FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 december 2012

Powned faalt hard

De omroep voor de op internet gerichte mild-rechtse intellectuelen, Powned, heeft het voor elkaar gekregen om met al zijn verstand van internet toch nog even te vergeten om het contract voor zijn domeinnaam te verlengen. Daardoor ging de website powned.tv vanavond op zwart.

Het euvel zal niet van al te lange duur zijn, aangezien Powned de fout inmiddels zelf ook ontdekt heeft. Waarschijnlijk zal de website spoedig weer beschikbaar zijn, aangezien Powned het abonnement inmiddels weer verlengd heeft.

Fischer baalt van verkeerde keuzes

Ajacied Viktor Fischer wijt het doelpuntloze gelijkspel zondag bij FC Utrecht aan het maken van verkeerde keuzes. "We gingen voor de pass als we moesten schieten en als we moesten passen gingen we schieten", zegt de jonge Deen tegen Novum Nieuws. "We hadden misschien drie of vier keer kunnen afwerken, maar toen probeerden we af te spelen."

Ajax miste in de eerste helft kans op kans in de Galgenwaard. "We werden er een beetje moedeloos van. Het laatste kwartier creëerden we ook niets meer. Het was gewoon een dag waarop niks lukte", stelt Fischer. "We staan nu drie punten achter op PSV (en FC Twente, red.) en hebben de laatste acht wedstrijden niet verloren. Dus we gaan zeker met een goed gevoel op vakantie."

FC Utrecht-middenvelder Anouar Kali was content met het gelijke spel. "Hun positiespel was erg goed en ze creëerden heel veel kansen, maar wij hebben een fantastische keeper", zegt de oud-jeugdspeler van Ajax over Robbin Ruiter. "In de rust hebben we met elkaar gepraat, we waren best wel boos op elkaar. We hebben de tactiek veranderd en dan zie je dat de tweede helft veel beter gaat. Toen waren we wat feller en dan zie je dat Ajax daar moeite mee heeft."

Kerstgedachten

Tot dit jaar, dit jaar verheug ik me op kerst. Ik kijk uit naar gezellige dagen met mijn familie, mijn schattige en soms wat drukke neefjes, mijn lieve zus die altijd alles perfect wil regiseren en verzorgen, mijn warme en hartelijke moeder, mijn tot over de top feestelijke huishomo en tot slot mijn lieve, gekke, grappige en gezellige nicht met haar bijzondere en humoristische man. En ja je leest het goed, zonder mijn vader.

Twintig Feyenoord-tokkies aangehouden

Twintig supporters van Feyenoord zijn zondag aangehouden. Zeventien van hen werden gearresteerd nadat er bij de politie informatie binnen was gekomen dat zij rond de wedstrijd tegen FC Groningen voor ongeregeldheden wilden zorgen. Dat meldt de politie.

De arrestaties vonden plaats in en rond Rotterdam en de arrestanten zijn tussen de 17 en 36 jaar oud. Ook zijn drie auto's in beslag genomen. In deze voertuigen lagen soft- en harddrugs, bivakmutsen, messen, een wapenstok en een vuurwerkbom.

De politie besloot aan het begin van de middag ook om een controle uit te voeren in een café aan de Westewagenstraat. Daar waren veertig supporters van de Rotterdamse voetbalclub aanwezig. Drie personen zijn aangehouden omdat ze gesignaleerd stonden of omdat ze zich niet konden identificeren.

Del Potro laat Davis Cup schieten

Het Argentijnse Davis Cup team moet het in februari in de eerste ronde tegen Duitsland doen zonder kopman Juan-Martin Del Potro. De nummer zeven heeft laten weten niet beschikbaar te zijn.

"De relatie met Del Potro is niet verbroken. De deur naar het team staat altijd open voor hem", aldus captain Martin Jaite in de Argentijnse krant La Nacion. Met Del Potro bereikte Argentinië in 2011 nog de finale van Davis Cup, die uiteindelijk verloren werd van Spanje.

Mot om uitslag referendum Egypte

De Moslimbroederschap van president Mohammed Morsi heeft zondag de overwinning opgeëist in het referendum over de grotendeels door de Moslimbroeders geschreven grondwet. Volgens de islamistische beweging stemde 64 procent van de kiezers voor het grondwetsontwerp. Maar de oppositie vecht de door de Moslimbroederschap afgekondigde uitslag aan.

Het belangrijkste verbond van oppositiegroepen, het Nationaal Reddingsfront (NSF), zegt klachten over stembusfraude te hebben ingediend bij de procureur-generaal en bij de kiesraad. Volgens een woordvoerder van het Nationaal Reddingsfront zijn veel onregelmatigheden geconstateerd. ''De uitslag is verzekerd door de manipulatie, de schendingen en het wanbeleid die het referendum kenmerkten'', stelt het NSF.

De Moslimbroederschap bespeurde slechts beperkte onregelmatigheden en houdt vol dat die de uitslag niet anders hebben doen uitvallen. De kiesraad maakt naar verwachting maandag de definitieve uitslag van het grondwetsreferendum bekend. Tijdens de laatste verkiezingen verschilde die steeds nauwelijks van de officieuze cijfers van de Moslimbroederschap.

De vermoedelijke uitslag van het referendum is een overwinning voor president Morsi, maar wel tegen een hoge prijs. Het hevige debat dat de afgelopen maand over het grondwetsontwerp woedde heeft de politieke tegenstellingen in Egypte verdiept en verhard. De lage opkomst bij het referendum en de beschuldigingen van onregelmatigheden dreigen het gezag van de grondwet te ondergraven.

''Het referendum is niet het laatste gevecht. Het is maar een slag in de lange oorlog om de toekomst van Egypte'', zei het NSF zondag. ''We zullen een verandering van de identiteit van Egypte of een terugkeer naar het tijdperk van tirannie niet laten gebeuren.''

De oppositie klaagt dat de nieuwe grondwet de islam in Egypte het laatste woord geeft, en de islamisten alle macht. De rechten van vrouwen en minderheden zouden op het spel staan en de vrijheid van vakbonden zou worden ingeperkt.

Van de kiezers in de zeventien provincies die zaterdag hun stem mochten uitbrengen, stemde volgens de Moslimbroederschap 71,4 procent voor de concept-grondwet. In de eerste tien provincies, die zich vorige week zaterdag mochten uitspreken, was dat 56 procent. De opkomst was zaterdag nog lager dan de 32 procent van vorige week, en stokte nu rond de dertig procent.

Egyptenaren keken lang reikhalzend uit naar de nieuwe grondwet, die na de val van het bewind van de autocratische president Hosni Mubarak, bijna twee jaar geleden, de weg zou moeten wijzen naar een nieuw Egypte. Maar het grondwetsontwerp spleet de ooit verenigde oppositie die Mubarak middels een volksopstand ten val had weten te brengen. Met de islamistisch getinte concept-grondwet, die zij eigenmachtig erdoor jasten, joegen Morsi en zijn Moslimbroeders tegenstanders van een islamistisch Egypte tegen zich in het harnas.

Die groeiende oppositiebeweging tegen Morsi heeft de nieuwe grondwet niet kunnen tegenhouden. Zij staat nu voor de opgave de wijdverbreide woede over de grondwet te bundelen en om te zetten in politieke vuurkracht. Het Nationaal Reddingsfront heeft aangekondigd zich nu te richten op de parlementsverkiezingen van begin volgend jaar.


Morsi en oppositie twisten om uitslag referendum (Foto: Novum)

E. Koeman keurt gedrag Chevalier af

RKC-trainer Erwin Koeman heeft het gedrag Teddy Chevalier zondag tijdens de derby tegen Willem II afgekeurd. De Franseman ging door het lint nadat hij van het veld werd gestuurd.

"Belachelijk, dit gedrag is niet goed te praten. We gaan hem aanpakken." sprak Koeman afkeurend over zijn tegenover Omroep Brabant. Chevalier ging zondagmiddag volledig door het lint na een tweede gele kaart. Toen de spits het veld verliet, spuugde hij in de richting van een andere speler. Ook trapte hij uit frustratie de deur van de catacomben aan stukken.

"Hij moet ook een bepaalde irritatie over zich hebben, maar dat mag niet leiden tot gele en rode kaarten", aldus Koeman. "Hij moet maar even bij zichzelf te rade gaan. Deze irritatie moet uit zijn spel, anders denk ik dat hij nooit wordt verkocht. Dit kan gewoon niet", De wedstrijd tegen Willem II eindigde zondag in een weinige spectaculaire 0-0.

Afthershock trailer dreunt binnen

De nieuwe film van en met Eli Roth heet Aftershock. De regisseur van Hostel heeft naast acteren ook het script en de productie voor zijn rekening genomen. Een ietwat bescheiden trailer misschien, maar het verhaal mag er wezen voor een film in het horror-genre.

Roth speelt Gringo, een jonge kerel die op zoek is naar vertier in Chili en zodoende terechtkomt in het ondergrondse nachtleven waar de drank rijkelijk vloeit en de vrouwen zich gewillig aanbieden. Als er een zware aardbeving de stad teistert raakt de plaatselijke gevangenis dusdanig beschadigd dat de gevangenen vrijkomen. Daar waar je zou vermoeden dat ze het op een lopen zetten richting de kust van Zihuatanejo om te vluchten, besluiten de gedetineerden om een bloedbad aan te richten van psychopatische proporties.

De precieze releasedatum is nog niet bekend, maar Aftershock wordt in Amerika rond april 2013 verwacht.

Schietidioten boeit kritiek niet

Voorman Wayne LaPierre van de National Rifle Association is niet onder de indruk van de kritiek op zijn voorstel om op iedere school in de Verenigde Staten gewapende politieagenten of bewakers te posteren. Hij blijft er bij dat het de beste manier is om schietpartijen als die op de basisschool Sandy Hook in Newton in Connecticut te voorkomen. Van enig voorstel om de aanschaf van vuurwapens of munitie aan banden te leggen wil hij niets weten.

"Als het gek is om te pleiten voor het plaatsen van politie of gewapende bewakers in onze scholen om onze kinderen te beschermen, noem mij dan maar gek. Volgens mij vindt het Amerikaanse volk het gek om het niet te doen. Het is het enige wat mensen veilig houdt", zei LaPierre zondag in het NBC-programma Meet the Press.

De NRA-voorman zei dat zijn vuurwapenlobbyorganisatie er bij het Congres op zal aandringen op meer bewakers bij scholen te posteren. De NRA wil ook een nationale campagne starten om onder haar 4,3 miljoen leden vrijwilligers te werven voor een baan als bewaker bij scholen.

Charles Schumer, een Democratische senator uit New York, zei zondag dat LaPierre een reeks schietpartijen met veel doden in de afgelopen jaren aan van alles wijt, behalve aan vuurwapens. "Proberen schietpartijen op scholen te voorkomen zonder over vuurwapens te praten is hetzelfde als proberen longkanker te voorkomen zonder het over sigaretten te hebben", zei Schumer.


NRA-voorman niet onder indruk van kritiek (Foto: Novum)

R. Koeman content: "Zijn blijven knokken"

Als gevolg van de 2-1 zege die Feyenoord boekte op FC Groningen brengen de Rotterdammers de winterstop door op de vierde plaats. Na afloop van de thriller tegen Groningen prees Koeman met name de werklust die zijn pupillen tentoonspreidden. "Het voetbal was niet altijd even goed, maar ik was blij te zien dat we zijn blijven knokken voor de overwinning", zegt hij op de officiële clubsite.

Graziano Pellè deed FC Groningen met zijn dertiende en veertiende treffer van het seizoen hoogstpersoonlijk de das om. "Hij maakte vandaag opnieuw het verschil", jubelde Koeman. "Zijn rendement is ontzettend hoog dit seizoen. Dat is heel belangrijk, want vaak zie je dat je alleen mee kunt doen om de bovenste plaatsen als je een topscorer in je team hebt."

Na het vertrek van enkele bepalende spelers moest Koeman afgelopen zomer een nieuw geraamte bouwen, en deed dit met succes. "Het hele puzzeltje is goed gevallen", beaamt de ervaren trainer. "Het is gaan lopen bij ons dit seizoen, het team gelooft erin dat er meer inzit voor ons dan we vooraf verwacht hadden."

"Daar komt bij dat we er fysiek goed voorstaan, met weinig blessures, terwijl het ook onderling in de groep goed zit. Dat alles maakt dat we met een heel goed gevoel kunnen toeleven naar de wedstrijden die in januari op het programma staan."

Wouters: "Ajax verdiende de winst"

FC Utrecht ontsnapte zondagmiddag aan een thuisnederlaag tegen Ajax. Met name in de eerste helft hadden de Utrechters Vrouwe Fortuna aan hun zijde staan.

Jan Wouters beseft dat zijn ploeg van geluk mag spreken dat doelman Robbin Ruiter zijn doel schoon heeft gehouden. "Buiten dat Ajax fantastisch speelde vond ik dat wij zelf te weinig aan voetballen toekwamen", vertelde hij Eredivisie Live. "Na vier passes waren we de bal al kwijt. Ajax had echt op 3-0 kunnen komen, we hebben het nodige geluk gehad."

In de rust besloot de trainer van FC Utrecht in te grijpen. "We waren echt blij dat het nog 0-0 was", geeft hij toe. "Als het er voetballend gewoon echt niet in zit, zoals vandaag het geval was, dan moeten we ons aanpassen aan Ajax."

"We zijn compacter gaan spelen met momenten van druk naar voren. Op die manier bleven we meer in balbezit en hoefden we niet de hele tijd achter de bal aan te rennen. Dan kom je vanzelf meer aan voetballen toe", aldus Wouters, die tevreden is met het resultaat. "Ik vind dit voor ons een 'gewonnen' 0-0. Want als je kijkt naar de eerste helft had Ajax gewoon de winst verdiend."

Oud-president Bush sr. blijft in ziekenhuis

De voormalige Amerikaanse president George Bush senior, die al een maand in het ziekenhuis ligt voor een behandeling wegens bronchitis, mag met de kerst niet naar huis. Dat zei een woordvoerder van het Methodist Hospital in Houston zondag.

De toestand van de 88-jarige Bush is stabiel en de artsen zijn optimistisch dat hij volledig herstelt, aldus de woordvoerder in een verklaring. De artsen zijn "extra voorzichtig" met hem en hebben geen datum vastgesteld voor ontslag uit het ziekenhuis.

Eerder deze maand zeiden de artsen dat Bush in staat zou zijn om de kerstdagen thuis door te brengen met zijn familie. "De artsen vinden nu dat hij energie moet opbouwen voordat hij naar huis kan", aldus de verklaring.

Bush, de 41e president van de Verenigde Staten en Republikein, trad aan in 1989 en diende één termijn in het Witte Huis. De vader van de voormalige president George W. Bush, is ook voormalig congreslid, VN-ambassadeur, CIA-directeur en was vicepresident onder Ronald Reagan.

Elle Fanning giechelt om eerste zoen

Actrice Elle Fanning heeft, ondanks jaar jonge leeftijd van 14 jaar, al in verschillende films gespeeld naast bekende namen als Matt Damon en Brad Pitt. Maar als de jonge actrice wordt gevraagd naar haar eerste echte zoen voor de camera begint ze dan ook te giechelen en verschijnen rode vlekjes op haar roze babywangetjes.. 

