FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 september 2013

27 jaar cel voor plan om kind op te eten

Een Brit die van plan was een kind te ontvoeren, martelen en op te eten heeft in de Verenigde Staten bijna 27 jaar cel gekregen. De man had voor dat doel in zijn woning al een geluiddichte kerker gebouwd.

De 40-jarige Geoffrey Portway had in mei schuld bekend en kreeg daarvoor dinsdag 320 maanden cel. Bij hem thuis in Worcester (Massachusetts) vond de politie behalve de kerker ook een zelfgemaakte doodskist op kinderformaat, een stalen kooi en slagersbenodigheden. Op zijn computer stonden bovendien grote hoeveelheden kinderporno.

"We waren er net op tijd bij, ik ben daar dankbaar voor", aldus de aanklager na de uitspraak.

Sijsling laat Mathieu ontsnappen

Igor Sijsling is er niet in geslaagd om de tweede ronde van het ATP-toernooi in Metz te bereiken. De Nederlandse tennisser had twee matchpoints in zijn duel tegen Paul-Henri Mathieu, maar liet de Fransman toch ontsnappen: 7-6 (4), 5-7 en 6-7 (6).

Sijsling was goed op dreef met 31 aces en kreeg in de derde set ondanks knieproblemen op de stand van 5-4 toch twee matchpoints op de service van Mathieu. De Fransman sloeg deze met twee aces weg en haalde uiteindelijk in de tiebreak de zege binnen, waardoor er geen Nederlander meer actief is in Metz. Eerder op de dag verloor Jesse Huta Galung al.

Shorttracker Knegt weer op ijs

Shorttracker Sjinkie Knegt is weer op het ijs verschenen na zijn operatie aan een ingescheurde meniscus van zijn linkerknie. In augustus ging hij onder het mes nadat hij de blessure eerder die maand opliep tijdens een training. Twee dagen na de operatie fietste Knegt al weer en nu heeft hij zijn eerste rondjes op de ijsbaan gemaakt.

"Ik doe het rustig aan, voor je het weet doe je te veel", aldus de voormalig Europees kampioen, die herstelt van zijn eerste grote blessure in zijn carrière. "Twee weken terug had ik even een paar mindere dagen, maar dat hoort erbij. Het gaat nooit in één keer goed. Iedere dag kan er een beetje bij. Je weet waar je het voor doet", lacht hij.

Knegt verwacht in november weer mee te kunnen doen aan wedstrijden als de internationale kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen in Sochi plaatsvinden. Hij is daar een belangrijke rijder in de aflossingsploeg.

Uitslagen Champions League (17/09/2013)

Vanavond stonden de eerste duels in de groepsfase van de Champions League op het programma. Er werd gespeeld in de groepen A tot en met D. Morgen gaan de teams in de groepen E tot en met H de wei in.

Groep A

Manchester United - Bayer Leverkusen 4-2
 22'Rooney 1-0
 54' Rolfes 1-1
 59' v. Persie 2-1
 70' Rooney 3-1
 79' Valencia 4-1
 88' Toprak 4-2

Real Sociedad - Shaktar Donetsk 0-2
 65' Texeira 0-1
 87' Teixeira 0-2

Stand

# Club Wed. w g v p v - t
1 Manchester United 1 1 0 0 3 4-2
2 Shaktar Donetsk 1 1 0 0 3 2-0
3 Bayer Leverkusen 1 0 0 1 0 2-4
4 Real Sociedad 1 0 0 1 0 0-2

Groep B

Galatasaray - Real Madrid 1-6
 33' Isco 0-1
 54' Benzema 0-2
 63' Ronaldo 0-3
 66' Ronaldo 0-4
 81' Benzema 0-5
 84' bulut 1-5
 90+1' Ronaldo 1-6

FC Kopenhagen - Juventus 1-1
 14'Jorgensen 1-0
 54' Quagliarella 1-1

Stand

# Club Wed. w g v p v - t
1 Real Madrid 1 1 0 0 3 6-1
2 FC Kopenhagen 1 0 1 0 1 1-1
3 Juventus 1 0 1 0 1 1-1
4 Galatasaray 1 0 0 1 0 1-6

Groep C

Benfica - Anderlecht 2-0
 
4' Djuricic 1-0
 
30' Luisao 2-0

Olympiakos Pireaus - Paris Sant Germain 1-4
 19' Cavani 0-1
 25' Weiss 1-1
 68' Motta 1-2
73' Motta 1-3
 86' Marquinhos 1-4

Stand

# Club Wed. w g v p v - t
1 Paris Saint Germain 1 1 0 0 3 4-1
2 Benfica 1 1 0 0 3 2-0
3 Anderlecht 1 0 0 1 0 0-2
4 Olympiakos Piraeus 1 0 0 1 0 1-4

Groep D

Bayern München - CSKA Moskou 3-0
 3' Alaba 1-0
 41' Mandzukic 2-0
 68' Robben 3-0

Viktoria Plzen - Manchester City 0-3
 48' Dzeko 0-1
 53' Y. Touré 0-2
 58' Aguero 0-3

Stand

# Club Wed. w g v p v - t
1 Bayern München 1 1 0 0 3 3-0
2 Manchester City 1 1 0 0 3 3-0
3 CSKA Moskou 1 0 0 1 0 0-3
4 Viktoria Plzen 1 0 0 1 0 0-3

Woordvoerder Moslimbroederschap Egypte opgepakt

Gehad el-Haddad, de Engels sprekende woordvoerder van de Egyptische Moslimbroederschap, is dinsdag samen met twee andere hooggeplaatste leden van de groep aangehouden in een appartement in Caïro. Dat hebben Egyptische staatsmedia gemeld.

Volgens de staatstelevisie werden de arrestaties gelast door de procureur-generaal. Een veiligheidsfunctionaris verklaarde dat ze zijn aangeklaagd wegens aanzetten tot geweld. Veel documenten die El-Haddad bij zich had zijn in beslag genomen, voegde hij eraan toe.

President Mohammed Morsi en andere kopstukken van de Moslimbroederschap zoals Mohammed Badie en Khairat el-Shater zitten al langer vast.

El-Haddad was een van de bekendste woordvoerders van de Broederschap. Na de afzetting van Morsi door het leger bleef hij vanuit onderduikadressen de media bespelen en verklaringen verspreiden via sociale media. Daarin wees hij alle onderhandelingen met de nieuwe machthebbers van de hand. De laatste dagen was El-Haddad moeilijker te bereiken.

VN-chef: Syrië-resolutie moet afdwingbaar zijn

Een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die goedkeuring verleent aan het Amerikaans-Russische akkoord over de ontmanteling van de voorraad chemische wapens van Syrië moet wel af te dwingen zijn. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties dinsdag gezegd.

De beste manier om de resolutie af te dwingen is volgens Ban via Hoofdstuk 7 van het VN-Handvest. Daarin staat beschreven hoe moet worden omgegaan met bedreigingen van de internationale vrede en veiligheid. Bovendien zijn daar bepalingen in opgenomen voor handhaving op militaire of niet-militaire wijze, zoals sancties. Hoewel alle resoluties van de Veiligheidsraad in principe juridisch bindend zijn, 'hebben we in werkelijkheid richtlijnen nodig' als Hoofdstuk 7 wordt toegepast, aldus Ban. De Verenigde Staten en Rusland ruziën over het al dan niet van toepassing verklaren van Hoofdstuk 7.

Later dinsdag komen de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk bijeen voor overleg over een conceptresolutie.

Kleine Jongen

Op mijn tenen loop ik de trap op. Ik doe mijn best om de houten treden niet te laten kraken. Zachtjes open ik de deur en ik ga op de rand van zijn bed zitten. Ik strijk mijn hand door zijn haar en fluister dat ik van hem hou. Héél voorzichtig geef ik drie kusjes op zijn hoofd. Mijn lieve jongen, zo druk en vrolijk als hij altijd is overdag, zo rustig en sereen ligt hij nu te slapen.

Oud-minister Alders leidt onderzoek vleesfraude

Oud-minister Hans Alders leidt een onderzoek naar de beschuldigingen over fraude met het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming door vleesverwerker VION. Het onderzoek moet over vier weken klaar zijn, laat de Dierenbescherming dinsdagavond weten.

VION, de grootste leverancier van varkensvlees in Nederland, verpakt volgens medewerkers dagelijks gewoon varkensvlees als Beter Leven-vlees. De afnemers weten hier niets van, verklaarden twee werknemers eerder deze maand anoniem in het tv-programma Zembla.

Vlees met een Beter Leven-kenmerk moet voldoen aan diervriendelijkheidseisen van de Dierenbescherming en is daardoor duurder dan gewoon vlees. Het wordt onder meer geleverd aan Albert Heijn, PLUS en Unilever.

Het onderzoek van de commissie wordt gedaan op initiatief van de Dierenbescherming. Die had zelf al extra controles laten uitvoeren, maar daarbij kwamen geen misstanden aan het licht. De Dierenbescherming vindt echter dat de onderste steen boven moet. "De keiharde beschuldiging van fraude dreigt aan het kenmerk te blijven kleven", aldus directeur Frank Dales in een verklaring.

Aanzet tot ontstaan van leven verklaard

Het lijkt erop dat leven in het heelal een heel normaal verschijnsel is. Wetenschappers van het Imperial College London hebben namelijk ontdekt dat, wanneer een ijzig  object, zoals een komeet, met grote snelheid op een planeet knalt, er aminozuren kunnen ontstaan. Aminozuren kan je beschouwen als legostenen waar leven uit kan voortkomen.

De wetenschappers vuurden objecten af op een mix van ijs, die dezelfde samenstelling had als een komeet. Daarbij ontdekte men dat uit simpele moleculen als water en koolstofdioxide naar een meer complex molecuul als aminozuur kunnen overgaan. Hetzelfde effect krijg je wanneer een meteoriet op een ijzige planeet of baan knalt. Zo zou een meteoriet die op een van de manen van Jupiter, Europa botst, ervoor kunnen zorgen dat ook daar aminozuren en op den duur leven ontstaat.

Het onderzoek laat zien dat dit overal kan gebeuren. Toch is dit geen garantie voor leven op andere planeten. Hiervoor zijn meer gunstige omstandigheden nodig. Zoals de ligging van de maan/planeet in het specifieke zonnestelsel. Wel geeft het een verklaring hoe het eerste leven op aarde tot stand kwam.

De wetenschappers menen dat het zeer de moeite loont om eens een kijkje te gaan nemen op manen die voldoen aan bovengenoemde voorwaarden. Leuke kandidaten hiervoor zouden Europa, Enceladus en Helene kunnen zijn.

'350 Saab Gripens voor VS'

Goed nieuws voor de Zweden: naar verluidt zijn Saab en Boeing voornemens voor de VS 350 350 Saab Gripen-straaljagers te gaan produceren, melden Zweedse media. Dit op de dag dat Rutte-II aankondigde 37 (veel duurdere) Amerikaanse JSF-toestellen te gaan kopen.

De 350 toestellen zouden de Northrop Grumman T-38's van de Amerikaanse luchtmacht moeten gaan vervangen. Die toestellen zijn alweer 51 jaar oud. Indien aangeschaft zouden de Gripens naar verluidt worden ingezet voor trainingsdoeleinden. 

Noch Saab noch Boeing heeft tot op heden willen reageren. Het industrietijdschrift Aviation Week, dat met de onthulling kwam, baseert zich op anonieme 'maar betrouwbare bronnen' en geeft aan dat de samenwerking 'eerder binnen enkele weken dan maanden' openbaar zal worden gemaakt. 

Animo voor de aanschaf van de JSF is drastisch afgenomen in de afgelopen tien jaar. Alle participerende landen, inclusief de VS zelf, hebben door de oplopende kosten het aantal bestelde of te bestellen vliegtuigen naar beneden bijgesteld. De VS blijft hoofdafnemer van de toestellen en heeft een gediversifiseerde luchtmacht.

Het gaat goed met Miley Cyrus

Het gaat ondanks haar afgeblazen huwelijk goed met Miley Cyrus. De zangeres zou na een relatie van bijna vier jaar gaan trouwen met acteur Liam Hemsworth, maar afgelopen week werd bekend dat de trouwerij definitief is afgeblazen.

"Ze kijkt uit naar het moment dat haar album uitkomt en iedereen zich op haar muziek gaat focussen", vertelt een ingewijde aan entertainmentzender E! De 20-jarige zangeres brengt op 8 oktober haar plaat Bangerz uit. Het is Cyrus' vierde album.

Volgens bronnen heeft de zangeres zelf haar relatie met Hemsworth verbroken omdat hij haar niet trouw zou zijn gebleven. De 23-jarige acteur werd afgelopen weekeinde gespot met een andere dame, de Mexicaanse actrice en zangeres Eiza González.

Australische bond tegen plan WK Qatar in winter

De Australische voetbalbond FFA heeft zijn bezwaren geuit bij de FIFA over het idee om het WK voetbal in 2022 in Qatar in de winter te spelen. Australië is naast Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten één van de landen die de organisatie in 2010 misliep. Volgens FFA-preses Frank Lowy dreigen de landen een schadevergoeding in te dienen bij de FIFA als de plannen doorgaan.

Onder anderen Sepp Blatter en Michel Platini lieten doorschijnen dat het WK misschien in de winter wordt gehouden omdat de temperaturen in de zomer op kunnen lopen tot 50 graden. Lowy meldt dat niet alleen de kandidaat-organisatoren een schadeclaim willen indienen, maar ook de landen waar de competitie onderbroken moet worden waardoor zij inkomsten mislopen.

"Australië investeerde erg veel om het WK binnen te halen. Als onze A-league bovendien stilgelegd wordt voor dit evenement, heeft dat niet alleen een impact op het lopende voetbalseizoen, maar ook op de seizoenen ervoor en erna. Zowel clubs, investeerders, televisiezenders, spelers en toeschouwers zouden hiervan het slachtoffer zijn.", aldus de 82-jarige Lowy.

Man beroofd en neergestoken om GTA V

Een man die in de nacht van maandag op dinsdag het spel Grand Theft Auto V had gekocht is op weg naar huis aangevallen, gestoken en vervolgens beroofd van zijn aankoop. Dat heeft de Britse politie dinsdag gezegd.

Volgens de Londense politie werd de 23-jarige man aangevallen bij een supermarkt in het noorden van Londen. Hij werd gestoken en met een steen geslagen waarna hij werd beroofd van zijn mobiele telefoon, zijn horloge en het computerspel. Het slachtoffer ligt in stabiele toestand in het ziekenhuis. In verband met de gewelddadige beroving zijn drie aanhoudingen verricht.

Wereldwijd stonden fanatieke game-fanaten maandag in lange rijen voor de winkels om het spel te bemachtigen.

AOb zet onderwijsakkoord online

De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft het onderwijsakkoord dinsdag online gezet. Het akkoord, waar de AOb geen handtekening onder zet, zou eigenlijk later deze week worden gepubliceerd. Het ministerie van Onderwijs zegt dat het om een oude versie gaat.

Op de investering van 150 miljoen euro die in het primair en voortgezet onderwijs worden gedaan, wordt in 2016 en 2017 weer gesneden, zo staat onder meer in de versie die de AOb op zijn website heeft gezet. Ook is afgesproken dat de nullijn in het onderwijs in 2015 van tafel gaat. Volgend jaar krijgen docenten er al wel iets bij.

Voorzitter van de grootste onderwijsbond Walter Dresscher kreeg het akkoord vorige week te zien en liet toen al weten het document niet te tekenen. De AOb deed ook al niet meer mee met de onderhandelingen.

Dresscher vindt dat het kabinet 'zich doof houdt voor de gevolgen van jarenlang bezuinigen op onderwijs'. "Belangengroepen hebben maanden hun tanden stukgebeten op het kabinet, maar het resultaat stond vooraf vast", aldus de AOb-voorzitter.

Het akkoord werd wel ondertekend door minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD), en onder meer de PO-raad, de VO-raad, de MBO Raad, de vereniging van universiteiten VSNU en de Vereniging Hogescholen. Ze maakten begin deze maand al bekend dat tijd en geld wordt vrijgemaakt voor nascholing van leraren en beloofden dat docenten minder administratieve verplichtingen krijgen.

De definitieve versie van het akkoord wordt donderdag openbaar gemaakt, laat een woordvoerder van het ministerie dinsdagavond weten. Over de verschillen tussen de twee versies wilde de zegsman nog niets kwijt.

Dat de AOb niet heeft getekend, heeft volgens de bond consequenties. Zo worden acties niet uitgesloten. Volgende maand vergadert de onderwijsbond daarover.

Vuurwerkopslag Enschede mag niet uitbreiden

Het bedrijf Dream Fireworks mag een vuurwerkopslag in Enschede niet uitbreiden. De gemeente is niet van plan de vereiste vergunning te verstrekken. Volgens de brandweer zijn er niet voldoende vluchtwegen. Bovendien past de uitbreiding niet in het bestemmingsplan.

Buurtbewoners waren bezorgd over de uitbreiding van de capaciteit van de opslag van vijftig naar 350 ton vuurwerk. Die zorgen heeft het college van burgemeesters en wethouders meegenomen in zijn besluit.

"We hebben de nodige informatieavonden gehouden, waaruit bleek dat de zorgen van de bewoners aanzienlijk waren", aldus wethouder Hans van Agteren. "De combinatie vuurwerk en Enschede is maatschappelijk nog altijd een beladen onderwerp." Enschede werd in 2000 opgeschrikt door een vuurwerkramp waarbij 23 doden vielen.

Directeur van Dream Fireworks Frits Pen laat in een verklaring weten het niet met de gemeente eens te zijn. Hij is verbaasd over het besluit. Het bedrijf gaat de kritiekpunten van de brandweer aanpakken en wil bezwaar maken tegen het voorlopige besluit van de gemeente.

Geen spreekverbod Duitse president

De Duitse president Joachim Gauck mag gewoon kritiek leveren op de extreemrechtse Duitse partij NDP. Dat heeft het constitutionele hof dinsdag bepaald. De NDP had de rechter via een spoedprocedure gevraagd om een spreekverbod voor Gauck in aanloop naar de Bondsdagverkiezingen die zondag plaatshebben.

Volgens de NDP heeft Gauck in augustus de loftrompet gestoken over anti-nazibetogers. De betogers beschermden een asielzoekerscentrum tegen extreemrechtse demonstranten, die Gauck beschreef als 'gekkies'.

Het hof besloot geen spreekverbod op te leggen, omdat Gauck zich ervan bewust is dat hij boven de partijpolitiek moet staan. Het hof acht maatregelen dan ook niet nodig.

Brazilië schrapt VS-bezoek om NSA

De media en politiek in verschillende Zuid-Amerikaanse landen zijn zeer kritisch over de afluisterpraktijken van de VS. Nadat is gebleken dat het spionage-onkruid ook in Brazilië welig tiert, vond de Braziliaanse president het wel welletjes en besloot ze actie te ondernemen.

