Boot met asielzoekers bij Java gezonken

In de wateren bij het Indonesische eiland Java is een boot met asielzoekers onderweg naar Australië gezonken. Er waren tussen de 160 en tweehonderd mensen aan boord. Van hen konden er 157 worden gered. De lichamen van drie verdronken slachtoffers, onder wie twee kleine kinderen, zijn geborgen.

De Indonesische autoriteiten werden dinsdagnacht door hun Australische collega's gealarmeerd. Een woordvoerder van de Indonesische kustwacht zei woensdag dat het merendeel van de asielzoekers afkomstig is uit Iran en Irak. De geredde drenkelingen zijn in een kustdorp ondergebracht. Volgens de woordvoerder is onduidelijk hoeveel mensen er nog worden vermist. Mogelijk zijn sommigen er, eenmaal aan land, te voet vandoor gegaan.

Sinds vorige week vrijdag neemt Australië geen bootvluchtelingen meer op. In plaats daarvan worden ze overgebracht naar opvangcentra in Papoea-Nieuw-Guinea. Als blijkt dat ze recht op asiel hebben, mogen ze zich toch niet in Australië vestigen, maar krijgen ze een verblijfsvergunning voor Papoea-Nieuw-Guinea. Indonesië liet vorige week weten dat geen visa meer worden verstrekt aan Iraniërs. Als argument werd gegeven dat veel Iraniërs zich schuldig maken aan drugssmokkel of Indonesië alleen maar gebruiken als tussenstop op weg naar Australië.