FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 juli 2013

Camping Limburg ontruimd vanwege noodweer

Een camping in het Limburgse Altweerterheide is dinsdagavond ontruimd vanwege hevig noodweer. Dat meldt de brandweer. Zo'n tweehonderd gasten moesten hun tenten en caravans op de camping de IJzeren Man aan de Kruisbergenweg verlaten omdat een flink aantal bomen omwaaide. Ook viel er erg veel regen en waaiden tenten om.

Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Waar de campinggasten werden opgevangen, weet een woordvoerder van de brandweer niet. Omstreeks 21.45 uur is er op de camping geen sprake meer van een noodsituatie. De gasten mogen weer terugkeren naar hun tenten en caravans, omdat het noodweer voorbij is.

Altweerterheide ligt in de buurt van Weert. De brandweer wordt momenteel overspoeld met meldingen uit Weert en omgeving. Het gaat vooral om meldingen over wateroverlast, zoals ondergelopen kelders, en stormschade, zoals omgewaaide bomen.

[CL] Uitslagen returns tweede voorronde (23/07/2013)

Op dinsdag werden er dertien returns gespeeld in de tweede voorronde van de Champions League. Volgende week zal PSV instromen in de derde voorronde. De club uit Eindhoven zal aantreden tegen Zulte Waregem uit België. 

Uitslagen

Club Club Uitslag Totaal
Shakhter Karagandy (Kaz) BATE Borisov (WRu) 1-0 2-0
Daugava Daugavpils (Let) IF Elfsborg (Zwe) 0-4 1-11
FK Sutjeska (Mon) Sheriff Tiraspol (Mol) 0-5 1-6
Kalju Nõmme (Est) HJK Helsinki (Fin) 2-1 2-1
Molde FK (Noo) Sligo Rovers (Ier) 2-0 3-0
Skënderbeu (Alb) Neftchi Baku (Aze) 1-0* 1-0
EB/Streymur (Far) Dinamo Tbilisi (Geo) 1-3 2-9
Maccabi Tel Aviv (Isr) Györi ETO FC (Hon) 2-1 4-1
Celtic (Sch) Cliftonville (Nie) 2-0 5-0
Dinamo Zagreb (Kro) CS Fola Esch (Lux) 1-0 6-0
Vardar Skopje (Mac) Steaua Boekarest (Roe) 1-2 1-5
Zeljeznicar Sarajevo (Bos) Viktoria Plzen (Tsj) 1-2 4-6
FH (IJs) Ekranas Panevezys (Lit) 2-1 3-1

 *Na verlenging

Luchtballon neergestort in Gooimeer

Een luchtballon met elf mensen aan boord is dinsdagavond neergestort in het Gooimeer in de buurt van Almere. Twee mensen zijn gewond naar een ziekenhuis gebracht, meldt het Kustwachtcentrum in Den Helder.

De hulpdiensten werden rond 21.40 uur gewaarschuwd dat een luchtballon was neergestort tussen een strand bij Almere en een waterskibaan. Tien minuten later bleken alle elf inzittenden veilig aan de wal te staan.

VN-inspecteurs naar Syrië om chemische wapens

Twee wapendeskundigen van de Verenigde Naties gaan deze week nog naar Syrië om te onderhandelen over een onderzoek naar het gebruik van chemische wapens. Dit heeft het ANP dinsdag van een betrouwbare bron vernomen. Daarmee komt na een maandenlange impasse beweging in de kwestie.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon had in maart een onderzoek geëist na beschuldigingen van het gebruik van chemische wapens. In april maakte de Zuid-Koreaan tijdens een bezoek aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag bekend dat een gemengd team van VN en OPCW op Cyprus klaarstond om naar Syrië te gaan. Sindsdien wordt achter de schermen onderhandeld over de voorwaarden van de missie.

Stel je vraag aan...

Eerder kon je vragen stellen aan onder andere Yuri van Gelder, Giedo van der Garde, Dex Elmont en Rea Lenders. En ook nu kun je je vragen afvuren op een bekend figuur binnen de sportwereld. Vandaag hebben we in aanloop naar de start van de Eredivisie een voetbaltrainer bereid gevonden, Nebojša Gudelj.

NAC Breda wist zich vorig jaar op het laatste moment veilig te spelen in de Eredivisie. Dit was vooral te danken aan trainer Nebojša Gudelj.

Nebojša Gudelj werd op 23 september 1969 geboren in Belgrado. Na de jeugdopleiding van Partizan Belgrado te hebben doorlopen begon Gudelj zijn profcarrière bij het Bosnische FK Leotar Trebinje. Na 99 wedstrijden kwam hij via Partizan Belgrado, Logroñés en Leganés bij NAC Breda terecht. De Servier speelde 246 voor de Bredase ploeg en scoorde hierin tienmaal. Gudelj besloot zijn voetballoopbaan in 2006 na een jaar voor Sparta Rotterdam te hebben gevoetbald.

Gudelj bij NAC - DSE (Foto: ProShots) 

In het seizoen 2012-2013 nam Gudelj de leiding bij NAC Breda nadat de ploeg eerder John Karelse en Adrie Bogers aan de kant had geschoven en dat legde de club geen windeieren. Nadat de oefenmeester de leiding had genomen bij de Brabanders leek het lek boven. Ook komend seizoen staat Gudelj weer voor de groep en zijn na al de 'aankopen' de verwachtingen hooggespannen.

Wat zou jij van Nebojša Gudelj willen weten?

Adempauze Wall Street na records

Beleggers in New York namen dinsdag in de middaghandel wat gas terug, nadat de Amerikaanse graadmeters aan het begin van de handelsdag nieuwe records hadden geschreven. De handel werd eerst geholpen door meevallende bedrijfscijfers en een positief sentiment in Azië. Later sloeg de stemming om, onder meer nadat een tegenvallend cijfer over de industrie in het oosten van de Verenigde Staten bekend werd gemaakt. Beleggers wachten nog op de resultaten van Apple, die nabeurs de boeken over het afgelopen kwartaal opent.

De Dow-Jonesindex stond kort voor de sluiting op een plus van 0,2 procent op 15578 punten. De S&P 500-index noteerde 0,1 procent in de min op 1694 punten en de Nasdaq stond 0,4 procent lager op 3584 punten. Eerder op de dag belandden zowel de Dow-Jonesindex als de S&P 500 op de hoogste standen (tijdens de handelsdag) ooit.

"De waarderingen zijn goed, er is positieve druk naar boven. Beleggers raken niet opgewonden van de bedrijfscijfers maar graadmeters blijven stijgen", aldus een Amerikaanse analist.

De stemming werd wel wat gedrukt door de industriële index van de centrale bank van Richmond. Die index kwam voor de maand juli uit op een stand van min 11, wat duidt op flinke krimp. Economen hadden juist verwacht dat de index uit zou komen op plus 9, iets hoger dan in juni.

Chemiereus DuPont kreeg er 0,1 procent bij na het bekend maken van een lagere omzet en winst. Texas Instrument steeg met 4,3 procent na meevallende cijfers. UPS meldde minder winst op een licht hogere omzet en noteerde vlak. Elektronicaketen Radio Shack leverde door winstnemingen ruim 5 procent in nadat het beter dan verwachte omzetcijfers bekend had gemaakt.

Ook kregen beleggers overnamenieuws binnen. Cisco Systems (-0,3 procent) koopt de netwerkbeveiliger Sourcefire voor 2,7 miljard dollar in cash. Starbucks maakte een samenwerkingsovereenkomst met Danone bekend. De koffieketen verloor 2 procent.

Verder profiteerde United Technologies, de grootste fabrikant ter wereld van onder meer liften en airconditioners, van een verbeterde winstverwachting en kreeg er 3 procent bij. Onlinevideotheek Netflix werd afgestraft door beleggers omdat het bedrijf niet voldoende nieuwe abonnees zou hebben gekregen. Het aandeel leverde ruim 4 procent in.

De euro was 1,3222 dollar waard, tegen 1,3212 bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie steeg 0,3 procent in prijs tot 107,26 dollar. Brentolie werd eveneens 0,3 procent duurder op 108,50 dollar.

Adempauze Wall Street na records
Adempauze Wall Street na records (Foto: ANP)

Lichte blessure voor Van Persie

Robin van Persie heeft dinsdag in het met 3-2 verloren oefenduel tegen Yokohama F-Marinos een lichte dijbeenblessure opgelopen. De aanvaller van Manchester United werd na een helft gewisseld. "Robin had wat last van zijn dij in de eerste helft", verklaarde United-trainer David Moyes na afloop. "We wilden geen risico met hem nemen."

Ook medeaanvaller Danny Welbeck kwam niet helemaal ongehavend uit de strijd. "Hij voelde zijn lies toen hij het veld in kwam." Datzelfde gold voor Michael Carrick, terwijl Rio Ferdinand rust kreeg. "We moeten zorgen dat ze allemaal in orde zijn, zeker met zoveel wedstrijden voor de boeg."

Wayne Rooney is op weg om wedstrijdfit te zijn. "Hij is begonnen met lichte loopoefeningen en volgens de fysiotherapeuten gaat hij vooruit."

Oud-bokskampioen Emile Griffith (75) overleden

Voormalig wereldkampioen boksen Emile Griffith is dinsdag overleden. Hij is 75 jaar geworden. Griffith was de eerste wereldkampioen van de Amerikaanse Maagdeneilanden. Zijn loopbaan werd overschaduwd door de dood van tegenstander Bennie Paret na een gevecht in 1962.

Griffith, een weltergewicht, leed de laatste jaren van zijn leven aan dementie als gevolg van zijn bokscarrière. Hij kwam al vroeg in zijn loopbaan openlijk voor zijn biseksualiteit uit. In 1990 werd hij opgenomen in de Hall of Fame van het boksen.

Griffith veroverde zijn wereldtitel in 1961 door Paret te verslaan. Een halfjaar later klopte de Cubaan hem en in maart 1962 volgde een derde ontmoeting. In de twaalfde ronde liet Griffith een salvo slagen los op Paret waardoor de scheidsrechter de wedstrijd op technisch knock-out beëindigde. Paret ging vervolgens in zijn hoek neer en kwam nooit meer uit coma. Tien dagen later overleed hij.

"Ik was nooit meeer dezelfde na dat gevecht. Ik deed daarna genoeg om te winnen. Ik wilde de ander nooit pijn doen", zei Griffith in een documentaire in 2005. "Ik zou zijn gestopt, maar kon niets anders dan boksen."

Dehaes boekt sprintzege in Wallonië

De Belg Kenny Dehaes heeft dinsdag de vierde etappe in de Ronde van Wallonië gewonnen. De renner van Lotto-Belisol bleef Giacomo Nizzolo (Radioshack-Leopard) en Danilo Napolitano (Accent Jobs-Wanty) voor in de straten van Klabbeek. Raymond Kreder (Garmin-Sharp) werd vijfde.

In het algemeen klassement veranderde weinig. De Rus Alexandr Kolobnev (Katusha) blijft daarin de leider. Woensdag staat de laatste etappe van de Belgische rittenkoers op het programma. Dat is een lastige Ardennenrit van Soignies naar Thuin.

[WK] Waterpolosters boeken monsterzege

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben in hun tweede poulewedstrijd op het WK Oezbekistan een pak slaag gegeven. In Barcelona werd het liefst 30-3 voor de Oranjevrouwen. Alle veldspeelsters van Nederland troffen ten minste een keer doel.

Nederland scoorde in alle vier de kwarten dat het een lieve lust was. Na een kwart stond het 7-1 en bij rust was het 16-1. In de derde periode hield Oranje even in en kwamen er 'slechts' zes goals bij: 22-2. De laatste acht Nederlandse treffers vielen in het laatste kwart. Lieke Klaassen werd met zes goals topscorer.

Nederland had de eerste wedstrijd nog nipt verloren van gastland Spanje. In het laatste pouleduel wacht donderdag Rusland. Alle landen uit de poule gaan naar een plaatsingsronde. De winnaars daarvan gaan naar de kwartfinales.

Grote namen op Toronto International Film Festival

Van 5 tot en met 15 september wordt het filmfestival van Toronto gehouden. Het Toronto International Film Festival (TIFF) heeft een reputatie hoog te houden en dit jaar doen ze dat door zoals gebruikelijk enkele grote namen naar het festival te trekken.

De openingsfilm is bijvoorbeeld Bill Condons The Fifth Estate, de film die over WikiLeaks gaat. Het verhaal achter WikiLeaks moge bekend zijn en daarmee worden automatisch verwachtingen geschept.

Naast The Fifth Estate zijn nog twee films te zien van zeer gerespecteerde regisseurs. Zowel 12 Years A Slave (geregisseerd door Steve McQueen, bekend van onder meer Shame) als Gravity (onder regie van Alfonoso Cuarón, die dat eerder al Children of Men maakte) zitten in het programma Special Presentations, dat zich richt op de grotere filmhuispremières en bekende regisseurs. 

Ook Paul Haggis levert een film af aan het TIFF: Third Person, met rollen voor James Franco en Mila Kunis. Lukas Moodysson (We are the Best!), Ron Howard (Rush) en Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club) zijn andere gerenommeerde regisseurs die met een film op het festival te zien zijn. 

Behalve de grote regisseursnamen, wist een aantal acteurs het dit jaar ook tot het festival te schoppen vanaf de andere kant van de camera. Ralph Fiennes (The Inviisble Woman) regisseerde eerder al volledige speelfilms, Joseph Gordon-Levitt (Don Jon), Jason Bateman (Bad Words) en Keanu Reeves (Man of Tai Chi) maken hun full feature regiedebuut in Toronto. 

Een van de laatste films waarin James Gandolfini acteerde gaat ook te bewonderen zijn in Toronto. De Amerikaan, die vorige maand in Italië overleed aan een hartstilstand, speelt in Enough Said, een film van Nicole Holofcener. 

Het volledige programma is op de site van het festival te vinden. 

Jeugdvriend schrijft over drugsgebruik Gaga

Een oude jeugdvriend van Lady Gaga doet een boekje open over het drugsgebruik van de zangeres. Gaga gebruikte grote hoeveelheden cocaïne in de periode voor ze beroemd werd, schrijft Brendan Jay Sullivan volgens entertainmentsite Radar Online in een boek dat volgende maand verschijnt.

"Ik gebruikte zakken vol", zei Gaga volgens Sullivan tegen hem. "Meestal als ik op stap ging, terwijl ik mijn make-up opdeed. Ik deed het altijd alleen, dat was mijn enige regel."

Volgens Sullivan overtrad ze die regel echter regelmatig. "Ik zei een keer tegen haar dat ik drugs zou scoren, maar ze had een opnamesessie in Los Angeles een week later en ik was bang dat haar stem eraan zou gaan." Hoewel de dealer kwam opdagen, stuurde Sullivan die naar eigen zeggen weer weg.

Het boek, Rivington Was Ours: Lady Gaga, the Lower East Side and the Prime of Our Lives, komt op 27 augustus uit. Gaga heeft zich in interviews wel vaker laten ontvallen dat ze drugs gebruikte.

De 27-jarige zangeres is sinds enkele jaren niet alleen wereldberoemd, maar verdient ook bakken met geld. Zakenblad Forbes maakte maandag bekend dat Gaga het afgelopen jaar de best verdienende artiest onder de 30 was. Ze harkte zo'n tachtig miljoen dollar bij elkaar.

Bemanning boortoren VS geëvacueerd na gaslek

In de Golf van Mexico zijn dinsdag 47 bemanningsleden van een boortoren gehaald vanwege een gaslek. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

Uit de boorput op zo'n negentig kilometer van de kust van Louisiana spuit gas, maar geen olie, meldt de milieu- en veiligheidsdienst BSEE.

Het lek ontstond dinsdagochtend lokale tijd. Een ander gaslek eerder deze maand eveneens voor de kust van Louisiana kon pas na enkele dagen worden gedicht.

In 2010 leidde een ontploffing op een boortoren in de Golf van Mexico tot een enorme olieramp.

Andre 3000 als Jimi Hendrix in All is by My Side

André Benjamin, ook bekend als André 3000 van Outkast, zal binnenkort te zien zijn als Jimi Hendrix. In de biografische dramafilm All Is By My Side zien we het leven van Jimi voordat hij wereldberoemd werd.

Er is nog niet veel bekend over de film, wel weten we dat hij mogelijk vanaf de herfst te zien zal zijn en dat het verhaal ophoudt voordat de periode aanbreekt waarin Hendrix wereldfaam bereikte. Er is nog geen trailer beschikbaar, maar er is wel een still vrijgegeven. Gelukkig hoeven we er niet heel lang op te wachten en laten we vooral hopen dat André Benjamin net zo overtuigend Jimi speelt als dat hij muziek maakt.

All Is By My Side beleeft zijn première op het Toronto International Film Festival.

Ajax verdiende ruim twintig miljoen euro in Europees verband

Ajax heeft afgelopen seizoen ruim twintig miljoen euro verdiend in de Champions League en de Europa League. Daarmee waren de Amsterdammers ruimschoots de best verdienende Nederlands club. PSV verdiende in de Europa League een kleine 3,3 miljoen euro, Twente moest het met ruim 2,6 miljoen euro doen.

Het leeuwendeel van Ajax' inkomsten werd verdiend in de Champions League. Als enige Nederlandse vertegenwoordiger kregen de Amsterdammer bijna tien miljoen euro aan mediarechten. In totaal verdiende Ajax in het kampioenenbal 19,898 miljoen euro. In een ronde Europa League werd daarnaast nog eens 581.214 euro opgestreken.

Juventus was de grootverdiener van het Europese voetbal afgelopen seizoen. De Italiaanse club werd weliswaar in de kwartfinale van de Champions League al uitgeschakeld, maar kon toch meer dan 65 miljoen euro op de rekening bijschrijven. Champions Leaguewinnaar Bayern München moest het met tien miljoen minder doen. Verliezend finalist Borussia Dortmund kreeg 54 miljoen euro.

Chelsea won de Europa League en verdiende in dat toernooi ruim 10,7 miljoen euro. De uitschakeling in de groepsfase van de Champions League had de Blues al het drievoudige opgeleverd.

Fenerbahçe was de club die alleen in de Europa League uitkwam en het meest verdiende. De Turken streken dankzij een halvefinaleplaats een kleine 11,2 miljoen euro op.

Westerhof redt het niet tegen Bedene

Het debuut van tennisser Boy Westerhof bij een ATP-toernooi is tot een duel beperkt gebleven. De Sloveen Aljaz Bedene bleek in de eerste ronde van het graveltoernooi in het Kroatische Umag met 6-2 en 6-2 te sterk. Westerhof had in Umag via de kwalificaties deelname aan het hoofdtoernooi afgedwongen.

Westerhof begon tegen Bedene met een break nog sterk. Vanaf 2-1 voor lukte het de geboren Drent niet meer om zijn tegenstander in de problemen te brengen. In de eerste set won hij geen game meer en in de tweede lukte dat maar twee keer.

Met de uitschakeling van Westerhof is er nog een Nederlander actief in Umag. Thiemo de Bakker bereikte maandag de tweede ronde al en komt daarin uit tegen de Italiaan Fabio Fognini.