President Dilma Rousseff zou 23 oktober naar Washington afreizen en Obama bezoeken, maar heeft de Amerikaanse president telefonisch ingelicht dat de ontmoeting wordt geschrapt. Dat schrijft CNN. Een verklaring van het Witte Huis stelt dat 'overeengekomen is om de ontmoeting uit te stellen', omdat men niet wil dat het 'wordt overschaduwd door één enkele bilaterale kwestie, hoe belangrijk en controversieel het onderwerp ook mag zijn.'

De regering van Brazilië heeft bij Washington protest aangetekend na de recente spionage-onthullingen. Het Witte Huis heeft beloofd de activiteiten van haar inlichtingendiensten tegen het licht te houden maar geeft aan dat dat maanden gaat duren.

Google weet bijna ieder WIFI password ter wereld

Als een Android telefoon of tablet ooit is ingelogd op een willekeurig netwerk, dan weet Google waarschijnlijk het WIFI paswoord ook. Omdat er zoveel Android apparaten zijn is het waarschijnlijk dat Google zou kunnen inloggen op de meeste WIFI netwerken overal ter wereld.

Veel gebruikers van Android telefoons hebben waarschijnlijk een Google account en hebben de optie "Back-up mijn gegevens" aanstaan. Als je ooit een nieuwe telefoon koopt en je logt in met je gmail account, dan kun je opgeslagen instellingen weer terug zetten. Daarbij zit echter ook een lijst van alle WIFI netwerken waar je ooit hebt ingelogd. En als Google het weet, dan weet de NSA het natuurlijk ook.

'Een op twintig zorgbestuurders fraudeert bewust'

Ongeveer vijf procent van de bestuurders in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en langdurige geestelijke gezondheidszorg pleegt bewust fraude. Nog eens vijf procent zou fraude hebben overwogen, maar zijn afgeschrikt door mogelijke sancties. Die schattingen staan in een risicoanalyse die het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De onderzoekers noemen de gebrekkige integriteit van zorgbestuurders 'het grootste risico' wat betreft zorgfraude. De bestuurders plegen fraude door bijvoorbeeld het opschroeven van de zorgindicatie van patiënten en meer te declareren dan wordt geleverd. Omdat diegene die de zorg nodig hebben vaak beperkte kennis hebben en kwetsbaar zijn, kan de niet-integere bestuurder 'zijn slag slaan', aldus de onderzoekers.

De risicoanalyse werd meegestuurd naar de Kamer bij de aankondiging van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) om meer inspecteurs tegen zorgfraude aan te stellen. Daarvoor is volgend jaar vijf miljoen euro vrijgemaakt. De jaren daarna is tien miljoen euro beschikbaar.

De Boer ziet Barcelona als testcase

Frank de Boer ziet de Champions Leaguewedstrijd van woensdag tegen FC Barcelona als een mooie uitdaging voor Ajax. "We moeten proberen ons beste niveau te halen en het liefst nog boven onszelf uit te stijgen", zei de trainer van Ajax op de persconferentie in Camp Nou. "Dit is in ieder geval een mooie testcase."

De Boer vindt dat Ajax zijn eigen spel moet spelen en geen muur op moet werpen. "Daar hebben we de spelers ook helemaal niet voor. Uiteindelijk word je dan toch afgestraft." De trainer sluit echter niet uit dat zijn ploeg soms teruggedrongen zal worden. "Maar waar mogelijk, moeten we druk proberen te zetten en fouten afdwingen bij de tegenstander."

Met Christian Eriksen raakte Ajax deze zomer een van de grote smaakmakers kwijt. De vraag is of dat verlies opgevangen kan worden. "Er is niemand zoals Eriksen", vindt De Boer. "Onze huidige voetballers hebben vaak minder ervaring, maar zeker wel kwaliteiten. Ze kunnen in de toekomst net zo goed worden als Eriksen, maar dat kost tijd."

Waar Ajax de aansluiting met de Europese top is kwijtgeraakt, beleeft Barcelona gouden tijden. "Barcelona heeft veel meer geld en in Spanje is het voetbal groter dan in Nederland", verklaart De Boer, die zelf tussen 1999 en 2003 voor de Catalanen speelde. "We hadden toen een team met heel veel sterren zoals Rivaldo en Figo. Nu zijn Messi en Neymar de sterren, maar iedereen in het team is bereid om keihard te werken."

Vluchtelingen bestormen Spaanse enclaves

Naar schatting 650 migranten hebben dinsdag en masse afrasteringen rond de Spaanse enclaves in Marokko bestormd en deels verwoest. Ze overrompelden de Spaanse grenswachters die honderden illegalen tegen wil en dank doorlieten.

De eerste 'aanval' op de omheiningen was in Melilla, de Noord-Afrikaanse enclave die ongeveer 175 kilometer ten zuiden van de Spaanse kust bij Almeria ligt. Daar slaagden naar schatting 200 van de 300 bestormers de enclave binnen te dringen. Volgens de politie waren ze gewelddadig en raakten er zes agenten gewond.

Later herhaalden zich dergelijke taferelen in de enclave Ceuta, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Gibraltar. De grensbewaking leek de 350 bestormers de baas te blijven mede dankzij ingrijpen van Marokkaanse collega's, maar toch slaagden circa 90 mensen erin Ceuta zwemmend te bereiken aan het Tarajalstrand naast de grensovergang.

Melilla was dinsdag precies 516 jaar Spaans. Ceuta werd in 1415 Portugees en is daarmee een van de eerste Europese overzeese gebiedsdelen in Afrika. Het ging in 1668 over in Spaanse handen.

Massa: "Botsing tussen Alonso en Räikkönen"

Felipe Massa denkt dat het volgend seizoen bij Ferrari zal gaan botsen tussen Fernanso Alonso en Kimi Räikkönen. De Braziliaan moet bij de Italiaanse renstal plaatsmaken voor laatstgenoemde coureur, maar weet waar hij over praat omdat hij beiden als teamgenoot heeft gehad.

Massa sprak hierover met het Braziliaanse TV Globo. "Ik ken Fernando en Kimi, zowel op als naast de baan, en ik beschouw beiden als uitmuntende rijders, maar ik ben bang dat ze in hetzelfde team zullen botsen. Ik heb de teamleiding aangeraden om nog zoveel mogelijk te ademen zolang het kan, want volgend jaar zullen ze naar adem happen."

"Ik weet dat Fernando me mag. We hebben een goede band, we zien elkaar als vrienden. Kimi en ik zijn ook bevriend, veel meer dan toen we teamgenoten waren." Massa omschrijft zo zijn relatie met beide coureurs, maar mogelijk zal met een ervan richting eind dit jaar wat frictie ontstaan, evenals met Ferrari. "Ik ga vanaf nu niet meer in dienst van Alonso rijden. Vanaf vrijdag in Singapore race ik voor mezelf. Ik ga elke ronde aanvallen. Het is tijd om voor mezelf op te komen."

[WK] Selecties Frankrijk en Duitsland bekend

Sylvain Chavanel zal tijdens de wegwedstrijd van het wereldkampioenschap wielrennen niet in actie komen. Hij is net als Tony Gallopin niet geselecteerd door de Franse bondscoach. De renner van Omega Pharma-Quick Step zal wel in actie komen op de tijdrit, die volgende week woensdag wordt gereden.

Voor Frankrijk komen wel Romain Bardet, Warren Barguil, Cyril Gautier, Amaël Moinard, Thibaut Pinot, Christophe Riblon, Anthony Rouz, Arthur Vichot en Thomas Voeckler op 29 september in actie in het Italiaanse Florance. Ook de Duitsers maakten vandaag hun selectie bekend. In de tijdrit zal Tony Martin proberen zijn wereldtitel te verdedigen.

Voor de wegrit mogen de Duitsers maar zes man opstellen. Daarin is plaats ingeruimd voor sprinter John Degenkolb. Daarnaast rijden ook Simon Geschke, Paul Martens, Macus Burghardt, Dominik Nerz en Fabian Wegmann.

Tatjana laat er weer een miljonair intrappen

Het gaat goed tussen Tatjana Simic en haar nieuwe liefde, miljonair Lex van Hessen. "We zijn gelukkig en de tijd zal het leren. We doen ons best en God doet de rest", zei de blondine tegen RTL Boulevard.

"Je hoeft alleen maar naar haar ogen te kijken en dan weet je genoeg", zwijmelt Van Hessen. De 50-jarige Tatjana wil verder niet te veel kwijt over haar relatie. "We gaan ons er verder niet over uitlaten, dat hadden we afgesproken. We hebben het goed samen en zijn erg op elkaar gesteld. Het is gezellig en leuk." Simic liet onlangs weten op zoek te zijn naar een huis met Van Hessen.

Van Hessen is vijftien jaar ouder is dan Simic, zijn vermogen wordt geschat op 190 miljoen euro.

Racistische marechausseestudenten ontslagen

Twee marechaussees in opleiding zijn ontslagen wegens het discrimineren van een instructeur. De twee mannen van 22 en 25 jaar waren sinds februari geschorst, laat de marechaussee dinsdag weten.

De twee studenten van het opleidingscentrum in Apeldoorn zouden de instructeur tussen augustus en november vorig jaar hebben gediscrimineerd. De 35-jarige man deed daarvan in begin dit jaar aangifte, waarna de studenten werden geschorst en een onderzoek werd gestart.

De twee worden mogelijk ook nog strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Arnhem moet daar nog over beslissen.

Ajax denkt aan Cuenca in winterstop

Isaac Cuenca keert na de winterstop mogelijk terug bij Ajax. De aanvaller werd vorig seizoen tijdelijk gehuurd van FC Barcelona, maar door een zware knieblessure werd die termijn niet verlengd. Ajax houdt het herstel van Cuenca nauwlettend in de gaten. "Hij blijft een interessante speler voor ons en kan een optie zijn voor de tweede helft van het seizoen", liet trainer Frank de Boer dinsdag weten.

Cuenca werd in juni voor een tweede keer geopereerd aan zijn rechterknie. Inmiddels is de 22-jarige aanvaller op de weg terug. Hij verscheen dinsdag op het trainingsveld van Barcelona om apart van de groep wat loopoefeningen te doen. "Alles hangt af van zijn fysieke gesteldheid", gaf De Boer aan. "Hij is een goede speler en speelde graag bij Ajax."

Omega Pharma zeker tot 2015 in wielerpeloton

Omega Pharma zal in ieder geval tot en met 2015 in het wielerpeloton blijven. De sponsor, die smaen met Quick Step de ploeg van Patrick Lefevere sponsort, heeft vandaag een nieuw contract ondertekend.

"Deze contractverlenging is heuglijk nieuws", reageerde Lefevere tegenover Sporza. "We wisten al langer dat eigenaar Zdenek Bakala zeker zou verder gaan met het team tot 2015, maar het is ook bijzonder mooi dat de hoofdsponsors ons trouw blijven."

Of de ploeg ook extra financiële middelen krijgt is niet bekend gemaakt. Wel is deploeg al druk bezig op de transfermarkt en haalden onder andere Rigoberto Uran en Mark Renshaw binnen.

[CL] Records voor Ancelotti en Manchester United

Real Madrid-trainer zal als hij vanavond plaats neemt op de bank bij Real Madrid een nieuw record op zijn naam zetten. De Italiaanse trainer van De Koninklijke zal dan bij zijn zesde club deelnemen aan de Champions League.

Eerder stond Ancelotti aan het roer bij Parma, Juventus, AC Milan, Chelsea en Paris Saint-Germain. Hij wist met Milan tweemaal (2003 en 2007) het kampioenenbal te winnen. Met zijn zes clubs blijft hij zijn landgenoot Claudio Ranieri en Ronald Koeman voor, die elk bij vijf teams op de bank zaten in de Champions League.

Ook Manchester United zet vanavond een record neer. De club uit Manchester maakt voor de negentiende keer zijn opwachting in de prestigieuze competitie. Daarmee blijft het Real Madrid en FC Porto één deelname voor.

FOK!toen: 82 jaar 33-toeren LP's

Vandaag precies 82 jaar geleden bracht platenlabel RCA Victor de eerste vinyl 33 1/3 rpm langspeelplaten (en -speler) op de markt. In de zeventien jaar daarna werd de technologie stapje voor stapje verbeterd en goedkoper gemaakt, tot in 1948 concurrent Columbia Records de 33 1/3 rpm vinyl langspeelplaat definitief introduceerde.

Een typische LP van hedendaagse muziek
Een typische LP (in het bezit van de auteur). Deze is van de concurrent Columbia. De afbeeldingen in het artikel zijn klikbaar voor een grotere popup. 

De LP: resultaat van driekwart eeuw ontwikkelingen
RADIO CORPORATION OF AMERICA, 17-09-1931. Vanaf Edisons eerste audio-opnames in 1877 werden opnametechnieken, opnamematerialen en afspeelapparatuur voortdurend verbeterd en de verkoop nam halsoverkop toe. In 1903 verkocht Enrico Caruso met 'Vesti la giubba' voor het eerst meer dan een miljoen singles (in totaal 1,2 miljoen).

Gedurende de eerste decennia van de Twintigste Eeuw werden platen vooral op schellak, soms ook op bakeliet gedrukt. Schellak werd al sinds de Renaissance voor allerlei zaken gebruikt en we danken er een aantal uitdrukkingen aan. Als je bijvoorbeeld een laagje schellak over zilver heen smeert lijkt het op goud, vandaar de term 'verlakken' in de zin van iemand bedonderen.

De schellakschijfjes raakten snel beschadigd, hadden veel achtergrondruis en braken in gruzelementen als je ze liet vallen. Een zoektocht naar betere, minder gevoelige materialen was daarom voortdurend gaande.

1877 tot halverwege de Twintigste Eeuw omhelsde een lange periode van vallen en opstaan, van steeds betere opnametechnieken en betere materialen. Het was een proces dat pas na ruim vijftig jaar dermate geoptimaliseerd zou zijn dat het geluid in de buurt kwam van moderne standaarden. 

De LP met aardse geluiden die op Voyager 1 en 2 meevliegt
De LP kwam tot nu toe verder dan de cd ooit kwam. Gouden platen met o.a. geluiden van aardse flora en fauna reizen tot op de dag van vandaag met Voyager 1 en 2 mee. 

High fidelity platen van schellak en pvc
Vanaf de twenties kwam de term 'high fidelity' in zwang, om aan te geven dat de kwaliteit beter was dan die van de concurrent. Eind jaren twintig werd er succesvol geëxperimenteerd met het wegschrijven van muziek op platen van polyvinylchloride, kortweg pvc ofwel vinyl.
 
Het materiaal was buigzaam, sterk, brak niet zomaar doormidden en bood de gelegenheid voor groeven die veel dichter op elkaar liggen en minder diep zijn. Daardoor werd een lagere afspeelsnelheid mogelijk en konden door meer groeven, meer minuten muziek op één kant worden geperst.

Hoewel het proces nog tot in de sixties zou worden verbeterd kwam er vandaag 82 jaar geleden een doorbraak. De nieuwe RCA-spelers en platen konden op 33 1/3 toeren worden gedraaid in plaats van 78. Daarnaast was het materiaal geen schellak meer maar buigzaam plastic en stond er veel meer muziek op.

Je zou zeggen dat het nieuwe format direct aan zou slaan, maar helaas: de crisis gooide roet in het eten en de platenspeler die moest worden aangeschaft was veel te duur voor de gewone consument. Al in 1932 werd de productie van 30 cm grote langspeelplaten stopgezet en in '33 kwam er definitief een einde aan. 

De thirties: vinyl, 33 1/3 rpm, stereogeluid 
Men vergat de voordelen van de nieuwe technieken en materialen echter niet. Gedurende de thirties gingen de ontwikkelingen door en tegen het einde van dat decennium kregen radiodeejays singles en LP's voornamelijk op vinyl toegestuurd in plaats van schellak, om de eenvoudige reden dat vinyl niet breekt in de post.

In diezelfde jaren dertig patenteerde het Britse recordlabel EMI de eerste technologie om geluid in stereo op te nemen. In dezelfde periode experimenteerde praktisch elk mediabedrijf met stereo-opnames, van EMI en Disney tot MGM en Columbia (CBS). Stereo werd in 1957 commercieel geïntroduceerd en vanaf midden jaren zeventig kwam Dolby Stereo in zwang. Tot Star Wars werden de meeste films nog met geluid in mono geproduceerd.
LP-logo vanaf 1948

Het vanaf 1948 gebruikte (maar niet erg in zwang geraakte) officiële LP-logo. 

1939-1948: definitieve ontwikkeling langspeelplaat  
Vanaf 1939 begon Dr. Peter Goldmark met een heel team van RCA's concurrent Columbia Records aan de ontwikkeling van wat we nu kennen als de standaard elpee die, zoals hierboven al gezegd in 1948 werd geïntroduceerd: 12 inch (30 cm) vinyl schijven met al snel de mogelijkheid om door het naar links en rechts bewegen van de naald in de groef, stereogeluid op te nemen en af te spelen.

De concurrent van toen kwam vanaf 1938 bekend te staan als Columbia Broadcasting System (CBS) en werd twee jaar na RCA in 1988 óók opgekocht door Sony. Hoewel tegenwoordig de naam Columbia weer wordt gebruikt, valt Columbia Records onder het overkoepelende Sony Music Entertainment.

RCA Victor-LP's
Een selectie aan RCA-platen in bezit van de auteur. (Vanaf linksboven met de klok mee: Elvis Presley - Aloha From Hawaii; Presley - The All Time Greatest Hits; John Denver - Seasons of the Heart; Jim Reeves - He'll Have to Go; Neil Sedaka - Oh Carol; John Denver - The Best Of)

De LP was vanaf de jaren vijftig de meestverkochte audiodrager. In 1989 overtroffen voor het eerst de wereldwijde cd-verkopen die van elpees. Sindsdien is de verkoop sterk teruggelopen maar is het uitbrengen van elpees nooit helemaal gestopt. Veel labels geven muziek nog steeds op plaat uit, al is ironisch genoeg juist RCA er bij de meeste artiesten mee gestopt.

Radio Corporation of America Records (RCA) zou bekend komen te staan als RCA Victor vanaf 1929, toen de Victor Talking Machine Company werd opgekocht. RCA Victor werd in de jaren '80 opgekocht door General Electric en hernoemd naar Bertelsmann Music Group (BMG) in 1986.

