Pentagon stelt wapenleverantie Egypte uit

De Verenigde Staten hebben de leverantie van vier F-16-gevechtsvliegtuigen aan Egypte uitgesteld in verband met de machtsovername door het leger. Dat heeft het Pentagon woensdag bekendgemaakt. De Amerikaanse regering beraadt zich nog op het opschorten van verdere militaire hulp.

De perschef van het Pentagon, George Little, zei dat president Barack Obama het besluit heeft genomen om de leverantie van de straaljagers uit te stellen. Het is de eerste maatregel die de VS hebben getroffen sinds het leger Mohammed Morsi uit het zadel heeft gewipt en een nieuwe regering heeft geïnstalleerd.

In de Amerikaanse wet is vastgelegd dat een land geen militaire hulp mag ontvangen als er een staatsgreep heeft plaatsgehad. De regering van Obama is nu bezig te bepalen of er in Egypte sprake is geweest van een coup. Egypte is een belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten en de VS zijn dan ook voorzichtig met het inperken van hulp.

Volgens Little heeft minister van defensie Chuck Hagel gebeld met de Egyptische legerleider Abdel Fattah el-Sissi om het besluit van de regering te bespreken. "We blijven toegewijd aan de betrekkingen op defensiegebied tussen de VS en Egypte, omdat het de basis vormt voor onze bredere strategische samenwerking met Egypte en omdat het dient als een pilaar voor de stabiliteit in de regio", aldus Little.