Kneiterharde regen in noorden Limburg

Noodweer heeft dinsdagavond in het noorden van Limburg voor veel overlast gezorgd. De brandweer wordt volgens een woordvoerder overspoeld met telefoontjes over wateroverlast en omgewaaide bomen.

Vooral rondom Venray en Weert zou er flink wat overlast zijn. Zo zouden mensen kampen met ondergelopen kelders. "In korte tijd is heel veel regen gevallen", aldus de zegsman. Hoeveel telefoontjes de brandweer precies heeft gehad, kon hij niet aangeven. Het zou in ieder geval gaan om vele tientallen meldingen.

NOC*NSF tegen voorstel kansspelen

NOC*NSF is tegen de opzet van een nieuwe wet voor kansspelen. De sportkoepel is bang dat door de liberalisering van de gokmarkt buitenlandse gokbedrijven de markt overnemen. Die dragen niet zoals Nederlandse kansspelen geld af aan goede doelen. Ook zou online gokken matchfixing in de hand kunnen werken.

De Nederlandse sportwereld krijgt jaarlijks zo'n 65 miljoen euro van loterijen en kansspelen. De hele maatschappelijke bijdrage van de sector bedraagt 750 miljoen euro per jaar. NOC*NSF roept het kabinet daarom de plannen zo aan te passen 'dat de maatschappelijke opbrengst wordt verhoogd'.

De olympische koepelorganisatie stelt dat de Nederlandse breedtesport niet zonder de bijdrage uit kansspelen. "Zonder die bijdrage zal sport alleen voor het kapitaalkrachtige deel van de bevolking een positief maatschappelijk effect hebben."

Kate en William tonen zoon aan de buitenwereld

Kate en William hebben dinsdagavond hun pasgeboren baby voor het eerst getoond aan de buitenwereld. De twee verschenen rond 19.15 uur plaatselijke tijd buiten de Lindo Wing van St Mary's Hospital in Londen, waar de hertogin maandagmiddag beviel van haar eerste kind.

Eerder op de dag kwamen onder anderen prins Charles en zijn vrouw Camilla op bezoek bij de kersverse ouders. Ook Kates ouders Carole en Michael maakten kennis met het prinsje, van wie de naam nog niet bekend is.

Clarence House maakte bekend dat Kate, William en de baby later op de avond naar Kensington Palace gaan.

Ajax Experience sluit deuren

De Ajax Experience aan het Amsterdamse Rembrandtplein sluit 1 augustus de deuren. Dat heeft Ajax dinsdag bekendgemaakt. Het in september 2011 geopende museum was door tegenvallende bezoekersaantallen verliesgevend.

Ajax wil op zoek gaan naar een andere locatie om 'prijzen en andere bijzondere voorwerpen uit de historie van de club' tentoon te kunnen stellen.

De officiële fanshop van Ajax blijft nog tot 1 februari gevestigd aan het Rembrandtplein.

Pussy Riot blij met naaktrenners op Zwarte Cross

Pussy Riot is blij met een actie aanstaande vrijdag op Zwarte Cross. Tijdens de zogenoemde Naked Run for Freedom rennen 450 mensen naakt, afgezien van een motorhelm, over het terrein om aandacht te vragen voor vrijheid van meningsuiting in Rusland. "Ze zijn blij met alle initiatieven. Internationale aandacht kunnen ze nu goed gebruiken", vertelt Emile Affolter van Amnesty International aan Novum Nieuws.

Amnesty en een aantal journalisten spraken het vrijgekomen Pussy Riot-bandlid Jekaterina Samoetsevitsj via Skype. Samoetsevitsj geeft vrijdag door middel van een filmpje het startsein voor de Naked run for Freedom. "Woensdag en vrijdag vinden hoorzittingen plaats voor vervroegde vrijlating van de twee andere Pussy Riot-leden, dus zeker nu komt de aandacht van pas", aldus Affolter.

Samoetsevitsj werd in eerste instantie tot twee jaar strafkamp veroordeeld vanwege het anti-Poetin lied dat Pussy Riot opvoerde in een kerk in Moskou. Samoetsevitsj kwam in hoger beroep vrij omdat ze door bewakers de kathedraal uit werd gegooid voor ze aan de protestactie kon deelnemen. Ze mag echter niet vrij reizen. "Ze moet zelfs toestemming vragen om Moskou uit te kunnen", vertelt Affolter. "Met haar medebandleden heeft ze af en toe contact. De ene keer komen haar brieven wel aan, de andere keer niet."

Maandag ondertekenden internationale artiesten, onder wie Adele, Madonna en Bruce Springsteen, een open brief van Amnesty International waarin wordt gevraagd om de vrijlating van de bandleden Maria Alechina en Nadezjda Tolokonnikova.

Inbreekster pijpt Oom Agent

Voor de Londense rechtbank moest gisteren een politieman op het matje komen. De beste man had vorig jaar een vrouw die vastzat wegens een inbraak, overgehaald hem te pijpen.

Kyle Adams had vorig jaar oktober een vrouw van in de 20 in de kraag gevat wegens een inbraak. Terwijl zij vastzat in de politiecel, liep de 24-jarige koddebeier op de vrouw af om te kijken of ze hem wilde plezieren.

Gisteren moest de geile glimknoop voor de eerste rechter verschijnen. Hij bekende zich schuldig te hebben gemaakt aan perversiteiten in het politiebureau en is op borgtocht vrijgelaten. 

Haase naar tweede ronde in Gstaad

Robin Haase heeft zich dinsdag naar de tweede ronde van het ATP-toernooi in Gstaad geslagen. De Haagse tennisser was met 6-4 en 7-6 (7) de Braziliaanse qualifier Joao Souza de baas. In de tweede ronde wacht de Serviër Janko Tipsarevic. Als nummer drie van de plaatsingslijst had hij een bye in de eerste ronde.

Haase, de nummer 57 van de wereld, en de als achttiende gerangschikte Tipsarevic speelden een keer eerder tegen elkaar op ATP-niveau. In 2011 won Tipsarevic in Miami in twee sets. In 2008 had Haase bij het Amerikaanse challenger in Sunrise wel al eens in drie sets van de Serviër gewonnen.

F-16's gooien bommen in Afghanistan

Nederlandse F-16's hebben vorige week in Afghanistan twee bommen afgeworpen. Ze ondersteunden daarmee een Afghaans-Duitse grondeenheid die in de noordelijke provincie Baghlan onder vuur werd genomen, staat in het weekoverzicht van defensie.

Na het werpen van de bommen stopten de vijandelijkheden. De F-16's voerden vorige week ook meerdere verkenningsvluchten uit boven de noordelijke provincies.

Momenteel zijn er nog vier Nederlandse F-16's in Afghanistan. De eenheid met 120 militairen blijft er nog tot halverwege volgend jaar actief om geïmproviseerde explosieven op te sporen en luchtsteun te geven aan Afghaanse en internationale eenheden in noodsituaties. De politietrainingsmissie in Kunduz zit er inmiddels op en de eerste militairen zijn weer terug in Nederland.

AEX raakt verder van jaarrecord verwijderd

(Novum/ABM FN) - De AEX-index is dinsdag weer iets verder van de grens van 373 punten - het hoogste niveau dit jaar - verwijderd geraakt. De Amsterdamse hoofdgraadmeter leverde een half procent in en sloot op 368,72 punten. Toch is de kortstondige daling volgens analisten vooral een kleine pauze in een verder opwaartse beweging.

Ook de kleinere Midkap-index ging licht in het rood en eindigde 0,3 procent lager op 539,87 punten. Datzelfde gold voor andere Europese effectenbeurzen zoals de Duitse, die eveneens 0,2 procent inleverde. De Parijse beurs ging 0,4 procent lager, een vergelijkbare krimp als op de beurs van Londen.

KPN was in de AEX het fonds dat verreweg de grootste winst boekte. Het telecombedrijf meldde dinsdag de verkoop van het Duitse E-Plus te verkopen aan Telefónica Deutschland voor 8,1 miljard euro. De vraag blijft voorlopig echter of de Mexicaanse grootaandeelhouder Carlos Slim zijn goedkeuring voor de overname geeft. Mede daardoor bleef de koerswinst met 2,8 procent vrij beperkt.

Ook PostNL noteerde ruime zwarte cijfers. Het postbedrijf werd 1,8 procent meer waard. Staalreus ArcelorMittal won 1,7 procent. Mogelijke verklaring hiervoor zijn uitspraken van de Chinese premier Li Keqiang dat de economische groei niet onder de zeven procent mag zakken in 2013.

Bij de dalers gingen Randstad aan kop met een verlies van respectievelijk bijna drie procent. De uitzender komt donderdag met kwartaalcijfers. Analisten verwachten dat Randstad lijdt onder de crisis in Europa en de traag groeiende Amerikaanse economie, waardoor de vraag naar uitzendpersoneel onder druk is blijven staan.

In de Midkap bleven de koersuitslagen beperkt, met uitzondering van Pharming, dat bijna veertien procent hoger sloot. Verder won staalproducent Aperam, net als ArcelorMittal vermoedelijk profiterend van het nieuws uit China, 0,9 procent. BinckBank, NSI en Ziggo lieten daarentegen koersdalingen van 1,6 tot 1,8 procent zien. De koers van Binck stond onder druk nadat de online broker een meevallende onderliggende nettowinst over het tweede kwartaal bekendmaakte.

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,1 procent hoger op 15.557,64 punten. De S&P500 Index en Nasdaq leverden respectievelijk 0,2 en 0,3 procent in. Voor vanavond kijken beleggers nog uit naar de cijfers van Apple. Het aandeel wordt in afwachting daarvan ruim een half procent lager verhandeld.

Raketgranaat naast hotel Tripoli

In de Libische hoofdstad Tripoli is dinsdag een raketgranaat ingeslagen in een gebouw naast een luxehotel waar vaak buitenlandse journalisten verblijven. Ook de Libische premier Ali Zidan heeft een appartement in hotel Corinthia, dat deels eigendom is van de staat.

De raket werd gelanceerd vanaf een voertuig dat in brand is gevlogen, zei een legerfunctionaris. Bij de inslag van de raket vielen geen gewonden, maar het gebouw raakte beschadigd.

In Libië zijn sinds de burgeroorlog van 2011 waarin dictator Moammar Gadhafi omver werd geworpen veel wapens in omloop. De regering heeft de grootste moeite om de diverse milities weer in het gareel te krijgen.

Steeds meer zorgteams voor levenseinde

Steeds meer ziekenhuizen richten een speciaal team op voor de zorg in de laatste levensfase van patiënten. Deze 'palliatieve zorgteams' spreken vroegtijdig met de patiënt en familie over moeilijke beslissingen en wensen.

Van de 92 ziekenhuizen in Nederland hebben er inmiddels zeker 22 zo'n team en 21 ziekenhuizen hebben er plannen voor. Dat blijkt volgens de NOS uit een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland en Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg, waaraan 57 ziekenhuizen meewerkten.

De zorgverleners in de teams maken sterven bespreekbaar. Ze praten onder meer over het bestrijden van pijn en het wel of niet doorbehandelen.

Achmea is een voorstander van palliatieve teams. Volgens de verzekeraar neemt het aantal behandelingen dat niets toevoegt af door goede palliatieve zorg.

Vrouw die dochter doodstak niet in hoger beroep

De 43-jarige vrouw die dinsdag tot drie jaar cel werd veroordeeld voor het doodsteken van haar 16-jarige dochter gaat niet in hoger beroep. Volgens haar advocaat Willem Jan Ausma is de vrouw erg opgelucht door de straf die ze van de rechtbank in Utrecht kreeg.

Het Openbaar Ministerie gaat mogelijk wel in hoger beroep. Justitie vindt het verschil met de eis van zeven jaar groot, zei een woordvoerder eerder al. De officier wil het vonnis echter eerst goed bestuderen voor een beslissing wordt genomen.

Chahira ben M. stak haar dochter in januari in hun woning in IJsselstein dood tijdens een ruzie. Volgens de rechtbank deed ze dat in een 'gemoedsopwelling'. De straf die ze kreeg viel onder meer lager uit dan de eis omdat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is.

Zeventien judoka's geselecteerd voor WK

Bondscoaches Maarten Arens (heren) en Marjolein van Unen (dames) hebben zeventien judoka’s geselecteerd voor de wereldkampioenschappen judo in Rio de Janeiro. De mondiale titelstrijd heeft eind augustus plaats.

Het is nog de vraag of Kim Polling op de tatami zal verschijnen. De Europees kampioen en winnaar van de Masters scheurde onlangs haar knieband tijdens een trainingskamp. Over een aantal weken na een medische keuring zal definitief de knoop worden doorgehakt.  

Met Guillaume Elmont (2005) en Marhinde Verkerk (2009) zijn er twee oud-wereldkampioenen geselecteerd. Daarnaast telt de ploeg acht debutanten. Mikos Salminen, Neal van de Kamer, Noël van ’t End, Roy Meyer, Miranda Wolfslag, Sanne Verhagen, Iris Lemmen en Polling kwamen nooit eerder op een senioren WK in actie.

De dames zullen op de afsluitende zondag ook deelnemen aan de landenwedstrijd. Nederland werd eerder dit jaar in Boedapest Europees kampioen op dit onderdeel en in 2010 werd de wereldtitel voor landenploegen al eens binnengehaald. 

Volledige selectie
Heren: Jeroen Mooren, Mikos Salminen (-60 kg), Dex Elmont (-73 kg), Neal van de Kamer (-81 kg), Guillaume Elmont, Noël van ’t End (-90 kg), Henk Grol (-100 kg), Roy Meyer (+100 kg).

Dames: Birgit Ente, Miranda Wolfslag (-52 kg), Juul Franssen, Sanne Verhagen (-57 kg), Anicka van Emden (-63 kg), Linda Bolder, Kim Polling (-70 kg), Iris Lemmen, Marhinde Verkerk (-78 kg).

Tv-film en potentiële tv-serie Twelve Monkeys

In 1995 boekte Terry Gilliam internationaal succes met Twelve Monkeys. Tv-netwerk SyFy is nu van plan een tv-film te gaan maken die gebaseerd is op de voor twee Oscars genomineerde film van het voormalig Monty Python-lid.

Het scenario van de film is al geschreven door Terry Matalas en Travis Fickett, die eerder al afleveringen voor de tv-series Star Trek: Enterprise, Terra Nova en Nikita schreven. De regie komt in handen van Jon Cassar. Hij regisseerde ook enkele afleveringen van Terra Nova en Nikita, maar hij is vooral bekend als regisseur van de hitserie 24.

Het doel van de makers is om later een tv-serie op de tv-film te baseren. Hiervoor moet de 90 minuten durende film echter wel succesvol worden.

Gilliams Twelve Monkeys is overigens ook geen volledig origineel verhaal. De kortfilm La Jetee, creatie van Chris Marker, was namelijk de basis voor de speelfilm uit 1995.

Meisje ernstig gewond door ongeluk Walibi

Een 10-jarig meisje is dinsdag ernstig gewond geraakt door een ongeluk met een attractie in pretpark Walibi World in Biddinghuizen. Ze liep verwondingen op aan haar voet en been. Dat melden de hulpdiensten.

De politie weet niet wat er is gebeurd en bij welke attractie. Het meisje is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Een traumahelikopter kwam ter plekke om hulp te verlenen.

Meisje ernstig gewond door ongeluk Walibi
Meisje ernstig gewond door ongeluk Walibi (Foto: ANP)

Kraantje Pappie zoekt rappers

Kraantje Pappie gaat op zoek naar nog onbekend raptalent. De hiphopartiest praat met presentatrice Geraldine Kemper het tweede seizoen van The Next MC aan elkaar. De nieuwe zoektocht naar hiphoptalent is vanaf november te zien op het digitale kanaal 101.TV, maakte BNN dinsdag bekend.

Geraldine en Pappie, die samen het nummer Achtbaan maakten, hoeven niet het zware werk te doen. Dat laten ze over aan rappers Rotjoch, Negativ, Faberyayo en Tim Beumers, die de jury van The Next MC vormen.

Beumers is het enige nieuwe jurylid. "Hij is echt een oldschool mannetje", vindt Rotjoch. "Hij is ervaren en uitgesproken en dat is dope. Yayo is heel laidback en Negativ was echt een bully. Als we nu geen eensgezindheid kunnen bereiken dan ben ik de man met de hamer."

Het eerste seizoen van The Next MC was vorig jaar te zien bij 101. TV, het digitale themakanaal van BNN. D-Double sleepte de winst in de wacht en mocht onder meer twee nummers opnemen.

Amerika wil Afghanistan chanteren

Het voornemen van de Afghaanse regering om een uitvoerbelasting voor Amerikaans militair materieel, voedselrantsoenen en andere goederen te heffen wanneer de Verenigde Staten hun troepen uit Afghanistan terugtrekken is sommige leden van het Amerikaanse Congres in het verkeerde keelgat geschoten.

"Ik heb van die regering al heel wat stommiteiten gezien", briest senator Patrick Leahy. "Ik heb al heel wat zaken gezien waarbij je jezelf afvraagt in wat voor universum zij leven. Maar dit slaat alles." Zijn collega Lindsey Graham noemt het Afghaanse plan 'bespottelijk', na alle Amerikaanse inspanningen om het land te stabiliseren. Zij hebben nu een wetsvoorstel ingediend om voor ieder dollar die Afghanistan heft, vijf dollar hulp aan Afghanistan in te houden.

Sinds 2002 hebben de VS meer dan negentig miljard dollar besteed aan humanitaire programma's en wederopbouw in Afghanistan. Daarnaast hebben ze honderden miljarden aan militaire kosten gemaakt.  Er zijn geen cijfers bekend hoeveel Amerikaanse bedrijven verdiend hebben aan Afghanistan.

Straf: 5 keer kerst in gevangenis

De 44-jarige Betina Young bekende in mei dat ze minstens vijf keer smeergeld heeft aangenomen om iemands immigratiestatus goed te keuren. Dinsdag kreeg ze van de rechter een ongebruikelijke straf, schrijft Huffington Post.

Rechter Michael J. Holbrook veroordeelde de vrouw in Ohio tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf en 3.000 dollar boete. De vrouw, die werkte op een overheidskantoor dat zich over vergunningen ontfermt, hoeft gedurende haar straf uitsluitend 'de dagen van en rond Kerstmis' de cel in. 

Hoeveel feestelijke decemberdagen ze exact per jaar vast zal zitten tijdens haar zogenaamde 'Holbrook Holidays', wordt door de reclassering bepaald. 

Speelgoedgeweertje zorgt voor ophef

Een gezin uit Tilburg is afgelopen weekend aan de Haarlemmer Houttuinen te Amsterdam door maar liefst zes politieauto’s aan de kant gezet. Reden hiervoor was een speelgoedgeweertje, dat de 3-jarige Amir net op de Tilburgse Kermis bij het eendjesvissen gewonnen had.

De aanhouding verliep nu niet bepaald met een fluwelen handschoen: nadat het gezin in ‘Blues Brothers-style’ door zes auto’s was klemgereden, werden de chauffeur en passagiers met een megafoon gesommeerd het voertuig te verlaten. Daarna moest men met de handjes in de nek knielen. De chauffeur, Anwar Chakir, werd onmiddellijk in de boeien geslagen. Dit alles onder het genot van meerdere wapens die richting het gezin gericht waren.

