'Seksisme komt door onzekerheid mannen'

Regelmatig wordt men om de oren geslagen met dooddoeners als 'afkeer van de islam komt door angst voor het vreemde', 'homohaters worstelen met hun eigen seksualiteit', en 'sommige mannen haten vrouwen omdat ze geen vriendin kunnen krijgen'. Over de eerste twee stellingen heeft de wetenschap zich nog niet uitgelaten, maar de derde blijkt zowaar juist te zijn!

Joshua Hart van Union College in de VS ondervroeg meer dan 400 heteroseksuele mannen naar dingen als hun manier van gehecht zijn aan anderen, vijandig of welwillend seksisme, en hun ideeën over romantiek. De manier waarop ze gehecht kan beïnvloed worden door twee categorieën problemen: overdreven gehechtheid en het vermijden van gehechtheid. Iemand die op beide factoren laag scoort, wordt als een zeker iemand beschouwd.

Hart ontdekte dat mannen die overdreven gehecht zijn, vaak ambivalente seksisten zijn: soms zijn ze vijandig, soms welwillend. Mannen die gehechtheid vermijden echter, zijn veelal vijandig seksistisch. Het onderzoek wees ook uit dat overdreven gehechte mannen diep van binnen romantici zijn, terwijl mannen die gehechtheid vermijden gewoonlijk sociaal dominant zijn.

Hij vat samen: "Met andere woorden, overdreven gehechte mannen zullen waarschijnlijk afwisselen tussen hoffelijkheid en vijandigheid richting vrouwelijke partners, zich gedragend als ridder op het witte paard als ze zijn doelen en idealen over vrouwen bevestigt, maar zich als een monster wanneer ze dat niet doet. Ontwijkende mannen zullen slechts vijandigheid zonder hoffelijkheid tonen."

Er is volgens Hart ook een praktische toepassing. Karaktertrekken kunnen namelijk seksisme voorspellen, wat therapeuten kan helpen relatieproblemen te verhelpen.