O'Grady biecht kortstondig dopinggebruik op

Stuart O'Grady heeft kortstondig dopinggebruik toegegeven. De 39-jarige Australiër biechtte aan de Australische krant The Advertiser op in de aanloop naar de Tour de France van 1998 twee weken EPO gebruikt te hebben.

Volgens de maandag gestopte coureur handelde hij op eigen houtje en treft zijn toenmalige Franse werkgever Gan geen enkele blaam. "Ik wil een beeld schetsen waarom ik koos voor deze stap en de mensen laten begrijpen hoe verschillend dingen waren en hoe geïsoleerd ik me voelde", verklaart O'Grady. "Het was geen systematische doping. Ik probeerde te overleven in een toen nog zeer grijs gebied."

O'Grady had in de Tour de Dopage van 1998 wel doping bij zich, maar besloot het te vernietigen nadat Festina uit de ronde werd gezet. O'Grady won in die bewuste 85e editie een etappe en droeg drie dagen de gele leiderstrui.

Meteen heeft de Australiër naar eigen zeggen doping afgezworen. Zijn grootste successen, onder meer winst van Parijs-Roubaix, zegt hij schoon behaald te hebben. "Ze kunnen die monsters nog duizend keer testen, maar ze zullen niets vinden."

De Australiër besloot open kaart te spelen nadat hij een artikel las waarin bekend werd dat de Franse senaatscommisie een lijst naar buiten ging brengen van renners die in de Tour van 98 en 99 alsnog positief zijn getest. Dat gebeurde woensdag en achter de naam van O'Grady staat in 1998 een positieve test. "Er is geen B-staal", zegt O'Grady. "Ik had kunnen blijven liegen, maar hier is mijn bekentenis."

O'Grady beëindigde maandag zijn carrière, de dag nadat hij zijn zeventiende Tour de France had beëindigd. Hij debuteerde in 1997 in de Tour en miste sindsdien geen enkele editie. In 2000 en 2007 haalde hij Parijs niet. In zijn loopbaan won hij twee individuele etappes en droeg hij negen dagen de gele trui.