Volgens de politie  had men melding gekregen van een geblindeerde auto, waarbij de loop van een geweer uit een van de ramen stak. Gelukkig hadden de vlijmscherpe dienders al vrij snel in de gaten dat het hier een misverstand betrof en kon het gezin in pais en vree zijn tocht voorzetten.

De kleine Amir heeft helaas wel een traumaatje opgelopen van het voorval, steeds wanneer hij sirenes hoort, rent hij hysterisch naar binnen, aldus zijn moeder.

Mourinho zit niet te wachten op transfersoap

José Mourinho ziet Wayne Rooney liever vandaag dan morgen aansluiten bij Chelsea. Een langdurig transfergevecht is voor geen enkele partij goed, zo benadrukt The Special One.

Dat deed hij tijdens een persconferentie in Jakarta. Mourinho werd gevraagd naar de mogelijke komst van Rooney en de Portugees besloot zijn collega David Moyes van advies te voorzien. Late transfers verstoren de balans in een team, zo doceerde hij.

"Hoe eerder je spelers binnen hebt, hoe beter", was een hint richting Moyes. "Je kent de spelers die je hebt, dus weet waarmee je moet werken. Nu heb je daar nog tijd genoeg voor."

"Degene die verkoopt, moet weer gaan inkopen, en dan moet die club weer gaan inkopen. Op die manier is niemand veilig", legde Mourinho uit. Een snelle verkoop van Rooney zou een dergelijk scenario voorkomen, zo lijkt hij te willen zeggen.

Oranje onder 19 hard onderuit tegen Portugal

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar heeft zijn tweede wedstrijd op het EK verloren. Portugal was in het Litouwse Alytus met 4-1 te sterk. Nederland had zaterdag zijn eerste duel tegen gastland Litouwen nog gewonnen. Vrijdag is Spanje de laatste tegenstander in de poulefase.

Portugal kwam na ruim een halfuur op voorsprong via Alexandre Guedes. De 1-0 bleef lang op de borden staan, maar in de 73e minuut verdubbelde Leandro Silva de score. Ricardo Horta en nogmaals Guedes voerden de score verder op voordat Rai Vloet in de blessuretijd de Nederlandse eer redde.

[WK] Schoonspringster Freitag achtste in finale

Schoonspringster Uschi Freitag is bij het WK zwemmen als achtste geëindigd in de finale op de 1-meterplank. De Duits-Nederlandse kwam in Barcelona tot een puntentotaal van 254,60. De titel ging naar de Chinese Zi He, die met 307,10 de Italiaanse Tania Cagnotto net voor bleef. Landgenote Han Wang pakte het brons.

De 23-jarige Freitag is Nederlands kampioen op de 1- en 3- meterplank. Celine van Duin wist zich eerder niet te kwalificeren voor de eindstrijd.

Arrestaties om serie inbraken bij ouderen

Met de arrestatie van vier verdachten in Gouda, Moordrecht en Leeuwarden denkt de politie een einde te hebben gemaakt aan een reeks van tientallen inbraken bij ouderen, gehandicapten en andere hulpbehoevenden. De vier zijn dinsdag opgepakt in hun woningen en zitten vast, meldt de politie.

De politie startte dit voorjaar een onderzoek naar de inbraken. De verdachten in de leeftijd van 19 tot 22 jaar gingen volgens de politie in wisselende samenstelling te werk.

Zij worden individueel verdacht van het plegen van twee tot vijf inbraken, die vooral in het noorden en zuiden van Nederland plaatsvonden.

De vier verdachten worden nog verhoord en worden vrijdag voorgeleid aan een rechter-commissaris. De politie verwacht de komende tijd meer arrestaties in de zaak te verrichten.

Israël en VS niet bij inauguratie Rouhani

Iran heeft alle landen behalve de Verenigde Staten en Israël uitgenodigd om op 4 augustus de inauguratie van Hasan Rouhani als president bij te wonen. Dat heeft het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag meegedeeld.

Een woordvoerder zei zondag dat alle wereldleiders waren uitgenodigd, maar dinsdag maakte hij duidelijk dat die van de VS niet welkom zijn. Verder erkent Iran Israël niet.

Rouhani heeft aangekondigd een 'gematigde weg' te willen volgen. Ook heeft hij meer openheid beloofd over het nucleaire programma van Iran. Rouhani werd op 14 juni met een grote meerderheid tot opvolger van Mahmoud Ahmadinejad gekozen.

Beslag gelegd op panden Ruud Gullit

De Belastingdienst heeft dinsdagochtend beslag laten leggen op drie panden van Ruud Gullit in Amsterdam. Dat schrijft de website Bekendeburen.nl. Gullit zou, na verschillende aanmaningen, geen inkomstenbelasting hebben betaald over 2010.

Een van de panden is het huis waar Gullits ex Estelle woont met de kinderen. De Belastingdienst heeft het recht om de woningen te verkopen, in welk geval Estelle op zoek zou moeten naar andere woonruimte. Twee andere appartementen waarop beslag ligt, staan te koop.

De 50-jarige Gullit betreurt de situatie, zo laat hij weten aan RTL Boulevard. "In het kader van de financiële afwikkeling van de echtscheiding heeft de Belastingdienst deze stap genomen. Ik betreur dit en doe alles binnen mijn mogelijkheden om dit zo snel mogelijk op te lossen."

Vorig jaar zomer werd bekend dat Ruud en Estelle na een huwelijk van twaalf jaar gingen scheiden. Ze hebben samen twee kinderen: dochter Joelle en zoon Maxim.

Michelle Obama stapt politieke arena in

Niet alleen president Barack Obama, ook zijn vrouw Michelle weet dat ze nog hooguit drieënhalf jaar in het Witte Huis woont. De populaire first lady neemt daarom meer hooi op haar vork. Ze wil zich in de tweede termijn van haar man sterk maken voor strengere wapenwetten en de kansen voor kinderen zich te ontplooien.

Haar eerste vier jaar als presidentsvrouw bond Michelle Obama de strijd aan met de vetzucht die steeds meer Amerikaanse kinderen in zijn greep heeft. Ook spande ze zich in voor de gezinnen van oorlogsveteranen. De first lady hield het weloverwogen bij bescheiden, weinig omstreden onderwerpen en noemde zich de 'oppermoeder' naast opperbevelhebber Barack.

In mei mengde Michelle zich in het felle debat over de wapenwetgeving. Op een middelbare school in Chicago wees ze erop dat de VS hun kinderen verplicht zijn het wapenbezit aan banden te leggen. De school verloor het afgelopen jaar meerdere leerlingen door incidenten waarbij vuurwapens in het spel waren.

Dinsdag snijdt de first lady een ander heikel thema aan. Ze spreekt op de jaarvergadering van een belangenorganisatie van latino's over immigratie.

Michelle Obama is nog een stuk populairder dan haar man Barack. Twee derde van de Amerikanen heeft vertrouwen in de presidentsvrouw.

Sultan Oman verleent gratie aan betogers

Sultan Qaboos bin Said al Said van Oman heeft dinsdag gratie verleend aan veertien mensen die waren opgepakt voor deelname aan betogingen tijdens de Arabische Lente in 2011. Ze hadden straffen gekregen die varieerden van dertig maanden tot vijf jaar.

De regering van Oman kwam de betogers een klein beetje tegemoet. Zo werden verkiezingen geïntroduceerd voor lokale raden, die echter geen directe macht hebben en alleen een adviserende rol vervullen.

Naast Sultan is Qaboos tevens minister-president, minister van Defensie en van Buitenlandse Zaken. Qaboos kwam in 1970 aan de macht door een staatgreep tegen zijn vader te plegen.

Duits dievenpaar steelt peperdure bontjas

Een dievenpaar in Duitsland heeft ondanks de tropische temperaturen al voorbereidingen getroffen op de winter. In Frankfurt ging het tweetal met een peperdure jas van sabelmarter aan de haal. Aan de bontjas hangt een prijskaartje van dertigduizend euro, aldus de politie dinsdag.

De vrouw van het stel hield maandag een verkoopster in een bontwinkel aan de praat, waarop haar partner van de gelegenheid gebruik maakte om de bontjas te ontvreemden. Van het tweetal ontbreekt ieder spoor.

Besluit schaatstempel valt uiterlijk zaterdag

De KNSB en NOC*NSF hebben tot en met zaterdag de tijd om te besluiten waar het nieuwe nationale schaatscentrum komt. Dat meldt een woordvoerder van de sportkoepel dinsdag. Thialf in Heerenveen, de Icedome in Almere en het Transportium in Zoetermeer willen de belangrijkste schaatstempel van Nederland worden.

De rechtbank in Utrecht bepaalde vrijdag in een door Icedome aangespannen kort geding dat binnen vijf dagen een besluit moest vallen. Die termijn gaat echter pas in op het moment dat het vonnis aan de partijen is overhandigd. Dat is maandag gebeurd, laat de zegsman weten.

Het aanwijzen van de nieuwe topsportlocatie leidde al tot veel commotie. Nadat een rapport was uitgelekt waarin Almere de voorkeur kreeg en een stevige Friese lobby op touw was gezet, besloot de KNSB een nieuw onderzoek in te stellen. De rechter oordeelde evenwel dat de eerder gemaakte procedureafspraken gehandhaafd blijven.

Thialf, dat momenteel de belangrijkste schaatswedstrijden huisvest, gaat grondig renoveren. De andere gegadigden zijn van plan een nieuw stadion te laten verrijzen.

Yolanthe staat open voor triootje

Yolanthe Sneijder-Cabau zegt niet bij voorbaat 'nee' tegen een triootje. "Ik ben niet zo'n vrouw die bij voorbaat 'nooit' zegt", doet de 28-jarige voetbalvrouw uit de doeken in Grazia.

Voorlopig denkt Yolanthe echter niet dat zij en echtgenoot Wesley snel de lakens met een ander delen. "Wes en ik zijn heel gek samen en hebben op dit moment nog genoeg aan elkaar. Maar stel je voor dat hij dat over een paar jaar heel graag zou willen. Misschien komt er een moment dat we het leuk vinden, maar nu wil ik het liefst gewoon lekker samen."

Of die derde persoon een man of vrouw moet zijn, laat Yolanthe in het midden. Wel vertelt ze ooit te hebben geëxperimenteerd met een dame. "Daar schaam ik me niet voor. Verliefde gevoelens heb ik niet voor haar gehad. Als we dronken waren, probeerden we wat dingen uit."

Nu ze eenmaal getrouwd is, is het over met het experimenteren. "Ik ben heel trouw aan mijn man. Wesley geeft me genoeg aandacht, dus waarom zou ik dat ergens anders zoeken?"

Yolanthe vindt dat mensen een verkeerd beeld van haar hebben. "Ik heb weleens gehoord dat mensen denken dat ik een flirt ben, omdat ik vrolijk en open ben, maar dat is gewoon mijn karakter." De voetbalvrouw vindt zichzelf absoluut geen flirt. "Ik ben eerder het klassieke type dat vindt dat een man mij moet veroveren en niet andersom."

Voordat Yolanthe eeuwige trouw beloofde aan Wesley, had ze 'weleens een zomerflirt'. "Maar verder dan kussen ging dat niet. Van onenightstands ben ik niet, ik heb altijd relaties gehad. Ik was 13 toen ik mijn eerste serieuze relatie had, die duurde vijf jaar. Daarna ben ik anderhalf jaar vrijgezel geweest. Dat was mijn langste tijd alleen, in die periode was ik extreem gefocust op mijn werk."

Tanks met water naar Texel om dreigend watertekort

Waterleidingmaatschappij PWN stuurt sinds dinsdag twee keer per dag tien tankwagens met elk dertigduizend liter drinkwater naar Texel. PWN doet dit omdat een van de twee onderzeese waterleidingen vanaf het vasteland naar Texel is gebroken.

Ondertussen is het vanwege de vakantie extra druk op het eiland, terwijl Nederland zich vermoedelijk middenin een hittegolf bevindt, meldt het waterleidingbedrijf dinsdag. Normaal bestaat de plaatselijke bevolking uit ongeveer veertienduizend mensen. Vanwege de grote stroom aan vakantiegangers naar het eiland, verblijven er momenteel echter zo'n zestigduizend mensen.

Eind juni bleek een van de twee onderzeese waterleidingen in het Marsdiep te zijn gebroken. Omdat de plek waarop dit is gebeurd niet makkelijk te bereiken is, is reparatie een ingewikkelde klus, aldus PWN. De andere leiding is overigens extra gecontroleerd en bleek daarbij prima in orde te zijn.

Het water dat de tankwagens aanvoeren, gaat vanaf het vasteland naar de voorraadkelder in Den Burg om de watervoorraad aan te vullen. Op Texel wordt daarnaast via posters en flyers aan bewoners en gasten gevraagd spaarzaam om te gaan met water.

Verdun verschijnt eind van de zomer

Het schietspel Verdun moet eind deze zomer op het online distributienetwerk Steam uitkomen. Dat heeft de Nederlandse gamestudio M2H aan gamevakblad Control laten weten.

Verdun is een online schietspel dat zich afspeelt in de Eerste Wereldoorlog. De game werd onlangs toegelaten via Steam Greenlight. Dit is een procedure waarbij gebruikers stemmen welke producten zij graag op het platform willen zien.

Een gratis testversie is momenteel te downloaden op Steam.


Verdun verschijnt eind van de zomer

Vrouw (20) bang voor kaas

Wie een keer met de 20-jarige Engelse studente Sammy Jenkins een beschuitje wil eten, wordt aangeraden daar geen kaas op te doen. De dame lijdt namelijk aan turofobie, oftewel angst voor kaas. 

Dat schrijft de Sun. Volgens het meisje heeft ze veel last van de aandoening. Zo verlaat ze de kamer als er op een feestje kaas wordt geserveerd of bijvoorbeeld pizza wordt gegeten.

"Ik solliciteerde ooit bij [supermarktketen] Waitrose en ze vertelden me dat het ging om een plek op de kaasafdeling. Ik moest de telefoon ophangen. Het was heel genant. Ik weet dat ik mijn angst moet overwinnen."

De studente uit Bournemouth, Dorset zoekt professionele hulp.  

Nog geen contractverlenging Kittel

Marcel Kittel heeft zijn contract bij Argos-Shimano toch nog niet verlengd. Gisteren bracht de Nederlandse wielerformatie naar buiten dat het de Duitse sprinter tot 2016 vastgelegd had, maar het team was te voorbarig, zo liet de manager van de Duitser weten. De partijen zijn nog in gesprek.

Een woordvoerder van Argos-Shimano geeft tegenover NUsport de vergissing toe. "Het bericht over het nieuwe contract was niet door iemand vanuit de ploeg op onze Facebookpagina gezet, maar zover ik begrepen heb door iemand vanuit de sponsor. Die dacht dat het al zover was."

Een contractverlenging is voor de viervoudig Touretappewinnaar wel aanstaande. "Er moeten nog wat punten besproken worden, maar Marcel wil bij ons blijven. Ik geloof niet dat er iets met andere ploegen speelt. Hij heeft bovendien nog een contract tot eind volgend jaar, dus hij kan ook niet zomaar weg."

Aanhoudingen na verdrinken jongen in Amsterdam

De politie heeft maandag na de verdrinking van een 5-jarige jongen in Amsterdam twee aanhoudingen verricht. Het gaat om een 21-jarige man en een 42-jarige vrouw die het kind onder hun hoede hadden. De politie onderzoekt of zij wel voldoende toezicht hebben gehouden.

De man en vrouw begeleidden zes kinderen bij hun bezoek aan een strandje aan de Bert Haanstrakade in de wijk IJburg. Het slachtoffer ging op een gegeven moment kopje onder en kwam niet meer boven. Hij overleed later in een ziekenhuis.

De aangehouden man en vrouw zijn verhoord, net als een aantal getuigen. Ze zijn later weer vrijgelaten.

Historische moskee Al-Walid in Syrië verwoest

De strijd die in Syrië woedt heeft het zoveelste slachtoffer geëist. Maar deze keer was het niet een onschuldig mens die ten onder ging tenmidden van het geweld, maar een gebouw. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldt namelijk dat de Khalid Ibn Al-Walid-moskee vernield is.

De moskee staat in de Syrische stad Homs, een stad die in handen is van de rebellen maar belegerd wordt door het Syrische leger. Het waren projectielen van die laatsten die de moskee, reeds deels beschadigd door de strijd, voorgoed naar de gallemiezen hielpen.

In de moskee stond het mausoleum van de 7e-eeuwse krijgsheer Khalid Ibn Al-Walid. Hij wordt door soennieten gezien als één van de grootste veldheren ooit. Een anonieme Syriër verwoordt de verontwaardiging: "Ik wil Arabieren en moslims vragen, hoe kun je Allah nog onder ogen komen nadat Khalid bin Walids heiligdom vernietigd is? Waarom hebben jullie het belegerde Homs verlaten?"

Khalid Ibn Al-Walid (592-642) was lid van de stam der Koeraish, die vijanden waren van Mohammed. Zijn eerste wapenfeit was dan ook het verslaan van het moslimleger in de slag bij Oehoed. Hij bekeerde zich echter tot de islam, werd een gezel van Mohammed en kreeg het bevel over het leger.

Onder Al-Walid kwamen de islamitische veroveringen goed op stoom. Hij verenigde Arabië en veroverde Mesopotamië. Zijn grootste overwinning vond plaats bij Yarmoek, toen hij een Byzantijns leger versloeg dat naar schatting vier tot tien keer zo groot was als het zijne. Daarmee veroverde hij effectief de Levant.

Eerbetoon aan Van der Plas in Letterkundig Museum

De zondag overleden journalist, schrijver en dichter Michel van der Plas krijgt een kleine tentoonstelling in het Letterkundig Museum. Het Haagse museum toont een verzameling foto's, brieven en rijmprenten van de auteur. Ook is van zijn hand een kenschets van zijn vriend Godfried Bomans te zien. De expositie is sinds dinsdag te bezoeken.

Van der Plas, een pseudoniem van Ben Brinkel, debuteerde in 1947 met de bundel Dance for You. Hij werkte 43 jaar als redacteur voor Elsevier en schreef biografieën van onder anderen Wim Sonneveld en Frans Halsema. Na een lang ziekbed overleed hij zondagochtend op 85-jarige leeftijd.

Tijdens zijn leven werd Van der Plas diverse keren bekroond. Zo ontving hij de Jan Campertprijs en de Tollensprijs en ontving hij een eredoctoraat aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 2004 werd hij commandeur in de pauselijke Gregoriusorde.

Inspectie scherp op mondzorg in ouderenzorg

De kwaliteit van de mondzorg binnen de ouderenzorg is onvoldoende. Dat blijkt uit signalen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gekregen. Daarom gaat de inspectie tussen nu en het einde van het jaar bij inspectiebezoeken extra aandacht besteden aan mondzorg. Dat heeft de IGZ dinsdag gemeld.

Een slechte mondgezondheid kan grote gevolgen hebben voor ouderen. Het kan leiden tot pijn, ontstekingen en zelfs tot ondervoeding.

Verpleeg- en verzorgingshuizen zijn voor bepaalde bewoners verantwoordelijk voor het leveren van goede mondzorg.

