenslag betekent het einde van zijn voetbalcarrière, vrees ik. We bekijken het van week tot week. Het liefst zou ik al een beroep op hem hebben gedaan, want hij is een goede speler."

Deel 2 Halo 3 Mythic map-pack komt naar Xbox Live

Je zou het misschien niet denken, maar na de release van Modern Warfare 2 spelen nog genoeg mensen Halo 3. Dit moet Microsoft ook gedacht hebben en daarom ze hebben aangekondigd dat het tweede deel van het Mythic map-pack op 2 februari op Xbox Live zal verschijnen. Voorheen waren deze maps alleen te spelen als je de Halo 3 disc gebruikte die je bij Halo: ODST kreeg. In het pakket zitten de 3 maps Heretic, Citadel en Longshore en het pakket zal 800 MSP kosten. 

IQ-test: De slimste BN'er

Judoka Mark Huizinga heeft de hoogste score behaald van de bekende Nederlanders die meededen aan de 'Nationale IQ-test'. Met een IQ van 142 is Huizinga de best scorende bekende deelnemer in de 10-jarige geschiedenis van de quiz van BNN.

ONM-actrice Katarina Justic scoorde het slechtst onder de BN'ers, maar behaalde desalniettemin een intelligentiequotiënt van 107, de gemiddelde score van de deelnemers thuis. Schrijver Kluun behaalde een score van 127, Llink-presentator Sebastiaan Labrie scoorde 113 en standup-comedian Arie Koomen bleek een IQ van 121 te bezitten.

Het deelnemende publiek in de studio was verdeeld in verschillende groepen. De 10-jarigen behaalden een gemiddeld IQ van 102, terwijl de Volendammers het slimst bleken met een gemiddeld IQ van 125. Tijdens de liveuitzending vulden ruim 47 duizend kijkers de test via internet in.

'Oorlogswinter' op Oscar-shortlist

'Oorlogswinter' is nog steeds in de race om een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film te winnen. De Nederlandse productie behoort tot de negen overgebleven films uit een lijst van 65 genomineerden. Op 2 februari worden de vijf definitieve kanshebbers bekendgemaakt.

Aanvankelijk was 'Oorlogswinter' van regisseur Martin Koolhoven de tweede keuze als Nederlandse inzending voor de Oscars. Maar The Academy, de organisatie achter de Oscars, sloot de oorspronkelijke inzending 'Wit licht' uit van deelname, omdat het een bewerking van het origineel betrof.

'Oorlogswinter' neemt het onder de naam 'Winter in Wartime' op tegen een Argentijnse, Australische, Bulgaarse, Franse, Duitse, Israëlische, Kazachse en Peruaanse film. De felbegeerde filmprijzen worden op 7 maart uitgereikt.

Zeestijging bedreigt tijgerpopulatie

Een van de grootste tijgerpopulaties ter wereld kan deze eeuw uitsterven omdat stijgende zeespiegels de natuurlijke leefomgeving van de roofdieren in de mangrovebossen in Bangladesh dreigen te overstromen. Dat hebben onderzoekers van het Wereldnatuurfonds vandaag gezegd.

Als een voorspelde zeestijging van 28 centimeter langs de Bengaalse kust ten opzichte van het jaar 2000 ook daadwerkelijk plaatsvindt neemt de leefomgeving van de Bengaalse tijger in de Sundarbans af met 96 procent. Daarmee zal het aantal tijgers waarschijnlijk afnemen tot vijf.

De tijger is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Als gevolg van stroperij en ontbossing leven er naar schatting nog zo'n 3200 in het wild. In de Sundarbans, een gebied van mangrovebossen en eilanden in de monding van de rivier de Ganges, leven er vermoedelijk nog ongeveer vijfhonderd.

tijger
Tijger bedreigd door stijgende zeespiegel (Foto: Novum)

Shorttrackster Van Doorn spaart zich voor Spelen

Shorttrackster Annita van Doorn zal bij het komende Europees Kampioenschap in Dresden alleen de achtervolging rijden. Schaatsbond KNSB meldt dat ze last heeft van haar linkerscheenbeen en dat ze daarom het individuele toernooi aan zich voorbij laat gaan.

Van Doorn wil met het oog op de Olympische Spelen in Vancouver de blessure niet erger laten worden. Ze komt in Vancouver in actie op de 1.000 meter. In Dresden zal Liesbeth Mau-Asam haar vervangster zijn.

Espanyol verdacht van fraude

Het Spaanse Espanyol wordt door justitie beschuldigd van fraude. De club zou in 2001 expres de transfer van middenvelder Sergio naar Deportivo La Coruña hebben verzwegen voor de belasting. De ploeg uit Galicië betaalde destijds een miljoenenbedrag aan de collega's uit Barcelona.

Bij Espanyol geeft men toe dat de transfer aanvankelijk niet juist is genoteerd in de boeken. In 2006 zou dit alsnog zijn rechtgezet. Desalniettemin worden voorzitter Daniel Sanchez, voormalig directeur José Luis Marco en penningmeester Albert Amat binnenkort op het matje geroepen door justitie.

Kroes goedgekeurd door Europarlement

Fracties in het Europees Parlement hebben vandaag alsnog ingestemd met de benoeming van Neelie Kroes als EU-commissaris voor internetzaken, formeel Digitale Agenda geheten.

Coördinatoren hadden vandaag beraadslaagd over Kroes. Nadat ze vorige week donderdag onvoldoende indruk had gemaakt op de Europarlementsleden, moest ze gisteren opnieuw voor de Europarlementsleden verschijnen om vragen te beantwoorden.

De grote christendemocratische fractie had bij het beraad vandaag bepleit dat Kroes niet zou worden belast met Digitale Agenda, maar met Economische en Monetaire Zaken. "Helaas was er geen meerderheid voor dat idee", zei de Oostenrijkse christendemocraat Paul Rübig na het beraad.

De nieuwe Europese Commissie treedt naar verwachting half februari aan.

FBI: Al-Qaida verspreidt zich

Nu de infrastructuur van het terreurnetwerk in Afghanistan grotendeels is ontmanteld, verspreiden Al-Qaida en aanverwante terreurgroepen zich in Pakistan, Jemen en de Hoorn van Afrika. Dat heeft de directeur van de FBI, Robert Mueller, vandaag gezegd.

Mueller getuigde vandaag tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat over de mislukte aanslag door een Nigeriaan op een Amerikaans vliegtuig op eerste kerstdag. De verdachte had onderzoekers verteld dat hij in Jemen was opgeleid door een aan Al-Qaida gelieerde groepering.

Wethouder onderschrijft conclusies over NZ-lijn

Wethouder Hans Gerson (PvdA) onderschijft de conclusies van de enquêtecommissie over de Noord/Zuidlijn alsnog volledig. Dat zei Gerson vanavond, nadat de gemeenteraad kritiek had geleverd. De raad vond dat de burgmeester en de wethouder niet genoeg hun eigen fouten hadden toegegeven.

De enquêtecommissie concludeerde in december dat het besluit tot aanleg van de Noord/Zuidlijn in 2002 nooit had mogen worden genomen. Volgens de commissie was destijds al duidelijk dat de risico's niet te overzien waren. Met de uitspraak van Gerson onderschrijft het college van burgmeester en wethouders alsnog de conclusies.

Nederlander met xtc gepakt in Argentinië

De Argentijnse douane heeft een 21-jarige Nederlander met meer dan 22 duizend xtc-pillen in zijn bagage op het vliegveld Ezeiza in de buurt van de hoofdstad Buenos Aires opgepakt. De Nederlander probeerde met de drugs het Zuid-Amerikaanse land binnen te komen. Dat melden Argentijnse media.

De man was met een vlucht van luchtvaartmaatschappij Iberia vanuit Amsterdam vertrokken en via Madrid in Argentinië aangekomen. Hij werd afgelopen zondag opgepakt toen hij zich nerveus gedroeg toen hij werd gecontroleerd, meldt de douane van de luchthaven. Hij had de pillen in een dubbele bodem van zijn bagage verstopt. Hij zit vast.

Vrouw dood in woning gevonden

De politie heeft vanavond in het Brabantse Oss in een woning het stoffelijk overschot van een vrouw aangetroffen. De politie sluit een misdrijf niet uit en heeft een man die ook in de woning aanwezig was aangehouden.

De politie en hulpdiensten kregen rond 20.15 uur een melding over een vrouw die medische hulp nodig had in een huis in de Van Anrooijstraat. Toen de politie en de hulpdiensten ter plaatse waren, bleek dat de vrouw al was overleden.

Het is nog onduidelijk wat de leeftijd van de man en de vrouw is. Ook is onduidelijk wat de doodsoorzaak van de vrouw is. De politie onderzoekt de zaak.

Brand op zeilschip Delfzijl

Op een zeilschip dat in een jachthaven in Delfzijl ligt heeft vandaag een hardnekkige brand gewoed. Aan boord van het schip lag een tank met zeshonderd liter diesel. De brandweer had grote moeite om de brand te blussen, meldt de Hulpverleningsdienst Groningen vanavond. Niemand raakte gewond.

Rond 17. 15 uur kwam er een melding binnen van de brand op het schip dat lag afgemeerd in de jachthaven Eemskanaal Noordzijde. De brandweer kon, nadat het schip was volgespoten met schuim, na vier uur het sein brand meester geven. Het vuur sloeg niet over naar andere boten. De oorzaak van de brand is onduidelijk.

'Necrofielen' misbruiken Facebook voor Haïtiaanse lijken

Tijdens rampen waar tienduizenden lijken zich opeenhopen, zijn necrofielen er als de kippen bij om een graantje mee te pikken. De zieke geesten hebben zelfs een heuse groep aangemaakt op Facebook om geld in te zamelen voor hun hobby.

Onder de schuilnaam '2kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti' (2 kronen per lid voor de aardbevingslachtoffers in Haïti) opende de Svenska Nekrofil-föreningen (Zweedse Necrofielenvereniging) een speciale groep op Facebook. Hierop werd de illusie gewekt dat als de groep 200.000 leden zou hebben, er vier ton in Zweedse kronen, zo'n 20.000 euro, naar de slachtoffers zou gaan.

De groep groeide in korte tijd uit tot een enorm succes. De ruim 200.000 liefdadige Zweden kwamen echter van een koude kermis thuis toen uit de doeken werd gedaan met welke bedoelingen de groep was opgericht.

"Zoals velen al weten, is het de Zweedse Necrofielenvereniging die nu 500.000 kronen naar Haïti stuurt om er zeker van te zijn dat de lichamen die naar huis worden gestuurd in optimale conditie blijven", staat er op de pagina te lezen. Naast de boodschap heeft de groep ook enkele schokkende foto's geplaatst met een aanvullende tekst waarop de groep beschrijft met welke soort lijken de leden seks willen hebben.

Hoewel het ledental gistermiddag al 212.000 had bereikt, slonk het ledental aanzienlijk toen de ware aard van de groep naar buiten kwam. Gisteravond is de bizarre groep zelfs van Facebook verwijderd. In een email naar een Zweedse krant heeft een van de oprichters echter verklaard dat het een grap was om 'mensen aan het lachen te maken en mensen te leren hun bronnen goed te evalueren'.

8 pubers in ziekenhuis na drinken chilisaus

Acht Duitse jongens zijn vandaag in het ziekenhuis beland na een vurige weddenschap. Samen met twee andere jongens hadden ze vanochtend extreem hete chilisaus gedronken op school.

Het tiental, allen dertien en veertien jaar oud, hadden elkaar opgejut om samen een flesje chilisaus te drinken dat tweehonderd keer zo pittig is als normaal. De saus telde maar liefst 535.000 op de zogeheten Scovilleschaal, een eenheid voor de heetheid van Spaanse pepers. De voor het gewone volk al pittige tabascosaus telt slechts zo'n 2500 eenheden.

Volgens het Rode Kruis voelden de jongens zich vrijwel direct na het drinken van de saus al zo ziek als een hond. Acht van hen moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. Hoe het hen nu vergaat is helaas niet bekend.


Je wordt er tenminste wel goed wakker van

Uitslagen Eredivisie inhaalronde 18 (2)

Vandaag en gisteren waren er in de Eredivisie nog twee inhaalwedstrijden van speelronde 18. PSV wist na het puntverlies van FC Twente eerder deze week de koppositie over te nemen.

FC Groningen heeft voor de tweede maal dit seizoen de Derby van het Noorden gewonnen. sc Heerenveen werd in de Euroborg met 2-0 verslagen. Groningen zette direct druk en dat resulteerde na dertien minuten in een 1-0 voorsprong. Matavz wist drie verdedigers te omspelen en schoot de bal zo achter de keeper van sc Heerenveen. Heerenveen kwam na deze achterstand beter in het spel, maar wist dat niet om te zetten in doelpunten. Na rust werden de kansen groter voor Heerenveen met onder andere een schot op de lat van Losada, maar toch was het FC Groningen dat scoorde. Granqvist wist uit een vrije trap raak te koppen: 2-0. Heerenveen probeerde hierna nog aansluiting te vinden, maar Luciano, de keeper van FC Groningen, wist de spaarzame kansen voor Heerenveen te keren. Het was voor het eerst sinds 2006 dat FC Groningen thuis weer eens van Heerenveen won. Vorig seizoen werden beide duels nog gewonnen door Heerenveen, beide keren door een doelpunt in de 90e minuut.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
FC Groningen SC Heerenveen 2-0
Roda JC PSV 0-1

Stand:
# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 18 15 3 0 48 44 - 13
2 FC Twente 18 15 3 0 48 38 - 15
3 Ajax 18 12 3 3 39 54 - 16
4 Feyenoord 18 11 4 3 37 29 - 15
5 Heracles Almelo 18 10 2 6 32 26 - 24
6 FC Utrecht 18 8 7 3 31 23 - 16
7 AZ 18 9 1 8 28 32 - 21
8 NAC Breda 18 6 5 7 23 25 - 29
9 VVV-Venlo 18 4 8 6 20 25 - 26
10 FC Groningen 18 5 5 8 20 22 - 28
11 Vitesse 18 5 3 10 18 21 - 32
12 Sparta Rotterdam 18 5 3 10 18 19 - 35
13 Roda JC 18 4 5 9 17 23 - 34
14 SC Heerenveen 18 5 2 11 17 17 - 32
15 NEC 18 3 7 8 16 21 - 32
16 Willem II 18 4 2 12 14 20 - 34
17 ADO Den Haag 18 3 5 10 14 18 - 35
18 RKC Waalwijk 18 4 0 14 12 16 - 36

Topscorers:

# Naam Club Doelpunten
1 Suárez Ajax 18
2 Ruiz FC Twente 13
3 Junker Roda JC 9
4 Toivonen PSV 8
= Dzsudzsák PSV 8
= Stoch FC Twente 8
= N'Kufo FC Twente 8
= Dost Heracles Almelo 8


Programma speelronde 19:
Datum Thuis Uit
vr 22/1 PSV NEC
za 23/1 RKC Waalwijk NAC Breda
za 23/1 Heracles Almelo Vitesse
za 23/1 Roda JC FC Utrecht
za 23/1 SC Heerenveen Willem II
zo 24/1 Ajax AZ
zo 24/1 FC Groningen FC Twente
zo 24/1 Sparta Rotterdam ADO Den Haag
zo 24/1 VVV-Venlo Feyenoord

 

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

[Afrika Cup] Uitslagen Poule C

Vanavond werden de laatste wedstrijden uit Poule C afgewerkt. Egypte, dat reeds geplaatst was voor de kwartfinales, trof Benin, dat de volle drie punten nodig had om kans te maken op een plaats bij de laatste acht. Nigeria mocht aantreden tegen het Mozambique van de Nederlandse bondscoach Mart Nooij. Ook deze landen hadden de punten hard nodig.

Egypte - Benin

Benin moest van Egypte winnen om kans te maken op kwalificatie voor de kwartfinales van de Afrika Cup. De Egyptenaren kwamen geen moment van de wedstrijd in de problemen. Al na zeven minuten werd er een 1-0 voorsprong gepakt. El Mohamady schoot vanuit een onmogelijke hoek de bal prachtig over de keeper in de kruising.

Nog voor rust verdubbelde Moteb de score voor De Farao's. Daardoor moest Benin na rust alles op alles zetten om toch nog kans te maken op een kwartfinaleplaats. De Eekhoorns slaagden hier niet in en konden daardoor afscheid nemen van het Afrikaanse voetbaltoernooi.

Nigeria - Mozambique


Mozambique moest voor een daverende stunt zorgen, mochten ze door willen naar de kwartfinale. De ploeg van Mart Nooij had het echter vanaf het beginsignaal erg zwaar tegen het Nigeriaanse team. Toch was Nigeria nauwelijks beter, maar was het wel een stuk effectiever dan Mozambique.

Odemwingie groeide uit tot man van de wedstrijd door uiteindelijk tweemaal te scoren. De 28-jarige spits zorgde kort voor rust dat de Super Eagles op voorsprong kwamen tegen Mozambique. Drie minuten na rust verdubbelde hij de score voor zijn land. Daardoor gaat Nigeria als tweede land uit Poule C door naar de kwartfinales.

Uitslagen Poule C:

Thuis Uit Uitslag
Egypte Benin 2-0
Nigeria Mozambique 3-0


Eindstand Poule C:

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Egypte* 3 3 0 0 9 7-1
2 Nigeria* 3 2 0 1 6 4-3
3 Benin 3 0 1 2 1 2-5
4 Mozambique 3 0 1 2 1 2-6

 

* door naar kwartfinale

Uitslag FC Groningen - sc Heerenveen

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het inhaalduel tussen FC Groningen en sc Heerenveen. Hieronder vind je de uitslag.

 

 

FC Groningen

2 - 0

sc Heerenveen

 13' Matavz
 60' Granqvist
 
 
 Gele kaart: Matavz, (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Lucius
Sankoh
Granqvist
Stenman
Bacuna (Blind/76)
Holla
Lovre
Enevoldsen (Ajilore/62)
v.d.Laak (Koç/90)
Matavz
  Lejsal
Janmaat
Bak Nielsen
Dingsdag
Breuer
Grindheim
Svec (Losada/46)
Popov (Sibon/63)
Beerens
Papadopulos
Assaidi (Elyounoussi/69)

Moeder Anna Kournikova verwaarloost kind

Alla Kournikova is in de Amerikaanse staat Florida opgepakt en aangeklaagd voor verwaarlozing. De 46-jarige moeder van tennisbabe Anna Kournikova heeft namelijk gisteren haar vijfjarige zoon alleen thuis gelaten, terwijl ze zelf boodschappen ging doen.

Een toevallige voorbijganger trof de jongen bij het huis aan en belde de politie. De kleuter heeft de politie verteld dat hij uit een raam op de tweede etage was gesprongen, maar hierbij niet ernstig gewond was geraakt.

