Munyao en Jepchirchir winnen marathon van Londen na mooie strijd

In Londen is zondag de laatste grote marathon van het voorjaar gelopen. De marathon van Londen leverde zoals wel vaker vooral weer een fraaie onderlinge strijd op, waarbij de tijden weliswaar goed waren, maar niet helemaal richting absolute top gingen.

Vrouwen
Al na een kilometer of 25 waren er nog maar een paar dames over in de kopgroep: wereldrecordhoudster Tigst Assefa, haar Ethiopische landgenotes Tigist Ketema, Megertu Alemu en Yalemzerf Yehualaw en de Keniaanse loopsters Joyciline Jepkosgei en Peres Jepchirchir.

Yehualaw en Ketema moesten er niet veel later af, waarna de overige vier tot in de laatste kilometer bij elkaar bleven. Alemu was de eerste die er af moest, Jepchirchir trapte de turbo vervolgens aan en sprintte naar de winst in 2:16.16 uur, wat haar goede kansen bied om naar de Olympische Spelen te mogen en haar titel aldaar te verdedigen. Assefa werd in 2:16.23 uur tweede, één seconde voor Jepkosgei.

Mannen
Een ruime tien kilometer voor het einde was de kopgroep uitgedund tot vijf mannen, maar niet veel later waren er nog maar twee over: de Ethiopische grootheid Kenenisa Bekele en de Keniaan Alexander Munyao, nadat onder meer favoriet Tamirat Tola uit was gestapt.

Bekele en Munyao liepen richting de laatste kilometers en het was de Keniaan die het tempo het beste vol kon houden. Bekele haakte af en Munyao liep naar de winst in 2:04.01 uur, veertien seconden voor Bekele, die daarmee wel zijn kansen vergrootte om eindelijk de olympische marathon te mogen lopen - in 2004 en 2008 won hij in totaal al drie keer goud en één keer zilver op de vijf en tien kilometer. De derde plek in Londen ging naar de Brit Emile Cairess, die met 2:06.46 de op één na snelste Brit ooit werd.