Meldlijn Zomerhitte voor werken in de warmte

Werknemers die deze warme zomerdagen moeten doorwerken in te hete omstandigheden, kunnen zich melden bij FNV Bondgenoten. De vakbond heeft een speciale Meldlijn Zomerhitte gelanceerd om klachten te verzamelen.

Met deze informatie kunnen wij krachtiger en doelgerichter optreden, liet FNV Bondgenoten dinsdag weten. "In overleg met de werkgever valt meestal al veel te verbeteren. Bijvoorbeeld door wat vaker pauze te nemen in koelere ruimtes, te zorgen voor extra ventilatie en bepaalde warmte producerende apparaten uit te zetten."

Enkele jaren terug bleek uit onderzoek van de bond dat circa 2,5 miljoen mensen wel eens met werken in extreme hitte te maken hebben.

Meldlijn Zomerhitte voor werken in de warmte
Meldlijn Zomerhitte voor werken in de warmte (Foto: ANP)

[WK] Okimoto pakt goud op tien kilometer

Poliana Okimoto heeft bij het WK zwemmen in Barcelona goud veroverd op de tien kilometer open water. De Braziliaanse kwam binnen na 1:58.19 uur. Ze nam daarmee revanche voor de vijf kilometer, waarop ze als tweede eindigde.

De 30-jarige Okimoto bleef na een sterke eindsprint landgenote Ana Marcela Cunha en de Duitse Angela Maurer voor. Zaterdag moest ze de Amerikaanse Haley Anderson nog voor zich dulden. Cunha viel toen ook in de prijzen.

Van Gerner mist mogelijk WK turnen

Het is twijfelachtig of Céline van Gerner eind september fit is voor de wereldkampioenschappen turnen. De achttienjarige Van Gerner moet deze week een operatie aan de enkel ondergaan.

Na de ingreep moet Van Gerner tien dagen rust nemen, vervolgens gaat de enkel vier weken in het gips. ''Na de Olympische Spelen was het nog niet zo eenvoudig om de draad weer op te pakken, het is dan ook ontzettend zuur dat deze blessure zich aandient terwijl ik net weer lekker bezig was. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik deze tegenslag ga overwinnen samen met de mensen om me heen", aldus de turnster.

Van Gerner werd vorig jaar bij de Olympische Spelen in Londen twaalfde op de meerkamp, de beste prestatie van een Nederlandse turnster ooit.

GP van Oostenrijk terug op F1 kalender

Vanaf 2014 zal er weer een GP van Oostenrijk worden verreden. Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft hierover een akkoord gesloten met Red Bull-baas Dieter Mateschitz.

De race zal verreden worden op de Red Bull Ring bij Spielberg, voorheen bekend als de Österreichring en de A1-Ring. Hier werd in 2003 voor het laatst een Formule 1-race verreden. Deze werd destijds gewonnen door Michael Schumacher.

Naast de terugkeer van Oostenrijk staan er volgend jaar ook twee nieuwe races op de Formule 1-kalender, namelijk die van New Jersey en Rusland.

Massale uittocht Nederlandse vakantiegangers

Nederlanders gaan komend weekend massaal op vakantie. Niet alleen beleeft Schiphol vrijdag de drukste dag van het jaar met 178.000 aankomende en vertrekkende passagiers, ook op de wegen naar Europese vakantiebestemmingen verwacht de ANWB drukte. Volgens de toeristenbond gaan in totaal een miljoen Nederlanders op vakantie.

Schiphol zet extra personeel in om de vakantiedrukte op te vangen. Ook lopen er volgens een woordvoerder van de luchthaven entertainers rond om het lange wachten draaglijk te maken. Reizigers wordt geadviseerd op tijd naar Schiphol te komen.

De ANWB verwacht vooral drukte op de wegen naar het zuiden in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. In Frankrijk verwacht de toeristenbond vooral drukte op de rondweg van Parijs en op de A7 en A9 door de Rhônevallei. Vanwege werkzaamheden in Duitsland worden er files verwacht op de A5 tussen Frankfurt en Karlsruhe en de snelwegen rond Neurenberg en München.

Vakantiegangers moeten volgens de ANWB in Zwitserland rekening houden met oplopende wachttijden voor de Sint Gotthardtunnel. Ook is de kans groot op files op de A2 tussen Luzern en Chiasso. Ook in Italië en Oostenrijk is er kans op oponthoud.

Franse politicus in defensief om Hitler-opmerking

De Franse parlementariër en locoburgemeester van het stadje Cholet, Gilles Bourdouleix, heeft het aan de stok gekregen met een regionale krant, die uit zijn mond een schofferende opmerking over zigeuners optekende. De krant Courrier de l'Ouest meldde maandag dat Bourdouleix een dag eerder over een groep zigeuners in zijn district had gezegd dat 'Hitler er misschien niet genoeg vermoord heeft'.

Bourdouleix ontkende dat hij dergelijke grove woorden had gebezigd, waarna Courrier de l'Ouest prompt het audiofragment met de uitlatingen van de locoburgemeester publiceerde. Dinsdag betichtte Bourdouleix de krant van 'manipulatie' en zei hij dat hij er ingeluisd is. In een interview met de tv-zender iTELE zei Bourdouleix dat hij in de opname slechts de woorden had herhaald van een journalist, die hij dreigde met een paar ferme oorvijgen.

Ondertussen is van het Franse ministerie van binnenlandse zaken het nadrukkelijke voorstel gekomen dat Bourdouleix zijn excuses aanbiedt.

Winterjas nekt winkeldief

Een winkeldief die maandagmiddag zijn slag probeerde te slaan in een supermarkt in Tilburg is snel door de mand gevallen toen hij direct bij binnenkomst al de aandacht van het personeel trok. De man droeg een dikke winterjas, waarna het vermoeden rees dat hij op dievenpad was.

Toen de man de winkel wilde verlaten, bleek dat dat vermoeden juist was. Uit zijn jas toverde de bedrijfsbeveiliging een fles bananencocktail die niet afgerekend was, zo meldt de politie dinsdag.

Bij zijn staandehouding werd de man ook nog eens agressief en begon hij wild om zich heen te slaan en te schoppen. Hij moest uiteindelijk door meerdere mensen in bedwang worden gehouden voordat de politie arriveerde.

Drie jaar cel voor doodsteken dochter (16)

De 43-jarige vrouw die in januari haar dochter doodstak in IJsselstein moet drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar cel geëist tegen Chahira ben M. voor doodslag.

Mirjam Abarkan werd 2 januari in haar ouderlijk huis in de Utrechtse plaats in hart en buik gestoken met een mes. Aanleiding van de ruzie voorafgaand aan de steekpartij waren berichten die de moeder las op de telefoon van het meisje. Er zouden al langer spanningen in het gezin zijn vanwege de westerse levenshouding van het meisje van Marokkaanse afkomst. Zo noemde ze zichzelf Mirjam, terwijl ze eigenlijk Maryam heette.

Op de dag dat de moeder haar 'sterk puberende' dochter neerstak, had ze volgens de rechtbank 'in opperste radeloosheid' een mes gepakt. De moeder wilde dat haar dochter haar zou neersteken, maar Mirjam trok haar moeder naar zich toe, waardoor het mes in haar buik terechtkwam. Vervolgens schreeuwde het meisje kwetsende en confronterende dingen naar haar moeder, waarna de moeder haar kind 'in een gemoedsopwelling' in de borst stak.

De rechtbank kwam tot een lagere straf dan de eis van justitie omdat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook is meegewogen dat de vrouw 'enorme spijtgevoelens' heeft en dat het gezin niet alleen een dochter kwijt is, maar ook de 'liefdevolle en betrokken' moeder.

Het Openbaar Ministerie weet nog niet of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. "Het is natuurlijk wel een groot verschil met de eis", reageert een woordvoerder. "Je ziet dat de rechtbank de omstandigheden anders heeft meegewogen. Maar de officier wil het vonnis eerst goed bestuderen voor een beslissing wordt genomen."

'NAM te traag met claims aardbevingen'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) handelt schadeclaims van gedupeerden van de aardbevingen in Groningen veel te langzaam af. Dat stelt SP-Kamerlid Paulus Jansen dinsdag. De schokken worden veroorzaakt door gaswinning van de NAM.

Jansen wil dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) de NAM tot haast dwingt met het afhandelen. "We zijn een jaar verder en pas dertig procent van de ruim achtduizend meldingen is afgehandeld", stelt Jansen in een verklaring.

"Minister Kamp beloofde eerder dat schademeldingen snel zouden worden afgehandeld. Ik weet niet wat hij snel vindt, maar ik vind dit veel te traag."

Jansen wil dat de NAM een tandje bijschakelt en dat Kamp zo nodig strenge afspraken met het bedrijf maakt. "Maximaal drie maanden om de schade na een beving op te nemen en maximaal een halfjaar voor de totale afhandeling, tenzij er een contra-expertise is aangevraagd. Dat is voor alle betrokkenen een eerlijke termijn."

In het noorden van Groningen komen regelmatig lichte aardschokken voor. Sinds vorig jaar augustus, toen een beving van 3,4 op de schaal van Richter werd gemeten, is er steeds meer aandacht voor de bevingen. Zo werd een onderzoek ingesteld naar het gevaar van de schokken.

Rockstar vernieuwt rechten Agent

Gamestudio Rockstar heeft het handelsmerk op de gamenaam Agent vernieuwd. Dat schrijft website Siliconera. De Playstation 3-game werd in 2009 op de E3-beurs in Los Angeles onthuld waarna er niets meer van werd vernomen.

In Agent kruipen spelers in de huid van een spion tijdens de Koude Oorlog. De game is aangekondigd voor Playstation 3, maar aangezien de Playstation 4 eind jaar verschijnt, lijkt een release op de nieuwere spelcomputer van Sony een logische stap.

Rockstar werkt momenteel aan Grand Theft Auto 5. Deze game moet op 17 september voor Xbox 360 en Playstation 3 verschijnen.


Rockstar vernieuwt rechten Agent (Foto: Novum)

Aangescherpte pitsregels bekrachtigd

De World Motor Sport Council van de FIA heeft de aangescherpte regels in de pitsstraat bekrachtigd. Vanaf de Grand Prix van Hongarije is de maximum snelheid teruggebracht van 100 naar 80 kilometer per uur, een regel die eigenlijk volgend jaar pas in zou gaan.

Aanleiding voor de versnelde invoering van de verlaging van de snelheid is een incident tijdens de Grand Prix van Duitsland waarbij een cameraman ingehuurd door Formula One Management geraakt werd door een loszittend wiel van de bolide van Mark Webber. Ook mogen cameramensen tijdens races alleen maar vanaf de pitmuur filmen en moeten alle teamleden die tijdens een stop aan een F1-bolide werken vanaf nu verplicht helmen dragen.

Eerste verkoopcijfers Ouya-games niet indrukwekkend

De actiegame Towerfall is met tweeduizend verkochte exemplaren de succesvolste game voor de Ouya-spelcomputer tot nu toe. Nimble Quest deed het met 122 verkochte exemplaren een stuk minder goed. Dat blijkt uit de eerste verkoopcijfers op gamewebsite Edge Online. De Ouya is sinds eind juni verkrijgbaar.

Ondanks de kleine aantallen zijn de meeste ontwikkelaars tevreden met de Ouya. "Ik beveel de Ouya elke ontwikkelaar van harte aan. Vergeleken met andere platformen verdien je minder geld, maar het is heel gemakkelijk om een game in de online winkel te krijgen", aldus Nimble Quest-ontwikkelaar David Mash in gesprek met Edge Online.

De Ouya is een spelcomputer die draait op het besturingssysteem Android. Games worden gedownload in een online shop. Games voor de Ouya worden op de televisie gespeeld met een controller in de hand.


Eerste verkoopcijfers Ouya-games niet indrukwekkend (Foto: Novum)

Atari bezig met veiling intellectueel eigendom

Veel van Atari’s intellectueel eigendom is verkocht tijdens een faillissementveiling in Amerika. De Amerikaanse tak van Atari had al in mei aangekondigd dat ze plannen hebben om het intellectueel eigendom te veilen, met aangekondigde prijzen van bijvoorbeeld Rollercoaster Tycoon voor $3.500.000 en Test Drive voor $1.500.000.

Het is nog niet duidelijk of deze twee intellectueel eigendommen al verkocht zijn, maar er is wel ander intellectueel eigendom dat officieel verkocht is. De lijst tot nu toe:

  • Backyward Sports franchise – Epic Gear LLC
  • Battlezone franchise – Rebellion Interactive Games Limited
  • Humungous franchise / Fatty Bear’s Birthday Surprise / Math Gran Prix – Tommo
  • Master of Orion franchise – Wargaming world limited
  • Moonbase Commander franchise - Rebellion Interactive Games Limited
  • Star Control franchise – Stardock Systems Inc
  • Total Annihilation franchise – Wargaming World Limited

In de lijst zien we dat Master of Orion en Total Annihilation aan Wargaming verkocht zijn, dit is de studio die we onder andere kennen van het populaire World of Tanks.

Stardock, ontwikkelaar van Galactic Civilizations, heeft Star Control overgenomen. Ze hebben in een interview met online gamemagazine Joystiq al laten weten enthousiast te zijn over het ontwikkelen van een nieuwe Star Control-game. Brad Wardell, chief executive van Stardock, heeft het volgende te vertellen:

“We zijn erg enthousiast om een nieuwe Star Control game te mogen maken. We neigen naar de beslissing om er een XCOM-achtige reboot van te ontwikkelen waarbij we gebruik maken van Star Control 2 als inspiratie bron. Door de spellenreeks á la XCOM te gaan rebooten, kunnen we een leuk en grappig ruimteavonturen-spel op de markt brengen. We hopen zo veel mogelijk van de originele ontwerpers en ontwikkelaars bij het project te betrekken. Het is belangrijk voor ons dat we Star Control zo veel mogelijk bij de eerdere delen laten aansluiten.”

atari
Atari

Liesveld fluit duel om Johan Cruijff Schaal

Scheidsrechter Richard Liesveld fluit zaterdag het duel om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en AZ. Voor het eerst tijdens een officiële wedstrijd in Nederland krijgt de arbiter steun van vijf assistenten. Dat maakte de KNVB dinsdag bekend. De 40-jarige Liesveld was vorig jaar nog de vierde man tijdens de seizoensopener.

Dave Goossens en Hessel Steegstra zijn de grensrechters in de Arena, Dennis Higler is de vierde official en Reinold Wiedemeijer en Ed Janssen staan Liesveld naast de doelen bij. Met de steun van de extra officials verwacht de bond een toename van het aantal juiste beslissingen in vooral het strafschopgebied.

Landskampioen Ajax en bekerwinnaar AZ trappen zaterdag om 20.00 uur af in Amsterdam.

Vervolg Fight Club komt in stripvorm

De 51-jarige Amerikaanse schrijver Chuck Palahniuk, onder meer bekend van de moderne klassieker 'Fight Club', heeft bevestigd dat er een vervolg op het in 1999 verfilmde verhaal gaat komen in de vorm van een reeks stripboeken.

Dat schrijft het AD dinsdag. In een vraaggesprek met fansite chuckpalahniuk.net vertelt hij momenteel om de tafel te zitten met tekenaars van Marvel, DC en Dark Horse. Palahniuk legt uit dat het verhaal niet nogmaals wordt verteld, maar dat de stripboeken een vervolg zullen worden:

"Het zal waarschijnlijk een serie aan stripboeken worden die het verhaal tien jaar na het ogenschijnlijke einde van Tyler Durden oppikken. Tyler vertelt nu het verhaal, zich in Jack schuilhoudend, een comeback voorbereidend. Jack heeft geen idee, Marla is verveeld. Hun huwelijk is gestrand op de rotsige kusten van midlifecrisis en randstedelijke saaiheid."

"Pas als hun kleine zoontje gekidnapt wordt nadat Tyler zich weer heer en meester maakt van Jacks lichaam, gaat Jack voor het eerst in tien jaar weer op in de wereld van Mayhem."

Lunch met Van Dis tijdens Film by the Sea

Tijdens het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen kunnen bezoekers dit jaar lunchen met hun favoriete schrijver. Voor het eerst organiseert het festival zes literaire lunches met onder meer Herman Brusselmans, Adriaan van Dis en Tommy Wieringa. Dat liet de organisatie dinsdag weten.

Tijdens het middageten schuiven de auteurs aan bij de gasten en lezen ze hen voor. Van zondag 15 september tot en met vrijdag 20 september neemt elke dag een andere schrijver plaats aan de lunchtafels in het Festivalpaviljoen bij Cinecity.

Lunch met Van Dis tijdens Film by the Sea
Lunch met Van Dis tijdens Film by the Sea (Foto: ANP)

Lucasfilm ontkent vertrek Star Wars-regisseur

Filmmaatschappij Lucasfilm ontkent hardnekkige geruchten dat J.J. Abrams zou zijn opgestapt als regisseur van Star Wars: Episode VII. De filmmaker zou ontevreden zijn over de vele draaidagen in Groot-Brittannië, waarbij hij met zijn hele gezin moest verhuizen.

"Dit gerucht is onwaar", laat Lucasfilm weten aan entertainmentsite IGN. "JJ heeft het fantastisch naar zijn zin en wil nog steeds volgend jaar beginnen met de opnames." Volgens de laatste officiële berichten sleutelt Abrams met scenarist Michael Arndt aan het scenario.

De geruchten zijn niet helemaal uit de lucht gegrepen. Abrams liet vorige maand openlijk weten de opnames in Engeland inderdaad ongemakkelijk te vinden vanwege de familiaire rompslomp. Lucasfilm hield echter voet bij stuk.

Een andere reden die steeds wordt geopperd is dat Abrams simpelweg geen tijd heeft om volgend jaar Episode VII te schieten. Dan staat namelijk ook het volgende deel van Star Trek op het programma, en dat is zelfs voor Abrams wat veel van het goede. Hij zou dan een van de regieklussen moeten teruggeven. Ook Abrams heeft tijdens interviews geen duidelijkheid gegeven over deze kwestie.


Lucasfilm ontkent vertrek Star Wars-regisseur (Foto: Novum)

Superschurk Thanos in Guardians of the Galaxy

Thanos gaat zijn opwachting maken in de stripverfilming Guardians of the Galaxy. Dat bevestigde Marvel-topman Kevin Feige tegenover entertainmentsite IGN. "Thanos is in Guardians te zien als het meesterbrein." De superschurk dook al eventjes op tijdens de laatste seconden van de vorig jaar verschenen superheldenfilm The Avengers, waarna allerlei geruchten losbarstten.

"Thanos bestaat eigenlijk in zijn geheel eigen universum, apart van alle andere personages", gaat Feige verder. "We hebben nog voor vele jaren grootse plannen met hem."

Guardians of the Galaxy gaat over een ander team dan de Avengers dat ook het universum verdedigt. Waar de Avengers nog enigszins geworteld zijn in de realiteit, ligt bij de Guardians de nadruk wat meer op de humor. Marvel heeft er nooit een geheim van gemaakt de twee series aan elkaar te willen koppelen. Thanos is het eerste personage dat in beide filmreeksen te zien is.