Het huis van moeder Kournikova bleek goed beveiligd. Omdat de deur met een nachtslot bleek te zijn vergrendeld, hebben de agenten een raam moeten forceren om toegang tot de woning te krijgen.

Kournikova is opgepakt en aangeklaagd. Na het betalen van een borgsom van drieduizend dollar mocht ze weer huiswaarts keren.

Olic verkozen tot Kroatisch Voetballer van het Jaar

Ivica Olic mag zich met recht de beste Kroatische voetballer noemen. De spits, die na een stroeve start zijn draai heeft gevonden bij het Bayern München van Louis van Gaal, dankt de uitverkiezing aan het medium Vecernji List.

Olic bleef landgenoten als Dario Srna (Shakthar Donetsk) en Niko Kranjcar en Luka Modric (Tottenham Hotspur) nipt voor. Op 30 januari zal de spits gehuldigd worden in de eigen Allianz Arena als Bayern het in de Bundesliga opneemt tegen Mainz 05.

Feyenoord ontslaat 25 werknemers

Dat het financieel niet goed ging met Feyenoord was al langer bekend, maar vandaag werd ook duidelijk dat door de noodzakelijke reorganisatie 25 mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Dit meldde algemeen directeur Eric Gudde vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak.

"We hadden een veel te grote broek aan", sprak hij onomwonden. Door de ontslagronde en andere maatregelen heeft Feyenoord in 2009 11 miljoen euro kunnen bezuinigen. Toch komt de Rotterdamse club aan het einde van het huidige seizoen op een begroting van 37 tot 38 miljoen euro nog 3 tot 4 miljoen euro tekort. Dat is echter nog altijd veel beter dan 16,9 miljoen euro waarmee het vorige voetbalseizoen werd afgesloten.

Pas voor het seizoen 2010/2011 wordt weer een bescheiden winst verwacht. Alle verwachte resultaten zijn op basis van normale bedrijfsvoering, dus exclusief eventuele inkomsten uit transfers. Voor 2012 wil Feyenoord weer helemaal gezond zijn, wat ook noodzakelijk is omdat het nu door de slechte financiële situatie in categorie 1 van de KNVB zit.

Van der Sar: "Ongelooflijk veel steun gehad"

Edwin van der Sar beleefde onlangs zware weken. Zijn vrouw werd getroffen door een hersenbloeding, terwijl de doelman zelf herstellende was van een knieblessure. Afgelopen weekend maakte Van der Sar zijn rentree onder de lat bij Manchester United in de wedstrijd tegen Burnley (3-0).

"Het was goed weer eens een wedstrijd te spelen, dat was lang geleden. Het ging wel lekker", kijkt Van der Sar met Voetbal International terug op het duel met de promovendus. "Het was best een lastig duel, Burnley was een goede tegenstander en verstopte zich zeker niet bij ons."

"Als je de uitslag ziet, denk je dat het makkelijk was, maar we hebben er echt voor moeten voetballen. Met mezelf ging het gelijk goed en dat was ook belangrijk. Na een bepaalde periode van afwezigheid wilde ik mezelf graag laten zien."

De ervaren goalie was zelfs wat nerveus voor de wedstrijd. "Of het nou kwam door mijn leeftijd of dat ik er even uit heb gelegen: ik voelde echt ouderwetse wedstrijdspanning. Het was een belangrijke wedstrijd voor ons om in de titelrace te blijven. Gelukkig hebben we gewonnen en ik hoop dat we deze lijn de komende tijd kunnen doorzetten."

Tijdens zijn herstelperiode trainde Van der Sar even bij zijn oude club Ajax. "Daar heb ik bewust voor gekozen. Ik zat in Engeland en ging me steeds richten op de volgende wedstrijd van Manchester United. Zo gaat dat dan. Zou ik er de volgende keer bij zijn? Dat lukte maar steeds niet. Daarop heb ik er, in overleg en met toestemming van Manchester United, voor gekozen het op een andere manier aan te pakken, om in alle rust verder te herstellen en helemaal fit terug te keren bij Manchester."


Het is nog altijd niet duidelijk wat Van der Sar na dit seizoen zal gaan doen. "Ik bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd, verder kijk ik niet. Geen idee wat ik ga doen, daar ben ik nog helemaal niet mee bezig. Ik vind het nu ook niet gepast daarover te filosoferen. Op dit moment kom ik andere dingen in het leven tegen dan voetbal. Ik zie dingen nu wel in een ander perspectief."

De echtgenote van de doelman werd onlangs getroffen door een hersenbloeding. "Ze is nu nog in Nederland, maar ik hoop dat ze snel hier naartoe komt. Dan is alles weer zoals het hoort. Het is een zware periode geweest voor ons, hectisch ook, maar je moet erdoorheen zien te komen. Het gaat de goede kant op."

"Of ze honderd procent zal genezen? Over haar herstel wil ik verder niets zeggen. Ik heb ongelooflijk veel én goede steun gehad van de mensen bij Manchester United, van de manager tot de spelers, iedereen leeft mee. Ze gaven mij alle tijd en rust."

De la Rosa: "Deal met Sauber was bijna mislukt"

Pedro de la Rosa heeft vandaag in een interview gezegd dat zijn overgang naar het team van Sauber bijna was mislukt. De Spanjaard was twee weken geleden al zo goed als rond met de renstal uit Hinwill, totdat er geruchten opdoken dat Ferrari als leverancier van de complete aandrijflijn er op aandrong dat Giancarlo Fisichella het tweede stoeltje naast Kamui Kobayashi in zou nemen.

De la Rosa brengt ook enkele sponsoren mee naar het team van Peter Sauber. Hij bevestigde tegenover Blick dat zijn overgang van McLaren naar het Zwitserse team bijna niet door was gegaan. "Er waren complicaties, maar details hierover horen niet in de media," zei de Spanjaard. "Het was net een achtbaan. Soms leek het erg dichtbij en op andere momenten juist erg ver weg, dus uiteindelijk is het een plezierige verrassing," liet hij alsnog los.

Voormalig wereldkampioen Nicky Lauda juicht de komst van De la Rosa naar Sauber toe. "Hij heeft niet de snelheid van een Vettel of een Hamilton, maar hij weet hoe hij een auto vooraan moet krijgen. En met die gekke Japanner Kobayashi, die voor mij de sensatie van 2009 was, verkeert hij in een goede positie."

Hockeyers gelijk tegen Pakistan

De Nederlandse hockeymannen hebben een oefenduel tegen Pakistan met 4-4 gelijkgespeeld. Nederland speelde het duel in voorbereiding op het WK eind februari in India.

Bij rust keek Nederland tegen een 2-1 achterstand aan. Het enige doelpunt voor Oranje werd gescoord door Rob Reckers. Na rust maakte Mink van der Weerden uit een strafcorner de gelijkmaker. Daarna kwamen de Pakistanen nog twee keer op voorsprong, maar dankzij Geert-Jan Derikx en later Taeke Taekema kwam Nederland beide keren weer langszij.

Een tegenvaller was nog dat Marcel Balkestein groggy het veld moest verlaten nadat hij een stick in zijn gezicht had gekregen.

Been droomt van derde plaats

Mario Been begint de tweede seizoenshelft met een ongewijzigde selectie. Er zijn geen spelers bijgekomen, maar voor de trainer veel belangrijker, ook geen spelers verkocht.

"Dat betekent dat we met een brede selectie de tweede seizoenshelft ingaan. Lekker toch? Zo kunnen we goed blessures en schorsingen opvangen,”  aldus Been vandaag. Feyenoord staat op dit moment vierde met slechts twee punten achterstand op de nummer drie Ajax. Over anderhalve week treffen de aartsrivalen elkaar  in De Kuip. "Die derde plaats is een reële optie voor Feyenoord", liet Been immer optimistisch weten. "Het zou toch ook geweldig zijn voor deze club als we op die derde plaats terecht kunnen komen? Maar we moeten vooral naar onszelf blijven kijken. Eerst wachten VVV en PSV nog."

Been wist ook nog te melden dat Jonathan de Guzman komende zondag na lang blessureleed weer in de basis zal beginnen. Het talent aast nog steeds op een transfer, waar ook Feyenoord veel belang bij heeft omdat zijn contract komende zomer afloopt. "Maar ik stel hem echt niet op om hem nog even in de etalage te zetten", benadrukte Been. "Jonathan is gewoon een topspeler. Hij doorziet het spel uitstekend. Ik ben blij dat hij weer helemaal fit is. Als het aan mij ligt, blijft hij ook lekker tot het einde van het seizoen bij Feyenoord."

Rossi tevreden na eerste testdag

Valentino Rossi is tevreden na zijn eerste testdag voor Ferrari op het circuit van Barcelona. De Italiaan mocht met een F2008 testen na het behalen van zijn negende wereldtitel in de motorsport. Vandaag klokte The Doctor een tijd van 1:25.500 op een droger wordende baan. Morgen zal hij wederom achter het stuur van de Ferrari kruipen.

"Ik ben erg blij. Het was een goede test, ook al was het 's ochtends nog nat en had ik weinig grip. Daardoor ging het niet lekker. Gelukkig droogde de baan 's middags wel op en kon ik gebruikmaken van de slicks om mijn rondetijden te verbeteren," zei Rossi die met zijn snelste tijd bijna vier seconden langzamer was dan de poletijd van Kimi Räikkönen in 2008. Dat de Italiaan in een F2008 moet testen komt omdat de regels in de Formule 1 het verbieden om buiten de testperiodes te testen met een bolide uit de twee meest recente jaargangen.

Radio-dj Arjen Grolleman (37) overleden

Arjen Grolleman, radio-dj bij KinkFM is vandaag plotseling overleden. Dat maakten Kink FM, Vereniging Veronica en Veronica Holding vandaag bekend. Grolleman werd 37 jaar.

Grolleman was al op jonge leeftijd erg geïnteresseerd in radio en hij richtte op de middelbare school zijn eigen radiozender op. In 1995 is het dan zo ver: hij mag Hollandse hits draaien bij Holland FM, dat later overgenomen wordt door het publieke Veronica. Rob Stenders zag een gedreven dj in hem en vraagt hem bij Kink FM te komen.

Vanaf het allereerste moment (oktober 1995) is Grolleman te horen op het alternatieve radiostation. Hij blijft het radiostation trouw, ook wanneer het een jaar wat minder gaat. Grolleman blijft vrijwillig bij de zender programma's maken en wordt al snel programmaleider en muzieksamensteller bij de zender, om in 2006 samen met Jantien van Tol het directeurschap van Kink FM te delen. Vanaf 1998 verlaat hij Veronica dan ook om zich volledig op Kink te storten. Hij vindt namelijk dat je van hitradio alleen maar 'ongelukkig' wordt. "Bij Kink zit je niet voor het geld. Als je niet heel veel van muziek houdt loop je er gillend weg."

Muziek en radio blijken voor Grolleman een passie, een levenswerk. "Er is niets mooier dan mensen overtuigen dan jouw muzieksmaak. Het is een roeping", aldus Grolleman. En toch roest oude liefde niet. Grolleman keerde in augustus 2002 weer terug bij het vernieuwde Veronica. In het begin als muzieksamensteller, maar tussen 2003 en 2006 is hij op de zender te horen met Concert Classics.

Deel je ongeloof over het overlijden van Grolleman ook in dit topic.

 

'Nout Wellink moet aftreden'

Nout Wellink, de nobele president van De Nederlandsche Bank (DNB), moet aftreden om zo het vertrouwen in de nationale centrale bank weer te herstellen. Dit zegt topaccountant Jules Muis, die onder andere werkzaam was voor de Europese Commissie en de Wereldbank.

Muis deed zijn uitspraken vandaag tijdens de parlementaire commissie die nu onderzoek doet naar de financiële crisis. Muis vindt het onbegrijpelijk dat tal van bewindslieden die op hun plek zaten voordat de crisis begon, er nu nog zitten. Dat staat volgens hem noodzakelijke veranderingen in de weg.

Wellink is een van de mensen, die volgens de topaccountant niet geloofwaardig meer zijn: "Wellink moet zeggen: 'Ik wil het vertrouwen in DNB herstellen, ik stap op.'" Gisteren kreeg Wellink van econoom Sweder van Wijnbergen ook al de wind van voren tegenover dezelfde commissie.

Over de oorzaken van de crisis zei Muis het 'onvoorstelbaar' te vinden dat DNB die niet heeft herkend. Door de relatief grote financiële sector liep Nederland een verhoogd risico volgens de topaccountant : "Je verwacht dan een grotere waakzaamheid van je toezichthouder, temeer omdat grote schade kan optreden voor de belastingbetaler." Wellink had volgens Muis een 'bijzonder zwakke houding'.

Afgelopen zomer wilde Wellink juist graag een nieuwe termijn als president van de DNB.


Fout Wellink?

Doden bij vechtpartij in gevangenis

Bij een vechtpartij in een gevangenis in Durango, in het noorden van Mexico, zijn vanmorgen 23 mensen om het leven gekomen. Verschillende personen raakten gewond. Het gevecht werd uiteindelijk door cipiers bezworen. Dat heeft de woordvoerder van de gevangenis, Carla Puente, vandaag gezegd.

Puente kon niet aangeven hoeveel gevangenen er precies gewond zijn geraakt en wist ook de reden van het gevecht niet.

De afgelopen twee jaar zijn in Mexico meer dan zestig gevangenen omgekomen bij gevangenisgevechten. De gevangenissen zijn vaak overvol en worden losjes bestuurd. Gevangenismedewerkers doen regelmatig hun beklag over het feit dat ze niet zijn toegerust op het bewaken van gewelddadige drugskoeriers.

In augustus werden in een andere gevangenis in Durango negentien gevangenen gedood en raakten twintig mensen gewond toen er een gevecht uitbrak tussen gevangenen die veroordeeld waren in verband met drugs.

'Angelina Jolie had verhouding met leraar'

Angelina Jolie zou haar liefdesgeluk buiten haar huwelijk met Brad Pitt beproeven. De actrice had volgens een getuige een affaire met haar dialectdocent. De uitspattingen van Jolie zouden hebben plaatsgevonden ten tijde van de opnames van de film 'Salt'.

Volgens een voormalig schoonmaakster van het Waldorf-Astoria Hotel in New York ontving Angelina meerdere malen een lange, donkerharige man op haar kamer. De man in kwestie was haar dialectcoach voor de film 'Salt'. Maar volgens de huishoudster deden de twee meer dan samen dialecten oefenen.

"De badkamer was helemaal nat en er lagen overal wodkaflessen Elke handdoek was gebruikt", vertelt de schoonmaakster aan het tijdschrift In Touch. "Overal lagen orchideeënblaadjes in de kamer, en kaarsen. Het bed was bedekt met een rubberen laken en er lagen seksspeeltjes op", aldus de huishoudster.

De schoonmaakster werd overigens ontslagen toen ze zich niet snel genoeg uit de voeten maakten op verzoek van de beveiliging van Jolie, wegens het bezoek van een dokter.

Piratenschedel gestolen uit Duits museum

Een zeshonderd jaar oude schedel die waarschijnlijk heeft toebehoord aan de legendarische Duitse piraat Klaus Störtebeker is gestolen uit een museum in Hamburg. Dit heeft de directeur van het museum vandaag gezegd.

Störtebeker was een beroemde Duitse piraat uit de Middeleeuwen. Gedacht wordt dat hij in 1400 in Hamburg door de autoriteiten is onthoofd, samen met dertig van zijn makkers. De hoofden werden vervolgens op staken gespijkerd bij de toegang naar de Hamburgse haven om eventuele piraten af te schrikken.

De schedel, die door een enorme spijker is doorboord, werd in 1878 gevonden tijdens bouwwerkzaamheden op de plek waar de executie plaatsvond.

Al op 9 januari werd de schedel gestolen uit het Historisch Museum van Hamburg, maar het museum wilde -om het politieonderzoek niet te frustreren- de diefstal niet meteen bekendmaken. Het is onduidelijk hoe de schedel is gestolen. Het museum heeft een beloning van enkele duizenden euro's uitgeloofd voor informatie die leidt tot het terugvinden van de schedel.

Weer overval in Noord-Limburg

Na de overvallen op twee supermarkten in Blerick gisteren, is vandaag weer een supermarkt in Noord-Limburg overvallen. Drie gewapende mannen hebben een Aldi-filiaal in Baarlo overvallen. Het is niet bekend of ze iets buit hebben gemaakt.

De politie neemt de reeks van 24 overvallen in anderhalve maand tijd zeer serieus. Maar liefst tachtig rechercheurs worden ingezet.

Vorig jaar vond in de regio ook een serie overvallen plaats. De jonge bendes die daar verantwoordelijk voor waren, werden vrij snel opgepakt en berecht.

Dit keer gaat het om zwaardere criminelen, vermoedt de politie. De overvallers gaan beter voorbereid te werk.

Meepraten kan ook op ons forum. Daar vind je ook een lijst van alle overvallen.

Donald: "Verhuur niet aan de orde"

Mitchell Donald is een van de jongelingen bij Ajax die regelmatig speeltijd krijgt van trainer Martin Jol. De 21-jarige middenvelder zag andere spelers als Jeffrey Sarpong en Daley Blind uitgehuurd worden aan respectievelijk NEC en FC Groningen.

Zelf ziet hij een vertrek bij Ajax niet zitten. "Het is niet aan de orde geweest. Als je er dicht tegenaan zit, ben je niet echt geneigd te worden verhuurd." Met een basisplaats en vier invalbeurten in de competitie en twee basisplaatsen en drie invalbeurten in de Europa League krijgt Donald dit seizoen kansen. "Die moet ik zelf benutten." Waar Jol hem opstelt, maakt de ambitieuze Amsterdammer niet zo veel uit. "Als ik maar speel. Ik sta het liefst rechtshalf, dat is mijn favoriete positie."

Donald heeft vertrouwen in zijn toekomst bij Ajax. "Ook ik kan me vestigen in het elftal. We zijn met vrij veel spelers, dus makkelijk is het niet, maar ik moet het zelf laten zien. Daar werk ik hard aan."

