Teeven past paspoortwet aan

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie gaat de paspoortwet aanpassen om te voorkomen dat verdachte en veroordeelde criminelen aan een paspoort kunnen komen. Hij gaat dat samen met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken doen, omdat gemeenten de lijsten met gesignaleerden beter moeten controleren.

Teeven kondigde de wijziging aan bij Eva Jinek op zondag. ,,Binnen een half jaar, drie kwart jaar moet het grootste deel van het probleem zijn opgelost', aldus de staatssecretaris.

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek zaterdag dat van de 1566 gezochte criminelen er maar 217 gesignaleerd staan. Zo'n signalering kan voorkomen dat mensen een paspoort krijgen en naar het buitenland vluchten. Ook veel onherroepelijk veroordeelden die zich onttrekken aan hun straf kunnen probleemloos een paspoort krijgen of verlengen, zo blijkt uit het onderzoek.

Teeven benadrukte dat een groot deel van de 1566 gezochte criminelen uit het buitenland komt en dus nooit in Nederland een paspoort zal aanvragen. De enkele honderden Nederlanders op de lijst zijn niet allemaal vluchtgevaarlijk. Bovendien zijn er soms bijzondere omstandigheden om toch een paspoort te verstrekken: bijvoorbeeld omwille van familieomstandigheden.

Teeven past paspoortwet aan
Teeven past paspoortwet aan (Foto: ANP)