FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 juli 2013

Laatste gewonde aanslagen Boston naar huis

Het laatste slachtoffer van de aanslagen tijdens de marathon in Boston heeft woensdag het ziekenhuis verlaten. Het is exact honderd dagen geleden dat bij de finish van de marathon twee bommen explodeerden. Drie mensen kwamen daarbij om het leven en 260 mensen raakten gewond.

Marc Fucarile verloor bij de aanslag zijn rechterbeen en liep ernstige brandwonden op. Ook werd hij getroffen door bomscherven. De bommen explodeerden vlak bij Fucarile en een groep vrienden die bij de finishlijn stonden te wachten op een vriend die deelnam aan de hardloopwedstrijd. Twee anderen uit de vriendengroep van Fucarile raakten eveneens ernstig gewond; ook zij verloren ledematen.

Familieleden van Fucarile en artsen hadden zich woensdagochtend in de lobby van het Spaulding Rehabilitation Hospital verzameld om Fucarile uit te zwaaien.

Blancanieves

Pablo Bergers Blancanieves is naar eigen zeggen een liefdesbrief aan de Europese cinema. De film is al overladen met prijzen en dat lijkt niet meer dan terecht. De zwart-witcinematografie is haarscherp, de acteurs hebben het charisma dat je mag verwachten bij een stomme film en de verfrissende adaptatie van het klassieke verhaal van Sneeuwwitje krijgt het publiek zeker op de hand. Het plezier spat er vanaf, net als de kwaliteit: Blancanieves is een prachtige hommage aan de stomme film.

Protest raamprostituees Utrecht bij stadhuis

Raamprostituees die in Utrecht hun werkplek kwijt zijn geraakt gaan donderdag protesteren bij het stadhuis van de domstad. Met de demonstratie willen ze zichtbaar maken dat zij op straat staan, terwijl zij niets verkeerd hebben gedaan. Dat laat een woordvoerder van de vrouwen en enkele mannen woensdag weten.

Mogelijk worden tenten neergezet waarin de prostituees hun werkzaamheden hervatten. "Dat plan is als een grapje begonnen, maar een aantal vrouwen denkt er nu serieus over na. We gaan er nog over praten en kijken wat de mogelijkheden zijn."

Hoeveel prostituees precies naar de demonstratie, die om 12.00 uur moet beginnen, gaan komen, is nog onduidelijk. De woordvoerder verwacht in ieder geval enkele tientallen actievoerders. "Het liefst heb ik natuurlijk dat ze allemaal komen, maar dat zal niet lukken. Sommigen zijn alweer aan de slag via een website of werken nu in Den Haag of Groningen."

De rechtbank in Utrecht bepaalde woensdag in een kort geding dat de gemeente Utrecht de vergunning van de laatste raamexploitant Wegra terecht heeft ingetrokken. Daarmee verdwijnen de laatste raamprostituees en prostitutieboten in Utrecht definitief.

[WK] Dekker in startopstelling 4x100 meter vrij

Inge Dekker zal zondag de startzwemster zijn tijdens de series van de 4x100 meter vrije slag op de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona. Technisch directeur van de KNZB Jacco Verhaeren heeft woensdag de opstelling van de ploeg al bekendgemaakt.

Dekker zal wordt afgelost door Femke Heemskerk. Esmee Vermeulen is de derde zwemster en Elise Bouwens sluit af. De keuze voor Dekker is verrassend. De wereldkampioene 50 meter vlinderslag kreeg na de olympische race in Londen veel kritiek te verduren. Mede door haar mindere optreden als startzwemster grepen de Nederlandse vrouwen naast het goud. Dekker besloot er een tijdje tussenuit te gaan, maar pakte begin dit jaar de draad weer op.

Ranomi Kromowidjojo is vrijgesteld van de series en komt pas tijdens de finale in actie. Oranje werd in 2009 en 2011 wereldkampioen op dit onderdeel. 

[EK vrouwen] Duitse voetbalsters bereiken finale

De Duitse voetbalsters hebben zich woensdag voor de zesde keer op rij geplaatst voor de EK-finale. De winnaar van de laatste vijf edities was in Göteborg met 1-0 te sterk voor gastland Zweden. Dzsenifer Marozsan tekende in de eerste helft voor de enige treffer van de wedstrijd.

Marozsan sloeg na 33 minuten toe met een ouderwetse punter, die in de verre hoek binnenrolde. In een amusante tweede helft jaagde Zweden vol overgave op de gelijkmaker, maar verder dan een afgekeurd doelpunt en een bal op de paal kwamen de Scandinaviërs niet.

In de finale stuit Duitsland op Noorwegen of Denemarken. De twee buurlanden kruisen donderdag in Norrköping de degens. Noorwegen was bij de voorlaatste editie, in 2005, nog verliezend finalist.

'Ajax wilde Iniesta huren'

Henk ten Cate probeerde in zijn tijd als trainer van Ajax om Andrés Iniesta op huurbasis naar Amsterdam te halen. Dit liet hij weten tegenover Voetbal International. Ten Cate hoopte dat Iniesta het zag zitten om tijdelijk naar Ajax te verkassen.

"Ik heb toen een talent gevraagd mee te gaan naar Ajax. Ene Andres Iniesta. Maar die zag het niet zo zitten", aldus Ten Cate. Hij was van 2003 tot 2006 assistent-trainer bij FC Barcelona onder Frank Rijkaard. Daarna vertrok hij naar Ajax.

Ook was Ten Cate toen al gecharmeerd van Bojan Krkic. Toen de aanvaller slechts zestien jaar was, wilde Ten Cate hem al proberen naar Ajax te halen. Destijds lukte dat niet, maar komend seizoen wordt Krkic alsnog door Barcelona verhuurd aan Ajax. Afgelopen seizoen werd Isaac Cuenca al gehuurd van de Spaanse topclub.

Zeventien graven vernield in Borne

Minstens zeventien graven op een begraafplaats in het Overijsselse Borne zijn vernield. Van de graven zijn vermoedelijk koperen of bronzen beeldjes gestolen, meldt de politie woensdag. Eerder deze maand waren al van een begraafplaats in het ongeveer vijftien kilometer verderop gelegen Tubbergen twee oude grafstenen ontvreemd.

Dinsdag werd de politie door een getuige gewaarschuwd dat een man goederen van graven van de begraafplaats aan de Von Bonninghausenstraat aan het stelen was. Agenten troffen de man niet meer aan. Woensdag bleek dat zeventien graven waren vernield.

In Tubbergen werden tussen 4 en 14 juli twee oude grafstenen ontvreemd vanaf een begraafplaats aan de Hardenbergerweg. Het gaat hierbij om twee oude stenen die in 1932 en 1956 werden geplaatst. Tussen de incidenten op de twee begraafplaatsen is volgens de politie geen aantoonbare relatie.

[CL] Uitslagen returns tweede voorronde (24/07/2013)

Op woensdag plaatsten de laatste vier clubs zich voor de derde voorronde van de Champions League. PSV zal ook in de derde ronde instromen en speelt aanstaande dinsdag zijn eerste duel tegen Zulte Waregem. 

Uitslagen

Club Club Uitslag Totaal
NK Maribor (Slo) FC Birkirkara (Mal) 2-0 2-0
Partizan Belgrado (Ser) Shirak Gyumri (Arm) 0-0 1-1*
Ludogorets (Bul) Slovan Bratislava (Slw) 3-0 4-2
Legia Warschau (Pol) The New Saints (Wal) 1-0 4-2

* door op uitdoelpunten

Hezbollah: EU zwichtte voor VS en Israël

De beslissing van de Europese Unie om de militaire tak van Hezbollah op de Europese terreurlijst te plaatsen is 'waardeloos'. Dat heeft Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah woensdag gezegd. Hij beschuldigt de EU ervan te zijn gezwicht voor de wil van de Verenigde Staten en Israël.

"Ik heb geen enkel moment het gevoel gehad dat dit een soevereine Europese beslissing was, maar eerder een beslissing die is opgelegd", zei Nasrallah vanuit Beiroet. "Europa is niet overtuigd, maar heeft toegegeven aan de wensen van de Amerikanen en de Israëliërs."

Nasrallah zei dat het besluit de EU-landen handlangers maakt van Israël. "Deze landen bieden Israël rugdekking voor agressie tegen Libanon", zei hij.

Plaatsing op de terreurlijst houdt in dat de bezittingen van leden van de militaire tak van Hezbollah worden bevroren en dat ze een reisverbod krijgen. Nasrallah bespotte de maatregelen. Hezbollah-leden gaan volgens hem 'echt niet op vakantie naar Sardinië'. Hij ontkende bovendien dat zij geld hebben gestald bij Europese banken. "Jullie bereiken niets anders met deze beslissing dan mislukkingen en teleurstellingen."

Napoli-preses bevestigt komst Higuain en Reina

Napoli is dicht bij een dubbelslag op de transfermarkt. De komst van spits Gonzalo Higuain en doelman Pepe Reina is rond, twittert voorzitter Aurelio De Laurentiis woensdagavond. "Higuain en Reina hebben de medische keuring achter de rug en zullen binnenkort toetreden tot de groep."

Higuain komt over van Real Madrid en is de opvolger van de naar Paris Saint-Germain vertrokken Edinson Cavani. De 32-voudig Argentijns international verruilde in 2006 Boca Juniors voor Real en scoorde sindsdien 107 keer in 187 wedstrijden. Eerder deze maand leek de spits nog dicht bij een overgang naar Arsenal.

Reina is toe aan zijn vierde club. De 30-jarige goalie begon bij Barcelona en belandde via Villarreal in de zomer van 2005 bij Liverpool.

Gebrek aan geld kost Frijns plekje in GP2

Robin Frijns is zijn plek in de GP2 bij Hilmer Motorsport kwijt. Zijn plaats wordt ingenomen door de Britse coureur Adrian Quaife-Hobbs, die een grote sponsor meebrengt. "Dat was het dan", twiteerde Frijns woensdag. "Geen geld, geen race."

"Aan de ene kant begrijp ik wel dat het team voor een coureur met een grote sponsor kiest, maar aan de andere kant ook niet", verklaart Frijns tegen de website GP Update. "Dit is gewoon ontzettend frustrerend. Ik wil natuurlijk heel graag rijden, maar zoals iedereen weet heb ik geen geld. Dat is het hele verhaal." Frijns reed vijf GP2-weekeinden voor Hilmer Motorsport en boekte daarin een overwinning, in Barcelona.

Polsstokhoogspringster Isinbayeva stopt na WK

PolsstokhoogspringsterYelena Isinbayeva stopt na het WK van volgende maand in Moskou. Dat heeft de 31-jarige Russin woensdag bekendgemaakt. Isinbayeva heeft haar sport jaren gedomineerd en zette zeventien wereldrecords in de buitenlucht en dertien indoor neer.

Isinbayeva werd twee keer olympisch kampioen, in Athene en Beijing. In Londen moest ze het vorig jaar doen met brons waarna ze zei nog tot de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro door te willen gaan. Naast haar olympische titels heeft ze ook twee wereldtitels en vier wereldtitels indoor. Europees gezien was ze zowel indoor als outdoor een keer de beste.

[WK] Dertiende titel voor synchroonzwemster Romashina

Synchroonzwemster Svetlana Romashina is voor de dertiende keer wereldkampioen geworden. De Russische was in Barcelona op het WK ook de beste op het onderdeel individuele vrije routine. Ze won in Barcelona al twee andere onderdelen.

De jury gaf Romashina 97,34 punten  en dat was meer dan genoeg voor de zege. De Chinese Huang Xuechen moest 1,62 toegeven en werd tweede. Het brons ging naar de Spaanse Ona Carbonell, met een score van 94,29.

Rihanna huilt om fans

Rihanna kon afgelopen weekeinde haar tranen niet bedwingen tijdens een optreden in het Franse Lille. De zangeres werd emotioneel toen ze zich realiseerde dat er binnenkort een einde komt aan haar Diamonds-tournee.

"Ik kan deze shit niet geloven, jullie maken me zo gelukkig!", zei een emotionele Rihanna na een lange pauze tijdens het concert. "De Diamonds-toer is bijna ten einde en dat vind ik altijd vreselijk. Ik vind het verschrikkelijk om afscheid te nemen. Jullie hebben me zo veel liefde gegeven vanavond, ik hou van jullie."

Rihanna geeft nog drie Europese optredens in het kader van de Diamonds-tournee. Later dit jaar treedt ze nog op in onder meer Australië en Azië. De zangeres stond een maand geleden nog twee keer in Amsterdam.

Kittel wint Acht van Chaam

Marcel Kittel heeft de Acht van Chaam op zijn naam geschreven. De Duitse sprinter van Argos-Shimano was na 100 kilometer koers in de straten van de Brabantse plaats te sterk voor Vacansoleil-renners en broers Danny en Boy van Poppel.

Het was deze week het tweede optreden van Kittel in Nederland, want eerder behaalde hij de derde plaats in Daags na de Tour. Gisteren zegevierde de Duitser in het Belgische Roeselare.

Nog drie tourstalen Nederlanders opnieuw getest

Behalve van Jeroen Blijlevens zijn de stalen van nog drie Nederlandse renners opnieuw getest. De staal van Maarten den Bakker was schoon en uit die van Leon van Bon kwam geen resultaat. Michael Boogerd gebruikte in 1998 in de Tour mogelijk epo, maar zijn testresultaat was niet eenduidig.

De hertests geven op drie manieren resultaat. Een daarvan was voor Boogerds urinestaal uit 1998 positief. De andere twee gaven echter niet hetzelfde resultaat. Ook van 1999 was er nog een urinestaal van Boogerd, die eerder dit jaar al dopinggebruik toegaf. Die staal leverde echter geen resultaat meer op.

Dinsdag kwam er een rapport uit van de Franse senaatscommissie, waarin de uitkomst van hertesten van stalen uit de Tour van 1998 en 1999 stonden. Daarin bleek dat Blijlevens epo had gebruikt. Ook onder meer Erik Zabel, Marco Pantani en Mario Cipollini liepen tegen de lamp.

Guardiola wint met Bayern van oude werkgever Barça

Pep Guardiola heeft woensdagavond van zijn voormalige werkgever Barcelona gewonnen. De huidige coach van Bayern München zag zijn ploeg in het kader van Uli Hoeness Cup de Spanjaarden met 2-0 verslaan. Guardiola vierde grote successen met Barcelona en streek na een sabbatical van een jaar afgelopen zomer neer in München.

Philipp Lahm opende in München na een kwartier de score, waarna Mario Mandzukic vlak voor tijd de marge naar twee tilde. Barcelona, nog aantredend zonder de nieuwe coach Gerardo Martino, speelde zeker niet op oorlogssterkte. De Spaanse en Braziliaanse internationals waren nog niet van de partij vanwege hun deelname aan de Confederations Cup.

Bayern, waar Arjen Robben een basisplaats had, won zodoende voor de derde keer op rij van Barcelona. In de halve finale van de Champions League werden de Spanjaarden al tweemaal kansloos gelaten. De Rekordmeister won uiteindelijk ten koste van Borussia Dortmund het kampioenenbal.

Amerikanen drinken steeds minder frisdrank

Alle marketingcampagnes ten spijt: het lukt bedrijven als Pepsi, Coca-Cola en Dr. Pepper niet om de steeds maar dalende frisdrankconsumptie een halt toe te roepen. Voor het tweede kwartaal op rij verkochten de frisdrankproducenten minder fris. Coca-Cola maakte bekend vier procent minder fris te hebben verkocht, Pepsi hield het op een daling van minder dan tien procent en Dr. Pepper meldde een daling van drie procent.

Coca-Cola weet de dalende verkoop vooral aan een koude, natte lente, maar de daling lijkt een trend te zijn die al jaren bezig is. Volgens handelsorganisatie Beverage Digest daalt de verkoop van frisdrank al sinds 1998. De voornaamste reden daarvoor is dat mensen zich zorgen maken over de gevolgen van frisdrank voor hun gewicht.

Een tweede probleem is dat mensen steeds meer keuze hebben. Er is een schier eindeloze reeks bronwater te koop, thee in vele smaken en kleuren en bovendien zijn er de energiedrankjes en de tegenhangers daarvan, de 'relaxation drinks'. De koelvakken in winkels puilen inmiddels uit.

De neerwaartse trend zet waarschijnlijk door en als er niet snel een grote doorbraak komt op het gebied van zoetstoffen, dan wordt deze zelfs erger, voorspelt John Sicher van Beverage Digest. De Amerikaanse frisdrankindustrie probeert nu nog met alternatieve producten zoals water, sportdrank en andere drankjes de verkoop te stimuleren, maar richt zich inmiddels ook op het buitenland, waar de afzetmarkt groter is.

Toch blijft de Verenigde Staten de belangrijkste markt. Coca-Cola, Pepsi en Dr. Pepper hebben hun hoop gevestigd op een nieuw te ontwikkelen frisdrank die wordt gemaakt met een natuurlijke zoetstof die weinig calorieën bevat. Pepsi werkt al een nieuwe zoetstof die 'onze colabusiness zal veranderen', maar heeft nog geen details bekendgemaakt.

China voert investeringen in spoorlijnen op

China voert de investeringen in zijn spoorwegnetwerk op. De Chinese regering hoopt daarmee de afzwakkende economische groei een impuls te geven.

"Om rijk te worden, moeten we eerst wegen bouwen en vooral spoorwegen", zei de Chinese premier Li Keqiang woensdag. Goede spoorwegen zorgen voor stabielere economische groei en verbeteren de levens van veel mensen, zo gaf hij aan. De investeringen zijn volgens hem vooral gericht op het midden en het westen van het land.

De Chinese regering besloot ook de belastingen voor kleine bedrijven te verlagen en de administratieve lasten voor exporteurs te verminderen. De maatregelen passen in het streven van China om te voorkomen dat de groei van de Chinese economie verder afneemt.

China voert investeringen in spoorlijnen op
China voert investeringen in spoorlijnen op (Foto: ANP)

Vrouw overleden na steekpartij, man opgepakt

Een vrouw is woensdagavond om het leven gekomen bij een steekpartij in een woning in Hooglanderveen. Een man is aangehouden, meldt de politie. De oorzaak van de steekpartij ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

De politie werd omstreeks 20.00 uur gewaarschuwd over de steekpartij in de woning aan de Van Beeklaan in de plaats in de buurt van Amersfoort. Agenten troffen daar een zwaargewonde vrouw aan. Het slachtoffer had meerdere steekwonden. Reanimatie mocht niet meer baten. De vrouw bezweek in de woning aan haar verwondingen.

De man is op verdenking van betrokkenheid bij het incident opgepakt. Hij zit vast op een politiebureau.

Russische bond schorst vertrokken Hiddink zes duels

Mocht Guus Hiddink als coach terugkeren in Rusland, dan wacht hem eerst nog een forse straf. De Russische voetbalbond maakte woensdag bekend dat de 66-jarige Varssevelder voor zes competitieduels is geschorst vanwege het duwen van een vierde official. De kans dat Hiddink zijn straf moet uitzitten is niet groot. De coach diende maandag zijn ontslag in bij Anzhi Makhachkala.

Hiddink gaf afgelopen weekeinde in het duel met Dinamo Moskou de vierde official een licht duwtje na een volgens hem onterecht gegeven strafschop. Volgens de voormalig bondscoach van Oranje speelde het incident geen rol in zijn vertrek.

De timing van Hiddinks opstappen was opvallend, omdat hij vorige maand nog voor een jaar verlengde bij Anzhi. De coach stelde echter dat het tijd voor de Russische club is om op eigen benen verder te groeien. Na het succesvolle vorige seizoen, waarin Anzhi voor het eerst in de clubgeschiedenis als derde eindigde, was de club in de nieuwe voetbaljaargang moeizaam van start gegaan.

Hiddinks straf heeft enkel betrekking op competitiewedstrijden, benadrukte de Russische bond. Hij zou dus eventueel wel zonder gevolgen een comeback als bondscoach van Rusland kunnen maken.

Kleine verliezen op Wall Street

De aandelenbeurzen op Wall Street doken woensdag na een positieve start in de min. Apple werd beloond voor meevallende kwartaalresultaten. Tegenover die winst stonden koersdalingen van grote bedrijven als AT&T en Caterpillar, die niet aan de verwachtingen wisten te voldoen.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,4 procent lager op 15.513 punten. De S&P 500 zakte 0,5 procent tot 1684 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq week met 3578 punten nauwelijks af van de slotstand van dinsdag.

Apple was met een plus van 5,6 procent de belangrijkste winnaar in de Nasdaq. Het technologieconcern zag de winst in het tweede kwartaal dalen, maar de afname was minder sterk dan analisten hadden voorzien.

Zwaargewichten Caterpillar en AT&T wogen op de Dow Jones. Caterpillar verloor 2,8 procent. 's Werelds grootste machinebouwer verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar omdat de verkoop van mijnbouwapparatuur te lijden heeft onder een zwakkere vraag. AT&T werd 1,6 procent minder waard. Het telecombedrijf zag de winst vorig kwartaal sterker dalen dan verwacht, terwijl de groei van de omzet juist meeviel.

Vliegtuigbouwer Boeing profiteerde in het tweede kwartaal van een groter aantal afgeleverde vliegtuigen en van lagere productiekosten van de Dreamliner. Het bedrijf overtrof de gemiddelde analistenverwachting ruimschoots met een winst per aandeel van 1,67 dollar. Desondanks noteerde het aandeel bijna 1 procent in de min.

Ford (plus 2,3 procent) boekte in het tweede kwartaal successen in China en in de Verenigde Staten. In China steeg de verkoop van het model Focus met 69 procent en in de VS steeg de Fusion naar de zevende plaats in de top 10 van meest verkochte auto's. Een jaar eerder stond het model nog buiten de top 10. Ford rekent dit jaar op een overtreffing van de winst voor belastingen van 8 miljard dollar in 2012.

Delta Air Lines en US Airways stonden circa 2 procent in de plus. Beide bedrijven boekten vorig kwartaal hogere winsten dan verwacht, vooral dankzij lagere brandstofkosten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 2 procent tot 105,13 dollar. De daling werd onder meer toegeschreven aan de onverwacht sterke krimp van de Chinese industrie deze maand en een toename van de Amerikaanse olieproductie. De euro was woensdagavond 1,3195 dollar waard, tegen 1,3230 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Kleine verliezen op Wall Street
Kleine verliezen op Wall Street (Foto: ANP)

Twente haalt linksback Koppers van Ajax

FC Twente heeft Dico Koppers overgenomen van Ajax. De 21-jarige verdediger tekende een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog twee jaar, meldt Twente woensdagavond. Naar verluidt betalen de tukkers een kleine achthonderd duizend euro voor Koppers, die in Amsterdam op het tweede plan was geraakt.

Trainer Michel Jansen is content met de komst van Koppers, die als linksachter de concurrentie moet aangaan met Nicky Kuiper en Robbert Schilder. "Hij is een welkome aanvulling op de huidige selectie, het biedt ons meer mogelijkheden in de verdediging."

Ook Koppers, die de tweede seizoenshelft van afgelopen seizoen werd verhuurd aan ADO Den Haag, reageert verheugd. "Ik kijk uit naar mijn tijd in Enschede en hoop hier veel speeltijd te krijgen, dat is mijn doel voor de komende seizoenen."

Koppers doorliep de jeugdopleiding van Ajax en maakte in oktober 2011 in de klassieker tegen Feyenoord zijn debuut. In totaal speelde hij elf officiële duels in de hoofdmacht.

Ambassadeurs Bolivia terug naar Europa

De Boliviaanse ambassadeurs in Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal keren binnenkort terug op hun post. Dat heeft de Boliviaanse president Evo Morales woensdag gezegd.

De ambassadeurs werden teruggeroepen uit protest tegen de beslissing van Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal om op 2 juli het toestel van Morales geen toestemming te geven door hun luchtruim te vliegen. De vier landen vreesden dat klokkenluider Edward Snowden aan boord was. Door de weigering van de vier landen moest Morales een tussenstop van veertien uur maken in Wenen. Hij was op weg van Moskou naar huis. Uiteindelijk gaf Morales de Oostenrijkse politie toestemming het vliegtuig te doorzoeken.

Morales zei dat de vier landen hebben gehandeld in opdracht van Washington. Inmiddels hebben de landen excuses aangeboden. De president verklaarde niet tevreden te zijn met de excuses, maar veel belang te hechten aan het onderhouden van respectvolle betrekkingen.

Arrestatiebevel leiders Moslimbroederschap

De openbaar aanklager in Egypte heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de leider van de Moslimbroederschap, Mohamed Badie. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA woensdag gemeld. Justitie wil dat ook nog acht andere leiders van de broederschap worden aangehouden. De negen worden beschuldigd van het aanzetten tot geweld.

De Moslimbroederschap is tientallen jaren vervolgd. Vorig jaar werd Mohamed Morsi die uit de organisatie was voortgekomen, de eerste democratisch gekozen president van het Noord-Afrikaanse land. Hij werd op 3 juli na massale betogingen tegen zijn falende beleid door het leger afgezet.

