Utrechtse bootpooier moet weg

De laatste raamprostituees en prostitutieboten in Utrecht verdwijnen definitief. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag in kort geding bepaald. De gemeente heeft de vergunning van de laatste raamexploitant Wegra terecht ingetrokken. Dat gebeurde onder meer wegens de verdenking van mensenhandel.

Wegra had het kort geding aangespannen om te voorkomen dat het zijn vergunning, die donderdag afloopt, zou kwijtraken. Het bedrijf ontkent de aantijgingen van de gemeente. Naast de verdenking van mensenhandel vindt de gemeente het toezicht slecht en zou de openbare orde worden verstoord. Eerder werden om dezelfde redenen vergunningen van drie andere exploitanten ingetrokken.

Door de beslissing verdwijnen 98 werkplekken op de boten aan het Zandpad. Ook gaan zeventien werkruimten aan de Hardebollenstraat, in het centrum van de stad, op slot. De panden moeten donderdagochtend om 09.00 uur ontruimd zijn.

Een groep prostituees maakte eerder bekend een coöperatie op te willen richten om ramen in de stad zelf uit te baten. De gemeenteraad staat achter dat voorstel en wil dat het college het initiatief verder steunt.