Voorlopige aanwezige stands E3 bekend

Het game-evenement van het jaar moet toch wel de E3 zijn. Ondanks dat de beurs de laatste jaren wat minder groot was, is de E3 weer helemaal de oude en veel uitgevers willen dan ook een plekje op de beursvloer bemachtigen. Op de site van de E3 is een lijst verschenen met de uitgevers die aanwezig zijn en de lijst is niet mis. Bijna alle grote en kleine uitgevers zijn aanwezig. Let wel op, de lijst is onder voorbehoud en er kunnen dus nog uitgevers weggaan en bijkomen. Hieronder vind je de voorlopige lijst:

  • Activision
  • A.L.S. Industries/R.D.S. Industries
  • Atlus U.S.A, Inc.
  • Atomic-Accessories
  • Autodesk, Inc.
  • Azuradisc Inc.
  • BDA
  • Bethesda Softworks
  • Bigpoint.com
  • Blitz Games Studios
  • BradyGames
  • Capcom Entertainment Inc.
  • City Interactive
  • Creative Mind Interactive Inc.
  • CTA Digital, Inc.
  • DDR Game
  • Deuce Entertainment, LLC
  • Digiwinner
  • Disney Interactive Studios
  • dreamGEAR
  • DXT Inc.
  • Dynaflex International
  • Electronic Arts, Inc.
  • Epic Games
  • Exspect
  • EZ Games Distribution, Inc.
  • ForceTek
  • Game Outlet Europe
  • Game Source Inc.
  • Gamepark Holdings Co., Ltd.
  • Gamer Grub
  • GameSpot
  • Gazillion Entertainment
  • Grace Marketing Company
  • Havok
  • Hollywood Archives Collectibles
  • Hori (U.S.A.), Inc
  • iBeta Quality Assurance
  • IGN.com
  • InComm
  • Infernal Engine
  • Innex, Inc.
  • Iode, Inc.
  • Iron Will Innovations Inc.
  • JFJ Disc Repair
  • K2 Network/GamersFirst
  • Konami
  • LucasArts
  • Majesco Entertainment
  • Marjacq Man
  • Mastermedia
  • MTV Games
  • MusicSkins LLC
  • nDreams Ltd.
  • Nintendo of America, Inc.
  • Nordic Game Resources AB
  • NVIDIA
  • Nyko Technologies
  • OnLive, Inc.
  • Paradox Interactive
  • Parature
  • Parrot
  • Pega HK Limited
  • Penguin United
  • Perfect World Entertainment Inc.
  • Performance Designed Products LLC
  • Playseat
  • Prima Games
  • Proximo Games
  • Rebellion
  • Royal Electronics Inc.
  • RTI Disc Repair
  • Sakar International
  • Scanavo North America Ltd.
  • Sega of America, Inc.
  • Slang
  • Sony Computer Entertainment America
  • Sony DADC
  • Sony Online Entertainment
  • Square Enix, Inc.
  • SureDisc Disc Repair Service
  • Taiwan Pavilion
  • The Get-Well Gamers Foundation
  • The Video Game Club
  • THQ
  • Trion World Network
  • TRITTON Technologies Inc.
  • Turtle Beach
  • U-Way Corporation
  • U.S. Games Distribution
  • Ubifrance
  • Ubisoft Entertainment
  • Univenture, Inc.
  • Warner Bros. Interactive Entertainment
  • WCN
  • XBOX 360
  • X-Games Inc.
  • Zeroplus Technology Co., Ltd.
  •  

    Aerodynamicabaas Ferrari naar McLaren

    Het Formule 1-team van McLaren heeft haar afdeling aerodynamica versterkt dankzij de komst van John Iley. De Brit was hoofd aerodynamica bij Ferrari, maar moest daar afgelopen jaar vertrekken nadat de resultaten van de F2009 door een ontwerpfout tegenvielen. Bij McLaren zal Iley dezelfde functie gaan bekleden.

    Een woordvoerder van McLaren bevestigde vandaag dat de Brit na een vakantie van zes maanden deze maand al aan het werk is gegaan. Hiermee keert Iley terug op het oude nest, want in het verleden was hij ook al werkzaam voor McLaren. Bij Ferrari is hij opgevolgd door Marco de Luca die de definitieve opvolger wordt van Nicholas Tombazis die de functie tijdelijk bekleedde.

    Tony George verlaat de IMS

    Een half jaar geleden stopte Tony George als president van de Indianapolis Motor Speedway. De 50-jarige Amerikaan wou meer tijd besteden aan zijn familie en zijn IRL-team Vision Racing. George maakte nog wel deel uit van de raad van bestuur, maar daar trekt hij zich nu ook van terug.


    De moeder van Tony George, Mari Hulman George en zijn zusters Nancy. Josie en Kathi vroegen Tony nog aan te blijven in de raad van bestuur, maar tevergeefs.
    "We betreuren zijn vertrek, maar we zijn hem erg dankbaar voor wat hij allemaal voor ons heeft gedaan.  We hadden hem graag langer aan boord gehad en we zijn daarom ook erg teleurgesteld over zijn beslissing. Ik wens hem namens de familie echter het allerbeste toe," zo liet Mari Hulman George, de voorzitster van de raad weten. 

    Het lange wachten

    Column Header

    Weet je nog, vroeger, toen je ergens tussen de drie en zes jaar oud was en de zomer op zijn einde liep? Dat was het moment dat je vooruit kon gaan kijken naar wat er die herfst ging gebeuren, langzaam gingen je gedachten daar meer en meer om draaien tot het uiteindelijk half november was. Het moment was daar, Sinterklaas kwam met zijn stoomboot aan in Nederland.

    Klacht over discriminatie lost vaak niets op

    Klagen over discriminatie op de werkvloer leidt in de meeste gevallen niet tot een oplossing van de situatie. De klager houdt desalniettemin vrijwel altijd een goed gevoel over aan het aan de kaak stellen van de discriminatie. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente in opdracht van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

    Veertien procent van de werknemers krijgt met discriminatie te maken. Voor degenen die een klacht indienen verbetert voor zestig procent de situatie niet navenant. Negentien procent ondervindt zelfs direct nadeel van het aan de bel trekken. Dit loopt uiteen van vervelende reacties tot ontslag.

    Het indienen van de klacht bij het CGB draagt bij negentig procent van de klagers wel bij aan het rechtsgevoel. Ze zijn blij dat ze de discriminatie aangekaart hebben, ongeacht de uitkomst daarvan.

    Eurlings: 'dit nooit meer'

    De chaos die het winterse weer heeft veroorzaakt op het spoor is onacceptabel. Dat zei minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) vandaag in de Tweede Kamer. "Wij mogen ons hier niet bij neerleggen. Dit nooit meer."

    De spoorwegen hebben de reizigers letterlijk in de kou laten staan. Een excuus aan de reiziger is dan ook op zijn plaats, zei Eurlings. Hij heeft dit ook duidelijk gemaakt aan de directeuren van de NS en spoorbeheerder ProRail.

    Tijdens het zware winterweer eind december en begin januari kwam een groot deel van het treinverkeer plat te liggen door bevroren wissels en het uitvallen van treinen die niet bestand bleken tegen de stuifsneeuw. Vanwege de treinuitval wordt nog steeds niet volgens het spoorboekje gereden.

    Kamerbreed werd vandaag tijdens een spoeddebat hierover harde kritiek geuit. VVD'er Charlie Aptroot (VVD) sprak van 'geklungel' door ProRail en de NS. "Zij hebben wanprestaties geleverd." Vorige week bleek dat ProRail vlak voor de vorstperiode de wisselverwarming bij station Den Haag HS had uitgezet vanwege onderhoud. "Ik ben echt kwaad, heel kwaad, namens alle reizigers", zei Aptroot.

    Lia Roefs (PvdA) sprak van 'zware blunders'; Ger Koopmans (CDA) hield het op een 'puinhoop' op het spoor en nonchalance en slechte voorbereiding van ProRail en de NS.

    Het stak de verschillende partijen vooral dat ProRail in een eerste reactie de politiek verweet geen geld beschikbaar te stellen voor betere wisselverwarming, terwijl het probleem in 2005 al bekend was. "ProRail krijgt twee miljard euro per jaar, daar kunnen ze toch wel veertig miljoen vrijmaken voor de wissels", stelde Aptroot.

    Momenteel laten de NS en ProRail een evaluatie uitvoeren naar wat er allemaal is misgegaan. Naar verwachting is die binnen enkele weken klaar. Dan wordt ook duidelijk wat er moet gebeuren om te voorkomen dat het treinverkeer opnieuw komt plat te liggen.



    Spoor
    Foto: Novum

    Jongetje (1) dood na val in woning

    Een baby van 1 jaar oud is vanmiddag in een Rotterdamse woning door een val om het leven gekomen. Het is nog niet duidelijk of het om een ongeval gaat of dat er opzet in het spel is. De politie hoort de moeder van het kind. Zij was ten tijde van de val thuis, meldt een politiewoordvoerder.

    De baby viel rond 13.15 uur in de woning aan de Mathenesserweg. Het is nog onduidelijk of de moeder naast het kind de enige was die thuis was toen de baby viel.

    Naschokken Haïti mogelijk start van iets nieuws

    De verwoestende aardbeving in Haïti kan wel eens het einde betekenen van de rampspoed die de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince treft. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst gezegd. Aan de andere kant kan de beving ook een reeks nieuwe bevingen in gang zetten.

    De naschokken in Haïti zijn een teken dat het land zich aanpast aan 'de nieuwe realiteit van de rotslagen', aldus geofysicus Bruce Pressgrave.

    Een opkomst van krachtige aardbevingen in een gebied waar het tweehonderd jaar lang rustig is geweest actualiseert volgens Pressgrave de vraag die al langer onder wetenschappers leeft, namelijk of grote seismische activiteit in één gebied waar tectonische platen samenkomen elders aardbevingen kunnen veroorzaken.

    De Boer naar Fortuna Sittard

    FC Den Bosch, Yoann de Boer en Fortuna Sittard zijn vandaag overeengekomen dat de verdedigende middenvelder vanaf morgen niet meer onder contract staat bij FC Den Bosch, maar bij de club uit Limburg.

    Den Bosch wenste in een persbericht Yoann de Boer veel succes in zijn verdere loopbaan en bedankte hem voor de anderhalf jaar dat hij voor de club uitkwam. De in Marseille geboren middenvelder speelde in totaal 38 competitiewedstrijden voor FC Den Bosch. Dit seizoen speelde De Boer al zestien wedstrijden voor de Brabantse club.

    De Boer is transfervrij, en was al met meer eerstedivisieclubs in gesprek. Vooral ploegen met weinig financiële middelen kwamen daarom in aanmerking voor de Franse voetballer. Eerder huurde de Limburgse club al Harrie Gommans en Edwin Linssen van Roda JC.

     

    Modern Warfare 2 DLC 30 dagen eerder naar de Xbox 360

    Op de grote gamebeurs de E3, onthulde toenmalig Vice-President van het LIVE netwerk John Schappert dat Microsoft een exclusieve deal had gesloten wat inhield dat de eerste 2 map packs van Modern Warfare 2 eerder naar Xbox Live zou komen. Tot voor kort was niet bekend hoeveel eerder de mappen naar de Xbox 360 zou komen, maar daar is nu verandering in gekomen.

    Een woordvoerder van Microsoft heeft trots verteld dat Xbox 360-gebruikers maar liefst 30 dagen eerder kunnen genieten van de nieuwe multiplayer-maps. De content zal natuurlijk naar andere consoles komen, maar als je de maps vanaf dag 1 wilt proberen, dan zal je toch echt een Xbox 360 moeten bezitten. Hoeveel geld in deze deal is gestoken is niet bekend, maar voor een 30 dagen timed-exclusive heeft Microsoft vast diep in haar buidel moeten tasten. De DLC zal in het voorjaar moeten verschijnen.

    Wantrouwen jegens besteding hulpgeld Haïti

    Twee derde van de Nederlanders denkt dat het geld dat via giro 555 wordt ingezameld voor Haïti, niet goed terechtkomt. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma EénVandaag. De helft van de 21 duizend geënquêteerden is niet van plan om geld te geven.

    De mensen die niet doneren zijn teleurgesteld dat het geld dat werd bijeengebracht voor de slachtoffers van de tsunami eind 2004 niet volledig is gedoneerd. Ook de hoge salarissen van topmensen van hulpverleningsorganisaties wordt genoemd als reden om niet te geven.

    Van de ondervraagden heeft 36 procent al gegeven of is van plan dit te doen. Deze groep bestaat voor de helft uit 55-plussers. Gemiddeld geven donateurs tussen de 10 en de 25 euro.

    Paauwe nieuwe aanvoerder VVV-Venlo

    Patrick Paauwe heeft de aanvoerdersband van Keisuke Honda overgenomen. Honda, die deze maand vertrok naar Moskou, was een jaar aanvoerder bij de Koelclub. Paauwe dacht dat met Honda de club uit Limburg wel eens de middenmoot kon halen na de promotie van VVV. Nu zal hij dat zonder de Japanner waar moeten proberen te maken.

    Paauwe zal de geelzwarte band zondag in de wedstrijd tegen Feyenoord voor het eerst dragen. De 33-jarige verdediger kwam afgelopen zomer over van het Duitse Borussia Mönchengladbach en speelde vijf wedstrijden in het shirt van Oranje.

    De nieuwe aanvoerder begon zijn carrière in 1994 bij PSV waarna hij bij De Graafschap ging spelen. Maar Paauwe brak pas echt door bij Fortuna Sittard. Daarop ging hij in 1998 naar Feyenoord, waarmee hij een landskampioenschap, een Johan Cruijff Schaal en een UEFA Cup behaalde. Paauwe maakte daarna een klein uitstapje naar het Franse Valenciennes, waar hij slechts één seizoen volmaakte voor hij naar Duitsland vertrok. 

    Jackson-hommage (3D) tijdens Grammy's

    Michael Jackson wordt tijdens de Grammy's herdacht met een de driedimensionale versie van de videoclip 'Earth Song'. Deze zou oorspronkelijk worden gedraaid tijdens de 'This is It'-concerten in Londen.

    Volgens het Amerikaanse tijdschrift People kunnen televisiekijkers de beelden bekijken met een speciale bril, die ze vantevoren in bepaalde winkels kunnen aanschaffen. Een deel van de clip was al te zien in de film 'This is It', maar het is de eerste keer dat de volledige clip wordt uitgezonden in 3D.

    Daarnaast wordt Michael Jackson postuum geëerd met een oeuvreprijs van de Recording Academy, de organisatie achter de Grammy Awards. De Grammy's, de belangrijkste muziekprijzen ter wereld, worden zondag 31 januari voor de 52e keer uitgereikt in Los Angeles.

    'De prijs voor vrijheid is waakzaamheid'

    "Van al onze verworvenheden is vrijheid het meest dierbaar en het meest kwetsbaar." Met die woorden begon Geert Wilders vanmiddag zijn enkele minuten durende betoog tegen de rechtbank in Amsterdam. Hij drong er met klem bij zijn rechters op aan hem de ruimte te geven zich adequaat te verdedigen, onder meer door het horen van een aantal deskundigen en getuigen.

    "Ik geloof met heel mijn hart en ziel dat onze vrijheid bedreigd wordt. Het is niet langer een gegeven, niet langer een vanzelfsprekendheid", aldus Wilders, die daaraan toevoegde dat hij zijn leven wijdt aan het verdedigen van die vrijheid en daarvoor grote persoonlijke offers brengt.

    Dat is pas groot

    Zal ik het filmpje even samenvatten: wauw, meer komt er niet uit als ik dit zie. De  makers van een BBC documentaire geven een voorproefje op hun nieuwe serie. Ze laten een grot zien met enorm grote kristallen, maar dan niet zomaar groot, eerder gigantisch.

    Klik hier voor het filmpje en nog veel meer tekst en uitleg, ik kon zo snel even geen even lang filmpje vinden op Youtube dus jullie moeten het nog even doen met een linkje naar de site van de BBC.

    Sørensen langer bij Saxo Bank

    Team Saxo Bank heeft het contract van de 25-jarige Chris Anker Sørensen verlengd met drie jaar. De Deen maakt al deel uit van het team sinds zijn profcontract in 2007 ondertekend werd.

    Sørensen heeft zich bewezen als een begenadigd klimmer en in 2008 etappes gewonnen in zowel de Dauphiné Libéré als de Österreich-Rundfahrt. De Deen zal als kopman fungeren, zo maakte ploegleider Bjarne Riis in december bekend.

    PC-versie Modern Warfare 2 patch vrijgegeven

    Nadat de Xbox 360 en de Playstation 3-versie van Modern Warfare 2 al een patch kregen, heeft Infinity Ward nu ook een patch vrijgegeven, die een aantal problemen op de PC moet verhelpen. De patch fixed onder andere de glitch waardoor valsspeler sneller konden rennen dan andere mensen en de glitch waardoor je negatieve XP krijgt. Tevens is de kracht van de Model 1887 beter gebalanceerd en reageert de muis beter dan voorheen. 

    Infinity Wards Robert Bowling, ook wel bekend als fourzerotwo, wist ons ook te vertellen dat er een patch voor de Xbox 360 en de Playstation 3 in testfase zit. Helaas kon Bowling ons geen informatie verschaffen over de datum wanneer deze patch komt, maar lang zal het niet meer duren.

    1887

    De Model 1887 in het echt.

    Campbell wil geld zien van Portsmouth

    De financiële problemen voor de Engelse voetbalclub Portsmouth nemen alleen maar toe. Zo zijn recentelijk alle tv-gelden al over de schuldeisers verdeeld, terwijl nu voormalig speler Sol Campbell geld wil zien. De verdediger beweert dat de club hem nog 1,7 miljoen pond aan bonussen en vergoedingen uit moet betalen.

    Portsmouth bevestigde vandaag dat ze een dagvaarding van de Arsenal-speler hebben ontvangen. "De zaak wordt nu afgehandeld door onze juristen." De dagvaarding komt op het moment dat de club in beroep wil gaan tegen de beslissing van het hooggerechtshof dat de BTW-afdracht van de belastingen niet 7,5 miljoen pond te hoog is. Daarnaast moet de nummer laatst van de Premier League voor 10 februari haar schulden af zien te lossen, anders wordt ze onder toezicht gesteld van de Engelse voetbalbond.

    Mulenga droomt van Liverpool

    FC Utrecht-aanvaller Jacob Mulenga verlangt naar een grotere club. De Zambiaan zegt blij te zijn bij de Eredivisieploeg maar droomt stiekem al van een transfer naar Liverpool.

    "Utrecht is een geweldige club, maar ik kan niet ontkennen dat ik niet van een grotere club droom", zegt Mulenga vandaag. "Ik ben een groot fan van Liverpool", hint hij vervolgens. De 25-jarige aanvaller speelt zich momenteel in de kijker door zijn goede spel in de Afrika Cup. Hij scoorde de afgelopen week tegen Tunesië en Kameroen.

    "Veel mensen dachten de afgelopen jaren dat ik niet meer kon scoren, maar met bidden en hard werken is alles mogelijk", reageert Mulenga op zijn goede vorm. Bij Utrecht ontpopte Mulenga zich in de eerste seizoenshelft tot een vaste waarde. Hij speelde zeventien wedstrijden waarin hij vijf keer het net vond.