Badie is sinds de machtsgreep van het leger zekeréén keer opgepakt voor verhoor en daarna vrijgelaten. Zowel de strijdkrachten als de broederschap hebben hun aanhangers opgeroepen vrijdag de straat op te gaan.

De Bakker niet opgewassen tegen man in vorm Fognini

Thiemo de Bakker heeft woensdag in de tweede ronde van het tennistoernooi in Umag niet voor een verrassing kunnen zorgen. De 24-jarige Westlander ging in twee sets onderuit tegen de man in vorm Fabio Fognini: 5-7 en 3-6. De als derde geplaatste Italiaan schreef de afgelopen twee weken de graveltoernooien van Stuttgart en Hamburg op zijn naam.

De Bakker begon uitstekend aan de wedstrijd en mocht bij 5-2 voor de eerste set serveren. De Nederlander slaagde niet in die missie en ging bij een herkansing op 5-4 nogmaals in de fout. Fognini vocht zich terug en zegevierde uiteindelijk met 7-5 in de eerste set.

Het tweede bedrijf was het verzet van de Nederlander gebroken. De Bakker wist geen enkel breakpoint te forceren, terwijl hij zelf eenmaal zijn service moest inleveren. Fognini, die op de wereldranglijst 91 plekken hoger staat, boekte zodoende zijn elfde zege op rij.

Door de nederlaag van De Bakker zijn er geen Nederlanders meer actief op het Kroatische gravel. Maandag sneuvelde al qualifier Boy Westerhof, die voor het eerst het hoofdschema van een ATP-toernooi bereikte. De Bakker won in de eerste ronde van Dmitry Tursunov.

Noordpool 'economische tijdbom'

We worden er al een tijdje, met bijna religieus fanatisme mee doodgegooid. Maar feit is: de aarde warmt op. En zoals alles kost dit geld. Veel geld. Wetenschappers hebben onlangs uitgerekend dat met name het smelten van de Noordpool  de wereldsamenleving  45 biljoen euro gaat kosten.

Het leuke is dat dit proces alleen maar versnelt, want in het poolijs zit methaan opgesloten. Wanneer dit methaan vrijkomt, dan komt het in de lucht terecht. Methaan is een broeikasgas en zo wordt het weer een stukje warmer, waardoor de Noordpool weer een stukje sneller smelt.

Bij een stijging van 2 graden deze eeuw, zullen volgens datzelfde groepje wetenschappers de gevolgen voor de samenleving niet te overzien zijn: overstromingen, mislukte oogsten, allerlei enge ziektes, water dat in bloed verandert, drinkwatertekorten, noem maar op.

Een klein voordeeltje is dat, door het smelten van het ijs, ‘we’ een stuk beter bij de enorme gas- en olievoorraden die daar verstopt zijn kunnen komen. Maar er zit een klein addertje onder het gras. Door dit te doen wordt het smeltproces namelijk weer versneld.

De kosten zullen voor het overgrote deel op rekening komen van de derdewereldlanden. Zij hebben immers het meeste last van de gevolgen en zullen dus de portemonnee moeten trekken of moeten aankloppen bij een grote geldschieter.

Inlichtingendirecteur VS tegen inperken PRISM

De poging van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om het afluisterprogramma PRISM van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in te perken heeft tot gevolg dat een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen terrorisme wordt ontmanteld. Dat heeft de Amerikaanse inlichtingendirecteur James Clapper woensdag gezegd.

Clapper deed zijn uitspraak enkele uren voor een stemming in het Huis over een wetswijziging die de NSA niet langer toestemming geeft om telefoongegevens te verzamelen. Clapper schaart zich achter enkele inlichtingencommissies van het Amerikaanse Congres die hebben gewaarschuwd voor overhaast handelen. Hij verklaarde open te staan voor een open discussie over de afluisterprogramma's van de NSA.

Niet alleen Clapper is tegen het inperken van PRISM, ook het Witte Huis en directeur van de NSA Keith Alexander hebben opgeroepen niet in te stemmen met de wetswijziging.

Jongen (6) uit water gehaald en gereanimeerd

Een 6-jarige jongen is woensdagavond met spoed naar een ziekenhuis gebracht nadat hij uit de Kralingse Plas in de Rotterdamse wijk Kralingen was gehaald en moest worden gereanimeerd. De jongen was een uur lang zoek. Hoelang hij in het water heeft gelegen, is nog onduidelijk, meldt de politie.

De hulpdiensten werden rond 18.50 uur gewaarschuwd dat het kind werd vermist vanaf een strandje bij de plas. Rond 19.50 uur werd de jongen gevonden.

De 6-jarige was met een 13-jarig zusje en twee jongere broertjes bij de plas. Waarschijnlijk is hij een moment aan de aandacht van de drie ontsnapt, aldus de politie.

'Jacksons hielden verslaving Michael geheim'

De advocaat van AEG beweert dat de concertpromotor niet op de hoogte was van Michael Jacksons medicijnverslaving. AEG is door de nabestaanden van de King of Pop aangeklaagd omdat de concertpromotor verantwoordelijk zou zijn voor Jacksons overlijden in 2009.

AEG is in de al maanden durende rechtszaak dinsdag begonnen met de verdediging. "Zijn familie heeft het verborgen voor de rest van de wereld en die verslaving leidde tot zijn dood", beweert advocaat Marvin Putnam volgens CNN. "Ze hebben dit geheim gehouden en nu proberen ze iemand anders de schuld te geven van dingen die alleen zij zelf wisten."

De nabestaanden eisen geld van AEG omdat de concertpromotor onder meer nalatig zou zijn geweest bij het aanstellen van Conrad Murray, de arts die de fatale dosis propofol toediende. Volgens de advocaat heeft Jackson zelf erop gestaan dat Murray werd aangenomen als arts en is hij zelf verantwoordelijk voor zijn dood.

Frankrijk wil humanitaire corridors in Syrië

Frankrijk wil dat in Syrië humanitaire corridors worden ingesteld, zodat humanitaire hulp kan worden verleend aan de bevolking. Dat heeft de Franse president François Hollande woensdag gezegd in een gesprek met leden van de Syrische Nationale Coalitie.

Het is niet waarschijnlijk dat het Franse plan steun krijgt van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dergelijke corridors zouden moeten worden bewaakt door een internationale strijdmacht en de Veiligheidsraad keurt dit naar alle waarschijnlijkheid niet goed. Eerder al hebben Rusland en China een veto uitgesproken over sancties tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad.

Westerse diplomaten proberen met voorstellen zoals die van Frankrijk Rusland onder druk te zetten in aanloop naar een internationale Syrië-conferentie. De hoop is daarmee Rusland zover te krijgen in te stemmen met een overgangsregering in Syrië.

Mourinho: "De druk ligt bij City"

José Mourinho vindt dat de Engelse fans komend seizoen meer moeten verwachten van Manchester City dan van zijn eigen Chelsea.

City gaf deze zomer bij elkaar al zo'n 93 miljoen euro uit aan Jesus Navas, Alvaro Negredo (beiden Sevilla), Fernandinho (Shakhtar Donetsk) en Stevan Jovetic (Fiorentina). "Ik ken die spelers, zij zijn er klaar voor. Ze zitten allevier in de perfectie periode in hun loopbaan om naar Engeland te komen", aldus Mourinho tegen de Daily Mirror.

"Ik denk dat City heel goed heeft ingekocht, met spelers die nog jong zijn en zich niet hoeven aan te passen. Dus van hen mag je meer verwachten dan van mijn jonge ploeg bij Chelsea", vindt de Portugees. "Het verrast me niet dat City goed heeft ingekocht, want ze hebben niet alleen het geld, maar ook voetbalkennis."

Mourinho vindt dus dat City het meest onder druk staat. "In mijn eerste periode voerden jullie (de pers, red.) voor mij altijd de druk op: 'Jij hebt veel geld uitgegeven, je koopt het kampioenschap'. Dus ik hoop dat dat nu voor Manchester City geldt."

Kunstgebit door meeuw gejat

De 92-jarige Renee A'Bear zat gezapig buiten haar verzorgingshuis een kopje koffie te drinken en de vogeltjes te voeren, toen haar iets heel naars overkwam. Dat meldt de Mirror.

Ze had zojuist haar kunstgebit uitgedaan en op tafel neergelegd om op haar gemak een biscuitje op te sabbelen. Een meeuw ging er echter met haar tanden vandoor terwijl ze het kaakje overdadig bevochtigde alvorens het door te slikken. 

Het gebit werd uiteindelijk op het dak teruggevonden. Linda Stevens, directrice van het Eridge House Residential Home, stelt: "Iedereen, inclusief Renee, heeft de grap er wel van ingezien. Ze zal in de toekomst wel wat beter opletten, welke vogels ze wel of niet voedert."

Het incident gebeurde in Bexhill-on-Sea, Engeland. Lezers kennen het stadje wellicht van de sci-fi Children of Men. Bexhill is in die film een concentratiekamp. 

Viergever hoopt nog steeds op transfer

Nick Viergever is naar eigen zeggen toe aan een stap hogerop. Het feit dat er nog geen concrete aanbieding voor hem is gekomen, verandert daar niets aan.

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen posteert Gertjan Verbeek de AZ-verdediger regelmatig op de linksbackpositie. Diverse clubs zouden in Viergever een geschikte centrumverdediger of middenvelder zien, maar vooralsnog bleef het relatief stil.

Het jeugdexponent van Sparta Rotterdam hoopt nog altijd op een vertrek. "Als er alsnog een mooie aanbieding komt van een club waar ik een goed gevoel bij heb, dan sta ik er nog steeds voor open om de stap te maken", vertrouwde hij Voetbal International toe. "Als dat niet dit seizoen is, dan volgend jaar."

De technische staf van AZ was deze zomer belast met de taak om het vertrek van sterkhouders Jozy Altidore en Adam Maher op te vangen. Volgens Viergever is de club daar prima in geslaagd. "We zijn weliswaar onze volledige as kwijtgeraakt, maar fysiek staan we er een stuk beter op. Met deze ploeg moeten we zeker in het linkerrijtje eindigen."

Utrecht-directeur bejubelt komst Derijck

Het vertrek van Jan Wuytens en Mike van der Hoorn noopte FC Utrecht tot het zoeken van een geschikte vervanger. Die werd in huis gehaald, in de persoon van Timothy Derijck.

Algemeen directeur Wilco van Schaik is uitermate content met het feit dat FC Utrecht de Belgische verdediger heeft weten aan te trekken. "Timothy is voor ons een superaankoop", jubelde hij tegenover Voetbal International. "We wilden hem twee jaar geleden al dolgraag inlijven. Hij heeft voetballend vermogen, een topmentaliteit en is een leider."

De personeelswisselingen in defensief opzicht hoeven niet ten nadele van de Utrechters uit te pakken, meent Van Schaik. "Na het vertrek van Jan Wuytens en Mike van der Hoorn ontstonden er zorgen bij trainer Jan Wouters over het centrale verdedigingsduo. Het vertrouwen in het onervaren talent Kai Heerings is groot, hij moet nu in de schaduw van Derijck rijpen. Met Mark van der Maarel en Dave Bulthuis op de backposities is de verdediging geformeerd."

'Amanda Bynes mogelijk schizofreen'

Amanda Bynes vertoont tekenen van schizofrenie. De 27-jarige actrice verblijft sinds maandag op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis en artsen willen haar verblijf met twee weken verlengen om haar verder te onderzoeken. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ op basis van bronnen.

Bynes werd opgenomen nadat ze een vuurtje had gestookt op de oprijlaan van iemands huis. Ze zou hierbij bijna haar eigen hond in brand hebben gestoken. Ze kan maximaal 72 uur worden vastgehouden, maar artsen zouden haar langer willen houden. Haar ouders, met wie Amanda een slechte band heeft, zouden willen dat de actrice onder curatele wordt gesteld.

Amanda, onder meer bekend van de film Hairspray, haalt geregeld het nieuws met haar opvallende gedrag. Zo werd ze onlangs in de boeien geslagen wegens marihuanabezit en beweerde ze vervolgens te zijn aangerand door een agent. Vorig jaar kwam ze een aantal keer in aanraking met justitie, onder meer wegens rijden onder invloed. Ook draagt ze verschillende opvallende pruiken.

'Opruimen Fukushima kost 44 miljard'

Het Japanse Nationale Instituut voor Geavanceerde Industriële Wetenschap en Technologie laat weten dat het saneren en opruimen van de door Fukushima verontreinigde gebieden 5,8 biljoen yen kan gaan kosten. Dat is 44 miljard euro.

De meest optimistische schatting van de studie bedraagt 24 miljard euro. Dat is drie keer zoveel als de Japanse overheid tot nu toe opzij heeft gezet voor de grote schoonmaak. Er wordt nog maar weinig schoongemaakt door bureaucratische toestanden.

De lokale prefecturen moeten bepalen welke locaties op welke manier worden gedecontamineerd. De Japanse overheid schiet het geld dan voor en stuurt de rekening naar energiebedrijf Tepco, dat eindverantwoordelijk is voor de Fukushimacentrales.

Er wordt kortom veel gezwartepiet. Het is na twee jaar nog steeds onduidelijk hoeveel van de 300.000 door de tsunami en kernramp ontheemde burgers terug kunnen keren.

Waterfiets gestolen van autistisch jochie

Gevoelens van verdriet en woede overheersen momenteel bij de familie Bleeker uit Alkmaar. Een stuk verdriet is namelijk zo flink geweest de waterfiets te stelen van de zoon des huizes, dit terwijl de gerenoveerde boot pas sinds een week in gebruik was genomen.

Voor de 12-jarige Sem was het een uitkomst: lekker de  Alkmaarse wateren onveilig maken met een waterfiets. Sem heeft namelijk een motorische aandoening en kon juist met dit vervoersmiddel prima overweg. Ook hielp het Sem om in aanraking te komen met vriendjes, hij heeft namelijk een lichte vorm van autisme en maakt wat moeilijk contact met leeftijdgenoten.

Helaas sloeg vorige week het drama toe: een buurvrouw hoorde om zes uur ‘s ochtends wat gerommel in de achtertuin en ging maar eens poolshoogte nemen. Ze was net op tijd om te zien hoe een man wegvoer met de waterfiets, dit ondanks het stuk touw en kettingslot waar het vaartuig en vastlag. Het zou hier een man van rond de dertig jaar betreffen, gehuld in een zwart T-shirt, waarop de tekst ‘FBI’ zou zijn gedrukt.

Moeder Maaike hoopt dat de dief gewetensbezwaren krijgt en het bootje terugbrengt. “Je steelt toch niet van een kind.”

'Newcastle klopt opnieuw bij PSV aan'

Voetbalminnend Eindhoven moet serieus rekening houden met een vertrek van Jeroen Zoet. Dat blijkt uit onthullingen die Voetbal International woensdag deed.

Zoet staat in de nadrukkelijke belangstelling van Newcastle United, dat enkele weken geleden ook een officieel bod neerlegde bij de clubleiding van PSV. Dat bod, naar verluidt met een waarde van 2,5 miljoen euro, werd resoluut van tafel geveegd.

Voetbal International meldt echter dat Newcastle momenteel een nieuw bod voorbereidt. De interesse die Arsenal toont in Tim Krul noopt The Magpies tot het verkennen van alternatieven. De Premier League-club zou nu tot actie willen overgaan.

Zoet kwam nog geen enkel officieel duel in actie voor PSV. De voorbije twee seizoenen bracht de doelman van Jong Oranje door bij RKC Waalwijk. De 22-jarige sluitpost geldt als één van de favorieten om aankomend seizoen eerste keus te zijn in Eindhoven.

Vader ontvoert kinderen naar Turkije

Een 42-jarige man uit Haaksbergen heeft maandagnacht zijn drie dochtertjes meegenomen naar Turkije. Het gaat om meisjes van 7, 8 en 11 jaar. Voorafgaand aan de reis zou de man zijn echtgenote hebben mishandeld en haar geruime tijd tegen haar wil in hun woning hebben vastgehouden, meldt de politie woensdag.

De vrouw had de man geen toestemming gegeven hun drie dochters mee te nemen op reis. Via een Duits vliegveld reisde hij met de kinderen maandagnacht naar Turkije. Toen de vrouw de politie informeerde, was de vader met zijn dochters al een tijd onderweg. Tegen de man is een internationaal opsporings- en aanhoudingsverzoek uitgevaardigd.

Minder antisemitisme in de VS

Volgens de burgerrechtenorganisatie Anti-Defamation League zijn er vorig jaar minder joden slachtoffer geworden van antisemitisme in de VS. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad woensdag.

De ADL houdt zich vooral bezig met het tegengaan van antisemitische discriminatie en het juridisch bijstaan van slachtoffers. De organisatie houdt sinds 1979 cijfers bij over het aantal racistische incidenten. 

Afgelopen jaar zijn er 470 intimidaties, 440 vandalistische acties en 17 fysieke aanvallen opgetekend. De dalende trend duurt al drie jaar.

Toch geeft ADL-voorzitter Barry Curtiss-Lusher aan: "In tegenstelling tot jaren geleden, toen racisten pamfletten uitdeelden op straathoeken of die verzonden per e-mail, biedt het internet aan racisten en extremisten de mogelijkheid een publiek van miljoenen mensen te bereiken."

"Deze vorm van haat is nauwelijks te becijferen. Het gevaar is natuurlijk dat deze online opmerkingen inspiratie en brandstof kunnen geven aan daadwerkelijk gebruik van geweld."

O'Grady biecht kortstondig dopinggebruik op

Stuart O'Grady heeft kortstondig dopinggebruik toegegeven. De 39-jarige Australiër biechtte aan de Australische krant The Advertiser op in de aanloop naar de Tour de France van 1998 twee weken EPO gebruikt te hebben.

Volgens de maandag gestopte coureur handelde hij op eigen houtje en treft zijn toenmalige Franse werkgever Gan geen enkele blaam. "Ik wil een beeld schetsen waarom ik koos voor deze stap en de mensen laten begrijpen hoe verschillend dingen waren en hoe geïsoleerd ik me voelde", verklaart O'Grady. "Het was geen systematische doping. Ik probeerde te overleven in een toen nog zeer grijs gebied."

O'Grady had in de Tour de Dopage van 1998 wel doping bij zich, maar besloot het te vernietigen nadat Festina uit de ronde werd gezet. O'Grady won in die bewuste 85e editie een etappe en droeg drie dagen de gele leiderstrui.

Meteen heeft de Australiër naar eigen zeggen doping afgezworen. Zijn grootste successen, onder meer winst van Parijs-Roubaix, zegt hij schoon behaald te hebben. "Ze kunnen die monsters nog duizend keer testen, maar ze zullen niets vinden."

De Australiër besloot open kaart te spelen nadat hij een artikel las waarin bekend werd dat de Franse senaatscommisie een lijst naar buiten ging brengen van renners die in de Tour van 98 en 99 alsnog positief zijn getest. Dat gebeurde woensdag en achter de naam van O'Grady staat in 1998 een positieve test. "Er is geen B-staal", zegt O'Grady. "Ik had kunnen blijven liegen, maar hier is mijn bekentenis."

O'Grady beëindigde maandag zijn carrière, de dag nadat hij zijn zeventiende Tour de France had beëindigd. Hij debuteerde in 1997 in de Tour en miste sindsdien geen enkele editie. In 2000 en 2007 haalde hij Parijs niet. In zijn loopbaan won hij twee individuele etappes en droeg hij negen dagen de gele trui.

De Zeeuw hoopt: "Van Gaal kent me toch?"

Demy de Zeeuw hoopt zijn loopbaan bij RSC Anderlecht uit het slop te trekken. De 30-jarige middenvelder heeft ook Oranje nog niet uit zijn hoofd gezet.

Dat blijkt uit een interview dat Sport/Voetbalmagazine hem afnam. "Ik ga er alles aan doen om te laten zien dat ik nog steeds goed kan voetballen. Daar ben ik wel op gebrand, ook in de Champions League", aldus de van Spartak Moskou overgekomen routinier.

"En wie weet of het Nederlands elftal dan nog een keertje komt. Louis van Gaal kent me toch?", vervolgde De Zeeuw, die hoopt dat de bondscoach zijn verrichtingen nauwgezet zal volgen. "Die ambitie moet je wel hebben..."

Overigens hoopt De Zeeuw bij Anderlecht de rol van de naar SS Lazio vertrokken Lucas Biglia over te nemen. "Ik ben een ander type dan Biglia, maar ik denk wel dat ik het op die positie kan invullen zoals de trainer het graag ziet. Ik kijk altijd diep en misschien was Lucas wat meer verdedigend. Internationaal is dat misschien iets te veel risico, maar met Ajax en het Nederlands elftal heb ik daar toch ook wedstrijden op niveau gespeeld."

Moyes overwoog stap naar de Eredivisie

David Moyes kreeg deze zomer de erfenis van Sir Alex Ferguson in handen. Manchester United was echter niet de enige optie voor de trainer, die zelfs Nederland zag zitten.

Voordat Ferguson zijn baan als manager bij United ter beschikking stelde, informeerde Moyes via zijn broer, spelersmakelaar Kenny Moyes, naar de mogelijkheden in Nederland. Dat onthult Jimmy Calderwood, die zelf diverse Nederlandse clubs trainde, in Voetbal International.

"Het was ongeveer acht maanden geleden tijdens een wedstrijd in Glasgow", verhaalt Calderwood in het weekblad. "Kenny vroeg of ik navraag in Nederland kon doen. Ik was stomverbaasd. Waarom zou je als manager van een stabiele Premier League-club (Everton, waar Moyes destijds werkzaam was, red.) vertrekken uit Engeland?"

Het antwoord op die vraag ligt besloten in Europees voetbal. "Moyes wilde per se in de Champions League actief zijn; op dat niveau wilde hij zich testen, zichzelf verbeteren. En met Everton is dat niet haalbaar. Dan maar ergens anders in Europa; het geld speelt voor hem geen enkele rol. In Nederland bleek er niet direct iets mogelijk, zo vernam ik. Bij welke clubs ik navraag heb gedaan, is niet zo belangrijk. Maar er zijn niet zo veel Nederlandse teams die Champions League kunnen spelen..."

Paus: 'Geld en succes afgoden'

Op de veel minder dan vorig jaar bezochte Wereldjongerendagen in Brazilië heeft paus Franciscus jongeren woensdag gewaarschuwd voor de verleidingen van de moderne maatschappij. Dat schrijft de Volkskrant.

Een menigte van 200.000 man kreeg in de stad Aparecida te horen dat waarden als grootmoedigheid, volharding en broederschap verkozen moeten worden boven 'afgoden van voorbijgaande aard' als succes, geld, uitgaan en genot.

Naar verluidt juichten de katholieken, zwaaiden ze met witte vlaggen en was iedereen gelukkig. De paus bezocht ter plaatse ook een standbeeld en een basiliek.

Hij kuste onderweg vier kinderen en viel zwaarademig neer bij het Onze lieve vrouw-standbeeld om daar te bidden. Hij heeft zijn pausschap aan moeder Maria opgedragen, die in Zuid-Amerika nog altijd ongekend populair is.

Voet meisje geamputeerd na Walibi-ongeluk

Het ongeluk dat zich dinsdagmiddag op de wildwaterbaan El Rio Grande in Walibi Holland voltrok, heeft het slachtoffertje haar voet gekost. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een persbericht van Walibi.

Het 10-jarige Israëlische meisje ligt nog in het ziekenhuis en de wildwaterbaan is voorlopig gesloten. De politie en de Voedsel- en Warenautoriteit buigen zich momenteel over de zaak. 

Walibi meldde tevens dat er na een incident bij dezelfde attractie eerder dit jaar al maatregelen waren genomen. Zo werden er meer borden met veiligheidsvoorschriften opgehangen. 

VN willen dialoog in Irak

In Irak moet een inhoudelijke politieke dialoog op gang komen en moet worden gestreefd naar nationale eenheid. Dat staat in een resolutie die woensdag unaniem werd aangenomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De raad drong er bij de Iraakse regering op aan te blijven werken aan versterking van de democratie en de rechtsstaat, de veiligheid in het land te verbeteren en terrorisme en sektarisch geweld te bestrijden. De raad besloot het mandaat van de VN-burgerstaf in Irak tot juli 2014 te verlengen. Die staf zal ook moeten rapporteren hoe ver Irak is met de pogingen om vermiste Koeweiters uit de oorlog van 1990-1991 op te sporen, evenals de destijds uit Koeweit meegeroofde goederen. Vorige maand besloot de Veiligheidsraad de mogelijkheid om Irak desnoods gewapenderhand te dwingen de vermiste Koeweiters en de goederen op te sporen, te schrappen.

Twente mengt zich in strijd om Assaidi

FC Twente ziet is Oussama Assaidi een goede opvolger voor Nacer Chadli, die naar Tottenham Hotspur is vertrokken.

Assaidi ging vorig jaar van sc Heerenveen naar Liverpool, maar in Engeland komt hij amper aan spelen toe. De vleugelaanvaller staat daarom open voor een terugkeer in de Eredivisie. Feyenoord toonde al interesse en nu heeft ook Twente belangstelling, meldt TC Tubantia.