Tegenwoordig is RCA/BMG opgekocht door en onderdeel van Sony, één van de zes overgebleven supergiganten in de media- en entertainmentbusiness. RCA valt tegenwoordig net als de vroegere concurrent CBS onder het paraplulabel Sony Music Entertainment:

Overzicht der Zeven Giganten:
1 Bertelsmann: RTL Group; Gruner + Jahr; Arvato; Random House; Direct Group
2 General Electric: NBC Universal; NBC; Universal Studios; Universal Parks & Resorts; Focus Features; CNBC; United International Pictures.
2B Vivendi [sinds 2004 in handen van GE]: Pathé; Universal Music Group; Vivendi Games; Canal+; StudioCanal; SFR; Vivendi Pictures.
3 Sony Corporation: Sony Pictures Entertainment; Columbia TriStar Group; Columbia Pictures; TriStar Pictures; Sony Music Entertainment; Metro-Goldwyn-Mayer.
4 Time Warner: AOL; Netscape; Warner Bros.; New Line Cinema; HBO; Cartoon Network; The CW (-> The WB); TIME Magazine; CNN; Time Warner Cable; Cinemax.
5 National Amusements, in meerderheid in handen van één enkele hoogbejaarde. Bezit Viacom: Paramount Pictures; DreamWorks; Paramount Vantage; MTV Networks; MTV; TMF; Nickelodeon; Comedy Central; CMT; VH1; United International Pictures.
5B National Amusements bezit ook CBS Corporation: CBS; The CW (-> United Paramount Network); CBS Paramount Television; Showtime; CBS Radio; CBS Outdoor [bushokjesreclame in Nederland]; Simon & Schuster.
6 Walt Disney Company: Parks and Resorts; Walt Disney Studios; Walt Disney Motion Pictures Group; Walt Disney Pictures; ABC; Miramax; Touchstone; Hollywood Pictures; Jetix; ESPN; Disney XD; Disney Channel.
7 News Corporation: Fox Entertainment Group; 20th Century Fox; Fox Broadcasting Company; British Sky Broadcasting; DIRECTV Group; The Times; The Sun.

Elvis werd in 1956 van Sun Records overgekocht voor 35.000 dollar.
Elvis werd in 1956 van Sun Records overgekocht voor 35.000 dollar. 

Incomplete lijst van RCA-artiesten: 
De artiesten in deze lijst hebben allemaal materiaal uitgebracht bij RCA (of het inmiddels weer opgeheven dochterlabel Jive), maar zaten niet allemaal hun hele carrière bij RCA. Wikipedia heeft een uitgebreidere lijst.

Alizée, ABBA, Christina Aguilera, Julie Andrews, Paul Anka, Rick Astley, Chet Atkins, Backstreet Boys, Natasha Bedingfield, Harry Belafonte, David Bowie, Boney M., Bullet For My Valentine, Nick Carter, Kelly Clarkson, Perry Como, Sam Cooke, Miley Cyrus, Gavin DeGraw, Bo Diddley, Dido, Snoop Dogg, Eurythmics, Fairground Attraction, Jamie Foxx, Foo Fighters, Funeral Party, Don Gibson, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Hall & Oates, Daryl Hall, The Hardy Boys, Al Hirt, Whitney Houston, Jennifer Hudson;

Natalie Imbruglia, Imogen Heap, Jermaine Jackson, Etta James, Jefferson Airplane, Waylon Jennings, Jem, George Jones, Jack Jones, Kasabian, R. Kelly, Kesha, Alicia Keys, The Kinks, Eartha Kitt, Le Roux, Avril Lavigne, Annie Lennox, Hank Locklin, Mamas & The Papas, Barry Manilow, Barry McGuire, Don McLean, Sarah McLachlan, Glenn Miller, Modern Talking, Vaugn Monroe, Mud;

Willie Nelson, Harry Nilsson, NSYNC, Helena Paparizou, Dolly Parton, P!nk, Pointer Sisters, Pitbull, Iggy Pop, Elvis Presley, Lou Reed, Kenny Rogers, Diana Ross, Barry Sadler, Sandi Thom, Scatman John, Scorpions, Neil Sedaka, Shakrida, Artie Shaw, Nina Simone, Dinah Shore, Nancy Sinatra, Britney Spears, Rick Springfield, Sugababes, Al Stewart, Rod Stewart, Taylor Swift, Justin Timberlake, Usher, Vangelis, Porter Wagoner, Weird Al Yankovic en Yes.

RCA is ook het label dat de wereld een aantal legendarische musicals en filmsoundtracks gaf. Een selectie: Hello, Dolly!, Peter Pan, Fiddler on the Roof, Show Boat, Annie Get Your Gun, Anything Goes, The Sound of Music, Cabaret, South Pacific en HAIR.

Hoes van de Voyager-plaat
De hoes van de eerder genoemde Voyager-plaat. O.a. de positie van de aarde in ons zonnestelsel is in het oppervlak gegraveerd.

2 miljoen dollar per verwijderd liedje

Het label heeft naar verluidt nog steeds een zeer sturende werking op haar artiesten. Zo werd Kelly Clarkson naar eigen zeggen in 2007 10 miljoen dollar geboden om vijf liedjes van haar album My December te schrappen, hetgeen ze weigerde.

Kenny Rogers meende dat RCA zijn carrière probeerde te verwoesten en ook Avril Lavigne gaf aan dat haar vierde album in 2011 eindeloos werd uitgesteld 'because I experienced a bunch of bureaucratic BS [at RCA].'

Atlete Naimova levenslang geschorst

De Bulgaarse Tezdzhan Naimova is voor het leven geschorst nadat ze in maart betrapt werd op het gebruik van doping. De sprintster won eerder die maand nog de 60 meter op het Europees indoorkampioenschap in het Zweedse Göteborg. Die behaalde medaille moet ze nu inleveren.

De 26-jarige Naimova werd tussen 2008 en 2010 ook al geschorst, toen ze probeerde om buiten de competitie urinestalen te verwisselen. Dit keer werd ze betrapt op het gebruik van de anabole steroïde drostanolone. Naimova kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan bij het Internationaal Sporttribunaal.

Einde aan zegereeks Rus, Burger wel door

Arantxa Rus er niet in geslaagd om de eerste ronde van het 25.000 dollartoernooi in het Franse Saint Malo door te komen. De als vierde geplaatste Pauline Parmentier (WTA-183) was in drie sets te sterk voor Rus. Het werd 7-5, 2-6 en 6-3. Hiermee komt een einde aan een zegereeks van tien wedstrijden.

Rus kwam nog goed terug na het verlies van de eerste set, maar de Westlandse werd in haar eerste servicebeurt van de derde set direct gebroken en kwam vervolgens met 5-2 achter. Hoewel ze de servicebeurt van haar Franse opponente nog een keer wist terug te pakken, leverde Rus aansluitend voor de negende keer in de partij haar opslaggame in, waarmee er een einde aan de partij kwam.

Cindy Burger haalde wel de tweede ronde door Capucine Rousseau te verslaan. Rousseau heeft geen ranking en kreeg een wildcard voor het toernooi. Het werd 7-5 en 6-0. De 20-jarige Volendamse speelt in de volgende ronde tegen de als eerste geplaatste Teliana Pereira (WTA-104).

Indy de Vroome en Lesley Kerkhove haalden beiden de tweede ronde van het ITF-25k toernooi van Dobrich niet. In eigen land was de Bulgaarse Borislava Botusharova (WTA-614), toegelaten met een wildcard, met 6-3 en 6-4 te sterk voor de 17-jarige De Vroome. Kerkhove verloor met 6-7(4), 6-2 en 7-5 van de Kazachse qualifier Kamila Kerimbayeva. 

Siem de Jong in de basis tegen Barcelona

Siem de Jong start woensdag tegen FC Barcelona in de basis. Dat verklapte Ajax-trainer Frank de Boer op de persconferentie daags voor de Champions Leaguewedstrijd tussen beide clubs in Camp Nou. De middenvelder maakte zaterdag tegen PEC Zwolle zijn rentree na een tijd te zijn geveld door een klaplong.

De kans dat De Jong de hele wedstrijd meedoet, is minimaal. "Tegen Zwolle speelde hij een halfuur mee, we hopen dat hij het nu zeker een uur volhoudt", vertelde De Boer. De aanvoerder speelde op 11 augustus tegen AZ voor het laatst een hele wedstrijd.

Meer bevoegdheden Belastingdienst

De Belastingdienst legt zich in 2014 meer toe op de bestrijding van belastingfraude. Mensen die bij de voorlopige teruggave moedwillig onjuiste informatie verstrekken, kunnen vanaf volgend jaar een boete verwachten. Daarnaast krijgt de fiscus meer bevoegdheden om toeslagen te controleren, terug te halen en betalingen stop te zetten.

Het kabinet heeft in het Belastingplan 2014 fraudebestrijding tot speerpunt uitgeroepen. Volgens staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) ondermijnt belastingfraude de betalingsmoraal en is het belangrijk voor evenwichtige belastinginkomsten om de rijksbegroting op orde te krijgen. Het opsporen en bestrijden van nieuwe fraudegevallen krijgt daarom prioriteit.

Mensen die een voorschot aanvragen bij de Belastingdienst krijgen dat niet meer automatisch. Uitbetaling kan pas als de aanvrager bekend is bij de fiscus en zich bij het Belastingkantoor heeft gemeld met bewijzen dat hij recht heeft op het voorschot.

De beslistermijn voor een voorschot wordt verlengd van acht naar dertien weken en kan met nog eens dertien weken verlengd worden. Mensen die een boete hebben gehad of zijn veroordeeld voor een belastingmisdrijf, komen vijf jaar lang niet in aanmerking voor een voorschot. Als de fiscus twijfelt aan een toeslagaanvraag, mag de dienst de aanvraag weigeren of de betaling voorlopig stop zetten.

Overige maatregelen uit het Belastingplan:

- Werken moet lonend worden. De maximale arbeidskorting stijgt in vier jaar met 836 euro. Voor 2014 bedraagt de verhoging 374 euro. Voor inkomens hoger dan 2,25 keer het minimumloon wordt de arbeidskorting inkomensafhankelijk afgebouwd.

- Het maximum van de algemene heffingskorting voor inkomens tot 19.645 wordt in vier jaar verhoogd met in totaal 196 euro. Vanaf 1 januari 2014 met 99 tot maximaal 2100 euro. Inkomensgroepen vanaf 19.645 zien de heffingskorting inkomensafhankelijk dalen.

- De verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken worden verhoogd: frisdranken met 2,09 cent en vruchtensap met 1,57 cent

- De voorgenomen accijnsverhoging op tabak wordt uitgesteld tot 1 januari 2015

- De geplande accijnsverhoging op bier en wijn (14 procent) en sterke drank (5 procent) is geschrapt. Daarvoor komt een algemene accijnsverhoging van 5,75 procent op alle alcoholhoudende dranken.

- Motorrijtuigen die 1 januari 2014 veertig jaar oud zijn worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Voor personen- en bestelauto's die rijden op benzine, motorfietsen, bussen en vrachtauto's tussen de 26 en veertig jaar oud, komt een overgangsregeling.

- Tussen 1 oktober 2013 en 1 januari 2015 mogen schenkingen tot 100 duizend euro belastingvrij aan familie, kennissen en vrienden worden gegeven als deze de gift in de aflossing van de hypotheek, restschuld of verbouwing van de eigen woning steken. Normaal geldt vrijstelling van schenkingsbelasting alleen voor een bedrag van maximaal 51.407 euro van ouders aan kinderen tussen achttien en veertig jaar.

- Het fiscaal vriendelijk sparen van ontslagvergoeding in een stamrecht bv wordt afgeschaft. Vanaf 1 januari 2014 mogen bestaande gevallen met een stamrecht bv het gehele bedrag in een keer laten uitbetalen en hoeft over slechts 80 procent van het totaal bedrag belasting te worden betaald. Het kabinet hoopt met deze maatregel in 2014 1,25 miljard euro te bezuinigen.

'JSF geen overwinning VVD op PvdA'

De aanschaf van de Joint Strike Fighter is geen overwinning van de VVD op de PvdA. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag nadat bekend was geworden dat Nederland 37 JSF-gevechtsvliegtuigen aanschaft. "Ik ben verder ook niet met dat ding getrouwd." Volgens hem is de beslissing op basis van feiten genomen.

"De VVD boekt hier geen overwinning. Dit is geen keuze van coalitiepartijen, dit is een keuze van het kabinet", zei Rutte in een gesprek met een aantal journalisten. "Dacht je dat de VVD-achterban wil dat we de JSF kopen? Ik denk het daar even gevoelig ligt als bij de PvdA." De sociaaldemocraten worstelen al jaren met het dossier.

Het 'kardinale, doorslaggevende argument' om de JSF aan te schaffen is de snelle technische ontwikkeling van luchtafweersystemen. Volgens Rutte is het over vijf tot tien jaar mogelijk om met mobiel afweergeschut een gevechtsvliegtuig uit de lucht te schieten.

"Toen viel bij ons het kwartje. Dit toestel moet nog dertig tot veertig jaar mee. Je kunt uiteindelijk niet als land kiezen of je mee wilt doen in het hoogste geweldspectrum of kiest voor een beperkte rol, dat bepaalt de vijand voor je."

Martino verwacht veel van Barcelona tegen Ajax

Gerardo Martino kijkt uit naar zijn eerste duel in de Champions League. De Argentijnse trainer neemt het woensdag met Barcelona op tegen Ajax. "We hebben hoge verwachtingen", liet hij dinsdag weten op een persconferentie. "We zullen zien of wij tegen de taak zijn opgewassen om ver te komen."

Barcelona schreef dit seizoen al de Spaanse Supercup op zijn naam en won bovendien de eerste vier competitieduels. Toch is er kritiek op het spel van de Catalanen. "We zijn die kritiek gewend, helemaal omdat het team zo geweldig heeft gepresteerd de laatste jaren."

Martino geeft evenwel toe dat het niveau van Barcelona omhoog zal moeten. "Er is zeker ruimte voor verbetering. We zitten nog in een leerfase en zijn in de bevoorrechte positie dat we al onze wedstrijden hebben gewonnen."

Over Ajax bleef Martino op de vlakte. "Ze hebben een team dat altijd in ontwikkeling is en ze raken ieder jaar hun beste spelers kwijt", stelt de coach. "Bojan kan het verschil maken, met name vanaf de zijkant."

Mooi vrouwtje heeft seks met honden

De politie van Raeford, in de Amerikaanse staat North Carolina, heeft gisteren Amber Nicole Fox en haar man in de boeien geslagen. De 23-jarige vrouw heeft namelijk seks gehad met hun honden. Haar eveneens 23-jarige echtgenoot filmde de intieme onderonsjes, waarna hij de filmpjes op internet slingerde.

De politie stelde twee weken geleden een onderzoek in nadat de pornovideo's op internet waren opgedoken. Al snel kwamen de speurneuzen bij het jonge echtpaar uit. Volgens de politie waren de beelden geschoten in het huis van het stel en waren ze via een website verspreid.

De politie heeft bij het stel twee honden en drie katten in beslag genomen. Man en vrouw worden beiden aangeklaagd voor bestialiteit, verspreiden van obsceen materiaal en samenzwering. Amber wordt daarnaast berecht wegens seks met dieren.

Wat het motief van hun daad is, is niet bekend. Mogelijk voor de poen, want Amber is een mooi vrouwtje, getuige foto's. Haar man blijkt een militair te zijn, gelegerd op Fort Bragg.

Schilder nadert rentree in Twentse hoofdmacht

Robbert Schilder mag weer hopen op speeltijd in de hoofdmacht van FC Twente. De verdediger annex middenvelder nadert zijn rentree na een periode van blessureleed. Maandagavond maakte Schilder bij wijze van test gedurende 45 minuten zijn opwachting tijdens een duel van Jong FC Twente tegen FC Emmen (1-2). Dat examen rondde hij met goed gevolg af.

Volgens TC/Tubantia zal Schilder binnenkort weer inzetbaar zijn voor het vlaggenschip van De Tukkers. Dinsdag had hij nog lichte hamstringklachten, maar dat vormt volgens het dagblad geen obstakel voor het restant van de trainingsweek.

Uitbreiding Guild Wars 2 nu beschikbaar

Vanaf vandaag is de uitbreiding Tequatl Rising beschikbaar voor Guild Wars 2. De uitbreiding biedt nieuwe content en features. Verder staan er nog enkele nieuwe features in de planning voor de nabije toekomst.

In de update Tequatl Rising moeten spelers het opnemen tegen Tequatl the Sunless, een grote draak. Het beest is ontzagwekkender dan ooit tevoren en heeft een hoop nieuwe aanvallen en dodelijke trucs om de spelers het leven zuur te maken. Het gevecht zal groots zijn en je zult alle hulp nodig hebben die je maar kunt krijgen.

Door samen te werken en oorlog te voeren tegen Tequatl the Sunless kunnen spelers een nieuw, geanimeerd, back item verdienen - Wings of the Sunless. Hiermee geef je je character zijn eigen drakenvleugels.

Tequatl Rising brengt ook vijf nieuwe Ruins of Power voor World vs. World. Ieder grensgebiedkaart in WvW is opnieuw ontworpen. Verder heeft WvW er ook een extra ability bij: Flame Ram Mastery, waarmee je poorten kunt slopen en dingen in de fik steekt.

Ook zijn alle bosses in de spelwereld aangepast, zodat ze nog uitdagender en leuker zijn om te verslaan.

Binnenkort zal er ook een 'Looking for Group'-tool aan Guild Wars 2 worden toegevoegd. Hiermee kun je snel een party vinden om samen de wereld onveilig te maken.

Guild Wars 2 - Tequatl Rising (foto: ArenaNet)

Utrecht en Roda hebben primeur doellijntechnologie

Bij het duel tussen FC Utrecht en Roda JC wordt volgende week zaterdag voor het eerst doellijnbewaking ingezet in Nederland. Dat liet de KNVB dinsdag weten. De arbitrage heeft de eerstvolgende tien thuiswedstrijden van de Domstedelingen hulp van het technologische hulpmiddel Hawkeye. De inzet van het systeem wordt ook voor de televisiekijker zichtbaar.

Na die periode wordt het systeem verplaatst naar het stadion van Feyenoord, de Kuip. Daar kan het hulpmiddel zes duels worden ingezet, waaronder tijdens de finale van de KNVB-beker. Vanaf 3 mei, de laatste speelronde in de Eredivisie, staat Hawkeye in de Amsterdam Arena. In het onderkomen van Ajax wordt het verder onder meer gebruikt voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Door de kosten, de bond heeft een budget van een half miljoen euro voor de twee jaar durende pilot, kan het systeem maar drie keer worden verplaatst. Er was reeds vastgelegd dat er tijdens de bekerfinale en de Johan Cruijff Schaal gebruik wordt gemaakt van het systeem.

Omdat in Stadion Galgenwaard reeds een stadioncontrole was uitgevoerd en er wordt geadviseerd het systeem tijdens de testperiode ook toe te passen in een middelgroot stadion, viel de keuze op Utrecht als derde onderkomen, naast Amsterdam en Rotterdam.

"Na een periode van grondige voorbereiding zijn we blij dat we over anderhalve week aftrappen met doellijntechnologie", vertelt manager competitiezaken Gijs de Jong. "De KNVB is al jaren groots voorstander van alles wat de arbitrage verder kan doen optimaliseren. De toezegging van FIFA dat we eindelijk aan de gang mochten met deze technologie, hebben we direct omarmd."

"Stadion Galgenwaard is in vele opzichten een perfect podium om de testfase mee te starten", vervolgt De Jong. "In 2014 zijn Stadion Feijenoord en de Amsterdam Arena achtereenvolgens aan de beurt. Daarna gaan we kijken hoe het vervolgtraject eruit gaat zien."