In de stripverhalen is Thanos de rechterhand van Dood, die de kosmos weer in balans moet brengen. Volgens Dood zijn er meer levenden dan doden, wat betekent dat Thanos de helft van de populatie van het heelal moet afslachten.

Guardians of the Galaxy staat gepland voor volgend jaar. Tot de cast behoren onder anderen Benicio del Toro, Glenn Close en Zoe Saldana.


Superschurk Thanos in Guardians of the Galaxy (Foto: Novum)

Spike Lee vraagt geld van publiek voor nieuwe film

Spike Lee schakelt crowdfunding in om zijn nieuwe film gefinancierd te krijgen. Hij probeert via de website Kickstarter 1,25 miljoen dollar bij elkaar te kunnen sprokkelen. De regisseur heeft het project maandag online gezet en de teller staat inmiddels op bijna vijftigduizend dollar.

"Het filmklimaat is veranderd", zegt Lee in het promotiefilmpje op de website van Kickstarter. "Voor een onafhankelijk filmmaker is de enige manier om jouw visie op het scherm te krijgen zelf het geld op tafel te leggen." Daarom schakelt Lee de hulp van zijn filmpubliek in. "Help me alsjeblieft mijn nieuwe film te maken."

De nog titelloze film gaat over de verslavingsgevoeligheid van mensen. "Deze film gaat over de verslaving aan bloed", vertelt Lee. "Er zit ook veel seks in." Lee laat aan filmblad Variety weten dat het niet om een vampierfilm gaat.

De Amerikaanse regisseur is geïnspireerd geraakt door de verfilming van de tv-serie Veronica Mars, die via crowdfunding 5,7 miljoen dollar bij elkaar kreeg. Zach Braff wist via Kickstarter 3,1 miljoen dollar op te halen voor zijn romantische komedie Wish I Was Here.

Voor de geldschieters valt er ook wat te halen. Zo krijgen mensen die meer dan 250 dollar storten een kaartje voor de première. Wie meer dan tienduizend dollar doneert, wordt door Lee mee uit eten genomen. Daarna mag de investeerder naast de regisseur een wedstrijd bekijken van zijn favoriete basketbalteam The Knicks.

Lee is een van de eerste bekende Hollywoodregisseurs die via crowdfunding een film hoopt te kunnen produceren. Zijn actiefilm Oldboy, een remake van de gelijknamige Zuid-Koreaanse film, komt uit in november.


Spike Lee vraagt geld van publiek voor nieuwe film (Foto: Novum)

Extra kaarten Lowlands in vier minuten uitverkocht

Extra kaarten voor Lowlands waren dinsdagochtend binnen vier minuten uitverkocht. Dat laat een woordvoerder van concertorganisator Mojo weten aan Novum Nieuws.

Iets minder dan duizend extra kaarten gingen dinsdag in de verkoop. 81 tickets uit de zwarthandel waren ongeldig gemaakt en zijn opnieuw in de verkoop gegaan. De overige kaarten had de organisator vastgehouden om zwarthandel tegen te gaan. Het festival was in februari binnen twee uur eigenlijk al uitverkocht.

Lowlands wordt dit jaar gehouden op 16, 17 en 18 augustus. Onder meer de Editors, Nick Cave and the Bad Seeds, Tom Odell en Nine Inch Nails treden op tijdens het festival in Biddinghuizen.

[Video] Skydiver schopt honkballer in gezicht

De honkbalvereniging Hannibal Cavemen uit Missouri bedacht dat het een leuk idee zou zijn om zondag een skydiver de bal te laten brengen.

Dat ging gedeeltelijk goed. Spannende Pirates of the Caribbean-muziek klonk door het stadium, terwijl de skydiver richting het veld stuurde en naast het tweede honk landde. Helaas schopte hij bij de landing hard een speler in het gezicht. 

De speler, Mattingly Romanin, probeerde nog weg te duiken maar kwam bij de facekick ten val. Op videobeelden gaat er een 'ooooh!' door het publiek, gevolgd door gelach en de Amerikaanse standaardreactie 'oh my God.' 

Romanin speelde de wedstrijd gewoon uit. Wel tweette hij achteraf 'nog steeds niet te kunnen geloven dat het echt is gebeurd.'

Bouw raketcomplex Noord-Korea ligt stil

De bouw van een lanceerinstallatie en fabriek voor grote raketten in het noordoosten van Noord-Korea ligt al acht maanden stil. Dat blijkt na analyse van nieuwe satellietbeelden door 38 North, de website van het Amerikaans-Koreaanse instituut van de John Hopkins School of Advanced International Studies. Of het om een tijdelijke bouwstop gaat, is onbekend.

De satellietbeelden bieden de mogelijkheid tot het formuleren van enkele mogelijke scenario's. Eén zo'n theorie is dat materialen en bouwvakkers van het Tonghae-complex die vorig jaar naar elders werden gezonden om te helpen bij het repareren van grootschalige stormschade nog niet zijn teruggekeerd. Een andere mogelijkheid is dat de Noord-Koreaanse leiding heeft besloten dat het modernere Sohae-complex aan de noordwestkust volstaat voor de ontwikkeling van grotere raketten.

Een derde, met name voor het Westen interessante, mogelijkheid is dat Pyongyang het streven naar grotere raketten in de koelkast heeft gezet of zelfs helemaal heeft opgegeven.

"Als Pyongyang faciliteiten voor de lancering van grote raketten die het pas sinds 2011 begon te bouwen vaarwel zegt, kan dat grote gevolgen hebben voor het Noord-Koreaanse raketprogramma en voor de ontwikkeling van langeafstandsraketten die een nucleaire lading kunnen dragen", zegt Joel Wit, voormalig medewerker van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken en tegenwoordig redacteur van 38 North.

Een andere analist houdt rekening met de mogelijke wens in Pyongyang de ijzige banden met de buitenwereld op te warmen. "Noord-Korea kan de conclusie hebben getrokken dat er niets meer te winnen valt bij confrontatie", zei Ohm Tae-am van het Koreaanse Instituut voor Defensieanalyses in Zuid-Korea. De belabberde Noord-Koreaanse economie kan volgens hem ook hebben bijgedragen aan het besluit voorlopig geen geld meer in de bouw van geavanceerde militaire complexen te pompen.

Uit de analyse blijkt dat er geen enkel teken van activiteit meer is bij Tonghae. Het gras groeit door de fundering van een assemblagegebouw voor raketten en de aanleg van een weg naar het complex is stopgezet.

Zelfs als de bouw wordt hervat, betekent dat dat de raketten pas in 2017 klaar zullen zijn.

'Vincent van Gogh pleegde wel zelfmoord'

Vincent van Gogh is niet vermoord. Dat zegt onderzoeker Teio Meedendorp dinsdag. Samen met zijn collega Louis van Tilborgh onderzocht hij de laatste dagen van de beroemde Nederlandse kunstschilder. Zij spreken de theorie van twee Amerikaanse biografen tegen, die in 2011 stelden dat van Gogh was vermoord.

Lange tijd werd ervan uitgegaan dat Van Gogh zelfmoord pleegde, totdat Steven Naifeh en Gregory White Smith twee jaar geleden in de biografie Vincent van Gogh: The Life stelden dat Van Gogh geen zelfmoord pleegde, maar vermoord was. Die theorie deed veel stof opwaaien, vertelt Meedendorp, die als onderzoeker werkzaam is bij het Van Gogh Museum. "De theorie kwam uit de lucht vallen. Wij hadden onze twijfels over de stelling."

De kogel die Van Gogh op 27 juli 1890 raakte, zou volgens de biografen niet door de kunstenaar zelf maar door de jonge René Secrétan zijn afgevuurd. Van Gogh stierf twee dagen later, op 29 juli.

Meedendorp en Van Tilborgh bestudeerden dezelfde bronnen als de Amerikaanse biografen en publiceerden in juli een recensie in het vaktijdschrift The Burlington Magazine. "In de biografie wordt het leven van Van Gogh sterk gepsychologiseerd, waardoor de schrijvers stellen dat hij geen zelfmoord kan hebben gepleegd", zegt Meedendorp. "Terwijl de feiten allemaal wijzen op zelfmoord."

Zo hebben alle directe betrokkenen, onder wie Van Goghs broer Theo, altijd gedacht dat de schilder zelfmoord pleegde. Ook vond Theo van Gogh op het lichaam van zijn broer een brief, die, volgens Meedendorp, veel weg heeft van een afscheidsbrief. Bovendien, zo schrijven de beide onderzoekers, voelde Van Gogh zich een mislukkeling in de laatste periode van zijn leven.

Het meningsverschil over het einde van de kunstschilder wordt niet genoemd in het Amsterdamse Van Gogh Museum, vertelt Meedendorp. "Voor ons heeft Van Gogh zelfmoord gepleegd."

Piqué: "Fàbregas wil bij Barcelona blijven"

Manchester United is druk bezig Cesc Fàbregas terug naar Engeland te halen. Volgens Gerard Piqué, Cesc's teamgenoot bij FC Barcelona, kunnen de Engelsen hun pogingen beter staken. "United verspeelt haar tijd", stelt de verdediger van de Catalanen in The Sun.

"Dit is zijn thuis, hier is zijn familie en hier voetbalt hij met zijn vrienden. Hij heeft ons verteld dat hij gelukkig is en bij Barcelona wil blijven." Afgelopen seizoen speelde Fàbregas een minder grote rol dan gehoopt. Op het middenveld van Barça moest hij Xavi en Andrés Iniesta voor zich dulden.

"Fàbregas heeft er lang van gedroomd om in het eerste elftal van Barcelona te spelen en zal dat niet zomaar opgeven", aldus Piqué, die zelf ooit onder contract stond bij United. Hij speelde dertien wedstrijden voor de huidige landskampioen maar brak nooit definitief door bij de Premier League-club.

Het eerste bod op de voormalig Arsenal-speler werd afgewezen. Volgens diverse media heeft United al een tweede bod bij Barcelona op tafel gelegd. Het zou gaan om 35 miljoen euro.

Groningen neemt Chery over van ADO

FC Groningen heeft zich versterkt met Tjaronn Chery. Dat meldt de club dinsdag. De 25-jarige vleugelspeler komt over van ADO Den Haag, waar hij de afgelopen twee seizoenen speelde. Net als William Ekong en Krisztián Adorján wordt Chery dinsdagmiddag gepresenteerd in de Euroborg.

Chery doorliep de jeugdopleiding van FC Twente, maar kwam niet verder dan één optreden in het eerste elftal. Na verhuurperiodes bij SC Cambuur RBC Roosendaal, ging hij in 2010 bij Emmen aan de slag. Chery werd verkozen tot talent van het jaar in de Jupiler League en verdiende daarmee een transfer naar ADO.

Bij de Haagse club, waar hij nog een contract tot medio 2015 had, was de aanvallende middenvelder de afgelopen twee seizoenen een vaste waarde. ADO speelde met de tijdelijke komst van Jerson Cabral van FC Twente reeds in op een vertrek van Chery, die dinsdag al meetraint bij de Groningers.

Trainer Erwin van de Looi mag ook Ekong en Adorján definitief verwelkomen. De 19-jarige Ekong trainde al enige tijd mee bij Groningen. De verdediger komt over van de jeugdopleiding van Tottenham Hotspur. De Hongaarse middenvelder Adorján (20) stond onder contract bij Liverpool.

[Upd] ASO niet onwelwillend tegen idee Vos

Marianne Vos wil dat een Tour de France voor vrouwen tegelijk met de mannen wordt verreden. De Brabantse wijst op het parcours dat toch al bijna de hele dag is afgesloten. Vos begon twee weken geleden samen met collega's Emma Pooley, Kathryn Bertine en Chrissie Wellington een petitie om een vrouwenkoers te organiseren.

"Het is ideaal wanneer je de vrouwen-Tour op dezelfde data laat rijden als die van de mannen", zegt Vos op de website van haar ploeg Rabobank. "Een punt van kritiek is dat het moeilijk is om voor een tweede peloton verblijfsplaatsen te creëren, omdat het nu voor het mannen-peloton soms al moeilijk is."

"Maar wij willen concessies doen zoals bijvoorbeeld een extra verre verplaatsing of desnoods overnachten in campers", vervolgt de olympisch en wereldkampioen. Dat de mannen grotere afstanden afleggen, hoeft geen probleem te zijn. "De etappes kun je simpel inkorten door verderop te starten."

De 26-jarige Vos en haar collega's hebben informeel al contact gehad met tourorganisator ASO, maar die stond nog niet te trappelen. "Wij hadden die reactie wel verwacht, maar ik reken erop dat ze straks wel naar ons willen luisteren. Wij kunnen sterke argumenten voorleggen."

De petitie is inmiddels door meer dan zeventigduizend mensen ondertekend. In het verleden was er wel een Tour voor vrouwen, maar de laatste keer dat die werd verreden was in 2009.

Update 11.51 uur

De organisatie van de Ronde van Frankrijk, ASO, staat niet onwelwillend tegenover het plan om weer een Tour de France te organiseren voor vrouwen. De ASO heeft de initiatiefgroep voor een herintrede van de rittenkoers, opgericht door onder anderen Marianne Vos, laten weten dat ze om tafel wil om een goed economisch model te ontwerpen.

De ASO organiseerde in het verleden al een Tour de France voor vrouwen, maar stopte daar 24 jaar geleden mee omdat de kosten te hoog en de opbrengsten te laag waren. Marianne Vos startte onlangs een petitie, samen met andere wereldtoppers als Emma Pooley en Kathryn Bertine. Die werd in korte tijd door bijna 70.000 mensen ondertekend, reden genoeg voor de ASO om een gesprek aan te gaan.

Gomes 'interessante optie' voor PSV

Heurelho Gomes is zeker een optie voor PSV wanneer een van de huidige doelmannen vertrekt. Dat meldt trainer Phillip Cocu in het Algemeen Dagblad. Indien PSV deze zomer Jeroen Zoet of Przemysław Tytoń verkoopt, komt de Braziliaan in aanmerking voor een terugkeer.

"Als er iemand weggaat is Gomes zeker een interessante optie", zei de oefenmeester tegenover het medium.  Zowel Zoet als Tyton willen komend seizoen spelen. Na het oefenduel met Fenerbahçe op woensdag weten de keepers wellicht meer over wie de eerste doelman wordt.

Toch moeten er volgens Cocu nog niet teveel conclusies getrokken worden uit zijn keuze voor de basiself tegen de Turkse club. "Ik moet nu naar een basisteam toewerken. Maar het staat niet vast dat de elf die tegen Fenerbahçe starten dat ook doen tegen Zulte Waregem", aldus de Nederlander. Aanwinsten Stijn Schaars en Santiago Arias zullen hoogstwaarschijnlijk hun debuut maken in het shirt van PSV.

Gomes was vrijdagavond voor even terug in het Philips Stadion waar hij met 'Team Bommel' met 4-3 verloor van de huidige Eindhovense ploeg. Na afloop zei de 32-jarige sluitpost open te staan voor een terugkeer naar Eindhoven. "Als PSV me wil hebben dan is het makkelijk 'ja' zeggen", zei Gomes.

NS wijst voorstel ruiten in te slaan af

De NS vindt het geen goed idee dat conducteurs of passagiers van een gestrande trein voortaan de ruiten inslaan als mensen onwel worden. De suggestie die reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV dinsdag deed aan de NS is volgens het spoorbedrijf 'niet aan de orde, niet nodig' en 'erg gevaarlijk'.

Maandag strandde een trein bij Schiedam door een kapotte bovenleiding. Al snel werd het snikheet in de trein en raakten acht mensen onwel. De NS besloot in overleg met hulpdiensten de trein te evacueren.

De Maatschappij voor Beter OV stuurde dinsdag een mail aan de directie van de NS met het idee de ruiten in te slaan om voor enige natuurlijke verkoeling en zuurstoftoevoer te zorgen. Volgens de NS is het protocol bij een gestrande trein echter dat personeel de deuren aan de 'veilige kant' van de trein opent. "Het inslaan van ruiten voor frisse lucht is niet aan de orde en niet nodig en bovendien onveilig", staat in een reactie van de vervoerder.

Dat reizigers zelf ruiten moeten inslaan is volgens de NS erg gevaarlijk. Mensen kunnen zich verwonden en de veiligheid komt in het geding. Mensen zouden bijvoorbeeld op eigen houtje het spoor op kunnen lopen. "Net als in een vliegtuig heeft personeel ter plaatse de leiding en kan het beste inschatten hoe de veiligheid het beste geborgd is", aldus de NS.

Stoner gaat testen voor Honda

Tweevoudig wereldkampioen Casey Stoner gaat testrijden voor Honda. Dat maakte het Japanse MotoGP-team vandaag bekend. De 27-jarige Australiër stapt volgende week in Japan voor het eerst op de motor van Honda. Op 6 en 7 augustus staan nog eens twee testsessies op het programma.

Het nieuws voedde de speculaties over een terugkeer van Stoner, die eind vorig jaar een punt achter zijn loopbaan zette. Naar eigen zeggen heeft hij echter geen spijt van zijn besluit om te stoppen. "Maar soms mis ik het racen wel. Daarom ben ik blij dat Honda mij heeft gevraagd om een paar tests te doen in Montegi."

Stoner werd in 2007 en 2011 wereldkampioen in de MotoGP. Hij reed de laatste twee jaar van zijn carrière voor Honda.

"Iedereen wil naar Inter, ook Janmaat"

Daryl Janmaat kwam vorig jaar transfervrij over van sc Heerenveen, maar heeft zich bij Feyenoord in de kijker gespeeld van diverse topclubs. Ook Internazionale is geïnteresseerd. "Internazionale heeft belangstelling, maar tot op heden is er niets concreet", vertelt zijn zaakwaarnemer Karel Jansen tegenover diverse Italiaanse media. "Er zijn veel clubs met belangstelling, maar we hebben nog met niemand gesproken."

De rechtsback wil in principe in Rotterdam blijven, maar zou een aanbieding van de Serie A-club niet zomaar wegwuiven. "Inter is een interessante optie. Als een club concreet wordt, zullen we met Feyenoord om de tafel zitten. Maar voorlopig blijft hij in Nederland. Inter is een grote club. Iedereen wil daar naartoe, ook Janmaat. Het is echter voorbarig om er meer over te zeggen, eerst moet de belangstelling concreet zijn."

Janmaat speelde zich afgelopen seizoen in het Nederlands elftal. De verdediger maakte indruk op bondscoach Louis van Gaal met zijn spel in de Eredivisie. Indien de mandekker begin september nog steeds in Rotterdam speelt, wil Feyenoord zijn contract openbreken en verlengen.

Cillessen: "Wil het even afwachten"

Jasper Cillessen hoopt nog steeds op een vertrek van Kenneth Vermeer. De jonge sluitpost neemt geen genoegen meer met een reserverol en wacht af wat er nog gaat gebeuren. De 24-jarige doelman heeft van de clubleiding te horen gekregen dat hij alleen op huurbasis zou mogen vertrekken.

"Ik ga voor mezelf de komende tijd een en ander op een rijtje zetten", zegt de Nederlander, die uit is op speelminuten komend seizoen, tegenover het Algemeen Dagblad. De voormalig keeper van N.E.C. Nijmegen vertrekt liever niet uit Amsterdam, maar moet aan spelen toekomen.