    Ook Utrecht-trainer Ton du Chatinier is tevreden over zijn pupil. "Jacob is altijd gevaarlijk. Voor ons is het daarom jammer dat hij nu in Afrika zit. Ik hoop dat hij snel terugkomt want we hebben hem nodig", aldus de oefenmeester.

    Morgen speelt Mulenga met Zambia de laatste poulewedstrijd tegen Gabon. Het land staat momenteel laatste in de groep, maar heeft bij winst nog kans op een plek in de kwartfinale.

    "Vrouwentennissers zijn vette varkens"

    Afgelopen maandag begon in Melbourne het eerste grandslamtoernooi van het jaar, de Australian Open. Er zijn veel redenen om daar naar te kijken; kan Rafael Nadal weer de jacht inzetten op de nummer één-positie? Behaalt Roger Federer voor de 23e keer op rij de halve finale van een grand slam? Kunnen Juan Martin Del Potro en Novak Djokovic een tweede grand slam winnen? Hoeveel aces zal Ivo Karlovic dit keer slaan? En natuurlijk is er ook nog het vrouwentoernooi…

    'Gebrek computers en internet is armoe'

    De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML heeft zich in de tweede helft van vorig jaar sterk hersteld. Zo steeg het aantal orders flink en in het laatste kwartaal werd 50 miljoen euro nettowinst geboekt, na een winst van 20 miljoen euro in het derde kwartaal.

    ASML-directeur Eric Meurice zegt dat de winst te danken is aan "zware investeringen in de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling". De resultaten van ASML waren beter dan verwacht. Toch boekte het bedrijf over geheel 2009 een verlies van 151 miljoen euro.

    ASML, dat zijn hoofdvestiging heeft in Veldhoven, is de wereldleider in de fabricage van chipmachines. Van alle computerchips die in pc's, mp3-spelers, telefoons en andere apparaten zitten, zijn 60 procent met ASML-machines gemaakt.

    De technologiesector lijkt de meest recente economische recessie met veel minder kleerscheuren te hebben overleefd dan andere sectoren. Volgens ASML-woordvoerder Lucas van Grinsven zijn pc's en internet tegenwoordig dan ook een basisbehoefte geworden: "Mensen associëren armoede tegenwoordig ook met een gebrek aan computers en internet."

    Zo profiteert ASML van de groeiende populariteit van smartphones zoals de Apple iPhone. De computermarkt is vooral stabiel gebleven door toenemende verkopen van netbooks, de kleine laptops waar men snel nekklachten van krijgt.


    'Potentie van zonnepanelen wordt onderschat'

    Als het over duurzame energieopwekking gaat, denkt men in Nederland al snel aan windenergie. Ook biomassa wordt mondjesmaat nog wel genoemd. Maar zonne-energie, de grootste bron van duurzame energie, wordt nog altijd gezien als een speeltje voor mediterrane landen of hobbyproject voor mensen die zich door een berg subsidieaanvragen heen willen worstelen.

    Dat beeld van zonne-energie is niet terecht, zo stelt Jaap Hoogakker, analist bij gasleverancier Gasterra. Hoogakker, die zich bezighoudt met duurzaamheidsvraagstukken, heeft berekend dat de zon in 2050 kan voorzien in ten minste eenderde van de Nederlandse energiebehoefte.

    "We hebben echt een keus," zegt Hoogakker. "Het is een misverstand dat we in Nederland niet genoeg zon hebben. De opbrengst van een zonnepaneel hier is ongeveer de helft van de opbrengst in de Sahara. Het is allemaal geen mystieke wetenschap, het is gewoon berekenbaar."

    Consument heeft verkeerd beeld

    Niet alleen Hoogakker vindt dat zonne-energie wordt onderschat. Ook Wim Sinke, een van de belangrijkste experts op het gebied van zonne-energie, denkt dat de consument nog te onwetend is over het onderwerp. "Er is een gebrek aan heldere informatie. De overheid is over zonne-energie weinig uitgesproken en spreekt vooral over de korte termijn en windenergie. Maar de solarsector moet ook beter communiceren."

    Er moet dus betere voorlichting komen, bijvoorbeeld over het financiële plaatje. Tussen 2015 en 2020 wordt het omslagpunt al bereikt waar energie opgewekt door zonnepanelen evenveel kost als zogenoemde 'grijze stroom'. Landen Zuid-Europa bereiken dit punt zelfs al dit jaar of volgend jaar.

    Momenteel is er nog een subsidieregeling, omdat  het verschil tussen zonne-energie en grijze stroom nog te groot is. Het ministerie van Economische Zaken is bezig met de ontwikkeling van een nieuw stimuleringsmodel voor consumenten. Huishoudens die groene strom opwekken, krijgen daar een vergoeding voor. Deze subsidie is onafhankelijk van de begroting, omdat het gefinancierd wordt uit een opslag op de gewone energienota.

    In Duitsland is de nieuwe subsidiestructuur al een doorslaand succes. "We kunnen niet zonder de zon," zegt Sinke overtuigd.

    Kemkers neemt afstand van woorden Bos

    Gerard Kemkers, coach van TVM, neemt afstand van de uitspraken van TVM-directeur Arjan Bos. Bos zei de afgelopen dagen tegenover diverse media dat hij Control-rijders Jan Smeekens en Stefan Groothuis graag aan zijn schaatsploeg toe wil voegen. Gisteren toonde Control-coach Jac Orie zijn ongenoegen hierover.

    "Er is veel rumoer en een groot gedeelte is afkomstig uit ons kamp. Het is ongefundeerd en ongegrond, volledig misplaatst. Verder wil ik er niets over zeggen. Intern hebben we het onderwerp afgesloten," aldus Kemkers die zich met de rijders van TVM in Erfurt aan het voorbereiden is op de Olympische Spelen.

    Goossens nieuwe copiloot Jaguar in ALMS

    Het JaguarRSR-raceteam heeft bevestigd dat Marc Goossens terug zal keren in de #33 JaguarRSR XKR GT cockpit en mee zal doen aan het kampioenschap in de Amerikaanse Le Mans Series (ALMS) in 2010.

    "Het is een eer om uitgekozen te zijn door Jaguar Cars en RSR om in de #33 JaguarRSR XKR GT te rijden en deel uit te mogen maken van dit nieuwe raceprogramma van Jaguar." zegt Goossens. "Ik kan niet wachten tot ik klaar ben met alle testen en ontwikkelingen en weer te beginnen met racen in Sebring na de prestatie die we vorig jaar neer hebben gezet met Mazda Raceway Laguna Seca en de vooruitgang dat het team deze winter heeft geboekt."

    "Ik kijk ernaar uit om te gaan rijden in de Amerikaanse Le Mans Series. Als coureur is de 24 uur van Le Mans de grootste uitdaging die er is, en de ALMS is de beste voorbereiding hierop. Ik heb de 12 uur van Sebring, De Petit Le Mans in Road Atlanta en recentelijk de Mazda Raceway Laguna Seca gereden, maar dit waren slecht eenmalige evenementen. Ik kijk er dus erg naar uit om een heel seizoen deel te nemen aan de ALMS. Het is onnodig om te zeggen dat ik er vol spanning naar uitkijk om de groene vlag te zien in maart en te gaan vechten voor het kampioenschap voor JaguarRSR."

    De ervaren Goossens is afkomstig uit België, maar verhuisde recent naar North Carolina om daar zijn racecarrière in Noord Amerika voort te zetten. Sinds 1985 heeft Goossens meegedaan aan series als Formula Ford, FIA F3000, FIA GT, de Japanse Formule Nippon, het Belcar Kampioenschap, NASCAR en Grand-Am en deed hij mee aan meerdere lange races. Zo stond hij al negen keer aan de start van de 24 Uur van Le Mans. Hij heeft, samen met Vincent Dupont en Anthony Kumpen een record op zijn naam staan, zij wonnen namelijk vier maal de Zolder 24-uurs race ( in 1997, 1998, 2005 en 2007).

    "Ik heb veel respect voor Marc," zegt RSR bestuurslid Paul Gentilozzi. "Hij is een erg getalenteerde coureur dat veel te bieden heeft aan dit Jaguarprogramma. Hij heeft waardevolle feedback gegeven tijdens het testen en de ontwikkelingen in 2009 en reed foutloos in de Mazda Raceway Laguna Seca. Vooruitkijkend naar 2010 gaan we vechten voor het kampioenschap en weten we dat Marc een belangrijke rol gaat vervullen, zowel op de baan als ernaast."

    Goossens en Trans-Am-legende Gentilozzi zijn bevestigd als de bestuurders van de #33 JaguarRSR XKR GT in 2010. Andere rijders zullen nog aan het team toegevoegd gaan worden voor de langdurige evenementen van dit seizoen. Het Amerikaanse Le Mans Series seizoen van 2010 zal van start gaan op 20 maart met de beroemde 12 Uur van Sebring op de Sebring International Raceway in Florida.

    'Jongeren willen meer werken'

    Jongeren van 13 tot 16 jaar zouden graag meer willen werken dan nu het geval is. Gemiddeld besteden ze 12,6 uur per week aan een bijbaan, maar ze geven aan 26,9 uur te willen werken. Met geldgebrek heeft dat niets te maken, bijna zes op de tien houden aan het eind van de maand geld over, blijkt uit onderzoek van bijbanen.nl.

    Ook vorig jaar al wilden jongeren meer werken, maar toen was het verschil tussen de gewerkte uren en de gewenste uren minder groot. Ze werkten toen gemiddeld 11,3 uur en wilden 19,4 uur werken.

    Het bruto uurloon van jongeren is gestegen met gemiddeld een euro. Het verschil tussen het loon van jongens en meisjes is groter geworden. Het verschil is vorig jaar opgelopen naar 27 procent. Jongens krijgen gemiddeld 8,01 euro en meisjes 6,28 euro.

    Barcelona domineert UEFA Team van het Jaar 2009

    Bij de verkiezing van UEFA Team van het Jaar 2009, georganiseerd door de Europese voetbalbond UEFA, is Barcelona de grote winnaar. 320.000 bezoekers van de website van de UEFA gaven hun voorkeur aan vijf spelers die vorig seizoen uitkwamen voor de Spaanse landskampioen en eentje die er later is bijgekomen.

    Daniel Alves en Carles Puyol zijn gekozen in de verdediging, Xavi Hernández en Andrés Iniesta op het middenveld, Lionel Messi en Zlatan Ibrahimovic, die afgelopen zomer overkwam van Inter, in de voorhoede. Verder bestaat het elftal uit Iker Casillas, Kaká en Cristiano Ronaldo (allen Real Madrid), John Terry (Chelsea) en Patrice Evra (Manchester United).

    Barcelona-coach Josep Guardiola werd gekozen tot beste trainer.

    Capelle beste zaterdaghoofdklasser van 2009

    Capelle is de beste zaterdaghoofdklasser van 2009, zo blijkt uit berekeningen van Hoofdklasse.org. De site, gespecialiseerd in amateurvoetbal op het hoogste niveau, rangschikte alle clubs die tijdens het gehele afgelopen jaar in de zaterdaghoofdklasse speelden. De promovendi en degradanten werden niet meegeteld.

    Capelle bleek de beste van de 36 clubs. De groenhemden, spelend in de Hoofdklasse A, haalden liefst 54 punten uit 24 duels. Daarmee bleef men Rijnsburgse Boys en Harkemase Boys nipt voor. Opvallend is dat Capelle geen kampioen werd, want het moest vorig seizoen Rijnsburgse Boys boven zich dulden. Bij het ingaan van de winterstop stond Capelle echter wel bovenaan, zodat een kampioenschap in 2010 tot de mogelijkheden behoort.

    De top tien ziet er als volgt uit:

    1. Capelle 24-54 (A)

    2. Rijnsburgse Boys 24-51 (A)

    3. Harkemase Boys 25-51 (C)

    4. Barendrecht 23-49 (A)

    5. Hoek 26-47 (B)

    6. Sparta Nijkerk 25-46 (B)

    7. IJsselmeervogels 26-46 (B)

    8. Berkum 25-44 (C)

    9. Flevo Boys 25-44 (C)

    10. Excelsior '31 28-43 (C)

    Sportief gezien had Spakenburg hier tussen moeten staan met 45 punten, maar de club uit de Hoofdklasse B kreeg van de KNVB drie winstpunten in mindering en valt dus net buiten de top tien.

    Politie pakt schutter in Virginia

    De Amerikaanse politie heeft vandaag in de zuidelijke staat Virginia de man opgepakt, die verdacht wordt van de moord op acht mensen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN.

    De 39-jarige Christopher Speight gaf zichzelf over in de bossen rondom het dorpje Appomattox. Daar had hij eerder acht bekenden van hem doodgeschoten in en om een woning. De slachtoffers moeten nog worden geïdentificeerd, maar vermoedelijk gaat het om onder anderen de echtgenote en een zoon van de man.

    De politie van Appomattox begon kort na de schietpartij een klopjacht met helikopters, honden en tientallen agenten. Die zoektocht verliep niet zonder problemen: een politiehelikopter moest een noodlanding maken, nadat het toestel meermalen was geraakt door kogels uit het geweer van Speight.

    AZ heeft nog steeds geen duidelijkheid

    AZ heeft nog altijd geen duidelijkheid over de toekomst van de club. Gisteren hoopte de landskampioen van de curatoren van DSB te horen wie de nieuwe eigenaar van de aandelen gaat worden. Een woordvoerder van de curatoren heeft vandaag gezegd dat er nog onderhandelingen gaande zijn.

    De belangrijkste gegadigde om de aandelen, die in handen waren van Dirk Scheringa, in handen te krijgen is AZ zelf. Gisteren zou de clubleiding op een forumavond de supporters hebben laten weten dat daarover "afrondende gesprekken” worden gevoerd met de curatoren. De woordvoerder van de curatoren wilde dit vandaag niet bevestigen. Ook kon hij niet zeggen of er met meerdere partijen wordt gepraat.

    De clubleiding wilde eigenlijk afgelopen weekeinde al duidelijkheid hebben. De Alkmaarders verkeren al drie maanden in onzekerheid over de toekomst van de club.

     

    'Honderden doden bij religieus geweld Nigeria'

    Soldaten met machinegeweren patrouilleren door de Nigeriaanse stad Jos waar verkoolde lichamen op straat liggen na dagen van religieus geweld tussen christenen en moslims. Een moskee smeult nog na en de minaretten zijn zwartgeblakerd door het vuur. Bij de gevechten kwamen tweehonderd personen om het leven.

    De strijd brak afgelopen zondag uit in een regio waar de laatste jaren duizenden mensen zijn omgekomen bij religieus geweld. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zei dat niet duidelijk is wat de aanleiding was voor de gevechten.

    Volgens de politie laaide geweld op nadat moslimjongeren een kerk in brand hadden gestoken. Moslimleiders ontkenden dat. Anderen zeiden dat de oorzaak van het geweld ligt in de herbouw van de woning van een moslim in een overwegend christelijk gebied.

    Human Rights Watch riep de regering van Nigeria op om de verantwoordelijken voor de moorden op te sporen en te vervolgen. "Het is niet de eerste uitbraak van religieus geweld in Jos en de overheid heeft op een schokkende manier gefaald om een verantwoordelijke te vinden", aldus Corinne Dufka van Human Rights Watch. "Genoeg is genoeg. De leiders van Nigeria moeten de vicieuze cirkel van straffeloos geweld doorbreken."

    Jos heeft een geschiedenis van geweldsincidenten, waardoor verkiezingen moeilijk te organiseren zijn. Bij rellen in september 2001 zijn meer dan duizend mensen omgekomen en in gevechten tussen moslims en christenen zijn in 2004 zeker zevenhonderd mensen gedood. Bij vergelijkbare incidenten in 2008 werden ook honderden personen gedood.

    De minister van politiezaken, Ibrahim Yakubu Lame, verklaarde gisteren dat het geweld van de afgelopen dagen te wijten is aan "enkele hooggeplaatste individuen in de maatschappij die de onwetendheid en armoede van het volk uitbuiten om chaos te scheppen uit naam van het geloof".

    Bakx op proef bij Alemannia Aachen

    Alemannia Aachen heeft de Nederlander Istvan Bakx op proef. De linksbuiten mag vertrekken bij zijn Belgische werkgever RC Genk, waar hij nog maar een half seizoen actief is. De 23-jarige Zeeuw hoopt nu een contract in Duitsland te verdienen.

    Bakx kwam enige jaren geleden in het nieuws toen hij zaterdaghoofdklasser Hoek verruilde voor het Belgische KV Kortrijk. Trainer Hein Vanhaezebrouck had zijn naam ingetikt op Google, aangezien hij wilde weten waar de eerder gescoute Nederlander tegenwoordig voetbalde. Dit leverde Bakx de bijnaam Googlespits op.

    Bij Kortrijk deed Bakx het zo goed dat hij zelfs werd geselecteerd voor Jong Oranje. In 58 competitiewedstrijden scoorde hij veertien keer voor Kortrijk. De speler, die ooit bij Sparta als prof debuteerde, ging afgelopen zomer met Vanhaezebrouck mee naar Genk. Omdat de trainer daar onlangs werd ontslagen, lijkt er ook voor Bakx geen toekomst meer. De aanvaller uit Vlissingen speelde slechts drie keer mee in competitieverband.

    El-Akchaoui verhuurd aan Augsburg

    NEC verhuurt linksback Youssef El-Akchaoui voor de rest van het seizoen aan FC Augsburg. Deze Duitse club hoopt tijdens de tweede seizoenshelft promotie naar de Bundesliga af te dwingen. Men staat momenteel derde in de Duitse 2. Bundesliga.

    El-Akchaoui was overbodig geworden in Nijmegen, ook al omdat hij met zijn nog tot 2011 lopende contract zwaar op de begroting drukt. De afgelopen drie seizoenen was de linksback een belangrijke speler bij NEC. Hij was ook enige tijd aanvoerder. Sinds dit seizoen was hij minder onomstreden. Trainer Wiljan Vloet zette hem afgelopen zondag zelfs op de tribune en liet al weten dat de van FC Twente gehuurde Jeroen Heubach zijn eerste keuze is als linksback.

    Alblasserdammer El-Akchaoui krijgt bij Augsburg de Nederlander Jos Luhukay als trainer. Het wordt zijn tweede avontuur in Duitsland. Eerder speelde hij voor 1. FC Union Berlin. In Nederland kwam El-Akchaoui behalve voor NEC ook uit voor Excelsior en ADO Den Haag. Hij speelde in totaal 239 competitieduels als prof, waarin hij negentien keer scoorde.