Gevangenzitten gaat 12,50 euro per dag kosten

Gedetineerden gaan 12,50 euro betalen voor elke dag dat zij achter de tralies zitten, voor maximaal zes maanden. Ook een veroordeling door de rechtbank gaat criminelen geld kosten. Dat staat in de dinsdag verschenen begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dat gedetineerden moeten gaan meebetalen aan hun eigen celstraf, stond al in het regeerakkoord, maar een bedrag was nog niet bekend. Het ministerie hoopt met de eigen bijdragen zo'n zeven miljoen euro per jaar op te halen. Ook moeten verdachten een 'eigen bijdrage' gaan betalen in het geval van een veroordeling in eerste aanleg. Dit moet het ministerie 53 miljoen euro per jaar opleveren.

In de begroting staat verder dat vreemdelingen die illegaal in Nederland zijn vanaf volgend jaar strafbaar zijn. Dan wordt de maatregel, die ook was aangekondigd in het regeerakkoord, geïmplementeerd. De strafbaarstelling van illegaliteit is zeer controversieel bij de achterban van de PvdA.

Overige maatregelen uit de begroting van Veiligheid en Justitie:

- Veiligheid en Justitie kampt met een tegenvaller van veertig miljoen euro doordat minder griffierechten worden betaald, als gevolg van een dalend aantal rechtszaken. - Het humanere asielbeleid levert 51 miljoen euro op doordat minder vreemdelingen gevangen worden gezet. Tien miljoen euro hiervan wordt besteed aan alternatieven voor vreemdelingenbewaring. - Het aantal agenten zal de komende tijd dalen, van 51.279 voltijdbanen dit jaar naar 49.654 in 2016. Dit is wel boven het minimum van 49.500 fte. - Het aantal woninginbraken moet de komende jaren fors dalen, van 91 duizend in 2012 naar 83 duizend volgend jaar en 65 duizend in 2017. - Het kabinet komt nog deze maand met een meerjarig plan voor de aanpak van kindersekstoerisme. - Justitie hoopt volgend jaar 70,1 miljoen euro op te halen door het plukken van criminelen. In 2012 was dat nog 49,7 miljoen. - Justitie wil volgend jaar twee keer zo veel bendes ('criminele samenwerkingsverbanden') oprollen als in 2009. - De politie krijgt meer capaciteit voor grote onderzoeken naar cybercrime.

600 miljoen euro voor werkbehoud

Het kabinet heeft zeshonderd miljoen euro beschikbaar gesteld om per bedrijfssector te bekijken hoe banen kunnen worden behouden. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die dinsdag is gepubliceerd.

De miljoenen worden beschikbaar gesteld aan werkgevers en werknemers. Die moeten per sector plannen maken voor banenbehoud. "Er bestaat geen simpele, snelle en allesomvattende oplossing voor de oplopende werkloosheid", schrijft minister Lodewijk Asscher (PvdA) in de begroting. "Het is primair aan werkgevers en werknemers samen om in deze moeilijke tijden te komen tot maatregelen om duurzame werkgelegenheid te creëren." De sociale partners moeten zelf ook geld steken in de projecten.

Het kabinet trekt verder voor dit en volgend jaar samen 67 miljoen euro uit om oudere werklozen aan het werk te helpen. Het ministerie maakte eerder al bekend vijftig miljoen euro uit te trekken om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Vanuit een Europees fonds is nog eens dertig miljoen euro hiervoor binnengehaald, maakte minister Asscher maandag bekend.

Verdere maatregelen uit de begroting van Sociale Zaken: - Het kabinet trekt in 2014 tachtig miljoen euro uit voor de aanpak van armoede en schulden. Het jaar daarna wordt nog eens honderd miljoen extra uitgetrokken. "Het belangrijkste doel is het tegengaan van armoede onder gezinnen met kinderen, zodat ook deze kinderen een goede start kunnen maken."

- Het kabinet vereenvoudigt het toeslagensysteem door een huishoudentoeslag in te voeren. Hierin wordende zorgtoeslag, het kindgebonden budget, de huurtoeslag en de inkomensbijdrage voor ouderen in opgenomen. De inkomensbijdrage aan ouderen wordt sowieso structureel verlaagd. Gemiddeld gaan ouderen er 25 euro per maand op achteruit, maar rijkere ouderen dragen hier het meest aan bij.

- De kinderbijslag wordt per 1 juli 2014 verlaagd en niet geïndexeerd. Dat laatste geldt ook voor het kindgebonden budget.

- De landelijke inkomensregelingen voor chronisch zieken worden verlaagd en afgeschaft. Een deel van het vrijgekomen budget wordt aan gemeenten gegeven om de inkomensval voor deze groep te compenseren. Deze middelen zijn echter niet geoormerkt zodat het kabinet niet kan berekenen hoeveel verlichting dat oplevert.

- De regels rond ouderen die gaan samenwonen worden versimpeld. Ouderen die een eigen huis hebben en daarvoor de lasten dragen gelden per definitie als niet-samenwonend. Deze regels gaan per 2015 in.

149 kilometer asfalt erbij

Asfalteerders mogen volgend jaar met 149 kilometer snelweg aan de slag. Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde begroting van het ministerie van Infrastructuur. In totaal wordt volgend jaar 2,8 miljard euro in wegen geïnvesteerd, 2,4 miljard euro in het spoor en 0,9 miljard in de vaarwegen. Vanuit het Deltafonds komt 1,2 miljard beschikbaar voor de bescherming van het land tegen hoogwater.

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil in 2014 vaart zetten achter belangrijke wegprojecten zoals de aanleg van de Blankenburgtunnel, de verbreding van de A27 bij Utrecht en het verlengen van de A15.

Schultz wil vanaf 2015 driehonderd miljoen euro extra uittrekken voor een betere benutting van wegen, het spoor en de vaarwegen. Dan gaat het bijvoorbeeld om een betere spreiding van het verkeer overdag. Wanneer meer containers over het water worden vervoerd, vermindert dat ook de filedruk op de weg. Ook denkt de bewindsvrouw aan projecten om automobilisten te stimuleren buiten de spits te rijden en de inzet van nieuwe technologie voor vervoer- en verkeersinformatie.

Voor wat betreft het spoor wordt volgend jaar begonnen met het weghalen van een aantal wissels bij Utrecht Centraal, wat ertoe moet leiden dat het spoorvervoer rond de domstad minder gevoelig wordt voor storingen. Ook worden diverse stations opgeknapt, komen er meer fietsenstallingen en wordt de toegankelijkheid van stations verbeterd.

Ook Schultz ontkomt niet aan verdere bezuinigingen. Van de zes miljard die het kabinet extra wil bezuinigen, moet de bewindsvrouw vanaf volgend jaar ruim achttien miljoen structureel bezuinigen. Waar deze bezuinigingen neerslaan, wordt later bekendgemaakt.

Andere maatregelen uit de begroting:
-Het kabinet neemt in 2014 een voorkeursbeslissing over de invoering van het Europese beveiligingssysteem voor treinen ERTMS.
-Om de doelstelling van maximaal vijfhonderd verkeersdoden in 2020 te realiseren geeft het kabinet bijzondere aandacht aan fietsers en ouderen.
-Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) wil volgend jaar met het programma Van Afval naar Grondstof werken aan een versnelling van de transitie naar een circulaire economie. Ook presenteert zij volgend jaar de Ketenaanpak Kunststof waarmee de waarde van gerecycled kunststof wordt verhoogd.
-Schultz wil volgend jaar de Omgevingswet naar de Tweede Kamer sturen, die moet leiden tot minder regels en één loket voor omgevingsvergunningen, kortere procedures en een besparing van honderden miljoenen euro's. In de Omgevingswet worden vijftien bestaande wetten, zoals de Waterwet, de Crisis- en herstelwet en de Wet ruimtelijke ordening, samengevoegd tot een nieuwe wet.
-In 2014 gaat de leeftijd voor de verplichte seniorenkeuring voor motor en auto naar van 70 naar 75 jaar. Ook wordt de afgifte van kentekenbewijzen gemoderniseerd en vervalt de toonplicht
-In 2014 worden de eerste terminals op de Tweede Maasvlakte in gebruik genomen en wordt verder gewerkt aan de realisatie van 750 hectare natuur- en recreatiegebied
-Honderd miljoen wordt vrijgemaakt om te voldoen aan de Europese normen voor waterkwaliteit
-Voor de realisatie van het Kierbesluit is zeventig miljoen gereserveerd.

FNV noemt bezuinigingen desastreus

De bezuinigingen van zes miljard euro die de regering doorvoert zijn 'desastreus' en geven een verkeerd signaal af. Dat stelt vakcentrale FNV dinsdag in reactie op de kabinetsplannen. "De koopkracht van mensen gaat er ook in 2014 weer op achteruit. Dit is een heel zuur pakket voor velen", zucht FNV-voorzitter Ton Heerts.

"We moeten investeren om het minimale vertrouwen in de economie te doen groeien", zegt Heerts in de reactie. "Investeren in gewoon goed werk en ervoor zorgen dat mensen weer geld gaan spenderen, dat moet nu het besef in Den Haag zijn, niet verder bezuinigen".

Heerts toont zich wel tevreden dat de maatregelen uit het sociaal akkoord nog steeds staan en worden ondersteund door het kabinet en de werkgevers. "Maatregelen die banen creëren en de economie erbovenop moeten helpen. Ik ben tevreden dat het kabinet de nullijn van tafel heeft gehaald. Vrijheid van onderhandelingen tussen werknemer en werkgever is voor ons een hard en principieel punt", besluit de FNV-voorman.

PVV: 'Troonrede verschrikkelijk verhaal'

De Partij voor de Vrijheid is zwaar teleurgesteld over de Miljoenennota. Heel Nederland, inclusief de achterban van de coalitiepartijen, heeft door dat het kabinet de economische situatie met nog meer belastingverhogingen alleen maar verslechtert.

Dit kabinet is totaal de weg kwijt, het geeft miljarden aan een duur JSF vliegtuig, aan windmolens, aan ontwikkelingshulp, aan de Grieken, maar verhoogt de lasten voor de burgers en bedrijven van Nederland. Volgens de Partij voor de Vrijheid kan alleen belastingverlaging zorgen voor vertrouwen, voor economische groei en voor meer banen en minder werkloosheid.

Dit laat de PVV weten in een persbericht.

Geert Wilders: "De Nederlandse economie ligt op zijn rug. Mensen maken zich zorgen over hun baan, hun inkomen, hun pensioen, hun huur, hun huis. Iedere dag raken 500 mensen hun baan kwijt en gaan 50 bedrijven failliet.
En het kabinet geeft iedereen nog een trap na door de lasten voor burgers en bedrijven volgend jaar met nog eens 8 miljard te verhogen. Dat is onverantwoord. Dit kabinet moet opstappen, hoe eerder hoe beter.
En ik hoop dat veel mensen komen demonstreren aanstaande zaterdag in Den Haag, op Koekamp, tegenover het centraal station!" aldus de blonde politicus.

Wiggins snelt naar tijdritzege in Groot-Brittannië

Bradley Wiggins heeft dinsdag op overtuigende wijze de derde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De renner van Team Sky was de beste in een zestien kilometer lange tijdrit in Knowsley en neemt en passant de leiderstrui over van Gerald Ciolek. Hij legde het parcours af in 19 minuten en 54 seconden.

Daarmee was de 33-jarige Wiggins 36 seconden sneller dan zijn land- en ploeggenoot Ian Stannard, die nu tweede staat in het klassement. De Nieuw-Zeelander Jack Bauer van Garmin-Sharp gaf 42 tellen toe op de tourwinnaar van 2012 en werd derde.

Voor Wiggins geldt de rittenkoers op eigen bodem als een belangrijke voorbereiding op het WK tijdrijden van volgende week. Mogelijk start hij ook nog in de wegwedstrijd in Florence.

Huta Galung hard onderuit in Metz

Jesse Huta Galung heeft de eerste ronde van het ATP 250-toernooi in Metz niet overleefd. De Nederlander ging kansloos onderuit tegen de Fransman Kenny de Schepper: 3-6 en 2-6.

Eerder dit jaar versloeg Huta Galung zijn tegenstander van vandaag nog in drie sets. De zege is daarnaast verrassend gezien de vorm van beide mannen. De Nederlander is net teruggekeerd in de top honderd en won dit weekend nog van de Oostenrijker Jürgen Melzer in de Davis Cup. De Schepper had daarentegen al acht wedstrijden op rij geen zege meer geboekt.

Op de Moselle Open is na het verlies van Huta Galung nog één Nederlander actief. Igor Sijsling speelt vanavond zijn eerste ronde-partij tegen Paul-Henri Mathieu. Gisteren verloor Sijsling al in het dubbelspel.

Kosten koningshuis omhoog

De kosten aan het koningshuis stijgen volgend jaar een klein beetje. Dat blijkt uit de begroting van het koningshuis, die dinsdag op Prinsjesdag is gepresenteerd. Het salaris dat koning Willem-Alexander volgend jaar krijgt, gaat met achtduizend euro wel iets omlaag.

Het totale bedrag dat Willem-Alexander, Máxima en Beatrix volgend jaar krijgen bedraagt 7,6 miljoen euro. Dat is een stijging van drie ton ten opzichte van het begrote bedrag voor dit jaar. Van dat bedrag moeten ook diverse andere zaken worden betaald, zoals kosten voor het personeel en materieel.

Willem-Alexander mag volgend jaar 817 duizend euro besteden. Dat is ongeveer een procent minder dan de 825 duizend euro die voor dit jaar is begroot. Koningin Máxima krijgt volgend jaar een toelage van 324 duizend euro en prinses Beatrix krijgt 462 duizend euro.

In totaal kost het koningshuis volgend jaar bijna veertig miljoen euro. Dat is zo'n halve ton meer dan de 39,9 miljoen die voor dit jaar in de boeken staat. Het grootste deel daarvan, ruim 26 miljoen euro, wordt besteed aan personeel en het onderhoud van de verschillende paleizen. Voor het onderhoud van de Groene Draeck is 51 duizend euro uitgetrokken.

Voor het onderhoud van het Kroondomein Het Loo wordt volgend jaar 185 duizend euro vrijgemaakt. Nog eens negentigduizend euro gaat naar het onderhouden van de terreinauto's.

Voor vliegreizen van koning, zijn echtgenote en prinses Beatrix is volgend jaar ruim acht ton ingeboekt. Aan de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die de communicatie rondom het koningshuis verzorgt, wordt volgend jaar 1,4 miljoen uitgegeven. Het kabinet van de Koning staat voor 2,3 miljoen in de boeken.

Tweetal nieuwe tv-spots voor Escape Plan

Er zijn twee nieuwe tv-spots verschenen voor de binnenkort te verschijnen actiefilm Escape Plan, met Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone in de hoofdrol. In de film van Mikael Håfström speelt Stallone de rol van Ray Breslin, een vooraanstaand expert op het gebied van beveiligingen, die uit een topgeheim hightech gebouw genaamd 'The Tomb' moet zien te ontsnappen. Om uit de best bewaakte gevangenis te kunnen ontsnappen heeft hij wel de hulp nodig van Emil Rottmayer (Arnold Schwarzenegger).

De uit Zweden afkomstige regisseur Mikael Håfström maakte eerder naam op internationaal vlak met films zoals Ondskan (2003), Derailed (2005) en 1408 (2007). Escape Plan is gebaseerd op een scenario van Miles Chapman en Jason Keller. Naast Stallone en Schwarzenegger zien we onder meer Jim Caviezel, Curtis Jackson, Vinnie Jones, Vincent D’Onofrio en Amy Ryan in de belangrijkste rollen.

Escape Plan draait vanaf 17 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Tweetal tv-spotjes voor Escape Plan

Zijn muntje pak je echt niet af

Bepaalde gamepersonages moeten veel moeite doen om ringen of muntjes te verzamelen. Het is dan natuurlijk frustrerend als je dan ineens beroofd wordt van je favoriete muntje. 

Het filmpje hieronder is gemaakt door Exit 73 Studios en is eigenlijk een ode aan klassieke side-scrolling beat-em-ups, zoals Double Dragon en Streets of Rage.

Het personage heet Donovan Murdock en hij is nogal gesteld op zijn muntje. Hij doet er dan ook echt alles aan om zijn kostbare bezit terug te krijgen nadat deze gestolen is.

Aangespoelde vinvis dood door aanvaring

De vinvis die maandag dood aanspoelde op het strand bij 's-Gravenzande is zeer waarschijnlijk om het leven gekomen door een aanvaring. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van het kadaver. Nader onderzoek moet nog uitwijzen of de botsing is ontstaan doordat het dier ziek was of door toeval.

Het zoogdier, een jong mannetje, is in tegenstelling tot wat maandag werd gemeld geen zes, maar bijna zeventien meter lang. Het beest had flinke bloedingen aan de zijkant van zijn lijf, laat patholoog Jooske IJzer van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht dinsdagmiddag weten. Daardoor lijkt het erop dat het gevaarte door een schip is geraakt.

Wetenschappers van de universiteit hebben dinsdag monsters van het kadaver genomen en gaan onder meer nog toxicologisch en microscopisch onderzoek doen. Dat moet uitwijzen of het dier ziek was toen het werd aangevaren. Het onderzoek neemt nog zo'n twee weken in beslag.

De KNRM werd zondag opgeroepen voor een melding van een ronddrijvende lading, maar het bleek om een dode walvis te gaan. Het dier was toen waarschijnlijk al een paar dagen dood, want hij was 'behoorlijk verrot' vanbinnen. Een dag later spoelde het kadaver aan.

Dinsdagmiddag worden de laatste resten van het kadaver van het strand gehaald. Alleen de botten blijven bewaard. Die worden toegevoegd aan de collectie van Naturalis.

Vooral hogere inkomens leveren in

Door de plannen van het kabinet gaan vooral de hogere inkomens erop achteruit. Het omslagpunt ligt rond een inkomen van 35 duizend euro bruto per jaar, blijkt uit de koopkrachtplaatjes van budgetinstituut Nibud.

Het Nibud maakt jaarlijks op basis van de Miljoenennota voor honderd voorbeeldhuishoudens een koopkrachtberekening. Voor het eerst in vier jaar komen minder huishoudens in de min, merkt het Nibud op. Het instituut constateert zelfs dat een aantal huishoudens er zelfs op vooruit gaat of gelijk blijft in inkomen. De cijfers variëren van min 5,2 tot plus 1,3 procent.

De groepen die het meest inleveren zijn 65-plussers met een aanvullend pensioen en paren die samenwonen waarvan een partner bovenmodaal verdient. Chronisch zieken en gehandicapten kunnen het volgens het Nibud ook financieel zwaar krijgen. Allerlei landelijke regelingen voor deze groepen worden afgeschaft, terwijl nog onduidelijk is hoe de lokale tegemoetkomingen gaan uitpakken.

Dijsselbloem waarschuwt voor optimisme

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) waarschuwt voor voortijdig optimisme over de economie. Dat heeft Dijsselbloem dinsdag gezegd bij het aanbieden van de begroting voor volgend jaar aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem wees erop dat Nederland terug is op het welvaartsniveau van 2007. "Gegeven de verwachte groei zal het nog lang duren voordat we deze achterstand weer hebben ingehaald. De aanpassing aan die nieuwe werkelijkheid is nog volop gaande." Het kabinet werkt aan duurzaam economisch herstel, zei Dijsselbloem.

