Mot om uitslag referendum Egypte

anoniem_22072019025900

De Moslimbroederschap van president Mohammed Morsi heeft zondag de overwinning opgeëist in het referendum over de grotendeels door de Moslimbroeders geschreven grondwet. Volgens de islamistische beweging stemde 64 procent van de kiezers voor het grondwetsontwerp. Maar de oppositie vecht de door de Moslimbroederschap afgekondigde uitslag aan.

Het belangrijkste verbond van oppositiegroepen, het Nationaal Reddingsfront (NSF), zegt klachten over stembusfraude te hebben ingediend bij de procureur-generaal en bij de kiesraad. Volgens een woordvoerder van het Nationaal Reddingsfront zijn veel onregelmatigheden geconstateerd. ''De uitslag is verzekerd door de manipulatie, de schendingen en het wanbeleid die het referendum kenmerkten'', stelt het NSF.

De Moslimbroederschap bespeurde slechts beperkte onregelmatigheden en houdt vol dat die de uitslag niet anders hebben doen uitvallen. De kiesraad maakt naar verwachting maandag de definitieve uitslag van het grondwetsreferendum bekend. Tijdens de laatste verkiezingen verschilde die steeds nauwelijks van de officieuze cijfers van de Moslimbroederschap.

De vermoedelijke uitslag van het referendum is een overwinning voor president Morsi, maar wel tegen een hoge prijs. Het hevige debat dat de afgelopen maand over het grondwetsontwerp woedde heeft de politieke tegenstellingen in Egypte verdiept en verhard. De lage opkomst bij het referendum en de beschuldigingen van onregelmatigheden dreigen het gezag van de grondwet te ondergraven.

''Het referendum is niet het laatste gevecht. Het is maar een slag in de lange oorlog om de toekomst van Egypte'', zei het NSF zondag. ''We zullen een verandering van de identiteit van Egypte of een terugkeer naar het tijdperk van tirannie niet laten gebeuren.''

De oppositie klaagt dat de nieuwe grondwet de islam in Egypte het laatste woord geeft, en de islamisten alle macht. De rechten van vrouwen en minderheden zouden op het spel staan en de vrijheid van vakbonden zou worden ingeperkt.

Van de kiezers in de zeventien provincies die zaterdag hun stem mochten uitbrengen, stemde volgens de Moslimbroederschap 71,4 procent voor de concept-grondwet. In de eerste tien provincies, die zich vorige week zaterdag mochten uitspreken, was dat 56 procent. De opkomst was zaterdag nog lager dan de 32 procent van vorige week, en stokte nu rond de dertig procent.

Egyptenaren keken lang reikhalzend uit naar de nieuwe grondwet, die na de val van het bewind van de autocratische president Hosni Mubarak, bijna twee jaar geleden, de weg zou moeten wijzen naar een nieuw Egypte. Maar het grondwetsontwerp spleet de ooit verenigde oppositie die Mubarak middels een volksopstand ten val had weten te brengen. Met de islamistisch getinte concept-grondwet, die zij eigenmachtig erdoor jasten, joegen Morsi en zijn Moslimbroeders tegenstanders van een islamistisch Egypte tegen zich in het harnas.

Die groeiende oppositiebeweging tegen Morsi heeft de nieuwe grondwet niet kunnen tegenhouden. Zij staat nu voor de opgave de wijdverbreide woede over de grondwet te bundelen en om te zetten in politieke vuurkracht. Het Nationaal Reddingsfront heeft aangekondigd zich nu te richten op de parlementsverkiezingen van begin volgend jaar.


Morsi en oppositie twisten om uitslag referendum (Foto: Novum)