Twente is vooral geïnteresseerd in een huurconstructie. De club wil de inkomsten uit de transfers van Chadli en Leroy Fer (Norwich City) namelijk gebruiken om de financiën op orde te brengen. Liverpool zou naar verluidt wel willen meewerken aan een huurperiode.

Oussama Assaidi heeft op Anfield Road nog een contract tot medio 2016. In zijn eerste seizoen in Engeland kwam de Marokkaanse international tot slechts een handvol optredens voor The Reds.

Pentagon stelt wapenleverantie Egypte uit

De Verenigde Staten hebben de leverantie van vier F-16-gevechtsvliegtuigen aan Egypte uitgesteld in verband met de machtsovername door het leger. Dat heeft het Pentagon woensdag bekendgemaakt. De Amerikaanse regering beraadt zich nog op het opschorten van verdere militaire hulp.

De perschef van het Pentagon, George Little, zei dat president Barack Obama het besluit heeft genomen om de leverantie van de straaljagers uit te stellen. Het is de eerste maatregel die de VS hebben getroffen sinds het leger Mohammed Morsi uit het zadel heeft gewipt en een nieuwe regering heeft geïnstalleerd.

In de Amerikaanse wet is vastgelegd dat een land geen militaire hulp mag ontvangen als er een staatsgreep heeft plaatsgehad. De regering van Obama is nu bezig te bepalen of er in Egypte sprake is geweest van een coup. Egypte is een belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten en de VS zijn dan ook voorzichtig met het inperken van hulp.

Volgens Little heeft minister van defensie Chuck Hagel gebeld met de Egyptische legerleider Abdel Fattah el-Sissi om het besluit van de regering te bespreken. "We blijven toegewijd aan de betrekkingen op defensiegebied tussen de VS en Egypte, omdat het de basis vormt voor onze bredere strategische samenwerking met Egypte en omdat het dient als een pilaar voor de stabiliteit in de regio", aldus Little.

Chinese schepen bij Japans eiland

Vier schepen van de Chinese kustwacht zijn woensdag verschenen bij het onbewoonde Japanse eiland Senkaku. Dat heeft de Japanse kustwacht gezegd.

China betwist dat het kleine eiland aan Japan toebehoort. De vaartuigen bleven net buiten de Japanse territoriale wateren. Op Chinese internetsites werden foto's van de Chinese schepen, naar verluidt door de Japanse kustwacht gemaakt, getoond. China heeft de kustwacht gereorganiseerd. De vier bestaande diensten zijn in één nieuwe organisatie opgegaan om China's soevereiniteit en maritieme belangen 'beter te kunnen verdedigen'. Overigens claimt China in de Zuid-Chinese Zee ook gebieden die nu toebehoren aan de Filipijnen en Vietnam.

AEX nipt onder recordstand 2013

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs leek woensdag lange tijd op weg naar de hoogste slotkoers van dit jaar. De AEX koerste tussen de lunch en de namiddag boven de recordstand van 372,11 punten, maar zakte daar uiteindelijk toch net weer onder. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot uiteindelijk op 371,96 punten, een winst van 0,9 procent.

Ook andere Europese effectenbeurzen boekten winsten. Zo won de Parijse beurs een procent, terwijl de DAX een half procent hoger sloot. De beurs van Londen won eveneens en eindigde 0,3 procent in de plus. De Amsterdamse Midkap voor middelgrote fondsen sloot vlak op 539,41 punten.

Aanjager voor de stijgingen waren de positieve inkoopmanagersindexen uit Europa en Amerika. De index voor de eurozone kwam uit op het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd. Dat wijst er volgens de Duitse Commerzbank op dat de regio in het derde kwartaal de recessie achter zich laat. In Amerika noteerde de inkoopmanagersindex het hoogste niveau in vier maanden tijd.

Op de Amsterdamse AEX was KPN met een winst van 5,2 procent de grootste stijger. Het telecombedrijf werd flink populairder toen analisten schreven dat grootaandeelhouder Carlos Slim - door de verkoop van het Duitse dochterbedrijf E-Plus aan het Spaanse Telefónica - een overnamebod op KPN zou kunnen lanceren.

Momenteel hebben KPN en Slims bedrijf América Móvil nog een 'standstill agreement' dat voorkomt dat de Mexicaan een nog groter belang neemt in het Nederlandse bedrijf. Door de mogelijke verkoop van het Duitse dochterbedrijf E-Plus verandert dat. Slim is nu nog eigenaar van een kleine dertig procent van de aandelen. Bij een groter belang moet hij een bod op het hele bedrijf doen.

Ook Philips deed het goed in de handel eindigde op een dagwinst van 3,8 procent. Verder boekten ook TNT Express en PostNL aanzienlijke winsten van respectievelijk 3,1 en 2,9 procent. Onder het handjevol dalers ging Imtech aan kop, nadat de technische dienstverlener tegenover De Financiële Telegraaf had laten weten nieuwe tegenvallers niet uit te sluiten. Imtech verloor 1,2 procent aan beurswaarde en noteert inmiddels onder de twee euro per aandeel.

In de Midkap hielden stijgers en dalers elkaar meer in evenwicht. De grootste winnaars waren Pharming en Unit4 met respectievelijk 2,8 en 1,4 procent. De dalers werden aangevoerd door USG People. De uitzender leverde 3,6 procent in nadat ING in aanloop naar de halfjaarcijfers een negatief koopadvies gaf.

De Amerikaanse beurzen op Wall Street stonden bij het sluiten van de Europese markten licht lager. De Dow Jones koerste af op een min van 0,1 procent bij een stand van 15.558 punten. Ook de breder samengestelde S&P500 Index leverde 0,1 procent. Technologiebeurs Nasdaq stond wel een half procent hoger, mede door een koerswinst van zwaargewicht Apple, die dinsdagavond zijn kwartaalcijfers publiceerde.

NSA kan eigen e-mails niet inzien

Het mag inmiddels bekend zijn dat de Amerikaanse geheime dienst NSA werkelijk elke vorm van digitale communicatie wereldwijd kan afluisteren en dat dan ook gretig doet. De organisatie blijkt echter frappant genoeg haar eigen e-mails níet te kunnen doorzoeken.

Dat schrijft de Volkskrant. Freedom of Information Act-ambtenaar Cindy Blacker meldde vorige week: "Het is voor ons spijtig genoeg nog niet mogelijk om e-mails te doorzoeken. Ons systeem is een beetje verouderd."

Mark Caramanica van de non-profitorganisatie Reporters Committee for Freedom of the Press noemt het 'verbijsterend' dat 'een dienst die wereldwijd de communicatie van miljoenen mensen bestudeert, niet eens zijn eigen interne communicatie kan doorzoeken.'

Pot: "Zelf vindt Louis kritiek vreselijk"

De doelstelling vooraf was duidelijk: Jong Oranje moest de Europese titel mee huiswaarts nemen. Dat de equipe van Cor Pot in de halve finale sneuvelde zinde Louis van Gaal niet.

Van Gaal was na de oefentrip in Azië naar Israël gevlogen, om de halve eindstrijd tussen Jong Oranje en de leeftijdsgenoten van Italië met eigen ogen te aanschouwen. De uitschakeling die volgde bracht de bondscoach tot het kraken van een kritische noot in de richting van Pot.

Volgens Van Gaal hadden de Nederlandse jeugdinternationals slechts één helft goed gevoetbald op het hele toernooi, en was dat aan de magere kant. Bovendien laakte hij de beslissing van Pot om tegen Spanje met een B-garnituur aan te treden. Die uitlatingen zijn bij Pot in het verkeerde keelgat geschoten.

"Zelf vindt hij het vreselijk als hij kritiek krijgt en nu doet-ie het zelf", doet Pot zijn verhaal in gesprek met Voetbal International. Toch zal de voormalige bondscoach van Jong Oranje verder geen actie ondernemen. "Louis en ik zijn allebei de zestig gepasseerd. Ik heb hem niet meer gesproken, maar als ik hem zie krijgt hij gewoon een hand van me."

Twee trailers voor Gravity

Gisteren werd bekend gemaakt dat Gravity, het nieuwste project van Children of Men-regisseur Alfonso Cuarón, zijn première beleeft op het Toronto Internation Film Festival. In de wetenschap dat dat nog anderhalve maand duurt, zijn vandaag en gisteren twee nieuwe trailers uitgebracht.

In Gravity ervaart Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) haar eerste ruimtevaart, waarbij ze wordt vergezeld door Matt Kowalsky (George Clooney). Omdat het zijn laatste vlucht is, bestuurt hij het schip. Wanneer de Space Shuttle geraakt wordt door ruimtelijke voorwerpen raakt het ruimteschip zodanig beschadigd dat de astronauten in de ruimte stranden. Met een beperkte hoeveelheid zuurstof en zonder communicatie met aarde zijn ze genoodzaakt volledig zelfstandig te handelen.

De eerste trailer, Detached genaamd, is meer een clip uit de film en lijkt een sleutelmoment. Dit geldt ook voor de tweede trailer, die met de titel Drifting een logisch vervolg op de eerste trailer is. Wees dus alert op spoilers. Of eigenlijk op één grote spoiler, want de twee trailers - of clips - gaan zo goed als hand in hand.

Gravity draait vanaf 3 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Konijnen vaker gedumpt

De Dierenbescherming meldt dat hoewel er niet veel meer dieren in het wild gedumpt worden dan in andere jaren, konijnen op de lange termijn helaas steeds vaker ten prooi lijken te vallen aan de bindingsangst of nalatigheid van onverantwoordelijke eigenaren.

Vooral in de zomer is het raak, schrijft de Weekkrant. Mensen gaan op vakantie en laten Snuf, Hamtaro en Poekie in het bos los nadat ze Takkie al aan een boom hebben vastgebonden. De Dierenbescherming vindt het in het wild loslaten van gedomesticeerde dieren een slecht idee.

Een woordvoerder stelt: "Konijnen overleven niet in een stadspark," en voegt toe dat 'tien jaar terug af en toe konijnen werden opgevangen, maar [het] nu gaat om zo'n 6000 per jaar.'

Gezien het aantal opgevangen katten en honden niet toeneemt zou het natuurlijk ook kunnen dat de konijnen zélf zorgen voor de toename, voornamelijk door te fokken als zichzelf. Het bronartikel meldt hier helaas niets over.

Vrouw masturbeert vaker op werk dan man

Vrouwen masturberen vaker op het werk of op school dan mannen. Dat is de opmerkelijke uitkomst van de FOK!poll met de vraag of je wel eens de hand slaat aan jezelf op school of werk.

Van de vrouwen zegt 43,1 procent het wel eens te doen. Mannen doen het minder, slechts 33,3 procent geeft er wel eens een slinger aan tijdens werk- of schooluren. WankiePower doet het, maar nuanceert: "Uiteraard, is een van de voordelen van thuis werken."  Jeroen Blueman vindt het niet zo raar dat er op school wordt gemasturbeerd. "Tja je bent jong en de hormonen gieren in je lijf.. en dan is het opeens zomer, en zie je op school korte rokjes, plakkende borsten." Tot slot komt YubYub er ook voor uit: "Toen ik nog een puber was die z'n hormonen nauwelijks onder controle kon houden: ja. Een paar keer tijdens vakantiewerk en ook in de trein (was een weddenschap) en een paar keer op school."  

(met dank aan Ruben2611 voor de hercalculatie

Ook meestemmen, dat kan hier. 

Beslissing De Jong stemt Cruijff tevreden

Siem de Jong gaf afgelopen vrijdag aan dat hij niet bezig is met een transfer en dat hij komend seizoen voor Ajax speelt. Volgens Johan Cruijff een 'mooi signaal'.

Na afloop van vorig seizoen gaf de aanvoerder van Ajax aan open te staan voor een transfer. De gewenste club kwam nog niet voorbij, waarna De Jong heeft besloten zich volledig op Ajax te richten. Trainer Frank de Boer toonde zich eerder al verheugd met de keuze van De Jong en nu spreekt ook Cruijff zijn waardering uit.

"Op de jongere spelers binnen de selectie zal dit een positief effect hebben", zegt Cruijff in gesprek met Voetbal International. "Zij constateren nu dat hun aanvoerder nog genoeg uitdagingen en ontwikkelingsmogelijkheden bij Ajax ziet. Dat is van begin af aan onze insteek geweest, toen we dingen gingen veranderen bij de club: omstandigheden creëren die het voor spelers interessant maken hier te trainen en te spelen."

De Boer hoopt dat de huidige selectie van Ajax intact blijft. Of dat ook gebeurt is onzeker. Christian Eriksen en Toby Alderweireld verkochten eerder aan Bayer Leverkusen al 'nee'. Alderweireld zag ook een transfer naar Norwich City niet zitten. Naar verluidt staan beide spelers in de belangstelling van Liverpool.

Mochten Eriksen en Alderweireld niet vertrekken, staan zij en Ajax open voor een contractverlenging. Het contract van De Jong loopt door tot 2015.

Van As: "NAC-selectie altijd een puzzel"

NAC Breda heeft een wisselvallig jaar achter de rug. Na een uitermate moeizaam verlopen eerste seizoenshelft herstelde de club zich net op tijd. Dit seizoen moet het anders.

Technisch directeur Jeffrey van As weet dat hij creatief moet zijn. "Onze selectie blijft vanwege de beperkte middelen altijd een puzzel, maar ik heb met Stefaan (Eskes, algemeen directeur red.) goede afspraken over wat we wel en wat we niet kunnen doen", opent de beleidsbepaler op de clubsite.

"Dit seizoen heeft dat tot gevolg dat onze selectie een mooie mix is tussen jonge spelers uit eigen kweek, een aantal jonge talenten die zijn gehaald en door de wol geverfde routiniers", constateert Van As tevreden.

Bij het zoeken naar versterking houdt Van As sterk rekening met de clubcultuur. "Sinds 2006 is ons scoutingsapparaat specifiek gericht op het binnenhalen van spelers die binnen een bepaald profiel passen. Spelers met een NAC-stempel vertonen veel strijd en zijn onvermoeibaar. Het type Lurling. Pak een Joey Suk, ik ben ervan overtuigd dat hij hier hoge ogen gaat gooien."

E. Koeman: "Het geldpotje is leeg"

Erwin Koeman wil geen modderfiguur slaan in de Eredivisie aankomend seizoen, en beseft dat zijn selectie nog wel wat versterking zou kunnen gebruiken.

RKC Waalwijk verzekerde zich deze zomer al van de diensten van Romeo Castelen, Dennis Rommedahl en Jean-David Beauguel, maar als het aan Koeman ligt komt daar nog het één en ander bij.

De voormalige international beseft echter dat de clubleiding creatief zal moeten zijn. "Het geldpotje bij RKC is leeg. Het is te hopen dat er nog iemand komt die ons financieel kan helpen", zo vertrouwde hij Voetbal International toe. "Ik hoop dat men bij RKC inziet dat we met de huidige selectie een heel zwaar seizoen voor de boeg hebben."

RKC opent de nieuwe editie van de Eredivisie met een uitduel bij FC Twente. Die wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 3 augustus.

'Te veel aandacht voor koningskind'

Twee dagen na de geboorte van het koningskind van William en Kate heeft de BBC al bijna 400 klachten over de berichtgeving binnengekregen. Dat schrijft het AD.

250 van de in totaal 380 klagenden vonden dat de BBC veel te veel aandacht besteedde aan het heugelijke nieuws. BBC One paste direct haar programmering aan nadat het zoontje Kates koninklijke vagina had verlaten.

Het AD meldt dat de kijkcijfers niet veel hoger waren dan normaal maar dat de BBC-site wel goed boerde. Er werden maandag 19,4 miljoen unieke bezoekers geteld.

Inmiddels is de naam van het kind bekend: George Alexander Louis. 

Investeringsgroep praat met PSV

PSV is momenteel in onderhandeling met Doyen Sports Group, 's werelds grootste investeringsmaatschappij op voetbalgebied. Onderwerp van gesprek is onder andere Adam Maher.

Doyen Sports Group heeft volgens Voetbal International een voorstel ingediend om de lasten die met het aantrekken van Maher gemoeid waren te delen, in ruil voor vijftig procent van de transferrechten. Dat komt erop neer dat de investeringsmaatschappij 3,5 miljoen euro overmaakt aan PSV.

Indien de Eindhovenaren akkoord gaan met die constructie, ontvangt de investeringsmaatschappij bij een toekomstige doorverkoop van de talentvolle middenvelder de helft van het transferbedrag. Doyen Sports Group ging een vergelijkbare constructie aan bij spelers als Radamel Falcao, Ola John en Álvaro Negredo.

Marcel Brands laat tegenover het weekblad weten dat PSV het voorstel in beraad heeft. "We hebben nog geen besluit genomen, maar we zijn inderdaad met deze mensen in gesprek. Inmiddels zijn we zover dat we hebben gevraagd om een contract te lezen."

Nieuw hoofdstuk wereldreis Collins John

Collins John kan wederom een club achter zijn naam zetten. De clubhopper gaat zijn brood verdienen bij het Poolse Piast Gliwice. Een nieuw hoofdstuk in de wereldreis van John.

John kon de afgelopen maanden niet overtuigen bij Go Ahead Eagles. Daar was hij op proef na zijn mislukte avontuur bij het Engelse Barnet van Edgar Davids. Sinds zijn vertrek bij Barnet zat John zonder club, waarna hij nu voor twee jaar bij de nummer vier van Polen tekent, zo is via de officiële kanalen bekend geworden.

Door die vierde plek in de Poolse competitie speelt John met zijn club in de tweede voorronde van de Europa League. Daarin treft het opvallend genoeg Qabala FK uit Azerbeidzjan. Qabala is immers één van de vele vorige clubs waar John speelde. De eerste confrontatie werd overigens met 2-1 gewonnen door Qabala, waarna donderdag de return volgt. De kans is niet groot dat John al meespeelt met Gliwice.

Naast Qabala en Barnet kwam John ook uit voor FC Twente, Watford, Fulham, SV Roeselare, Leicester City, NEC Nijmegen en Chicago Fire. John kwam ook twee keer voor het Nederlandse elftal uit.

Utrechtse bootpooier moet weg

De laatste raamprostituees en prostitutieboten in Utrecht verdwijnen definitief. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag in kort geding bepaald. De gemeente heeft de vergunning van de laatste raamexploitant Wegra terecht ingetrokken. Dat gebeurde onder meer wegens de verdenking van mensenhandel.

Wegra had het kort geding aangespannen om te voorkomen dat het zijn vergunning, die donderdag afloopt, zou kwijtraken. Het bedrijf ontkent de aantijgingen van de gemeente. Naast de verdenking van mensenhandel vindt de gemeente het toezicht slecht en zou de openbare orde worden verstoord. Eerder werden om dezelfde redenen vergunningen van drie andere exploitanten ingetrokken.

Door de beslissing verdwijnen 98 werkplekken op de boten aan het Zandpad. Ook gaan zeventien werkruimten aan de Hardebollenstraat, in het centrum van de stad, op slot. De panden moeten donderdagochtend om 09.00 uur ontruimd zijn.

Een groep prostituees maakte eerder bekend een coöperatie op te willen richten om ramen in de stad zelf uit te baten. De gemeenteraad staat achter dat voorstel en wil dat het college het initiatief verder steunt.

Schoorel verliest van Rola in Tampere

Thomas Schoorel is in de tweede ronde van het challengertoernooi in Tampere uitgeschakeld. De Amsterdammer was woensdag niet opgewassen tegen de Sloveen Blaz Rola, die met 6-1 en 6-3 aan het langste eind trok. Schoorel wist in de hele partij slechts een break te plaatsen.

Zelf leverde de Nederlander, die via de kwalificaties het hoofdschema van het toernooi in Finland bereikte, vijf keer zijn opslag in. Op de wereldranglijst staat Schoorel 26 plaatsen hoger dan Rola, 276 om 302.

Eerder sloeg Jesse Huta Galung zich wel naar de kwartfinale. Hij versloeg de Duitser Peter Torebko.

Aanklager wil Lazio met zes punten straffen

Lazio Roma moet het nieuwe seizoen mogelijk beginnen met zes punten in de min. Aanklager Stefano Palazzi eiste die straf woensdag aan het begin van een proces over omkoping, waarbij ook Genoa en Lecce zich moeten verantwoorden. Lazio-aanvoerder Stefano Mauri kreeg een schorsing van 54 maanden tegen zich geëist.

Mauri is een van de acht spelers die beschuldigd worden van het omkopen of niet rapporteren van twee verkochte Serie A-wedstrijden. De bij het grotere publiek minder bekende spelers Omar Milanetto, Massimiliano Benassi, Antonio Rosati, Stefano Ferrario, Mario Cassano and Alessandro Zamperini hoorden schorsingen tussen de twaalf en 42 maanden tegen zich eisen.

De verkochte wedstrijden zouden Lazio - Genoa en Lecce - Lazio uit mei 2011 betreffen. Alle drie de Italiaanse clubs worden door de aanklager verantwoordelijk gehouden voor de omkoping, waarbij de rol van Lazio als leidend wordt gezien. Tegen Genoa en Lecce eiste Palazzi drie punten aftrek.

Het proces duurt tot en met donderdag. De verwachting is dat er volgende week al een uitspraak komt. Mochten de Italiaanse clubs schuldig worden bevonden, dan beginnen voor het derde jaar op rij clubs met punten in mindering. Vorig seizoen waren dat er vier uit de Serie A.

Weer Milan-speler die het veld verlaat na racisme

AC Milan-middenvelder Kévin Constant is dinsdagavond tijdens een oefenduel van het veld gestapt nadat hij racistisch was bejegend. De 26-jarige speler uit Guinee volgde daarmee het voorbeeld van zijn ploeggenoot Kevin-Prince Boateng, die in januari het veld verliet. Constant was er tegen Sassuolo na 34 minuten klaar mee.

De scheidsrechter liet het publiek tot kalmte manen, maar besloot daarna verder te spelen. Milan verloor de vriendschappelijke wedstrijd met 2-1.

Boateng stapte in januari tegen Pro Patria met zijn teamgenoten van het veld. De Ghanees was toen niet de enige speler op wie fans van de amateurploeg het hadden gemunt.

De Italiaanse voetbalbond maakte woensdag bekend een onderzoek te hebben ingesteld. Wereldvoetbalbond FIFA zegt 'toezicht te houden' op de situatie, maar wil eerst de uitkomst van het onderzoek afwachten. De FIFA benadrukt dat racisme uit den boze is. "De positie van de FIFA ten opzichte van racisme is onmiskenbaar duidelijk. Er is in het voetbal geen plaats voor racisme, of welke vorm van discriminatie dan ook."

Adriano Galliani, vicepresident van Milan, is niet blij met het weglopen van de Milanees. "Er is solidariteit met Constant, maar het is niet in orde om het veld te verlaten. Ik heb hem dat verteld, herhaald en aan iedereen geschreven: je mag het veld niet verlaten."

Ontmoeting Taylor Swift met 'vieze ouwe vent' afgelast

Een door een Bostonse radiozender georganiseerde wedstrijd had een meet and greet met Taylor Swift als prijs. Er schreven zich direct veel mensen voor in, vertelt het AD. Vervolgens kon gestemd worden wie de prijs zou moeten winnen.

Users van 4chan ontdekten al gauw dat een 'dikke oude kerel' genaamd Charles zich ook had opgegeven. 4chan trollde de verkiezing net zo lang met spambots, tot Charles bovenaan stond.

De man geeft in zijn profiel aan: "Ik ben 39 jaar en ik hou enorm van Taylor. Dat ik kritiek krijg van zowel volwassenen als kinderen kan me niet schelen." Als hij haar zou mogen ontmoeten zou hij graag aan Swifts haar ruiken.

Hoewel Charles officieel won, gaat de ontmoeting met Swift niet meer door. De radiozender heeft het evenement afgelast. Een persbericht meldt: "De integriteit van de wedstrijd is in het gedrang gekomen. We verontschuldigen ons bij onze trouwe luisteraars die deelgenomen hebben."

Eerder al pestten 4chan-users Swift door een internetverkiezing te manipuleren waar kon worden gekozen welke school ze zou vereren met een bezoekje. Dankzij 4chan stond een dovenschool bovenaan.

Belkin in gesprek met Blijlevens over dopinggebruik

Wielerploeg Belkin gaat op korte termijn in gesprek met Jeroen Blijlevens. De ploegleider van de Nederlandse formatie werd dinsdag genoemd in een rapport van een Franse Senaatscommissie. Hij had in 1998 tijdens de Tour de France epo gebruikt.

Met welke intenties Belkin het gesprek aangaat, wil een woordvoerder van de wielerploeg niet kwijt. Wel bevestigt hij dat Blijlevens net als iedereen binnen de ploeg dit voorjaar een convenant tekende waarin hij aangaf nooit met doping in aanraking te zijn geweest.

Wat de sanctie is op een onjuiste verklaring, is onduidelijk.

Selena Gomez in de goot beland

Selena Gomez vierde maandag haar 21ste verjaardag maar belandde nog geen dag later in de goot. Dat schrijft TMZ.

