Paul Greengrass weer in beeld voor 'Chicago 7'

Paul Greengrass is in onderhandeling voor de regie van The Trial of the Chicago 7. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Jarenlang was Steven Spielberg de gedoodverfde regisseur. Vanwege de scenaristenstaking in 2008 en de angst voor een daaropvolgende acteursstaking stelde hij het project echter uit, om het uiteindelijk zelfs helemaal te laten varen.

In 2008 was Greengrass ook al in beeld, waarbij Spielberg alleen zou gaan produceren. Volgens ingewijden is het project sindsdien vrijwel elke twee maanden op tafel gekomen, maar pas nu heeft filmmaatschappij Dreamworks besloten het weer op te pakken. Aaron Sorkin, vooral bekend van Facebook-film The Social Network en de tv-series The West Wing en The Newsroom, schreef het scenario.

Het op feiten gebaseerde scenario gaat over de rellen tijdens de Democratenconventie in 1968 in Chicago. Acht mannen werden door de staat aangeklaagd wegens aanzetten tot geweld en samenzweren. Vroeg in het proces werd besloten de aanklacht tegen een van hen te laten vallen, waarna in de media werd gesproken van de 'Chicago 7'.

Tijdens de conventie waren dagenlang demonstraties bezig tegen het Amerikaanse beleid in Vietnam. De rechtszaak werd aangegrepen door tegenstanders van de oorlog, die eisten dat de demonstranten werden vrijgelaten. Dit leidde tot een week aan felle schermutselingen tussen de politie van Chicago en antioorlogsdemonstranten, maar ook groeperingen als de Yippies en de Black Panthers.

Vele grote namen kwamen en gingen bij de pogingen dit verhaal te verfilmen. Zo is ook Ben Stiller nog een tijd betrokken geweest als mogelijke regisseur en heeft hij nauw samengewerkt met Sorkin aan het script. Will Smith, Philip Seymour Hoffman, Kevin Spacey en Sacha Baron Cohen zijn door Spielberg serieus overwogen als hoofdrolspelers.

Nu zijn nog geen namen bekend van nieuwe acteurs. Met casten wordt pas officieel begonnen als een regisseur is gecontracteerd. Over een premièredatum is nog helemaal niets te zeggen.


Paul Greengrass weer in beeld voor 'Chicago 7' (Foto: Novum)