Stroetinga en Huisman winnen in Hoorn

Boris (borisz)

Arjan Stroetinga heeft zaterdagavond in Hoorn de schaatsmarathon gewonnen. De schaatser bleef Gary Hekman en Ingmar Berga voor. Christijn Groeneveld werd vierde en lijkt daarmee nu al zeker om het klassement van de Marathon Cup te winnen omdat zijn grootste concurrent Crispijn Ariëns onderuit ging. 

Ariëns ging al vroeg in de wedstrijd onderuit, waarna de BAM-formatie van Groeneveld en Stroetinga het tempo hoog opvoerde.  Ariëns kon niet meer terug te komen in het peloton moest vroegtijdig de strijd staken. Het verschil tussen beide rivalen is daardoor opgelopen tot 60 punten, met nog vier races op de kalender.

Ariëns was boos om de actie van de BAM-ploeg, maar Groeneveld was zich van geen kwaad bewust. "Maar wat moeten we dan doen? In de remmen knijpen?", pareerde Groeneveld, die flink veel punten verzamelde. De marathonrijder stelde in Hoorn ook zijn startbewijs voor de massastart in de wereldbeker veilig, want dat lag in Hoorn klaar voor de leider in het klassement. "Dat was het voornaamste doel hier", aldus Groeneveld.

Bij de dames ging de zege naar de 'thuisrijdster 'Mariska Huisman. In de sprint klopte ze Foske Tamar van der Wal en Carla Zielman. Huisman verstevigde ook haar leidende positie in het klassement van de Marathon Cup. Ze heeft nu bijna vijftig punten voorsprong op Rixt Meijer.