Het vriendinnetje van Justin Bieber struikelde terwijl ze een auto uitstapte en viel op straat. Ze werd door een bodyguard overeind geholpen. Een foto is in het bronartikel te vinden.

TMZ meldt tevens dat ze een vier jaar oud interview hebben gevonden van vóór Biebers avances, waarin een 15-jarige Bieber met een piepstemmetje toegeeft dat hij Selena Gomez wil schaken. Ze had destijds nog een relatie met Nick Jonas van de Jonas Brothers.

WRC FIA World Rally Championship 4 aangekondigd

Bigben Interactive kondigt in samenwerking met ontwikkelaar Milestone de racegame WRC FIA World Rally Championship 4 aan. De kernwaarden van deze nieuwe game zijn: trouw aan de licentie, een opwindende game-ervaring, toegankelijkheid voor nieuwe spelers en een dynamische en competitieve onlinemodus.

Deze verbeteringen zijn mogelijk gemaakt dankzij de feedback die de ontwikkelaar heeft ontvangen vanuit de community. Enkele van de nieuwe features in WRC FIA World Rally Championship 4 zijn nieuwe licht- en weerseffecten afhankelijk van de race en een nieuwe carrièremodus. Realisme en diepgang zijn twee van de belangrijkste pijlers van de game, met 3D-omgevingen en een HDR-systeem.

"We zijn blij en trots om de uitgever te zijn van deze beroemde racefranchise", zegt Alain Falc, CEO van Bigben Interactive. "Dit is een nieuwe stap in de partnership die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd met Milestone. Al het mogelijke wordt gedaan om de speler de meest complete en realistische WRC-game te geven."

"We zijn erg blij dat we onderdeel kunnen uitmaken van deze aankondiging en alle nieuwe features die zijn opgenomen in de 2013-versie van de game", zegt Luisa Bixio, Marketing en Sales Director van Milestone. "Dit gloednieuwe deel bevat vele verbeteringen ten opzichte van het vorige deel die zijn aangedragen door de community. Een groot deel van de gevraagde aanpassingen die we kregen via Facebook of e-mail zijn toegepast in de game. We zijn ervan overtuigd dat WRC 4 een stap voorwaarts is in de serie en dat deze door spelers zeer zal worden gewaardeerd."

WRC FIA World Rally Championship 4 is de officiële game van het 2013 FIA wereldkampioenschap rally en bevat alle wedstrijden van het seizoen 2013, compleet met alle WRC teams en –coureurs in de opnieuw ontworpen carrièremodus. Het spel bevat ook een verbeterde versie van de grafische engine met de naam Spikengine, welke vorig jaar is gelanceerd.

WRC FIA World Rally Championship 4 komt uit in oktober voor Xbox 360, pc, PlayStation 3 en PlayStation Vita.

FOK!filmtip van de dag: Lakeview Terrace (2008)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Lakeview Terrace 1
Abel Turner: Listen to your wife, asshole!

Vandaag gaan we voor een fijne thriller uit 2008. In dat jaar verscheen namelijk de zeer vermakelijke film Lakeview Terrace van Neil LaBute, met onder meer Samuel L. Jackson, Patrick Wilson en Kerry Washington. Wilson en Washington zijn Chris Mattson en zijn Afro-Amerikaanse vrouw Lisa, een jong stelletje die net verhuist zijn naar Californië. Ze maken al snel kennis met hun buurman, LAPD politieagent Abel Turner (Jackson). Normaal gesproken zou je je dan direct een stuk veiliger voelen, maar dat is hier zeker niet het geval. Turner is namelijk een contactgestoorde racist, die zich nogal ergert aan de interraciale relatie tussen zijn nieuwe buren en heeft zodoende besloten om hun leven te gaan verzieken.

Lakeview Terrace 2
What could be safer than living next to a cop?

Normaal gesproken zien we Samuel L. Jackson altijd in de rol van de 'good guy' - ja ok, ook in die ene Die Hard-film was hij een racist - maar in Lakeview Terrace zien we dat de beste man ook met verve de rol van een hufter kan vertolken. Mocht de titel je wel bekend in de oren klinken, dat zou kunnen omdat Lakeview Terrace ook de plaats was waar Rodney King een pak slaag kreeg van politieagenten in 1991. In de film wordt dan ook gerefereerd naar zijn beroemde uitspraak:"Can't we all just get along?" Vanavond dus om 20.30 uur op RTL8, de FOK!filmtip van de dag: Lakeview Terrace.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Een blik op nieuwe modi in DoA 5 Ultimate

Tecmo Koei heeft enkele videos uitgebracht van Dead or Alive 5 Ultimate, met daarin enkele gameplaybeelden van de nieuwe of verbeterde modi in de fighter. Het spel bevat modi zoals 7-on-7 Team Fight, Survival, en twee verbeterde trainingmogelijkheden.

Dead or Alive 5 Ultimate komt 6 september uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Er is dan ook een free-to-play-versie voor PlayStation 3.


X-Men naar iOS en Android

Marvel Entertainment heeft een kaartspel van X-Men: Battle of the Atom volgend najaar aangekondigd voor Android en iOS. Deze gaat aansluiten op een comic met dezelfde naam die ook deze herfst uitkomt.

X-Men: Battle of the Atom stelt spelers in staat om samen met vrienden allianties tegen bekende en geheel nieuwe X-Men-schurken te vechten. Spelers kunnen ook honderden in-game kaarten verzamelen, terwijl het verhaal regelmatig geüpdatet wordt met nieuwe personages en gebeurtenissen.

'Xbox One te koop zonder Kinect'

Er komen verschillende bundels voor Xbox One in de zomer van 2014 volgens een anonieme bron die met Machinima sprak. Er zouden twee bundels komen: een standaard bundel zonder Kinect en een budgetversie zonder Kinect met een kleinere harde schijf om zo onder de prijs van een PlayStation 4 te duiken.

Dit gaat tegen de uitspraken van Microsoft in. Het bedrijf geeft juist aan dat Xbox One niet functioneert zonder een Kinect. Als dit gerucht toch waar is, is het misschien een plan om Kinect zo vroeg mogelijk bij de mensen in huis te krijgen.

Microsoft heeft ondertussen gereageerd met de melding dat ze niet van plan zijn een Xbox One zonder Kinect te introduceren. Ze geloven in Kinect en vinden dat 499 euro een prima bedrag is voor wat je ervoor terugkrijgt met Xbox One.

Een ding is zeker: Xbox One komt in november uit voor 499 euro.

Xbox One

Indiase schooldirectrice opgepakt na dood kinderen

Speciale eenheden van de Indiase politie hebben woensdag de directrice van een school waar ruim een week geleden 23 kinderen stierven na het eten van de lunch, aangehouden. Meena Devi sloeg na de dood van de schoolkinderen op de vlucht. Ze wordt beschuldigd van moord en criminele samenzwering.

Onderzoek heeft uitgewezen dat in het eten hoge concentraties van een dodelijke pesticide zaten. Devi zou het bestrijdingsmiddel hebben gekocht in de winkel van haar man. Daarna mengde ze het in de olie die gebruikt werd om de maaltijden klaar te maken. Ze droeg het keukenpersoneel van de school in Gandaman, Oost-India, op de bewuste olie te gebruiken ook al gaven de koks aan dat die er 'anders' uitzag. De kinderen die overleden waren tussen vijf en twaalf jaar oud. Er liggen nog 24 kinderen in het ziekenhuis, evenals een volwassene die de maaltijd ook gebruikte. De man van Meena Devi is nog spoorloos. Ook naar hem wordt gezocht. In India verschaft de overheid gratis lunches aan zo'n 114 miljoen kinderen. Dat programma bestaat al sinds de zestiger jaren.

Natalie Portman maakt regiedebuut in Jeruzalem

Natalie Portman gaat haar eerste speelfilm regisseren in Jeruzalem. De Israëlisch-Amerikaanse actrice maakt een film over de Israëlische schrijver Amos Oz. De actrice schreef zelf het scenario, dat ze baseerde op zijn autobiografie uit 2002. Dat weet Yoram Honig, van het filmfonds van Jeruzalem, te melden.

Het boek A Tale of Love and Darkness gaat over de jeugd van de 74-jarige Oz, de beginjaren van de staat Israël. De schrijver won talloze internationale literatuurprijzen voor zijn werk, waaronder de Israëlprijs en in mei nog de Franz Kafka-literatuurprijs. Portman gaat de film opnemen met Israëlische acteurs en speelt zelf de rol van Oz' moeder.

De 32-jarige Portman vertrekt in oktober naar haar geboortestad Jeruzalem om de acteurs te casten. De film wordt begin 2014 opgenomen. Het is nog niet duidelijk of in de film Engels of Hebreeuws wordt gesproken.


Natalie Portman maakt regiedebuut in Jeruzalem (Foto: Novum)

Duitsland wil internetprivacy beter beschermen

Duitsland heeft er bij de andere lidstaten van de Europese Unie op aangedrongen zijn voorstel voor een nieuw wereldwijd handvest over bescherming van persoonsgegevens op internet te steunen. Dat blijkt uit een woensdag vrijgegeven brief van de Duitse ministers van justitie en buitenlandse zaken aan hun Europese ambtgenoten.

De Duitse ministers halen het debat over gegevensverzameling door Amerikaanse inlichtingendiensten aan als onderbouwing van hun wens het bestaande verdrag van de Verenigde Naties over privacybescherming uit 1966 uit te breiden. Daartoe moet een internationaal akkoord worden bewerkstelligd dat privacy in het digitale tijdperk waarborgt, aldus de ministers, die oproepen tot een bijeenkomst met alle 167 ondertekenaars van het Internationaal Verdrag Inzake Burgerrechten en Politieke Rechten.

Chileens talent Cuevas naar Chelsea

Chelsea heeft zich versterkt met het Chileense talent Cristián Cuevas. De 18-jarige linksback heeft voor vijf jaar getekend, staat op de website van de Europa League-winnaar.

Cuevas komt over van de Chileense club O'Higgins en was deze zomer actief voor de nationale ploeg op het WK onder 20. Hij speelde mee in vier van de vijf wedstrijden voordat Chili in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Ghana. Bij Chelsea heeft Cuevas linksachter concurrentie van Ashley Cole en Ryan Bertrand, al kan hij ook als linkermiddenvelder uit de voeten.

De ploeg van trainer Jose Mourinho heeft de afgelopen periode al flink geshopt op de transfermarkt met aankopen als Marco van Ginkel (Vitesse), André Schürrle (Bayer Leverkusen) en Mark Schwarzer (Fulham).

Julio Baptista weg bij Málaga

Málaga CF neemt afscheid van Julio Baptista. In goed overleg is besloten het contract van de 31-jarige Braziliaan te ontbinden, staat op de website van de Spanjaarden. Baptista keert nu terug naar zijn vaderland, waar hij gaat voetballen voor Cruzeiro.

De sterke aanvaller kende bij Málaga geen gelukkige tijd. Door slepende blessures was hij vaak uit de running. Toch kwam Baptista in tweeënhalf jaar tot veertien treffers in 29 duels.

De Braziliaan heeft in Europa een rijke voetbalcarrière achter de rug. Vanaf 2003 speelde de 47-voudig international achtereenvolgens voor Sevilla, Real Madrid, Arsenal (verhuurd) en AS Roma voor hij in 2011 in het zuiden van Spanje neerstreek.

Málaga, afgelopen seizoen nog kwartfinalist in de Champions League, zag eerder deze zomer onder anderen Jérémy Toulalan, Isco, Martin Demichelis en Joaquín vertrekken.

ADO legt Roemeen Tira vast

ADO Den Haag heeft proefspeler Catalin Stephan Tira vastgelegd. De 19-jarige aanvaller tekende dinsdag een contract voor twee seizoenen, met een optie voor nog twee jaar. Dat meldt de eredivisionist woensdag.

De Roemeen kwam afgelopen seizoen uit voor de beloften van Lazio Roma. Hij liep reeds enkele weken stage bij ADO, dat de voorhoede eerder al versterkte met onder anderen Jerson Cabral en Mitchell Schet. Daartegenover staat het vertrek van Tjaronn Chery, die bij FC Groningen aan de slag gaat.

De beslissing in The Bureau

Vanaf afgelopen maandag heeft iedereen mogen stemmen over de uitkomst van Agent Ennis Cole's beslissing in de video The Bureau: XCOM Declassified – “Agent Ennis Cole: The Choice”. De twee keuzes waren #GrabTheBottle of #GrabTheGun.

Vandaag heeft 2K Games de uiteindelijk resultaten verzameld en is er een meerheid voor #GrabTheBottle gegaan. De video hieronder laat de gevolgen van deze beslissing zien.

Nicolette van Dam en Louis Talpe in Sinterklaasfilm

Presentatrice en actrice Nicolette van Dam en GTST-acteur Louis Talpe hebben beiden een rol in De Club van Sinterklaas & De Pietenschool. Ze spelen de ouders van Lucas, de rol waarmee Sem van Dijk zijn filmdebuut maakt. Ook Peter van de Velde, bekend van Piet Piraat, heeft een rol bemachtigd. Dat laat distributeur Dutch Film Works woensdag weten.

Voor de Vlaming Talpe, die in mei door lezers van het tijdschrift Glossy werd verkozen tot meest sexy man van Nederland, is de rol een droom die uitkomt. "Van sommige producties wil je gewoon graag deel uitmaken en dit is er zo één. De traditie van de Sint zal altijd blijven bestaan en niets is leuker dan voor een eerlijk en dankbaar kijkpubliek te mogen werken."

Het verhaal gaat over Lucas die de ergens in Nederland verstopte Gouden Pepernoot vindt en daardoor naar Sinterklaas in Spanje mag. Maar er blijkt nog een Gouden Pepernoot te zijn gevonden, door een mysterieuze man, de rol van Van de Velde. Ze reizen beiden af naar Spanje waar ze ook kennismaken met de Pietenschool.

De opnames van De Club van Sinterklaas & De Pietenschool gaan begin volgende maand van start. De film gaat in oktober in première.


Nicolette van Dam en Louis Talpe in Sinterklaasfilm (Foto: Novum)

De Vroome naar kwartfinale in Wales

Indy de Vroome heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het ITF-toernooi in Wrexham. De 17-jarige Nederlandse rekende woensdag af met de als eerste geplaatste Marta Sirotkina uit Rusland. Ze won op het hardcourt in Wales met 6-2, 3-6 en 6-1. De volgende tegenstander van de Brabantse is de Tsjechische Katerina Vankova.

Voor Matwé Middelkoop was de tweede ronde het eindstation in het Duitse Oberstaufen. De Leerdammer ging met 6-3, 6-0 onderuit tegen de Oekraïner Oleksandr Nedovyesov (5).

Ritwinst en eindzege Van Avermaet in Wallonië

Greg Van Avermaet heeft woensdag de eindzege in de Ronde van Wallonië gepakt. De Belgische BMC-renner won de vijfde en laatste etappe en nam daardoor de gele leiderstrui over van de Rus Alexandr Kolobnev. Op de Muur van Thuin reed Van Avermaet weg, waarna hij solo over de finish kwam.

Zijn ploeggenoot Daniel Oss sprintte kort daarachter naar de tweede plaats, voor Vacansoleil-renner Marco Marcato. Paul Martens van Belkin werd zesde. Kolobnev zat te ver naar achter en verloor de aansluiting.

De 28-jarige Van Avermaet schreef de Ronde van Wallonië twee jaar geleden al eens op zijn naam.

Condoomspotje Pakistan van tv gehaald

In Pakistan haalde een condoomproducent het in z'n stomme hoofd om een reclame uit te zenden tijdens de Ramadan. Na meer dan duizend klachten is de reclame inmiddels ingetrokken en kunnen vastende Pakistanen weer rustig slapen.

De 'immorele' reclame toont een stelletje dat zich afvraagt hoe de buurman met een supermodel getrouwd is. Vervolgens is de buurman te zien met een verpakking 'Josh'-condooms. 'Josh' betekent 'opwinding.'

Woordvoerder Fakharuddin Mughar van de Pakistaanse Autoriteit voor het Reguleren van Elektronische Media stelt: "Mensen wilden zo'n immorele reclame niet op tv tijdens de heilige maand. Ze wilden dat we actie ondernamen."

Of het spotje immoreel is kun je hieronder zelf beoordelen:

Mad Catz komt met Ouya-rivaal

Hardwarefabrikant Mad Catz komt eind dit jaar met een tegenhanger van de Ouya-spelcomputer op de markt. De Mojo draait net als de Ouya op het Android-besturingssysteem. Dat heeft Mad Catz tegenover de website CVG bevestigd.

De Mojo laat spelers Android-games downloaden in de online winkels Google Play, Amazon en Nvidia TegraZone. Daarnaast kunnen er ook allerlei Android-applicaties op het apparaat worden geïnstalleerd.

Mad Catz houdt de prijs en specificaties van de Mojo nog geheim. Ze geven enkel prijs dat het intern geheugen zestien gigabyte groot is. Volgens de fabrikant wordt de Mojo de krachtigste Android-microconsole ooit geproduceerd.


Mad Catz komt met Ouya-rivaal (Foto: Novum)

Nintendo weigert Japanse ontwikkelaars

Nintendo geeft kleine Japanse ontwikkelaars geen licentie om hun games uit te brengen op de Wii U. De reden voor de weigering is niet bekend. De hardwarefabrikant staat wel open voor westerse onafhankelijke ontwikkelaars die games op de spelcomputer willen uitgeven.

In een verklaring aan gamewebsite CVG laat Nintendo weten dat voor elke regio andere regels gelden en dat er op dit moment geen licentieverzoeken van individuen uit Japan in behandeling worden genomen.

Het is opvallend dat Nintendo een dergelijk scherp beleid voert aangezien de Wii U niet bepaald de winkel uitvliegt. Eind maart waren minder dan vier miljoen spelcomputers verkocht. Met dat aantal voldeed de Wii U niet aan de verwachtingen van Nintendo.

Wii U

'Israël discrimineert christenen'

Israëlische christenen zijn erg bezorgd over de positie van christenen in hun land, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Op een bijeenkomst met journalisten gaven christelijke leiders maandagavond in Jeruzalem aan dat christenen zich achtergesteld voelen. Het RD bericht dat de christenen naar verluidt 'veel moeite moeten doen voor huisvesting of een baan.'

De wettelijke beperkingen die de christenen worden opgelegd gelden voor de minstens 158.000 christenen die het land rijk is. De meeste van hen zijn katholieke of oosters-orthodoxe Arabieren.

'Homohuwelijk symptoom apocalyps'

Volgens het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk is het in steeds meer landen legaliseren van het homohuwelijk 'een gevaarlijk apocalyptisch symptoom.' Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Tijdens een bijeenkomst in de Kazankathedraal in Moskou vertelde patriarch Kirill dat 'het betekent dat het volk het pad van de zelfvernietiging inslaat.'

Het recente verbod op 'propaganda voor homoseksualiteit' in Rusland is volgens Der Spiegel vooral te wijten aan de invloed van de Russisch-Orthodoxen.

20% minder religie op BBC

De Britse staatsomroep heeft het steeds minder over religie. Alleen vorig jaar is het aantal keren dat religie werd aangehaald met 20 procent gedaald. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad woensdag.

De organisatie Christian Institute kwam maandag met de cijfers. Christenen verwijten de BBC hypergevoelig te zijn als het op moslims aankomt, maar tegelijkertijd wel het christendom belachelijk te maken.

[Primeur] Filmposter Feuten

Op 24 oktober aanstaande gaat de film Feuten Het Feestje in premiere. FOK! kreeg als eerste de beschikking over de filmposter van deze film waarin Manuel Broekman, Hanna Verboom, Teun Kuilboer en Anna Speller een rol spelen. 

In Feuten: het feestje begint het nieuw studiejaar voor studentencorps H.S.C. Mercurius met een gigantisch inschrijffeest. Eeuwige student Olivier de Ruyter vecht een conflictje uit met de politie die genoeg heeft van de overlast die Mercurius in de buurt veroorzaakt. Intussen heeft advocaat Bram Wagtmans heimwee naar het studentenleven en besluit hij die avond, voor het laatst, met zijn vrienden helemaal naar de klote te gaan op de sociëteit.

Ook naar het feest komen eerstejaarsstudenten en beste vrienden Elias en Lieve. Lieve is het ideale corpsmeisje, Elias is alleen maar op het feest omdat hij verliefd is op Lieve. Dit zijn de ingrediënten voor een avond die totaal uit de hand gaat lopen.

De politie probeert een eind te maken aan het feest terwijl de losgeslagen Bram er met de veel jongere Lieve vandoor gaat. Elias voelt zich verraden en botst op een agent die net het feest wil afkappen. Elias wordt naar de grond geslagen waardoor de sfeer op het feest omslaat. Zijn’ gehavende gezicht verschijnt op Twitter waardoor het feestje in de sociale media al snel bekend wordt als iets dat je niet moet missen! Terwijl de politie en de ME zich voor de deur verzamelen om het feest te ontruimen, verschansen de studenten zich in de sociëteit en wachten ze op wat gaat komen.

Nieuw-Zeeland weert horrorfilm met Elijah Wood

De bloederige horrorfilm Maniac met Elijah Wood in de hoofdrol mag niet worden vertoond in Nieuw-Zeelandse bioscopen. De Nieuw-Zeelandse filmkeuringsdienst OFLC is bang dat de film, die volledig vanuit het perspectief van de moordenaar werd gefilmd, het algemene welzijn schaadt en bij jonge kijkers tot problemen kan leiden.

De film mag wel op festivals, tijdens filmlessen en op andere media worden vertoond. Kijkers moeten minstens 18 jaar oud zijn. Uitbrengen op dvd in Nieuw-Zeeland is niet toegestaan, oordeelde de OFLC.

De Australische distributeur Monster Pictures zegt 'verbijsterd' te zijn. "Deze uitspraak is een belediging van het gezonde verstand van een volwassen publiek", zegt topman Neil Foley. Het bedrijf onderzoekt elke mogelijkheid om de film alsnog in Nieuw-Zeeland in de bioscoop en op dvd te krijgen. "Maar op dit moment ziet het er niet best uit."

Maniac is een remake van de gelijknamige rauwe Grindhouse-film uit 1980 van William Lustig. Het is de eerste film sinds de zelfmoorddocumentaire The Bridge uit 2007 die een dergelijke kwalificatie krijgt.

Maniac ging vorig jaar tijdens het filmfestival van Cannes in première en draait momenteel op het New Zealand International Film Festival. In Nederland was de film in april te zien tijdens het Imagine Film Festival.


Nieuw-Zeeland weert horrorfilm met Elijah Wood (Foto: Novum)

DeWitt scoort hoofdrol in remake Poltergeist

Rosemarie DeWitt heeft de hoofdrol te pakken in de remake van de horrorklassieker Poltergeist. De actrice, bekend van de komedie Your Sister's Sister, speelt de moeder van het gezin dat wordt geterroriseerd door geesten. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De producenten zijn naarstig op zoek naar een mannelijke hoofdrolspeler. In de film uit 1982 spelen Craig T. Nelson en JoBeth Williams de ouders van het gezin. De film werd geregisseerd door Tobe Hooper, ook bekend van The Texas Chain Saw Massacre, en geproduceerd door Steven Spielberg. Poltergeist kreeg twee vervolgfilms.

De nieuwe versie van de horrorfilm wordt geregisseerd door Gil Kenan, bekend van de familiefilm City of Ember met Bill Murray. Het project werd al in 2008 aangekondigd. Toen was de Oekraïense regisseur Vadim Perelman nog verbonden aan het project. Waarom hij is opgestapt, is niet bekend.


DeWitt scoort hoofdrol in remake Poltergeist (Foto: Novum)

Jessica Alba te zien in actiekomedie

Jessica Alba heeft een bijrol in de actiekomedie Stretch. Patrick Wilson speelt in de film een limousinechauffeur die een miljardair, een rol van Chris Pine, vervoert met steeds duisterder verzoeken. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Welke rol Alba gaat spelen, is nog niet bekend.

Stretch wordt geregisseerd door Joe Carnahan, bekend van de thriller The Grey met Liam Neeson. Ook Ed Helms, Ray Liotta en David Hasselhoff hebben rollen in de film, die volgend voorjaar uitkomt.

De 32-jarige Alba is eerst nog te zien in de actiefilms Machete Kills en Sin City: A Dame to Kill For. Daarnaast heeft ze een rol in het drama Dear Eleanor, over de Cubacrisis in de jaren zestig.


Jessica Alba te zien in actiekomedie (Foto: Novum)

Paul Greengrass weer in beeld voor 'Chicago 7'

Paul Greengrass is in onderhandeling voor de regie van The Trial of the Chicago 7. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Jarenlang was Steven Spielberg de gedoodverfde regisseur. Vanwege de scenaristenstaking in 2008 en de angst voor een daaropvolgende acteursstaking stelde hij het project echter uit, om het uiteindelijk zelfs helemaal te laten varen.