Daarom hoopt hij nog steeds op een vertrek van zijn concurrent Vermeer. "Ik heb geen goed zicht op de transfermarkt", vervolgt Cillessen. "Maar je weet dat als de carrousel eenmaal op gang komt, het hard kan gaan. Daarom wil ik even afwachten."

Mocht Cillessen op huurbasis vertrekken, dan zou Remko Pasveer mogelijk in beeld komen bij de Amsterdammers als tweede doelman. De 29-jarige doelverdediger staat zeker open voor een overstap. "Ik heb het prima naar mijn zin bij Heracles en hoef niet per se weg. Maar het is wel zo dat de club nu nog aan mij kan verdienen. En uiteraard heb ik zeker ambities. Ik wacht dus af."

'ADO legt Lazio-belofte vast'

ADO Den Haag plukt belofte Catalin Tira weg bij Lazio Roma. De talentvolle aanvaller heeft tijdens zijn proefperiode in de Hofstad een contract afgedwongen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Naar verwachting zal de spits, die ook op linksbuiten uit de voeten kan, zijn handtekening onder een contract voor twee seizoenen zetten.

Mocht de samenwerking bevallen heeft ADO de eenzijdige optie om daar nog twee jaar aan vast te plakken. De aanvaller had bij de Serie A-club geen uitzicht op een doorbraak. In de hoop een contract af te dwingen, vloog de Roemeen naar Nederland. Als proefspeler maakte hij in Den Haag een goede indruk. Hij scoorde onder meer het enige doelpunt in de oefenpot tegen FC Oss.

Trainer Maurice Steijn mocht al een paar nieuwe voorhoedespelers verwelkomen. Malcolm Esajas kwam over van MVV, Michiel Kramer van FC Volendam en Gervane Kastaneer van FC Dordrecht. Gisteren werd bekend dat Jerson Cabral op huurbasis gaat spelen in het Kyocera Stadion.

Ciolek belooft MTN-Qhubeka trouw

Gerald Ciolek heeft zijn contract bij MTN-Qhubeka met twee jaar verlengd. De 26-jarige Duitser blijft tot eind 2015 bij de wielerformatie uit Zuid-Afrika. Ciolek schreef in maart Milaan-San Remo op zijn naam. Daarmee wist hij de aandacht van een aantal grote ploegen te trekken.

"Ik heb altijd gezegd dat ik bij dit team wilde blijven. Natuurlijk kijk je als renner naar andere opties, maar ik ben heel blij dat ik hier verder ga", zegt Ciolek op de website van MTN-Qhubeka. "We zijn zeer ambitieus en willen als eerste Afrikaanse ploeg in de Giro d'Italia en de Tour de France rijden."

Naast zijn zege in Milaan-San Remo won Ciolek dit jaar een etappe in zowel de Driedaagse van West-Vlaanderen, de Ronde van Beieren als de Ronde van Oostenrijk. In 2005 werd hij al eens Duits kampioen op de weg.

Wereldrecord naaktzwemmen: 729 mensen

Toen vorig jaar 506 festivalgangers in Nieuw-Zeeland het wereldrecord naaktzwemmen zetten, moet men in de Spaanse stad Vera gedacht hebben dat ook wel te kunnen. Met resultaat, schrijft Huffington Post.

Zondag verwachtten organisatoren dat 600 man op zou komen dagen, maar uiteindelijk stonden er 729 poedelnaakte mannen en vrouwen klaar om te skinnydippen in de zee. 

De gebeurtenis werd gepland om een toerismeboost te geven, gezien Vera een aantal naaktstranden en woonzones heeft. De opbrengst van het evenement gaat naar het goede doel.

'Worthless without pics'? Zie bronartikel.

"Ronaldo sluit loopbaan af in Madrid"

Cristiano Ronaldo zal nooit meer in een ander shirt dan dat van Real Madrid floreren. Tenminste, niet als het aan voorzitter Florentino Pérez ligt. "Ik kan u verzekeren dat hij zijn loopbaan bij ons zal afsluiten", liet de voorzitter van de Madrilenen optekenen in L'Équipe.

De preses gaf daarnaast aan dat er deze zomer nog geen aanbieding voor de Portugese sterspeler is binnengekomen. Door de aanstelling van Carlo Ancelotti, vorig jaar als trainer nog landskampioen met Paris Saint-Germain, worden veel spelers van de PSG gelinkt aan een overstap naar de Spaanse grootmacht. Perez ontkent spelers van de Franse club te hebben benaderd. "Noch Zlatan Ibrahimovic, noch Marco Veratti", aldus de Argentijn.

Ironisch is dat juist de Parijzenaren constant gelinkt worden aan Ronaldo. De Fransen zouden 123 miljoen euro willen spenderen aan de diensten van de vleugelaanvaller. Ancelotti liet recent weten dat hij verwacht zijn sterspeler te behouden.

'Benfica biedt miljoenen voor Matavz'

Benfica is concreet geworden voor Tim Matavz. De Portugezen hebben een bod van vijf miljoen euro neergelegd bij technisch manager Marcel Brands. Dat meldt O Jogo. De verwachting is dat PSV het bod afslaat. De Brabanders willen naar verluidt het dubbele voor de Sloveense goaltjesdief.

Eerdere deze maand zei algemeen directeur Tiny Sanders tegenover diverse media: "Je kunt hem misschien wel transfereren voor een bedrag dat gelijk ligt aan de transfersom die wij betaald hebben, maar daarvoor vind je op korte termijn geen gelijkwaardige vervanger." De Eindhovenaren betaalde in 2011 circa zes miljoen euro aan FC Groningen voor de spits.

Het is de vraag of Benfica zoveel geld wil betalen voor Matavz. O Glorioso ziet in de aanvaller een goede opvolger van Óscar Cardozo, die in onmin leeft met trainer Jorge Jesus. De Paraguayaan vertrekt waarschijnlijk spoedig naar Fenerbahçe.

Sky wil met Froome en Wiggins naar de Tour

Team Sky hoopt volgend jaar met zowel Chris Froome als Bradley Wiggins van start te gaan in de Tour de France. "Dat zou briljant zijn", vertelt teammanager Dave Brailsford dinsdag aan The Guardian. Wiggins schreef de Tour in 2012 op zijn naam, mede dankzij de steun van Froome. Die laatste was dit jaar de sterkste in de honderdste editie van de ronde.

Wiggins kon zijn tourtitel niet verdedigen vanwege een knieblessure en een infectie van de luchtwegen, waardoor hij niet op tijd fit was. Omdat hij en zijn in Kenia geboren landgenoot niet goed samen zouden gaan, was dat volgens sommigen een zegen. Brailsford houdt zich daar echter niet mee bezig.

"Het interesseert mij niet of ze wel of niet met elkaar kunnen opschieten. Ik maak mij daar geen nanoseconde zorgen over", stelt de teambaas. "Harmonie in een ploeg zou heel belangrijk zijn, maar daar geloof ik niets van. Waar ik heb gewerkt was geen sprake van harmonie. We vragen veel van elkaar."

Wizard of Oz wordt actieserie

The Wizard of Oz wordt omgevormd tot een tv-serie vol actie en sciencefiction. Regisseur Timur Bekmambetov, bekend van Wanted en Abraham Lincoln: Vampire Hunter, wil de miniserie voor de zender Syfy gaan maken op basis van zijn eigen scenario. Het verhaal draait om een moderne soldaat die van de aarde naar het land van Oz wordt getransporteerd, schrijft filmsite Deadline.

Het land wordt overheerst door een boze tovenaar en de soldaat moet de handen ineenslaan met drie andere krijgers: Heartless, Brainless en Coward. Alleen samen kunnen ze de magiër de baas.

De Kazachse Bekmambetov gaat de serie produceren en wellicht ook regisseren. Het zoeken is nu naar en scenarist. Of de serie ook in Nederland te zien zal zijn, is nog de vraag.


Wizard of Oz wordt actieserie (Foto: Novum)

Karl Urban spoort fans aan voor Dredd 2

Karl Urban spoort fans van Judge Dredd aan om om een nieuwe film te blijven vragen. "Hoe meer mensen blijven schrijven, e-mailen en twitteren naar Lionsgate, hoe groter de kans dat er een tweede deel komt", zei de Nieuw-Zeelander dit weekend tijdens de film- en stripbeurs Comic-Con.

Filmmaatschappij Lionsgate ziet vanwege het tegenvallende Dredd van vorig jaar, waarin Urban de hoofdrol van de stoïcijnse superagent speelt, geen brood in een vervolgfilm. Volgens Urban is dat echter niet helemaal terecht. "De dvd-verkopen waren enorm. Ik geloof dat we in de eerste week al 650 duizend exemplaren hebben verkocht."

Dredd kostte vijftig miljoen dollar en bracht internationaal slechts 35,6 miljoen dollar aan bioscoopkaartjes op. Het is de tweede keer dat een verfilming van de populaire strip mislukt. In 1995 probeerde Sylvester Stallone het al met zijn Judge Dredd, die negentig miljoen dollar kostte. Die film wist met een totale opbrengst van 113 miljoen in elk geval nog winst te maken, maar werd door pers en publiek verguisd.

Stallone zei jaren later over de film dat hij al bij het passen van de 'belachelijke' kostuums zijn twijfels had over de productie.


Karl Urban spoort fans aan voor Dredd 2 (Foto: Novum)

NSA bouwt extra faciliteiten

De Washington Post heeft een selectie van twaalf foto's (zie bronartikel) geselecteerd waarmee de immense groei van de NSA-faciliteiten wereldwijd in kaart wordt gebracht. 

De inlichtingendiensten van de VS krijgen een jaarlijks budget dat sinds het aantreden van Obama tussen de 70 en 80 miljard dollar schommelt (gemiddeld 20 miljard meer sinds Bush weg is). Met dat extra geld wordt flink aan de weg getimmerd.

Het hoofdkwartier in Fort Meade, Maryland is qua vloeroppervlak al groter dan het Pentagon maar gaat de komende tien jaar met 50 procent uitbreiden.

Een nieuw datacentrum in Bluffdale, Utah heeft meer opslagcapaciteit dan welk ander NSA-datacentrum ook en is met de andere centra verbonden.

Een gigantische basis bij Fort Gordon in Augusta, Georgia is flink uitgebreid, evenals andere bases in Australië en het Verenigd Koninkrijk.

Op Buckley Air Force Base in Aurora, Colorado worden de NSA-faciliteiten voor het vergaren van informatie over wapensystemen door de hele wereld ook al uitgebreid. 

Ook in Yorkshire, Engeland is de NSA aanwezig. Het kantoor nabij luchtmachtbasis RAF Menwith Hill zal met eenderde groeien tot een capaciteit van 2500 werknemers. Ook bases in andere landen, waaronder Australië, zijn flink uitgebouwd.

Iran veroordeelt EU-stappen tegen Hezbollah

Iran veroordeelt de beslissing van de Europese Unie om de militaire vleugel van de Libanese Hezbollah-beweging op haar lijst van terroristische organisaties te plaatsen. De EU nam die unanieme beslissing maandag. Teheran sprak dinsdag van een 'vreemde' en 'niet goed overwogen' stap. De maatregel speelt alleen maar Israël in de kaart en leidt tot een nog gecompliceerdere situatie in het Midden-Oosten, aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken.

Hezbollah is geliefd bij de bevolking en streeft naar gerechtigheid. De beslissing van de EU zal daar niets aan veranderen, zei woordvoerder Abbas Araghchi.

Voor de maatregel was de goedkeuring van alle 28 lidstaten van de EU nodig en die unanimiteit was er eerder niet. De EU-ministers van buitenlandse zaken hadden maandag op hun maandelijkse vergadering echter niet veel tijd nodig om met de maatregel in te stemmen.

De door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah speelt een centrale rol in de Libanese politiek en maakt sinds 2011 de dienst uit in de regering. Vermoedelijk heeft Hezbollahs actieve inmenging in de burgeroorlog in Syrië de EU-landen die nog twijfelden over de streep getrokken. Hezbollah heeft strijders naar Syrië gestuurd om er mee te vechten aan de zijde van het leger van president Bashar Assad.

Twee jaar cel en tbs voor babymoord

Een 24-jarige vrouw uit Scherpenzeel is dinsdag veroordeeld tot twee jaar cel en tbs met voorwaarden voor kindermoord. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat zij haar zwangerschap voor haar omgeving geheim hield en haar pasgeboren baby door verstikking heeft omgebracht. Justitie had een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en tbs met voorwaarden geëist.

De vrouw baarde in augustus 2011 een kindje in de woning van de ouders van haar toenmalige vriend in het Gelderse Scherpenzeel. De politie vond het lichaampje bij de woning en stelde daarop een onderzoek in.

De rechtbank acht verder bewezen dat de vrouw de baby in de vuilcontainer stopte. Dat zou ze hebben gedaan om ontdekking te voorkomen.

De straf van de rechtbank pakt zwaarder uit dan de eis van justitie omdat de rechtbank uitgaat van moord. Het OM liet twee weken geleden weten dat er geen bewijs is voor moord of doodslag omdat de vrouw bleef ontkennen. Justitie eiste daarop een voorwaardelijke celstraf wegens het onvoldoende zorgen voor het meisje en het verbergen van het lijkje. Die straf was gelijk aan de tijd die de vrouw al in voorarrest zat, zodat haar behandeling zo snel mogelijk zou kunnen beginnen.

"Cambuur staat slecht op hun cv"

SC Cambuur wil komend seizoen een rol van betekenis spelen in de Eredivisie. Dat gaat niet makkelijk worden: weinig spelers staan te popelen om bij de Friese club te spelen. "Cambuur staat slecht op hun cv", zegt algemeen directeur Gerard van den Belt in gesprek met de Leeuwarder Courant.

Hoewel de promovendus al tien spelers binnenhaalde, passen veel spelers voor een avontuur bij Cambuur. Guyon Fernandez is volgens Van den Belt een van de afhakers. De aanvaller had geen toekomst bij Feyenoord en stond in de belangstelling van de nieuwbakken Eredivisionist. Uiteindelijk vertrok de spits naar PEC Zwolle. "Fernandez zei gewoon: 'Cambuur is de laatste club waar ik voor wil spelen'."

Toch boekte Van den Belt ook successen. Marlon Pereira werd vorige week transfervrij overgenomen van Botev Plovdiv. Eerder contracteerden de Friezen ook Alexander Christovao, Bart van Brakel, Jeremy de Graaf, Kevin Brands, Leonard Nienhuis, Oliver Feldballe, Paco van Moorsel, Ramon Leeuwin en Ruud Swinkels.

Mihaylov onderhandelt met drie clubs

Nikolay Mihaylov meldde zich maandag weer 'gewoon' op het trainingsveld van FC Twente. Toch rekent voorzitter Joop Munsterman nog steeds op een vertrek van de Bulgaarse sluitpost. De keeper kreeg vrijaf van de Eredivisionist om zijn transfer naar Fiorentina af te ronden.

De doelman en de Italiaanse club komen er vooralsnog niet uit. Toch verwacht Munsterman dat de 25-jarige international snel elders onder de lat zal staan. "Daar gaan we wel van uit", zegt de preses tegen FC Twente TV. "Hij wil eerst rondkomen met een club en daar geven wij toestemming voor. Hij schijnt in onderhandeling te zijn met drie clubs."

Mihaylov meldde eerder deze maand zelf dat er interesse is vanuit Engeland, Italië en Spanje. De Enschedeërs hielden al langer rekening met zijn vertrek en trokken daarom Sonny Stevens aan. De voormalig speler van FC Volendam raakte twee weken geleden echter zwaar geblesseerd aan zijn schouder. Verwacht wordt dat de nieuweling maandenlang moet revalideren.

'Falcao liegt over zijn leeftijd'

Radamel Falcao wordt ervan beschuldigd over zijn leeftijd te liegen. De Colombiaanse aanvaller van AS Monaco zou niet 27 lentes oud zijn, maar 29. Dit meldden diverse media uit het geboorteland van de spits. Men beweert dat de basisschool van topspeler in het bezit is van papieren waarop staat dat hij op 10 februari 1984 is geboren en niet op 10 februari 1986.

Als dit nieuws waar blijkt, betekent het dat de goaltjesdief te oud was om in 2005 deel te nemen aan het Zuid-Amerikaanse onder-20 toernooi. Hij was toen namelijk al 21 jaar. Ook zullen er vraagtekens zijn in Monaco, dat deze zomer een recordbedrag van maar liefst zestig miljoen euro betaalde aan Atlético Madrid.

De vader van de sterspeler heeft het nieuws inmiddels al ontkend. Falcao senior zegt dat het waarschijnlijk om een fout gaat bij de basisschool. De topschutter zelf of zijn huidige werkgever AS Monaco hebben nog niet gereageerd op de beschuldiging.

Huisartsen zien toename psychische klachten

Ruim de helft van de huisartsen ziet het laatste halfjaar meer mensen met psychische klachten op het spreekuur komen. Tegelijkertijd zien ze de mogelijkheden om door te verwijzen naar ggz-instellingen verslechteren. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag op basis van een peiling onder ruim achthonderd huisartsen.

Van de huisartsen zegt 56 procent meer mensen met psychische klachten te zien. Bijna de helft spreekt van een toenemende complexiteit van de klachten.

Een derde van de bevraagde huisartsen geeft verder aan dat doorverwijsmogelijkheden naar de eerstelijns psychologische zorg verslechteren. Voor de gespecialiseerde ggz vindt 54 procent dit.

"Feit is dat er minder geld beschikbaar is voor meer gespecialiseerde ggz", meldt LHV-voorzitter Steven van Eijk in een verklaring. "Maar daar mag de patiënt nooit de dupe van worden. Daarom gaan wij de komende tijd in gesprek met onze achterban, ggz-partijen en de overheid over hoe we deze ontwikkeling kunnen keren."

Aanleiding voor de peiling was een besluit uit 2011 om geestelijke zorg dichter bij de patiënt te gaan bieden. Lichte psychische problemen zoals angsten, slaapproblemen of overspannenheid moeten daarbij vaker in de eerste lijn, door huisarts of ggz-instelling, worden behandeld.

"De huisarts is als vertrouwenspersoon van de patiënt bij uitstek in staat om deze zorg te leveren", aldus Van Eijck. "Maar dan moet er wel voldoende capaciteit zijn om mensen met complexere klachten door te verwijzen. Dit onderzoek laat helaas een ander beeld zien."

Artsen vragen vergunning voor bloedtest embryo's

Een groep zorgverleners heeft een vergunning aangevraagd om via een bloedtest te onderzoeken of een embryo het syndroom van Down of andere genetische afwijkingen heeft. Dat meldt de Volkskrant dinsdag. De test is volgens hen simpeler, goedkoper en nauwkeuriger dan de huidige methoden. De aanvraag wordt beoordeeld door de Gezondheidsraad.

De zogeheten niet-invasieve prenatale test, NIPT, is een bloedonderzoek dat vanaf acht weken zwangerschap mogelijk is. Nu kan een zwangere vrouw in Nederland de kans op genetische afwijkingen laten onderzoeken door de combinatietest, waarbij bloedonderzoek en een nekplooimeting via een scan wordt gedaan. Deze test levert slechts een kansberekening.

