Boogerd wil geen kop van Jut zijn

Peterselieman

Michael Boogerd wil geen kop van Jut zijn in de dopingzaak rondom Rabobank. "Ga eerst maar eens bij mijn ploeggenoten langs", zegt de voormalige Raborenner op een vraag van de NOS of hij wel eens verboden middelen heeft gebruikt. "Als ik hier als enige ga zeggen wat ik allemaal weet, ben ik straks de kop van Jut."

Een anonieme oud-renner van Rabobank doet wel zijn zegje. "Ga er maar vanuit dat negentig procent van het peloton epo gebruikte en dat moest ook wel", weet hij. "We zijn als ploeg bij elkaar gaan zitten en hebben gezegd: jongens, we worden ineens door renners voorbij gereden die in het verleden tot de middenmoot behoorden van het peloton. Er is iets aan de hand."

Zaterdag bleek dat ploegarts Geerts Leinders een centrale rolde speelde in het dopinggebruik van het Nederlandse team. Renner Levi Leipheimer verklaarde onder ede dat hij in zijn Rabo-tijd (tussen 2002 en 2004) epo gebruikte en daarbij ondersteund werd door de Belgische arts. Leinders, die zelf alles ontkent, verzorgde volgens de Amerikaan het dopingprogramma bij Rabobank.

Ook bleek uit onderzoek van NRC Handelsblad dat Raborenners Boogerd, Thomas Dekker, Denis Menchov en Michael Rasmussen contact hadden met dopinghandelaar Stefan Matschiner. Volgens Boogerd was dat slechts voor vitamines.


Boogerd wil geen kop van Jut zijn (Foto: Novum)