Volgens Dijsselbloem gaat het economisch herstel langzaam doordat Nederland in het verleden veel welvaartsgroei heeft gefinancierd met schulden. "De eerlijke boodschap is dat er geen snelle, pijnloze oplossingen zijn. De afgelopen jaren is al veel gebeurd, maar het evenwicht in de economie is nog niet terug."

Dijsselbloem wees er wel op dat de koopkracht volgens het Centraal Planbureau (CPB) volgend jaar minder zal dalen dan in de afgelopen jaren. Ook de inflatie loopt terug. De werkloosheid loopt nog wel op.

Inter moet deuren gesloten houden door racisme

Internazionale moet het tijdens zijn eerstvolgende thuiswedstrijd in de competitie zonder een groot deel van de eigen aanhang stellen. De Italiaanse club wordt bestraft voor racistische spreekkoren van de fans in de topper tegen Juventus. Inter mag volgende week tegen Fiorentina slechts de helft van het stadion vullen.

Tijdens het treffen in Milaan, dat in 1-1 eindigde, moesten Juve-spelers Paul Pogba en Kwadwo Asamoah het zaterdag ontgelden. Inter kreeg daarvoor tevens een boete van vijftienduizend euro.

Het is niet de eerste keer dat de supporters van de Nerazzurri zich in negatieve zin laten gelden. Vorig seizoen kreeg de club onder meer boetes voor racistisch gedrag van de aanhang in het Europese duel tegen Tottenham Hotspur en de stadsderby tegen AC Milan.

Inter is al de derde club die dit seizoen een deel van het stadion gesloten moet houden. Lazio Roma kreeg dezelfde sanctie na het Supercupduel tegen Juventus, terwijl AS Roma-fans eind vorig seizoen over de schreef gingen tegen AC Milan.

Onderzoek naar 451 incidenten Odfjell

Drie inspectiediensten onderzoeken 451 incidenten die van 2005 tot dit jaar zijn voorgevallen bij tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam. Dat schrijft de Zuid-Hollandse gedeputeerde Rik Janssen (SP) in een brief aan staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (VVD). De onderzoeken worden uitgevoerd door de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, milieudienst DCMR en de Inspectie SZW.

De voorvallen in het Noorse tankopslagbedrijf worden nader onderzocht, omdat elk incident slechts met een regel informatie werd omschreven. "Deze informatie is niet toereikend om conclusies te trekken over de aard en categorie van het voorval", schrijft Janssen in zijn brief. De gedeputeerde verwacht de resultaten van het onderzoek voor 1 november bekend te kunnen maken.

Eerder werd al een onderzoek ingesteld naar elf incidenten die Odfjell niet had gemeld. Het bedrijf ging de afgelopen jaren talloze keren in de fout door veiligheidsovertredingen. Directeur Theo Olijve liet vorige maand weten dat dossiers mogelijk werden vernietigd. De wantoestanden bij het bedrijf leidde ertoe dat de werkzaamheden in Odfjell vorig jaar werden stilgelegd, onder druk van de toezichthouders.

Barcelona-speler Pique vindt zege op Ajax cruciaal

Barcelona-verdediger Gerard Pique vindt het cruciaal dat zijn team met een zege op Ajax begint aan de groepsfase van de Champions League. "Het is heel belangrijk om thuis goed te beginnen, zeker omdat we in een heel lastige poule zitten", zei hij dinsdag op een persconferentie. Barcelona en Ajax treffen elkaar woensdagavond in Camp Nou.

Volgens Pique is Barcelona er extra op gebrand om sterk voor de dag te komen, nadat de Catalanen de laatste twee seizoenen in de halve finale werden uitgeschakeld. "De competitie is denk ik belangrijker, maar natuurlijk willen we ook de Champions League winnen. We hopen een sterke indruk achter te laten."

Toch houdt de 26-jarige Spanjaard een slag om de arm. "In de Champions Leaugue kan het na een nederlaag klaar zijn. Als je daar alles vanaf laat hangen, dan kan een seizoen snel mislukt zijn. Bayern München was vorig jaar beter dan ons. Het was daarom waardevol dat wij met ruim verschil kampioen werden."

Pique vindt het jammer dat Johan Cruijff, die bij beide clubs een verleden heeft, niet aanwezig is. De voormalige nummer veertien leeft in onmin met Barcelona-voorzitter Sandro Rosell. "Cruijff is heel belangrijk voor zowel Ajax als Barcelona. Het is een gemis dat hij er niet bij is, maar we moeten zijn beslissing respecteren."

De mandekker liet zich ook uit over Bojan, die Barcelona deze zomer op huurbasis verruilde voor Amsterdam. "Ik ben heel blij dat Bojan terug is. Ik weet zeker dat hij het goed gaat doen bij Ajax." Ontzien zal Pique zijn oud-ploeggenoot echter niet. "We willen altijd aanvallen. De spelers willen altijd meer."

Nepbericht GTA-vrij zorgt voor verwarring op school

Het kan niemand ontgaan zijn, Grand Theft Auto V is vannacht met veel bombarie gelanceerd. Voor zover wij weten zijn er (gelukkig) geen doden en gewonden gevallen en ligt nu de halve Nederlandse economie plat door massale ziekmeldingen en gamers die de hele dag in de koffiehoek staan.

Maar het kan nog gekker. Studenten van de Hanzehogeschool dachten dat ze dankzij de lancering van GTAV een dag vrij waren om in alle rust te kunnen genieten van de game. Dit dachten zijn dankzij een aangepast bericht op Nu.nl. Dit was voor de instelling de aanleiding om via Facebook en Twitter de studenten te informeren dat de lessen op dinsdag gewoon doorgaan. Het nepbericht zou sinds vrijdag over het internet rondzwerven. De woordvoerder van de Hanzehogeschool weet nog niet welke grapjas het bericht de wereld in geholpen heeft. 

Schutter Washington hoorde stemmen

De Amerikaanse reservist die maandag een bloedbad aanrichtte in een marinecomplex te Washington is in het verleden behandeld voor ernstige psychische problemen, waaronder paranoia en een slaapstoornis. Ook hoorde hij stemmen. Dat hebben bronnen tegen persbureau AP gezegd. Aaron Alexis joeg twaalf mensen de dood in voordat hij zelf door de politie werd doodgeschoten. Over zijn motief tasten de autoriteiten nog in het duister.

De 34-jarige Alexis, afkomstig uit New York, werkte voor een bedrijf dat werkzaamheden verrichtte voor het intranet van de Amerikaanse marine. Met behulp van zijn werkpas wist hij zich toegang tot het marinecomplex te verschaffen. Ondanks zijn psychische problemen had de marine hem niet als ongeschikt bestempeld. Als dat wel was gebeurd zou zijn toegangspas voor de basis, die nog stamde uit zijn tijd als reservist, zijn ingetrokken.

In september 2010 werd Alexis aangehouden op verdenking van het afvuren van een pistool. Het kwam niet tot een aanklacht nadat hij had verklaard dat het vuurwapen per ongeluk was afgegaan. In mei 2004 werd hij gearresteerd, omdat hij in een woede-uitbarsting de banden van andermans auto had stukgeschoten.

Toen hij zijn aanval op het marinecomplex begon, had Alexis twee vuurwapens bij zich, waaronder een AR-15 semiautomatisch geweer. Later pakte hij nog het pistool af van een politieagent ter plekke. Het motief van zijn aanval is nog onduidelijk.

Aanvankelijk werd rekening gehouden met twee schutters, maar de politie zegt inmiddels zeker te weten dat Alexis alleen handelde.

Concurrenten AH verlagen minder prijzen

Supermarkten die mee zijn gegaan in de prijzenslag van Albert Heijn hebben minder producten in prijs verlaagd dan de marktleider. Ook is de gemiddelde prijsdaling bij deze supers lager dan die bij de Zaanse keten. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van prijsvergelijker Inprijsverhoogd.

Albert Heijn verlaagde vorige week de prijs van zo'n negentienhonderd producten. Eerstvolgende in het onderzoek is Plus, dat ruim duizend artikelen een lagere prijs gaf. Daarna volgden Dekamarkt, Boni, Coop en Spar. Boni verlaagde relatief de meeste producten uit het assortiment in prijs, bijna vijftien procent.

De gemiddelde prijsdaling was bij Albert Heijn lager dan bij andere supermarkten. De marktleider uit Zaandam prijsde de artikelen met 6,5 procent af. Coop kwam daar nog het dichtst bij in de buurt met een verlaging van 5,7 procent.

De prijsverlagingen van Albert Heijn zouden er met name op zijn gericht om prijsvechter Lidl te beconcurreren. Andere ketens passen ook hun prijzen aan om het prijsverschil tussen de supermarkten in stand te houden. In 2003 draaiden de prijsverlagingen uit op een prijzenoorlog, die zorgde voor fors lagere prijzen voor de consument, maar de bedrijven veel geld kostte.

Of de geringere prijsdalingen van de concurrenten te wijten is aan het feit dat deze concurrenten sowieso al goedkoper waren dan Albert Heijn is niet bekend.

Horeca vreest voor banen obers

De stapeling van kabinetsmaatregelen zorgt ervoor dat restaurants, hotels en cafés komend jaar personeel moeten laten gaan. Dat voorspelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de tot nu toe uitgelekte plannen van het kabinet voor volgend jaar.

De belangenorganisatie hekelt de lastenverzwaringen, waardoor mensen hun hand ook volgend jaar op de knip houden. Bovendien nemen de werkgeverslasten toe. Deze maatregelen treffen alle bedrijven, wijst KHN.

De horeca krijgt echter ook nog specifieke maatregelen voor zijn kiezen, klaagt KHN. Zo stijgen de inkoopprijzen door hogere accijnzen op alcoholhoudende dranken en frisdranken. Daarnaast wordt de de minimumleeftijd voor het drinken en bezitten van alcohol komend jaar met twee jaar verhoogd naar 18 jaar.

Ook roken en de verkoop van tabak worden verder aan banden gelegd. Horecabedrijven kunnen de verwachte omzetdaling en hogere prijzen niet anders oplossen dan door arbeidsplaatsen af te stoten, meent de KHN.

Horeca Nederland hekelt verder het sociaal akkoord, waarin is afgesproken de flexibele arbeidsschil te laten krimpen door het aantal tijdelijke arbeidskrachten achtereen te beperken. "Dat staat haaks op wat horecaondernemingen nu juist nodig hebben en kunnen bieden", schrijft KHN. Volgens de belangenorganisatie werkt het sociaal akkoord averechts. "De kloof tussen de insiders - medewerkers met vaste contracten - en outsiders - de flexibel arbeidskrachten wordt al groter", ziet KHN. "Het sociaal akkoord zal dit effect versterken."

ADO - Vitesse op 2 oktober ingehaald

De wedstrijd tussen ADO Den Haag en Vitesse wordt op woensdag 2 oktober ingehaald. Dat heeft de KNVB dinsdag laten weten. Het duel werd afgelopen weekeinde afgelast omdat het speelveld in Den Haag door wateroverlast onbespeelbaar was.

Er loopt nog een vooronderzoek van de aanklager betaald voetbal. ADO moet in Zeist komen uitleggen welke maatregelen zijn genomen om het veld speelklaar te krijgen.

In het ADO-stadion is dit jaar een nieuw afwateringssysteem geïnstalleerd. Dat werkte niet naar behoren. Als de KNVB tot de conclusie komt dat ADO in gebreke is gebleven, kan een forse boete volgen.

Koning voorziet einde verzorgingsstaat

De klassieke verzorgingsstaat zal de komende jaren veranderen in een participatiesamenleving. Dat heeft koning Willem-Alexander dinsdag gezegd tijdens zijn eerste troonrede.

"Het is onmiskenbaar dat mensen in onze huidige netwerk- en informatiesamenleving mondiger en zelfstandiger zijn dan vroeger", zei Willem-Alexander. "Gecombineerd met de noodzaak om het tekort van de overheid terug te dringen, leidt dit ertoe dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving."

Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor haar eigen leven en omgeving. Hiermee voegen zij niet alleen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan dat van de samenleving, aldus de koning. De omslag naar een participatiesamenleving is vooral zichtbaar in de sociale zekerheid en de langdurige zorg.

"De klassieke verzorgingsstaat uit de tweede helft van de twintigste eeuw heeft juist op deze terreinen regelingen voortgebracht die in hun huidige vorm onhoudbaar zijn en ook niet meer aansluiten bij de verwachtingen van mensen", zei Willem-Alexander. "In deze tijd willen mensen hun eigen keuzes maken, hun eigen leven inrichten en voor elkaar kunnen zorgen. Het past in die ontwikkelingen zorg en sociale voorzieningen dicht bij mensen en in samenhang te organiseren."

De koning kondigde verder aan dat de regering het groeivermogen van de Nederlandse economie wil versterken. "Dit legt de basis voor het creëren van banen en herstel van vertrouwen bij mensen en bedrijven." De noodzakelijke hervormingen kosten echter tijd en vragen om doorzettingsvermogen.

Een handreiking naar de oppositie bleef uit in de troonrede. Het kabinet is in de Eerste Kamer afhankelijk van de steun van de oppositiepartijen. Willem-Alexander ging daar niet expliciet op in. "De relatie tussen parlement en regering staat het komende jaar in het teken van veel wetgeving", zei hij. "Op basis van het regeerakkoord en de uitwerking daarvan in afspraken met sociale partners en andere maatschappelijke partijen, zal de regering voorstellen bij u indienen."

Daarbij benadrukte hij wel dat de overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht. Een 'prudent niveau van overheidsschuld' is cruciaal. "Momenteel betalen alle Nederlanders samen - zelfs bij de huidige lage rentestand - elf miljard euro aan rente over de overheidsschuld." Als de schuld groeit en de rente stijgt, dan gaat die rentelast steeds zwaarder drukken op de economische groei, op de betaalbaarheid van voorzieningen en op de inkomens van mensen, aldus Willem-Alexander.

T. Dekker breekt been bij valpartij

Wielrenner Thomas Dekker zal niet met een goed gevoel terugkijken op zijn trip naar Noord-Amerika. De Nederlandse coureur van Garmin-Sharp heeft naar nu blijkt bij een valpartij tijdens de Ronde van Alberta zijn rechter onderbeen gebroken.

Dekker had na de val veel pijn, maar reed de ronde gewoon uit en deed afgelopen vrijdag mee aan de GP Québec waarin hij opnieuw viel en ditmaal zijn linkerknie blesseerde. Een MRI-scan bracht de breuk onder de rechterknie aan het licht. De Nederlander zou komende zondag in Toscane meedoen aan aan de WK-ploegentijdrit, maar is door deze blessure zeker zes weken uitgeschakeld.

Dekker deed zijn verhaal op de site van SEG International. "Ik viel tijdens de verkenning van de proloog van de Tour of Alberta. Dat is nu precies twee weken geleden maar pijn bleef maar aanhouden. Ik ben naar huis gevlogen om me daar verder te laten onderzoeken. Daar kwam deze breuk aan het licht. Die zit net onder mijn rechterknie. Ik moet zes weken rust houden dus dat betekent automatisch het einde van dit seizoen."

Politici lovend over optreden koning

Fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben overwegend positief gereageerd op de manier waarop koning Willem-Alexander zijn eerste troonrede heeft voorgelezen. Over de inhoud zijn de meningen verdeeld.

"Ik vond het een mooie combinatie van een persoonlijk en een inhoudelijk verhaal", zei CDA-leider Sybrand Buma. Ook D66-leider Alexander Pechtold noemde het goed dat Willem-Alexander de troonrede begon met opmerkingen over zijn inhuldiging, zijn moeder Beatrix en zijn overleden broer Friso.

SP-leider Emile Roemer zei dat Willem-Alexander het 'buitengewoon netjes' deed. "Heel bijzonder dat hij de ruimte nam om een persoonlijke noot toe te voegen." Inhoudelijk vond Roemer de troonrede echter een 'schoffering van de samenleving'. "Wat de participatiesamenleving wordt genoemd, is wat mij betreft afbraakbeleid."

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme noemde het 'knap dat de koning zo'n inspiratieloos verhaal toch nog op deze vloeiende manier uit z'n mond kreeg'.

[Video] Koning spreekt troonrede uit

Koning Willem-Alexander is zijn eerste troonrede begonnen met persoonlijke woorden. Hij uitte zijn dankbaarheid voor de inhuldigingsceremonie op 30 april en bedankte ook zijn moeder, prinses Beatrix.

Willem-Alexander noemde de inhuldiging een 'hartverwarmende start' van zijn koningschap. "Op de dag van de inhuldiging heeft Nederland zich aan de wereld laten zien als een goed georganiseerd land, dat rijk is aan talent. Er is in onze samenleving veel dat een gezond vertrouwen in het eigen kunnen rechtvaardigt."

Ook betuigde Willem-Alexander zijn dank aan zijn moeder, prinses Beatrix, die zich 33 jaar lang 'met plichtsbesef, warmte en diepgevoelde betrokkenheid' heeft ingezet voor het koninkrijk. "Zij blijft voor mij een belangrijke inspiratiebron."

Willem-Alexander stond ook stil bij het overlijden van zijn broer Friso. "De gevoelens van verbondenheid die mijn familie en ik hebben ervaren na het overlijden van mijn broer Friso, waren ons tot grote steun. Wij zijn daarvoor zeer dankbaar."

Vervolgens sneed Willem-Alexander de economische crisis aan. Die wordt steeds voelbaarder, zei hij. "De werkloosheid stijgt, het aantal faillissementen loopt op, huizen worden minder waard, pensioenen staan onder druk en de koopkracht blijft achter."

Voor Nederland ontstaat wel perspectief op economisch herstel nu er 'voorzichtige signalen' zijn dat het einde van de mondiale crisis in zicht is. Willem-Alexander waarschuwde wel dat Nederland met een aantal specifieke problemen kampt, zoals de schuldenlast van overheid en huishoudens en de vermogenspositie van banken.

Willem-Alexander sloot de troonrede af met woorden gericht aan de leden van het parlement. "U mag zich in uw zware taak gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden."

Willem-Alexander las de troonrede voor van papier, en niet van een iPad, waarover de afgelopen tijd wel is gespeculeerd.


Koning Willem-Alexander spreekt de troonrede uit

Rutger Hauer produceert film over Vincent van Gogh

Rutger Hauer wil een film produceren over Vincent van Gogh. "Ik denk dat er zo veel meer te vertellen is over 'de man die zijn oor afsneed'. Het wordt een groots avontuur om hem te ontdekken in een moderne film", zegt Hauer over de Nederlandse schilder tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De makers benadrukken dat de film het hele leven van Van Gogh in beeld brengt. De meeste films en tv-series over de briljante kunstenaar richten zich vooral op de laatste helft van zijn leven, toen hij al psychische problemen had.