Elle Fanning, bekend van Super 8, was onlangs bij bij Jay Leno om de nieuwste film Ginger& Rose te promoten. In deze film heeft ze voor het eerst een zoenscène opgenomen. Leno vroeg haar naar dit moment en ze zei het volgende:

"Het was erg grappig omdat ik de jongen met wie ik moest zoenen nog nooit eerder had ontmoet. De zoenscène stond ook gepland voor de laatste opnamedagen dus ik denk dat de regisseur de spanning wat wilde opvoeren. Dan zou het misschien een erg spannende scène worden. Maar het was uiteindelijk niet meer dan elkaar een handje geven om kennis te maken, dan beleefd vragen vragen hoe het ermee gaat en dan gewoon flink beginnen met tongzoenen."

Scotland Yard in opspraak na 'plebgate'

Het begon met een woede-uitval van een conservatieve politicus naar agenten die hem aanspraken omdat hij zijn fiets voor Downing Street wilde stallen. De controverse over wat hij wel of niet tegen de dienders voor de ambtswoning van de Britse premier zou hebben gezegd is nu uitgegroeid tot een regelrechte crisis over de betrouwbaarheid van de grootste Britse politiemacht.

De reputatie van Scotland Yard was al aangetast door het verzuim om journalisten die het niet zou nauw met de wet namen aan te pakken of de corruptie onder politiemensen die aan het licht kwam door het telefoonafluisterschandaal dat vorig jaar aan het licht kwam. De politie is nu opnieuw in opspraak, omdat voormalig fractieleider van de Conservatieven Andrew Mitchell zegt dat hem kleinerende uitspraken over de agenten bij Downing Street in de mond zijn gelegd. Een politierapport dat stelt dat hij de agenten voor 'imbecielen' en 'plebejers' heeft uitgemaakt, is gebaseerd op leugens, zegt hij.

"Drie weken lang werden deze afschuwelijke termen om mijn nek gehangen in een georganiseerde poging de Conservatieve Partij te vergiftigen en mijn politieke loopbaan te vernietigen", schreef Mitchell in The Sunday Times over de periode waarin het politierapport over het voorval uitlekte. "Ik heb die frases nooit gebezigd; ze zijn volkomen onwaar."

Mitchell heeft al lang toegegeven dat hij uit zijn slof was geschoten toen hij op 19 september 's avonds zijn fiets in Downing Street wilde stallen. Hij was aan de late kant voor een afspraak en de agenten weigerden de hoofdpoort te openen. Maar hij bestrijdt dat hij het woord 'plebejers' in de mond heeft genomen of 'weet je plaats' tegen de dienders heeft gezegd, termen die hij zondag bestempelde als 'een slechte karikatuur van wat een ongemanierde elitaire pummel in de jaren dertig gezegd zou hebben'.

In de standengevoelige Britse samenleving domineerde het verhaal wekenlang de krantenkoppen. Sommige politieagenten of PC's (van police constable) gingen rondlopen met T-shirts met de woorden 'PC Pleb' er op. Politieke tegenstanders drongen aan op het ontslag of aftreden van Mitchell. Toen er een email opdook van een ogenschijnlijk onafhankelijke getuige die de lezing van de betrokken agenten leek te onderschrijven, voelde Mitchell zich in oktober genoopt op te stappen.

Nu blijkt de zogenaamde onafhankelijke getuige een politieman te zijn, die nota bene niet eens ter plaatse was. Beelden van bewakingscamera's bij Downing Street die door Channel 4 werden uitgezonden strookten niet met het verhaal dat de agenten haden opgeschreven. Scotland Yard zegt de zaak tot de bodem te zullen uitzoeken en meldt dat twee personen zijn gearresteerd.

"De aantijgingen met betrekking tot deze zaak zijn uitermate ernstig", liet de baas van Scotland Yard, Bernard Hogan-Howe, zondag weten. "Om iedere twijfel weg te nemen ben ik vastbesloten om de waarheid te achterhalen, ongeacht waarheen die waarheid ons leidt."

Als blijkt dat de twee agenten samen hebben afgesproken om Mitchell erin te luizen betekent dat een nieuwe zwarte bladzijde in de geschiedenis van Scotland Yard, waar in het onderzoek naar politiecorruptie naar aanleiding van het afluisterschandaal al verscheidene koppen zijn gerold. Politici spreken al van de noodzaak van hervormingen.

Voormalig staatssecretaris voor de politie Nick Herbert zegt dat journalisten en ambtenaren moeten overdenken of zij wellicht te snel over Mitchell hebben geoordeeld. Maar het is 'boven alles de politiedienst die de eigen cultuur tegen het licht moet houden', zegt hij.


Scotland Yard in opspraak na 'plebgate' (Foto: Novum)

Zoon voor Claire Danes

Actrice Claire Danes, ondermeer bekend van Romeo+Juliet en de serie Homeland, is onlangs bevallen van een zoon. De actrice en haar man Hugh Dancy noemen het kindje Cyrus Michael Christopher Dancy. Het kind is wat een de vroege kant ter wereld gekomen; het kind werd pas begin 2013 verwacht.

Afgelopen september maakte Danes al wereldkundig dat er een kleine spruit ter wereld kwam, maar ze wilde niet vertellen of het een zoon of dochter zou gaan worden. "Ik hoop enkel dat wij goede ouders worden en ik weet zeker dat we allebei veel van dit kind gaan houden"  aldus Danes in een reactie. 

Cyrus werd overigens vlak na de laatste aflevering van Homeland geboren.

Haastrup blij: "Elk punt is belangrijk voor ons"

Willem II nam zondagmiddag een punt mee naar Tilburg na het treffen met RKC Waalwijk. Philipp Haastrup is content met het resultaat.

Al na 38 minuten moest Gaby Jallo inrukken, nadat hij een rode kaart voorgehouden kreeg. "Ja, we zijn blij met het punt", zei Haastrup tegenover Eredivisie Live. "Als wij zestig minuten met een man minder spelen in een uitwedstrijd bij RKC en gelijkspelen is dat toch wel leuk."

"We wisten dat het sowieso een moeilijke wedstrijd zou worden, zeker na die rode kaart", ging hij verder. "We hebben in de rust gezegd dat we rustig zouden blijven voetballen en zouden blijven vechten voor elkaar."

Die vechtlust betaalde zich uiteindelijke uit met een punt. "Ik denk dat elk punt dat wij halen belangrijk is. Hier bij RKC een punt is gewoon top." De tweede seizoenshelft kijkt Haastrup met vertrouwen tegemoet. "We moeten vertrouwen hebben in onze kwaliteiten. Het voetbal bij ons gaat steeds beter en dan gaan we ook punten pakken."

[PDC WK] Van Gerwen klopt Wright

Michael van Gerwen heeft de derde ronde bereikt van de PDC World Darts Championship 2013. Onze landgenoot won moeizaam met 4-2 van de kleurrijke Peter Wright en is daardoor de derde Nederlander die zich weet te plaatsen voor de derde ronde. Eerder gingen Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort hem voor.

Beide darters begonnen sterk aan de partij en het was Wright die verrassend een 0-2 voorsprong nam. Van Gerwen verzaakte niet en voerde het tempo en de scores op. Mighty Mike kwam terug tot 2-2, om vervolgend door te stoten naar een 4-2 overwinning. In de derde ronde treft onze landgenoot de Engelsman Colin Lloyd.

Kwakman baalt: "Verdienden gelijkspel"

FC Groningen dolf zondagmiddag op de valreep het onderspit in de ontmoeting met Feyenoord. In de slotminuten besliste Graziano PellÚ het duel in Rotterdams voordeel.

Na afloop van het treffen stond Kees Kwakman teleurgesteld voor de camera's van Eredivisie Live. In de ogen van de Volendamse verdediger annex middenvelder heeft zijn ploeg een verdiend punt in de slotfase uit handen gegeven."Er lagen zoveel mogelijkheden vandaag voor ons, met name in de tweede helft. Maar we kregen gewoon twee kutgoals tegen terwijl we weinig weggaven", luidde de weinig verhullende reactie van Kwakman.

"Die eerste uit een dood spelmoment, hebben we nog niet veel gehad dit seizoen. En die tweede belandde uit de kluts bij Pellè. Echt twee klotegoals, zo verliezen we hem", baalde hij. "Ik denk dat een gelijkspel normaal was."

Kubica mist de Formule 1

Robert Kubica heeft toegegeven de Formule 1 te missen. De Pool kan zijn favoriete bezigheid sinds een rally-ongeval begin vorig jaar niet meer uitoefenen. Hij kan inmiddels weer in een rallywagen races winnen, maar een F1-bolide kan hij voorlopig nog niet besturen, zo meldt hij aan de Daily Express.

"Ik vind het moeilijk om Formule 1-races te kijken. Ik mis het racen, dat is het grootste probleem. Na een race, wanneer ik thuis ben, denk ik dat ik een saai en monotoon leven leidt. Zodra ik rijd dan ben ik zodanig geconcentreerd dat de limitaties me echt hinderen. Ik ben dankbaar voor wat ik kan. Je kunt gewoon niet alles uit het leven halen wat je wilt. Ik kan al een stuk beter de auto's besturen dan zes maanden geleden en het komt dichtbij de situatie van voor het ongeval. Dus dat is zeer bemoedigend."

"Zodra ik mijn arm weer vrij bewegen dan is er een kans dat ik terug kan keren. Maar tot dat gebeurt moeten we afwachten. In ieder geval kan ik niet op korte termijn mijn comeback in de Formule 1 gaan maken. De kracht in de arm is nog niet wat het was, maar als dat het enige probleem zou zijn geweest dan was het in twee maanden opgelost. Ik heb gelimiteerde functionaliteit in mijn hand en vingers, maar ik ben ervan overtuigd dat het langzaam terug zal keren, want het herstel van de zenuwen gaat langzaam."

Voorlopig moet Kubica zich daarom gaan concentreren op andere raceklasses. Hij heeft inmiddels al weer enkele rally's gereden en stond ook alweer op hoogste treetje van het podium. Voor de rest zal de tijd het leren wat de Pool in de autosport verder kan gaan bereiken.

Al dik 6 miljoen euro voor Serious Request

Bij de actie van 3FM tegen babysterfte stond de teller zondagavond rond half negen op 6.142.180 euro. Dat meldde een woordvoerster van de popzender. Vorig jaar had de inzamelingsactie na de vijfde dag bijna 3,6 miljoen euro opgeleverd.

De 3FM-dj's Giel Beelen, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom zitten sinds dinsdagavond in het Glazen Huis op de Oude Markt in Enschede. Ze zamelen vanuit de tijdelijke studio geld in voor de strijd tegen babysterfte. Maandag, kerstavond, mogen de dj's het Glazen Huis weer uit. Dan wordt ook de eindstand van dit jaar bekend.

Vorig jaar leverde Serious Request in totaal een recordbedrag op van ruim 8,6 miljoen euro.

Al dik 6 miljoen euro voor Serious Request
Al dik 6 miljoen euro voor Serious Request (Foto: ANP)

Toch negende seizoen How I Met Your Mother

Er komt toch een nieuw seizoen van How I Met Your Mother. Na veel onderhandelingen is er een overeenkomst bereikt met de acteurs en wordt er een negende seizoen gemaakt van de populaire komedieserie. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Vooral Jason Segel deed naar verluidt moeilijk over een nieuwe reeks. Sinds het begin van de serie in 2005 heeft de acteur in veel films gespeeld, zoals Knocked Up, Bad Teacher en The Muppets.

Alyson Hannigan, die in de serie Segels vrouw speelt, liet weten blij te zijn met een negende seizoen. "Ik ben blij dat de wereld niet is vergaan", twitterde ze. Neil Patrick Harris liet eerder al doorschemeren dat het moeilijk zou worden een nieuw seizoen op te nemen omdat de acteurs naast de serie aan veel andere projecten werken.

De Boer: "Toch met goed gevoel januari in"

Na een reeks doelpuntrijke onderlinge duels slaagden zowel FC Utrecht als Ajax er zondagmiddag niet in het net te vinden. Met name Ajax kan zich dat aanrekenen. De Amsterdammers creëerden, vooral in de eerste helft, legio kansen, maar lieten na deze te verzilveren.

"Ik heb ze niet geteld, maar volgens mij waren het zo zeven honderd procent kansen waarbij je alleen op de keeper afgaat. En soms ook met twee tegen één. Dat hebben we heel slordig gedaan", baalde Frank de Boer tegenover Eredivisie Live.

De succesvolle trainer van de regerend landskampioen beseft dat het scorebord halverwege de wedstrijd een heel andere score had kunnen weergeven. "Het enige wat we onszelf kwalijk moeten nemen is dat we in rust niet met 0-3 voorstaan, want dan is de wedstrijd gespeeld", aldus De Boer.

Ondanks de falende doelpuntenproductie kijkt De Boer terug op een goed duel. "Ik vond ons echt heel goed voetballen. Met veel bewegingen en balsnelheid. Utrecht wist het eigenlijk niet meer en ik zei ook in de rust dat je een ander Utrecht te zien zal krijgen en dat gebeurde ook. Ondanks het gelijkspel ga ik toch met een goed gevoel januari in, omdat we gewoon goed hebben gespeeld."

The Killing-acteur Eric Ladin vader van een zoon

Eric Ladin is vrijdag vader geworden van een zoon. De 34-jarige acteur en zijn vrouw Katy hebben hun eerste kind de naam Maxfield David Ladin gegeven. Dat heeft Ladins woordvoerder laten weten aan het Amerikaanse tijdschrift People.

"Wow! De afgelopen 24 uur was de beste tijd van mijn leven", laat Ladin weten. "Mijn leven is voorgoed veranderd, ik ben nu vader."

De acteur is bekend van series als The Killing, CSI en The Mentalist. Ook was hij te zien in films als Toolbox Murders, Cursed en Left in Darkness.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 18

Dit weekend stond de achttiende speelronde op het programma. PSV mag zich dit seizoen winterkampioen noemen, al heeft nummer FC Twente wel evenveel punten als de ploeg uit Eindhoven. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor na de winterstop.

PSV winterkampioen, concurrentie morst punten

PSV mag zich dit seizoen winterkampioen noemen. De Eindhovenaren moesten zelf op bezoek bij NAC Breda en wisten daar voor het eerst sinds zeven jaar weer eens te winnen. De ploeg van Dick Advocaat won met maar liefst 1-6. PSV staat daardoor na achttien speelrondes met veertig punten bovenaan.

Ook FC Twente heeft na achttien duels veertig punten, maar heeft een minder doelsaldo van PSV. De Tukkers wonnen zelf met 0-3 van AZ. De Alkmaarders waren de gehele partij beter, maar Twente wist de counters optimaal te benutten. Nacer Chadli was uitblinker met twee doelpunten en een assist.


PSV mag zich dit seizoen winterkampioen van de Eredivisie noemen (Foto: Pro Shots)

Vitesse verloor voor de tweede keer op rij kostbare punten. Na het verlies tegen VVV-Venlo (3-1) werd zaterdag op bezoek bij sc Heerenveen opnieuw een nederlaag geleden (2-1). Ook Ajax kwam niet tot winst. Voor de Amsterdammers stond het lastige uitduel bij FC Utrecht op het programma. Ajax kreeg vooral in de eerste helft volop kansen om te scoren, maar kwamen uiteindelijk niet verder dan 0-0.

