1500 meldingen van vuurwerkoverlast

Bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast zijn in het eerste weekeinde vijftienhonderd klachten binnengekomen. Dat meldt initiatiefnemer Arno Bonte, die in de Rotterdamse gemeenteraad fractievoorzitter van GroenLinks is. Vijftien lokale fracties van GroenLinks steunen het initiatief.

Volgens de melders laat de politie de vroege knallers vaak ongemoeid. De helft van de klachten gaat over vuurwerkbommen. Verder zijn er veel meldingen over vernielingen door vuurwerk en over vuurwerkstress bij huisdieren.

"In de laatste week van het jaar begint Nederland steeds meer trekken van een oorlogsgebied te krijgen", zegt Bonte, die al jaren ijvert voor een vuurwerkverbod. "Wij willen de jaarwisseling weer veilig en feestelijk maken."

Een motie van de Partij voor de Dieren om een einde te maken aan consumentenvuurwerk kreeg afgelopen week in de Tweede Kamer steun van geen enkele andere fractie. Het congres van GroenLinks sprak zich dit jaar uit voor een dergelijk verbod, maar de fractie in de Tweede Kamer ziet liever dat dit aan gemeenten zelf wordt overgelaten.