Over een regisseur of acteurs is nog niets bekend. Het scenario wordt geschreven door Kira Madallo Sesay, directeur van productiemaatschappij Kalliope. De film moet in 2015 uitkomen, 125 jaar nadat Van Gogh zich in Frankrijk van het leven beroofde. Het drama wordt ondergebracht bij Kalliope Films, dat ook een vestiging in Nederland heeft.

"We hebben de afgelopen vijf jaar intensief onderzoek gedaan naar het leven van Van Gogh", vertelt Sesay. "We hebben elke locatie bezocht waar hij heeft gewoond en in archieven en andere historische documenten gespit."

De laatste Amerikaanse film over Van Gogh, Lust for Life, dateert uit 1956. Toen speelde Kirk Douglas de postimpressionistische schilder. Van Goghs leven is de laatste tijd een populair onderwerp in het buitenland. Eerder deze week werd bekend dat de Nederlandse serie Van Gogh; een Huis voor Vincent is verkocht aan een Zuid-Koreaanse distributeur. Die gaat de vierdelige serie als een honderd minuten durende film uitbrengen.


Rutger Hauer produceert film over Vincent van Gogh (Foto: Novum)

[PD] Spaanse bond kan geen koploper aanwijzen

De Liga de Fútbol Profesional, de organisator van de Primera División, kan op het moment geen koploper aanwijzen in Spanje. FC Barcelona en Atlético Madrid staan beide op twaalf punten met evenveel doelpunten voor en tegen.

De reglementen van de bond schrijven in dit geval niets voor. Op de website van de LFP staan verschillende tabellen, één met Barcelona als koploper, een ander met de ploeg uit Madrid. Spaanse media hanteren zelf over het algemeen ook verschillende tabellen, afhankelijk van de regio. Catalaanse kranten en websites zetten Barcelona veelal op een eerste plek, Madrileense Atlético.

Zondagavond probeerde de LFP nog een oplossing te presenteren op sociale media door te verklaren dat Barcelona op dit moment koploper was vanwege het feit dat de Catalanen twee gele kaarten minder pakten dan hun naaste tegenstander. De bond hield zich echter zelf niet eens aan die provisorische regel, getuige de twee tabellen op hun website.

Een woordvoerder van de organisatie zei echter dat het voor de LFP zelf op dit moment niet uitmaakt wie er aan kop gaat in de competitie. "Voor ons bestaat er maar één klassement, namelijk die van de laatste speeldag," aldus de zegsman.

[Video] Eerste rit koningspaar naar Ridderzaal

Koning Willem-Alexander is dinsdag om 14.15 uur op het balkon van Paleis Noordeinde verschenen om naar het publiek te zwaaien tijdens de traditionele balkonscène. Hij werd vergezeld door koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien. Honderden mensen waren toegestroomd om het gezelschap toe te juichen.

Het was voor Willem-Alexander zijn eerste Prinsjesdag als koning. Tijdens zijn eerste troonrede stond hij onder meer stil bij de troonswisseling, de dood van zijn broer prins Friso en de gevoelens van verbondenheid met het volk die hij door de steunbetuigingen voelde.

De tocht verliep volgens de politie zonder grote incidenten. Ruim voor de koninklijke stoet van paleis Noordeinde was vertrokken richting de Ridderzaal, renden twee vrouwelijke streakers de route op. Zij zijn aangehouden. Verder stonden enkele protestborden langs de route, maar dat was voor de politie geen reden tot ingrijpen.

Een woordvoerder kon nog geen schatting van het aantal toeschouwers geven. Wel waren de publieksvakken langs de route rond het middaguur al vol.

De dochters van de koning en koningin ontbraken tijdens deze Prinsjesdag. Na de troonswisseling werd besloten dat de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane voorlopig nog niet deelnemen aan officiële publieke optredens. Ook werd toen besloten dat prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven er niet bij zouden zijn.


NOS-samenvatting van de rijtoer naar de Ridderzaal

[Upd] Streaksters gepakt op route Gouden Koets

Bij de route van de Gouden Koets is een vrouwelijke streaker opgepakt, zo melden diverse getuigen op Twitter, die ook een aantal foto's hebben geplaatst. Een getuige zegt dat iemand is opgepakt en afgevoerd op de Lange Houtstraat. Een ander heeft het over een heftige arrestatie van een halfnaakte vrouw.

Het lijkt er niet op dat de vrouw in de buurt van de koets met koning Willem-Alexander en koningin Máxima is gekomen. In de live-uitzending op tv was ze niet te zien. De politie kon nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

Hieronder een van de tweets met plaatje, op Instagram staat ook nog een foto waarop niet heel erg veel meer is te zien.

Update 14.35 uur
Het AD schrijft dat het om twee activistes van Femen Holland ging, voor wie protesteren in (half) Evakostuum een roeping is. Gezien ze ook in bijvoorbeeld het Midden-Oosten hebben gedemonstreerd kwam de arrestatie in Den Haag wellicht niet heftig maar eerder gemoedelijk op hen over. Volgens het AD schreeuwden ze onder meer 'Kabinet kleedt ons uit'. De fotograaf van die krant had een beter uitzicht dan de diverse twitteraars, maar desondanks kan uw nederige verslaggever niet lezen wat een van de mevrouwen op haar voorkant heeft geschreven.

Van der Vaart berispt voor kritiek op HSV

Rafael van der Vaart is door de leiding van Hamburger SV berispt voor zijn harde kritiek op het besluit om Thorsten Fink te ontslaan. De Nederlandse aanvoerder was geschokt door het ontslag van de coach. "Dit past niet bij hem", reageerde sportief directeur Oliver Kreuzer dinsdag tegen Bild.

Van der Vaart had het ontslag niet zien aankomen. "Ik had dit niet voor mogelijk gehouden. Zeker niet zo vlak voor de belangrijke derby tegen Werder Bremen van komend weekeinde." Kreuzer tikte de middenvelder direct op de vingers. "Ik ben zeer verrast door zijn verklaring. Hij moet ervoor zorgen dat hij goed voetbal speelt."

De 45-jarige Fink werd maandagavond vanwege matige resultaten op straat gezet. HSV staat na vijf duels vijftiende in de Bundesliga met vier punten. Zaterdag werd met 6-2 verloren bij Borussia Dortmund.

Monster Hunter 4 populair in Japan

Het actierollenspel Monster Hunter 4 is in Japan binnen vier dagen uitgegroeid tot een van de populairste games voor de Nintendo 3DS aller tijden. Uitgever Capcom liet dinsdag weten ruim twee miljoen exemplaren van het spel in de winkel te hebben gelegd, waarvan een groot deel reeds verkocht zou zijn.

Het is niet bekend hoeveel exemplaren van Monster Hunter 4 precies zijn verkocht. Een entree in de top tien van bestverkochte games aller tijden in het Aziatische land lijkt echter aanstaande. Op de tiende plek staat nu het spel Pokémon Rumble Blast, waarvan 1,3 miljoen exemplaren zijn verkocht. Capcom staat nu met slechts één spel, Monster Hunter 3: Ultimate, in de top tien. De overige zijn van Nintendo.

Vorige week werden in Japan bijna tachtigduizend exemplaren van de Nintendo 3DS of 3DS XL verkocht. Volgens marktonderzoeksbureau Media Create had de aanstaande release van Monster Hunter 4 daar iets mee te maken.

De Monster Hunter-serie, waarvan in 2004 de eerste versie verscheen voor de PlayStation 2, is ongekend populair in Japan. Binnen de reeks zijn zestien spellen verschenen waarvan wereldwijd bijna 27 miljoen exemplaren verkocht zijn. Monster Hunter Tri was in 2010 een van de populairste spellen voor de Nintendo Wii. Daarnaast is er een stripboekenreeks, een kaartspel en is er mogelijk een film in de maak.


Monster Hunter 4 populair in Japan 

Leonardo DiCaprio aast op rol president Wilson

Leonardo DiCaprio heeft zijn oog laten vallen op een rol als de voormalige Amerikaanse president Woodrow Wilson. Hij wil de verfilming van het vorige week verschenen boek Wilson produceren en er de hoofdrol in spelen. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Het verhaal gaat over Wilsons presidentscampagne waarmee hij in 1912 president van de Verenigde Staten werd. Hij versloeg zittend president, de Republikein Robert Taft, en voormalig president Theodore Roosevelt, die een eigen partij had opgericht.

Wilson voerde campagne met de leus 'Hij hield ons buiten de oorlog'. In 1917 besloot hij echter toch de VS in de oorlog tegen Duitsland te betrekken. Wilson is vooral bekend als oprichter van de Volkenbond, de voorganger van de Verenigde Naties, in 1919. Niet lang daarna kreeg Wilson een beroerte, waarna zijn vrouw Edith Galt in feite het presidentschap overnam.

De 38-jarige DiCaprio was in 2011 al te zien als de voormalige FBI-baas J. Edgar Hoover in het drama J. Edgar, onder regie van Clint Eastwood. Wie de film over Wilson gaat regisseren is nog onbekend. DiCaprio is vanaf 9 januari te zien in The Wolf of Wall Street, een drama over de malafide beurshandelaar Jordan Belfort, onder regie van Martin Scorsese.


Leonardo DiCaprio aast op rol president Wilson (Foto: Novum)

Lidl geeft vrouw stel hersens

Lidl heeft een 47-jarige vrouw uit het Britse Worcester een opmerkelijk cadeautje gegeven. Julleen Marter heeft van de budgetsuper een stel hersens gekregen. De rijpe dame trof het brein aan in een pak tomatensaus van het huismerk.

De dame in kwestie wilde afgelopen donderdag een pan pasta op tafel zetten. Nietsvermoedend gooide zij de inhoud van het pakje tomatensaus in de pan. Ineens ontdekte zij een grijze massa in de saus.

Hierna sneed de Britse het pak open, en trof tot haar ontsteltenis een stel hersenen aan op de bodem. Het brein mat zo'n tien centimeter in doorsnee. "Het leek wel een scène uit een horrorfilm", aldus Marter. "Ik moest bijna kotsen."

Woedend belde de drievoudige moeder naar de Duitse supergigant, maar daar werd ze uitgelachen. Op een e-mail met foto kreeg ze ook geen antwoord, dus heeft ze besloten de media in te schakelen. Lidl laat in een reactie weten het voorval te betreuren en wil zich graag verontschuldigen.

Ben Affleck lacht om felle reacties op Batman-rol

Ben Affleck kan alle negatieve reacties op zijn aangekondigde rol als Batman goed relativeren. "De producenten hadden me al gewaarschuwd dat het heftig kan zijn", lachte de acteur maandag in de Amerikaanse talkshow Late Night with Jimmy Fallon. Eerder deze maand werd bekend dat hij de gemaskerde held gaat spelen tegenover Henry Cavill als Superman.

Affleck vertelde hoe de makers allerlei oude reacties op de vorige acteurs die Batman speelden, hadden verzameld. "Daar stonden dingen tussen als 'Hij moet dood!', al maanden voordat de film überhaupt uitkwam, dus ik had al een idee wat ik kon verwachten. Mij werd ook gevraagd de eerste paar dagen nadat bekend was gemaakt dat ik de rol zou spelen geen gebruik te maken van het internet. Dat deed ik dus meteen wel, want ik ben keihard. Ik scrollde naar beneden en de eerste reactie was: neeeeeeeeeeeeeeeee!!! Het gaat soms echt ver, maar ik kan er gelukkig om lachen."

De 41-jarige Affleck ziet daarom ook niet erg op tegen het verschijnen op de New York Comic Con. De strip- en filmbeurs, die volgende maand plaatsvindt, is berucht om de uiterst fanatieke fans die er komen.

"Veel van deze film kun je pas uitleggen als je er beelden bij hebt", zegt Affleck nuchter. "Ik kan dan natuurlijk niet teveel verklappen van het verhaal, maar het is een uitgelezen kans om alle fans om te krijgen."

Aan de regie zal het alvast niet liggen. Batman vs. Superman, zoals de film vooralsnog heet, wordt geregisseerd door Zack Snyder. Hij maakte ook al de vorige Supermanfilm Man of Steel, die een enorm internationaal succes werd. Batman vs. Superman verschijnt in 2015.


Ben Affleck lacht om felle reacties op Batman-rol (Foto: Novum)

Coppola krijgt 'Nobelprijs voor de kunsten'

Francis Ford Coppola en Placido Domingo zijn bekroond met de Japanse Praemium Imperiale. De regisseur, de operazanger en drie andere laureaten krijgen de prijs volgende maand uitgereikt in Japan. De zogenoemde 'Nobelprijs voor de kunsten' is goed voor vijftien miljoen yen, omgerekend 113 duizend euro.

Naast de Amerikaanse Coppola en de Spaanse Domingo zijn de Britse beeldhouwer Antony Gormley, de Britse architect David Chipperfield en de Italiaanse schilder Michelangelo Pistoletto onderscheiden. Eerder wonnen actrices als Sophia Loren en Judi Dench de prijs.

De Praemium Imperiale werd opgericht in 1989 en wordt uitgereikt aan kunstenaars, artiesten en architecten van alle nationaliteiten. De winnaars krijgen hun prijs uit handen van de Japanse prins Hitachi.


Coppola krijgt 'Nobelprijs voor de kunsten' (Foto: Novum)

Acteurs bont en blauw voor boksfilm Wolf

De cast en crew van de nieuwe Nederlandse film Wolf hebben tijdens de opnames flink moeten afzien. Maar dat is de rauwe film over een losgeslagen kickbokser ten goede gekomen, vinden ze. "Het was hartje winter en ik kwam elke avond onder de blauwe plekken thuis, maar dat is precies de goede sfeer van de film", zegt hoofdrolspeler Marwan Kenzari voor de camera van Novum Nieuws.

Ook regisseur Jim Taihuttu vindt dat hij beter presteerde omdat hij opging in de ellende. "Het is niet de bedoeling dat je 's avonds naar huis gaat en gewoon je e-mail checkt en je vuilniszak buiten zet. Je moet echt de hele tijd in je hoofd bezig zijn met die film. Dat gaat nu eenmaal het best als je moet afzien."

Wolf gaat over de Marokkaanse Majid, een getalenteerde kickbokser in een grauwe buitenwijk van Amsterdam. Hij heeft echter een groot probleem: hij kan ook buiten de ring zijn handjes niet thuishouden. Naarmate hij beroemder wordt in de ring, begint hij daarbuiten steeds harder om zich heen te slaan. En dan begint de georganiseerde misdaad te lonken.

Tijdens de opnames in de regen en kou werd flink op elkaar in gebeukt. "Marwan had regelmatig zijn schouder uit de kom en hij heeft een stuk of vier ribben van Raymond Thiry gekneusd met een trap", zegt Taihuttu. "En hij heeft ongeveer een jaar alleen maar kipfilets gegeten. Maar ja, we houden niet van half werk, en het publiek ook niet. Ik ga ook niet naar de bakker voor een halfbakken broodje."

Kenzari is er zelf nogal nuchter onder. "Tja, die schouder ging wel vaker uit de kom, maar schoot er ook snel weer in." Op de vraag of hij niet beter een stuntman had kunnen regelen begint hij meteen te lachen. "Stuntmannen? Die kunnen wij toch nooit betalen!"

Wolf, met naast Kenzari en Thiry ook onder anderen Nasrdin Dchar en Jacob Derwig, draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Acteurs bont en blauw voor boksfilm Wolf (Foto: Novum)

2400 banen extra weg bij Defensie

Als gevolg van de bezuinigingen verdwijnen nog eens 2400 arbeidsplaatsen. Dat melden ingewijden dinsdag. Het departement van minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) moet nog eens circa 350 miljoen bezuinigen.

Het schrappen van de extra arbeidsplaatsen komt boven op de twaalfduizend banen die eerder werden weggesneden. De bezuinigingen leiden ook tot het sluiten van enkele kazernes, waaronder de Johan Willem Friso Kazerne in Assen.

Ook de Van Ghentkazerne in Rotterdam, het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen en de Joost Dourleinkazerne op Texel sluiten hun deuren. Verder wordt een bevoorradingsschip verkocht zodra het is afgebouwd en verdwijnt de marinierscompagnie van Aruba.

Ook worden de komende jaren zeven F-16's verkocht en wordt de vliegbasis in Leeuwarden voortaan aangestuurd vanuit Volkel. Verder komt de militaire luchtverkeersleiding in handen van Schiphol. Ook wordt het regeringstoestel Gulfstream verkocht.

Hennis maakt naar verluidt dinsdag verder bekend dat de F-16 wordt vervangen door de JSF.

Studenten willen verplichte sollicitatietraining

Ruim twee op de drie studenten willen dat elke studie wordt vergezeld van een verplichte sollicitatietraining. Dat meldt Eenvandaag dinsdag op basis van onderzoek van het jongerenpanel van het actualiteitenprogramma.

Bij veertig procent van de studenten op mbo-, hbo- en wo-niveau is tijdens de studie helemaal geen aandacht besteed aan presentatie tijdens een sollicitatiegesprek. Bij een even grote groep is dat 'een beetje'.

Ook bij het zoeken naar een stageplaats willen studenten meer sturing. De helft van de ondervraagden die stage hebben gelopen gaf aan weinig tot geen begeleiding te hebben gehad bij het opstellen van het cv en sollicitatiebrieven. Vier op de tien hebben daar wel behoefte aan.

Toch vindt een ruime meerderheid van de deelnemers dat ze zichzelf goed presenteren tijdens een sollicitatiegesprek. Slechts zeventien procent beoordeelt dit als onder de maat.

Een derde van de studenten maakt zich zorgen over de jeugdwerkloosheid. Een deel is dan ook actief aan het cv gaan werken. Zo heeft bijna twintig procent het afgelopen jaar vrijwillig stage gelopen naast de studie en heeft iets meer dan tien procent van de ondervraagden extra cursussen gevolgd.

Brussel wil 'legale drugs' aanpakken

De Europese Commissie stelt nieuwe regelgeving voor om zogenoemde 'legale drugs' - geestverruimende of -vernauwende middelen die als alternatief voor verboden drugs gebruikt worden - snel van de markt te verwijderen. Daarbij moet voorkomen worden dat hun legitieme industriële of commerciële toepassingen in het gedrang komen, deelde de Commissie dinsdag mee.

Het Europese drugsbureau EMCDDA en Europol waarschuwen voor de omvang van het probleem. Tussen 2009 en 2012 is een verdrievoudiging van de hoeveelheid legale drugs in de Europese Unie waargenomen, aldus de Commissie. In 2013 zou gemiddeld iedere week een nieuwe substantie worden gemeld. Met name internet zorgt voor een snelle verspreiding.

Om dergelijke stimulerende middelen te weren stelt de Europese Commissie onder meer voor de procedures tegen de drugs te versnellen: van twee jaar nu naar tien maanden. In ernstige gevallen moeten procedures nog sneller kunnen verlopen en moeten middelen op voorhand voor een periode van een jaar van de markt worden verwijderd.

Verder moet er in het nieuwe systeem meer ruimte komen voor evenwichtigere maatregelen. Middelen met een beperkt risico kunnen worden onderworpen aan restricties, gevaarlijke substanties moeten geheel en al verdwijnen. De gevaarlijkste middelen moeten in het strafrecht worden ondergebracht, net als verboden drugs.

