Nieuw-Zeeland weert horrorfilm met Elijah Wood

De bloederige horrorfilm Maniac met Elijah Wood in de hoofdrol mag niet worden vertoond in Nieuw-Zeelandse bioscopen. De Nieuw-Zeelandse filmkeuringsdienst OFLC is bang dat de film, die volledig vanuit het perspectief van de moordenaar werd gefilmd, het algemene welzijn schaadt en bij jonge kijkers tot problemen kan leiden.

De film mag wel op festivals, tijdens filmlessen en op andere media worden vertoond. Kijkers moeten minstens 18 jaar oud zijn. Uitbrengen op dvd in Nieuw-Zeeland is niet toegestaan, oordeelde de OFLC.

De Australische distributeur Monster Pictures zegt 'verbijsterd' te zijn. "Deze uitspraak is een belediging van het gezonde verstand van een volwassen publiek", zegt topman Neil Foley. Het bedrijf onderzoekt elke mogelijkheid om de film alsnog in Nieuw-Zeeland in de bioscoop en op dvd te krijgen. "Maar op dit moment ziet het er niet best uit."

Maniac is een remake van de gelijknamige rauwe Grindhouse-film uit 1980 van William Lustig. Het is de eerste film sinds de zelfmoorddocumentaire The Bridge uit 2007 die een dergelijke kwalificatie krijgt.

Maniac ging vorig jaar tijdens het filmfestival van Cannes in première en draait momenteel op het New Zealand International Film Festival. In Nederland was de film in april te zien tijdens het Imagine Film Festival.


Nieuw-Zeeland weert horrorfilm met Elijah Wood (Foto: Novum)