In 2008 was Greengrass ook al in beeld, waarbij Spielberg alleen zou gaan produceren. Volgens ingewijden is het project sindsdien vrijwel elke twee maanden op tafel gekomen, maar pas nu heeft filmmaatschappij Dreamworks besloten het weer op te pakken. Aaron Sorkin, vooral bekend van Facebook-film The Social Network en de tv-series The West Wing en The Newsroom, schreef het scenario.

Het op feiten gebaseerde scenario gaat over de rellen tijdens de Democratenconventie in 1968 in Chicago. Acht mannen werden door de staat aangeklaagd wegens aanzetten tot geweld en samenzweren. Vroeg in het proces werd besloten de aanklacht tegen een van hen te laten vallen, waarna in de media werd gesproken van de 'Chicago 7'.

Tijdens de conventie waren dagenlang demonstraties bezig tegen het Amerikaanse beleid in Vietnam. De rechtszaak werd aangegrepen door tegenstanders van de oorlog, die eisten dat de demonstranten werden vrijgelaten. Dit leidde tot een week aan felle schermutselingen tussen de politie van Chicago en antioorlogsdemonstranten, maar ook groeperingen als de Yippies en de Black Panthers.

Vele grote namen kwamen en gingen bij de pogingen dit verhaal te verfilmen. Zo is ook Ben Stiller nog een tijd betrokken geweest als mogelijke regisseur en heeft hij nauw samengewerkt met Sorkin aan het script. Will Smith, Philip Seymour Hoffman, Kevin Spacey en Sacha Baron Cohen zijn door Spielberg serieus overwogen als hoofdrolspelers.

Nu zijn nog geen namen bekend van nieuwe acteurs. Met casten wordt pas officieel begonnen als een regisseur is gecontracteerd. Over een premièredatum is nog helemaal niets te zeggen.


Paul Greengrass weer in beeld voor 'Chicago 7' (Foto: Novum)

Walken speelt crimineel in Eastwood-film

Christopher Walken gaat een maffiabaas spelen in de muziekfilm Jersey Boys van Clint Eastwood. De regisseur heeft de 70-jarige Walken de rol van Angelo DeCarlo gegeven in zijn film over de band Frankie Valli and the Four Seasons uit de Amerikaanse staat New Jersey. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Jersey Boys is gebaseerd op de gelijknamige musical die sinds 2005 furore maakt in New York en is vanaf september ook in Nederland is te zien. In de musical is DeCarlo een maffiose raadgever voor de jonge zangers. Walken is nog niet van plan het rustiger aan te gaan doen. Hij was vorig jaar in drie speelfilms te zien en heeft nog vijf films in productie.

Volgens geruchten is Eastwood niet van plan om grote sterren te casten in de rollen van de vier zangers. Namen die circuleren zijn Boardwalk Empire-acteur Vincent Piazza en drie acteurs die in de Amerikaanse musical speelden, te weten John Lloyd Young, Erich Bergen en Michael Lomenda. Young won een Tony voor zijn vertolking van Frankie Valli.


Walken speelt crimineel in Eastwood-film (Foto: Novum)

Man stookt fik om brandweer te helpen

De 18-jarige Joseph Michael Brannen wil al jaren heel graag brandweerman worden. De jongen uit Brooksville, Florida kocht zelfs allerlei gerelateerde spullen op eBay.

Hij dacht dat het een goed idee was om zelf iets in de fik te zetten en vervolgens de brandweer te helpen met blussen. Wellicht zou zijn ambitie dan opgemerkt worden. Helaas ging dat plan mis.

Toen hij de lokale bibliotheek in de hens zette liep het al snel uit de hand. De jongeman meldde zich bij brandweerlieden om te helpen maar mocht niet hen niet uit de brand helpen of überhaupt in de buurt komen. De brand veroorzaakte een half miljoen dollar schade.

Na onderzoek vermoedden de autoriteiten al gauw dat de hulpvaardige jongeman de brand zelf had aangestoken. Zo had hij op Facebook 'professionele brandweerman' als beroep ingevuld.

De man gaf zijn daad toe tijdens een vrijwillig verhoor en zit momenteel vast op verdenking van brandstichting.

Hoofd bij seks vast in balustrade

Een 46-jarige vrouw moest door agenten uit een benarde positie worden bevrijd in haar woning in Lipetsk, Rusland. Dat schrijft Huffington Post.

Ze had haar hoofd tussen de spijlen van de balustrade gestoken, naar verluidt om de seks 'wat spannender te maken.' Toen ze vast kwam te zitten nam de man de benen en liet hij de vrouw alleen op de trap achter.

Ze werd naakt door een buur aangetroffen, die meteen de politie belde.

Homoparade bruut aangevallen door tegenstanders

In het toeristenstadje Budva in Montenegro, waar woensdag de eerste Gay Pride Parade van het Balkanland wordt gehouden, heerst totale chaos. Montenegrijnse media melden dat de politiemacht die de deelnemers aan de parade moet beschermen, verwikkeld is in veldslagen met tegenstanders. Die gooien met stenen, flessen en bierglazen naar de optocht.

De met 400 man aanwezige politie heeft versterking gekregen van de mobiele brigade uit de hoofdstad Podgorica.

TV Montenegro meldde dat steeds meer inwoners van Budva de kant kiezen van de tegenstanders van de parade, die worden aangevoerd door voetbalsupporters. Een van degenen die de politie aanviel, was de Montenegrijnse profbokser Nikola Sjekloca.

Vagner Love verlaat CSKA voor China

De Braziliaan Vagner Love zet zijn loopbaan voort in China. De 29-jarige aanvaller verruilt CSKA Moskou voor Shandong Luneng. Dat meldt CSKA op zijn website. Naar verluidt is met de transfer zo'n twaalf miljoen euro gemoeid.

Love begon in januari aan zijn derde termijn bij de Russische club. Eerder speelde de 21-voudig international tussen 2004 en 2012 voor CSKA, met wie hij in 2005 de UEFA Cup won. Hij stapte vervolgens over naar Flamengo in zijn geboorteland.

Mollema neemt deel aan Clásica San Sebastian

Bauke Mollema zal komende zaterdag zijn  opwachting maken in de Clásica San Sebastian. Ook Robert Gesink en Bram Tankink zullen in Baskenland aan de start verschijnen.

Mollema, de nummer zes van de afgelopen Tour de France, is door zijn ploeg Belkin opgenomen in de selectie voor de eendagswedstrijd. De selectie van Belkin bestaat verder uit Tom-Jelte Slagter, Dennis van Winden, de Spanjaard Juan Manuel Garate, de Duitser Paul Martens en de Australiër Jack Bobridge.

Zowel Mollema als Gesink eindigden al eens in de top tien van de wedstrijd. "Met hen en Paul en Tom-Jelte hebben we vier mannen die een harde koers aankunnen en ook nog goed kunnen aankomen. Daarnaast hebben we natuurlijk Garate. Die kan in een thuiswedstrijd altijd wat meer", aldus Belkin-ploegleider Jan Boven.

Huta Galung snelt naar kwartfinale in Tampere

Jesse Huta Galung heeft de kwartfinale van het challengertoernooi in Tampere bereikt. De 27-jarige tennisser uit Haarlem had woensdag geen kind aan de Duitser Peter Torebko. De als tweede geplaatste Huta Galung won met tweemaal 6-1.

Op basis van de wereldranglijst hoefde de Nederlander geen vrees te hebben voor Torebko. Huta Galung staat 134e, 284 plaatsen hoger dan de Duitser. Twee breaks in de eerste en drie in de tweede set volstonden voor de winst.

Zijn volgende tegenstander is de Spanjaard Guillermo Olaso, de mondiale nummer 256. Thomas Schoorel komt ook in actie op het Finse gravel. Hij speelt tegen de Sloveen Blaz Rola.

'Blijlevens staat op dopinglijst'

Jeroen Blijlevens behoort tot de renners die in de Tour de France van 1998 doping hebben gebruikt. Dat blijkt woensdag uit een rapport van de Franse senaatscommissie, meldt de Franse krant Le Monde. De oud-sprinter en huidig ploegleider van Belkin won destijds de vierde etappe.

De commissie onderzocht, met behulp van moderne technieken, bloedstalen uit 1998 en 1999. Epo was eind jaren negentig nog niet op te sporen. Renners uit de twee rondes hoeven niet te vrezen dat ze alsnog bestraft worden voor dopinggebruik, omdat het antidopingprotocol niet is gevolgd. Blijlevens maakte in 1998 deel uit van de TVM-ploeg. De ploeg stapte na een inval in het hotel en de arrestatie van ploegleider Cees Priem uit de Tour.

Le Monde meldde dinsdag al dat onder meer de voltallige top drie van de Tour van 1998, Marco Pantani, Jan Ullrich en Bobby Julich, tegen de lamp was gelopen. Verder prijken onder meer Laurens Jalabert, Mario Cipollini, Erik Zabel, Andrea Tafi and Fabio Sacchi op de lijst, zo blijkt woensdag. UCI-voorzitter Pat McQuaid liet eerder al weten dat Pantani zijn tourzege hoe dan ook mag houden. De Ier schreef een brief aan de ouders van de in 2004 overleden Italiaan.

Tijdens de presentatie van het rapport wees de commissie erop dat in alle sporten sprake is van dopinggebruik. Er zijn zestig aanbevelingen gedaan om dopinggebruik in de Franse sport te bestrijden. "Praten over doping schaadt de sport niet, maar levert een bijdrage voor de lange termijn", zei voorzitter Jean-François Humbert.

Het rapport zou aanvankelijk op 18 juli worden gepresenteerd, maar op verzoek van renners van de huidige generatie werd de publicatie uitgesteld. Zij vreesden dat de sportieve prestaties in de honderdste Tour onder zouden sneeuwen.

Call of Duty-ontwikkelaar bedreigd

Een ontwikkelaar van Call of Duty: Black Ops II is op Twitter door fans van de game met de dood bedreigd. De bedreigingen kwamen als reactie op een tweet waarin David Vonderhaar aanpassingen aan wapens in de game had aangekondigd.

Vonderhaar reageert laconiek op de doodsbedreigingen. "Ik geloof niet dat wapenaanpassingen die fracties van een seconde verschil maken dergelijke agressieve reacties waard zijn", aldus Vonderhaar op Twitter.

De wapenaanpassingen zijn onderdeel van een update voor de game die dinsdag is doorgevoerd. Call of Duty: Black Ops II kwam eind vorig jaar uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.


Call of Duty-ontwikkelaar bedreigd

Hogere prijzen stuwen omzet PepsiCo

Frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft in het tweede kwartaal 16,8 miljard dollar (12,7 miljard euro) omgezet, 2,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Met name de hogere prijzen voor de chips en snacks onder de merknaam Frito-Lay stuwden de omzet. Dat maakte PepsiCo woensdag bekend.

De winst van PepsiCo kwam in het tweede kwartaal uit op iets meer dan twee miljard dollar, 1,28 dollar per aandeel. In het tweede kwartaal van 2012 was dit nog respectievelijk anderhalf miljard en 0,94 dollar.

Angela Merkel gaat naar Dachau

Een woordvoerder van voormalig concentratiekamp Dachau heeft woensdag bekendgemaakt dat bondskanselier Angela Merkel op 20 augustus een bezoekje komt brengen. Dat heeft een bondskanselier nog nooit gedaan.

Metro citeert het hoofd van de herinneringsorganisatie en kampoverlevende Max Mannheimer: "Door het bezoek van de bondskanselier zullen de gruwelijkheden van het verleden nooit meer vergeten worden."

Het werkkamp werd 80 jaar geleden opgericht. Er werden minstens 206.000 mensen gevangen gehouden, waarvan er 25.000 overleden. Dachau werd op 29 april 1945 door Amerikaanse troepen bevrijd.

[Upd] FOK! wat een weer... Vooral in het binnenland kans op onweer.

Goedemorgen! Onweersliefhebbers in de kustprovincies moet ik nog even teleurstellen. De timing van het front is dermate ongunstig dat de buien pas vanaf Utrecht echt gestalte kunnen gaan krijgen.

In het westen kan er wel een klein buitje vallen, maar dat zet beslist geen zoden aan de dijk. De temperatuur zal daar dan ook niet veel verder oplopen dan maximaal 23 graden. In het binnenland stijgt het kwik nog even naar 25 tot 29 graden en dus is het logisch dat de buien daar wel meer energie kunnen opdoen. De zwaarste buien lijken zich vooral in onze grensgebieden te gaan ontwikkelen. De wind draait naar het westen toe en is zwak tot matig. Bij de buien zijn overigens wel flinke windstoten mogelijk. Morgen lijkt dan weer droog en zonnig te worden met maxima van rond de 27 graden. 

Gisteren vielen er ook al forse buien en plaatselijk viel er tot 50 millimeter aan regen.

Update 14.10:  Er is inmiddels sprake van een echte hittegolf. Het KNMI in De Bilt kwam zojuist boven de 25 graden en daarmee is aan alle eisen voor een hittegolf voldaan. Dit is de eerste hittegolf sinds 2006. Nu alleen nog een flinke bui en dan is de zomer weer goed!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bui
Gerard stuurde deze foto in van de buien in het midden en oosten. Vanaf grote afstand waren ze zichtbaar.

 Tropisch
Anakin24 maakte een foto vanuit zijn achtertuin: tropisch en dus genieten!

 VM
N.I.M.B.Y ontvluchtte even de hitte van zijn woning en maakte een wandeling rond de Toolenburgse Plas. Een heel mysterieuze foto van de maan.

 

 

 

 

Satanisten maken dode moeder haatchristen homo

Mormonen kennen een leuk trucje. Door niet-mormonen na de dood te dopen, kunnen ze hen uit de hel redden. Onder meer Anne Frank is zo al uit het hellevuur gered. Maar, dacht een groep satanisten, mormonen zijn niet de enigen die dat kunnen. Dus besloten de satanisten iemand postuum homo te maken.

De New Yorkse The Satanic Temple koos als doelwit Catherine Johnston, de moeder van Fred Phelps jr. Catherine is al sedert 1935 dood, maar Fred jr. is de oprichter en leider van de Westboro Baptist Church (WBC), een professionele haatkerk/trollgemeenschap.

De satanisten reisden van New York naar Mississippi voor de zogenaamde 'roze mis'. Die hield onder meer in dat homoseksuele koppels boven het graf zoenden en dat priester Lucien Greaves zijn scrotum over de grafzerk wreef.

Het resultaat is volgens Greaves meer dan een ietwat ranzige grafsteen. Hij beweert dat, telkens als homo's zoenen boven het graf, Catherine in het hiernamaals 'geplezierd wordt'.

The Satanic Temple zegt dat de mis bedoeld was om hun ideaal van vrijheid te bevestigen. Daarnaast was het een poging om een boodschap van liefde over te brengen, tegenover de haat van de WBC.

Oh ja, en ze hopen ook wat geld op te halen om een snelweg te 'adopteren'. Maar dat is echt niet hun belangrijkste doel hoor, heus waar.

Iedereen die om een of andere reden homo's en lesbiënnes boven het graf van Fred Phelps' moeder wil zien zoenen (of een harige balzak op een zerk wil zien liggen), kan hier terecht. Vanzelfsprekend nogal NSFW.


Snowden mag vliegveld verlaten

Klokkenluider Edward Snowden mag eindelijk het vliegveld van Moskou verlaten. Hij zit er al sinds 23 juni vast. 

De Volkskrant schrijft dat Snowden reisdocumenten heeft ontvangen van de Russische autoriteiten. Of, wanneer en waarheen Snowden uit Rusland zal vertrekken is onbekend. 

Snowden heeft zich tijdelijk neergelegd bij de Russische eis, dat hij zijn 'anti-Amerikaanse activiteiten' moet staken om in aanmerking te komen voor asiel.

53 miljoen sigaretten gesmokkeld

In de haven van Hamburg zijn zes containers ontdekt met in totaal 53 miljoen sigaretten achter handdoeken verstopt. Volgens de Duitse douane was het de grootste vondst in acht jaar.

Dat meldt de Volkskrant. Via brievenbusfirma's in Singapore, de Arabische Emiraten en Dubai werden de sigaretten naar Hamburg verscheept. Er werd op die manier 12 miljoen euro aan belasting ontdoken.

Het is niet de grootste vondst ooit. In 2005 ontdekte men in Hamburg 24 containers met ongeveer 216 miljoen sigaretten. Gezien een pakje peuken al gauw zes euro kost in West-Europa is de smokkel bijzonder levendig.

[WM Darts] Exit barney, Taylor nipt door

Raymond van Barneveld is gestrand in de tweede ronde van de World Matchplay. Barney verloor in een draak van een wedstrijd van de traag gooiende Justin Pipe. In de laatste vier legs gooide de Hagenaar zijn pijlen zonder meer echt te mikken in het bord, met als gevolg dat ze alle vier naar The Force gingen: 9-13.

Matchdart nummer 17 was de beslissende voor Phil Taylor in zijn wedstrijd tegen Terry Jenkins. The Power stoomt door ten koste van The Raging Bull in een prachtige wedstrijd. Alle lof voor Jenkins, maar het is de wereldkampioen die na een verlenging doorgaat: 14-12.

De overige achtste finales van gisteravond werden gewonnen door Simon Whitlock en James Wade, zij versloegen respectievelijk Kevin Painter en Gary Anderson.De overige achtste finales worden vanavond afgewerkt, ze kunnen vanaf acht uur worden bekeken op TV en via de livestream van RTL7darts.nl:

Michael van Gerwen (Ned) v Peter Wright (Eng)
Jamie Caven (Eng) v Dave Chisnall (Eng)
Andy Hamilton (Eng) v Ian White (Eng)
Adrian Lewis (Eng) v Brendan Dolan (N-I)

Koppige man met babybroertje opgepakt in zwembad

Een 23-jarige man uit Tholen heeft dinsdagmiddag met zijn 2-jarige broertje urenlang op een politiebureau in Nieuwegein gezeten. De politie was gewaarschuwd omdat de man ondanks aandringen van personeel het diepe gedeelte van een zwembad niet wilde verlaten. Dat meldt de politie woensdag.

De Tholenaar overtrad de huisregels door met het kleine kind, dat in een zwemband zat, in het diepe te springen. Hij weigerde echter naar het peuterbad te gaan. Het badpersoneel belde daarop de politie. Toen hij vervolgens door agenten werd gesommeerd het zwembad te verlaten en opnieuw weigerde werd hij aangehouden.

Het kind werd uiteindelijk opgehaald door zijn vader. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Ook mag hij niet meer in het zwembad komen. Hij kon uiteindelijk pas 's avonds laat het politiebureau verlaten.

Elektroshocktherapie leidt tot ernstig geheugenverlies

Tientallen mensen die jaarlijks worden behandeld met elektroshocktherapie om van hun depressie af te komen, kampen met geheugenverlies. Dat blijkt uit promotieonderzoek van een klinisch neuropsycholoog verbonden aan ggz-instelling Parnassia, meldt het EO-programma De Vijfde Dag woensdag. Toch weegt het geheugenverlies niet op tegen de positieve effecten van de therapie, vindt Parnassia.

Jaarlijks worden zo'n zevenhonderd depressieve patiënten behandeld met elektroshocktherapie. Bij deze therapie wordt via elektrodes een korte stroompuls door de hersenen geleid waardoor ernstige depressies kunnen verdwijnen of verminderen. Hoe de therapie exact werkt is niet bekend.

Uit het onderzoek van klinisch neuropsycholoog Esmée Verwijk komt naar voren dat bij vijf tot tien procent van de behandelde patiënten geheugenverlies optreedt. Soms worden hele delen uit het geheugen gewist. "Eerder onderzoek naar geheugenverlies bij deze therapie gaf geen eenduidig beeld", licht een woordvoerder van Parnassia toe.

In De Vijfde Dag komen patiënten aan het woord die zeggen verkeerde voorlichting te hebben gekregen en niet op de hoogte zijn van de bijwerkingen. Zij kampen nu met ernstige geheugenproblemen.

De geheugenproblemen wegen echter niet op tegen de positieve resultaten die ermee worden geboekt bij bepaalde groepen ernstig depressieve mensen, vindt psychiater Harm-Pieter Spaans van Parnassia. Bij meer dan zestig procent van de behandelde patiënten verdwijnt of vermindert de depressie volgens Spaans. Shocktherapie werkt volgens de psychiater beter dan behandeling met zware medicatie. Vooral patiënten met wanen en ouderen zouden er baat bij sneller te worden behandeld met elektroshocktherapie.

De Vijfde Dag wordt woensdag om 21.10 uur uitgezonden op Nederland 2.

Legerchef Egypte vraagt volk om steun in strijd

De Egyptische legerchef, generaal Abdel-Fattah El-Sissi, heeft de Egyptenaren opgeroepen massaal de straat op te gaan om hun steun aan het leger te betuigen in de strijd tegen 'het geweld en het terrorisme'. El-Sissi, die leiding gaf aan de machtsgreep die de islamistische president Mohammed Morsi ten val bracht, hoopt op een massale steunbetuiging vrijdag.

Morsi werd op 3 juli afgezet na vier dagen van massaprotesten tegen zijn regime. Leden van de Moslimbroederschap en andere aanhangers van Morsi zijn sindsdien dagelijks in Caïro de straat opgegaan om zijn terugkeer als president te eisen. Het is daarbij steeds vaker tot bloedige confrontaties met Morsi's tegenstanders gekomen, waarbij doden zijn gevallen. Moslimextremisten hebben sinds Morsi's val ook hun aanvallen op leger en politie in de noordelijke Sinaï opgevoerd. Ook het geweld daar lijkt steeds verder te escaleren.

El-Sissi verwees duidelijk naar deze ontwikkelingen met zijn mededeling dat het leger en de politie een campagne voeren tegen geweld en terrorisme en dat zij zich daarbij voluit gesteund willen voelen door het volk.

Eigenaar dodedierenwinkel Rotterdam blijft vast

De eigenaar van een dierenwinkel in Rotterdam waar vorige maand zo'n 140 dode dieren werden gevonden, blijft voorlopig vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft zijn voorarrest met negentig dagen verlengd, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag weten.

De man werd begin deze maand opnieuw opgepakt omdat justitie beroep had aangetekend tegen zijn eerdere vrijlating. Volgens de rechtbank zijn de feiten ernstig genoeg om hem vast te houden.

In de winkel werden onder meer dode dingo's, egels, hagedissen, katachtigen en knaagdieren gevonden. In sommige gevallen ging het om beschermde diersoorten. De man zou verder ook zo'n twintig beschermde diersoorten, die eveneens dood werden teruggevonden, hebben gestolen. Ook zou hij een agent en een journalist hebben bedreigd.

Hells Angels aangehouden in Spanje

De Spaanse politie heeft woensdagochtend in een groot internationaal onderzoek 25 mensen opgepakt die lid zijn van motorclub Hells Angels of een band hebben met de motorclub. De politie viel gelijktijdig 31 huizen binnen. Dat meldt Europol, die eveneens bij de actie betrokken was. Of onder de verdachten ook Nederlanders zijn is onduidelijk.

De arrestanten worden verdacht van onder meer afpersing, drugshandel, corruptie, witwassen en mensenhandel. Ook wordt de groep ervan verdacht een criminele organisatie te vormen.

Aan de actie lag tweeënhalf jaar onderzoek in onder meer Nederland, Spanje, Duitsland en Oostenrijk ten grondslag. Spaanse autoriteiten kregen woensdag ook steun van rechercheurs uit Duitsland en Luxemburg.

Bij de actie, die geconcentreerd was op vermoedelijke verdachten op Mallorca, waren ruim tweehonderd agenten betrokken. Op Mallorca werd recent een nieuw clubhuis van de motorclub geopend met steun van leden uit Duitsland en Luxemburg.

Bij de huiszoekingen op het Spaanse eiland werden naast auto's, motoren en geld, ook vuurwapens in beslag genomen. Ook nam de politie computers, laptops, telefoons en andere elektronica in beslag.

De komende dagen wordt het in beslag genomen materiaal geanalyseerd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Rare actrice stak hondje bijna in brand

De actrice Amanda Bynes heeft haar hondje op het nippertje kunnen redden van de dood. De viervoeter was gedrenkt in benzine nadat Bynes een vuurtje had gestookt op de oprijlaan van het huis van een vreemde. De ontspoorde actrice spoedde naar een slijterij, waar ze haar schoothond afspoelde.

Bynes dook in de winkel meteen een privégedeelte in, blijkt uit bewakingsbeelden waarop entertainmentwebsite TMZ de hand wist te leggen. Daar zag de eigenaar van de slijterij hoe Bynes haar geliefde viervoeter probeerde te wassen.

Vlak na Amanda's wasactie kwam de politie de actrice ophalen. Sinds dinsdagavond verblijft Bynes gedwongen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. De actrice komt de laatste tijd geregeld in het nieuws met rare fratsen. Volgens bronnen is ze totaal de weg kwijt door drugsgebruik. De ouders van de actrice, met wie ze op gespannen voet staat, zouden haar nu onder curatele willen laten stellen.

Federer begint in 2014 in Brisbane

Roger Federer begint het tennisseizoen van 2014 in Brisbane. Dat maakte de Zwitser woensdag bekend. De nummer vijf van de wereld wil zich in de Australische plaats klaarstomen voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar, de Australian Open.