Marokko pakt journalist op vanwege Al-Qaida-video

De hoofdredacteur van een Marokkaanse nieuwssite is opgepakt omdat hij een video van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida heeft gepubliceerd en er een stuk over heeft geschreven. Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) haalde in de video uit naar de Marokkaanse koning. Dat heeft een journalist van de website Lakome.com dinsdag gezegd.

In de video bekritiseert AQIM koning Mohammed VI vanwege diens samenwerking met de voormalige Amerikaanse president George W. Bush in de zogenoemde 'war on terror'. Ook wordt de koning een despoot genoemd en beschuldigd van corruptie. "Naar aanleiding van de verspreiding door de elektronische krant Lakome van een video die wordt toegeschreven aan AQIM, waarin duidelijk werd opgeroepen tot terreurdaden in Marokko, heeft de procureur-generaal de politie opgedragen de eigenaar van de krant te arresteren", aldus de Marokkaanse aanklager.

Lakome staat bekend om zijn felle kritiek op de Marokkaanse regering. De video van AQIM was maandag al voorpaginanieuws in diverse Marokkaanse kranten.

Vogelvrij in de trein

“O, ik ben blij dat die man hier uitstapt. Anders was ik echt zelf ergens anders gaan zitten. Zo’n enge man! Dat is toch het nadeel hoor, van het openbaar vervoer. Je bent vogelvrij in de trein.” Aldus een vrouw van een jaar of veertig, station Deventer, op een drukke zaterdagavond om 18.15 uur. Ik had van drie stoelen verderop bijna dingen geroepen naar die vrouw, maar helaas hield ik me in. Een column kan dan ook niet uitblijven. Wel liep ik nieuwsgierig mee naar het balkon waar net twee mannen stonden: een oude man met een baardje en een rastaman met een kind in de buggy. Geen van beiden leken op dat moment eng. Of raar. En niemand deed zijn jas uit om te potloodventen.

Nijhuis fluit topper tussen PSV en Ajax

De topper tussen PSV en Ajax in de Eredivisie is in handen van scheidsrechter Bas Nijhuis. Dat maakte de KNVB dinsdag bekend. Beide clubs treffen elkaar zondag om 16.30 uur in Eindhoven.

Björn Kuipers fluit eerder op de dag Feyenoord - FC Utrecht. De derby tussen Heracles Almelo en FC Twente wordt door Danny Makkelie geleid en Tom van Sichem is aangewezen voor het duel van koploper PEC Zwolle bij Vitesse.

Korting op benzine levert topdrukte op

Het loopt storm bij benzinestation Klok in het Drentse Hoogeveen. Pomphouder Ewout Klok geeft kortingen op benzine, diesel en lpg. "Vanaf 06.00 uur staat er al file", laat Klok weten. "Het terrein staat vol en daarbuiten staat een file van vijfhonderd meter."

Klok wil met zijn actie aantonen dat Nederlanders in de grensstreek best bereid zijn om in eigen land te tanken. "In Duitsland is de benzine vijf tot acht cent per liter goedkoper, dus gaan klanten daarheen", aldus de ondernemer.

De pomphouder geeft 21 cent korting op benzine en lpg en 17 cent op diesel. Om reclame te maken voor de kortingen laat hij koeien, beschilderd met de woorden 'actie' en 'klok', grazen langs de A28.

Klok is fel tegen de accijnsverhoging op diesel en lpg volgend jaar. De Drentse pomphouder ziet de accijnzen liever dalen. "Dat levert op de lange termijn meer op." Eerder kwam Klok tevergeefs in actie tegen het verbod op alcoholverkoop op tankstations.

Johan Vlemmix voor vernieuwing Prinsjesdag

Oranjegek Johan Vlemmix vindt het tijd voor vernieuwing tijdens Prinsjesdag. Van hem mag de troonrede in de toekomst wel worden voorgelezen vanaf een iPad. "Dat is toch de toekomst", vertelt Vlemmix dinsdag aan Novum Nieuws.

Ook de Gouden Koets is volgens Vlemmix aan vervanging toe. "Zet de koets in een museum en vervang hem door een gouden Maserati", schetst de Oranjefan zijn toekomstbeeld. "Dan maken we er een circuit van en kijken we hoe snel de koning in zijn raceauto bij het Binnenhof is."

Vlemmix staat sinds dinsdagochtend vroeg bij Paleis Noordeinde om een glimp op te vangen van het koningspaar. Volgens Vlemmix is koning Willem-Alexander goed voorbereid op de troonrede. "Hij heeft natuurlijk jaren meegekeken. Ik denk dat het heel traditioneel en statig wordt."

Arrestant overlijdt in ziekenhuis

Een verwarde man die eind augustus werd aangehouden vlak bij het station Amsterdam Centraal is drie dagen later overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. De man werd enige tijd na zijn arrestatie onwel en naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij. Of de politie geweld heeft gebruikt is onduidelijk.

De man werd 29 augustus rond 21.30 uur aangehouden op het Stationsplein, ter hoogte van de Prins Hendrikkade. Zoals gebruikelijk bij het overlijden van een arrestant, is de Rijksrecherche ingeschakeld. Die onderzoekt wat er is gebeurd tussen de melding bij de politie en het moment van overlijden.

In verband met het onderzoek is de politie op zoek naar getuigen.

Platini beslist rond WK over voorzitterschap FIFA

UEFA-baas Michel Platini beslist volgend jaar of hij voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA wil worden. "Ik neem tijdens of kort na het WK in Brazilië een besluit", vertelde de 58-jarige Fransman dinsdag. "Ik wil nog een paar maanden bedenktijd."

De verkiezingen worden in mei 2015 gehouden, twee maanden nadat de UEFA haar preses kiest. Mogelijk moet Platini de strijd aangaan met Sepp Blatter, die kan meedingen voor een vijfde termijn als voorzitter. De Zwitser gaf in 2011 aan dat hij een stap terugdoet, maar zou nu toch overwegen vier jaar langer door te gaan.

"Ik ben van de UEFA gaan houden en het zou zwaar zijn om een ander pad te kiezen", aldus Platini. "Maar de vraag speelt wel vaak door mijn gedachten. Daarom moet ik er goed over nadenken", stelt de voormalig Europees voetballer van het jaar, die de UEFA sinds 2007 leidt.

Platini, een voormalig protegé van Blatter en lange tijd als diens natuurlijke opvolger gezien, wil zijn mogelijke kandidatuur voorlopig geen onderwerp van gesprek maken. "Dat zou egoïstisch zijn nu er veel belangrijkere zaken spelen."

Dinsdag begon een vierdaagse bijeenkomst van de UEFA en haar 54 aangesloten nationale bonden, waaronder de KNVB. In het Kroatische Dubrovnik nemen de Europese bonden onder meer een standpunt in over het verplaatsen van het WK van 2022 in Qatar van de zomer naar de winter.

Schietpartij en mogelijk gijzeling in Oostenrijk

In Neder-Oostenrijk heeft een man maandagnacht twee politieagenten en de chauffeur van een ambulance doodgeschoten, waarna hij zich heeft verschanst in een boerderij in het stadje Annaberg. De politie heeft een speciaal commandoteam naar de boerderij gestuurd. Over de motieven van de man is niets bekend. Of hij op de boerderij mensen gegijzeld houdt, wilde de politie niet zeggen.

Snooki is bijnaam beu

Snooki wil voortaan Nicole worden genoemd. De 25-jarige tv-persoonlijkheid, bekend van realityserie Jersey Shore, vindt dat haar echte naam beter bij haar past nu ze naar eigen zeggen volwassen is geworden.

"Natuurlijk ben ik Snooki. Maar ik vind dat ik, nu ik een zoon op de wereld heb gezet, ben veranderd in een volwassen vrouw. En dat is Nicole", legde de realityster maandagavond uit in dansprogramma Dancing with the Stars, schrijft de Amerikaanse krant USA Today.

Nicole was sinds 2009 te zien in Jersey Shore, dat draaide om een groepje losbandige Amerikaans-Italiaanse jongeren. De MTV-serie kwam vorg jaar ten einde. De realityster, die voluit Nicole Polizzi heet, verloofde zich begin vorig jaar met haar vriend en beviel die zomer van zoon Lorenzo.

Oppositieleider Bangladesh krijgt doodstraf

Een leider van de islamitische politieke partij Jamaat-e-Islami in Bangladesh, Abdul Quader Mollah, is dinsdag door het hooggerechtshof veroordeeld tot de doodstraf. Hij werd schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, begaan tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1971. Mollah gelastte volgens de rechters de dood van een familie.

In februari kreeg Mollah door een lagere rechtbank nog levenslang opgelegd. Zowel Mollah als justitie ging in beroep tegen die uitspraak, waar ook onder de bevolking veel verzet tegen was. Betogers gingen de straat op, omdat ze de straf te laag vonden. Mollah en zijn aanhang spraken daarentegen van een politiek gemotiveerde uitspraak.

Tegen de uitspraak van het hoogggerechtshof kan geen beroep worden aangetekend. Mollah kan nog wel de president van Bangladesh om gratie vragen.

Enkele uren na de uitspraak liet Jamaat-e-Islami weten woensdag met een 48-uursstaking te beginnen. Volgens Bengalese media staken jeugdige aanhangers van de partij in de zuidoostelijke stad Chittagong een politieauto in brand. Voor zover bekend vielen er geen gewonden.

De oorlog waarin Bangladesh zich in 1971 afscheidde van Pakistan eiste drie miljoen levens. Tweehonderdduizend vrouwen werden verkracht en miljoenen mensen moesten vluchten naar India.

'80% denkt dat kabinet crisis verergert'

Tachtig procent van de Nederlanders denkt dat de economische crisis door het regeringsbeleid alleen maar erger wordt. Dat blijkt uit een peiling die Ipsos in opdracht van de NOS heeft gedaan.

Van de mensen die nu PvdA zouden stemmen is zelfs 89 procent negatief over het crisisbeleid. Alleen SP- en PVV-stemmers zijn nóg vaker negatief. Bij de VVD-stemmers ziet zeventig procent de huidige koers niet zitten.

Slechts zeventien procent denk dat de regering de crisis kan oplossen, maar het vertrouwen in Europa is nog kleiner. Daarvan denkt maar dertien procent dat het een oplossing kan bieden.

De helft denkt dat het bedrijfsleven een belangrijke rol heeft bij het oplossen van de crisis. Ruim een derde ziet een belangrijke rol weggelegd voor de wereldeconomie.

Slechts negen procent zou premier Mark Rutte (VVD) geloven als hij zegt dat het de goede kant op gaat met de economie. Daarmee zou Rutte even geloofwaardig zijn als 'de bakker op de hoek'. Als PvdA-leider Diederik Samsom zegt dat het de goede kant op gaat, gelooft gelukkig maar twee procent hem. 

Twee derde stelt in meer of mindere mate door de crisis te worden geraakt. Ruim twee derde stelt de afgelopen maanden aan het bezuinigen te zijn geslagen en een bijna even groot deel verwacht daar het komende jaar mee door te gaan. Vooral op eten, kleding en vakanties zou worden bezuinigd. Weinig Nederlanders bezuinigen op de auto, sport of de mobiele telefoon.

De helft kan volgens eigen zeggen nog goed rondkomen, veertig procent lukt het net en vier procent zegt niet rond te komen. De meesten geven aan dat hun vertrouwen in de economie kan terugkomen als de werkloosheid weer gaat dalen. Ook zou hun vertrouwen herstellen door lastenverlichtingen en een stijgende huizenprijs.

Als dat allemaal gebeurt, gaan de mensen nog niet meer uitgeven. Dat doen ze pas als ze structureel meer geld binnenkrijgen. Een eenmalige meevaller van duizend euro zou door bijna de helft apart worden gezet voor later. Een kwart zou er zijn hypotheek of andere schulden mee aflossen.

Montoya keert terug in IndyCars

Juan Pablo Montoya zal terugkeren in de IndyCars, zo is gisteren bekend geworden. De 37-jarige Colombiaan zal volgend seizoen een auto voor Team Penske gaan besturen en wordt hiermee teamgenoot van Will Power en Helio Castroneves.

Montoya reed in 1999 al in de CART Indy Car Series waarbij hij voor Chip Ganassi direct kampioen werd. Een jaar later werd de Colombiaan de winnaar van de Indy500, voor hij zijn loopbaan in Europa in de Formule 1 voortzette. Hij kwam daar voor Williams en McLaren uit en zijn grootste zege was de Grand Prix van Monaco.

Na zijn Europese avontuur keerde Montoya eind 2006 terug naar de Verenigde Staten waar hij voor Ganassi in de NASCAR ging rijden. Hij boekte enkele zeges en won in deze periode ook de 24 uur van Daytona, maar deed de afgelopen jaren niet mee in The Chase, de strijd om de titel in de NASCAR. Enkele weken geleden werd bekend dat Earnhardt Ganassi Racing niet verder wilde gaan met de Colombiaan. Penske was er hierna als de kippen bij om Montoya weer naar de IndyCars te halen.

Snoop Lion halve kilo wiet rijker na weddenschap

Snoop Lion heeft in een weddenschap een pond wiet gewonnen. Snoop Lion, die tot vorig jaar als Snoop Dogg door het leven ging, poseerde op Instagram trots met de halve kilo drugs.

Snoop had met een vriend gewed dat bokser Floyd Mayweather zaterdag zou winnen van Canelo Alvarez. De notoire wietroker had het bij het juiste eind en kreeg van zijn 'Mexicaanse maat Lui' een plastic zak marihuana overhandigd.

"Met dank aan de kampioen", schreef Snoop onder zijn foto. "Je bent pond voor pond de beste. Daar rook ik er eentje op!"

Snoop Dogg, die geboren werd als Calvin Cordozar Broadus Jr., kreeg vorig jaar februari van een hogepriester op Jamaica te horen dat hij de naam Dogg moest inwisselen voor Lion. "Je bent het licht, je bent de leeuw", zou de geestelijke hebben gezegd. Onder zijn nieuwe naam maakt Snoop reggaemuziek.

Armin van Buuren gevaarlijkste BN'er op internet

Armin van Buuren is de gevaarlijkste Nederlander op internet. Zoeken naar foto's of video's van de dj levert de grootste kans op spam, virussen en andere ellende op. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf McAfee, dat jaarlijks een lijstje van gevaarlijkste sterren op internet opstelt.

Ruim vijftien procent van de zoekresultaten is gevaarlijk als de naam Armin van Buuren voorkomt in de zoekterm. Dat rekende McAfee uit. Daarmee is zoeken naar de dj gevaarlijker dan zoeken naar Carice van Houten, die het lijstje van gevaarlijke BN'ers vorig jaar aanvoerde.

Carice staat dit jaar op de tweede plek, Sylvie van der Vaart maakt de top drie compleet. De voormalige voetbalvrouw is volgens McAfee bijna twee keer zo gevaarlijk als haar ex Rafael, die op de zevende plek staat.

Internationaal heeft actrice Lily Collins de twijfelachtige eer zich de meest gevaarlijke ster op internet te mogen noemen. Collins blijft zangeres Avril Lavigne en actrice Sandra Bullock voor. Harry Potter-actrice Emma Watson, die vorig jaar uit de bus kwam als gevaarlijkste ster, staat dit jaar helemaal niet meer in de lijst.

Meer doden door kanker

Het aantal doden door kanker is vorig jaar met ruim vijfhonderd toegenomen tot ruim 43 duizend. Het aantal doden door hart- en vaatziekten steeg met zes procent naar bijna 38.400, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de bijna 73 duizend vrouwen die vorig jaar overleden, overleden er ruim twintigduizend vrouwen aan hart- en vaatziekten en bijna twintigduizend aan kanker. Bij mannen is juist kanker sinds 2005 de belangrijkste doodsoorzaak. Van de bijna 68 duizend mannen die vorig jaar stierven, was kanker in ruim 23 duizend gevallen de doodsoorzaak. Achttienduizend mannen kwamen om door hart- en vaatziekten.

Het totaal aantal doden steeg met vijfduizend naar bijna 141 duizend. Het aantal fatale valongelukken steeg daarbij fors, van 2400 naar 2800. Het aantal zelfdodingen steeg van ruim zestienhonderd naar ruim zeventienhonderd. Nog eens 650 Nederlanders kwamen in Nederland of in het buitenland om in het verkeer. Dat zijn er vier minder dan vorig jaar.

Pechtold: kabinet komt nu maar naar ons

D66 wil niet meer op eigen initiatief meedenken met het kabinet. Fractieleider Alexander Pechtold heeft in het afgelopen jaar meerdere keren de hand gereikt en voorstellen gedaan, maar dat werd naar eigen zeggen niet gewaardeerd. "Als het kabinet nog wat van ons wil, komt het maar naar ons", zegt hij dinsdag in Het Financieele Dagblad.

"Ik zeg het nu: ik ben wel uitgedacht met die constructieve ideeën, ik draai het om", aldus een getergde Pechtold. "Laat het kabinet bij het debat over de Miljoenennota over een van onze tegenvoorstellen maar zeggen: dat heeft D66 beter bedacht dan wij. Dan pas heeft het zin om weer te praten."

In plaats van een akkoord te sluiten met D66 maakte het kabinet wel afspraken met de werkgevers en vakbeweging over een sociaal akkoord. Hervormingsafspraken over het ontslagrecht en de WW werden hierin uitgesteld en afgezwakt.

"Dat uitstelgedrag kost Nederland 23 duizend banen", aldus Pechtold. "Daardoor is het nog altijd onduidelijk of het kabinet er een meerderheid voor vindt in de Eerste Kamer. In zijn zoektocht naar draagvlak is het kabinet juist draagvlak verloren."

Mark Wahlberg (42) slaagt voor eindexamen

Mark Wahlberg heeft eindelijk zijn diploma van de middelbare school gehaald. Dat vertelde de 42-jarige acteur en producent maandag in een interview met het Amerikaanse tijdschrift People.

Wahlberg vertelde dat zijn vier kinderen hem enorm hadden gemotiveerd om weer in de boeken te duiken. "Ik wilde niet dat mijn kinderen zouden zeggen: jij hebt geen diploma, dus waarom zou ik het moeten halen? Ze willen alle vier dingen doen in de toekomst waarvoor je een diploma nodig hebt." Dat is natuurlijk een pedagogisch verantwoorde verklaring waar menig fan wellicht een traantje bij wegpinkt, maar misschien kon Wahlberg simpelweg niet tegen het idee dat Charlie Sheen zijn school wel had afgemaakt en hij niet.

Hoe dan ook, de acteur volgde zijn lessen online en kreeg hulp van een ingehuurde privéleraar. Hoewel hij ook tijdens de opnamen van de film Two Guns geregeld in de boeken zat, hield Wahlberg zijn studiebezigheden voor iedereen geheim. "Denzel vroeg me steeds waar ik mee bezig was", vertelt Wahlberg over collega-acteur Denzel Washington. "Maar ik wilde pas zeggen waar ik mee bezig was op het moment dat ik het had afgerond. Want wat als ik niet zou slagen?"

