AEX nipt onder recordstand 2013

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs leek woensdag lange tijd op weg naar de hoogste slotkoers van dit jaar. De AEX koerste tussen de lunch en de namiddag boven de recordstand van 372,11 punten, maar zakte daar uiteindelijk toch net weer onder. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot uiteindelijk op 371,96 punten, een winst van 0,9 procent.

Ook andere Europese effectenbeurzen boekten winsten. Zo won de Parijse beurs een procent, terwijl de DAX een half procent hoger sloot. De beurs van Londen won eveneens en eindigde 0,3 procent in de plus. De Amsterdamse Midkap voor middelgrote fondsen sloot vlak op 539,41 punten.

Aanjager voor de stijgingen waren de positieve inkoopmanagersindexen uit Europa en Amerika. De index voor de eurozone kwam uit op het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd. Dat wijst er volgens de Duitse Commerzbank op dat de regio in het derde kwartaal de recessie achter zich laat. In Amerika noteerde de inkoopmanagersindex het hoogste niveau in vier maanden tijd.

Op de Amsterdamse AEX was KPN met een winst van 5,2 procent de grootste stijger. Het telecombedrijf werd flink populairder toen analisten schreven dat grootaandeelhouder Carlos Slim - door de verkoop van het Duitse dochterbedrijf E-Plus aan het Spaanse Telefónica - een overnamebod op KPN zou kunnen lanceren.

Momenteel hebben KPN en Slims bedrijf América Móvil nog een 'standstill agreement' dat voorkomt dat de Mexicaan een nog groter belang neemt in het Nederlandse bedrijf. Door de mogelijke verkoop van het Duitse dochterbedrijf E-Plus verandert dat. Slim is nu nog eigenaar van een kleine dertig procent van de aandelen. Bij een groter belang moet hij een bod op het hele bedrijf doen.

Ook Philips deed het goed in de handel eindigde op een dagwinst van 3,8 procent. Verder boekten ook TNT Express en PostNL aanzienlijke winsten van respectievelijk 3,1 en 2,9 procent. Onder het handjevol dalers ging Imtech aan kop, nadat de technische dienstverlener tegenover De Financiële Telegraaf had laten weten nieuwe tegenvallers niet uit te sluiten. Imtech verloor 1,2 procent aan beurswaarde en noteert inmiddels onder de twee euro per aandeel.

In de Midkap hielden stijgers en dalers elkaar meer in evenwicht. De grootste winnaars waren Pharming en Unit4 met respectievelijk 2,8 en 1,4 procent. De dalers werden aangevoerd door USG People. De uitzender leverde 3,6 procent in nadat ING in aanloop naar de halfjaarcijfers een negatief koopadvies gaf.

De Amerikaanse beurzen op Wall Street stonden bij het sluiten van de Europese markten licht lager. De Dow Jones koerste af op een min van 0,1 procent bij een stand van 15.558 punten. Ook de breder samengestelde S&P500 Index leverde 0,1 procent. Technologiebeurs Nasdaq stond wel een half procent hoger, mede door een koerswinst van zwaargewicht Apple, die dinsdagavond zijn kwartaalcijfers publiceerde.