Het ATP-toernooi van Brisbane, dat de laatste twee keer werd gewonnen door Andy Murray, begint op 29 december. Federer was er niet eerder van de partij. De Australian Open start twee weken later.

Gran Turismo wordt verfilmd

De racegame Gran Turismo komt op het witte doek. Sony Pictures is bezig de game, exclusief verkrijgbaar op de Sony Playstation, te verfilmen. De producenten van de boekverfilming Fifty Shades of Grey, Dana Brunetti en Mike De Luca, gaan de productie leiden. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Films met snelle auto's zijn door het aanhoudende succes van de Fast & Furious-films helemaal hot. Sony is niet de eerste die besluit een racegame te verfilmen. Spellenmaker Electronic Arts verkocht de filmrechten van zijn Need for Speed-reeks al aan Dreamworks, dat de film volgend jaar uitbrengt. Filmmaatschappij Legendary is bezig de game Hot Wheels te verfilmen.

Gran Turismo, gebaseerd op echte auto's die op echte circuits en door echte steden racen, is met zeventig miljoen verkochte exemplaren de grootste gamereeks voor de Playstation spelcomputers. Gran Turismo 6 moet dit najaar uitkomen voor de Playstation 3.


Racegame Gran Turismo wordt verfilmd (Foto: Novum)

Vlaai voor door noodweer getroffen kampeerders

Burgemeester van Weert Jos Heijmans (D66) bezoekt woensdag twee campings in Weert die dinsdagavond werden overvallen door noodweer. Hij trakteert zo'n veertig gezinnen die daar de schade opmaken op vlaai om het leed iets te verzachten. Ook de rest van Weert is druk met de schoonmaak en het opruimen van onder meer omgewaaide bomen en ondergelopen kelders.

Camping Wega en camping De IJzeren Man werden flink getroffen. Er ontstond wateroverlast en kampeerspullen raakten beschadigd. De gemeente benadrukt dat de campings niet zijn ontruimd, waar dinsdagavond verschillende media melding van maakten.

"Het is een trieste situatie", reageert Heijmans in een verklaring. "Er is vooral sprake van overlast. Gelukkig maar, want het had veel ernstiger kunnen zijn."

Bij politie en brandweer kwamen tot dusverre zo'n driehonderd schademeldingen binnen. Vooral vanuit het zuiden van de Limburgse stad kwamen veel meldingen, meldt een woordvoerder.

Een drukkerij aan de Weerterbeekweg liep eveneens schade op door het noodweer. Een deel van het dak bezweek door de regen. Even leek er sprake van dat de productie van het bedrijf, dat onder meer Elsevier drukt, in gevaar zou komen. Inmiddels lijkt de schade geen gevolgen te hebben voor de productie, aldus manager Frans Boelens.

Plaatselijk viel dinsdagavond in Brabant en Limburg meer dan vijftig millimeter neerslag. Het Verbond van Verzekeraars schatte woensdag dat de schade zo'n zeven miljoen euro bedraagt.

EU pakt extra kosten betaalpassen aan

Het tarief dat banken en creditcardmaatschappijen aan bedrijven vragen als klanten met hun betaalpassen afrekenen wordt aan banden gelegd. Bij een betaling met een creditcard mag maximaal 0,3 procent van het aankoopbedrag gevraagd worden. Bij bankpassen 0,2 procent. Het voorstel is woensdag door de Europese Commissie bekendgemaakt.

De beperking geldt voor een periode van bijna twee jaar voor grensoverschrijdende transacties. Daarna gaat de maatregel ook in voor binnenlandse betalingen.

Netanyahu wil referendum over Westoever

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil de toekomst van de Westelijke Jordaanoever onderwerp maken van een referendum over een akkoord over landruil met de Palestijnen. Dat heeft een zegsman bij het kantoor van de premier woensdag onthuld.

Onder de huidige Israëlische wetgeving is een volksraadpleging alleen verplicht als de regering besluit Oost-Jeruzalem of de Golanhoogvlakte af te staan. Om de Westoever erbij te betrekken moeten de huidige referendumregels worden geamendeerd.

Onduidelijk is of het moeilijker wordt fiat te krijgen voor een overeenkomst als ook de Westoever in het referendum wordt betrokken of dat Netanyahu met zijn voorstel op zoek is naar bredere politieke steun in de onderhandelingen.

Lijfarts Jackson stuurt 'nucleaire waarschuwing'

De veroordeelde lijfarts van wijlen Michael Jackson heeft de nabestaanden van de King of Pop nogmaals gewaarschuwd. Conrad Murray, die is veroordeeld tot vier jaar cel voor zijn rol bij de dood van Jackson, wil absoluut niet getuigen in de rechtszaak tegen concertpromotor AEG.

"Stop alsjeblieft. Dwing mij niet te getuigen", zegt Murray in een voicemail die te beluisteren via entertainmentwebsite TMZ. "Laat dit dienen als laatste waarschuwing voor beide partijen. Beschouw dit als een nucleaire waarschuwing. Genoeg is genoeg."

Murray beweert al lange tijd dat hij informatie heeft die de rechtszaak tussen de nabestaanden van Jackson en AEG op zijn kop kan zetten. Het zou gaan over de relatie die Michael met zijn familie had. Meer informatie wil de voormalig cardioloog, die de King of Pop in juni 2009 een fatale dosis propofol toediende, niet delen.

De arts speelt een grote rol in de rechtszaak. De Jacksons menen dat AEG Murray in dienst heeft genomen en daarbij nalatig is geweest. De concertpromotor ontkent de cardioloog te hebben aangesteld en stelt dat Michael zelf verantwoordelijk was voor zijn dood. De arts zou kunnen verklaren wie hem heeft aangenomen als lijfarts van Jackson.

Murray is door de Jacksons opgeroepen als getuige, maar wist onder een getuigenis uit te komen door aan te voeren dat die toekomstige rechtszaken zou kunnen schaden. Murray wil zijn veroordeling wegens dood door schuld aanvechten.

Bloedbad op Chinees gezinsplanningskantoor

Een man in China heeft twee medewerkers van een kantoor voor gezinsplanning in de zuidelijke regio Guangxi doodgestoken en vier anderen verwond nadat hij te horen had gekregen dat hij zijn pasgeboren vierde kind niet mocht registreren. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

De man, een verstandelijk gehandicapte volgens een zegsman bij het kantoor, kreeg maandag te horen dat hij, in lijn met het strenge Chinese éénkindbeleid, zijn kind pas mocht inschrijven na betaling van een boete. Dinsdag keerde hij terug en viel de zes medewerkers van het kantoor aan. Twee vonden de dood, van een persoon werd een hand afgehakt.

Man aangehouden voor dood ex-vriendin

De vrouw die dinsdagochtend dood werd gevonden in een woning in Zevenaar is mogelijk vermoord door haar 32-jarige ex-vriend. Hij is dinsdagavond in Duitsland aangehouden, laat de politie woensdag weten. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd.

Het 30-jarige slachtoffer werd dinsdagochtend vroeg gevonden door politie en ambulancepersoneel. De vrouw was toen al dood. Toen niet duidelijk werd waaraan ze was overleden, werd een onderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat ze slachtoffer is geworden van een misdrijf.

'Snelheid door drones gehandhaafd'

De afgelopen tijd werden er steeds meer bordjes langs snelwegen gesignaleerd in Marin County, Californië met de tekst 'Speed enforced by drones' erop. Dat meldt Huffington Post.

Enkele twitteraars zijn bezorgd: "What the fuck betekent dat bord, Californië?" De lokale verkeerspolitie heeft inmiddels gereageerd en stelt geen drones te hebben, noch drones te gebruiken bij het handhaven van de maximumsnelheid.

De borden zijn echter nauwelijks te onderscheiden van echte borden. Verkeersagent Barclay: "Professioneel materiaal, een zwart-wit, reflecterend bord zoals alle borden langs de weg die voor snelheidslimieten worden gebruikt. Eén van de borden was zelfs vastgemaakt met vandalisme-bestendige bouten."

De borden blijken gemaakt te worden door kunstenaar Stephen Whistler. "Het idee was deels politiek en deels een grap", vertelt hij. "Maar er zit een heel serieuze kant aan." Hij roept mensen op, zich op de hoogte te stellen van de hedendaagse NSA-afluister- en controlepraktijken en zegt dat drones daar goed op aansluiten.

"Ik weet niet wat de gevolgen zullen zijn. Het voelde gewoon als iets wat ik moest doen. Plus, mijn leven is er een stuk spannender op geworden."

Politie zet zwembadauto aan de kant

Mensen die in de hitte lange afstanden moeten afleggen in een auto, zullen zich soms in een zwembad wanen. Een Duitser besloot de twijfel weg te nemen en bouwde zijn wagen om tot volwaardig zwembad. Hij stopte alle naden van zijn cabrio dicht, schilderde het interieur lichtblauw en vulde de zaak met water.

Het zwembad reed zonder kentekenplaten rond in Blauenthal, bij de grens met Tsjechië, zo meldt de NOS. De politie kreeg het voertuig in de smiezen en volgde het. Toen in een bocht liters water uit de wagen klotsten, deed de agent de zwembadwagen stoppen.

De vier inzittenden, allen gekleed in zwembroek, gingen er snel vandoor. De bestuurder kreeg later toch gewetenswroeging en meldde zich bij oom agent. Hij werd beboet omdat hij gedronken had en omdat zijn wagen niet gekeurd was.

Gek genoeg krijgt hij mogelijk geen straf voor zijn uitzonderlijke rijdende zwembad. Rechtsgeleerden in Duitsland zijn het er niet over eens of het bouwsel illegaal was of niet.

Tomorrowland weert 'ideologische kenmerken'

Slecht nieuws voor iedereen met een Balkenendekapsel, een SGP-tatoeage of een besneden penis. Dancefestival Tomorrowland is off-limits voor hen. Rumst en Boom, de gemeentes die het festival organiseren, weren namelijk alle ideologische kenmerken.

De gemeente weigert feitelijk drie soorten mensen: allen die ideologische of politieke uiterlijke kenmerken hebben, groepen die (mogelijk) dreigend overkomen, en degenen die een stadionverbod hebben. Door de eerste regel zullen in praktijk met name hoofddoekjes en nationale vlaggen verboden worden.

De maatregel is vooral bedoeld tegen onrustschoppers, zegt de burgemeester van Boom. De burgemeester van Rumst bevestigt dat tegenover De Morgen: "Je moet een onderscheid maken tussen de letter van de tekst en de bedoeling ervan. Het is helemaal niet de bedoeling om mensen met goede bedoelingen te gaan verbaliseren. Amokmakers willen we wel kunnen weren."

De gemeentes voerden de maatregel al in 2010 in, op verzoek van de politie. Die wilde een beter wapen om op te kunnen treden tegen 'bepaalde groepen'. Dit jaar hebben de gemeentes de organisatie van het festival ook maar eens op de hoogte gebracht van de strikte voorschriften.

Een woordvoerdster van Tomorrowland geeft aan dat de organisatie zich daar niets van aan zal trekken. Zij hanteren een eigen kledingbeleid, en zullen dat blijven doen: "We weren alle racistische of seksistische slogans. Maar we hebben daar nog nooit problemen mee gehad."

Tomorrowland, dat vrijdag begint en zondag is afgelopen, vindt plaats in de Vlaamse gemeente Boom. De festivalcamping ligt echter in buurgemeente Rumst. Op beide plekken zijn de voorschriften van kracht.

Bulgaarse politici bevrijd

Dinsdagavond omsingelden boze demonstranten het Bulgaarse parlementsgebouw in Sofia. Er zaten drie ministers en een heel aantal parlementsleden vast in het gebouw.

Daar maakten honderden leden van de oproerpolitie vannacht een einde aan, meldt de NOS. De ambtslieden zijn in veiligheid gebracht. NOS weet ook dat gisteren inmiddels de 40ste dag was van aanhoudende anti-regeringsprotesten.

De Bulgaarse regering besloot een mediamagnaat te benoemen tot veiligheidschef. Demonstranten noemen het een 'typisch voorbeeld' van hedendaagse belangenverstrengeling tussen overheid en bedrijfsleven.

KNVB straft voetballers na matpartij Alphen

De tuchtcommissie van de KNVB heeft vijf voetballers van Alphense Boys en Haaglandia schorsingen opgelegd variërend van drie tot acht wedstrijden. De spelers waren betrokken bij de grote vechtpartij begin vorige maand na een wedstrijd tussen beide clubs in Alphen aan den Rijn.

Beide verenigingen werden eerder al voor de collectieve matpartij gestraft. Zo is Alphense Boys teruggezet van de hoofdklasse naar de eerste klasse. De club mag verder drie thuiswedstrijden geen publiek toelaten. Beide verenigingen kregen verder een boete.

De knokpartij ontstond vlak na het laatste fluitsignaal. Tien tot vijftien supporters en voetballers raakten slaags. Er vielen twee gewonden. De politie hield tot begin deze maand in totaal twaalf verdachten aan.

Gratis fiets graveren tegen diefstal

De gemeente Amsterdam wil graag dat zo veel mogelijk gestolen fietsen zo snel mogelijk worden opgespoord en teruggegeven, schrijft het Parool.

Daarom staat er elke woensdag op afwisselende locaties in de stad een zogeheten Graveerteam klaar. Daar kunnen fietsers gratis een code in hun frame laten graveren.

Als een fiets gestolen wordt moeten eigenaren zo veel mogelijk kenmerken kunnen opnoemen. Een eventuele gegraveerde code maakt het dan volgens de gemeente een stuk makkelijker om een gestolen fiets te identificeren.

Het graveren vindt deze woensdag plaats op het Museumplein en zal wekelijks worden herhaald tot eind dit jaar. Er worden in Nederland volgens het CBS jaarlijks bijna een miljoen fietsen gejat.

Broers Schleck toch allebei naar Trek

Andy en Fränk Schleck rijden volgend jaar toch allebei voor Trek. De beide Luxemburgers tekenden dinsdag een contract bij de nieuwe formatie, die Radioshack-Leopard-Trek opvolgt. Vooral het aanblijven van Fränk was onduidelijk omdat hij na zijn dopingschorsing uit de media vernam dat zijn contract was ontbonden.

Andy maakte afgelopen weekeinde al bekend zijn contract te hebben verlengd bij de ploeg. Eerder had hij echter aangegeven volgend jaar weer in een ploeg met zijn oudere broer te willen koersen. Dat probleem is dus nu opgelost.

Ouders: 'Geen spijt rellen rechtszaal'

Maandag werden toehoorders van het vonnis van een doodrijder bijzonder kwaad en gooiden zij onder andere stoelen naar de veroordeelde. De ouders van de doodgereden 13-jarige Donnie Rog geven woensdag aan daar geen spijt van te hebben. 

Dat schrijft de Volkskrant. Vader Rog: "Oog om oog, tand om tand, zeggen ze toch?" De ouders hopen met hun knokpartij de te lage straffen in Nederland aan de kaak te hebben gesteld. Moeder Miranda Rog: "Sommige mensen zien ons nu als vechtersbazen, maar laten we vooral niet vergeten dat hij ons kind heeft vermoord."

De veroordeelde, Y., kreeg vóór het ongeluk reeds vijftien boetes voor te hard rijden. Het jaar sindsdien leverde nog eens elf prenten op.

'Mensen weten niet wat rood staan kost'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meldde woensdag dat consumenten vaak geen idee hebben hoeveel rente ze betalen als ze rood staan. Dat schrijft de Volkskrant.

De AFM ondervroeg 511 klanten. Eenderde dacht dat de rente voor rood staan lager is dan zes procent. Twaalf procent van de ondervraagden noemt zelfs drie procent of minder.

Maar één op de tien mensen noemde het juiste percentage: wettelijk mag er echter 15 procent worden gevraagd. In praktijk schommelen de rentepercentages bij banken tussen 12 en 15 procent als consumenten de rode cijfers induiken. 

Daimler: 'Automarkt trekt aan'

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, geeft woensdag via haar topman Dieter Zetsche aan dat er tekenen van herstel te zien zijn op de West-Europese automarkt.

Dat schrijft de Volkskrant. Zetsche: "De bodem lijkt bereikt voor wat betreft de dalende vraag naar auto's. Voor de tweede helft kan ervan uit worden gegaan dat de markt geleidelijk aan herstelt."

Gezien de zwakke economie zullen de jaarcijfers van 2013 in West-Europa vermoedelijk wel alsnog zwaar tegenvallen. Wel gokt  Zetsche op een wereldwijde toename van autoverkoop van twee tot vier procent, maar dat is dankzij de VS en China.

Toevallig verkocht Daimler juist gisteren haar eerste auto, zij het in 1886.

Zeven miljoen euro schade door noodweer zuidoosten

Het noodweer dat dinsdagavond over Limburg en Brabant raasde heeft voor zo'n zeven miljoen euro aan schade aangericht. Dat meldt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars woensdag op basis van een schatting. Hoeveel mensen met schade naar de verzekering stapten kon hij nog niet zeggen.

Plaatselijk viel dinsdagavond in Brabant en Limburg meer dan vijftig millimeter neerslag. Die buien gingen gepaard met zware windstoten, vooral in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg. De brandweer kreeg veel meldingen binnen van wateroverlast en stormschade. Op een camping in Weert vielen bomen om en was sprake van wateroverlast. Ook raakten kampeerspullen beschadigd.

Het Verbond van Verzekeraars maakt de schatting op basis van onder meer de grootte van het getroffen gebied en de windkracht van de storm. "Het daadwerkelijk in kaart brengen van het aantal meldingen bij verzekeraars en de hoogte van die claims duurt nog maanden", aldus de zegsman.

Woensdag kunnen in het oosten van het land onweersbuien en hagel voorkomen. Daarbij moet lokaal rekening worden gehouden met de kans op wateroverlast, meldde weeronline.nl eerder.

Acteur Louis Talpe slaapt nog bij ouders

Louis Talpe slaapt eens per week bij zijn ouders. Dat verklapt de Vlaamse GTST-acteur, die in Antwerpen woont, in Viva. "Misschien vinden mensen het vreemd dat ik nog bijna elk weekend bij mijn ouders slaap? Ze wonen op een uur rijden van Antwerpen en op vrijdag, als de werkweek erop zit, rijd ik naar ze toe."

Ook de broer van de 32-jarige Talpe komt vaak naar het ouderlijk huis. "Ik vind het fijn om ze wekelijks te zien", legt de acteur uit. "Ik heb een erg goede band met ze. Ze zijn gek op me en ik op hen."

Talpe heeft sinds enkele jaren een vriendin, maar is naar eigen zeggen nooit op een vreemde plek in slaap gevallen. "Ik heb wel wat wilde jaren gekend toen ik in mijn studententijd op kamers woonde, maar ben nooit op straat of bij vreemde mensen wakker geworden. Wel eens op de bank, op de grond, van die dingen."

Nieuwe videoclip One Direction verbreekt record

De jongens van One Direction zijn nog altijd razend populair. Met hun nieuwe video Best Song Ever hebben de vijf een record gevestigd. De clip bij het nummer, die maandag in première ging op muzieksite Vevo, is in 24 uur tijd bijna elf miljoen keer bekeken.

Daarmee is Best Song Ever de meest bekeken Vevo-video in de eerste 24 uur die hij online staat. Het vorige record stond op We Can't Stop van Miley Cyrus. Die clip werd op zijn eerste dag 10,7 miljoen keer aangeklikt.

Best Song Ever blijft een gewilde video. Woensdagochtend was de clip van One Direction al ruim zeventien miljoen keer bekeken. Het succes van de nieuwe single verbaast de jongens van de boyband. "Ik hoor net dat we een record hebben gebroken", twitterde Harry Styles. "Jullie zijn ongelooflijk. Jullie blijven ons verbazen, bedankt."

Niall Horan noemt de One Direction-fans de beste ter wereld. "Dank jullie wel dat jullie Best Song Ever de meest bekeken clip ooit hebben gemaakt. Jullie hebben geen idee wat jullie hebben gedaan. Onze levens zijn totaal veranderd."

Tweede ongeluk Walibi binnen maand

Het meisje dat dinsdagmiddag zwaargewond raakte in de wildwaterbaan van attractiepark Walibi in Biddinghuizen was het tweede slachtoffer in een maand tijd. Enkele weken geleden raakte een jongen door nog onbekende oorzaak in dezelfde attractie lichtgewond, bevestigt een woordvoerder van het park woensdag.

Het 10-jarige meisje liep dinsdag zware verwondingen op aan haar onderbeen in de attractie El Rio Grande. Ze is naar een ziekenhuis gebracht. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht. De attractie is daarom woensdag nog de hele dag gesloten voor publiek. Of de wildwaterbaan donderdag weer open kan, is onduidelijk.

Naar aanleiding van het vorige ongeluk had het park al enkele maatregelen genomen. Bij de attractie werden extra borden geplaatst met veiligheidsregels in drie verschillende talen. Ook werd het personeel opnieuw ingelicht over de veiligheid. De zegsvrouw verwacht afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek ook nu nieuwe maatregelen.

Na het ongeluk van dinsdag werd voor familie en betrokkenen slachtofferhulp geregeld. Walibi 'betreurt ten zeerste' dat de strenge veiligheidsmaatregelen het ongeval niet konden voorkomen.

Thorpe denkt nog aan Spelen Rio

Vijfvoudig olympisch zwemkampioen Ian Thorpe overweegt deel te nemen aan de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro. De 30-jarige Australiër stopte in 2006, maar keerde vorig jaar terug om te proberen Londen nog te halen, maar daarvoor kwam hij duidelijk tekort.

De nu door de Rus Gennadi Touretski getrainde Thorpe sluit niet uit dat hij voor Rio de Janeiro weer een poging gaat wagen. "In 2016 ben ik best oud, maar dat wil niet zeggen dat ik nu al een streep door de Spelen van Rio zet. Natuurlijk wordt het zwaarder naarmate je ouder wordt, maar er zijn genoeg voorbeelden van zwemmers die op latere leeftijd nog meededen om de prijzen. Denk maar aan Aleksander Popov. Ik heb er nog geen beslissing over genomen."

Unity ondersteunt nu ook Windows 8

Unity Technologies heeft op hun officiele blog bekendgemaakt dat de nieuwe versie, Unity 4.2, vanaf heden beschikbaar is. In deze versie zijn drie nieuwe besturingssysteem toegevoegd aan de populaire game-engine, waaronder Windows Phone 8 en Windows 8.

Dit past natuurlijk precies in de strategie van Microsoft om alle content op alle Microsoft-platformen beschikbaar te stellen. Microsoft maakte onlangs op Build 2013 ook bekend, dat het een partnership is aangegaan met Unity Technologies. Wat inhoudt dat de engine straks ook Xbox 360 en Xbox One gaat ondersteunen.

De Unity game engine, voornamelijk bekend van games zoals: Shadow Era, Temple Run 2 en Drif Mania Championship 2, maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om games vrij eenvoudig op verschillende platformen uit te brengen.

Unity

Extreemrechts mag geen voedsel uitdelen in Athene

De gemeente Athene heeft het de extreemrechtse partij Gouden Dageraad verboden woensdag voedsel en kleding uit te delen op een plein in een achterstandsbuurt. Volgens het gemeentebestuur gaat het om een racistische en xenofobe actie. Alleen autochtone Grieken zouden voor de hulp in aanmerking komen.

Gouden Dageraad zei het verbod te zullen negeren. De achttien parlementsleden van de partij zouden naar het plein komen, zo werd gezegd. De partij, die haar aanhang enorm heeft zien groeien sinds het slecht gaat met Griekenland, deelt vaker voedsel uit. Belangstellenden moeten daarbij aantonen dat ze Grieks zijn.

Leraressen dood door islamitische aanslag Thailand

Bij een aanslag met een bermbom zijn woensdag in het zuiden van Thailand twee doden en drie gewonden gevallen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De doden zijn twee leraressen, van 43 en 38 jaar. De bom ontplofte toen de auto waarin ze zaten langs een ziekenhuis reed. Een mannelijke collega raakte zwaargewond. De andere twee gewonden zijn politieagenten. De bom was waarschijnlijk bedoeld voor de politieauto die voor de auto van de slachtoffers reed. De aanslag werd gepleegd in Chanae, een district in de provincie Narathiwat.

In de drie zuidelijkste provincies van Thailand brak in 2004 een islamitische opstand uit, die aan meer dan vijfduizend mensen het leven heeft gekost. Twee weken geleden beloofden de terroristen geweld te mijden tijdens de vastenmaand ramadan, die nog ruim twee weken duurt.

Een op tien jongeren slachtoffer cyberpesten

Tien procent van de jongeren tussen de 15 en 18 jaar is vorig jaar wel eens gepest op internet. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De meeste slachtoffers meldden dit niet bij de politie of andere instanties. De meest voorkomende vorm van cyberpesten is laster.