Feyenoord profiteerde optimaal van het puntverlies van Vitesse en Ajax en kroop door de 2-1 overwinning op FC Groningen naar de vierde plek. Graziano Pellé was ook vandaag de gevierde man bij de Rotterdammers. De Italiaan nam beide doelpunten voor zijn rekening. De 2-1 scoorde Pellé drie minuten voor tijd. De achterstand van Feyenoord en Ajax op koplopers PSV en FC Twente bedraagt na dit weekend drie punten.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
AZ FC Twente 0-3
SC Heerenveen Vitesse 2-1
Heracles Almelo PEC Zwolle 1-1
ADO Den Haag NEC 2-0
NAC Breda PSV 1-6
FC Utrecht Ajax 0-0
RKC Waalwijk Willem II 0-0
Feyenoord FC Groningen 2-1
VVV Venlo Roda JC Kerkrade 2-4


Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 18 13 1 4 40 60-18
2 FC Twente 18 12 4 2 40 35-14
3 Ajax 18 10 7 1 37 42-20
4 Feyenoord 18 11 4 3 37 37-23
5 Vitesse 18 10 5 3 35 34-18
6 FC Utrecht 18 8 6 4 30 24-19
7 NEC 18 6 6 6 24 24-30
8 ADO Den Haag 18 5 8 5 23 30-29
9 RKC Waalwijk 18 5 7 6 22 24-22
10 Heracles Almelo 18 4 8 6 20 35-35
11 FC Groningen 18 5 5 8 20 18-28
12 AZ 18 4 6 8 18 23-32
13 SC Heerenveen 18 4 6 8 18 27-38
14 PEC Zwolle 18 3 6 9 15 17-29
15 Roda JC Kerkrade 18 3 6 9 15 22-37
16 VVV Venlo 18 3 6 9 15 22-38
17 NAC Breda 18 3 5 10 14 15-37
18 Willem II 18 2 6 10 12 16-38


Topscorers:

# Naam Club Doelpunten
1. Bony Vitesse 16
2. Finnbogason sc Heerenveen 14
= Pellè Feyenoord 14
4. Altidore AZ 11
5. Immers Feyenoord 10


Programma:

Datum Thuis Uit
vr 18 jan, 20:00 PSV PEC Zwolle
za 19 jan, 18:45 SC Heerenveen Heracles Almelo
za 19 jan, 19:45 FC Twente RKC Waalwijk
za 19 jan, 19:45 NAC Breda VVV Venlo
za 19 jan, 20:45 AZ Vitesse
zo 20 jan, 12:30 FC Groningen FC Utrecht
zo 20 jan, 14:30 Willem II ADO Den Haag
zo 20 jan, 14:30 Roda JC Kerkrade NEC
zo 20 jan, 16:30 Ajax Feyenoord

1500 meldingen van vuurwerkoverlast

Bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast zijn in het eerste weekeinde vijftienhonderd klachten binnengekomen. Dat meldt initiatiefnemer Arno Bonte, die in de Rotterdamse gemeenteraad fractievoorzitter van GroenLinks is. Vijftien lokale fracties van GroenLinks steunen het initiatief.

Volgens de melders laat de politie de vroege knallers vaak ongemoeid. De helft van de klachten gaat over vuurwerkbommen. Verder zijn er veel meldingen over vernielingen door vuurwerk en over vuurwerkstress bij huisdieren.

"In de laatste week van het jaar begint Nederland steeds meer trekken van een oorlogsgebied te krijgen", zegt Bonte, die al jaren ijvert voor een vuurwerkverbod. "Wij willen de jaarwisseling weer veilig en feestelijk maken."

Een motie van de Partij voor de Dieren om een einde te maken aan consumentenvuurwerk kreeg afgelopen week in de Tweede Kamer steun van geen enkele andere fractie. Het congres van GroenLinks sprak zich dit jaar uit voor een dergelijk verbod, maar de fractie in de Tweede Kamer ziet liever dat dit aan gemeenten zelf wordt overgelaten.

Taliban slaan mildere toon aan

Gezanten van de Taliban hebben op een conferentie in Frankrijk niet het alleenrecht op de macht in Afghanistan opgeëist. Ook hebben zij beloofd dat vrouwen recht krijgen op werk en onderwijs. Dat komt naar voren uit een door Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid verspreide weergave van de toespraken van de twee gezanten, Mawlawi Shahbuddin Dilawar en Muhammad Naeem.

Op de bijeenkomst in Frankrijk waren gezanten van de Afghaanse regering en de Taliban, alsook van de met de Taliban gelieerde groep Hezb-e-Islami en politieke tegenstanders van president Hamid Karzai. De Franse gastheren spraken van een discussie onder Afghanen, geen vredesonderhandelingen. Het is onduidelijk of de mildere toon van de Taliban-gezanten daadwerkelijk een beleidsverandering weergeeft, of alleen een tactische zet is in de propagandaoorlog om de Afghaanse bevolking voor zich te winnen.

Volgens de verklaring van de Taliban moet een nieuwe grondwet de rechten van alle Afghaanse burgers waarborgen. Vrouwen zouden hun echtgenoot mogen kiezen, eigendomsrechten krijgen en recht hebben op onderwijs en werk, rechten die hun eerder onder het extremistische Taliban-bewind werden onthouden.

Het Afghaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten blij te zijn met zulke besprekingen, maar verwacht niet dat die de kloof tussen de twee partijen zullen overbruggen. "Het vredesinitiatief is een proces en een, twee of drie van zulke bijeenkomsten zullen de problemen niet oplossen. Maar wij zijn hoopvol voor de toekomst", zei woordvoerder Janan Mosazai.

De voorwaarden van de Afghaanse regering voor onderhandelingen met de Taliban zijn onveranderd: een staakt-het-vuren, erkenning van de Afghaanse grondwet, verbreking van banden met internationale terroristen en eerbiediging van de rechten van Afghaanse burgers, vrouwen en kinderen incluis.

De Taliban-gezanten herhaalden in hun toespraken de standpunten van de groep, namelijk dat de bestaande grondwet ongeldig is, 'want tot stand gekomen in de schaduw van B-52's', en dat de Taliban de legitieme regering van het land vormen. Verder moeten alle buitenlandse strijdkrachten uit Afghanistan vertrekken en dragen de voor 2014 geplande verkiezingen niet bij aan een oplossing voor de Afghaanse problemen omdat ze dan nog plaatsvinden onder buitenlandse bezetting.

"Als eerste stap moet er een eind komen aan de bezetting; dit is de wens van de hele natie, omdat dit de moeder is van alle tragedies", aldus de verklaring van de Taliban.

[JL] Oss wint Brabants onderonsje van Den Bosch

FC Oss heeft zondagmiddag de Brabantse derby tegen FC Den Bosch in zijn voordeel beslist in de Jupiler League. De ploeg van trainer Anton Janssen was op bezoek bij de Bosschenaren met 2-1 te sterk. Roy de Ruiter opende de score vier minuten voor rust. In de 52e minuut sloeg ook Marc Koot toe.

Den Bosch deed pas twee minuten voor tijd iets terug via Ralf Seuntjes, maar kon daarmee niet voorkomen dat het gepasseerd wordt door Oss op de ranglijst. Oss neemt nu de dertiende plaats in met negentien punten. Den Bosch staat een plaats lager en heeft een punt minder.

Gevangene ontsnapt uit Amsterdamse gevangenis

Een man is zondagmiddag ontsnapt uit een gevangenis in Amsterdam. Hij zat vast in het huis van bewaring aan de Havenstraat. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De politie is naar de man op zoek. Details over zijn identiteit zijn niet bekendgemaakt. Wel meldt de woordvoerder van het ministerie dat hij niet vanwege een geweldsdelict vastzit.


Gevangene ontsnapt uit Amsterdamse gevangenis (Foto: Novum)

Kristensen wil aanpassing straffen in F1

Oud-coureur Tom Kristensen wil dat het strafsysteem in de Formule 1 op de schop gaat. De Deen vindt dat in een aantal gevallen de drive-through penalty een te zware straf is en dat er daarom een aanpassing vereist is. Zijn ervaring als achtvoudig winnaar van de 24 uur van Le Mans en als racesteward komt hierbij van pas.

"Ik denk dat het goed zou zijn om een straf te hebben die iets minder ernstig is dan een drive-through. Een drive-through kan soms wel erg hard zijn en iemands hele race verpesten. Dat komt zeker voor wanneer je voor de punten gaat, tenzij je helemaal vooraan ligt. Misschien zou er een straf moeten komen waarbij je iets langer stil moet staan bij een pitstop."

Zeer grote brand bij afvalstoffenbedrijf in Limburg

Bij een afvalstoffenbedrijf in Panningen woedt zondagavond een zeer grote brand. Het vuur ontstond door nog onbekende oorzaak rond 18.15 uur in het pand op het bedrijventerrein bij de Limburgse plaats. Niemand is gewond geraakt, meldt een woordvoerder van de brandweer.

In het bedrijf liggen zogeheten droge afvalstoffen opgeslagen. Het bedrijf verwerkt voedsel dat over de houdbaarheidsdatum heen is. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

De brandweer is voorlopig vooral bezig met het voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt. Zo'n dertig procent van het pand staat in brand.

'Iran omzeilt olie-embargo'

Iran heeft een manier gevonden om het embargo op de verkoop van zijn olie te omzeilen. Daardoor is de olie-industrie, die er twee maanden geleden 'slecht aan toe' was, weer bijna overeind gekrabbeld. Dat heeft de Iraanse minister van oliezaken Rostam Ghasemi zondag voor de Iraanse staatstelevisie gezegd.

Ghasemi zei ook dat Iran een eigen verzekering heeft opgezet voor schepen die Iraanse olie vervoeren, omdat westerse maatschappijen weigeren deze zendingen te dekken.

De Iraanse olie-export is in de afgelopen maanden door commerciële en bancaire sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie met ongeveer de helft teruggevallen. Ook de Iraanse munt is gekelderd.

De sancties werden getroffen om Iran te dwingen opening van zaken te geven over zijn nucleaire activiteiten. Westerse landen denken dat Iran stiekem werkt aan kernwapens, maar Iran zegt alleen vreedzame doeleinden na te streven.


'Iran omzeilt olie-embargo' (Foto: Novum)

'Seksisme komt door onzekerheid mannen'

Regelmatig wordt men om de oren geslagen met dooddoeners als 'afkeer van de islam komt door angst voor het vreemde', 'homohaters worstelen met hun eigen seksualiteit', en 'sommige mannen haten vrouwen omdat ze geen vriendin kunnen krijgen'. Over de eerste twee stellingen heeft de wetenschap zich nog niet uitgelaten, maar de derde blijkt zowaar juist te zijn!

Joshua Hart van Union College in de VS ondervroeg meer dan 400 heteroseksuele mannen naar dingen als hun manier van gehecht zijn aan anderen, vijandig of welwillend seksisme, en hun ideeën over romantiek. De manier waarop ze gehecht kan beïnvloed worden door twee categorieën problemen: overdreven gehechtheid en het vermijden van gehechtheid. Iemand die op beide factoren laag scoort, wordt als een zeker iemand beschouwd.

Hart ontdekte dat mannen die overdreven gehecht zijn, vaak ambivalente seksisten zijn: soms zijn ze vijandig, soms welwillend. Mannen die gehechtheid vermijden echter, zijn veelal vijandig seksistisch. Het onderzoek wees ook uit dat overdreven gehechte mannen diep van binnen romantici zijn, terwijl mannen die gehechtheid vermijden gewoonlijk sociaal dominant zijn.

Hij vat samen: "Met andere woorden, overdreven gehechte mannen zullen waarschijnlijk afwisselen tussen hoffelijkheid en vijandigheid richting vrouwelijke partners, zich gedragend als ridder op het witte paard als ze zijn doelen en idealen over vrouwen bevestigt, maar zich als een monster wanneer ze dat niet doet. Ontwijkende mannen zullen slechts vijandigheid zonder hoffelijkheid tonen."

Er is volgens Hart ook een praktische toepassing. Karaktertrekken kunnen namelijk seksisme voorspellen, wat therapeuten kan helpen relatieproblemen te verhelpen.

Dode passagier in metro Berlijn

Een 65-jarige man die in een Berlijnse metro schijnbaar zat te slapen, was dood, aldus de politie zondag.

De passagier werd gevonden in de U-8 metrolijn toen een medewerker van de ondergrondse hem om 5.45 uur probeerde wakker te maken. Te hulp geroepen artsen konden alleen maar de dood vaststellen. Uit een voorlopig onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de man vermoord is.

"Het is tragisch", zei een woordvoerster van de Berlijnse politie. "We weten niet hoelang hij al dood in de trein zat en ook niet de exacte doodsoorzaak. Er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf. Het lijkt erop dat hij een natuurlijke dood is gestorven."

Dode passagier in metro Berlijn
Dode passagier in metro Berlijn (Foto: ANP)

[Premier League] Achtklapper voor Chelsea

Chelsea is dit weekend twee punten ingelopen op Manchester United. De formatie uit Londen won vanmiddag met maar liefst 8-0 van Aston Villa. De achterstand van Chelsea, dat nog een duel tegoed heeft, op Manchester United bedraagt na dit weekend elf punten.

Na drie minuten opende Fernando Torres al de score. David Luiz wist deze na een half uur te verdubbelen, terwijl Branko Ivanovic de ruststand op 3-0 bepaalde. Na rust ging de rem er helemaal af bij The Blues.

Frank Lampard scoorde na een uur spelen de 4-0 en een kwartier voor tijd scoorde Ramires de 5-0. Door een benutte strafschop van Oscár, een treffer van Eduard Hazard en de tweede van Ramires werd het uiteindelijk 8-0 voor Chelsea.

'Higgs-Boson wetenschappelijke doorbraak van het jaar'

Het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science heeft de ontdekking van de Higgs-Boson uitgeroepen tot doorbraak van het Jaar. Het collegiaal getoetste tijdschrift, dat uitgegeven wordt door de non-profitorganisatie AAAS, besloot hiertoe omdat de impact van de ontdekking op de fysicawereld 'onmiskenbaar' is.

De Higgs-Boson, ook wel goddeeltje genoemd, werd reeds 40 jaar geleden verondersteld, maar pas op 4 juli van het afgelopen jaar werd het daadwerkelijk waargenomen. Daardoor kon met zekerheid vastgesteld worden hoe materie z'n massa krijgt. Fysici veronderstellen dat het heelal gevuld is door een zogenaamd 'Higgsveld', dat lijkt op een elektrisch veld. Deeltjes interageren met het Higgsveld om energie te krijgen en, volgens Einstein's bekende massa-energie vergelijking, ook massa.

Correspondent voor Science Adrian Cho legt uit: "Net zoals een elektrsch veld bestaat uit deeltjes genaamd fotonen, zo bestaat het Higgsveld uit Higgs-Bosons die verweven zijn in het vacuüm. Fysici hebben ze nu uit het vacuüm geknald en een kort bestaan gegeven."