Meer zekerheid is er met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie, maar bij die test is er een kleine kans op een miskraam. Ook worden de testen alleen vergoed bij vrouwen vanaf 36 jaar.

Vrouwen kunnen voor de bloedtest nu al wel terecht bij private medische instellingen in België of Duitsland. De test kost daar zo'n zeshonderd euro.

Dodental aardbeving West-China gestegen

Het dodental als gevolg van een krachtige aardbeving in het noordwesten van China is opgelopen tot 89. Dat hebben de autoriteiten in de provincie Gansu dinsdag gezegd. Teams van reddingswerkers met speurhonden zoeken tussen het puin naar slachtoffers.

Meer dan 120 duizend mensen zijn door de natuurramp getroffen. Zo'n tweeduizend woningen zijn volledig verwoest, meer dan twintigduizend huizen hebben flinke schade opgelopen.

Het Chinese Rode Kruis stuurt hulpverleners met tweehonderd tenten, duizend hulppakketten en tweeduizend jassen naar het getroffen gebied. Ook het leger en de politie helpt bij het reddingswerk.

Schriftelijke vragen raad kosten Rotterdam vermogen

Raadsleden in de gemeente Rotterdam hebben sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 voor een vermogen aan schriftelijke vragen gesteld. Het college kreeg in totaal bijna 1300 vragen, goed voor zo'n 1,3 miljoen euro aan kosten. Dat meldt Metro dinsdag op basis van gegevens van de gemeente.

Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en regionaal bestuur aan de Universiteit Twente, reageert in de krant geschrokken op het hoge aantal schriftelijke vragen. Volgens hem zijn het er wel erg veel. Hij vermoedt dat raadsleden een soort scoringsdrift hebben.

"Ze lezen in de krant dat er een toename is van uitgaansgeweld in stadsdeel A en willen dan puur weten wat de wethouder of burgemeester ervan vindt en wat ze gaan doen", aldus Boogers. Het instellen van een vragenuurtje zou heel wat verlichting kunnen brengen, denkt hij.

De meeste vragen in Rotterdam worden gesteld door GroenLinks-raadslid Arno Bonte. Hij klom in veertig maanden 112 keer in de pen om opheldering te vragen.

Sacha Baron Cohen stapt uit Freddie Mercury-film

Het lijkt erop dat Sacha Baron Cohen toch niet Freddie Mercury gaat spelen in de biografische film over de leadzanger van Queen. De drie nog levende bandleden hebben niet hun zegen gegeven aan de Britse acteur. Volgens de Amerikaanse filmsite Deadline willen zij een film maken die geschikt is voor alle leeftijden, terwijl Cohen juist een rauwe film wil maken die alles vertelt over het roemruchte leven van de biseksuele zanger.

Cohen was al enkele jaren met het project bezig en had al Peter Morgan, bekend van Frost/Nixon, het scenario laten schrijven. Ook was hij al in gesprek met vooraanstaande regisseurs als David Fincher en Tom Hooper, met wie hij al Les Misérables maakte. Maar ook zij werden niet door de band geaccepteerd.

Het nieuws is enigszins verrassend omdat tot voor kort iedereen enthousiast leek. Hooper had de regieklus al informeel geaccepteerd en in oktober plaatste gitarist Brian May nog een bericht op zijn website waarin hij blij vertelde over de voortgang van de film.

De nog titelloze film gaat over de jaren voorafgaand aan het legendarische optreden van Queen tijdens Live Aid in het Wembley Stadium in Londen, in 1985. De opnames hadden dit voorjaar van start moeten gaan zodat de film begin volgend jaar in première kon gaan. Het is nu de vraag of de film er überhaupt komt.


Sacha Baron Cohen stapt uit Freddie Mercury-film (Foto: Novum)

Honkballer Braun geschorst voor doping

Ryan Braun, honkballer bij de Milwaukee Brewers, is de eerste speler die geschorst wordt in het Biogenesis-dopingschandaal in de Amerikaanse hoogste honkbalcompetitie MLB. Braun zou verboden middelen toegediend hebben gekregen bij de omstreden schoonheidskliniek Biogenesis in Miami. Dat maakte de MLB bekend. De Amerikaan mist daardoor de laatste 65 wedstrijden in de competitie.

Brauns naam stond op een lijst die een ex-medewerker van de kliniek in januari aan het tijdschrift Miami New Times had gegeven. Op die lijst zou ook grootverdiener Alex Rodriguez van de New York Yankees staan. Rodriguez, goed voor een jaarsalaris van 28 miljoen dollar, bestrijdt de verdenkingen.

In totaal worden er minsten 20 spelers uit de MLB gelinkt aan de Biogenesis-kliniek.

'Conducteur moet treinramen inslaan bij storing'

Reizigersclub Voor Beter OV vindt het onaanvaardbaar dat reizigers in gestrande treinen onwel worden door oververhitting en zuurstofgebrek doordat ramen in een trein met airconditioning niet open kunnen. Als de airco om wat voor reden bij een stranding uitvalt, is het leed niet te overzien. Gisteren raakten passagiers onwel toen een intercitytrein bij Schiedam strandde en de temperatuur in de trein hoog opliep.

Voor Beter OV vindt dat conducteurs in zulke gevallen ruiten moeten stukbreken om alsnog toevoer van koele wind en zuurstof mogelijk te maken. De NS dient de conducteurs hiertoe te instrueren, schrijft de reizigersclub aan de NS-directie.

Van Geel: "Moet gek lopen willen Clasie én De Vrij vertrekken"

Feyenoord verwacht niet dat Jordy Clasie én Stefan de Vrij vertrekken. Gisteren werd in de Britse media beweerd dat Arsenal ruim 20 miljoen euro over heeft voor het tweetal.

"Dan moet het wel heel erg gek lopen", zegt technisch directeur Martin van Geel in het Algemeen Dagblad. Een overstap van de twee steunpilaren naar Engeland lijkt daardoor momenteel nog erg onwaarschijnlijk.

Mocht het toch zover komen, dan heeft Van Geel een plan om het duo op te vangen. "Al zullen we ons op bepaalde plekken extra star opstellen. De ene positie vang je makkelijker op dan de andere, maar ons schaduwelftal is helemaal up-to-date-."

De Rotterdammers weten de selectie vooralsnog in tact te houden. Ondanks interesse van buitenlandse clubs in sterkhouders Graziano Pellè, Bruno Martins Indi en Daryl Janmaat. "Ik reken er volledig op dat er vóór de transferdeadline ook aan onze spelers nog getrokken gaat worden", vervolgt Van Geel. "Ik hoop van niet, maar dat kan bijna niet anders. We hebben jonge, interessante spelers. De druk zal echt nog wel worden opgevoerd voor september."

Koninklijke kut

Groot-Brittannië staat op zijn kop. Burgermeisje Kate Middleton was in het ziekenhuis, waar ze net als veel andere vrouwen is bevallen van een kind. Omdat haar prins op het witte paard ‘m er op het juiste moment in heeft gehangen, en zij met haar aangetrouwde koninklijke beentjes wijd lag te vloeken, kermen en kreunen, is het nieuws. Groot nieuws. Want dit is de geboorte van een kroonopvolger.

FOK!filmtip van de dag: Hue and Cry (1947)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Hue and Cry 1

Het was vandaag niet zo moeilijk om de juiste film te vinden voor de FOK!filmtip van de dag. We hadden natuurlijk kunnen kiezen voor The Recruit van Roger Donaldson met Al Pacino en Colin Farrell (20.30 uur op Veronica) of Babel met Brad Pitt en Cate Blanchett (20.30 uur op RTL8), maar we mogen er toch wel vanuit gaan dat een beetje filmliefhebber deze films al lang gezien heeft. Nee, voor de FOK!filmtip van de dag gaan we net als gisteren weer voor een film uit de beroemde Britse Ealing Studios.

 Hue and Cry 2

Om 13.30 uur is de film Hue and Cry van regisseur Charles Crichton te zien op BBC2. De film, die destijds in de Nederlandse bioscopen te zien was onder de titel Houdt den dief!, draait het om een groepje straatjongens die ontdekken dat hun jeugdblad wordt gebruikt door een lokale gangster om boodschappen door te geven aan zijn criminele vakgenoten. De politie gelooft hun echter niet en zo moeten de jongens de zaak zelf zien op te lossen. Ze krijgen daarbij gelukkig wel de hulp van een schrijver van detectiveverhalen.

 Uit de Leeuwarder Courant van 31 december 1947
Uit de Leeuwarder Courant van 31 december 1947

Hue and Cry was zeker niet de eerste film die uit de Ealing Studios afkomstig was, maar het was wel de allereerste keer dat de Britse studio zich ging richten op films met een komische noot. Wat deze film ook bijzonder maakt zijn de opnames op lokatie in Londen, waarbij we nog veel sporen kunnen zien van de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog (zie de clip hieronder). Het verhaal van Hue and Cry doet wel wat denken aan het succesvolle kinderboek Emil and the Detectives, dat in 1931 al in Duitsland op de film werd vastgelegd. Hue and Cry was de eerste van zeven komedies waarvoor T.E.B. Clarke het scenario zou leveren. Regisseur Charles Crichton werd vooral beroemd door zijn allerlaatste en eveneens meest succesvolle film A Fish Called Wanda uit 1988. Hij overleed in Londen in 1999 op 89-jarige leeftijd.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Bertens verliest in openingsronde Stanford

Kiki Bertens is in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Stanford uitgeschakeld. De 21-jarige Wateringse verloor met 6-4 en 6-1 van thuisspeelster Nicole Gibbs, de nummer 191 van de wereld. Voor Bertens, die 67e staat, is het al de vijfde keer op rij dat ze onderuit gaat in de openingsronde.

Op het Amerikaanse hardcourt ging het tot 4-3 gelijk op. Daarna pakte Gibbs, die met een wildcard is toegelaten, echter acht games op rij. De Nederlandse wist zich nog wel op het scorebord te werken, maar vervolgens maakte de Amerikaanse het karwei af. Bertens behield in de hele partij slechts twee keer haar opslag.

Bertens blijft nog even in de Verenigde Staten. Volgende week doet ze mee aan het WTA-toernooi in Washington.

Hiddink: "Tijd gekomen om gas terug te nemen"

Guus Hiddink stapte afgelopen maandag plotseling op als hoofdtrainer van Anzhi Makhachkala. Volgens de Achterhoeker heeft het niets te maken met een mindere start in de competitie. "Dat staat er helemaal los van", vertelt de 66-jarige coach in gesprek met De Telegraaf.

De Russische club haalde uit twee wedstrijden nog maar één punt. "Ik kwam deze week gewoon tot de conclusie, dat alles was ingevuld wat we een paar maanden geleden besproken hadden. Toen is de wens uitgesproken om de hele club drastisch te professionaliseren", vervolgt de voormalig oefenmeester van onder andere PSV, Zuid-Korea en Rusland. "Daarna is het wonderbaarlijk snel gegaan. Niet alleen werd de selectie aanzienlijk versterkt, ook werden de medische staf en het begeleidingsteam ingevuld zoals we dat besproken hadden."

"Toen dat ook met de technische mensen gebeurde, ondermeer met de aanstelling van René Meulensteen, kwam ik tot de conclusie dat mijn werk erop zat en ik een stap terug kon doen", aldus Hiddink. "Na anderhalf jaar werken en reizen was de tijd en behoefte gekomen om gas terug te nemen."

Brand verwoest café in Hoogeveen

In een café in Hoogeveen is dinsdagochtend een grote brand uitgebroken. Het pand werd volledig in de as gelegd. Niemand raakte gewond, meldt een woordvoerder van de politie.

De melding van de brand in het pand aan de Grote Kerkstraat kwam rond 04.30 uur binnen. Het vuur sloeg over naar een naastgelegen pand, dat rook- en waterschade opliep. Twee uur na de melding was de brandweer bezig met nablussen. De oorzaak van de brand is onduidelijk.

Zo'n dertig omwonenden zijn uit voorzorg geëvacueerd. De bewoners zijn opgevangen in het gemeentehuis, aldus de zegsman.

De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Complete dinosaurusstaart gevonden in Mexico

Paleontologen in Mexico hebben in de noordelijke woestijn in de staat Coahuila vijftig wervels gevonden van wat zij vermoeden dat een complete dinosaurusstaart is. De staart is zo'n vijf meter lang en lijkt op die van een hadrosaurus, ook wel eendesnaveldinosaurus genoemd. Dat heeft het Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis maandag gezegd.

Paleontoloog Felisa Aguilar zei dat het onderzoeksteam ongeveer de helft heeft opgegraven van de dinoaurus, die zo'n twaalf meter lang is en 72 miljoen jaar geleden leefde. De opgraving duurde twintig dagen. Naast staartwervels werden ook heupbotten gevonden.

De precieze soort moet nog worden vastgesteld, maar het is voor het eerst dat in Mexico een volledige dinosaursstaart is opgegraven.

Dodelijk verkeersongeluk in Thailand

Een dubbeldekker is dinsdag op een drukke snelweg in de Thaise provincie Saraburi in botsing gekomen met een vrachtwagen. Tientallen passagiers en de chauffeurs van de bus kwamen als ratten in de val te zitten toen in het voertuig brand uitbrak. Negentien mensen vonden de dood, 23 raakten gewond, zei de politie.

De bus was maandagavond vertrokken vanuit de provincie Roi Et in het noordoosten en was onderweg naar Bangkok toen het voertuig verongelukte. De politie vermoedt dat de buschauffeur in slaap was gesukkeld.

Haagse rechters weren portret Máxima uit rechtbank

Rechters in Den Haag doen uitspraken namens de koning en willen geen portret met zijn echtgenote in de zittingzalen. Daarom is het portret van Willem-Alexander en Máxima van de muur gehaald. Dat meldt het AD dinsdag.

Het staatsieportret van koning Willem-Alexander en koningin Máxima hing pas sinds begin juni in drie grote zittingszalen. De magistraten weigerden echter recht te spreken in aanwezigheid van Máxima en dus zijn de portretten weer van de wand.

"Kennelijk hechten enkele rechters in Den Haag zeer aan tradities", verklaart een rechtbankwoordvoerder het protest tegenover de krant. "Ze volgen de formele lijn om uitspraken te doen in naam van het staatshoofd, ook al is dat al jaren niet meer wettelijk vastgelegd." Volgens de woordvoerder was dat onder koningin Beatrix eveneens traditie. "Die lijn willen ze nu voortzetten, maar alleen in naam van de koning."

Na het aftreden van Beatrix als koningin zijn in vrijwel alle overheidsgebouwen haar foto's en andere portretten van de muur gehaald. Ter vervanging heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vier nieuwe staatsieportretten laten maken. Op twee daarvan staat koning Willem-Alexander alleen, op de andere twee staat hij samen met Máxima.

'Mensenrechtenschending bij bedrijven in Nederland'

De Nederlandse overheid biedt onderdak aan bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschending. Dat concludeert onderzoeksbureau SOMO in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar grote, grensoverschrijdende bedrijven in de grondstoffensector met een dochteronderneming in Nederland. De overheid slaagt er volgens SOMO onvoldoende in dergelijke bedrijven effectief te reguleren.

De bedrijven zouden onder meer betrokken zijn bij schendingen zoals geweld van milities, moord, ontheemding en milieuvervuiling. Ook zouden ze belastingen ontduiken met behulp van Nederlandse belastingverdragen met andere landen. Het merendeel van alle grote grensoverschrijdende bedrijven in de grondstoffensector heeft volgens het onderzoeksbureau een dochteronderneming in Nederland, vaak vanwege belastingtechnische redenen.

SOMO deed onderzoek naar acht van deze bedrijven en concludeerde dat zij allemaal geassocieerd worden met ernstige mensenrechtenschendingen in het buitenland. Dat dergelijke bedrijven zich in Nederland mogen vestigen en zo gebruik kunnen maken van het gunstige Nederlandse investeringsklimaat is volgens het onderzoeksbureau 'onverdedigbaar'.

Vorige maand concludeerde SOMO al dat ontwikkelingslanden voor honderden miljoenen euro's aan financiële schade lijden als gevolg van belastingbedragen met Nederland. Bedrijven die actief zijn in de landen waarmee Nederland een verdrag heeft, kunnen hun winsten via een brievenbusfirma naar Nederland leiden. Op die manier lopen de landen waar ze de winsten behalen op grote schaal belastinginkomsten mis.

SOMO is een onafhankelijk onderzoeksbureau zonder winstoogmerk. Het bureau is gevestigd in Amsterdam en doet sinds 1973 onderzoek naar duurzame ontwikkeling, zowel op sociaal, economisch als op ecologisch vlak.

Schotte ontkent weet van moordplannen Wiels

De Curaçaose politicus Gerrit Schotte ontkent vooraf op de hoogte te zijn geweest van moordplannen op politicus Helmin Wiels. Het zou gaan om roddels, zei de ex-premier tegenover De Telegraaf.

NRC Handelsblad meldde maandag dat enkele Curaçaose politici en hun omgeving op de hoogte waren van het plan om politicus Helmin Wiels te vermoorden. Wiels, leider van de grootste partij Pueblo Soberano, werd in mei geliquideerd op een strand bij Willemstad.

Volgens NRC zou er in het politieonderzoek speciale aandacht zijn voor de breuk tussen Wiels en toenmalig premier Gerrit Schotte van vorig jaar. Schotte spreekt de suggestie dat hij weet had van de moordplannen of er iets mee te maken had tegen. ?Wiels was een collega! Een Statenlid. Officieel horen wij van het Openbaar Ministerie niets over de voortgang. Terwijl dit zo snel mogelijk moet worden opgelost."

Volgens Schotte zou de wens van Wiels tot complete onafhankelijkheid van Nederland het motief zijn achter de moord. ?Ook wij als MFK steunden dat doel. Dat betekent dat ook ik slachtoffer had kunnen worden", aldus Schotte in de krant.

Justitie en politie op Curaçao stellen een onderzoek in naar het lekken van informatie naar de media in de zaak-Wiels. Dat gebeurt naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad, werd maandag bekend.

K3-zangeres Josje geen losbol in de liefde

Josje Huisman vindt zichzelf geen flierefluiter als het om de liefde gaat. "Ik heb nu vlak achter elkaar twee relaties gehad die niet langer dan een jaar duurden, maar dat wil niet zeggen dat ik een losbol ben of van de korte relaties", zegt de K3-zangeres, die onlangs haar relatie met Johnny de Mol op de klippen zag lopen, in Flair.

De 27-jarige Josje, die ook Levi van Kempen en Gert Verhulst tot haar exen rekent, wil het liefst een lange relatie. "Je hebt het niet altijd in de hand. Ik denk dat uiteindelijk iedereen op zoek is naar een vast iemand. Ik dus ook."

De blondine, die naar eigen zeggen nog niet toe is aan een nieuwe relatie, wordt snel verliefd. "Maar ik val niet op een bepaald type. In theorie vind ik lange mannen met krullend haar mooi, maar in de praktijk valt er geen peil op te trekken. Het gaat erom dat ik me goed voel bij iemand en dat ik met hem kan lachen. Ik hou van humor."

