Scotland Yard in opspraak na 'plebgate'

ChipsZak.

Het begon met een woede-uitval van een conservatieve politicus naar agenten die hem aanspraken omdat hij zijn fiets voor Downing Street wilde stallen. De controverse over wat hij wel of niet tegen de dienders voor de ambtswoning van de Britse premier zou hebben gezegd is nu uitgegroeid tot een regelrechte crisis over de betrouwbaarheid van de grootste Britse politiemacht.

De reputatie van Scotland Yard was al aangetast door het verzuim om journalisten die het niet zou nauw met de wet namen aan te pakken of de corruptie onder politiemensen die aan het licht kwam door het telefoonafluisterschandaal dat vorig jaar aan het licht kwam. De politie is nu opnieuw in opspraak, omdat voormalig fractieleider van de Conservatieven Andrew Mitchell zegt dat hem kleinerende uitspraken over de agenten bij Downing Street in de mond zijn gelegd. Een politierapport dat stelt dat hij de agenten voor 'imbecielen' en 'plebejers' heeft uitgemaakt, is gebaseerd op leugens, zegt hij.

"Drie weken lang werden deze afschuwelijke termen om mijn nek gehangen in een georganiseerde poging de Conservatieve Partij te vergiftigen en mijn politieke loopbaan te vernietigen", schreef Mitchell in The Sunday Times over de periode waarin het politierapport over het voorval uitlekte. "Ik heb die frases nooit gebezigd; ze zijn volkomen onwaar."

Mitchell heeft al lang toegegeven dat hij uit zijn slof was geschoten toen hij op 19 september 's avonds zijn fiets in Downing Street wilde stallen. Hij was aan de late kant voor een afspraak en de agenten weigerden de hoofdpoort te openen. Maar hij bestrijdt dat hij het woord 'plebejers' in de mond heeft genomen of 'weet je plaats' tegen de dienders heeft gezegd, termen die hij zondag bestempelde als 'een slechte karikatuur van wat een ongemanierde elitaire pummel in de jaren dertig gezegd zou hebben'.

In de standengevoelige Britse samenleving domineerde het verhaal wekenlang de krantenkoppen. Sommige politieagenten of PC's (van police constable) gingen rondlopen met T-shirts met de woorden 'PC Pleb' er op. Politieke tegenstanders drongen aan op het ontslag of aftreden van Mitchell. Toen er een email opdook van een ogenschijnlijk onafhankelijke getuige die de lezing van de betrokken agenten leek te onderschrijven, voelde Mitchell zich in oktober genoopt op te stappen.

Nu blijkt de zogenaamde onafhankelijke getuige een politieman te zijn, die nota bene niet eens ter plaatse was. Beelden van bewakingscamera's bij Downing Street die door Channel 4 werden uitgezonden strookten niet met het verhaal dat de agenten haden opgeschreven. Scotland Yard zegt de zaak tot de bodem te zullen uitzoeken en meldt dat twee personen zijn gearresteerd.

"De aantijgingen met betrekking tot deze zaak zijn uitermate ernstig", liet de baas van Scotland Yard, Bernard Hogan-Howe, zondag weten. "Om iedere twijfel weg te nemen ben ik vastbesloten om de waarheid te achterhalen, ongeacht waarheen die waarheid ons leidt."

Als blijkt dat de twee agenten samen hebben afgesproken om Mitchell erin te luizen betekent dat een nieuwe zwarte bladzijde in de geschiedenis van Scotland Yard, waar in het onderzoek naar politiecorruptie naar aanleiding van het afluisterschandaal al verscheidene koppen zijn gerold. Politici spreken al van de noodzaak van hervormingen.

Voormalig staatssecretaris voor de politie Nick Herbert zegt dat journalisten en ambtenaren moeten overdenken of zij wellicht te snel over Mitchell hebben geoordeeld. Maar het is 'boven alles de politiedienst die de eigen cultuur tegen het licht moet houden', zegt hij.


Scotland Yard in opspraak na 'plebgate' (Foto: Novum)