De ontdekking van de Higgs-Boson is nummer één op een lijst van tien belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen van dit jaar. Op de lijst stonden ook, in willekeurige volgorde, het revolutionaire landingsgestel van Marsverkenner Curiosity, de ontwikkeling van technologie waarmee machines direct door het brein aangestuurd kunnen worden, en de reconstructie van het genoom van de Denisovamens.

Ook een stukje nationale trots behaalde de lijst: een groep Nederlandse chemisten en fysici ontdekten een belangrijke aanwijzing voor de zeer betwiste Majorana Fermionen, deeltjes die als hun eigen antimaterie dienen en zichzelf opheffen. Deze ontdekking kan grote gevolgen hebben voor met name quantumcomputers.

Het ENCODE project, dat de functionaliteit van het menselijke genoom onderzocht, publiceerde dit jaar in meer dan 30 papers z'n opzienbarende conclusie. Zij ontdekten namelijk dat, zeer tegen de verwachting van de wetenschap in, zo'n 80% van het menselijke genoom wel degelijk functioneel is. Daarmee verdienden ze volgens Science een plekje op de lijst.

Tevens behaalde het gebruik van laserröntgenstralen om eiwitten te analyseren de lijst, alsook een nieuwe en zeer effectieve methode om genen in hogere levensvormen te veranderen of uit te schakelen. Een Chinees onderzoek naar neutrinos haalde de lijst ook. De lijst wordt vervolledigd door de ontdekking dat uit stamcellen levensvatbare eicellen te maken zijn.

'Criminelen krijgen in veel gemeenten bijstand'

Veroordeelde criminelen die hun straf nog moeten uitzitten kunnen bij een groot aantal gemeenten een bijstandsuitkering krijgen. Het ontbreekt aan controle, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Zo'n vijftienduizend veroordeelde criminelen lopen vrij rond, terwijl ze vast moeten zitten. Het Inlichtingenbureau in Utrecht stuurt iedere maand een lijst van namen van deze groep naar gemeenten. Die moeten de bijstandsuitkering dan stopzetten.

Tachtig gemeenten blijken de maandelijkse nieuwsbrief niet te ontvangen. Onduidelijk is hoeveel mensen als gevolg hiervan een uitkering ontvangen terwijl ze nog een straf moeten uitzitten.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jette Klijnsma (PvdA) laat aan RTL Nieuws weten dat ze gemeenten gaat vragen om het onterecht uitgekeerde geld terug te vorderen.

Bestuursvoorzitter Capcom stapt op

De voorzitter van het dagelijkse bestuur van Capcom Europe, David Reeves, heeft bekendgemaakt dat hij eind januari zijn taken als bestuursvoorzitter naast zich neerlegt en wederom adviseur van het bedrijf wordt.

"Over the past three years I have been very fortunate to be able to manage Capcom at an operational level in Europe but I want now to take up several new global consulting opportunities in non-competing industries, which, when combined with my existing and extensive charity commitments, means I cannot commit full time to my existing role at Capcom Europe", zegt Reeves.

Voordat Reeves zijn adviseursrol inruilde voor de functie van bestuursvoorzitter, was hij veertien jaar lang bestuursvoorzitter bij Sony Computer Entertainment Europe. 

Uitslag VVV-Venlo - Roda JC

Roda JC heeft de Limburgse derby tegen VVV-Venlo met 2-4 gewonnen. VVV kwam in eigen huis weliswaar met 2-0 voor, maar kreeg in een tijdsbestek van ruim tien minuten maar liefst vier treffers tegen. Hieronder de karakteristieken van dit duel.

VVV-Venlo

2 - 4

Roda JC

 40' Linssen
 51' Maguire
   53' Lebedynski
 56' Delorge
 58' Fledderus
 65' Sutchuin Djoum 
 
 Gele kaart: Fleuren (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Danilo (66) (Roda JC)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: v. Haaren mist pen. (VVV-Venlo/66)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen
Vorstermans (Altheer/80)
Röseler
Fleuren
Otsu
Maguire
v. Haaren (Wildschut/70)
Radosavljevic
Linssen
Cullen (Nwofor/66)
  Kurto
Monteyne
Biemans
Danilo
Hempte
Delorge (Sutchuin Djoum/62)
Fledderus
Affane (Wielaert/68)
Donald (Lebedynski/46)
Hupperts
Malki

Reservedoelman Pinto verlengt bij Barcelona

Reservedoelman Jose Pinto heeft zijn contract bij FC Barcelona verlengd tot medio 2014. De 37-jarige Spanjaard blijft daardoor de vaste stand-in van eerste keus Victor Valdes. Dat melden de Catalanen zondag op de clubwebsite.

Barcelona nam Pinto in 2008 over van Celta de Vigo, waar hij toen enkele seizoen eerste doelman was geweest. Bij Barcelona kwam hij in veertien officiële duels in actie. Hij begon zijn carrière bij Real Betis.

Bij Lille vertrokken Landreau naar Bastia

Doelman Mickaël Landreau heeft met SC Bastia een nieuwe club gevonden. De 33-jarige Fransman tekent een contract voor een halfjaar bij de nummer dertien van de competitie. Dat meldt zijn nieuwe club zondag. Landreau vertrok begin deze maand bij Lille vanwege onenigheid met trainer Rudi Garcia.

De elfvoudig international had dit seizoen tot zijn vertrek nog geen wedstrijd gemist bij Lille. In 2011 werd hij kampioen met de Noord-Franse club. Eerder verdedigde hij de kleuren van Nantes en Paris Saint-Germain.


Bij Lille vertrokken Landreau naar Bastia (Foto: Novum)

[Premier League] Swansea houdt United van zege af

Manchester United is zondag op bezoek bij Swansea City tegen puntverlies aangelopen in de Premier League. De koploper kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Patrice Evra had de ploeg van Sir Alex Ferguson na dertien minuten op voorsprong gezet, maar ruim een kwartier later was de stand weer in evenwicht dankzij Michu.

Voor de Spanjaard was het al zijn dertiende competitietreffer dit seizoen. Hij is daarmee topscorer in de Engelse competitie en houdt Robin van Persie een treffer achter zich. De Nederlandse spits deed negentig minuten mee, maar kwam ondanks een paar goede mogelijkheden niet tot scoren.

Bij Swansea maakte Michel Vorm zijn rentree in de basis na twee maanden blessureleed. Ook Dwight Tiendalli, Kemy Agustien en Jonathan de Guzman hadden een basisplaats.

Manchester United ziet de voorsprong op nummer twee Manchester City, dat zaterdag nipt met 1-0 won van Reading, slinken tot drie punten. Swansea staat elfde.


Swansea houdt Manchester United van zege af (Foto: Novum)

'Obama wil VS in afgrond storten'

President Barack Obama wil de Verenigde Staten in het begrotingsravijn laten storten zodat hij de Republikeinen de schuld kan geven. Dat zei de Republikeinse senator namens de staat Wyoming, John Barrasso, in het tv-programma Fox News Sunday. Barrasso leidt de Republican Policy Committee, een denktank, en staat daarmee op de vierde plek in de pikorde binnen de partij.

"Ik denk dat hij op de bodem een politieke overwinning ziet", aldus Barrasso. "Obama krijgt vervolgens miljarden voor nieuwe programma's en hij kan dan het mes zetten in het leger, iets wat Democraten al jaren willen, en hij kan de Republikeinen de schuld in de schoenen schuiven."

De Democratische senator Kent Conrad, die North-Dakota vertegenwoordigt, bood in het programma tegenwicht aan de uitspraken van Barrasso. Conrad, voorzitter van de Senate Finance Committee, stelde dat de verantwoordelijkheid om tot een begrotingsakkoord te komen niet alleen bij de president ligt. "Het Congress moet meer bereidheid tonen om Obama tegemoet te komen."

Family Guy Online houdt het voor gezien

Ontwikkelaar Roadhouse Interactive heeft besloten om de browser-based MMO Family Guy Online stop te zetten. De gratis te spelen MMO verkeert momenteel in open bèta en zal na 18 januari 2013 nooit meer te spelen zijn. 

Iedereen die in de laatste 60 dagen ingame-aankopen heeft gedaan krijgt zijn geld terug. Als je zin hebt om de game te spelen kan dat nog tot 18 januari 2013.  

Het is verder niet bekend waarom Family Guy Online wordt stopgezet.  

Family Guy Online

Britse krant wil ruim miljoen euro van Armstrong

De Britse krant The Sunday Times wil Lance Armstrong via juridische stappen ruim een miljoen euro afhandig maken. De krant werd in 2004 veroordeeld nadat twee journalisten de renner van dopinggebruik hadden beschuldigd. Het nieuwsblad moest hem toen zo'n 360.000 euro betalen.

De Texaan werd dit jaar schuldig bevonden aan dopinggebruik. Ook werden hem zijn zeven Tourzeges afgenomen. "We eisen dat we het bedrag dat we hebben betaald, plus rente, terugkrijgen", schrijft The Sunday Times. Ook wil de krant de kosten die het heeft betaald om zijn journalisten te verdedigen terug.

Eerder werd al bekend dat het Texaanse verzekeringsbedrijf SCA Promotions geld wil zien van Armstrong. De Amerikaan ontving als gevolg van zijn zeven tourzeges in totaal 5,8 miljoen euro van het bedrijf. Dat wil het geld terugvorderen.

Zweedse prinses Madeleine trouwt op 8 juni

Het huwelijk van de Zweedse prinses Madeleine en de 38-jarige Amerikaans-Britse investeerder Christopher O'Neill wordt op zaterdag 8 juni voltrokken in de hofkapel van het koninklijk paleis in Stockholm. Dat heeft het Zweedse koningshuis zondag bekendgemaakt.

De 30-jarige Madeleine is de jongste van de drie kinderen van koning Carl Gustaf en koningin Silvia en vierde in de lijn van troonopvolging. De prinses werkt in New York voor de door haar moeder gestichte World Childhood Foundation. Haar bruiloft zal volgens woordvoerder Bertil Tenert wat bescheidener worden gevierd dan die van kroonprinses Victoria, twee jaar geleden.

Het koningshuis heeft in Zweden slechts ceremoniële taken.


Zweedse prinses Madeleine trouwt op 8 juni (Foto: Novum)

[PDC WK] Van der Voort wint, 9-darter Winstanley

Vincent van der Voort mag na de kerst terug komen voor de derde ronde van het PDC WK darts. Hij versloeg in de tweede ronde Dean Winstanley met 4-2. Winstanley gooide in de vierde set wel een 9-darter. In de volgende ronde speelt Van der Voort tegen de winnaar van de partij James Wade - Steve Beaton. 

Van der Voort won de eerste twee sets zonder problemen. Gooide 105 uit als hoogste finish. Winstanley kreeg wel kansen te finishen maar gooide de dubbels niet. De eerste leg van de derde set was de eerste leg die gewonnen werd door Winstanley. Van der Voort won ook zijn leg en kwam op gelijke hoogte. Daarna was het ultime moment voor Winstanley, hij gooide een 9-darter. Hij gooide de 9-darter met 2x 180,  triple twintig, triple negentien en dubbel twaalf. Deze perfecte leg leverde hem 15.000 Engelse pond op. De derde set ging uiteindelijk met 3-2 naar Winstanley.

In de vierde set werd sterk gegooid door beide spelers. Er werden vele 180'ers gegooid. Over The Top kon de set uiteindelijk wel met 3-0 winnen en kwam op gelijke hoogte. In de vijfde set is het De Snelster Darter op Aarde die als eerste op een dubbel staat en tops uitgooide om te breken en op voorsprong te komen. Winstanley gooide 32 uit voor een rebreak. Winstanley begon de derde leg vervolgens met 180 en 140 en via dubbel vijf kwam Winstanley voor het eerst in de partij op voorsprong. Uiteindelijk is het de Nederlander die toch aan het langste eind trekt. Via een finish van 82 en een dubbel 16 finish nadat Winstanley drie pijlen miste werd het alsnog 3-2 voor Van der Voort. 

Op 1-1 in de zesde set brak Winstanley na veel gestuntel op de dubbels Van der Voort. Het lukte Over the Top niet om de break te verzilveren want hij mist twee pijlen op dubbel twaalf en zag Van der Voort 103 uitgooien om een beslissende leg te forceren. Na een slordige dart van Winstanley gooide Van der Voort dubbel 16 voor een wedstrijd, ondanks het tegenkrijgen van een 9-darter won hij de partij wel met 4-2. 

Moslimextremisten verwoesten weer tombes Timboektoe

Moslimextremisten hebben zondag opnieuw vier eeuwenoude grafmonumenten verwoest in het Malinese Timboektoe. Dat heeft directeur Sane Chirfi van de toeristische dienst van Timboektoe gezegd.

Strijders van Ansar Dine, een radicaalislamitische rebellenbeweging die verbonden is met terreurnetwerk Al-Qaida, maakten de mausolea met de grond gelijk, zei Chirfi zondag. De graftombes herbergden de resten van moslimgeleerden die onder de bevolking van Timboektoe groot gezag genieten. Veel inwoners van de beroemde antieke stad zien in de beeldenstorm een wraakoefening voor de recente resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die oproept tot gewapend ingrijpen in Mali.

De zondag verwoeste grafmonumenten stonden niet op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Sinds Ansar Dine begin dit jaar Timboektoe veroverde op het regeringsleger hebben moslimextremisten zeven van de zestien door Unesco beschermde mausolea vernietigd.

Uitslag Feyenoord - FC Groningen

Om 14.30 begon in de Kuip het duel tussen Feyenoord en FC Groningen. De thuisclub won het duel met 2-1. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

FC Groningen-speler Lorenzo Burnet in duel met Feyenoord-speler Ruben Schaken (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

2 - 1

FC Groningen

 58' Pellè
 87' Pellè
   77' v. Dijk 
 
 Gele kaart: Bacuna (FC Groningen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena (Vormer/83)
Schaken (W. Verhoek/64)
Pellè
Boëtius (Nelom/90)
  Luciano
Kappelhof
Van Dijk
Kwakman
Burnet
Kieftenbeld (Ajilore/57)
De Leeuw (Zivkovic/81)
Sparv
Schet
Zeefuik (Bacuna/60)
Kirm

Teeven gaat niet 'jagen' op illegalen

De overheid gaat niet op illegalen jagen nu illegaliteit strafbaar wordt gesteld. "Jagen is een absoluut rotwoord", zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in Eva Jinek op Zondag.

"We gaan niet op illegalen jagen, maar als we ze tegenkomen bij controles bij werkgevers of bij een verkeerscontrole worden ze wel beboet", legde Teeven uit. Eerder werden alleen werkgevers beboet als bleek dat zij illegalen in dienst hebben. Illegalen die de boete niet betalen, kunnen worden opgesloten.

Illegalen die op minderjarige leeftijd aan hun stage zijn begonnen mogen hun stage afmaken. Dat is volgens Teeven afgesproken met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Het kabinet besloot eerder dat illegale jongeren voortaan stage mogen lopen als dat nodig is om hun mbo-opleiding af te maken. Het zou daarom vreemd zijn als ze bij een controle op hun stage wel kunnen worden beboet.

De ministerraad besloot vrijdag dat illegaliteit voortaan strafbaar is. De maatregel komt uit het regeerakkoord van VVD en PvdA.