    Recordaantal gesignaleerden onderschept op Schiphol

    De marechaussee heeft vorig jaar een recordaantal gesignaleerde passagiers op Schiphol ontdekt. Op de luchthaven werden 19.266 mensen onderschept die nog boetes hadden openstaan, gezocht werden, voor de rechter moesten verschijnen of ongewenst vreemdeling waren.

    Het jaar daarvoor werden nog ongeveer tienduizend gesignaleerden op Schiphol ontdekt, een aantal jaar eerder lag dit aantal al eens op zo'n zeventienduizend. Waardoor het aantal gesignaleerde mensen dat wordt ontdekt zo schommelt, weet de woordvoerder van de marechaussee niet. "Er zijn niet meer mensen komen werken en de wijze van controleren is ook niet veranderd."

    De marechaussee controleerde vorig jaar volgens de woordvoerder negentien miljoen mensen. Bij vijf miljoen werden de opsporingssystemen geraadpleegd. Dit aantal is ongeveer gelijk aan het aantal mensen waarvoor de systemen in 2008 werden geraadpleegd. Mensen worden steekproefsgewijs door de systemen gehaald.

    [Upd] FOK! Voetbalmanager: test mee!

    In de vorige update over de FOK! Voetbalmanager heb je kunnen lezen dat er twee developers bezig gingen aan de code van deze manager. En er is goed nieuws: er zijn veel fouten uitgehaald.

    Toch durven we momenteel niet echt de Voetbalmanager weer actief te zetten, want we willen uiteraard wél testen of alle fouten en bugs er nu uit zijn. En daarbij kan jij helpen!

    We zoeken maximaal 20 users om mee te helpen testen. Heb jij de komende twee weken wat tijd om bijna iedere dag je team te bekijken en/of aan te passen, maar ook tijd om mogelijke problemen en fouten aan ons te melden? Laat het hieronder dan weten. Dan krijg je zo snel mogelijk meer instructies.

    Aanmelden als tester kan hieronder tot maandagavond 18 januari, 20:00 uur, maar zodra we 20 aanmeldingen hebben, sluit de aanmelding. Ook op het SPT-forum en het VBL-forum worden users opgeroepen om te testen. Wie het eerst post, het eerst maalt, maar denk eraan: we verwachten wel iets van je!

    We hopen dat de problemen na deze testronde van circa twee weken verdwenen zullen zijn en dat we daarna weer met een frisse, schone lei kunnen beginnen met het laatste deel van de Eredivisie. En dan kun jij weer laten zien dat jij de beste manager bent van jouw eigen voetbalteam!

    We proberen je op de hoogte te houden van de vorderingen - positief of negatief, klein of groot. En de crew hoopt dat jullie nog even geduld hebben!

    Mochten er nog vragen zijn, kun je die hieronder of in het betreffende topic in het VBL-forum stellen, aangezien de feedbackfunctie binnen de manager niet werkt.

    Let op: je kunt niet wisselen in de oude Voetbalmanager, want die is inactief!

    Update:

    Het aanmelden is inmiddels gesloten, maar wil je meehelpen testen dan kun je dat altijd hieronder aangeven.


    Update 2:

    Voor de nieuwsgierige aagjes: er is een topic in REV geopend waar de bevindingen van onze testers worden gemeld. Je kunt daar meelezen wat er zoal gevonden wordt, en of er een oplossing voor is. Mocht je nog mee willen doen, dan kan dat.

    Guardiola langer bij Barcelona

    Pep Guardiola heeft zijn contract bij Barcelona met een seizoen verlengd. Het huidige contract van de 39-jarige oud-voetballer liep aan het eind van dit seizoen af.

    In de zomer van 2008 was hij de opvolger van Frank Rijkaard. In zijn eerste seizoen als coach van de Catalaanse club pakte hij met de club de landstitel, de Champions League, de Spaanse beker, de Spaanse Super Cup, de Europese Super Cup en de Wereldbeker.

    Harde kritiek op DNB bij commissie-De Wit

    In de hoorzittingen voor de parlementaire onderzoekscommissie financieel stelsel zijn vandaag harde verwijten geuit aan het adres van De Nederlandsche Bank. Accountant Jules Muis noemde het "onvoorstelbaar", dat DNB de risicovolle ontwikkelingen in de jaren voor het uitbreken van de financiële crisis niet heeft gesignaleerd en de mogelijke risico's voor Nederland niet heeft erkend.

    DNB had veel waakzamer moeten zijn en moeten waarschuwen voor de risico's van kwalijke ontwikkelingen, betoogde Muis, die onder meer werkzaam was bij de Europese Commissie en bij de Wereldbank. De risico's van een systeemcrisis waren voor de Nederlandse belastingbetaler enorm, juist omdat Nederland zo'n grote financiële sector kent.

    "Ik heb geluisterd naar het verweer van DNB, maar het is het verhaal van te laat komen op de lagere school: de brug was open. Bijzonder zwak. Daar moeten heel harde lessen getrokken worden", zei Muis vandaag tegen de leden van de parlementaire commissie onder leiding van SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit.

    'Lamsdöner kebab bevat vaak geen lamsvlees'

    Broodjes lamsdöner kebab bevatten zelden alleen maar lamsvlees. Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde onderzocht tien Amsterdamse kebabzaken en kwam erachter dat slechts bij één het broodje lamsdöner enkel uit lamsvlees bestond. De andere negen broodjes bevatten rund-, kippen-, kalkoen- en varkensvlees.

    Bij vijf van de tien broodjes ging het om een mix van lamsvlees en rundvlees, bij vier zaken bevatte het broodje dat als lamsdöner verkocht werd helemaal geen lamsvlees. "En dat terwijl we in iedere tent uitdrukkelijk vroegen of het werkelijk om lamsvlees ging", aldus één van de programmamakers. Keuringsdienst van Waarde wordt morgenavond uitgezonden.

    Het gerecht döner kebab komt uit het overwegend islamitische Turkije. Moslims mogen geen varkensvlees eten. Of het vaak voorkomt dat moslims door de valse lamsdöner varkensvlees eten, is onbekend.

    ME doorzoekt bosperceel Hoog Soeren

    De Mobiele Eenheid gaat het gebied in Hoog Soeren doorzoeken waar gisteren een stoffelijk overschot werd aangetroffen. Dat meldt de politie vandaag. Het lichaam is mogelijk van de vermiste autohandelaar uit Beekbergen Henk van Ravenhorst.

    Aan de zoektocht nemen 25 ME'ers deel. Zij gaan een groot bosperceel doorzoeken, laat een politiewoordvoerder weten. De agenten gaan op zoek naar sporen die wat kunnen vertellen over de identiteit van het lijk en de doodsoorzaak. De politie hoopt hier aan het einde van de week meer duidelijkheid over te hebben.

    Gisteren meldde de politie al dat het gevonden lijk mogelijk Van Ravenhorst betreft en heeft zijn familie op de hoogte gesteld. Begin deze maand werd bekend dat een 36-jarige man is aangehouden in verband met de vermissing van de 48-jarige autohandelaar. Van Ravenhorst was niet verschenen op een afspraak. Zijn vrachtwagen werd 'onder verdachte omstandigheden' bij zijn woning aan de Arnhemseweg gevonden.

    Op het lichaam moet nog sectie worden uitgevoerd. Wanneer die gaat plaatsvonden, is nog onduidelijk.

    Treinongeluk in Braunschweig

    Bij een treinongeluk in het Noord-Duitse Braunschweig zijn vanochtend veertien mensen gewond geraakt. De trein ramde een vrachtwagen die door nog onbekende oorzaak was gestrand op een spoorwegovergang, waarna de vrachtwagen nog zeker tweehonderd meter door de voortdenderende trein werd meegesleurd.

    Onder de gewonden zijn de machinist van de trein en de chauffeur van de vrachtwagen. De overige gewonden zijn treinpassagiers. Twee van hen zijn zwaargewond.

    Kubica uit Rally van Monaco

    Renault Formule 1-coureur Robert Kubica heeft in de IRC-rally van Monaco al op moeten geven voordat deze goed en wel begonnen is. De Pool kreeg in de ruim acht kilometer lange proloog halverwege al problemen met de motor van zijn Clio R3. Deze bleken ernstig te zijn, waardoor hij op moest geven.

    De monteurs van Renault hebben nog geprobeerd de Clio van Kubica te repareren, maar het motorprobleem bleek niet verholpen te kunnen worden zonder de verzegeling te verbreken. Hierdoor werd de Pool gedwongen om op te geven. "Als de omstandigheden straks net zo veranderlijk zullen zijn als tijdens het verkennen, dan wordt dit nog een flinke uitdaging. Het finishen van deze rally zou zelfs nog wel eens één van de grootste uitdagingen uit mijn leven kunnen worden," zei de Pool nog voorafgaand aan de rally.

    Kylie Minogue is biseksueel

    Goed nieuws voor vrouwelijke fans van Kylie Minogue. De Australische zangeres heeft namelijk bekend niet alleen op mannen te vallen, maar ook op vrouwen.

    "Op seksueel vlak ben ik een exhibitionist en er schuilt een grote flirter in me", vertelt ze in een Mexicaans tijdschrift. "Ik ben wel eens verliefd geweest op een vrouw. Maar ik heb nog nooit een relatie gehad met een vrouw."  

    Kylie wist al een aantal keren de media te halen met haar biseksuele gevoelens. Zo gaf ze eerder al eens toe een oogje te hebben gehad op de overleden actrice Tallula Bankhead. Tien jaar geleden wist ze de hele wereld zelfs te schokken door Ginger Spice een flinke tongzoen te geven.

    Indian Summer Festival strikt UB40

    Het Indian Summer Festival heeft voor het eerst in zijn bestaansgeschiedenis een grote internationale act weten te strikken. De Britse reggaeband UB40 komt op 19 juni naar Noord-Holland voor de jubileumeditie van het festival. Het Indian Summer Festival wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd.

    UB40 zal het festival afsluiten. Initiatiefnemer Marco Kuiper is in zijn nopjes met de reggaeband. "Dat we afsluiten met UB40 vind ik de kers op de taart. We willen de bezoekers duidelijk maken dat we echt samen met hen een feestje willen vieren."

    Het Indian Summer Festival werd in 2001 voor het eerst georganiseerd. Toen kwamen slechts 750 bezoekers naar het Noord-Hollandse Broek op Langedijk. In de loop der jaren groeide het festival, vorig jaar trok Indian Summer Festival zo'n 25 duizend bezoekers.

    Voor de jubileumeditie wist de organisatie eerder al Bløf, Di-Rect en Ben Liebrand te strikken. Vandaag werd duidelijk dat ook de dj's Marco V., Jean en Erick E. van de partij zijn. De voorverkoop voor Indian Summer Festival gaat aanstaande zaterdag van start.

    Zes vrienden opgepakt voor nepovervallen

    Zes jongemannen uit Oosterhout zijn de afgelopen week opgepakt op verdenking van het in scène zetten van twee overvallen in Oosterhout. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

    De eerste nepoverval vond 19 november plaats. Hierbij moesten twee 17-jarige pizzabezorgers de dagopbrengst van vijfhonderd euro naar de bank brengen. Zij hadden echter vooraf afgesproken met een 17-jarige vriend dat hij hen zou beroven. De opbrengst zouden ze later delen.

    De tweede zogenaamde overval gebeurde op 15 december bij een sportwinkel in winkelcentrum Arendshof. De twee aanwezige medewerkers zaten in het complot en openden rond 09.30 uur de achterdeur van de winkel voor hun vriend, die verkleed was als overvaller. De bevriende 'overvaller' vetrok met een geldbedrag, waarop de 'slachtoffers' de politie alarmeerden.

    Volgens de politie bleek al snel dat het verhaal van de medewerkers aan alle kanten rammelde. Bovendien was kort na de overvalmelding een sms-alert verzonden, waarna een getuige zich meldde. Op aanwijzingen van die getuige werden de verstopte kleding en een deel van de buit teruggevonden.

    Vorige week werden de pizzabezorgers en hun 'overvaller' opgepakt. Ook zijn vorige week drie verdachten in de zogenaamde overal rondom de winkel aangehouden. Het gaat hierbij om een 16- en een 17-jarige jongen en een 22-jarige man. De verdachten, allen uit Oosterhout, hebben bekend.

    Bij doorzoekingen in de woningen van de verdachten stuitte de politie en passant ook nog op twee gestolen fietsen. De 40-jarige moeder van een van de verdachten heeft een proces-verbaal gekregen wegens heling van de rijwielen.

    Koblenko: 'Monogamie is passé'

    Victoria Koblenko denkt dat meerdere vaste partners tegelijk de toekomst van de liefde in Nederland gaat worden. "Ik denk dat wij allemaal wel een beetje richting de polyamorie gaan", zegt zij tegen Novum Nieuws.

    De actrice heeft over dit onderwerp een hoofdstuk geschreven in het boek 'Toekomst Van De Liefde' van trendwatcher Adjiedj Bakas. "Ik denk dat er echt een tendens is dat wij erachter komen dat je niet alles van je partner mag verwachten en dat je dus verschillende partners voor verschillende dingen hebt", legt zij uit.

    Koblenko is benieuwd naar hoe dit zich zal ontwikkelen in Nederland. "De komende jaren zal moeten blijken hoe wij hiermee omgaan. Ik ben heel erg benieuwd", zegt de actrice. 'Toekomst Van De Liefde' ligt vanaf 29 januari in de winkels.

    Neville in opspraak na middelvinger richting Tévez

    Gary Neville is door de Engelse voetbalbond FA op het matje geroepen. De aanvoerder van Manchester United stak gisteravond zijn middelvinger op naar zijn oud-ploeggenoot Carlos Tévez. In het verloren League Cup-duel met Manchester City kon Neville zich niet beheersen toen de Argentijn United met twee goals de das omdeed (2-1).

    Neville toonde zijn middelvinger toen hij aan het warmlopen was. Tévez had even daarvoor City op voorsprong gebracht. Televisiecamera's legden het voorval vast, waarop de FA besloot een onderzoek naar het incident te starten.

    Tévez verruilde United voor City, nadat hij bij de ploeg van Alex Ferguson geen toekomst meer zag. Neville liet onlangs nog weten begrip te hebben voor de beslissing van coach Sir Alex Ferguson om de Argentijnse international te laten vertrekken.

    Bierproductie InBev België stopgezet

    De grootste brouwer ter wereld, Anheuser-Busch InBev, heeft vandaag de bierproductie in België stopgezet. De maatregel is het gevolg van een hoogopgelopen conflict tussen brouwer en personeel over het verdwijnen van arbeidsplaatsen bij de Belgische fabrieken.

    In België moet volgens InBev tien procent van de banen verdwijnen om kosten te besparen. De arbeiders en de vakbonden zijn hier fel op tegen. Zij menen dat InBev wereldwijd forse winst maakt. InBev zegt echter dat de bierverkoop sterk afneemt.

    Terwijl de brouwerij en de vakbonden voor de derde keer met elkaar om de tafel gaan, zijn winkels in België bijna door hun voorraden heen. De brouwer kan door een blokkade met muren van bierkratten de fabrieken niet voorzien van grondstoffen, lege flessen en verpakkingsmaterialen. Bovendien staan de pakhuizen van de brouwerij vol met bier dat niet kan worden afgeleverd.

    Heerenveen mist Vandenbussche tegen Groningen

    SC Heerenveen-keeper Brian Vandenbussche mist vandaag het competitieduel met FC Groningen. De Belgische doelman heeft nog te veel last van rugklachten.

    Vandenbussche viel zaterdag in de bekerwedstrijd tegen PSV uit. Martin Lejsal neemt zijn plek onder de lat over. Trainer Jan de Jonge geeft in de spits opnieuw de voorkeur aan Michal Papadopulos, waardoor Gerald Sibon op de bank begint.

    Aan de kant van FC Groningen keert Morten Nordstrand na vier duels terug in de selectie van de ploeg van Ron Jans. Ook aanvoerder Koen van de Laak is weer van de partij. Daarnaast zijn de nieuwe aanwinsten Theo Lucius en Daley Blind er voor het eerst bij. Nicklas Pedersen en Tim Sparv zijn wegens blessures nog niet inzetbaar.

    Bijgeloof: Schumi wil ander startnummer

    Veel coureurs in de Formule 1 zijn bijgelovig, zo ook Michael Schumacher. De zevenvoudig wereldkampioen eist nu volgens Bild het startnummer van zijn teamgenoot Nico Rosberg op. Mercedes Grand Prix had hem onder nummer drie ingeschreven, terwijl Schumi het moest stellen met nummer vier. Naar verluidt zal de FIA de wijziging goed gaan keuren.

    "Ross Brawn weet dat ik liever met een oneven nummer rijd," zo staat er in Bild te lezen. Dat Schumacher een oneven startnummer wil is niet lastig te verklaren. De Duitser won zijn zeven wereldtitels met de startnummers één, drie of vijf. Een coureur met startnummer vier is nog nooit wereldkampioen geworden en in de laatste tien jaar zijn met het startnummer slechts zeven races gewonnen.

    [AO] Del Potro naar derde ronde

    De Argentijn Juan Martin del Potro heeft met moeite de derde ronde bereikt van de Australian Open. Del Porto, als vierde geplaatst in Melbourne, versloeg de Amerikaan James Blake met 6-4, 6-7, 5-7, 6-3 en 10-8.

    De wedstrijd leek vroegtijdig te zijn afgelopen nadat Blake last kreeg van zijn knie. Na een behandeling aan het gewricht in de tweede set zag hij zijn 4-1 voorsprong verdampen. Dankzij zeer sterk spel in de daaropvolgende tiebreak leverde hem dat de setwinst op en ook de derde set wist de Amerikaan naar zich toe te trekken.

    Del Potro wist echter mentaal overeind te blijven en won de vierde set. In het vijfde bedrijf bleef hij ook kalm na een vroege break. Bij de stand 6-5 en 40-0 verzaakte hij echter toe te slaan. Na een break bij 8-8 trok hij de partij alsnog naar zich toe. 

    Artsen bedreigd: de schuld van de overheid?

     "Wederom ziekenhuispersoneel bedreigd" In de pauze op mijn werk las ik deze kop met het daarbij behorende artikel. Toen ik 's avonds aan deze column wilde beginnen, moest ik me alweer de pestpokken zoeken naar het artikel. Op vrijwel alle nieuwssites was het artikel alweer helemaal verloren gegaan in al het andere nieuws.
    Alleen dat is al schandalig. Dit soort berichten zou feitelijk wekenlang niet van de voorpagina's mogen verdwijnen. Maar de kranten zien het blijkbaar als klein nieuws.

    Flinke naschok treft Haïti

    Het reeds door een aardbeving verwoeste Haïti is vandaag opnieuw getroffen door een zware naschok van 6,1 op de schaal van Richter. Dat heeft het Amerikaanse Geologische Instituut (USGS) gemeld.

