Tomorrowland weert 'ideologische kenmerken'

Slecht nieuws voor iedereen met een Balkenendekapsel, een SGP-tatoeage of een besneden penis. Dancefestival Tomorrowland is off-limits voor hen. Rumst en Boom, de gemeentes die het festival organiseren, weren namelijk alle ideologische kenmerken.

De gemeente weigert feitelijk drie soorten mensen: allen die ideologische of politieke uiterlijke kenmerken hebben, groepen die (mogelijk) dreigend overkomen, en degenen die een stadionverbod hebben. Door de eerste regel zullen in praktijk met name hoofddoekjes en nationale vlaggen verboden worden.

De maatregel is vooral bedoeld tegen onrustschoppers, zegt de burgemeester van Boom. De burgemeester van Rumst bevestigt dat tegenover De Morgen: "Je moet een onderscheid maken tussen de letter van de tekst en de bedoeling ervan. Het is helemaal niet de bedoeling om mensen met goede bedoelingen te gaan verbaliseren. Amokmakers willen we wel kunnen weren."

De gemeentes voerden de maatregel al in 2010 in, op verzoek van de politie. Die wilde een beter wapen om op te kunnen treden tegen 'bepaalde groepen'. Dit jaar hebben de gemeentes de organisatie van het festival ook maar eens op de hoogte gebracht van de strikte voorschriften.

Een woordvoerdster van Tomorrowland geeft aan dat de organisatie zich daar niets van aan zal trekken. Zij hanteren een eigen kledingbeleid, en zullen dat blijven doen: "We weren alle racistische of seksistische slogans. Maar we hebben daar nog nooit problemen mee gehad."

Tomorrowland, dat vrijdag begint en zondag is afgelopen, vindt plaats in de Vlaamse gemeente Boom. De festivalcamping ligt echter in buurgemeente Rumst. Op beide plekken zijn de voorschriften van kracht.