Teeven gaat niet 'jagen' op illegalen (Foto: Novum)

Sterren in actie voor strengere vuurwapenwet VS

Naar aanleiding van het schietincident dat vorige week vrijdag op een basisschool in Newtown plaatsvond, pleiten verschillende sterren voor de aanscherping van de vuurwapenwet in de Verenigde Staten. Bij het schietincident vielen 27 doden, waaronder de moeder van de schutter en twintig kinderen. Ook beroofde hij zichzelf van het leven.

In de video Mayors Against Illegal Guns laten sterren als Jamie Foxx, Beyoncé, Kate Hudson en Reese Witherspoon van zich horen. Ze spreken hun wens uit voor een plan dat geweld met wapens beëindigt. 

De bijbehorende webiste is hier te bekijken. 

Ook Maaskant zal gedragscode niet tekenen

De aankondiging van Bert van Oostveen omtrent het aanscherpen van de gedragscode binnen het betaald voetbal kan tot dusver op weinig steun rekenen vanuit het trainersgilde. In navolging van Gertjan Verbeek heeft ook Robert Maaskant zich kritisch uitgesproken over de verscherpte gedragscode die de KNVB ter ondertekening naar alle profclubs heeft verzonden.

Verbeek kondigde eerder deze week al aan niet van plan te zijn om het voorstel te voorzien van zijn handtekening en ook Maaskant weigert zijn krabbel te zetten. Volgens de trainer van FC Groningen overdrijft de voetbalbond de mate van wangedrag bij oefenmeesters.

"Het valt allemaal reuze mee en ik vind niet dat we een maatschappelijk problemen neer moeten leggen bij de trainers in het betaalde voetbal", vertelde hij voor de camera's van Eredivisie Live.

Pato en Robinho willen weg bij Milan

De aanvallers Alexandre Pato en Robinho willen vertrekken bij AC Milan. De Brazilianen hebben een transferverzoek ingediend, laat vice-voorzitter Adriano Galliani zondag weten op de website van de Italiaanse club. Galliani vliegt naar het thuisland van het tweetal om te onderhandelen met clubs.

"De trip naar Brazilië staat al maanden gepland, maar het wordt geen vakantie. Het wordt hard werken, want we moeten over twee spelers onderhandelen. Pato en Robinho willen vertrekken", vertelt Galliani.

De 28-jarige Robinho, sinds 2010 actief voor Milan, wil graag terugkeren naar zijn geboorteland. Flamengo en Fluminense zouden de oud-speler van onder meer Real Madrid op de korrel hebben. Naar verluidt heeft wereldkampioen Corinthians interesse voor de 23-jarige Pato, die sinds 2007 in San Siro actief is.

Pato kent een lange geschiedenis van blessures en kwam dit seizoen pas drie keer in actie voor zijn ploeg. Robinho leverde met veertien doelpunten een belangrijke bijdrage aan het kampioenschap in 2011, maar kwam dit seizoen nog niet verder dan zes optredens.


Pato en Robinho willen weg bij Milan (Foto: Novum)

'Moore eist flink geldbedrag van Kutcher'

Ashton Kutcher en Demi Moore kunnen het niet eens worden over de verdeling van hun geld. De twee liggen momenteel in scheiding, het acteurskoppel maakte in november vorig jaar al bekend na een huwelijk van zes jaar uit elkaar te gaan.

Een ingewijde vertelde aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat Demi een overeenkomst wil die vergelijkbaar is met de regeling die ze trof met haar ex Bruce Willis in 2000. Naar verluidt heeft ze toen een flink bedrag van haar ex gekregen.

Kutcher diende vrijdag de scheidingspapieren in, ruim een jaar nadat bekend werd dat ze een punt hadden gezet achter hun huwelijk. De acteur is inmiddels samen met Mila Kunis.

Advies van Nintendo: Updaten voor je de Wii U onder de boom legt

Een van de beste dingen van het krijgen van nieuwe hardware voor Kerstmis, is de kick die je krijgt bij het openmaken. Het ruiken van de geuren, het opentrekken van de zakken, de eerste zijn die vingerafdrukken maakt.

Jammer genoeg adviseert Nintendo mensen om de Wii U uit te pakken, en te updaten alvorens je hem onder de kerstboom legt. Nintendo geeft dit advies omdat de eerste update zo belangrijk is, en erg lang duurt.

Het is een practische aanbeveling, niets is minder leuk dan een nieuwe console krijgen, om hem vervolgens gelijk te kunnen updaten als je hem aansluit. 

'Verpleegster 'Kate-grap' was depressief'

De Brits-Indiase verpleegster die zelfmoord pleegde na een telefoongrap van twee Australische dj's, leed aan een depressie en had al twee keer eerder geprobeerd zichzelf om het leven te brengen. Dit schrijft de Australische krant The Sydney Morning Herald zondag.

Jacintha Saldanha nam het gewraakte telefoontje aan in het ziekenhuis waar de vrouw van prins William, Kate, werd behandeld voor zwangerschapsmisselijkheid. De dj's deden zich voor als koningin Elizabeth II en kroonprins Charles. Saldanha geloofde het en verbond de twee door met een collega, die vervolgens medische informatie verstrekte.

Drie dagen later pleegde de in India geboren Saldanha (46) zelfmoord. In een afscheidsbriefje had ze geschreven dat ze zich schaamde voor haar rol in het gesprek en gaf ze de dj's de schuld van haar dood.

'Verpleegster'Kate-grap' was depressief'
'Verpleegster 'Kate-grap' was depressief' (Foto: ANP)

Minecraft documentaire geüpload op torrentsite

Vanaf vandaag is de documentaire Minecraft: The Story of Mojang exclusief in premiere gegaan op Xbox Live. Nou ja, exclusief? Ontwikkelaar 2 Player Productions heeft inmiddels de documentaire op de welbekende torrentsite The Pirate Bay geüpload.

Als ze de docu niet zouden hebben geüpload dan had iemand anders dat wel gedaan. om deze actie te voorkomen heeft de ontwikkelaar zelf de film op de torrentsite geplaatst.

 "We wanted to come here first because we knew the movie would end up here eventually, and the best thing to do seemed to be opening a dialogue. Torrents and piracy are a way of life and it probably won't be going anywhere anytime soon. There are many people that want to punish you for that, but we have a more realistic outlook on things", aldus 2 Player Productions. 

Minecraft: The Story of Mojang is nu online beschikbaar en wordt morgen op DVD verwacht. 

Minecraft: The Story of Mojang
Minecraft: The Story of Mojang

Uitslagen Eredivisie (23/12/2012)

Vanmiddag stonden in de Eredivisie om 12.30 uur twee wedstrijden op het programma. Zowel RKC Waalwijk - Willem II als FC Utrecht - Ajax eindigden in 0-0, waardoor er in de stand weinig verandert. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

FC Utrecht

0 - 0

AFC Ajax

 
 Gele kaart: Blind, Boerrigter (AFC Ajax)
 Rode kaart: Bulthuis (90/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Van der Hoorn (Heerings/80)
Wuytens
Bulthuis
Sarota
Kali
Oar
Zullo
Mulenga
De Kogel (Duplan/46)
  Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
Schøne
Poulsen
Eriksen
Boerrigter
De Jong
Fischer (Hoesen/80)

RKC Waalwijk

0 - 0

Willem II

 
 Gele kaart: Van Mosselveld (RKC Waalwijk), Guyt, Misidjan (Willem II)
 Rode kaart: Chevalier (90+1/2xg) (RKC Waalwijk), Jallo (38/2xg) (Willem II)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Martina
Drost (Ramos/39)
Van Mosselveld (Bandjar/46)
Van Peppen
Najah
Braber
Duits
Jozefzoon
Chevalier
Boukhari (Zeldenrust/75)
  Meul
Van Buuren
Haastrup
Akouili
Jallo
Guyt
Vossebelt
Haemhouts
Misidjan (Podevijn/82)
Joachim
Snijders (Piqué/46)

Teeven past paspoortwet aan

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie gaat de paspoortwet aanpassen om te voorkomen dat verdachte en veroordeelde criminelen aan een paspoort kunnen komen. Hij gaat dat samen met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken doen, omdat gemeenten de lijsten met gesignaleerden beter moeten controleren.

Teeven kondigde de wijziging aan bij Eva Jinek op zondag. ,,Binnen een half jaar, drie kwart jaar moet het grootste deel van het probleem zijn opgelost', aldus de staatssecretaris.

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek zaterdag dat van de 1566 gezochte criminelen er maar 217 gesignaleerd staan. Zo'n signalering kan voorkomen dat mensen een paspoort krijgen en naar het buitenland vluchten. Ook veel onherroepelijk veroordeelden die zich onttrekken aan hun straf kunnen probleemloos een paspoort krijgen of verlengen, zo blijkt uit het onderzoek.

Teeven benadrukte dat een groot deel van de 1566 gezochte criminelen uit het buitenland komt en dus nooit in Nederland een paspoort zal aanvragen. De enkele honderden Nederlanders op de lijst zijn niet allemaal vluchtgevaarlijk. Bovendien zijn er soms bijzondere omstandigheden om toch een paspoort te verstrekken: bijvoorbeeld omwille van familieomstandigheden.

Teeven past paspoortwet aan
Teeven past paspoortwet aan (Foto: ANP)

Verwarde vrouw verdrinkt 2-jarig zoontje

Een 33-jarige vrouw uit Spier (Drenthe) is zondag in verwarde toestand het water ingereden met de auto, met daarin ook haar twee jonge kinderen. Het 2-jarige zoontje heeft het niet overleefd, de moeder en het 7-jarige dochtertje zijn ongedeerd uit de auto geklommen. Volgens de politie heeft de vrouw verklaard opzettelijk het water in te zijn gereden. Zij is aangehouden.

De auto raakte bij de Diepweg in Stuifzand in het water. Er is nog geprobeerd het 2-jarige jongetje te reanimeren, maar het mocht niet meer baten.

Verwarde vrouw verdrinkt 2-jarig zoontje
Verwarde vrouw verdrinkt 2-jarig zoontje (Foto: ANP)

Lubbers: Verhagen sloot Kunduz-coalitie uit

Toenmalig partijleider van het CDA Maxime Verhagen weigerde in 2010 alternatieven te onderzoeken toen er bezwaren rezen tegen een coalitie met gedoogsteun van de PVV. Dat zei toenmalig informateur en partijgenoot Ruud Lubbers zondag in Buitenhof.

Aanvankelijk was Lubbers voor een coalitie met gedoogsteun van de PVV, maar toen toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin en toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (beiden CDA) afhaakten, zag ook Lubbers het niet meer zitten. Hij raadde toen aan te onderzoeken of een coalitie kon worden gevormd met VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie, zei hij in Buitenhof.

De partijtop weigerde dit volgens hem. "Verhagen heeft doorgezet, hij noemde het later een feest van de democratie omdat er een meerderheid was, maar een aanzienlijk aantal mensen zei toen al dat het fout zou gaan." Lubbers wees erop dat precies de coalitie die hij aanraadde, later bekend als de Kunduz-coalitie, eerder dit jaar een begrotingsakkoord wist te sluiten na het mislukken van het Catshuisberaad.

De beweringen van Lubbers lijken niet te stroken met wat Verhagen zaterdag in een interview met De Telegraaf zei. Daarin gaf hij aan dat Lubbers tot het laatst heeft geprobeerd Hirsch Ballin in het kabinet te krijgen.

Het wordt een druilerige, groene kerst

Druilerig en met een graad of 7 warmer dan normaal. Wie had gehoopt op een witte kerst komt zoals het er nu naar uitziet, bedrogen uit. "Op Tweede Kerstdag is er in het noordoosten van het land wel kans op een winterse bui, maar dat blijft bij natte sneeuw", zegt een meteoroloog van Weeronline.

Volgens hem voert een zuidwesten wind zachte lucht aan vanaf de Zuidelijke Oceaan. "De kou wordt zelfs teruggedrongen tot de noordelijke helft van Scandinavië. De winter trekt zich wat terug." Hoewel de temperatuur hoger ligt dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar, is er nog geen sprake van uitzonderlijk warme feestdagen. "Vorig jaar lag de temperatuur tijdens oud en nieuw 's nachts op 12 graden", weet de meteoroloog.

"Een groene, natte, herfstachtige kerst. Mooi weer om met de familie binnen te zijn", vult een woordvoerder aan. De laatste witte kerst in ons land was in 2010. Het jaar ervoor lag er eveneens een pak sneeuw. "Dat was best uitzonderlijk, 2 jaar achter elkaar, aangezien de laatste witte kerst daarvoor in 1981 was." Hij benadrukt daarbij dat aan de hand van de weersomstandigheden in De Bilt wordt gemeten of sprake is van een witte kerst. "Het kan dus best dat er op andere plekken in het land wel tussen 1981 en 2009 een keer sneeuw heeft gelegen."

Het wordt een druilerige, groene kerst
Het wordt een druilerige, groene kerst (Foto: ANP)

City-debutant Rekik genoot van elke seconde

Karim Rekik maakte zaterdagmiddag zijn Premier League debuut voor Manchester City. De 18-jarige verdediger hield zich prima staande in het duel met hekkensluiter Reading. Rekik acteerde gister als linksback in de formatie van Roberto Mancini.

"Het was leuk, ik heb van elke seconde genoten en ben erg blij dat ik mijn debuut in de Premier League heb gemaakt", blikt de verdediger terug op zijn debuut tegenover Voetbal International.

"Dit is pas het begin. Ik moet me blijven doorontwikkelen en dan kan ik hopelijk in de toekomst een heel belangrijke speler worden bij City."

'Justin Bieber en Selena Gomez weer bij elkaar'

Het lijkt erop dat Justin Bieber en Selena Gomez weer bij elkaar zijn. De Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online plaatste foto's waarop het stel zoenend te zien is.

De 18-jarige zanger en zijn vriendin werden op een vliegveld in Salt Lake City gespot. "Ze waren erg aanhankelijk", vertelt een ooggetuige. "Ze waren constant aan het zoenen. Ze zaten bij elkaar en zagen er heel erg verliefd uit."

Justin en Selena zouden volgens geruchten op vakantie gaan met hun goede vriendin Taylor Swift. De zangeres is aan het skiën met haar vriend Harry Styles.

Begin november deden geruchten de ronde dat Bieber en Gomez uit elkaar zouden zijn. De twee maakten openlijk ruzie in een restaurant. Ze hebben sinds twee jaar een knipperlichtrelatie.

Monti wil niet samen met Berlusconi verkiezingen in

De demissionaire Italiaanse premier Mario Monti voelt er niets voor met steun van zijn voorganger Silvio Berlusconi de parlementsverkiezingen van februari in te gaan. Berlusconi had zijn steun aangeboden, maar diens grillige opvattingen over het economische beleid van Monti's zakenkabinet overtuigden de premier ervan dat hij Berlusconi's 'aanbod niet kon aannemen', zei Monti zondag.

Of Monti nu op eigen houtje de verkiezingen ingaat liet hij in het midden. De technocraat Monti diende vrijdag zijn ontslag in nadat het parlement had ingestemd met de begroting. Hij was een jaar geleden aangesteld als opvolger van Berlusconi om Italië uit de financiële crisis te loodsen.