Bij laster gaat het bijvoorbeeld om het verspreiden van foto's, filmpjes of roddels via het web. Ook het plaatsen van kwetsende teksten op internetfora of profielsites valt eronder. Ruim vier procent van de jeugd tussen de 15 en 18 jaar zegt vorig jaar met laster te zijn geconfronteerd. Daarna volgt stalking, bedreiging met geweld en chantage via internet.

Minder dan tien procent van de jongeren die werden gepest op het internet maakte daar melding van bij politie of andere instanties. Slachtoffers van cyberpesten van 25 jaar of ouder melden dit vaker dan jongeren. Twintig procent van hen stapte naar de politie.

In totaal gaat het om drie procent van de Nederlandse bevolking ouder dan 15 jaar die vorig jaar het slachtoffer werd van cyberpesten. Naar schatting zijn dat ruim vierhonderdduizend mensen. Jongeren zijn vaker het slachtoffer dan ouderen, omdat ze meer online zijn en actiever op sociale media. Van de 65-plussers geeft minder dan een procent aan wel eens via internet te zijn gepest.

Opstelten intensiveert aanpak faillissementsfraude

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat effectiever en harder optreden tegen faillissementsfraude. Fraudeurs die een bedrijf in de financiële problemen brengen zijn nu ook strafbaar als een onderneming bijvoorbeeld op het nippertje kan worden gered. Dat staat in een wetsvoorstel dat de minister woensdag voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd.

Om fraude beter te kunnen bestrijden komt bijvoorbeeld een aparte strafbaarstelling voor het overtreden van de administratieplicht bij faillissementen. Nu ontspringen fraudeurs nog vaak de dans als de curator een lege boedel aantreft. Het geld is meestal al weggesluisd en er is opzettelijk geen administratie gevoerd.

Fraudeurs kunnen maximaal twee jaar cel krijgen. Die straf kan worden verdubbeld als ze zichzelf verrijkt hebben. Opstelten wil door harder optreden voorkomen dat bedrijven failliet gaan of 'de schade beperken'.

Willie Wartaal wil kleinkinderen

Willie Wartaal heeft nog geen kroost, maar kijkt nu al uit naar het moment dat hij kleinkinderen krijgt. "Opa worden, dat lijkt me zo master" (sic), doet de 31-jarige rapper uit de doeken in Nieuwe Revu.

Olivier Mitshel Locadia, beter bekend als Willie Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig, vertelt bewust bezig te zijn met een gezin. "Ik woon nu samen en heb een serieuze, hechte relatie. Al twee jaar of zo en het is wel vet, eigenlijk het beste. Op een gegeven moment wil je samen zijn, dat is toch het begin van een familietje bouwen."

Nu Willie druk bezig is met het 'bouwen van een familietje' heeft hij minder behoefte aan stappen. "Ik ging veel te hard", blikt Wartaal terug. "Uitgaan, optreden, altijd blijven hangen tot laat. Het was altijd raak. Dat is heftig, man. Dan ga je te veel drank en drugs tot je nemen en dat is eigenlijk nooit goed. Ik ben al dik, als je er elke dag bij gaat drinken, gaat het helemaal slecht."

Desondanks vindt Willie het 'nog steeds leuk om niet nuchter te zijn'. "Je kunt echt wel van je twintigste tot je 27e kankerveel drugs gebruiken, maar daarna moet je gewoon normaal doen", vindt de rapper.

Af en toe een pilletje moet volgens Willie nog kunnen, maar nu hij ouder is, heeft Wartaal meer last van drugs. "Een paar jaar geleden nam ik pillen zonder dat ik daar de rest van de week iets van merkte. Als ik nu van het weekeind aan de pillen ga, heb ik daar een week last van."

Stosur snel klaar in Stanford

Samantha Stosur is belabberd aan haar voorbereiding op de US Open begonnen. De Australische werd op het WTA-toernooi van Stanford in de tweede ronde uitgeschakeld. Ze ging met 6-2 en 6-4 onderuit tegen Olga Govortsova uit Wit-Rusland.

De 29-jarige Stosur was als tweede geplaatst op het Californische hardcourt. In de eerste ronde had ze een bye. Stosur, de nummer dertien van de wereld, won de US Open in 2011.

Eerste mosselen aan wal

De eerste Zeeuwse mosselen worden woensdag aan wal verwacht. Het mosselseizoen kan daarmee, iets later dan normaal, worden geopend. De start van het seizoen werd twee weken geleden uitgesteld toen bleek dat de weekdieren iets meer tijd nodig hadden om tot de gewenste kwaliteit te komen.

Normaal gesproken zijn de eerste mosselen al eind juni of begin juli te verkrijgen. Volgens het Productschap Vis is hoogstwaarschijnlijk het koude weer in het voorjaar van invloed geweest op de tragere ontwikkeling van de mosselen.

Vorige maand werd ook al de start van het haringseizoen vertraagd vanwege het slechte voorjaar. Vlaggetjesdag in Scheveningen moest daarom worden gevierd zonder Hollandse Nieuwe.

Gedetineerde vrouw van ricinebrieven baart kind

De Texaanse vrouw die vastzit op verdenking dat zij ricinebrieven heeft gestuurd aan president Barack Obama en burgemeester van New York Michael Bloomberg heeft in de gevangenis een kind gebaard. Haar zoontje werd vier maanden te vroeg, op 4 juli, geboren en er zijn ernstige gezondheidsproblemen. De baby ligt in het ziekenhuis.

Dat heeft de advocaat van Shannon Richardson dinsdag bekendgemaakt.

Richardson werd op 7 juni gearesteerd. Zij had eerder geprobeerd de verdenking op haar man Nathan te schuiven.

Armstrong vraagt zaak te seponeren

Lance Armstrong heeft een federale rechter in de Verenigde Staten gevraagd de rechtszaak van justitie tegen hem te seponeren. Volgens advocaten van de gevallen wielerheld zijn de claims te laat ingediend. Bovendien zou US Postal al gekregen hebben wat het wilde door de sponsoring van de wielerploeg: tientallen miljoenen euro's.

De Amerikaanse justitie schaarde zich eerder dit jaar achter een aanklacht van Armstrongs voormalige ploeggenoot Floyd Landis. Armstrong wordt beschuldigd van fraude en zelfverrijking. Hij zou de staat bedrogen hebben door met behulp van verboden middelen de Tour de France te winnen. In januari gaf de Texaan zijn dopinggebruik toe.

US Postal was tijdens zes van Armstrongs zeven touroverwinningen voor een bedrag van zo'n dertig miljoen euro hoofdsponsor van de ploeg. Bovendien ontving de Texaan tussen 1998 en 2004 zelf zo'n dertien miljoen euro van het bedrijf. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de sponsoring US Postal op zijn minst 105 miljoen euro heeft opgeleverd.

Brand op boortoren VS

Op de dinsdag ontruimde boortoren in de Golf van Mexico is brand uitgebroken. Dinsdag werden 47 bemanningsleden van de boortoren gehaald vanwege een gaslek. Voor zover bekend hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Uit de boorput op zo'n negentig kilometer van de kust van Louisiana spuit gas, maar geen olie, meldt de milieu- en veiligheidsdienst BSEE.

Het lek ontstond dinsdagochtend lokale tijd. Een ander gaslek eerder deze maand eveneens voor de kust van Louisiana kon pas na enkele dagen worden gedicht.

In 2010 leidde een ontploffing op een boortoren in de Golf van Mexico tot een enorme olieramp.

Beste strand in Bloemendaal, slechtste in Bergen

Het beste strand van Nederland ligt in Bloemendaal. Daar is ook de beste strandtent van het land te vinden. Dat blijkt uit de jaarlijkse test van Nieuw Revu. Vorig jaar was het op het strand van Scheveningen nog het best vertoeven.

Volgens het tijdschrift komen in Bloemendaal 'de mooiste mensen' en worden er 'de vetste feesten' gehouden. Woodstock69, de beste strandtent, wordt door de jury geroemd om het uitgedachte interieur en de uitstekende menukaart.

Het slechtste strand is volgens Nieuwe Revu te vinden in Bergen. Daar worden nauwelijks feesten gehouden en de strandtenten zijn niet om over naar huis te schrijven.

Vrachtwagen met Chinese perenplukkers verongelukt

Een vrachtwagen die boerenknechten van hun werk naar huis vervoerde in de Oost-Chinese provincie Jiangxi is op een bergweg uit de bocht gevlogen en over de kop geslagen. Zestien inzittenden kwamen bij het ongeluk om het leven. Het ongeluk voltrok zich dinsdagavond.

De knechten, van wie het overgrote merendeel overigens vrouwen, waren in de aangrenzende provincie Fujian aan het werk geweest als perenplukkers. Er zaten 28 mensen in de open laadbak van de truck. Zestien vonden de dood en tien raakten gewond. Dit hebben de autoriteiten in Jiangxi woensdag bekendgemaakt.

'Ook platenzaak Fame maakt een doorstart'

De Amsterdamse platenwinkel Fame gaat over twee weken weer open. Filiaalmanager Arthur ter Braak en inkoper Jeroen de Ruiter hebben de platenzaak gered, schrijft De Telegraaf woensdag. De heren zeggen in de krant dat het overnamebedrag 'dichter bij twintigduizend dan bij driehonderdduizend euro ligt'.

Ter Braak en De Ruiter spreken verder de verwachting uit het bedrag binnen een halfjaar terug te verdienen, 'met een beetje geluk'. Fame vormde onderdeel van de failliete boedel van Free Record Shop, dat eind mei failliet ging. Procures, dat een deel van de winkels van Free Record Shop heeft overgenomen, had geen belangstelling in de platenzaak.

Holland Heineken House toch in Sochi

Bij de Olympische Winterspelen in Sochi komt toch een Holland Heineken House, waar de Nederlandse fans los kunnen gaan. Dat maakten het biermerk en sportkoepel NOC*NSF woensdag bekend. Het was lange tijd onzeker of er wel een feestlocatie zou komen, aangezien gesprekken met de Russische organisatoren moeizaam verliepen.

In het Holland Heineken House worden onder meer de Nederlandse medaillewinnaars gehuldigd. In Sochi komt het huis aan de rand van het Olympic Parc te liggen. Heineken neemt de kosten voor zijn rekening. Hoeveel geld er mee gemoeid is, is niet duidelijk.

Ook op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016 wordt er een HHH gebouwd. Daar wordt nog naar een geschikte locatie gezocht.

"Samen met Heineken zullen we graag weer optreden als gastheer voor alle Nederlanders van het Holland Heineken House, zowel in Sochi als in Rio", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF. "Dit is goed nieuws voor onze sporters, de fans en iedereen die onze teams een warm hart toedraagt."

Cordaid gaat armoede in Nederland tegen

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid gaat zich met nieuwe projecten richten op armoedebestrijding in Nederland. Ook wil de organisatie sociaal isolement tegengaan. De eerste projecten gaan van start in Den Haag, Breda en de regio Arnhem-Nijmegen.

"In een welvarend land als Nederland zou het niet zo mogen zijn dat steeds meer mensen in armoede leven", zegt, business development manager bij Cordaid Kristel Ashra in de Volkskrant. De laatste twintig jaar is de armoede in Nederland toegenomen van vier procent tot meer dan tien procent, meldt Cordaid.

In Breda gaat de ontwikkelingsorganisatie een lokale coöperatie steunen die mensen vanuit een uitkering aan werk helpt. Dat moet gebeuren via wijkdiensten of 'scharrelondernemerschap', mensen die met behoud van uitkering een klein bedrijf beginnen. In de regio Arnhem-Nijmegen wordt een versmarkt opgezet, waarmee eten van de boer ook voor lagere inkomens beschikbaar is.

'Justititie jaagt feller op crimineel geld'

Justitie gaat nog feller jagen op geld van misdadigers. Zodra criminelen in hoger beroep gaan, gaat justitie voor een tweede keer op zoek naar geld, sieraden, dure auto's en huizen. Dat meldt het AD woensdag.

Nu wordt bij arrestatie al crimineel vermogen afgepakt, maar vaak weten criminelen geld of dure spullen verborgen te houden bij bijvoorbeeld vrienden of handlangers. De nieuwe werkwijze houdt in dat justitie bij de start van zaken die worden behandeld in hoger beroep nog eens langsgaat voor een zoektocht naar crimineel geld en goederen.

"We zien nog te vaak dat ze na hun veroordeling en straf hun vermogen weten te gebruiken om opnieuw te beginnen", zegt hoofdadvocaat-generaal van het OM Charles Wiegant in de krant. "Op dat moment willen we nog eens toeslaan om die tweede criminele carrière direct te beëindigen." De nieuwe methode werd het afgelopen halfjaar getest en leverde tot dusver al zeshonderdduizend euro extra op.

Vorig jaar wist het OM bijna vijftig miljoen euro af te pakken via het strafrecht, vijf miljoen meer dan een jaar eerder. Justitie wil dat in 2018 het in beslag nemen van geld jaarlijks minimaal honderd miljoen euro oplevert.

'Concurrent JSF biedt aan boete te betalen'

De Zweedse vliegtuigbouwer Saab wil het kabinet en de Tweede Kamer op andere gedachten brengen over de aanschaf van een nieuw gevechtsvliegtuig. De bouwer van de Gripen NG, een concurrent van de Joint Strike Fighter (JSF), heeft daarom aangeboden een boete te betalen als het niet op tijd vliegtuigen levert, schrijft het Financieele Dagblad woensdag.

De krant baseert zich op een brief die de Zweedse bouwer op 2 juli aan de Kamer stuurde. Saab wil hiermee de aandacht vestigen op de vertragingen die JSF-bouwer Lockheed Martin al heeft opgelopen. De JSF is de gedoodverfde kandidaat om de F-16 te vervangen die nu wordt gebruikt door de luchtmacht.

Het kabinet komt na de zomer met een besluit over de vervanger van de F-16. Op aandringen van de Kamer heeft het ministerie van Defensie concurrenten van de JSF uitgenodigd om hun ontwerp aan te prijzen, aldus het FD. Het ministerie heeft ruim vier miljard euro uitgetrokken voor de nieuwe gevechtstoestellen.

Kans op wateroverlast in oosten door onweersbuien

Het oosten van het land moet woensdagmiddag rekening houden met plaatselijke wateroverlast als gevolg van flinke onweersbuien en hagel. Dat meldt Weeronline.nl. Doordat de buien langzaam bewegen is de kans op wateroverlast groter.

Woensdag is er in de ochtend veel bewolking. In de loop van de ochtend neemt de kans op onweer toe. In het oosten houden de buien naar verwachting tot in de avond aan voordat ze naar Duitsland trekken. In het zuidwesten en westen klaart het in de middag op en breekt de zon door.

Aan zee wordt het zo'n 22 graden, in het midden van het land wordt het 25 graden. In Limburg wordt het lokaal nog zo'n dertig graden.

Dinsdag viel in Brabant en Limburg meer dan vijftig millimeter neerslag. Die buien gingen gepaard met zware windstoten, waarbij vooral het oosten van Brabant en het noorden van Limburg het zwaar te verduren kregen. Op een camping in Weert vielen bomen om en was sprake van wateroverlast.

13 minuten Assassin's Creed IV

Ubisoft heeft een 13 minuten durende gameplay video online gezet van Assassins Creed IV: Blackflag. In de video krijgen we een goed beeld van want wat we straks kunnen verwachten van het nieuwste deel in de Assassins Creed-serie.

In Assassin's Creed IV: Black Flag speel je als Edward Kenway, de vader van Haytham Kenway uit Assassin's Creed III. Naast een assassin is hij ook nog eens piraat.

De game komt uit op PlayStation 3, pc, Wii U en Xbox 360 op 1 november. De versies voor PlayStation 4 en Xbox One komen ergens in dat laatste kwartaal. 

Bomaanslag op politiebureau in Nijldelta

Bij een bomaanslag op een hoofdbureau van de Egyptische politie in de stad Mansoura, in de Nijldelta, zijn woensdag zeker negentien gewonden gevallen. De aanslag is het zoveelste bewijs dat het geweld in Egypte, sinds de islamistische president Mohammed Morsi door het leger werd afgezet, steeds meer escaleert.

Dagelijks doen zich gewelddadige botsingen voor tussen aanhangers en tegenstanders van Morsi. Sinds maandag zijn daarbij al zeker elf doden gevallen.

De aanhangers van Morsi eisen nog altijd dat hun voorman wordt geherinstalleerd als president. De Moslimbroeder werd op 3 juli door het leger afgezet, na dagen van massale betogingen waarin zijn aftreden werd geëist.

'Tientallen stagiairs Curaçao gewelddadig beroofd'

Tientallen Nederlandse stagiairs op Curaçao zijn de afgelopen tijd slachtoffer geworden van roofovervallen waarbij geweld, vuurwapens en messen zijn gebruikt. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Stagiairs worden op straat, in uitgaansgelegenheden en studentenhuizen bestolen van geld, bankpasjes, laptops, fotocamera's en sieraden. Sinds mei gaat het volgens de krant om 25 zeer gewelddadige roofovervallen.

Onlangs zouden nog drie studenten na werktijd op hun stageadres zijn opgewacht, waar zij een pistool op hun hoofd gericht kregen. Ook werden op een nacht dertien stagiairs na een avondje stappen bij het strand van Mambo Beach bij thuiskomst overvallen.

Directeur van bureau Wereldstage Maarten de Jong benadrukt in de krant dat de situatie 'zorgwekkend' is. Het stagebureau, dat vrijwel alle stages op het eiland regelt, probeert studenten die naar het Caribische gebied komen te waarschuwen.

De politie in Willemstad bevestigt tegenover de krant dat er stagiairs worden beroofd. De politie adviseert niet alleen over straat te lopen als het donker is. Daarnaast surveilleren extra agenten in de studentenwijken. Momenteel verblijven zo'n vijfhonderd Nederlandse studenten op het eiland.

Boot met asielzoekers bij Java gezonken

In de wateren bij het Indonesische eiland Java is een boot met asielzoekers onderweg naar Australië gezonken. Er waren tussen de 160 en tweehonderd mensen aan boord. Van hen konden er 157 worden gered. De lichamen van drie verdronken slachtoffers, onder wie twee kleine kinderen, zijn geborgen.

De Indonesische autoriteiten werden dinsdagnacht door hun Australische collega's gealarmeerd. Een woordvoerder van de Indonesische kustwacht zei woensdag dat het merendeel van de asielzoekers afkomstig is uit Iran en Irak. De geredde drenkelingen zijn in een kustdorp ondergebracht. Volgens de woordvoerder is onduidelijk hoeveel mensen er nog worden vermist. Mogelijk zijn sommigen er, eenmaal aan land, te voet vandoor gegaan.

Sinds vorige week vrijdag neemt Australië geen bootvluchtelingen meer op. In plaats daarvan worden ze overgebracht naar opvangcentra in Papoea-Nieuw-Guinea. Als blijkt dat ze recht op asiel hebben, mogen ze zich toch niet in Australië vestigen, maar krijgen ze een verblijfsvergunning voor Papoea-Nieuw-Guinea. Indonesië liet vorige week weten dat geen visa meer worden verstrekt aan Iraniërs. Als argument werd gegeven dat veel Iraniërs zich schuldig maken aan drugssmokkel of Indonesië alleen maar gebruiken als tussenstop op weg naar Australië.

FOK!vandaag: 24 juli toen

FOK! brengt het nieuws van vandaag, maar ook van toen. Vandaag in FOK!vandaag:

Het verleden van 24 juli, met o.a. Dutchbatters, Apollo 11, Dire Straits, Kruistochten, Love Parade en Watergate. Post op-, aanmerkingen en aanvullingen hieronder! Zelf (binnenkort) iets te vieren? Laat het in de comments weten en we nemen je op in de geschiedenis.  

Nederland
1487 / Leeuwarden zijn woedend en breken massaal in staking uit vanwege, jawel, een verbod op de import en verkoop van buitenlands bier. Kennelijk was het lokale Friese bocht niet te zuipen. Meer lezen? Hier een gedetailleerd (en ouderwets Nederlands) verslag van een 16e-eeuwse Fries. Wat citaten treft u onder dit stuk aan.
1992 / Vliegtuigbouwer Fokker wordt door Duitsers overgenomen. Uiteindelijk zou het bedrijf waar menig FOK!ker zich verbonden mee voelt alsnog failliet gaan.
1995 / 'Onze' Dutchbatters keren gedesillusioneerd terug uit Bosnië en Herzegovina.

Internationaal
De Eastland kapseist, 844 doden
1915 / Op de stoomboot 'Eastland' lopen praktisch alle opvarenden naar één kant van het schip. Dat blijkt een heel slecht idee te zijn. De boot kapseist en er vallen 844 doden.
1922 / Palestina wordt officieel Brits mandaatgebied. De Britten zouden het land aan twee volkeren beloven met een hoop heibel als gevolg.
1974 / Het Amerikaanse Congres dwingt de corrupte Republikein Nixon om 'de Watergate-tapes' vrij te geven. Het schandaal zou hem uiteindelijk als eerste en enige president ooit dwingen tot aftreden. 
2010 / De horde bezoekers van de Love Parade in Duisburg raakt bij de ingang in paniek. In de chaos vallen 21 doden en meer dan 500 gewonden.

Oorlog
1148 / Lodewijk VII van Frankrijk begint de belegering van Damascus tijdens de Tweede Kruistocht. De Europeanen werden bij de kruistocht uiteindelijk in de pan gehakt door de Saracenen.
1704 / Engels-Nederlands leger verovert Gibraltar op Spanje. 
1990 / Saddam Hoessein verplaatst 30.000 militairen naar de grens met Koeweit. Papa Bush zou snel laten zien of Newsweeks betiteling 'wimp President' klopte of niet.

Trivia
1823 / Slavernij in Chili afgeschaft, 40 jaar voor Nederland (en de VS) hetzelfde zou doen. 
1847 / In wat nu Utah heet (maar toen nog 50 jaar lang geen officiële staat van de VS was) wordt Great Salt Lake City gesticht. In Nederland kende men de stad destijds als Grote Zoutmeerstad.
19 ~ / De Ronde van Frankrijk werd vandaag gewonnen door Bernard Thévenet in 1977, Laurent Fignon in '83, Pedro Delgado in '88, Miguel Indurain in '94, Lance Armstrong (voor de zevende keer) in 2005 en Cadel Evans in '09.
1977 / In een Londens café wordt de Britse band Dire Straits opgericht. Ze zouden hits scoren in de Nederlandse Top 40 met o.a. 'Sultans of Swing', 'Lady Writer', 'Calling Elvis', 'Money for Nothing', 'Brothers in Arms', 'Walk of Life'.
2005 / Onder de bezielende leiding van president Hugo Chávez lanceert Venezuela samen met Argentinië, Brazilië, Cuba en Uraguay tv-station TeleSUR als tegenhanger van 'de Amerikaanse CNN.' Amerika is not amused.

Wetenschap
1911 / Amerikaans ontdekkingsreiziger, gouverneur en senator Hiram Bingham vindt de Incastad Machu Picchu terug.
1969 / De Apollo 11-capsule met daarin de drie wereldhelden die enkele dagen eerder als eerste mensen ooit op de maan stonden, landt veilig in de Grote Oceaan.
2009 / Koning Juan Carlos I van Spanje huldigt de Gran Telescopio Canarias in, oftewel de grootste telescoop ter wereld, op de Canarische Eilanden. 

Vandaag feliciteren / Geboren in...
1738: Betje Wolff. 1783: Simón Bolívar. 1802: Alexandre Dumas. 1897: Amelia Earhart. 1969: Jennifer Lopez. 1985: Teagan Presley.

Vandaag herinneren / Overleden in...
1862: Martin van Buren (79). Van 1837-'41 de achtste (en enige Nederlandse) president van de VS. 1991: Isaac Bashevis Singer (86).

Fries bieroproer
Juli 1487, Leeuwarden. In 1486 werd een verbod op de import van niet-Fries bier verodonneerd, vooral door invloed van het machtige lokale bierbrouwersgilde. Een Fries tekende twee generaties later de verhalen van ouwetjes op:

"Enige boeren zitten in Leeuwarden Haarlemmer bier te drinken in het huis van een biertapper, die nog een vaatje had over- of achterwege gehouden, en aan de eis, om een lekker glas bier te schenken en een extraatje te verdienen, geen weerstand wilde of kon bieden."

"De Schieringer boeren storen zich niet aan het verbod. Het gruwelijk feit komt terstond ter ore van de brouwers: ze bestormen het huis, waarschijnlijk aan het Hoekster-eind gelegen binnen, betrappen de overtreders van de ordonnantie, en verbieden hen om Haarlemmer bier te drinken."

"De boeren, die zich aan het lekkere, krachtige bier (want verboden vrucht smaakt zoet) reeds lang hadden vergast, zijn niet in een stemming om te gehoorzamen. Men begint te kijven en te vechten. Allengs schieten op dit rumoer meer burgers toe, dringen in het huis, komen de brouwers te hulp en doen de boeren het onderspit delven." (...)

"De Leeuwarder burgerij nam de boeren het Haarlemmer bier drinken zó euvel, 'dat zij met hun geweren kwamen en de overtreders heur gebod in handen wilden hebben.'" De in Leeuwarden aanwezige Heer van Ameland, Pieter Cammingha, vond het overhandigen van arme boeren.