    Er waren nog geen berichten van schade of doden door de flinke nabeving, die rond twaalf uur (Nederlandse tijd) plaatsvond. Het epicentrum van de beving lag op 60 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad van Port-au-Prince op 10 kilometer diepte.

    [AO] Henin ten koste van Dementieva door

    Justine Henin heeft de derde ronde van de Australian Open bereikt. De Belgische versloeg de als vijfde geplaatste Jelena Dementieva met 7-5 en 7-6.

    Henin ontsnapte in de tweede game aan een vroege achterstand en sloeg daarna zelf toe. De Russin wist echter direct weer langzij te komen en maakte daarna ook een tweede break goed. In de tiebreak die volgde miste Dementieva echter twee kansen op de setwinst. Na 83 minuten trok Henin vervolgens de set naar zich toe.

    In de tweede set werd er ook over en weer gebroken. Bij de stand 5-4 kon Henin voor de wedstrijd serveren, maar de Russin wist niet van opgeven. Pas in de tiebreak capituleerde Dementieva.

     

     

    Petrov bevestigt onderhandelingen met Renault

    Vitaly Petrov heeft bevestigd dat hij in onderhandeling is met het Formule 1-team van Renault. De Rus zegt dat het bijna rond is dat hij het tweede stoeltje bij het Franse team naast Robert Kubica gaat bezetten. Hij zal veel sponsorgeld mee gaan nemen naar het team.

    "We zijn inderdaad in gesprek met Renault," zei Petrov tegenover infox.ru. "Ik heb nog geen contract ondertekend, maar we bevinden ons wel in het laatste stadium van de onderhandelingen. Er komt hoe dan ook meer duidelijkheid voor 1 februari. Dan begint tenslotte de eerste testsessie van dit seizoen."

    Petrov reed het afgelopen seizoen in de GP2 Series waar hij tweede in het kampioenschap werd. In de afgelopen jaren won de Rus vier races in die raceklasse. Vanwege zijn sponsorgeld is hij in beeld bij meerdere teams, waaronder Campos Meta, om een stoeltje in te gaan nemen. Bij Renault heeft Petrov concurrentie van onder meer Ho-Pin Tung en Nick Heidfeld.

    Groenewold toch naar Olympische Spelen

    Renate Groenewold zal komende maand toch deelnemen aan de Olympische Spelen in Vancouver.

    De rijdster van TVM voldeed op de 3.000 meter, tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi eind december, aan de eisen voor de Winterspelen. Ze gaf toen echter aan dat ze het ticket vanwege haar matige vorm nog niet wilde verzilveren.

    De regerend wereldkampioene op 3.000 meter twijfelde eind vorige maand of ze wel moest meedoen aan de Spelen. Na een trainingskamp in het Duitse Erfurt heeft Groenewold toch weer hoop dat ze kan meestrijden om de medailles in Vancouver.

    KPN krijgt boete van Opta

    Royal KPN nv krijgt een boete opgelegd van EUR 780.000 voor ongeoorloofde klantenbinding via zogeheten KlantPartnerProgramma's (KPP's), meldt Opta, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, vandaag. KPN laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de zienswijze van Opta en zal dit besluit aanvechten en bezwaar indienen bij de toezichthouder.

    Opta stelt na onderzoek bij drie van dergelijke KlantPartnerprogramma's verboden afspraken met zakelijke afnemers te hebben aangetroffen. Zo heeft KPN afspraken gemaakt dat het telecombedrijf altijd zou worden uitgenodigd voor een offertetraject en dat bij een gelijkluidend aanbod de klant altijd voor KPN zou kiezen.

    Daarnaast sprak KPN af altijd het recht te krijgen om, als een concurrent een lagere prijs bood, hiervan op de hoogte te worden gesteld zodat KPN deze prijs kon evenaren. De klant was dan verplicht het aanbod van KPN af te nemen.

    KPN heeft volgens Opta over de periode van begin 2007 tot april 2009 met drie grootzakelijke klanten dergelijke afspraken gemaakt waarmee de concurrentie stelselmatig is uitgesloten. Het feit dat KPN vaker de fout in is gegaan met selectieve (kortings)regelingen voor zakelijke klanten, is door Opta als boeteverzwarende factor meegerekend.

    KPN heeft volgens Opta nog steeds een machtspositie op de vaste telefoniemarkt en daarom heeft de telecomwaakhond het bedrijf specifieke verplichtingen opgelegd. KPN beschikt van oudsher over een groep vaste telefonieklanten die relatief prijsongevoelig zijn, terwijl concurrenten (nog) niet beschikken over een vergelijkbare groep klanten. De concurrentieslag vindt zich volgens Opta dus vooral plaats om de prijsgevoelige klanten.

    Met de selectieve prijsonderbieding en loyaliteitskortingen uit deze KlantPartnerProgramma's tracht KPN juist deze groep klanten aan zich te binden. Opta heeft KPN daarom verboden om met selectieve aanbiedingen concurrenten de pas af te snijden.

    Opta beschouwt deze overtredingen van KPN als 'ernstig'. Daarnaast heeft KPN nagelaten deze regelingen bij Opta te melden.

    De telecomwaakhond stelt ook nog enkele andere onderzoeken naar KPN te hebben lopen die de komende maanden worden afgerond. KPN, dat al eerder bezwaar heeft aangetekend tegen een boetebesluit van Opta in een vergelijkbaar dossier, laat in een reactie weten ook hiertegen bezwaar aan te tekenen.

    KPN
    KPN beboet door Opta (Foto: Novum)

    "Geluidsregels Assen en Zandvoort versoepelen"

    Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van milieuminister Jacqueline Cramer om de geluidsregels voor de circuits van Assen en Zandvoort te versoepelen. Gisteren was hierover een debat in de Kamer. Komende dinsdag zal er over het voorstel gestemd gaan worden.

    De twaalf geluidsdagen voor de circuits blijven bestaan, maar op die dagen wordt het mogelijk om meer lawaai te maken. Hierdoor kunnen grotere evenementen naar de circuits gehaald worden. Buiten die geluidsdagen moeten de circuits zich aan strikte geluidsnormen houden. Het CDA, de PvdA, de VVD en de PVV steunen het voorstel van Cramer.

    De partij van Geert Wilders spreekt zelfs al over de terugkeer van de Formule 1 in Nederland. "Het is eeuwig zonde dat de Grand Prix van Nederland sinds 1985 niet meer is opgenomen in het wereldkampioenschap Formule 1," zei Richard de Mos. GroenLinks is tegen de aanpassing van de geluidsdagen. De in Assen opgegroeide Ineke van Gent zei hier over: "Ik gun de raceliefhebbers hun plezier, maar er zijn grenzen."

    Moszkowicz wil hele aanklacht voorgelezen hebben

    De advocaat van PVV-leider Geert Wilders, Bram Moszkowicz, eist dat de officier van justitie de volledige aanklacht tegen zijn cliënt voorleest. Het gaat om ruim twintig pagina's, vol met de gewraakte citaten van Wilders.

    Volgens Moszokowicz is volledige voorlezing van de dagvaarding een recht van de verdachte. Daar wordt weliswaar zelden gebruik van gemaakt, maar in dit geval is het belang van de zaak zo groot dat het nodig is, stelde Moszkowicz vandaag tijdens de eerste zitting in het proces-Wilders voor de rechtbank in Amsterdam.

    Het Openbaar Ministerie vindt integrale voorlezing niet nodig, onder meer omdat de dagvaarding twee keer een uitgebreide beschrijving bevat van Wilders' antikoranfilm 'Fitna'. Verder staan er alle citaten in waarvoor Wilders terechtstaat, zoals over de koran: "Verbied dat ellendige boek zoals ook Mein Kampf verboden is!"

    De rechtbank wees het verzoek van Moszkowicz af. De officier mocht volstaan met een samenvatting van de aanklacht, maar moet wel alle gewraakte citaten van Wilders één keer voorlezen.

    Nederlaag Meulendijks, Pang

    De Malaysia Open in Kuala Lumpr is voor de Nederlandse deelnemers tot nog toe niet goed verlopen. Judith Meulendijks (nr. 25 van de wereld) verloor van de nummer 28, de Japanse Eriko Hirose. Zowel in de eerste als in de tweede game werd ze snel op achterstand gezet, die ze niet meer wist goed te maken: 18-21 en 14-21.

    Eric Pang trof een Japanse speler uit de kwalificaties, Kazushi Yamada, en die bleek onverwacht sterk te zijn. In de eerste fase had Pang (nr. 27) nog een voorsprong van 19-17 maar na het 19-21 verlies had hij in de tweede game geen enkele keer een voorsprong: 15-21.

    Later vandaag komen Yao Jie en Dicky Palyama nog in actie.

    Nederlands model trouwt met 'Little Britain'-acteur

    Het Nederlandse model Lara Stone (foto) belooft binnenkort eeuwige trouw aan 'Little Britain'-acteur David Walliams. Volgens verschillende Britse media is de acteur op zijn knieën gegaan voor de blonde schone. Tegenover tabloid The Sun zou David de verloving hebben bevestigd.

    De 26-jarige Lara, die onder meer shows liep voor Louis Vuitton en Victoria's Secret, heeft al vier maanden een relatie met de Brit. De 38-jarige David is vooral bekend van zijn typetjes in de comedyshow 'Little Britain'. Ook heeft hij enkele kinderboeken op zijn naam staan.

    Lara's ouders zouden hun zegen hebben gegeven aan het aanstaande huwelijk. De Britse krant Daily Mail schrijft dat David zijn aanstaande schoonouders belde om toestemming te vragen voor de verloving. In Los Angeles zou de komiek de perfecte ring hebben gevonden.

    David Walliams
    De mazzelaar

    Top Gear-trio eenmalig compleet in RAI

    Het presentatietrio van de populaire Britse tv-show Top Gear is morgenavond onverwacht toch compleet tijdens het Top Gear Live-evenement in de RAI in Amsterdam. Dat maakte de organisatie vandaag bekend.

    Het vierdaagse autospektakel zou gepresenteerd worden door Top Gear-gezichten Jeremy Clarkson en Richard Hammond, bijgestaan door Beau van Erven Dorens. Die laatste is echter een van de presentatoren van de gezamenlijke Haïti-uitzending van publieke en commerciële omroepen morgen en moet dus verstek laten gaan op de eerste dag van het Top Gear-evenement. Om dat gat op te vullen laat de organisatie de derde Top Gear-ster James May invliegen.

    Vrijdag, zaterdag en zondag is Van Erven Dorens wel in actie te zien naast Clarkson en Hammond. Beau: "Ik verheug me al weken op de kans om met de Britse grootheden op een podium te staan. Maar toen ik deze week werd gebeld of ik mee wilde werken aan de actie voor Giro 555, twijfelde ik geen seconde."

    Jacht op voortvluchtige schutter VS

    De politie in de Oost-Amerikaanse staat Virginia maakt vandaag jacht op een gewapende man (39) die wordt gezocht voor de moord op acht mensen. De politie zoekt met honden en helikopters naar de voorvluchtige Christopher Speight, die ze als zeer gevaarlijk beschouwt. Dat berichtten Amerikaanse media.

    Zeven van de slachtoffers zijn gisteren gedood in en rondom een woning in het dorpje Appomattox. Het achtste slachtoffer lag zwaargewond op een weg en overleed onderweg naar het ziekenhuis. De schutter zou zijn echtgenote en zoon hebben gedood tijdens een familieruzie. Wie de andere slachtoffers zijn, is nog onduidelijk. De autoriteiten gaan ervan uit dat de schietpartij een eenmansactie was.

    Een van de politiehelikopters moest een noodlanding maken, nadat het was beschoten door de voortvluchtige en enkele keren was geraakt. De schutter is een bos ingevlucht nabij de woning waar de schietpartij plaatsvond. Buurtbewoners moeten van de autoriteiten uit veiligheid binnenblijven.

    Landelijk protocol voor geweld tegen agenten

    Alle politiekorpsen in Nederland gaan het geweld tegen agenten op dezelfde manier aanpakken. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag. De aanpak moet 'een krachtig signaal' afgeven dat verbaal en fysiek geweld tegen de politie niet wordt getolereerd en altijd een vervolg zal krijgen.

    De aanpak is vastgelegd in een protocol. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) heeft met de politiebonden, het Korpsbeheerdersberaad, het Openbaar Ministerie en de Raad van Korpschefs in oprichting overeenstemming bereikt over dit protocol.

    In het protocol staat dat na een incident altijd een proces-verbaal moet worden opgemaakt en aangifte worden gedaan. Daarna vindt opsporing en vervolging van de dader plaats en wanneer sprake is van schade, dan wordt deze verhaald op de dader. Ieder incident wordt gemeld en geregistreerd en na iedere keer dat geweld is gebruikt tegen agenten vindt een evaluatie plaats. De kennis hieruit moet worden gebruikt om geweld tegen de politie te voorkomen of beperken.

    Ook maakt het protocol duidelijk waar in het politiekorps de verantwoordelijkheden liggen. Zo is de direct leidinggevende verantwoordelijk voor de personele zorg van de getroffen agent. Ook wordt altijd iemand aangewezen die verantwoordelijk is voor de begeleiding en ondersteuning van de agent bij de afhandeling van het incident. Recherchepersoneel dat niet zelf betrokken was bij het voorval moet het opsporingsonderzoek verrichten.

    Het protocol treedt 4 februari in werking.

    Elias voor Gresini in Moto2

    Tony Elias zal dit seizoen in de Moto2 te bewonderen zijn. De Spanjaard reed de laatste jaren in de MotoGP, maar kon daar geen potten breken. Daarom verlengde Team Gresini zijn contract in de hoogste klasse van de motorsport niet, maar bood Elias een alternatief in de vorm van de eerste man in het nieuwe Moto2-kampioenschap.

    In het nieuwe kampioenschap zullen machines van 600cc de 250cc-klasse moeten doen vergeten. Opvallend is dat eerder al vier voormalig rijders uit de MotoGP onderdak in de nieuwe klasse vonden: Angelis, Niccolo Canepa, Gabor Talmacsi en Yuki Takahashi. Elias is de vijfde. De Spanjaard krijgt bij Gresini de Rus Vladimir Ivanov als teamgenoot.

    Auto Campos Meta door laatste crashtest

    De eerste Formule 1-bolide van Campos Meta is door de laatste crashtest van de FIA gekomen, zo is gisteren bekend geworden. De bolide voor het Spaanse team wordt gebouwd door de Italiaanse bouwer Dallara. In de aanloop naar het seizoen zocht de renstal van Adrian Campos nog financiële middelen, maar inmiddels lijkt dit ook geen issue meer te zijn.

    "De auto is gehomologeerd en we werken nog steeds erg hard," zei Campos tegen Autosport. "We zijn erg zeker van onze plaats en we zijn dicht bij een deal met een investeerder die ons nog meer zal helpen." De renstal heeft Bruno Senna al vastgelegd als eerste coureur. Volgens Campos is de aankondiging van de tweede coureur nabij. De auto zal in de tweede testweek in Jerez op 17 februari haar debuut gaan maken. Mocht het team dit niet halen, dan zal het debuut in de laatste testweek in Barcelona zijn.

    [NHL] Ducks winnen achtste thuiswedstrijd op rij

    De Anaheim Ducks hebben hun achtste thuiswedstrijd op rij gewonnen. Na een 4-0 voorsprong werden dit keer de Buffalo Sabres met 5-4 verslagen, tot op dat moment het hoogst geplaatste team uit de Eastern Conference. In de tweede periode, waar de Sabres tot 4-3 terugkwamen en veel meer schoten op doel hadden was het nog even zweten voor de Ducks-fans, maar de goal van Troy Brodie in de derde periode gaf weer wat extra lucht.

    De Ducks lijken hierdoor net op tijd weer mee te gaan doen in de race om de playoff-plaatsen. In de NHL is het lastig om een grote voorsprong in aantal punten op te bouwen, maar daardoor ook lastig om een eenmaal opgelopen achterstand weer in te halen. Dit is mede ingegeven door het feit dat teams voor het halen van de overtime ook een punt krijgen en een overwinning slechts twee punten oplevert. De ploeg uit Anaheim staat nu elfde in de conference met vier punten achterstand op de nummer 8, de Los Angeles Kings. De beste acht teams uit de conference plaatsen zich voor de play-offs. De Ducks wonnen zeven van hun laatste tien wedstrijden.

    Na tien minuten spelen stond het al 4-0 voor de Ducks, waarna Buffalo-goalie Patrick Lalime gewisseld werd voor Ryan Miller. Deze deed het een stuk beter met achttien gestopte schoten uit negentien pogingen. De eerste goal was een schot van sterspeler Ryan Getzlaf uit de rebound van een schot van Corey Perry. Vervolgens scoorde Evgeni Artyukhin uit een uitbraak die ontstond na een fout van Sabres-verdediger Henrik Tallinder. De 3-0 kwam op naam van Mike Brown die een knappe pass van Artyukhin eenvoudig kon binnentikken. De laatste goal van de periode was voor Bobby Ryan. Hij scoorde in de powerplay door een schot van Getzlaf van richting te veranderen.

    De tweede periode gaf een volledig ander wedstrijdbeeld. De Sabres domineerden en kwamen terug tot 4-3 via goals van Tim Connolly, Clarke MacArthur en verdediger Steve Montador. De eerste goal was een klutsgoal, de tweede een hard schot dat goalie Jonas Hiller, die overigens een goede wedstrijd speelde, slechts gedeeltelijk kon stoppen. Vervolgens schoof de puck langzaam het doel in. Montador scoorde met een backhand-schot. De Sabres hadden in deze periode elf schoten op doel, de Ducks slechts drie.

    In de derde periode was het nog lang spannend. De Sabres hadden nog steeds het betere van het spel, maar het duurde nog vijftien minuten voor de eerste goal viel. Deze was voor de thuisploeg via Troy Brodie die de puck plotseling uit een klutssituatie aan zijn stick kreeg. De goal van Jochen Hecht met nog een minuut te spelen kwam te laat om de wedstrijd richting overtime te sturen.

    Uitslagen NHL

    Thuis Uit Uitslag
    New York Rangers Tampa Bay Lightning 8-2
    Philadelphia Flyers Columbus Blue Jackets 5-3
    Washington Capitals Detroit Red Wings 3-2
    Atlanta Thrashers Toronto Maple Leafs 4-3
    Ottawa Senators Chicago Blackhawks 4-1
    Pittsburgh Penguins New York Islanders 6-4
    Anaheim Ducks Buffalo Sabres 5-4
    Los Angeles Kings San Jose Sharks 5-1

    Halo: Reach screenshots uitgelekt

    Een medewerker van EB Games is zeker weten zijn baan kwijt, hij/zij heeft namelijk per ongeluk screenshots van Halo: Reach online gezet. Inmiddels zijn de screenshots weer offline maar uiteraard zijn ze ook overal te vinden op internet, waaronder nu dus op FOK!games.