Monti wil niet samen met Berlusconi verkiezingen in (Foto: Novum)

Rihanna geeft bijna twee miljoen aan ziekenhuis

Rihanna heeft diep in de buidel getast om een ziekenhuis op Barbados te steunen. De 24-jarige zangeres doneerde 1,75 miljoen dollar ter nagedachtenis aan haar aan kanker overleden oma. Dat schrijft entertainmentzender E!

Rihanna bracht zaterdag een bezoek aan het Queen Elizabeth Hospital met haar moeder en de man van haar oma. "Dit is mijn manier om iets terug te geven aan Barbados", zei de zangeres over haar geboorteland.

Het geld van Rihanna wordt besteed aan apparatuur voor de afdeling radiotherapie van het ziekenhuis. "Ik geloof dat dit grote invloed heeft op inwoners van Barbados", zei de zangeres. "Ik heb dit gedaan om levens te redden, of ze in ieder geval te verlengen."

Boogerd wil geen kop van Jut zijn

Michael Boogerd wil geen kop van Jut zijn in de dopingzaak rondom Rabobank. "Ga eerst maar eens bij mijn ploeggenoten langs", zegt de voormalige Raborenner op een vraag van de NOS of hij wel eens verboden middelen heeft gebruikt. "Als ik hier als enige ga zeggen wat ik allemaal weet, ben ik straks de kop van Jut."

Een anonieme oud-renner van Rabobank doet wel zijn zegje. "Ga er maar vanuit dat negentig procent van het peloton epo gebruikte en dat moest ook wel", weet hij. "We zijn als ploeg bij elkaar gaan zitten en hebben gezegd: jongens, we worden ineens door renners voorbij gereden die in het verleden tot de middenmoot behoorden van het peloton. Er is iets aan de hand."

Zaterdag bleek dat ploegarts Geerts Leinders een centrale rolde speelde in het dopinggebruik van het Nederlandse team. Renner Levi Leipheimer verklaarde onder ede dat hij in zijn Rabo-tijd (tussen 2002 en 2004) epo gebruikte en daarbij ondersteund werd door de Belgische arts. Leinders, die zelf alles ontkent, verzorgde volgens de Amerikaan het dopingprogramma bij Rabobank.

Ook bleek uit onderzoek van NRC Handelsblad dat Raborenners Boogerd, Thomas Dekker, Denis Menchov en Michael Rasmussen contact hadden met dopinghandelaar Stefan Matschiner. Volgens Boogerd was dat slechts voor vitamines.


Boogerd wil geen kop van Jut zijn (Foto: Novum)

Lubbers: storten naar werkgevers was fout

Het is fout geweest om in de jaren 80 en 90 geld vanuit de pensioenfondsen terug te storten naar de werkgevers. Dat erkende oud-premier Ruud Lubbers zondag in televisieprogramma Buitenhof.
 
"Daar loop ik niet voor weg", aldus Lubbers, die stelde dat het 'ook fout' is geweest dat de pensioenfondsen niet zijn gemoderniseerd. Hij sprak van een ereschuld om nu alsnog aan de slag te gaan. Lubbers: "Laten we nu geen spelletje zwartepieten over het verleden. We moeten volop aan de slag."
 
Tussen 1985 en 2005 stortten vijf pensioenfondsen netto 1 miljard euro terug naar de werkgevers. Er was in die tijd sprake van een overschot in de pensioenpot, maar de terugstorting was toch in strijd met de wettelijke regels. "Wij hebben dat wel goed gevonden", zei Lubbers.

Zynga Japan sluit haar deuren

CEO Mark Princus gaf het al in oktober aan, maar vanaf januari sluit Zynga Japan haar deuren. Dit is het gevolg van kostenbesparingen die het hele bedrijf wereldwijd treffen. Vandaag heeft Zynga Japan CEO Kenji Matsubara op zijn Facebook profiel zijn dank betuigd aan spelers van de online spelletjes.

Niet alleen Zynga Japan ervaart de gevolgen van de kostenbesparing. Al eerder sloot Zynga Boston de deuren en vielen er bij Zynga Austin gedwongen ontslagen.  Met de sluiting van Zynga Japan stoppen ook verschillende spellen, zoals SimCity-kloon Machitsuku, Scrabble-kloon Mojitomo en monstertraining Montopia. Het in Amerika speelbare Ayakashi: Ghost Guild stopt per 31 januari.

Zynga sluit haar deuren
Zynga sluit haar deuren

Man bekogelt bedrijfsleider met flessen

Een man heeft zaterdagavond tientallen flessen kapotgegooid in een supermarkt in Leeuwarden. Toen de bedrijfsleider de man aansprak, werd hij zelf bekogeld met flessen. Hij raakte niet gewond. De man is aangehouden.

Volgens de politie is de schade groot, maar hoe groot is niet bekend. "Er zijn tientallen flessen gesneuveld, waaronder wijnflessen. Daarnaast zijn ook veel levensmiddelen beschadigd geraakt door rondvliegend glas", aldus een woordvoerder van de politie.

Protesten groepsverkrachting India houden aan

Voor de tweede dag op rij zijn honderden Indiase betogers die de doodstraf eisen voor de zes verdachten van de recente groepsverkrachting in een stadsbus, slaags geraakt met de politie. Die trok de wapenstok en zette traangas in om de demonstranten in de hoofdstad New Delhi uiteen te drijven.

De betogers namen geen genoegen met de belofte die minister van binnenlandse zaken Sushilkumar Shinde zaterdag deed, dat hij hun eisen in overweging zal nemen. Een groep demonstranten sprak zondag met voorzitter Sonia Gandhi van de regerende Congrespartij en drong aan op de onverwijlde berechting van de verdachten.

De brute verkrachting van de 23-jarige studente, op 16 december, heeft tot grote verontwaardiging geleid. Voor veel inwoners van New Delhi, waar verkrachtingen aan de orde van de dag zijn, is de maat vol. Zij willen dat de Indiase autoriteiten hard ingrijpen.


Protesten groepsverkrachting India houden aan (Foto: Novum)

Vrouw te sexy om tandartsassistente te zijn

Peter de Koning zong het lang geleden al: het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente. Kennelijk gaat dit ook op voor Melissa Nelson uit Iowa, want zij werd ontslagen als tandartsassistente omdat ze te sexy is. Terecht, zo oordeelde de rechter.

Melissa werkte al 10 jaar voor tandarts James Knight, toen ze ontslagen werd. Haar aantrekkelijkheid zou een bedreiging voor zijn huwelijk wezen. Knight claimt dat Melissa altijd strakke kleding droeg en 'onweerstaanbaar' was. Hoewel zijn assistente 21 jaar jonger is dan hemzelf, en gelukkig getrouwd, dacht Knight dat het onmogelijk was dat de twee geen affaire zouden beginnen.

Nadat zijn vrouw sms'jes van Melissa op haar man zijn gsm vond, stapten ze naar de lokale pastoor. Die gaf hem het advies zijn assistente te ontslaan. Zij pikte dat niet, en stapte naar de rechter wegens genderdiscriminatie. Uiteindelijk eindigde het bij het Hooggerechtshof van de staat Iowa, die unaniem besliste dat het ontslag terecht was.

Rechter Edward Mansfeld schreef dat de reden voor het onslag oneerlijk mag zijn, maar dat het geen genderdiscriminatie is omdat ze niet ontslagen is vanwege haar geslacht, maar vanwege gevoelens en emoties. Haar positie zou het huwelijk van Knight, een 'erg gelovige en morele oprechte man', in gevaar brengen.

Knight's advocaat noemt het een overwinning voor familiewaarden. Melissa's advocate zegt echter dat dit aantoont dat het Hooggerechtshof, dat geheel uit mannen bestaat, routineus discriminatie tegen vrouwen negeert: "Deze rechters geven het idee [..] dat mannen niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun seksuele verlangens en dat de vrouwen degenen zijn die hun baas z'n seksuele verlangens in de gaten moeten houden en moeten controleren."

Melissa zelf zegt slechts dat de uitspraak 'oneerlijk' en 'onjuist' is. Op de vraag of ze inderdaad zo onweerstaanbaar is als Knight beweert, antwoordt ze bescheiden: "Ik ben slechts een gewoon meisje, slechts een gewone moeder."

Wil je zelf eens zien of Melissa Knight inderdaad too sexy for her work is? Hier vind je foto's.

[NBA] James helpt Miami langs Utah

LeBron James heeft Miami Heat zaterdagavond in de NBA een overwinning op Utah Jazz geschonken: 105-89. De Amerikaan was goed voor dertig punten en negen rebounds. Het betekende de vierde overwinning op rij voor de ploeg uit Florida.

Het ging een tijd gelijk op in Miami, maar de thuisploeg nam in het derde kwart een beslissende afstand. Dwyane Wade speelde met 21 punten en zeven assists ook een belangrijke rol in de overwinning. Miami is tenminste voor even de beste ploeg van de Eastern Conference. New York Knicks heeft nog twee wedstrijden tegoed.

Los Angeles Lakers versloeg in de verlenging Golden State Warriors uit Oakland met 118-115. De Lakers wisten in het laatste kwart een achterstand van dertien punten goed te maken, waarna de ploeg de vierde overwinning op rij produceerde. Kobe Bryant was met liefst 34 punten en tien rebounds belangrijk voor de Lakers.

Chicago Bulls ging hard onderuit op bezoek bij Atlanta Hawks: 92-75. Al Harford was met twintig punten en tien rebounds de grote man bij de thuisploeg. Het was de zestiende overwinning van het seizoen voor Atlanta. Alleen Miami en de Knicks doen het beter in de Eastern Conference.

Overige uitslagen
Washington Wizards - Detroit Pistons 87-96
New Orleans Hornets - Indiana Pacers 75-81
Houston Rockets - Memphis Grizzlies 121-96
Milwaukee Bucks - Cleveland Cavaliers 82-94
Denver Nuggets - Charlotte Bobcats 110-88
Portland Trail Blazers - Phoenix Suns 96-93


James helpt Miami langs Utah (Foto: Novum)

Gitarist Ministry overleden

Vannacht is de Amerikaanse gitarist Mike Scaccia overleden. Hij werd vooral bekend als gitarist van de industrialband Ministry, maar hij maakte ook deel uit van de thrashmetalband Rigor Mortis. Scaccia kreeg op het podium van een concertzaal in Texas een hartaanval en overleed ter plekke.

Scaccia voegde zich in 1989 bij Ministry. Die band bestond toen al acht jaar. Met Ministry nam Scaccia albums op als Filth Pig, Houses of the Molé en het meest recente album Relapse.

Mike Scaccia is 47 jaar geworden.

Terroristen kunnen ook met drones aanvallen

De Duitse autoriteiten vrezen dat terroristen drones (onbemande vliegtuigjes) en modelvliegtuigjes gaan gebruiken om aanslagen te plegen. De federale recherche, het BKA (Bundeskriminalamt), heeft volgens het weekblad Focus in een veiligheidsanalyse uitdrukkelijk gewaarschuwd voor het gevaar dat 'fanatici, met name uit kringen van het islamitische terrorisme', bommen rond gaan laten vliegen en op hun doelwit afsturen. In die kringen wordt al over zulke plannen gesproken volgens de BKA.

Vorig jaar werd in de Amerikaanse hoofdstad Washington een bomaanslag verijdeld. Een terrorist wilde bommen met modelvliegtuigen naar het Pentagon (ministerie van Defensie) en het Capitool (parlementsgebouw) laten vliegen. Dat scenario is in Duitsland mogelijk, waarschuwt de BKA in de zondag door Focus gepubliceerde tekst.

De VS bestoken vermeende terroristen al jaren met behulp van speciale drones in onder meer de bergen van het noordwesten van Pakistan.

Terroristen kunnen ook met drones aanvallen
Terroristen kunnen ook met drones aanvallen (Foto: ANP)

Ex-vrouw Dutroux verdacht van achterhouden vermogen

Het Belgische openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld dat moet uitwijzen of Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, zich armer voordoet dan ze is. Jean Lambrecks, de vader van een van Dutroux' slachtoffers, had die verdenking al eerder uitgesproken en bij justitie gemeld. Dat heeft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zaterdag bericht.

Martin kwam eind augustus voorwaardelijk vrij. Sindsdien verblijft ze in het klooster van de Arme Klaren in Malonne, in de buurt van de stad Namen. Vorige week dook ze echter op in badplaats Knokke, wat veel ophef veroorzaakte.

Martin had zestien jaar in de cel doorgebracht. Ze werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor haar aandeel in de dood van Julie Lejeune, Melissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks en de ontvoering van Laetitia Delhez en Sabine Dardenne. Haar ex Dutroux zit een levenslange gevangenisstraf uit.

Rouwend Newtown overspoeld door speelgoed

Het rouwende Amerikaanse stadje Newtown wordt overspoeld door speelgoed. Van over de hele wereld arriveren er pakjes om de kinderen van Newtown te helpen bij het verwerken van de bloedige schietpartij op een basisschool, ruim een week geleden.

Alle jonge inwoners van het stadje mochten zaterdag op het stadhuis een stuk speelgoed komen uitkiezen uit de nog altijd groeiende berg cadeautjes. Die arriveren vaak in met getekende hartjes en regenbogen versierd pakpapier. Behalve speelgoed zijn op het stadhuis ook een vracht cakejes en enveloppen met geld 'voor koffie' aangekomen. De postbodes van Newtown hebben zesmaal zoveel werk als anders. Om de postvloed te kunnen verwerken is een speciale postbus ingericht.

Zaterdag werden de laatste slachtoffertjes begraven van het bloedbad dat de 20-jarige Adam Lanza vrijdag 14 december aanrichtte. Lanza schoot die dag op basisschool Sandy Hook in totaal 27 mensen dood, onder wie zijn moeder en twintig kinderen van zes en zeven jaar oud. Hij beroofde vervolgens zichzelf van het leven. Wat Lanza tot zijn daad bracht is de politie nog een raadsel.

Huntelaar langer bij Schalke

Klaas-Jan Huntelaar heeft zijn contract bij Schalke 04 verlengd. De Nederlandse topscorer van de Duitse ploeg tekende bij tot 2015. Huntelaar (29) had een aflopend contract in Gelsenkirchen.

"Ik heb hier heel lang en diep over nagedacht", stelt de spits op de site van zijn club. "Ik ben de clud dankbaar dat ik daar de tijd voor heb gekregen. Maar nu heb ik de beslissing genomen en blijf ik bij de club waarbij ik het beste gevoel heb." Huntelaar heeft ook vertrouwen in de directe toekomst van de club die onlangs trainer Huub Stevens de laan uit stuurde.

"Ik geloof in ons team en ik geloof dat we na de winterstop nog veel kunnen bereiken", zegt de international. "En we zijn in de achtste finale van de Champions League natuurlijk niet kansloos tegen Galatasaray."

PvdA passeert PVV in peiling als grootste partij

De PVV is in de peiling van Maurice de Hond niet langer de grootste partij. De PvdA stijgt deze week drie zetels en komt daarmee uit op 26, een meer dan de PVV die deze week een zetel is gestegen.

De VVD en de SP leveren ieder een zetel in en staan in de peiling allebei op 21. Het voorzichtige herstel van de PvdA komt volgens De Hond door de sterke positie van partijleider Diederik Samsom. Hij is de enige politicus die van de kiezers een voldoende krijgt, al is het krap. Samsom haalt gemiddeld een 5,6.

