Zorgen bij voedselbanken over toename klanten

De voedselbanken in het land zien door de economische crisis een flinke groei van het aantal klanten. Vooral in de weken voor kerst melden veel mensen zich aan, zei een woordvoerder van Voedselbanken Nederland.

In Amsterdam neemt het aantal gezinnen dat een beroep doet op de voedselbank jaarlijks 10 tot 20 procent toe. "Vorig jaar hadden we nog tussen de 1000 en 1100 klanten, nu zijn dat er al 1500", vertelde een zegsvrouw. "Vanaf begin december krijgen we zo'n 20 telefoontjes per dag van mensen die zich willen aanmelden. We maken ons grote zorgen, dit is heel verontrustend."

Rotterdam kampt met hetzelfde probleem, verklaarde een woordvoerster. "In Rotterdam hadden we deze week al 80 nieuwe aanmeldingen. Dat is op een totaal van bijna 3000 klanten wel veel." Volgens haar werd er de afgelopen 1,5 tot 2 jaar eveneens minder geleverd. "Van overschotten die we eerst hadden, is nu geen sprake meer."

Hoewel in de decembermaand veel extra's bij de voedselbanken binnenkomen, is dat in januari "als de lichtjes doven" weer voorbij. "We maken ons beslist zorgen over volgend jaar. Dan verwachten we een nog grotere toestroom van hulpvragen", zei de woordvoerster.