    Op de screenshots zien we hoe Noble Team, de hoofdrolspelers van Halo: Reach, aan het werk zijn. Ook zien we enkele Covenant en hun wat duistere uiterlijk, zo zien we Elites, Grunts en ook enkele Jackals.

    Halo: Reach wordt dit jaar nog verwacht op de Xbox 360, een multiplayer beta begint deze lente voor eigenaren van Halo 3: ODST.

    Halo: ReachHalo: ReachHalo: ReachHalo: ReachHalo: ReachHalo: ReachHalo: ReachHalo: ReachHalo: ReachHalo: ReachHalo: Reach

    Vrouw van 69 gered uit puin aardbeving

    Een vrouw van 69 is gisteren, een week na de verwoestende aardbeving, levend vanonder het puin van de ingestorte kathedraal van Port-au-Prince gehaald. Ena Zizi, een devoot katholiek, zei dat ze de hele week had liggen bidden. "Ik praatte tegen mijn baas, God. Ik had geen andere mensen nodig", zei Zizi, die godsdienstige liederen zong toen reddingswerkers van een team uit Mexico haar uit het puin trokken.

    Zizi heeft aan haar gruwelijke avontuur een gebroken been en een ontwrichte heup overgehouden. Ze was ook compleet uitgedroogd.

    De aartsbisschop van Port-au-Prince, monseigneur Joseph Serge Miot, kwam bij de beving om het leven. Reddingswerkers wisten gisteren zijn lichaam te bergen.

    Elders in Port-au-Prince deden zich nog enkele wonderbaarlijke reddingen voor. Twee vrouwen werden levend vanonder het puin van een ingestort universiteitsgebouw gehaald. Tegen middernacht werd de 26-jarige Lozama Hotteline gered. Zij was bedolven geraakt onder een ingestorte winkel in de wijk Petionville en werd gered door een team van Artsen zonder Grenzen.

    Republikeinen winnen cruciale Senaatszetel

    De Republikeinse kandidaat Scott Brown heeft gisteren de senaatsverkiezingen in de Amerikaanse staat Massachusetts gewonnen. Dit melden de Amerikaanse tv-stations NBC en CNN. De Democraten raken daardoor hun cruciale zestigste zetel in de Senaat in Washington kwijt.

    Daardoor wordt het voor de Republikeinen makkelijker om procedurele obstakels op te werpen tegen de hervormingsplannen voor de gezondheidszorg van president Barack Obama. Met hun zestig zetels konden de Democraten tot nu toe vertragingstactieken van de Republikeinse oppositie voorkomen. Dat kan met een kleinere meerderheid niet meer.

    Na het tellen van meer dan 90 procent van de stemmen lag Brown 5 procentpunten voor op zijn Democratische tegenstreefster Martha Coakley. Zij feliciteerde Brown op tv met zijn overwinning. Obama was afgelopen zondag nog naar Massachusetts gereisd om Coakley in de verkiezingscampagne te steunen.

    De Senaatszetel kwam vrij na de dood van de Democraat Edward 'Ted' Kennedy in augustus. Traditioneel is Massachusetts een bolwerk van de Democraten. Kennedy zat sinds 1962 in de Senaat; een ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen was een van zijn belangrijkste politieke doelen.

    Brown voerde zijn verkiezingscampagne met de belofte om tegen Obama's hervormingsplannen te stemmen. De opkomst in Masachusetts was gisteren hoog, ondanks nat en koud weer.

    Componist FFXIII muziek verlaat Square Enix

    Masashi Hamauzu is een naam die misschien niet bij iedereen direct bekend in de oren zal klinken. Zijn muziek echter is een heel ander verhaal. In de 15 jaar die hij werkzaam is geweest bij Square Enix heeft hij muziek gecomponeerd voor onder andere de volgende titels: SaGa Frontier II, Unlimited SaGa, Final Fantasy X, Musashi: Samurai Legend, Dirge of Cerberus en Sigma Harmonics. Misschien de grootste titel tot nu toe waar zijn naam aan verbonden is, is Final Fantasy XIII. Hij verzorgde de muziek voor de Japanse versie, maar heeft ook aan de internationale versie gewerkt.

    Na Kenichiro Fukui en Junya Nakano is Hamauzu het derde lid van Square Enix' sound team dat vertrekt. Het team bestaat nu volgens Square Enix Music nog uit vier personen. Wel gaan de geruchten dat er de komende maanden er daar nog meer van zullen vertrekken. Waar Hamauzu nu naar vertrokken is, of waar hij zich nu mee bezig gaat houden is niet bekend.

    Masashi Hamauze

    [AO] Kuznetsova, Wozniacki naar volgende ronde

    Svetlana Kuznetsova heeft zich geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. Kuznetsova was te sterk voor haar landgenote Anastasia Pavlyuchenkova. Kuznetsova had weinig moeite met Pavlyuchenkova. De nummer drie van de plaatsingslijst won in twee sets met tweemaal 6-2.

    De Deense Caroline Wozniacki, vorig jaar verliezend finaliste in Melbourne, speelde nog een partij uit de eerste ronde. De als vierde geplaatste speelster versloeg Aleksandra Wozniak met 6-4 en 6-2

    Groningen houdt toppositie

    In de Nederlandse eredivisie basketbal werd gisteren slechts één wedstrijd gespeeld, Gasterra Flames (Groningen) speelde thuis tegen Matrixx Magixx (Nijmegen). De Flames moesten het stellen zonder de nog geblesseerden Robby Bostain en Mat Haryasz, maar een sterk begin van de wedstrijd leidde tot een voorsprong (1e kwart: 30-12) die daarna niet meer werd weggegeven. Groningen blijft door de ruime overwinning van 89-73 aan kop in de eredivisie. 

    Topscorers Groningen: Blue 19, Bauscher 18, Ross 16
    Topscorers Nijmegen: Bekkering 16, Vermeulen 13, Hughes 9

    In de bekercompetitie werd gisteren gespeeld voor plaatsing in de kwartfinales. ZZ Leiden 2, uitkomend in de promotiedivisie, speelde tegen eredivisieploeg EiffelTowers Den Bosch. Na gestunt te hebben in de eerste helft (1e kwart: 20-18, ruststand 41-37), werd het tweede team van ZZ Leiden uiteindelijk gemakkelijk verslagen door het hoger spelende team (59-81).

    Topscorers Leiden 2: Constandse 10, Van der Linden 9, Hoste 9
    Topscorers Den Bosch: Richardson 17, Beasley 12, Akerboom 11

    Programma Eredivisie Week 6


    Zaterdag 23/01  
    20:30 ZZ Leiden Upstairs Weert
    20:00 Rotterdam Challengers EiffelTowers Den Bosch
    20:00 Amsterdam World Class Aviation Academy
    19:30 Landstede Basketbal De Friesland Aris

    Little Big Planet kunst en vliegwerk

    Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat Little Big Planet uitkwam. De mogelijkheid om met de editor eigen ontwerpen te delen was een groot succes en er zijn ontelbare velden gemaakt en beschikbaar. In de tussentijd zijn er echter heel veel games bijgekomen en krijgt Little Big Planet weinig aandacht meer in de pers. Maar dat wil niet zeggen dat de game volledig in vergetelheid geraakt is. Op het PlayStation forum werd afgelopen jaar een prijsvraag gestart. Het doel was om de beste manier te vinden om een brug te maken om daarmee aan de overkant van een ravijn of plas water te komen. Intussen zijn alle inzendingen bekeken en de finalisten bekend. In onderstaand filmpje zijn de beste inzendingen te zien waarop gestemd kan worden. Mocht je een stem uit willen brengen dan kan dat onderaan deze pagina, tot en met 22 januari.

    Systeemeisen en DRM BioShock 2 bekend

    2K Games heeft vandaag de systeemeisen en de manier van DRM vrijgegeven van BioShock 2. Het is opvallend dat de systeemeisen vrij mild zijn, de aanbevolen processoren zijn slecht dual-cores en de minimale grafische kaarten komen uit 2005.

    De gebruikte DRM is SecuROM die waarschijnlijk gebruikt gaat worden om het aantal installaties te beperken. Naast SecuROM draait BioShock 2 Games for Windows Live, je moet hierbij ingelogd zijn als je achievements wilt, updates wilt downloaden of multiplayer wilt spelen. Voor exemplaren gekocht via Steam geldt hetzelfde, ook daar wordt SecuROM gebruikt en Games for Windows Live.

    Minimale systeemeisen

  • Besturingssysteem: Windows XP, Vista, Windows 7
  • Processor: AMD Athlon 64 Processor 3800+ 2.4Ghz of beter, Intel Pentium 4 530 3.0Ghz of beter
  • Geheugen: 2GB
  • Grafische kaart: NVIDIA 7800GT 256MB of beter, ATI Radeon X1900 256MB of beter
  • DirectX: DirectX 9.0c
  • Harde schijf: 11GB
  • Geluid: 100% DirectX 9.0C compliant geluidskaart of vergelijkbare on-board geluidskaart

  • Aanbevolen systeemeisen

  • Processor: AMD Athlon 64 X2 5200+ Dual Core 2.60Ghzm of beter, Intel Core 2 Duo E6420 Dual Core 2.13Ghz of beter
  • Geheugen: 3GB
  • Grafische kaart: NVIDIA 8800GT 512MB of beter, ATI Radeon HD4830 512MB of beter
  • BioShock 2 wordt 9 februari verwacht op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

    BioShock 2

    Film: A Serious Man

    1967, het middenwesten van de VS. Nerdy bolleboos Larry Gopnik heeft een vrouw, twee kinderen, een huis, een auto en een baan als natuurkundedocent. Zijn kinderen zijn typische tieners die voor een boel lawaai zorgen en zijn werkloze broer Arthur woont al een tijdlang tijdelijk bij het gezin in, maar op zich heeft Larry weinig reden tot klagen. Deze status-quo wordt echter volledig en onomkeerbaar doorbroken. Zijn vrouw wil van hem scheiden en heeft zelfs al iemand gevonden om mee te trouwen, een van zijn studenten drijft hem in het nauw met een omkooppoging, zijn vaste aanstelling bij de universiteit lijkt op losse schroeven te staan en de rabbijnen bij wie hij advies zoekt (Larry is namelijk Joods), sturen hem met loze wijsheden en onbeantwoorde vragen naar huis.

    Black board

    Rare ziet kansen met XBLA

    Gameontwikkelaar Rare uit het pittoreske Twycross (Engeland) heeft recentelijk aangegeven dat er geen tekort aan mogelijkheden zijn wat betreft het inzetten van hun oudere scala aan games voor Xbox Live Arcade. Zij zien de mogelijkheid om deze spellen eventueel over te dragen aan derde partijen, zodat zij die over kunnen zetten naar XBLA.

    Rare HQ

     Het hoofdkantoor van Rare

    Spellen zoals Jetpac Refuelled, Banjo Kazooie en Banjo Tooie zijn al eerder aan de beurt geweest en binnenkort brengt Rare de oude Nintendo 64-klassieker Perfect dark uit op XBLA met verbeterde beelden (HD, mooiere textures en hogere framerate) en beter geluid (Dolby 5.1). Het spel wordt net zoals de Banjo Kazooie-spellen door het bedrijf 4J Studios omgezet naar de Xbox 360, maar het spel had eigelijk al eind 2009 gereed moeten zijn voor release op XBLA.

    Het lijkt misschien vreemd dat het zo lang moet duren om een spel wat zowaar al bestaat alleen maar om te zetten naar de Xbox 360, maar als je 4J Studios moet geloven is het omprogrammeren van het oude Nintendo 64 materiaal een stuk lastiger dan men misschien zou verwachten. Tijdens het omzetten van Banjo Kazooie heeft Paddy Burns van 4J Studios al eerder aangegeven dat hij  soms zelfs al slapeloze nachten had om de meest simpele gameplay-elementen om te programmeren. Inmiddels is er ook nog steeds geen officieële datum geprikt voor de release van Perfect Dark, maar er gaan erg sterke geruchten dat dit in februari gaat gebeuren.

    Blast Corps van Rare

    De keuze is groot wat betreft spellen die Rare voor XBLA zou kunnen uitbrengen in een eventueel nieuw (of verbeterd) jasje. Het spel Blast Corps, wat ook van origine een Nintendo 64-spel is, maakt sowieso een grote kans. Dit omdat er al een stille hint naar het spel werd gedaan door Rare op hun jaarlijkse kerstkaart die vaak vol met verborgen aanwijzingen zit naar toekomstige spellen. Maar  er zijn nog genoeg spellen uit hun vroegere periode, toen Rare nog Ultimate Play The Game heette, die prima zouden dienen als arcade-spellen voor de Xbox 360. Rare zit inmiddels al 25 jaar in de gamebusiness en spellen die van origine op oude consoles of PC's uitkwamen zoals de ZX Spectrum, Commodore 64 of de NES kunnen altijd uit de oude doos worden getrokken.

    Uit hun Nintendo-periode zijn die mogelijkheden wat beperkter, omdat Nintendo uiteraard eigenaar is van karakters zoals Donkey Kong (Donkey Kong 64) en Star Fox (Star Fox Adventures). Van de recentere spellen blijven er dan eventueel nog spellen over met karakters uit eigen stal zoals: Jet Force Gemini, Killer Instinct (Gold) en Conker.

    Vandaag gratis bier in België

    Is de gratis drank in Singapore alleen voor vrouwen met grote tieten, mannen dienen vandaag in België te zijn. De bierfabriek in Jupille geeft vandaag namelijk gratis bier weg.

    Het gaat hier nog om een lekker biertje ook. In het Belgische plaatsje nabij Luik wordt namelijk het merk Jupiler gebrouwen.

    De brouwerij valt onder het InBev-concern dat het personeelsbestand flink wil inkrimpen. Omdat de onderhandelingen hierover muurvast zijn gelopen, gaat het personeel nu over op harde acties.

    Een van die acties is dus het gratis uitdelen van bier. Helaas krijgt niet iedereen een gratis kratje bier mee. De stakers willen met name studenten matsen met hun actie. Zij hebben namelijk het meest te lijden onder de stakingen, omdat er in de kroegen bijna geen druppel bier meer wordt getapt.

    Rutten tevreden huiswaarts na minieme zege

    PSV kwam gisteravond goed weg met een 0-1 zege tegen Roda JC in Kerkrade. Het was aan een grabbelende doelman Bram Castro en een alerte Danny Koevermans te danken dat de Eindhovenaren op doelsaldo de nieuwe koploper zijn in de Eredivisie.

    De goal die de PSV-spits op slag van rust maakte, bleek genoeg voor de zege. Achteraf was trainer Fred Rutten tevreden. De oefenmeester verwachtte een pittig duel bij Roda JC en die verwachting kwam ook uit. "In de eerste helft waren we bij balbezit ontzettend slordig, maar ondanks dat kregen we toch drie mogelijkheden. Ook maken we er nog eentje vlak voor rust, waarna we het probeerden te repareren", reageerde Rutten na afloop op de persconferentie.

    Over de tweede helft was Rutten meer te spreken. "In de tweede helft hebben we een PSV gezien zoals PSV is, dat was zeker 20 tot 25 minuten uitstekend. In de eindfase was Roda opportunistisch, maar pakte Andreas een of twee momenten goed de bal."

    Na afloop overheerste dan vooral tevredenheid vanwege het maximale resultaat. "We gaan met winst naar huis tegen een zeker voor rust goed Roda JC. Drie punten hier is een uitstekend resultaat en gezien de kansen die we hebben gekregen vind ik het verdiend. Ik ga met een goed gevoel naar huis."

    'Nova en Netwerk verdwijnen'

    De actualiteitenprogramma's Netwerk en Nova verdwijnen. Voor Nova komt een Nieuwsuur in de plaats, meldt de Volkskrant vandaag op basis van bronnen in Hilversum. De verandering is nodig doordat de omroepen BNN en Max meer uitzendtijd krijgen en door de komst van de nieuwe omroepen WNL en PowNed.

    Ook moeten de aanpassingen leiden tot meer profilering. In de plannen staat verder onder meer dat Paul de Leeuw een latenightshow gaat maken voor de Vara en BNN, tussen 22.00 en 22.45 uur op Nederland 3. PowNed, dat voorkomt uit weblog GeenStijl, komt daarna met een crossmediaal programma.

    EénVandaag van de Tros en de Avro moet daarnaast een meer regionaal karakter krijgen. De EO gaat daarbij mogelijk deelnemen aan EénVandaag. De KRO blaast Brandpunt nieuw leven in. De KRO wilde graag een eigen actualiteitenrubriek maken. Het initiatief van De Telegraaf, WNL, wil ook een eigen rubriek.

    Maandag kreeg de raad van bestuur van de Publieke Omroep de plannen te zien. Vandaag praten de omroepdirecteuren over de plannen. Volgens een woordvoerder van de Publieke Omroep is er nog geen besluit genomen

    Liverpool maakt jacht op Jovanovic

    De geruchten rondom een vertrek van Milan Jovanovic bij Standard Luik spelen al geruime tijd. Liverpool wil de in de zomer transfervrije spits naar de Premier League halen. Jovanovic zou zelf ook een voorkeur hebben voor The Reds.

    Naast Liverpool aast ook AC Milan op de Servische spits van Standard Luik. The Sun meldt dat Milan en Liverpool de beste kansen hebben om de transfervrije spits in de zomer in te lijven. De Gazet van Antwerpen meldt echter dat Liverpool momenteel het hardst zijn best doet.

    The Reds zochten Jovanovic afgelopen maandag op voor onderhandelingen. Zelf denkt de spits in Liverpool meer kans te hebben op een basisplek dan in Milaan. De aanvaller zou bij Liverpool 2,5 miljoen euro tekengeld op kunnen strijken. Dit bedrag kunnen ze bij The Reds missen, omdat er geen transfersom op tafel hoeft te worden gelegd.

    Sony's motion controller komt in de herfst

    Dit jaar zal de strijd volop losbarsten op motion controller gebied. Nadat Microsoft op de CES 2010 aangegeven heeft dat ze Natal rond de feestdagen aan het eind van 2010 in de winkels te hebben liggen, heeft Sony heeft nu namelijk bekendgemaakt dat hun controller in de herfst van 2010 te koop zal zijn in Japan en de rest van Azie, Noord-Amerika en Europa. De nieuwe controller waarvan de naam nog steeds niet definitief bekendgemaakt is zal direct ondersteund worden door een grote hoeveelheid games.