Premier Mark Rutte (VVD) haalt slechts een 4,5. Daarmee scoort hij het laagst van alle ministers, terwijl hij een jaar geleden met een 6,4 nog het hoogste cijfer haalde. De Hond tekent verder aan dat Rutte van zijn eigen kiezers slechts een 5,5 krijgt. "Nooit eerder heb ik een dergelijk lage score gezien van een premier onder zijn eigen kiezers." Zelfs toen toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) in 2010 gemiddeld een 4,5 scoorde, haalde hij bij zijn eigen kiezers nog ruim een 7.

Een meerderheid van 56 procent verwacht dat de werkloosheid volgend jaar niet verder stijgt. De helft (51 procent) denkt dat de huizenprijzen niet verder zakken. Een derde (32 procent) denkt dat de economie weer gaat groeien. Minder dan een kwart (23 procent) verwacht dat het kabinet valt.

Als het om voorspellen gaat, heeft de meerderheid het overigens lang niet altijd bij het rechte eind. Eind vorig jaar verwachtte bijvoorbeeld 61 procent dat dit jaar een Europees land failliet zou gaan en 57 procent dacht dat Nederland in een 'ernstige recessie' zou belanden. De verwachting dat Job Cohen zou aftreden als partijleider van de PvdA kwam echter wel uit, daar had 56 procent op gerekend.

Van Ginkel spreekt van verdiende nederlaag

Vitesse ging zaterdagavond met 2-1 onderuit tegen sc Heerenveen. Een terechte uitslag zo oordeelt Vitesse-middenvelder Marco van Ginkel.

"We gaven al snel vier kansen weg en hadden geluk dat Piet Velthuizen ze eruit pakte. We waren in balbezit niet top en hadden vaak ook dom balverlies. We waren gewoon niet scherp en hebben verdiend op de kloten gekregen", is Van Ginkel realistisch tegenover NUsport.

De Arnhemmers zijn bezig aan een mindere reeks en pakte uit de laatste drie wedstrijden slechts één punt. "Dat is gewoon slecht. Na de winterstop moeten alle koppies weer dezelfde kant op staan. We zijn dit seizoen al vroeg begonnen en hebben een hoop internationals die vaak op pad moeten, maar dat mag geen excuus zijn voor de slechte decembermaand."

Van Ginkel zelf kijkt echter terug op een uitstekende seizoenshelft, met onder meer zijn debuut voor Oranje. "Persoonlijk was het voor mij een heel mooi jaar. Ik heb voor het eerst Europees voetbal gespeeld, dat was natuurlijk het streven met Vitesse. Ook heb ik gedebuteerd in Oranje. Ik ben daar allemaal hartstikke blij mee."

Prinses Laurentien: natuur blijft niet geven

"We kunnen niet langer denken dat ons handelen geen consequenties heeft, de natuur blijft niet geven." Dat zei prinses Laurentien zondagochtend in het programma Vroege Vogels op radio 1. De echtgenote van prins Constantijn is president van natuurorganisatie Fauna en Flora International.

Prinses Laurentien had het in haar 'kerstcolumn’ over de kleine dingen die iedereen kan doen. "Waarom accepteren we in de winkel een plastic tasje? Je hebt er een kwartiertje iets aan en daarna niet meer. Inmiddels is er al zoveel plastic dat in de zee drijft, miljoenen vogels en dieren sterven daardoor."

Prinses Laurentien: natuur blijft niet geven
Prinses Laurentien: natuur blijft niet geven (Foto: ANP)

Mourinho passeerde Casillas

Iker Casillas stond afgelopen zaterdag niet onder de lat bij Real Madrid. Velen dachten aan een blessure, maar José Mourinho legt de ware reden uit.

Real Madrid ging zaterdagavond met 3-2 ten onder bij Málaga en deed dat met Antonio Adán in het doel, in plaats van clubicoon Iker Casillas. Na afloop werd duidelijk dat Mourinho de aanvoerder had gepasseerd om technische redenen.

"De situatie van Casillas is een technische keuze van een trainer. Die analyseert de situatie en zijn spelers, waarna hij vervolgens een keuze maakt. Je kan van alles achter deze keuze zoeken, maar dit is een puur technische keuze geweest", zei Mourinho na afloop van de wedstrijd op de persconferentie.

Een aanwezige journalist vroeg vervolgens of Adán op dit moment de betere doelman is, waarop Mourinho het volgende antwoordde. "In mijn ogen wel en dat is de mening die telt. Het is de trainer die kiest en hoe dat uiteindelijk uitpakt heeft totaal geen betekenis."

'Chinese muur op internet'

De Chinese autoriteiten werpen steeds grotere beperkingen op voor de toegang tot informatie op internet. Internetbedrijven klagen dat sites steeds sneller en vaker worden geblokkeerd via de 'Great Firewall of China' of de 'Grote Chinese Vuurmuur'. Dat is het systeem waarmee de regering internetgebruik beperkt.

Particuliere netwerken zijn steeds vaker het doelwit van de autoriteiten in Peking, meldde zondag The South China Morning Post. De particuliere VPN's (Virtual Private Networks) worden door Chinese internetters gebruikt om censuur op websites te omzeilen.

538Jingleball-award Bløf gestolen

De 538Jingleball-award die Bløf zaterdagavond won, is gestolen. De Zeeuwse band werd zaterdagavond in de Ziggo Dome gekroond tot de beste popband, maar heeft niet lang van de award kunnen genieten.

"Man, award is gestolen... Net gekregen. Echt bizar!", twitterden de mannen van Bløf. "Ook al is dat ding even weg, ik wil toch bij dezen iedereen bedanken die op ons gestemd heeft." De bandleden lieten weten hun collega's van Kane te verdenken.

Tijdens de awarduitreiking, ter ere van het twintigjarig bestaan van 538, namen ook onder anderen Gers Pardoel, Epke Zonderland, Nielson en Eva Simons een prijs in ontvangst. Ook The Voice of Holland, Afrojack en Kane vielen in de prijzen. Artiesten als Afrojack, Flo Rida, Loreen, Sandra van Nieuwland en Leona Philippo verzorgden een optreden.

Gymbond KNGU zet in op mannenturnen

De gymnastiekbond KNGU wil in Rio met een mannenploeg aanwezig zijn op de Olympische Spelen. Dat vertelde topsportmanager Hans Gootjes dit weekeinde tijdens het Gym Gala in Almere. 

"Het is een super ambitieus maar haalbaar doel", vertelde Gootjes. "We moeten mondiaal van de 19e naar de 12e plaats. De randvoorwaarden daarvoor zijn naar onze mening aanwezig als we kijken naar de kwaliteit van sporters en coaches en de beschikbare middelen."

Teeven verdedigt kosten commissie Haren

De commissie die de Project X-rellen in Haren onderzoekt kost niet buitensporig veel. Bij het bekijken van de kosten moet er ook rekening mee worden gehouden dat het onderzoek toekomstige kosten kan voorkomen, zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in Eva Jinek op Zondag.

De commissie onder leiding van Job Cohen kost inmiddels vier ton, bleek zaterdag. De rellen in Haren hebben de gemeente inmiddels zo'n 250 duizend euro gekost. Toch valt volgens Teeven te verdedigen dat het onderzoek de overheid meer kost dan de rellen zelf.

Hij wees erop dat particulieren ook schade hebben geleden. Daarom zou het niet juist zijn om de onderzoekskosten alleen maar te vergelijken met de kosten die de gemeente heeft.

Ook bestaat volgens hem de kans dat nog eens een groot feest op bijvoorbeeld Facebook wordt aangekondigd. "Dan moet je weten hoe je moet reageren." Een garantie dat herhaling wordt voorkomen is het onderzoek volgens hem niet. "Maar je bent dan wel beter voorbereid."

De Project X-rellen in de Groningse plaats ontstonden in september toen een meisje op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren en vergat aan te geven dat het om een besloten feest gaat. Duizenden ongenode gasten kwamen naar Haren. Bij de rellen die uitbraken raakten tientallen mensen gewond en werd veel schade aangericht.


Teeven verdedigt kosten commissie Haren (Foto: Novum)

Stroetinga en Huisman winnen in Hoorn

Arjan Stroetinga heeft zaterdagavond in Hoorn de schaatsmarathon gewonnen. De schaatser bleef Gary Hekman en Ingmar Berga voor. Christijn Groeneveld werd vierde en lijkt daarmee nu al zeker om het klassement van de Marathon Cup te winnen omdat zijn grootste concurrent Crispijn Ariëns onderuit ging. 

Ariëns ging al vroeg in de wedstrijd onderuit, waarna de BAM-formatie van Groeneveld en Stroetinga het tempo hoog opvoerde.  Ariëns kon niet meer terug te komen in het peloton moest vroegtijdig de strijd staken. Het verschil tussen beide rivalen is daardoor opgelopen tot 60 punten, met nog vier races op de kalender.

Ariëns was boos om de actie van de BAM-ploeg, maar Groeneveld was zich van geen kwaad bewust. "Maar wat moeten we dan doen? In de remmen knijpen?", pareerde Groeneveld, die flink veel punten verzamelde. De marathonrijder stelde in Hoorn ook zijn startbewijs voor de massastart in de wereldbeker veilig, want dat lag in Hoorn klaar voor de leider in het klassement. "Dat was het voornaamste doel hier", aldus Groeneveld.

Bij de dames ging de zege naar de 'thuisrijdster 'Mariska Huisman. In de sprint klopte ze Foske Tamar van der Wal en Carla Zielman. Huisman verstevigde ook haar leidende positie in het klassement van de Marathon Cup. Ze heeft nu bijna vijftig punten voorsprong op Rixt Meijer.

Pastoor chagrijnig om Conboy

N.E.C. Nijmegen verloor zaterdag met 2-0 van ADO Den Haag. De rode kaart die Kevin Conboy al vroeg in het duel pakte had daar veel mee te maken. Alex Pastoor was er chagrijnig om.

Het was alweer Conboys derde rode prent die hij in de eerste helft van dit seizoen pakte. Een duidelijke overtreding met maar één passende straf, zag Pastoor. "Het maakt je steeds minder onzeker over wat je met hem moet doen", aldus de coach.

De trainer doelde daarmee op het feit dat "het opstellen van hem een steeds groter risico wordt op een rode kaart. Conboy gaat maar een hele tijd op z'n kop krabbelen om erover na te denken. Ik had gehoopt dat hij dat na zijn vorige rode kaarten al gedaan had. Hier zijn helemaal geen excuses voor."

N.E.C. presteert wisselvallig dit seizoen. Vorige week werd PSV op 1-1 gehouden, maar die prestatie werd omring door nederlagen tegen ADO en RKC. Het brengt N.E.C. na achttien speelronden op de zevende plek, wat voor de Nijmegenaren een prima prestatie is.

Van Basten: ploeg krijgt vorm

Trainer Marco van Basten van sc Heerenveen kon zaterdag na afloop van een teleurstellende eerste helft van het seizoen toch nog een beetje lachen. "Ik heb het gevoel dat het team vorm krijgt", zei hij na afloop van de zege op Vitesse (2-1).

Van Basten zag zijn ploeg keihard werken maar ook veel kansen missen. Vooral spits Alfred Finnbogason had wel vier keer vaker moeten scoren. "Ik heb als spits ook vaker gemist dan gescoord", was Van Basten aardig voor zijn spits. "Zoiets kan gebeuren."

"Omdat we zo veel kansen missen, werd het in de slotfase spannend", zei Van Basten. "Gelukkig hebben we nu wel gewonnen. De jongens verdienden het. Ze hebben voor de derde keer binnen een week alles gegeven."

Vistrip wordt wekenlange beproeving door motorpech

Wat een visreisje van drie dagen had moeten worden is voor twee vissers uit Jamaica uitgelopen op een beproeving van drie weken toen de motor van hun boot stuk ging. De twee dreven honderden kilometers af onder een intense zon op de Caribische zee.

De 54-jarige Everton Gregory en de 58-jarige John Sobah overleefden door vers gevangen vis rauw op te eten. Drinkwater maakten ze door ijsklontjes te smelten. Die waren meegenomen om de vangst te bewaren.

Uiteindelijk plukte de Colombiaanse marine hen uit zee. Na een behandeling voor uitdroging, ondervoeding en onderkoeling zijn ze zaterdag thuisgebracht.

De mannen vertrokken op 20 november vanaf de zuidoostelijke kust van Jamaica. De wind was kalm, het water was spiegelglad en hun boot was geladen met veertien emmers ijs en ruim zestig liter water. Ook hadden ze enkele zakken cornflakes, brood en fruit bij zich.

De vissers gingen naar Finger Bank, een zandplaat van dertien kilometer lang die bekend staat om zijn overvloed aan vis. De eigenares van het acht meter lange schip ging normaal mee op de visreizen van de mannen, maar ze zei dat ze deze keer niet mee kon.

Na enkele dagen bij Finger Bank wilden de mannen terugkeren met hun vangst, de motor van het schip gaf echter de geest. Het water was te diep om het anker uit te kunnen gooien en de stroming was te sterk om tegenin te roeien. De boot dreef al snel weg van de Jamaicaanse kust.

Eerst overleefden de mannen van het meegenomen water en voedsel. Toen de dagen weken werden, schakelden ze over op het eten van gevangen vis en het drinken van gesmolten ijsblokjes. Met een zeil probeerden de mannen water op te vangen, maar de regenwolken waar ze op hoopten bleven op afstand.

Ondertussen belden hun familie en vrienden aan land de politie en probeerden ze hen te zoeken met eigen boten. De non-profitorganisatie Food for the Poor waar de twee voor werken huurde een vliegtuig in om de kust af te zoeken.

De zoektochten leverden echter niets op. Het nichtje van Sobah smeekte vismanager bij Food for the Poor Nakhle Hado haar oom voor Kerstmis terug te brengen, herinnert Hado zich. Sommigen dachten dat de twee nooit zouden worden gevonden, maar anderen gaven niet op. Hado zegt dat hij kon voelen dat de twee nog leefden. Hij heeft hun geleerd hoe te overleven op zee.

Uiteindelijk zaten Gregory en Sobah al enkele dagen zonder water toen een helikopter van de Colombiaanse marine hen opmerkte, meer dan achthonderd kilometer van het punt waar ze aan hun reis waren begonnen. Vanwege het slechte weer duurde het nog eens twee dagen voordat de marine hen kon bereiken. De mannen zijn enkele dagen behandeld in een ziekenhuis op het Colombiaanse eiland San Andres voordat ze op een vliegtuig naar Jamaica stapten.

Na hun aankomst zei Gregory per telefoon dat hij de moed had opgegeven, maar dat Sobah positief bleef. "Ik geloofde er gewoon in dat we gered zouden worden. Ik geloof in de schepper." Toch is alleen Gregory van plan om te blijven vissen omdat hij de inkomsten nodig heeft. Voor Sobah is dat geen optie. "Ik ga niet meer vissen. Absoluut niet."

Mancini lovend over debutant Rekik

Karim Rekik (18) debuteerde zaterdag als basisspeler bij Manchester City. Het jeugdproduct van Feyenoord liet een goede indruk achter, zag ook trainer Roberto Mancini.