Cammingha was inmiddels voorbereid op oproer: hij had in zijn huis proviand, wapens en munities opgeslagen en het inmiddels verstrekt aan eensgezinde Schieringse burgers, alsook mannen uit Sneek en Franeker. Op 24 juli begon de opstand met 8000 man in de Friese hoofdstad.

Vrouwen probeerden nog middels een brief te bemiddelen, maar daar werd niet naar geluisterd door het stadsbestuur. Daarop plunderden en roofden de 8000 bewapende mannen zich een weg door de stad, vooral om deze 'te vernederen.'

Er vielen een heleboel doden aan beide kanten, waaronder de gewaardeerde afgestuurde in de rechten Pieter Sibrantszoon. Decennia later zouden betreurde bejaarden de jeugd wijzen op bloedvlekken die nog van Pieters dood zouden zijn.  

De indringers namen tijdelijk de macht over en sloten edelen en belangrijke kooplieden op. Het voorval veroorzaakte een bloedige guerilla-oorlog tussen de steden Sneek en Leeuwarden, destijds elkaars grootste vijanden. 

De Sims gaan hun tijd ver vooruit

Electronic Arts heeft het uitbreidingspakket De Sims 3 Vooruit in de tijd onthuld. Deze nieuwste game van The Sims Studio zal in de herfst uitkomen.

De Sims kunnen voor het eerst vooruit in de tijd en weer terug reizen. In De Sims 3 Vooruit in de tijd kunnen Sims honderden jaren vooruit reizen en zo de wereld van de toekomst verkennen. Sims kunnen kennismaken met hun afstammelingen, de technologie van de toekomst onder de knie krijgen en de nieuwste futuristische apparaten gebruiken, zoals zweefborden, jetpacks, apparaten voor voedselsynthese en meer. De acties van je Sims in het heden kunnen verrassende effecten hebben op de toekomst.

Verder is De Sims 3 Film Accessoires aangekondigd. Met De Sims 3 Film Accessoires krijg je een hele zwik nieuwe items om je eigen films te maken. Of er 'woehoe'-films te maken zijn is niet bekend.

De Sims 3 Vooruit in de tijd komt in oktober uit, De Sims 3 Film Accessoires is al in september beschikbaar. In augustus worden de eerste beelden van De Sims 4 getoond op gamescom.

Twitter en Facebook je fantasie

Lightning Returns: Final Fantasy XIII krijgt Twitter- en Facebookintegratie. Als je een baas verslaat word je gevraagd of je dit aan de hele wereld en ver daarbuiten wil laten weten via onder andere deze twee sociale netwerken.

Een paar andere toevoegingen zijn wat anders dan andere Final Fantasy-games. Je gebruikt geen MP meer om jezelf of anderen te genezen. Dit keer moet je daar Glory Points voor gebruiken, die je ook voor Raise en bijvoorbeeld teleportatie gebruikt. GP krijg je na het verslaan van een vijand na het gevecht, dus genezing is dit keer niet zo makkelijk gemaakt. Beste feature is dat je je kostuum verschillende kleuren kunt geven. Daarnaast heeft Square Enix aangegeven dat ze er een openwereld-game van willen maken, met minimale laadtijden. Wow.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII komt in februari 2014, op Valentijnsdag, voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII

KPN gaat klanten compenseren

KPN gaat klanten die sinds zaterdag last hebben van de storing in Frankrijk en Monaco compenseren. Dat laat de telecomprovider dinsdag weten. Hoe de gedupeerde klanten worden gecompenseerd is nog niet duidelijk. Het telecombedrijf bood eerder op de dag excuses aan.

Klanten van KPN en van de dochterondernemingen Telfort en Hi kunnen sinds zaterdag in Frankrijk niet bellen, sms'en en mobiel internetten via hun normale netwerk. De oorzaak van het probleem ligt in het signaleringsverkeer waarmee de telefoon wordt aangemeld bij het netwerk in het buitenland. Ongeveer de helft van de KPN-klanten kan wel bellen en sms'en via de Franse provider Free. Internetten via wifi kan ook gewoon.

Dinsdag bood KPN-directeur Eric Kuisch klanten al excuses aan. Als de storing is verholpen kunnen KPN-klanten compensatie verwachten. "Het spreekt voor zich dat wij een gepast gebaar willen maken naar de mensen die door de storing zijn getroffen", zegt een woordvoerder. "Over de exacte invulling zullen we later beslissen, eerst moet de storing zijn verholpen."

Aanleg Duitse deel Betuwelijn gaat door

De aanleg van de goederenlijn tussen de Duitse steden Oberhausen en Emmerich gaat door. De minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Duitse minister van verkeer tekenen woensdag een overeenkomst over de financiering voor de lijn, zo meldt de Duitse regionale omroep WDR dinsdag.

De lijn tussen de twee steden is onderdeel van de Betuwelijn, die Rotterdam verbindt met het Duitse Ruhrgebied. Op dit moment liggen daar al twee sporen, waarover ook passagierstreinen rijden, zoals de flitstrein ICE. De aanleg van een speciale goederenlijn moet ruimte bieden voor het vervoer van extra goederen tussen de Rotterdamse haven en het achterland.

Aanvankelijk zou het ruim zeventig kilometer lange stuk rails al in 2003 af zijn. Door gesteggel over geld tussen de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Duitse overheid werd dit almaar uitgesteld. De treinverbinding kost ongeveer anderhalf miljard euro. Wanneer de bouw begint is vooralsnog onduidelijk.

'Baby lijkt op Kate'

De zoon van William en zijn vrouw Kate lijkt het meest op de hertogin. Dat zei William dinsdagavond buiten de Lindo Wing van St Mary's Hospital, waar hij en Kate het prinsje voor het eerst aan de buitenwereld toonden. "Hij heeft gelukkig haar looks."

Volgens William heeft de kleine verder 'een goed stel longen' en is het een 'grote jongen'. De baby weegt zo'n 3800 gram. De prins is ook blij met de haardos van zijn zoon. "Hij heeft veel meer haar dan ik."

De naam van het kind is nog niet bekend, daar wordt volgens William 'aan gewerkt'. Kate vertelde geëmotioneerd te zijn door de komst van haar eerste kind. "Dit is een heel speciaal moment."

Het stel verscheen dinsdagavond rond 19.15 uur buiten de Lindo Wing, om na een paar minuten weer naar binnen te gaan. Even later reden de twee weg in een auto, die door prins William werd bestuurd.

Hof verbiedt uitlevering Sabir K. aan VS

Terreurverdachte Sabir K. wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat dinsdag verboden. De rechtbank hield een uitlevering eerder ook al tegen. De staat kan nog in cassatie gaan.

Het hof is van oordeel dat de Nederlandse staat te weinig heeft gedaan om zich ervan te verzekeren dat de VS niet betrokken zijn geweest bij de foltering van Sabir K. in Pakistan. De staat wilde niet meewerken aan het onderzoek, waardoor volgens het hof onzekerheid blijft bestaan.

De VS hadden Nederland verzocht om K.'s uitlevering. Hij zou onder meer in 2010 een zelfmoordaanslag hebben beraamd op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. De Verenigde Staten beschuldigen K., die in 2011 vanuit Pakistan naar Nederland werd uitgezet, van samenwerking met Al-Qaida en verdenken hem van het voorbereiden van terreurdaden.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf eerder toestemming voor de uitlevering mits K. wordt behandeld aan zijn psychische stoornis. K. spande hierop een kort geding aan tegen de staat om zijn uitlevering tegen te houden. Hij zou in de VS niet de juiste behandeling kunnen krijgen en bovendien zou de VS betrokken zijn geweest bij de martelingen die K. moest ondergaan.

Het eerste argument ging volgens het hof niet op, maar het tweede argument riep vragen op. Het hof, dat eigenlijk eind mei al uitspraak zou doen, wilde daarom eerst weten of de VS betrokken waren bij de foltering van K.

K.'s advocaat André Seebregts laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak. "Het is zeer terecht. De rol van de Amerikanen wordt nu eindelijk eens onder de loep genomen", aldus de raadsman. K. was al vrijgelaten en moest zich gedurende het proces iedere dag melden op het politiebureau. Seebregts stapt later naar de rechtbank om die maatregel te laten opheffen.

'Simba'-petitie VK afgewezen

Een online petitie die de regering verzoekt het nieuwe Britse koningskind aan het volk voor te stellen 'zoals de jonge Simba aan de dieren van de Serengeti werd voorgesteld' heeft het niet gehaald. Dat schrijft Metro UK. 

Het ministerie van Cultuur, Media en Sport heeft aangegeven dat 'dit buiten de verantwoordelijkheid van de regering ligt.' Kate en William toonden hun koter dinsdagavond aan de wereld.

Helaas werd daarbij de Lion King niet geïmiteerd. Wellicht daarom heeft Metro alsnog een sfeerimpressie gemaakt van hoe het had kunnen zijn. Prins Charles speelt in hun versie Rafiki, prins Harry Scar.

Regeringscrisis Portugal afgewend

Het opstappen van Paulo Portas, leider van de christendemocratische partij CDS, stortte Portugal begin juli in een regeringscrisis.

Die is nu echter afgewend, meldt het Parool, nadat president Aníbal Cavaco Silva zijn zegen uitsprak over de nieuwe ministersploeg van de conservatieve premier Pedro Passos Coelho.

De ruzie tussen de conservatieve partij PSD en de christenen van CDS is opgelost. De leider van de christendemocraten wordt na zelf de stekker uit de regering getrokken te hebben, alsnog vice-premier.

Bulgaars parlement omsingeld, ministers vast

Dinsdagavond hebben duizenden demonstranten het parlementsgebouw van Bulgarije omsingeld. Dat schrijft het Parool.

Hoewel er veel politie aanwezig is, zitten de nog aanwezige parlementsleden én drie ministers vast in het gebouw.

Twee agenten en zeven demonstranten raakten tot nu toe gewond. Aan de impasse is op het moment van schrijven nog geen einde gekomen.

In Bulgarije is men ontevreden over belangenverstrengeling tussen bedrijfsleven en overheid. Ook het economische beleid van het land wordt bekritiseerd.

24 no-swim area's van kracht

Niet overal waar water is, is vuur. Op 24 plekken in het land is dat echter wel het geval: vanwege groot gevaar op infecties wordt het afgeraden er te zwemmen.

De Geul in Limburg stroomt bijvoorbeeld langs veel volle campings. Daarom geeft het waterschap Roer en Overmaas aan dat de Belgen hun ontlasting in de rivier lozen: "Het is in ieders belang niet in de Geul te zwemmen, hoe verleidelijk dat ook is."

Behalve Belgische poep is er vooral veel last van blauwalg, zoals elk jaar. Naast de 24 locaties waar een waarschuwing van kracht is, zijn er 9 met een negatief zwemadvies.

'Hele tourpodium 1998 gebruikte epo'

Alledrie de renners op het podium van de Tour de France van 1998 gebruikten epo. Dat staat volgens de Franse krant Le Monde in het onderzoeksrapport van de Franse Senaat dat woensdag verschijnt. Van Marco Pantani, Jan Ullrich en Bobby Julich werden met moderne technieken aangetoond dat ze in de Tour de dopage gebruikten.

De drie zijn slechst het topje van de ijsberg. Ook groenetruiwinnaar Erik Zabel, strijdlustigste renner Jacky Durand en Laurent Desbiens werden alsnog betrapt. Die laatste droeg in 1998 twee dagen het geel. Van Laurent Jalabert was zijn dopinggebruik al eerder uitgelekt.

De Franse senaatscommissie presenteert haar rapport woensdag. Oorspronkelijk zou dat afgelopen donderdag al gebeuren, maar op verzoek van renners gebeurde dat pas na de finish van de Tour afgelopen zondag.

In Rusland opgepakte Nederlanders weer thuis

De vier Nederlanders die in het Russische Moermansk waren opgepakt op verdenking van homopropaganda zijn weer in Nederland. Dinsdagavond landden ze op Schiphol, meldt fractievoorzitter van GroenLinks Groningen Mattias Gijsbertsen. De vier maken het volgens hem goed.

Berichten dat de vier het Russische grondgebied drie jaar lang niet meer mogen betreden omdat ze hun visumvoorschriften zouden hebben geschonden kan Gijsbertsen niet bevestigen. Ook een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan er niets over zeggen.

Een van de vier Nederlanders die in Moermansk waren opgepakt is Kris van der Veen, raadslid voor GroenLinks in Groningen en voorzitter van een stichting die opkomt voor de rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. De Nederlanders waren bezig met een documentaire waarvoor zij mensen ondervroegen over seksualiteit.

Apple weet omzet nauwelijks te verhogen

De omzet van Apple is voor het eerst sinds de introductie van de iPhone nauwelijks toegenomen. De omzet kwam in het tweede kwartaal uit op 35,3 miljard dollar (26,7 miljard euro), tegenover 35 miljard een jaar geleden. De winst daalde voor het tweede kwartaal op rij naar 6,9 miljard dollar. Vorig jaar was dat nog 8,8 miljard. Dat heeft Apple dinsdag bekendgemaakt.

Apple verkocht in het afgelopen kwartaal wel meer iPhones dan vorig jaar. In totaal gingen er 31,2 miljoen van deze toestellen over de toonbank. Nog nooit eerder verkocht het technologieconcern zoveel iPhones in deze periode. Het aantal verkochte iPads daalde van 17 miljoen stuks vorig jaar naar 14,6 miljoen in de afgelopen drie maanden.

Apple zegt trots te zijn op de goede resultaten voor de iPhone en de omzetgroei via iTunes en andere software. In de herfst van dit jaar en begin volgend jaar wil Apple nieuwe producten lanceren, staat in een persverklaring. Veel analisten denken dat een nieuw, innovatief product noodzakelijk is voor het bedrijf in de concurrentiestrijd met vooral Google en Samsung.

Archief updates treinramp Spanje

Hieronder lees je alle updates terug over de treinramp. 

De Spaanse krant El Mundo meldt dat er bij een treinongeluk woensdagavond minstens 15 doden en 50 gewonden zijn gevallen.

De trein reed met ongeveer 240 passagiers van Madrid naar Ferrol en ontspoorde nabij het station van Santiago de Compostela.

Een vlug aangemaakte Wikipediapagina meldt op basis van twee Spaanse krantenartikelen dat het incident rond 20:45 plaatsvond.

Het betreft een hogesnelheidstrein die volgens ooggetuigen 'zeer snel' door een scherpe bocht kwam. Eén van de wagons ontspoorde in de bocht, waarna op basis van beschikbare foto's te concluderen valt dat de rest van de trein volgde.

Zodra er meer bekend is, update FOK! dit bericht.

Update 22.44 uur
Het dodental is opgelopen tot minstens 20, meldt de Guardian. Het betreft tot nu toe alleen dode mensen die rondom de trein liggen en inmiddels zijn afgedekt.

Een ooggetuige vertelt: "Het ging zo snel... het lijkt erop dat de trein in de schuine boog van de HSL begon te draaien, waarna de wagons bovenop elkaar stapelden. Een heleboel mensen werden onderop geplet."

"Wij probeerden ons uit de onderkant van de wagons te wurmen om weg te komen en we merkten dat de trein brandde. Ik zat in de tweede wagon en er was vuur. Ik zag lijken."

Update 22.56 uur
Russia Today meldt inmiddels minstens 35 doden. Het lijkt erop dat er 13 wagons ontspoorden, waarvan er minstens vier in brand zijn gevlogen.

Berichten melden lichamen in het gebied om de trein heen, die door de autoriteiten tijdelijk met dekens zijn afgedekt.

Een op de rampplek aanwezige vrouw vertelt dat er een luide explosie te horen was, direct gevolgd door het ontsporen van de trein.

Update 23.29 uur
Het Spaanse ABC ADIF bericht in haar liveblog [Google Translate] dat treinen nét voor binnenkomst in Santiago de Compostela nog 250 kilometer per uur rijden en precies op 'het bochtige stuk voor het station' vol moeten afremmen. 

Het zou kunnen dat hierbij iets fout is gegaan, ook gezien de 'te hoge snelheid' die omstanders rapporteren. Het traject is onlangs nog gerenoveerd. 

De politie meldt dat het te verwachten is dat het dodental tot boven de 40 oploopt. Ook is het aantal gewonden naar 70 bijgesteld. Verder heeft de regionale overheid mensen opgeroepen om hard benodigd bloed te komen doneren in ziekenhuizen.

De Spaanse autoriteiten wensen nog niet over de oorzaak te speculeren. De HSL-lijn Olmedo-Zamora-Galicia, die Madrid met Santiago de Compostela verbindt, is opgeschort.

Carlos, de koning van Spanje, heeft de lokale autoriteiten inmiddels gebeld met condoleances. De Spaanse premier Mariano Rajoy zal het gebied morgen bezoeken en geeft via Twitter zijn 'medeleven met de slachtoffers van deze vreselijke treinramp' betoond.

Update 23.45 uur
ABC meldt dat de Spaanse slachtofferhulp inmiddels is ingeschakeld. Tevens hebben autoriteiten de eerder genoemde 35 sterfgevallen officieel bevestigd en is er een hulplijn in het leven geroepen.

Sommige wagons kunnen nog niet bereikt worden wegens er bovenop liggende wagons. Dit versterkt het vermoeden dat nog niet alle doden zijn ontdekt.

Sommige Spaanse media berichten over 200 gewonden. Dit zou inhouden dat praktisch alle passagiers van de trein in min- of meerdere mate verwond zijn geraakt. Verschillende Spaanse sites melden 37 doden.

Getallen van het aantal passagiers verschillen per Spaanse site: de aantallen 218, 220, 235, 238 en 240 worden genoemd. Een aanslag wordt inmiddels uitgesloten.

Update 00.16 uur
Na de oproep van autoriteiten om bloed te komen doneren staat er bij een ziekenhuis in Santiago de Compostela een lange rij aan Spanjaarden die gehoor gaven aan de oproep. Een foto is hier te zien.

Inmiddels geven autoriteiten aan dat het dodental tot 40 is gestegen en naar verwachting tot minstens 45 zal oplopen. Er zijn tot nu toe twintig zwaargewonden naar ziekenhuizen overgebracht.

ABC meldt dat de trein volgens haar bronnen minstens twee keer de op het baanstuk toegestane snelheid reed. 80 kilometer per uur is de normale maximumsnelheid, dus zou de trein 160 of sneller hebben gereden. 

Doordat lokale klinieken vol zitten worden lichtgewonden overgebracht naar een ziekenhuis in de naburige stad Pontevedra. Een commissie is inmiddels haar onderzoek begonnen naar de oorzaak van het incident.

Update 00.32 uur 
Beide treinmachinisten hebben het ongeluk overleefd. Eén van hen is slechts lichtgewond en herhaalt machteloos op de Spaanse telefonisch de woorden 'Ontspoord! Wat kan ik doen, wat moet ik doen?' De conducteur geeft aan dat het ongeluk is gebeurd naar aanleiding van 'een menselijke fout.'

Verschillende Spaanse sites en de Spaanstalige Wikipedia melden inmiddels 45 doden. Het aantal gemelde gewonden is naar minstens 100 gestegen. Daarnaast is het aantal passagiers vastgesteld op 218. Ook meldt Wiki het precieze tijdstip van de crash, namelijk 20.41 uur.

De nationale feestdag van Galicië zou morgen in Santiago worden gehouden, maar is afgelast.

Update 00.54 uur
De Spaanse ABC en El Economista citeren de regionale president van Galicië Alberto Núñez Feijoo, die stelt dat het dodental inmiddels is opgelopen tot 50. Het identificeren van de slachtoffers is al begonnen.

De Portugezen hebben hun samenwerking op gebied van logistiek en hulpwerkzaamheden aangeboden. De Portugese en Spaanse ministers van Binnenlandse Zaken hebben al contact met elkaar gehad om overeen te stemmen welke hulp waarheen wordt gestuurd.

Ook de EU heeft steun betuigd. De EU-commissaris voor Transport en vicepresident van de Europese Commissie Siim Kallas omschreef de gebeurtenis als 'tragisch' en zegt dat zijn gedachten 'bij de slachtoffers en hun families' zijn.

De Belgische minister van BuZa Didier Reynders en de Belgische premier Elio Di Rupo geven tevens via Twitter hun condoleances door.

Update 01.09 uur
Inmiddels zijn er 60 doden te betreuren volgens ABC en andere media. President van het Hof van Justitie in Galicië Miguel Ángel Cadenas: "We hebben al 56 lijken geborgen en één volle wagon is nog niet bereikt." 

Voornoemde wagon is onder het gewicht van andere wagons en de klap van de crash ingestort en volledig uitgebrand. De president noemt 'het beeld ervan erg schokkend. Eén wagon wordt door een ander gevangen gehouden. De hulpdiensten kunnen er nog niet bij.'

Update 01.50 uur
Het aantal gewonden ligt inmiddels op 126, stelt El Mundo. Zes specialisten zijn door de nationale politie van Madrid naar Santiago gestuurd om te helpen bij het identificeren van de lichamen.

De trein reed op een gedeelte waar het Europese beveiligingssysteem ERTMS-niveau 1 nét niet meer van kracht was. In plaats daarvan werd de beveiliging van de treinen geregeld met het oudere ASFA-systeem. FOK!user remcoP legt desgevraagd uit:

"Spanje heeft verschillende systemen die zorgen voor de veiligheid op het spoor. Deze systemen kunnen bijvoorbeeld treinen automatisch laten afremmen als ze door rood rijden."

"ASFA is een oud systeem en stamt uit de jaren '70. Een van de dingen die ASFA niet doet is het remmen als de trein te snel gaat.
ERTMS is een nieuw veiligheidssysteem, wat uiteindelijk in heel Europa ingevoerd gaat worden. Dit systeem laat treinen wel remmen als ze te snel gaan."

Spoorwegmaatschappij Renfe heeft inmiddels een alternatieve route bedacht wegens het uitvallen van de lijn Madrid-Santiago. 

Update 02.17 uur
Afgevaardigde van de regering Samuel Juarez bevestigt dat er inmiddels 60 doden te betreuren zijn. Nog steeds zijn hulpverleners niet in staat om de laatste wagons te bereiken. Hij geeft ook aan dat 15 tot 20 gewonden er dermate aan toe zijn, dat ze nog niet zijn geïdentificeerd.

Paus Franciscus is inmiddels geïnformeerd en deelt het verdriet van de getroffenen. Hij noemt het een trieste gebeurtenis voor de hele wereldwijde kerk.

Ziekenhuizen in de omgeving hebben ondertussen aangegeven dat de toestroom van donateurs zó overweldigend is dat ze niet genoeg faciliteiten en mankracht hebben om iedereen te laten doneren.

Update 03.06 uur
Volgens El Mundo reed de trein 220 kilometer per uur waar 80 is toegestaan. 

Een heel aantal jongeren is bij elkaar gekomen op een plein in Santiago om hun medeleven te betuigen, schrijft ABC. 

Ook José Manuel rey Varela, de burgemeester van eindbestemming van de trein Ferrol, is rond half drie 's nachts aangekomen om 'om deze tragische gebeurtenis te rouwen de steun van de mensen van Ferrol over te brengen.'

De vereniging van hotels in Santiago heeft aangegeven kamers open te stellen voor familieleden van getroffenen. 

Ook FOK! gaat (net als de Spaanse media) een keer slapen. Daarom later vandaag meer.

Update 10.22 uur
Het dodental is tot 78 opgelopen en er zijn 140 gewonden geteld. Twee gewonden en drie overledenen zijn nog niet geïdentificeerd. Ook zijn vier zwaargewonden sinds gisteravond komen te overlijden.

De lichamen worden momenteel met twee lijkwagens naar het Universitair Medisch Centrum van Santiago de Compostela overgebracht voor autopsie.

De hele avond, nacht en ochtend zijn meer dan 200 hulpverleners aan de slag geweest met reddingswerkzaamheden.

Update 10.42 uur
Eén van de twee machinisten zou vlak voor het ongeluk moederbedrijf Renfe hebben gecontacteerd: "[Ik rijd] 190 kilometer per uur en ik ga ontsporen! We zijn (slechts) mensen, we zijn (slechts) mensen. Ik hoop dat er geen doden vallen want die heb ik op mijn geweten." Zoals eerder gemeld mag op het stuk, vier kilometer van het station van Santiago verwijderd, maximaal 80 gereden km/u worden.

Rond 7.00 uur vanochtend begonnen twee hijskranen met het wegtakelen van de bovenste wagons, om de zwaar toegetakelde wagons eronder te kunnen bereiken. De restauratiewagon bleek één verwrongen massa staal te en gebroken glas te zijn.

Een aantal stellen ligt op een helling en dreigt naar beneden te zakken bij de reddingswerkzaamheden. Vrachtwagens met grind en stenen rijden daarom af en aan om materiaal onder de treinstellen te kunnen leggen.

Naast de zes experts van de nationale politie die vannacht al zijn gestuurd om te helpen met de identificatie van slachtoffers, stuurde Madrid in de ochtend nog eens drie andere vakkundigen naar de rampplek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.