    Kazuo Hirai, president en CEO van Sony Computer Entertainment Inc. gaf als informatie:

    "We have decided to release the Motion Controller in fall 2010 when we will be able to offer an exciting and varied line-up of software titles that will deliver the new entertainment experience to PS3 users. We will continue to work to have a comprehensive portfolio of attractive and innovative games for the Motion Controller, not only from [Sony] Worldwide Studios but also from the third party developers and publishers, whom we have been working closely with. We look forward to soon unveiling the exciting software line-up that further expands and defines the PS3 platform as the ultimate entertainment system for the home."

    De PS3-bezitters die toch niet zo lang willen wachten kunnen zo rond de zomer nog een andere concurrent verwachten, namelijk een motion controller van Komodo. De gelijkenis van de "3D Motion Freedom Remote" met de Wiimote is treffend. Komodo heeft aangegeven dat hun oplossing compatible zal zijn met alle huidige games.

    Komodo

    [AO] Roddick vloekend naar derde ronde

    Andy Roddick heeft bij de Australian Open de derde ronde bereikt. De als zevende geplaatste Amerikaan versloeg de Braziliaan Thomaz Belluci met 6-3, 6-4 en 6-4.

    Roddick had het lastig tegen de Braziliaan, maar de Amerikaan was op de belangrijkste punten superieur. Belluci maakte dan wel meer winners maar ook veel meer onnodige fouten. Aan het eind van de wedstrijd dacht Roddick de zege tot tweemaal toe binnen te hebben. De hawk-eye gaf hem beide keren echter geen gelijk. De umpire gaf bovendien een van de punten aan Belluci. Dit tot grote woede van Roddick die uiteindelijk vloekend en tierend de baan verliet.  

    Kruiswijk: "PSV had in de eerste helft geen oplossing"

    Arnold Kruiswijk maakte gisteravond in het duel met PSV zijn debuut voor Roda JC. De voormalig speler van FC Groningen hield een nare bijsmaak over aan het verloren duel met de Eindhovenaren: 0-1. De ploeg uit Kerkrade kreeg de complimenten over de eerste helft. Toch verscheen Arnold Kruiswijk ontevreden voor de camera van Roda JC TV. "We staan met lege handen, dat is niet prettig."

    Voor rust was de thuisclub de bovenliggende ploeg. "In de eerste helft hadden ze geen oplossing voor ons spel", keek de verdediger terug. "Ze kregen geen kansen, maar dan valt in blessuretijd dat doelpunt. Dan krijg je wel even een tikkie."

    Ondanks het aardige optreden droop de ploeg uit Kerkrade af. "Dit is absoluut zuur. We hadden het begin tweede helft even moeilijk, maar daarna pakten we het wel weer op. Het zat er helaas niet in. Over mijn eigen spel ben ik redelijk tevreden, maar het kan altijd beter".

    Wenger vol lof over gehavend Arsenal

    Arsène Wenger, manager van Arsenal, staat met zijn ploeg slechts drie punten achter op koploper Chelsea. De Fransman vermoedt dat er zonder al die blessures misschien nog wel meer in het vat had gezeten.

    The Gunners kampen met nogal wat blessuregevallen. Liefst acht spelers, waaronder Robin van Persie, Samir Nasri en Theo Walcott kunnen momenteel niet in actie komen voor Arsenal. "Stel je voor waar we zonder al die blessures hadden gestaan", verzuchtte Wenger op de website van Arsenal. "Het is bijzonder interessant dat we met een dermate jong elftal op de derde plek staan."

    Toch staat Arsenal ondanks alle lof al enige tijd met lege handen. "We hebben in ieder geval aan geloofwaardigheid gewonnen, maar dat is toch niet voldoende. We willen meer. Momenteel bevinden we ons in de positie dat we in ieder geval kunnen meestrijden om de prijzen. Mijn spelers zullen de komende tijd alles geven en succesvol zijn."

    Polygamie tegen vergrijzing Rusland

    De ultranationalist Vladimir Zjirinovski heeft gisteren een aantal maatregelen voorgesteld om het geboortecijfer in Rusland weer op te krikken. Zo moeten mannen het recht krijgen om met twee vrouwen te trouwen.

    Vrouwen die een eerste kind nemen, moeten een premie van 100.000 roebel (2.350 euro) krijgen. "Ik verzeker u dat de helft van de vrouwen die een abortus plant, dan van mening verandert", aldus Zjirinovski tijdens een zitting van het parlement in Moskou.

    De Russische bevolking is in aantal gedaald van 148 miljoen vlak na de val van het communisme in 1991 naar 142 miljoen nu. Volgens experts ligt dat onder meer aan de economische moeilijkheden en aan het wijdverbreide alcoholisme.

    Man richt bloedbad aan in Virginia

    De politie in de Amerikaanse staat Virginia maakt jacht op een man die gisteren in het plaatsje Appomattox een bloedbad heeft aangericht. De 39-jarige Christopher Speight schoot in en rond een woning acht mensen dood. Alle slachtoffers zijn volwassenen. Het gaat om zowel mannen als vrouwen.

    Speight houdt zich schuil in de bossen. De politie heeft speurhonden en helikopters ingezet om hem te pakken te krijgen. Over zijn mogelijke motieven is niets bekendgemaakt.

    [AO] Safina door, Pennetta uitgeschakeld

    Dinara Safina heeft de derde ronde bereikt van de Austrlian Open. De Russin, als tweede geplaatst in Melbourne, versloeg de Tsjechische Barbora Strýcová met 6-3 en 6-4.

    In de eerste set wist Strýcová bij te blijven tot 3-3 waarna Safina haar eerste breekkans gelijk wist te benutten. In de tweede set nam de Russin al gauw een break voorsprong. Bij de stand 5-4 werkte Safina vier breekkansen weg en sloeg verolgens toe op het eerste matchpoint dat ze kreeg.

    Flavia Pennetta werd uitgeschakeld. De als twaalfde geplaatste Italiaanse verloor met 6-7 en 1-6 van de Belgische Yanina Wickmayer.

    Celtic, Rangers wankelend naar vijfde ronde bekertoernooi

    Celtic en Glasgow Rangers hebben zich met moeite geplaatst voor de volgende ronde van het Schotse bekertoernooi. Greenock Morton en Hamilton maakten het de twee grootmachten nog lastig genoeg.

    Greenock, een club uit de tweede divisie, hield zich knap staande tegen Celtic. De underdog slikte slechts één doelpunt op Celtic Park, maar dat was voor de thuisclub net voldoende om verder te bekeren. Niall McGinn tekende voor de enige treffer van de avond.

    De Rangers kenden een nog zwaardere avond. Tegen Hamilton, een club uit de Schotse Premier League, wist de ploeg uit Glasgow het net in de reguliere speeltijd niet te vinden: 0-0. In de verlenging was het verdediger Steven Whittaker die dankzij twee treffers in de eerste verlenging uiteindelijk het verschil maakte in het voordeel van de Rangers: 2-0.

    'AZ bereikt akkoord over komst Lodeiro'

    Landskampioen AZ heeft naast doelman Alvarado ook goede hoop op Nicolas Lodeiro te contracteren. De Uruguayaanse media melden namelijk dat AZ een akkoord heeft bereikt met Nacional Montevideo. AZ zou 3,5 miljoen euro neer moeten leggen voor de diensten van het Uruguayaanse talent.

    Lodeiro staat ook in de belangstelling van Ajax. Luis Suárez heeft al aangegeven dat Lodeiro liever voor Ajax speelt dan voor AZ. De Amsterdammers zitten deze week ook om de tafel met Alex Saul en Ricardo Alarcon, de bestuurders van Nacional Montevideo. Marcel Brands, technisch directeur bij AZ, geeft aan dat Ajax de eerste keus heeft en AZ rustig op zijn beurt wacht.

    De Uruguayaans international is een grote belofte in zijn geboorteland. Hij is een creatieve linksbenige middenvelder die een grote toekomst wordt toegedicht. Lodeiro zou zelfs deze week al naar Nederland komen om een medische keuring bij één van de twee clubs te ondergaan.

    [AO] Nadal eenvoudig door

    Rafael Nadal heeft zonder problemen de derde ronde van de Australian Open bereikt. De Spanjaard versloeg Lukas Lacko met driemaal 6-2.

    Aanvankelijk werd Lacko helemaal weggespeeld door Nadal. De Spanjaard stond al snel op een 5-0 voorsprong. Lacko wist zich wel te herstellen, maar had desalniettemin geen kans tegen de nummer twee van de wereld. Nadal had de regie van de partij stevig in handen en liet de Slowaak fouten maken.  De Spanjaard plaatste in elke set direct een break en trok de partij eenvoudig naar zich toe.

    Biden belt met Bos over Afghanistan

    De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft gebeld met vicepremier Wouter Bos (PvdA) over verlenging van de missie in Afghanistan. Dat meldt Biden op zijn website.

    Hij geeft aan Bos bedankt te hebben voor de Nederlandse bijdrage aan de veiligheid en ontwikkeling in Afghanistan. Hoewel hij vooral gebeld zou hebben om Bos over te halen om steun te geven aan verlenging van de missie, drukt Biden zich daar voorzichtig over uit. Hij heeft 'aangegeven dat de VS graag van gedachten wil blijven wisselen met Nederland' wanneer de alliantie de missie voortzet in Afghanistan.

    De PvdA is tegen enige vorm van verlenging terwijl coalitiepartners CDA en ChristenUnie daar wel voor openstaan. Minister van Financiën Bos heeft volgens de NOS aan Biden uitgelegd hoe het kabinet over de missie denkt en wat het standpunt van de PvdA daarin is.

    Het kabinet sprak gisteren opnieuw over de kwestie. Voor maart moet de knoop zijn doorgehakt. Het telefoontje van Biden zou losstaan van het kabinetsoverleg.

    Greipel wint ook tweede etappe Down Under

    Andre Greipel heeft ook de tweede etappe in de Tour Down Under op zijn naam geschreven.
    De Duitser, die de koers in 2008 won, was in de massasprint Greg Henderson en Robbie McEwen te snel af.

    De vlucht van de dag werd door drie renners gevormd. Na 35 kilometer hadden David Kemp, Mickael Delage en Olivier Kasen al ruim elf minuten voorsprong op het peloton. Op zes kilometer voor de finish was het peloton echter weer compleet, In de massasprint die volgde was Greipel de snelste.

    [AO] Clijsters naar derde ronde

    Kim Clijsters heeft de derde ronde bij de Australian Open bereikt. De Belgische versloeg Tamarine Tanasugarn uit Thailand met tweemaal 6-3.

    Tanasugarn wist in beide sets gebruik te maken van de vaart die Clijsters aan de ballen gaf en ze dwong haar opponente tot het maken van fouten. De Thaise kon het niveau echter niet lang genoeg aan om het Clijsters echt moeilijk te maken. In de tweede set wist Clijsters terug te komen van een 0-3 achterstand en trok de wedstrijd alsnog naar zich toe. 

     

     

    Film: Millennium 2: De Vrouw Die Met Vuur Speelde

    Eén van de grote verrassingen van de afgelopen zomer was toch wel de verfilming van het eerste boek uit de Millenniumreeks van wijlen Stieg Larsson. De boeken worden door zowel recensenten als lezers bejubeld en de verfilming van het eerste boek, Mannen Die Vrouwen Haten, was de best bezochte Zweedse film ooit in Nederland. De verfilming van het tweede boek uit de reeks, De Vrouw Die Met Vuur Speelde, kon dus niet uitblijven. Dan rest natuurlijk de vraag of deze film het haalt bij de sterke eerste film.

     

    Millennium 2: De Vrouw Die Met Vuur Speelde

    Kamer hoort Eurlings over verkeersellende

    Verkeersminister Camiel Eurlings moet vandaag in de Tweede Kamer voor het eerst tekst en uitleg geven over de recente verkeerschaos door het barre winterweer.

    Rita Verdonk, aanvoerster van Trots op Nederland, is aanstichter van het spoeddebat. Zij wil weten wat de minister gaat doen om een herhaling te voorkomen van de problemen zoals de treinuitval, en de files rond Amsterdam van twee weken geleden. Toen stond urenlang, vanaf de avondspits tot diep in de nacht, het autoverkeer rond Amsterdam muurvast door fikse sneeuwbuien.

    De regeringspartijen CDA en PvdA, die Verdonk aan voldoende steun hielpen voor het debat, vallen vooral over ProRail. De wrevel is des te groter na berichten dat de spoorbeheerder de problemen gedeeltelijk zelf heeft veroorzaakt door het uitzetten van wisselverwarming. Daardoor bevroren op 17 december op het station Den Haag Holland Spoor de wissels.

    Topman Bert Klerk heeft intussen erkend dat ProRail niet alert genoeg is geweest op het invallen van de winter. De minister heeft in antwoord op Kamervragen laten weten dat hij de ernstige overlast voor de treinreizigers betreurt. Hij wil niet vooruitlopen op maatregelen, zolang ProRail en de Nederlandse Spoorwegen nog uitzoeken wat er allemaal aan schortte.

    Proces tegen Wilders van start

    Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat vandaag van start. De rechtbank in Amsterdam houdt een zogeheten 'regiezitting', waarbij wordt bepaald hoe het proces moet gaan verlopen. Wilders wordt vervolgd wegens discriminatie, groepsbelediging en het aanzetten tot haat. Dat gebeurt op bevel van het Amsterdamse gerechtshof.

    Het openbaar ministerie wilde eigenlijk geen zaak tegen Wilders, maar werd een jaar geleden teruggefloten door het hof. Dat vond dat er wel een proces moest komen. De zaak draait om Wilders' antikoranfilm 'Fitna' en uitspraken die hij in diverse media heeft gedaan. Zo sprak Wilders in 2007 in de Volkskrant over de 'fascistische islam' en vergeleek hij de koran met 'Mein Kampf', het boek van Adolf Hitler.

    Wilders vindt dat er een politiek proces tegen hem wordt gevoerd. Hij voelt zich 'heel erg strijdbaar', zei hij gisteren in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat het proces tot niets anders dan vrijspraak kan leiden. Ik heb niets strafbaars gezegd."

    Wilders' advocaat Bram Moszkowicz komt vandaag in de rechtzaal met een lijst van vijftien tot twintig 'getuige-deskundigen' die hij gedurende het proces wil oproepen. Het gaat om specialisten op het gebied van de vrijheid van meningsuiting, islamkenners en radicale moslims.

    Moszkowicz zal verder een aantal 'preliminaire bezwaren' indienen, oftewel bezwaren van procedurele aard. Vorige week deed Moszkowicz al een vergeefse poging om een deel van de aanklacht tegen Wilders geschrapt te krijgen.

    Wilders heeft zijn achterban opgeroepen om vanochtend bij de rechtbank in Amsterdam te komen demonstreren. Hij kon gisteren niet zeggen hoeveel mensen hij verwacht.

    Nibud: iedereen gaat erop achteruit

    Vrijwel iedereen moet dit jaar financieel een stapje terug doen. Waar in 2009 de meeste werknemers die hun baan behielden er nog in koopkracht op vooruitgingen, daalt in 2010 ook voor hen de koopkracht. Ook mensen met een uitkering gaan erop achteruit. Huishoudens met kinderen worden het zwaarst getroffen. Dat blijkt uit berekeningen van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

    Het instituut waarschuwt alvast dat de koopkracht volgend jaar verder onder druk komt te staan. Want het kabinet komt in de loop van dit jaar met voorstellen voor bezuinigingen vanaf 2011 die hoogstwaarschijnlijk grote gevolgen voor de koopkracht hebben. In januari krijgen werknemers hun eerste loonstrookje van het jaar. Wie geen loonsverhoging heeft gekregen, houdt enkele euro's minder over dan vorig jaar omdat er meer belasting wordt geheven.

    Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht voor 2010 dat de cao-lonen gemiddeld 1,25 procent omhooggaan. Dat is echter niet genoeg om de stijgende prijzen te kunnen opvangen, aldus het Nibud. Mensen kunnen dus minder doen met hun geld. Vooral huishoudens met kinderen krijgen te maken met veranderingen in toeslagen en tegemoetkomingen. Zo wordt de kinderbijslag bevroren en krijgen huishoudens met kinderen onder de twaalf jaar en een bovenmodaal inkomen (boven 32.500 euro) minder kindgebonden budget. Zij gaan er dan ook relatief het meeste op achteruit. Zo levert een echtpaar met twee kinderen onder de twaalf en een inkomen van 35.000 euro (alleenverdiener) 1,2 procent aan koopkracht in. Tweeverdieners zonder kinderen met beiden een inkomen van 30.000 euro, gaan er 0,5 procent op achteruit, zo blijkt uit rekenvoorbeelden van het Nibud.

    Ook mensen met een laag inkomen leveren enkele euro's per maand in. Een kinderloos paar in de bijstand gaat er 0,2 procent op achteruit. Een paar dat met twee kinderen van de bijstand moet rondkomen, gaat er 0,3 procent op achteruit. Veel huishoudens zullen met veel grotere inkomensachteruitgang te maken krijgen doordat zij worden geconfronteerd met werkloosheid. Volgens het CPB loopt het aantal werklozen op van 380.000 vorig jaar naar 510.000 dit jaar. Wie zijn baan kwijtraakt, levert flink in aan koopkracht.

    AOW-acties tijdens hoorzitting in Kamer

    Enkele uren gratis openbaar vervoer in Den Haag en Rotterdam en een protestactie op het Plein in Den Haag vormen vandaag de omlijsting van een hele dag debat over de AOW-leeftijd in de Tweede Kamer.

    Van 's ochtends tien uur tot 's avonds tien uur kunnen vertegenwoordigers van onder meer werkgevers, vakbeweging en pensioenfondsen aan Kamerleden laten weten hoe zij denken over de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.

    Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes bijt tijdens de hoorzitting het spits af. Daarna is het de beurt aan de voorzitters van de vakcentrales FNV, CNV en MHP. In een brief aan de Tweede Kamer hebben die gisteren nogmaals hun bezwaren tegen de kabinetsplannen uiteengezet.

    De Reddende Engel

    "Luister Dave, dit is je laatste kans. Ik begin mijn geduld te verliezen. De waarheid. Nu!" Om zijn woorden kracht bij te zetten haalde hij een pistool uit zijn binnenzak. "Aan jou de keus."
    Dave schraapte zijn keel. "Ik heb je alles verteld wat ik weet." Het klonk zelfverzekerd, niet angstig. Johnny werd van het toontje alleen al erg kwaad. "Ik weet dat Jan je gevraagd heeft te helpen. Hij had gevraagd of jij de bus wilde rijden."

    Laatste reviews en specials
    special
    Random Pics van de Dag #1230
    special
    Random Pics van de Dag #1229
    special
    Random Pics van de Dag #1228
    special
    Random Pics van de Dag #1227
    special
    Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
    special
    VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
    ©FOK.nl e.a.