Manchester City won in blessuretijd van hekkensluiter Reading. Rekik zat toen al tien minuten uit te blazen op de bank, maaar in de ruim tachtig minuten daarvoor had hij een zich op positieve wijze gepresenteerd. Als linksback kwam de Hagenaar nooit echt in de problemen.

Mancini was dan ook vol lof over zijn jonge debutant. "Hij is pas achttien jaar maar heeft meer dan genoeg kwaliteiten om zich staande te houden", zei de Italiaan na afloop. "Ik vond dat hij erg goed speelde." De coach deed een beroep op Rekik met het oog op het drukke programma.

Op Tweede Kerstdag (traditioneel Boxing Day genaamd) ontmoeten de Citizens Sunderland. "Eigenlijk is Rekik een centrale verdediger, maar hij heeft opnieuw bewezen dat hij ook prima uit de voeten kan als linksback. We zijn zeer tevreden over hem", aldus Mancini.

Mancini moest overigens lang wachten op de winnende goal. Gareth Barry kopte in de 93e minuut een voorzet van David Silva binnen. "Het is maar weer eens gebleken dat het belangrijk is om vroeg te scoren. Mijn hart kan zulke late beslissingen niet aan", lachte Mancini. "We verdienden het om te winnen, maar maakten het onszelf onnodig moeilijk."

Zuidwest-Engeland vreest meer overstromingen

Voortdurende en hevige regen heeft dit weekeinde vooral in het zuidwesten van Engeland voor overstromingen en andere wateroverlast gezorgd. De autoriteiten hebben op 200 verschillende plaatsen in Engeland en Wales gewaarschuwd voor meer overstromingen. Vooral de graafschappen Cornwall en Devon kampen met wateroverlast.

In het uiterste zuidwesten van Cornwall lijkt het water in en om riviertjes sinds zaterdag weer te zakken, maar de BBC meldde zondag dat er meer regen wordt verwacht. Op kerstavond kunnen in delen van Zuidwest-Engeland opnieuw overstromingen voorkomen. Een probleem is dat door het natte weer ook de oevers van stromen al doordrenkt en verzadigd zijn en elke forse regen leidt vrijwel onmiddellijk tot een snelle stijging van het waterpeil in de rivieren.

Zorgen bij voedselbanken over toename klanten

De voedselbanken in het land zien door de economische crisis een flinke groei van het aantal klanten. Vooral in de weken voor kerst melden veel mensen zich aan, zei een woordvoerder van Voedselbanken Nederland.

In Amsterdam neemt het aantal gezinnen dat een beroep doet op de voedselbank jaarlijks 10 tot 20 procent toe. "Vorig jaar hadden we nog tussen de 1000 en 1100 klanten, nu zijn dat er al 1500", vertelde een zegsvrouw. "Vanaf begin december krijgen we zo'n 20 telefoontjes per dag van mensen die zich willen aanmelden. We maken ons grote zorgen, dit is heel verontrustend."

Rotterdam kampt met hetzelfde probleem, verklaarde een woordvoerster. "In Rotterdam hadden we deze week al 80 nieuwe aanmeldingen. Dat is op een totaal van bijna 3000 klanten wel veel." Volgens haar werd er de afgelopen 1,5 tot 2 jaar eveneens minder geleverd. "Van overschotten die we eerst hadden, is nu geen sprake meer."

Hoewel in de decembermaand veel extra's bij de voedselbanken binnenkomen, is dat in januari "als de lichtjes doven" weer voorbij. "We maken ons beslist zorgen over volgend jaar. Dan verwachten we een nog grotere toestroom van hulpvragen", zei de woordvoerster.

Vrouw komt om bij frontale botsing met drankrijder

Een 41-jarige vrouw is zaterdagavond omgekomen toen een beschonken bestuurder in het Groningse Muntendam frontaal op haar auto botste. Haar vriend, die naast haar zat, raakte gewond. De 34-jarige drankrijder is meegenomen naar een politiebureau, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde op het Egypteneinde. De beschonken bestuurder raakte bij het ongeluk lichtgewond, maar hoefde verder niet behandeld te worden.

Raket Noord-Korea kan 10.000 km vliegen

De onlangs door Noord-Korea gelanceerde raket kan meer dan 10.000 kilometer vliegen met een honderden kilo's zware kernkop. Dat meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie zondag op basis van eigen onderzoek.

Eerder deze maand lanceerde Noord-Korea de Unha-3-raket, naar eigen zeggen alleen maar om een satelliet in een baan om de aarde te kunnen brengen. Landen als de Verenigde Staten en Zuid-Korea denken echter dat het communistische land met de lanceringen raketten test voor militaire doeleinden.

Een dag na de lancering vond Zuid-Korea het onderste deel van de afgeschoten drietrapsraket. "Uit onze analyse en simulatie daarvan blijkt dat het meer dan 10.000 kilometer kan vliegen met een kernkop van 500 tot 600 kilogram erop", stelt een woordvoerder van het ministerie. Het is niet duidelijk of een dergelijke raket ook weer terug kan keren naar de aarde.

'Raket Noord-Korea kan 10.000 km vliegen'
'Raket Noord-Korea kan 10.000 km vliegen' (Foto: ANP)

Meerderheid stemt in met nieuwe grondwet Egypte

Een meerderheid heeft ingestemd met de nieuwe omstreden grondwet van Egypte. Dat is een overwinning voor de islamitische president Mohammed Morsi, maar wel een kostbare.

De hevige strijd die de laatste maand over het grondwetsvoorstel woedde heeft de hoop weggenomen dat met de lang verwachte grondwet nationale overeenstemming zou worden bereikt over de weg die Egypte nu moet gaan bewandelen. Inmiddels is het bijna twee jaar geleden dat toenmalig president Hosni Mubarak na een volksopstand het veld moest ruimen.

Zaterdag werd het referendum in zeventien van de 27 provincies gehouden. Het was de tweede en laatste ronde in het referendum. Uit voorlopige resultaten die zondagochtend door de Moslim Broederschap van Morsi werden gepubliceerd bleek dat 71,4 procent van de stemmers van zaterdag voor is. Van de stemmen is nu 95,5 procent geteld.

De opkomst ligt op ongeveer dertig procent. Van de 25 miljoen Egyptenaren die zaterdag mochten stemmen kwamen er acht miljoen opdagen. In de eerste ronde stemde ongeveer 56 procent voor. Toen kwam 32 procent van de kiesgerechtigden opdagen. In de twee rondes samen heeft dus 63 procent van de kiezers ingestemd.

FOK! wat een weer...Regen

Goedemorgen! Ook in het noorden van het land zijn de problemen met de ijzel nu voorbij en kunnen we ons allemaal gaan opmaken voor een natte zondag. Daarbij is het ook nog eens erg zacht weer voor de tijd van het jaar en waait er een stevige zuidwestenwind.

Valt er dan helemaal niets positiefs te vertellen? Ik ben bang dat het enige 'vrolijke' nieuws is dat het in in de loop van de dag in het noordwesten en noorden wat droger gaat worden, maar helaas blijft het in het zuiden vrijwel de hele dag regenen. Áls er wat zon te zien zal zijn is dat waarschijnlijk alleen in de Kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden. Elders in het land lijkt die kans vrijwel nihil. Bij dit sombere weer loopt de temperatuur op naar ongeveer 11 of 12 graden.

Met kerst zal de temperatuur iets gaan dalen, maar met 8 graden is dit natuurlijk geen winter te noemen. Als jullie wat zon willen zien dan kan ik jullie aanraden om het vliegtuig te gaan pakken, want in ons land zal het waarschijnlijk een groot deel van de week somber weer zijn.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

ZomerplaatjeKlapMongeaul denkt met weemoed terug aan de afgelopen zomer. Prachtig plaatje.



PSV winterkampioen

Met een machtig optreden tegen NAC Breda heeft PSV zich zaterdag verzekerd van de 'papieren' wintertitel. De ploeg van trainer Dick Advocaat zegevierde in Breda met 6-1 en gaat de winterstop daardoor in als koploper van de eredivisie. Advocaat hecht daar nauwelijks waarde aan. Die benadrukt bijna wekelijks dat hij na 34 wedstrijden op de eerste plaats wil staan.

PSV was naar Breda gereisd in de wetenschap dat het daar al 6 jaar niet had gewonnen. De laatste vier bezoekjes aan het Rat Verlegh-stadion gingen zelfs allemaal verloren. Zaterdag gaf PSV de thuisclub echter geen moment het idee dat er weer een stunt in zou zitten. En dat terwijl de omstandigheden toch op papier in het voordeel van NAC waren. Het regende onophoudelijk in Breda, waardoor de toch al zo slechte grasmat gedurende de wedstrijd veranderde in een zompige modderpoel.

Het leek uitstekend te passen in een ouderwets 'Avondje NAC', maar de Bredase fans kwamen bedrogen uit. De geel-zwarte brigade van trainer Nebojsa Gudelj werd afgebluft door PSV, dat veel beter op de been bleef in de modder. NAC gaf de doelpunten bovendien kinderlijk eenvoudig weg. Na een half uur was de wedstrijd eigenlijk al beslist.

Luciano Narsingh opende in de 11e minuut de score nadat hij de bal op een presenteerblaadje had gekregen van NAC-verdediger Mark Looms. Jeremain Lens tekende even later voor de tweede treffer. De aanvaller mocht vanaf 11 meter aanleggen nadat hij in het strafschopgebied was aangetikt door Sepp De Roover. Lens stuitte in eerste instantie op Jelle ten Rouwelaar, maar kon in de rebound dankzij de attente Matavz wel toeslaan.

Heel even leek het een wedstrijd te worden toen Jordy Buijs met een knal van afstand raak schoot (1-2). De hoop bij NAC was echter van korte duur. Knullig balverlies van Loom leidde de 1-3 van Georginio Wijnaldum in en enkele minuten voor rust kon verdediger Mathias Jörgensen voor de tweede wedstrijd op rij scoren. Gudelj greep in de rust in met twee wissels, maar toen was het leed al geschied. Narsingh en invaller Jürgen Locadia voerden de score op tot 1-6, waardoor PSV met een imposant doelpuntentotaal van 60 de winter in gaat.

PSV als nummer 1 de winter in
PSV als nummer 1 de winter in (Foto: ANP)

Code oranje voor Copahue-vulkaan

De Copahue-vulkaan op de grens van Argentinië en Chili spuwt rook en as. In beide landen geldt daarom code oranje, de op een na hoogste waarschuwing voor vulkanische activiteit.

Zaterdagmorgen lokale tijd vond er al een kleine uitbarsting plaats, die zorgde voor een rook- en aswolk van 800 meter hoog. Vooral aan de Chileense kant van de grens regent het sindsdien asdeeltjes. Door het slechte zicht zijn enkele vluchten van en naar de toeristische Argentijnse regio Bariloche geannuleerd.

Momenteel is de situatie nog onder controle, melden lokale autoriteiten. Toch hebben veel mensen het gebied uit voorzorg verlaten. Wie tot nu toe is gebleven, moet rekening houden met een mogelijke latere evacuatie.

Code oranje voor Chileens-Argentijnse vulkaan
Code oranje voor Chileens-Argentijnse vulkaan (Foto: ANP)

Glock hoopt op positieve invloed van Symonds

Marussia-coureur Timo Glock hoopt dat de terugkeer van Pat Symonds naar de Formule 1-circuits voor een positieve invloed bij zijn team kan gaan zorgen. De Brit mocht vijf jaar lang geen officiële rol binnen de sport vervullen vanwege crashgate dat in 2008 plaatsvond.

Symonds is sinds 2011 adviseur bij Marussia, maar is in de praktijk een technisch directeur. De Brit zorgde er mede voor dat het Russische team afgelopen jaar goed presteerde. Mee naar de races mocht hij echter niet, maar nu zijn straf afloopt kom hierin verandering. Glock is hier blij mee, zo meldt hij aan Autosport.

"Ik denk dat het ons zeker gaat helpen dat Pat weer vanaf het circuit mag werken, want hij heeft veel ervaring en enorm veel successen geboekt." Glock weet dat Marussia zich moet blijven verbeteren en dat het hele team hier aan moet werken. "En dat geldt ook voor het werk dat we ter plaatse op het circuit doen, waar Pat dus aan kan bijdragen door er zijn kijk op te geven."

Over de bolide voor volgend jaar is de Duitser nog voorzichtig. "Hij ziet er niet slecht uit. We liggen in ieder geval wel volledig op schema met de ontwikkeling, wat erg fijn is. Daarnaast heeft deze auto veel meer tijd doorgebracht in de windtunnel, hetgeen eveneens positief is."

[JL] Go Ahead in slotminuut gelijk tegen Almere

Go Ahead Eagles heeft in de Jupiler League in eigen huis met 2-2 gelijk gespeeld tegen Almere City FC. De Deventenaren staan door dit resultaat na achttien speelronde achtste, terwijl Almere de twaalfde stek bezit.

Almere was in de eerste helft via Fabian Serrarens en Rashid Browne op een 0-2 voorsprong gekomen. Na de pauze wist Freek Heerkens na een uur spelen de hoop in de Adelaarshorst terug te brengen. In blessuretijd tekende hij zelfs nog de gelijkmaker aan.

[Premier League] Liverpool simpel langs Fulham

Liverpool heeft zaterdag met speels gemak gewonnen van een mat Fulham. Op Anfield Road werd het 4-0 voor de thuisploeg. Martin Skrtel, Steven Gerrard, Stewart Downing en Luis Suarez zorgden voor de doelpunten van de Reds tegen de Londense ploeg van trainer Martin Jol.

Liverpool doet door de zege goede zaken op de ranglijst van de Premier League. De Reds klimmen van de twaalfde naar de achtste plaats met 25 punten uit achttien duels. Het gat met nummer zeven Chelsea is wel vier punten. De Londenaren speelden bovendien twee wedstrijden minder. Fulham blijft de nummer dertien van Engeland met twintig punten.

'Vrouw van 124 jaar overleden'

Een Arabisch-Israëlische vrouw is zaterdag op 124-jarige leeftijd in een ziekenhuis overleden. Dat meldde de Israëlische krant Yedioth Ahronot op zijn website.

Volgens de krant is Mariam Amash uit het Arabisch-Israëlische dorp Jisr a-Zarka, 60 kilometer ten noorden van Tel Aviv, in 1888 geboren. Zij bracht tien kinderen ter wereld, die zorgden voor zo'n 300 klein- en achterkleinkinderen.

Zeven maanden geleden zei Amash in een interview met de krant dat zij inderdaad 124 jaar oud was, maar dat zij haar exacte geboortedatum niet wist. Daarom vierde haar familie haar verjaardag telkens aan het einde van het jaar. Op haar identiteitskaart staat daarom alleen haar geboortejaar.

Als de gegevens kloppen, is Amash volgens Yedioth Ahronot de langstlevende mens ooit gedocumenteerd.

Tot nu toe staat de Française Jeanne Calment als zodanig in de boeken. Ze werd 122 jaar en 164 dagen.

Amper een week geleden werd de Japanner Jiroemon Kimura officieel door het Guinness Book of Records als de oudste nog levende mens ter wereld geregistreerd. Hij is 115 jaar.

'Vrouw van 124 jaar overleden'
'Vrouw van 124 jaar overleden' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.