Daarnaast droomt Josje van een huwelijk. "Vroeger was mijn lievelingsfilm Robin Hood en daarin zit een scène waarin Kevin Costner in het bos gaat trouwen. Zij heeft bloemetjes in haar haren, er worden duiven losgelaten. Dat leek mij ook wel wat en eigenlijk is dat nog steeds mijn droom."

FOK!vandaag: 23 juli toen

Vanaf vandaag brengt FOK! je elke ochtend het nieuws van die dag. Niet alleen van 2013, maar van alle jaren ervoor. Vandaag in FOK!vandaag: het verleden van 23 juli. Post op-, aanmerkingen en aanvullingen hieronder! Zelf (binnenkort) iets te vieren? Laat het in de comments weten en we nemen je op in de geschiedenis.  

Nederland
Centraal Station Amsterdam rond 1900
1881 / Een vijfjarig jochie, Johannes Huibers, legt de eerste steen van het Centraal Station van Amsterdam. Het menneke wordt later bisschop van Haarlem.

Internationaal
1914 / Oostenrijk-Hongarije stelt het bekende Juli-ultimatum aan Servië. Een aantal volstrekt onmogelijke eisen dienen binnen 48 uur te worden ingewilligd. Wat de Eerste Wereldoorlog zou worden, lijkt onontkoombaar.
1942 / Het vernietigingskamp Treblinka wordt in bezet Polen geopend. In vijftien maanden tijd worden er 750- tot 850.000 mensen uitgeroeid.
1967 / Voor de zoveelste keer dat jaar rassenrellen in Detroit uit. 1400 huizen verbranden en 43 mensen komen om.
1974 / De dictatuur van de Griekse militaire junta die al zeven jaar duurde, eindigt. Voormalig premier Konstantinos Karamanlis leidt tijdelijk de nieuwe regering.
2009 / IJsland vraagt officieel lidmaatschap van de EU aan. Het is daar vier jaar later inmiddels al op teruggekomen.
2011 / Amy Winehouse overlijdt op 27-jarige leeftijd aan alcoholvergiftiging.

Trivia
1886 / De eerste auto's van Gottlieb Daimler zijn te koop.
1903 / Ford Motor Company verkoopt ook al op 23 juli haar eerste auto.
1929 / In Italië verbieden de fascisten onder Mussolini het gebruiken van buitenlandse woorden.
1972 / De Vlaming Eddy Merckx wint zijn vierde Tour de France op rij. Ook in 1974 ging hij met de gele trui naar huis.
1982 / Een internationale walviscommissie besluit commerciële walvisvangst vanaf 1985-'86 te verbieden.

Vandaag feliciteren; geboren in
1892 / Haile Selassie, Keizer van Ethiopië (-1975)
1923 / Thea Beckman, Nederlands kinderboekenschrijfster (-2004)
1952 / Henk Kamp, Nederlands politicus
1957 / Theo van Gogh, Nederlands regisseur en televisiemaker (-2004)
1973 / Monica Lewinsky, Amerikaans stagiaire in het Witte Huis
1989 / Daniel Radcliffe, Brits acteur
19--- / vtg23, FOK!user, alsmede zijn tweelingbroer, oom en (helaas overleden) opa

Vandaag overleden in
1757 / Domenico Scarlatti, 71 - Italiaans componist
1885 / Ulysses S. Grant, 63 - 18e president van de VS (Republikein, 1869-1877)
1951 / Philippe Pétain, 95 - Frans maarschalk, premier Vichy-bewind
2011 / Amy Winehouse, 27 - Brits jazz- en soulzangeres

Vandaag getrouwd in
2009 / FOK!user qltel trouwt FOK!user Rewimo

'Overbodige Enoh mag onderhandelen met Olympiakos'

Eyong Enoh kan zijn voetballoopbaan voortzetten in Griekenland. De huidige kampioen Olympiakos Piraeus wil de overbodige middenvelder van Ajax graag inlijven. De Amsterdammers hebben de balafpakker toestemming gegeven om te onderhandelen met de club uit het Zuid-Europese land. Dat meldt De Telegraaf.

De Thrilos ziet in de Kameroenees een grote versterking. Afgelopen seizoen speelde de Ajacied in Engeland bij Fulham. Onder Martin Jol maakte hij nog redelijk wat minuten, maar de Premier League-club had niet de financiële mogelijkheden om de controleur in te lijven.

Enoh heeft nog een contract tot medio 2015, maar mag vertrekken van trainer Frank de Boer. Hij kwam in 2008 over van Cape Town in Zuid-Afrika. Gisteren kwam in het nieuws dat ook Besiktas een oogje heeft laten vallen op de Afrikaan.

Runescape 3 gelanceerd

Jagex kondigt met trots de wereldwijde release aan van RuneScape 3. De game werkt in elke HTML 5-capable browser.

De lancering van RuneScape 3 markeert het begin van The Battle of Lumbridge. Naast de door spelers gedreven dynamische evenementen is nagenoeg ieder aspect van deze immens populaire game verbeterd. RuneScape 3 is beschikbaar in vijf talen en wordt gespeeld in 190 landen verspreid over de wereld.

"De gelijktijdige lancering van RuneScape 3 wereldwijd is mogelijk gemaakt door het harde werk en toewijding van ons team in het afgelopen jaar", aldus Phil Mansell, Executive Producer van RuneScape 3. "RuneScape 3 luidt een nieuw tijdperk in voor spelers op het gebied van gebruiker gegenereerde content, het verhaal, gameplay en technologie, en we zijn heel blij dat zij het nieuwe hoofdstuk kunnen schrijven in de epische saga van RuneScape."

Mark Gerhard, CEO van Jagex, licht toe: "Het ontwikkelteam van RuneScape 3 heeft onvermoeid doorgewerkt om onze community te verrassen met deze belangrijke update. Het Jagex team en ik zijn zeer vereerd om deel uit te maken van dit belangrijke moment en dat we onze gekoesterde community, verleden en heden, de RuneScape update van het decennium mogen bieden. Wij blijven trouw aan het concept dat onze spelers de toekomst van RuneScape bepalen en geloven dat RuneScape 3 de meest ambitieuze game is ooit uitgebracht op deze baanbrekende toekomstige technologie en legt de basis voor onze toekomstige uitbreiding naar tablets."

"Sinds de lancering hebben meer dan 220 miljoen spelers een RuneScape account gemaakt, is er 12 jaar aan reguliere content ontwikkeld en de game groeit nog steeds", voegt Gerhard toe. "Met de lancering van RuneScape 3 kijken wij ernaar uit om nieuwe en oude spelers te verwelkomen in de magische wereld van Gielinor."

Runescape 3

[EK Vrouwen] Denemarken schakelt Franse vrouwen uit

Denemarken heeft maandag de halve finale van het EK vrouwenvoetbal bereikt. In het Zweedse Linköping waren de Deense vrouwen na strafschoppen te sterk voor titelkandidaat Frankrijk: 4-2. Na negentig minuten was het 1-1, in de verlenging werd vervolgens niet gescoord.

Beide partijen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd, maar de betere kansen waren voor Denemarken. Johanna Rasmussen stond na 28 minuten niet buitenspel toen ze werd weggestuurd en ze rondde koel af. Pas in de tweede helft kwamen Les Bleues op gelijke hoogte toen Louisa Necib een makkelijk gegeven strafschop benutte.

Die 1-1 stand stond ook na negentig minuten nog op de borden en ondanks Franse druk in de verlenging kwam er ook daarin geen beslissing. In de strafschoppenserie werd de inzet van Necib, die als eerste aan mocht leggen voor de Fransen gestopt door de Deense goalie Stina Petersen.

Frankrijk kreeg de kans om op gelijke hoogte te komen toen Theresa Nielsen de vierde Deense strafschop miste, maar Sabrina Delannoy schoot direct daarna hard tegen de paal. Janni Arnth besliste vervolgens de wedstrijd.

Denemarken neemt het donderdag in de halve eindstrijd op tegen buurland Noorwegen. Woensdag staan Zweden en Duitsland al in de eerste halve finale.

Voor Frankrijk, dat in het Europese clubvoetbal een topland is, is het de tweede keer op rij dat het in de kwartfinale van het EK wordt uitgeschakeld. Vier jaar geleden was Nederland daarvoor verantwoordelijk.

Tekken Revolution krijgt compleet nieuw personage

Tekken Revolution zal een nieuw personage introduceren die in geen enkel andere versie van de spellen-reeks zit. Het nieuwe personage werd gekozen uit drie verschillende personages die op Comic Con in San Diego te zien waren. Het publiek heeft uiteindelijk de doorslag gegeven over welke van de drie daadwerkelijk in het spel verschijnt.

De “Female Vampire” bestaat op dit moment alleen maar uit een paar conceptschetsen. Katsuhiro Harada, bedenker van de Tekken spellenreeks, geeft aan dat Namco Bandai genoeg conceptmateriaal heeft om het personage rond de herfst in het spel te hebben.

De mensen op de Comic Con-beursvloer hebben “Female Vampire” verkozen boven “Shin Kamiya” uit Tekken: Blood Vengeance en “Sexy Female Tekken Force”. Duidelijk mag zijn dat de eerst- en laatstgenoemde namen niet de uiteindelijke namen zijn voor de personages.

Deze drie personages waren over nadat er een Facebook actie was geweest waarbij fans, van een lijst van 10 personages, moesten stemmen op hun favoriet.

De free-to-play versie van het spel, welke exclusief voor de PS3 is, krijgt later deze maand een grote update waarbij onder andere twee nieuwe personages toegevoegd worden, de balans in het spel verder verfijnd is en er nieuwe premium items toegevoegd worden.

tekken revolution

FOK! wat een weer... Tropisch, kleine onweerskans

Heet! Het is bloedheet in Nederland en dat zal niemand zijn ontgaan. Toch beginnen er inmiddels wat addertjes onder het gras te komen. Gisteren ontstonden er op diverse plaatsen al stapelwolken en in het zuidoosten kwam het plaatselijk al tot onweer.

De temperaturen liggen vandaag vrijwel overal tussen de 30 en 33 graden. Alleen op de Wadden is het iets frisser en ook langs de westkust koelt het in de loop van de dag wat af door een zeewindje. Veel zon, maar vanmiddag weer vorming van stapelwolken en de kans op een onweersbui neemt iets verder toe en dan met name in het zuiden en oosten. Toch zal het op veel plaatsen nog wel droog blijven. De nachten worden ook kleffer met minima die niet lager zakken dan een graad of 18. In de steden blijft het waarschijnlijk wel rond de 20 graden.

Morgen neemt de kans op onweer pas echt toe, maar het is in zulke situaties erg lastig in te schatten waar en wanneer de buien zullen gaan ontstaan. Dit zal zich vandaag verder gaan evolueren.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Hout
Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn..qltel is al hout aan het hakken voor de kachel.

 hout2
Ik denk dat qltel het er warm van heeft gekregen.

 

 

 

 

 

De toekomst van Assassin's Creed in strip

De net aangekondigde stripreeks Assassin's Creed: Brahman zal blijkbaar aanwijzingen bevatten over waar de franchise na Assassin's Creed IV zou kunnen plaatsvinden.

De comics werden dit weekend aangekondigd in San Diego Comic Con, waar de schrijver Brenden Fletcher vertelde over zijn mogelijkheden om een sneakpreview van de toekomstige games bieden. "Het verhaal dat er in de huidige strip zit is echt belangrijk en is gevuld met tips voor wat je zult zien in de toekomst", zei hij. "Ik kan niet veel meer dan dat over de hints zeggen, natuurlijk, maar als je echt enthousiast bent over Assassin's Creed-games en je wilt weten waar alles naar toe gaat na Black Flag en in de toekomst, zijn er zeer sterke aanwijzingen in Brahman."

In de strip speelt Arbaaz Mir de assassin die in een moeilijke positie geplaatst wordt vanwege zijn loyaliteit aan de Broederschap. Het speelt zich af in 1839 in India onder koloniale Britse heerschappij.

Ubisoft zei onlangs dat het niet is uitgesloten een moderne Assassin's Creed te maken, maar de historische toeristische factor maakt deel uit van de charme van de franchise. Het volgende spel, Assassin's Creed IV: Black Flag, komt uit op PlayStation 3, Wii U en Xbox 360 aan het einde van oktober, met latere versies voor pc, PlayStation 4 en Xbox One later in het jaar. Er komt vast daarna een nieuw deel, dat verwacht wordt in 2014. Deze is in de maak bij Ubisoft Toronto.

Animal Crossing goed voor aandelen

De aandelen van Nintendo-aandelen zijn vier procent gestegen dankzij de laatst uitgekomen titels zoals Animal Crossing: New Leaf. Hierdoor is het aandeel op zijn hoogste punt sinds juli 2011 geraakt.

Er wordt gespeculeerd met het feit dat Nintendo-titels buiten Japan dit kwartaal erg goed zijn. Animal Crossing staat erg sterk in de verkooplijsten buiten Japan en de Chinese ban die opgeheven wordt op consoles is ook een goed teken voor de aandeelhouders, geeft een marktstrategist aan.

Nintendo heeft ook succes met andere titels zoals Fire Emblem: Awakening, Donkey Kong Country Returns 3DS en Luigi's Mansion 2. De Wii U blijft nog het zorgenkindje, maar met de Nintendo-titels die aangekondigd zijn heeft de console de kans om zich te herstellen.

Animal Crossing

Petitie GTA V op pc haalt 200.000 handtekeningen op

We willen het allemaal zo graag, dus laat het maar zien: de petitie om Rockstar over te halen een pc-versie van hun aanracende Grand Theft AUto V te maken heeft iets meer dan tweehonderdduizend handtekeningen tot nu opgebracht.

Er zijn er driehonderdduizend nodig, terwijl er maar vijftigduizend sinds februari zijn bijgekomen. Dat gaat dus nog even duren op deze manier. Rockstar heeft ondertussen een opvallende vacature online gezet en heeft niet gezegd dat er per definitie géén pc-versie aan zit te komen, dus misschien is de petitie wel voor Jan met de korte achternaam.

In ieder geval kunnen console-gamers vanaf 17 september aan de slag met Grand Theft Auto V op hun PlayStation 3 en Xbox 360.

Pepernoten! Ze zijn er weer!

Vroeg genoeg is nooit vroeg genoeg en daarom begint de Jumbo aan De Beren in Groningen morgen alvast met de Sinterklaas-activiteiten. Ze hebben dan als eerste supermarkt van Nederland de pepernoten weer in de schappen liggen.

De supermarkt zegt hiermee in te spelen op de vraag van klanten, maar de reacties zijn tot nu toe voornamelijk negatief. Men vindt het veel te vroeg voor het traditionele strooigoed.

Vier jaar geleden vond het overkoepelende Jumbo Supermarkten nog dat augustus veel te vroeg was om al aan de pepernotenverkoop te beginnen en tikte daarom vroegverkopers in Groningen en Assen op de vingers. Maar nu de verkoop al in juli begint, is er vanuit het Jumbo-hoofdkantoor nog geen tegengeluid te horen geweest.

Het wachten is nu op de traditionele discussie over het verschijnsel zwarte piet. Want is dat nou racistisch, of is het dat niet?

Vlinderpopulatie in Europa holt achteruit

De populatie van vlinders in Europa is sinds 1990 met bijna de helft afgenomen. Dat meldden het Europees Milieuagentschap (EEA) en De Vlinderstichting in een dinsdag gepresenteerd rapport. Ook in Nederland loopt het aantal vlinders dat rondfladdert terug.

Dat de vlinderstand achteruit holt is zorgelijk, want dat is tevens een teken dat het niet goed gaat met andere insecten en het ecosysteem in Europa in het algemeen, zo schrijven de onderzoekers. "Deze dramatische daling van vlinders die in grasland leven zou alarmbellen moeten laten rinkelen", aldus Hans Bruyninckx van het EEA.

De onderzoekers namen 17 verschillende soorten vlinders in 19 Europese landen onder de loep. Duizenden vrijwilligers telden de hoeveelheid vlinders die ze zagen gedurende een periode van 22 jaar. Slechtséén soort nam toe in aantal twee bleven gelijk en van acht soorten nam het aantal af. Van zes soorten werd niet duidelijk hoe het bestand zich ontwikkelde.

De daling komt vooral door intensiever geworden landbouw en het verlaten van bepaalde gebieden. De intensieve landbouw zorgt voor enorme lappen 'uniform grasland', dat bovendien nog eens flink besproeid wordt met pesticide. Het verlaten grasland wordt juist binnen de kortste keren overwoekerd door bos en kreupelhout, bepaald geen omgeving waar vlinders het naar hun zin hebben.

"Als we het niet voor elkaar krijgen om de habitat van vlinders in stand te houden, kunnen bepaalde soorten compleet verdwijnen", stelt Bruyninckx. "We moeten inzien dat vlinders en andere insecten van belang zijn. Ze zorgen voor de verspreiding van pollen en dat is essentieel voor zowel de natuurlijke ecosystemen als voor de landbouw."

De onderzoekers raden overheden dan ook aan om "de povere conservatie van graslanden" aan te pakken en de vlinderstand te gebruiken als een maatstaf voor het succes in die aanpak.

Vlinderpopulatie in Europa holt achteruit
Vlinderpopulatie in Europa holt achteruit (Foto: ANP)

[WM Darts] Achtste finales bekend

De line-up voor de achtste finales van de World Matchplay is bekend. Gisteren voegden Michael van Gerwen en Phil Taylor zich al bij de laatste zestien, vandaag kwamen daar Andy Hamilton, Jamie Caven, Ian White en Europees kampioen Adrian Lewis bij.

Voor de Ronny Huybrechts zit de World Matchplay 2013 erop. Wist de oudere broer van Kim tijdens het PDC EK darts nog te stunten door o.a. Taylor te verslaan, op de Winter Gardens had Belg zijn dag niet tegen Lewis. In een partij van laag niveau ging The Rebel roemloos ten onder: 10-5.

Ook thuisfavoriet Ronnie Baxter kon het tegen Andy Hamilton niet waar maken. Zijn stadgenoten zagen hem een vrachtlading aan dubbels missen, met als gevolg dat The Rocket met een 10-1 oorwassing van het podium ging.

Wes Newton leek op cruise control naar de tweede ronde door te stomen, vijf 180-scores brachten de man uit Fleetwood naar 5-2 en 7-4 tegen Caven. Jabba kwam echter sterk terug en boog de wedstrijd in zijn voordeel om: 8-10.

Robert Thornton ligt ook dit jaar al in de eerste ronde van de Matchplay eruit. The Thorn moest toezien hoe Diamond Ian White hem met 10-3 naar huis stuurde. Het programma voor de achtste finales ziet er als volgt uit:

Phil Taylor (Eng) v Terry Jenkins (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) v Justin Pipe (Eng)
Kevin Painter (Eng) v Simon Whitlock (Aus)
Gary Anderson (Sch) v James Wade (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) v Peter Wright (Eng)
Jamie Caven (Eng) v Dave Chisnall (Eng)
Andy Hamilton (Eng) v Ian White (Eng)
Adrian Lewis (Eng) v Brendan Dolan (N-I)

   

Vanavond om acht uur zullen Taylor en Jenkins de tweede ronde aftrappen, het dartsspektakel kan dan live gevolgd worden op TV en via de livestream van RTL7darts.nl.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.