Noordpool 'economische tijdbom'

We worden er al een tijdje, met bijna religieus fanatisme mee doodgegooid. Maar feit is: de aarde warmt op. En zoals alles kost dit geld. Veel geld. Wetenschappers hebben onlangs uitgerekend dat met name het smelten van de Noordpool  de wereldsamenleving  45 biljoen euro gaat kosten.

Het leuke is dat dit proces alleen maar versnelt, want in het poolijs zit methaan opgesloten. Wanneer dit methaan vrijkomt, dan komt het in de lucht terecht. Methaan is een broeikasgas en zo wordt het weer een stukje warmer, waardoor de Noordpool weer een stukje sneller smelt.

Bij een stijging van 2 graden deze eeuw, zullen volgens datzelfde groepje wetenschappers de gevolgen voor de samenleving niet te overzien zijn: overstromingen, mislukte oogsten, allerlei enge ziektes, water dat in bloed verandert, drinkwatertekorten, noem maar op.

Een klein voordeeltje is dat, door het smelten van het ijs, ‘we’ een stuk beter bij de enorme gas- en olievoorraden die daar verstopt zijn kunnen komen. Maar er zit een klein addertje onder het gras. Door dit te doen wordt het smeltproces namelijk weer versneld.

De kosten zullen voor het overgrote deel op rekening komen van de derdewereldlanden. Zij hebben immers het meeste last van de gevolgen en zullen dus de portemonnee moeten trekken of moeten aankloppen bij een grote geldschieter.