Wahlberg heeft de smaak van het studeren inmiddels te pakken. Met zijn middelbareschooldiploma op zak wil Wahlberg nu graag verder leren. "Ik wil geen dierenarts worden of zo, maar ik zou graag filmwetenschappen studeren. Dat verruimt mijn horizon en ik heb er wat aan voor mijn carrière."

Mark Wahlberg kwam in de jaren tachtig op de middelbare school niet verder dan de derde klas, mede vanwege verschillende vechtpartijen. Hij zat in die tijd zelfs 45 dagen vast omdat hij iemand met een paal tegen de grond had geslagen. Zijn kinderen gaan pas over een paar jaar naar het voortgezet onderwijs. Wahlbergs oudste dochter Ella Rae is net 10 jaar.

Medewerkers Politieacademie op non-actief

Twee medewerkers van de Politieacademie zijn op non-actief gesteld omdat er een disciplinair onderzoek naar hen loopt. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover in De Telegraaf. De twee zouden volgens de krant vertrouwelijke stukken naar buiten hebben gebracht, maar de Politieacademie wil zolang het onderzoek duurt niet inhoudelijk reageren.

De medewerkers zouden een vernietigend rapport over het disfunctioneren van de academie en een mislukt ict-project hebben gelekt. Beide stukken waren alleen in kleine kring beschikbaar. Een van de medewerkers zou verder een hoge leidinggevende van de Nationale Politie zijn.

De woordvoerder wil daar niets over zeggen. Het onderzoek moet binnen enkele weken klaar zijn.

Ajax naar rechter om fans bij uitwedstrijd PSV

Ajax heeft samen met de Supportersvereniging Ajax en de AFCA Supportersclub een kort geding aangespannen tegen de gemeente Eindhoven. De Amsterdammers willen via de rechter voor elkaar krijgen er zondag toch uitsupporters welkom zijn bij het duel tegen PSV. Dat meldt Ajax dinsdag.

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven wil enkel Ajax-fans toelaten als die per treincombi naar de wedstrijd komen. Door werkzaamheden is dat echter niet mogelijk. Het kort geding dient woensdag om 09.30 uur bij de rechtbank in Den Bosch.

Luiten maakt sprong op wereldranglijst

Joost Luiten heeft dankzij zijn zege in het KLM Open een flinke sprong op de wereldranglijst gemaakt. De Bleiswijkse golfer klom van de 81e naar de 55e plaats. Het is de hoogste ranking ooit voor een Nederlandse golfer. Ook Daan Huizing klom flink omhoog door zijn eindoverwinning in de Oekraïense stad Charkov.

Huizing ging van de 285e naar de 196e plek. Hij won kort geleden ook al in Noord-Ierland. De wereldranglijst wordt aangevoerd door Tiger Woods, voor Adam Scott en Phil Mickelson. Als Luiten begin april in de top50 staat, dan krijgt hij een uitnodiging voor de Masters op Augusta, de eerste major van het jaar. 

# Golfer Land Punten
1 Tiger Woods VS 13,65
2 Adam Scott Australië 9,23
3 Phil Mickelson VS 8,47
4 Rory McIlroy Noord-Ierland 7,68
5 Justin Rose Engeland 7,67
6 Hendrik Stenson Zweden 7,12
7 Matt Kuchar VS 6,68
8 Brandt Snedeker VS 6,28
9 Steve Stricker VS 6,21
10 Jason Dufner VS 5,99
55 Joost Luiten Nederland 2,27
196 Daan Huizing Nederland 0,93
354 Tim Sluiter Nederland 0,51
358 Robert-Jan Derksen Nederland 0,50
490 Wil Besseling Nederland 0,33
715 Maarten Lafeber Nederland 0,16
880 Guido van der Valk Nederland 0,10
948 Reinier Saxton Nederland 0,08
963 Floris de Vries Nederland 0,07
1154 Robin Kind Nederland 0,04
1313 Richard Kind Nederland 0,02
1313 Taco Ramkes Nederland 0,02
1436 Jurrian van der Vaart Nederland 0,01

Corrupte partijbons China ook in beroep veroordeeld

Een voormalige bestuurder van de Chinese megastad Chongqing is ook in hoger beroep veroordeeld voor corruptie. Lei Zhengfu werd in juni al schuldig bevonden aan het aannemen van omgerekend bijna vierhonderdduizend euro aan steekpenningen.

De zaak van Lei kwam aan het rollen na de verschijning van een video waarin duidelijk te zien was hoe de partijbaas vleselijke geneugten beleefde met een vrouw die door een vastgoedontwikkelaar was ingehuurd. De video was in het geheim opgenomen om als afpersingsmateriaal tegen Lei te gebruiken.

Het hooggerechtshof van Chongqing besloot dinsdag vast te houden aan de gevangenisstraf van dertien jaar voor Lei. De gevallen partijbons moet verder een boete betalen van driehonderdduizend yuan (een kleine veertigduizend euro) en het geld terugstorten dat hij op illegale wijze van vastgoedontwikkelaars had ontvangen.

Bijl Hakt niet meer

Martine Bijl is voor de tweede keer aan de kant gezet door groentefabrikant Hak. "De fabrikant heeft aangegeven eens iets anders te willen", legt Bijl dinsdag uit in De Telegraaf. "Stiekem vind ik het jammer."

Bijl is dinsdag voor het laatst te zien tussen de worteltjes, erwtjes en boontjes. Inhakend op Prinsjesdag spreekt ze de groente nog een keer toe. "In die bijna drie decennia heb ik meer dan veertig spotjes opgenomen", blikt de 65-jarige Bijl terug.

Hoewel ze het jammer vindt niet meer voor Hak aan de slag te gaan, snapt de actrice en presentatrice het besluit. "Het hele bestuur is inmiddels wel een keer veranderd. Dat ze een andere weg in willen slaan, kan dan niet uitblijven."

Het is niet de eerste keer dat Hak afscheid neemt van Bijl. "Maar de eerste keer klopten ze na een jaar of vier weer bij me aan. Toen hebben we de draad gewoon weer opgepakt. De verstandhouding was toen, en ook nu onze wegen zich opnieuw scheiden, goed."

Mocht de groentefabrikant over een paar jaar weer terugverlangen naar Bijl, staat ze gewoon weer klaar. "Dan roep ik: van harte welkom hoor."

Twee doden na overdosis chemokuur

Twee patiënten die maandenlang een te hoge dosis chemokuur kregen zijn overleden. Het is nog niet duidelijk of zij door de te hoge dosis zijn overleden, meldt de Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR). De fabrikant had na eerdere incidenten in andere Europese landen de bijsluiter aangepast, maar wees apothekers daar niet op.

De twee kregen net als zes andere patiënten enkele maanden 15,6 procent meer van het medicijn tegen prostaatkanker dan de bedoeling. Dat kwam door een fout die al op de bijsluiter staat sinds het middel, carbazitaxel, halverwege vorig jaar in gebruik werd genomen. De zes andere patiënten hebben volgens de CMR niet onder de fout geleden. Alle acht patiënten werden behandeld in hetzelfde ziekenhuis.

In Finland zouden eerder vergelijkbare fouten zijn gemaakt. Dat was voor het Europees Geneesmiddelenbureau aanleiding om de fabrikant te vragen de bijsluiter aan te passen. Die heeft dat in februari gedaan, maar de fabrikant heeft de apothekers hier niet over geïnformeerd.

Het ging halverwege vorig jaar ook al mis in Spanje. Daarop werden apothekers in Spanje gewaarschuwd, maar die waarschuwing kwam niet bij de fabrikant in Nederland terecht. Begin deze maand heeft de CMR een waarschuwing verspreid onder ziekenhuisapothekers. De fabrikant is bij ziekenhuizen nagegaan hoe zij het middel klaarmaken. Daarop bleek dat het middel in nog eens twaalf ziekenhuizen verkeerd werd bereid.

Het meldpunt raadt alle ziekenhuizen aan na te gaan hoe zij het middel klaarmaken. Fabrikanten zouden zorgverleners op de fouten in de bijsluiter moeten wijzen.

Binnenkort overleggen onder meer de fabrikant, Sanofi-aventis, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers over hoe herhaling kan worden voorkomen.

Syrië: Turkije drijft spanningen op

Turkije drijft de spanningen met Syrië op. De toch al gespannen situatie in het Turks-Syrische grensgebied dreigt daardoor te escaleren. Dit heeft het Syrische regeringsleger dinsdag gezegd. Het leger kwam met deze verklaring nadat een Turks gevechtsvliegtuig maandag een Syrische legerhelikopter had neergeschoten die het Turkse luchtruim was binnengevlogen.

Volgens het leger was de helikopter bij vergissing in het Turkse luchtruim beland. De helikopter had als missie in de gaten te houden of er geen rebellen vanuit Turkije Syrië infiltreerden en werd op de terugvlucht naar het eigen luchtruim neergeschoten, zei het leger.

De helikopter werd 'met de nodige haast' neergeschoten, hetgeen 'de ware bedoelingen' van de Turkse regering blootlegt. Turkije wil de zaak laten escaleren, aldus de verklaring van het Syrische leger.

Volgens Ankara negeerde de helikopter herhaalde waarschuwingen om het luchtruim te verlaten, waarna werd besloten het vuur te openen. De Turkse vicepremier Bulent Arinc zei maandag dat de helikopter meer dan twee kilometer het Turkse luchtruim was binnengedrongen. Het Turkse leger sprak van maar een klein stukje. Het toestel crashte op Syrisch grondgebied. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat een van de piloten gevangen was genomen door opstandelingen. Het lot van de andere piloot was onbekend.

Er bestaan al langer spanningen in het grensgebied. Turkije steunt de opstandelingen tegen president Bashar Assad en is voor internationaal ingrijpen in het Syrische conflict. De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zei dat het incident van maandag duidelijk moet maken dat 'niemand moet wagen Turkijes grenzen op enigerlei wijze te schenden'.

Arinc zei dat de Turkse krijgsmacht in verhoogde staat van paraatheid verkeert en dat de instructies voor omgang met Syrische militairen aan de grens zijn aangescherpt vanwege wat hij 'voortdurend intimidatievuur van de andere kant' noemde.

Ook wees hij er op dat in juni 2012 een Turkse straaljager door Syrisch luchtafweergeschut werd neergehaald boven de Middellandse Zee. Turkije zegt dat de straaljager zich in internationaal luchtruim bevond, Syrië zegt dat het toestel laag door het Syrische luchtruim vloog.

Verder vallen soms granaten uit Syrië aan de Turkse kant van de grens.

Utrecht zoekt naar prostitutieplekken

Utrecht is er nog niet in geslaagd nieuwe plekken te vinden voor de raamprostitutie in de stad. Op dit moment zijn er helemaal geen werkplekken voor de vrouwen in de stad, nadat de gemeente de vergunningen van de exploitanten van ramen aan het Zandpad en de Hardebollenstraat deze zomer introk.

Voor het eind van het jaar wil Utrecht nieuw prostitutiebeleid inclusief nieuwe locaties voor raamprostitutie hebben, heeft burgemeester Aleid Wolfsen aan de gemeenteraad laten weten. Wolfsen wil het dossier afronden voor hij in januari 2014 vertrekt als burgemeester.

Utrecht zoekt nog naar prostitutieplekken
Utrecht zoekt nog naar prostitutieplekken (Foto: ANP)

Schade bij nachtelijke verkoop game

Bij zeker twee winkels heeft de nachtverkoop van het computerspel Grand Theft Auto 5 voor winkelschade gezorgd. Tientallen winkels waren maandagnacht geopend voor de lancering van de populaire actiegame. In Tilburg werd het rolluik voor de Saturn flink ontzet, en in Amsterdam moest zelfs de politie eraan te pas komen.

Bij de Media Markt in Amsterdam-Noord stonden honderden mensen te wachten, meldt RTV Noord-Holland. Toen de winkel precies op middernacht zijn deuren opende stormden de gamers naar binnen. Hierbij zouden flink wat displays omver zijn gelopen. Na ingrijpen van de politie kon de verkoop verdergaan.

Ook in Tilburg konden gamers hun geduld niet in toom houden toen het rolluik voor de Saturn omhoogging. Er werd flink geduwd en het luik raakte beschadigd, meldt Omroep Brabant.

Bij veel andere winkels is de nachtelijke verkoop rustig verlopen. Tientallen tot wel honderden gamers trotseerden de regen om als eerste een exemplaar van de nieuwe Grand Theft Auto te bemachtigen. De productie van de actiegame heeft naar verluidt 201 miljoen euro gekost. Hiermee zou het de duurste game zijn die ooit is gemaakt.

"Geen misser achter naam Horner"

Chris Horner hoeft zich geen zorgen te maken over de gemiste controle van gisterochtend. De Spaanse dopingautoriteit AEA kon de winnaar van de Vuelta niet vinden, maar dat bleek de schuld van de USADA. De Amerikaanse dopingautoriteit maakt daarom geen aantekening van de gebeurtenis. 

De Amerikaan had een dag eerder bij de USADA al aangegeven in een ander hotel te overnachten. Dat waren de Amerikanen vergeten door te geven aan de AEA, die de controle moesten gaan uitvoeren. 

"Wij zien dit dan ook niet als een gemiste test", aldus de verklaring van de USADA. "Net als de AEA hebben wij niets naar de media gelekt."

Wielrenners moet in hun whereabouts van dag tot dag aangeven waar ze zich bevinden, zodat ze altijd gecontroleerd kunnen worden. Drie gemiste controles in achttien maanden staat gelijk aan een positieve test, wat betekent dat ze geschorst zullen worden. 

NBA Live 14 komt nog dit jaar uit

EA Sports heeft via het officiële Twitteraccount voor EA Sports NBA laten weten dat NBA Live 14 nog dit jaar uitkomt. Ook liet men de eerste screenshot met gameplay zien.

NBA Live 14 ligt 19 november in de winkels voor PlayStation 4 en Xbox One, zo liet men weten. Vorig jaar werd NBA Live 13 nog geannuleerd, terwijl dit de eerste NBA Live-game zou zijn in 3 jaar. Na NBA Live 10 zou oorspronkelijk NBA Elite 11 uitkomen, maar die game zag nooit het daglicht.

Op de eerste screenshot zijn Damian Lillard, point guard van Trail Blazers en Kyrie Irving van de Cavaliers te zien. Irving zal overigens ook op de boxart van het spel te zien zijn.

NBA Live 14

'HSV ontslaat coach Fink'

Rafael van der Vaart krijgt een nieuwe trainer bij Hamburger SV. Volgens Duitse media is coach Thorsten Fink maandagavond ontslagen. De club heeft het nieuws nog niet bevestigd. De 45-jarige Fink lag onder vuur door de matige competitiestart van HSV.

De ploeg van aanvoerder Van der Vaart ging zaterdag met 6-2 onderuit bij Borussia Dortmund en bleef daardoor steken op vier punten uit vijf duels. Momenteel staat HSV vijftiende in de Bundesliga.

Fink kreeg veel kritiek omdat hij daags na de afstraffing in Dortmund naar München vloog voor een familiebezoek. De spelers kregen geen vrijaf en werkten een bosloop af. Fink ging in 2011 aan de slag in Hamburg. Hij behoedde HSV in zijn eerste seizoen voor degradatie en leidde de club vorig jaar naar de zevende plaats.

Markus Babbel zou al in beeld zijn om Fink op te volgen. De voormalige verdediger speelde gedurende zijn loopbaan enkele seizoenen voor HSV. De 41-jarige oefenmeester had eerder Hertha BSC en Hoffenheim onder zijn hoede.

iFruit: GTA V op je smartphone

Gisteren heeft Rockstar Games de iFruit-app gelanceerd voor iOS. iFruit is de officiële companion app voor Grand Theft Auto V. Over een eventuele Android of Windows Phone versie is nog niets bekend.

Met iFruit kun je onder andere inloggen op Rockstar Games Social Club, inloggen op je LifeInvader-account en natuurlijk het laatste GTA V nieuws lezen.

Toch heeft de app ook een aantal echt nuttige functies. In de Los Santos Customs app kun je namelijk je auto's bewerken, net zoals in de game. Geef je auto extra performance of pas het uiterlijk aan van je bak. Als je tevreden bent met je aangepaste auto, dan kun je hem bestellen en de auto zal dan in het spel op je staan te wachten.

Ook bevat iFruit een minigame, namelijk 'Chop the Dog'. Chop is de hond van een vriend van Franklin. Als je met Chop speelt en hem voert, zal Chop ingame beter naar je luisteren. Ook kan hij dan een aantal trucs, zoals zitten en het geven van een poot. Verder kan Chop je helpen met het vinden van verborgen voorwerpen.

Grand Theft Auto V ligt vanaf vandaag in de winkels voor PlayStation 3 en Xbox 360.

iFruit

iFruit: Chop the Dog

Brute trailer voor I Spit On Your Grave 2

24 september aanstaande zal de horrorfilm I Spit On Your Grave 2 in Amerika op dvd en blu-ray verschijnen. Voor degenen die niet zo lang kunnen wachten op de vervolgfilm van Steven R. Monroe's remake van de klassieker Day of the Woman uit 1978 is er nu een smakelijke trailer verschenen.

In I Spit On Your Grave 2, die wederom is geregisseerd door Steven R. Monroe, speelt Jemma Dallender de rol van Katie, een meisje die als fotomodel haar geld wil verdienen. Als Katie op zekere dag foto's wil laten maken voor haar portfolio wordt het nietsvermoedende meisje door een stel psychopaten ontvoerd, gemarteld en verkracht. Door omstandigheden weet ze aan haar ontvoerders te ontsnappen en zint het afgebeulde en murw geslagen meisje op bloederige wraak.

I Spit On Your Grave 2 is vanaf 28 november 2013 ook in Nederland bij de betere videotheken te vinden.


De trailer voor de wraakfilm I Spit On Your Grave 2

'Troonrede is aanelkaargeplakt zooitje'

Prinsjesdag is altijd een stijve vertoning, onder Willem Alexander zal dat niet anders zijn. Hij moet namens de regering het komende beleid uiteen zetten. De vraag is of hij gebruik zal maken van de kleine beschikbare speelruimte bij het oplepelen van wat volgens debatexpert Lars Duursma doorgaans een slechte tekst van aanelkaar geplakte stukjes is.

In tegenstelling tot de kerstboodschap is het namelijk geen tekst van de koning zelf. De troonrede komt uit het Torentje van premier Mark Rutte, waarbij in de weken voor Prinsjesdag alle ministeries knokken voor hun eigen alinea.

"Elk departement levert een stukje aan, en dat wordt aan elkaar geregen", legt Duursma uit. "Het is vaak een heel slechte rede, met weinig samenhang." Jaap de Jong, hoogleraar in Leiden, is dat met hem eens. "Het is een boodschappenlijst van beleidsvoornemens. Die krijgen geen vlees en bloed in zo'n toespraak."

De troonrede is volgens retoricaspecialist De Jong een 'ongelooflijk lastig genre'. De koning moet elke troonrede kunnen voordragen, ongeacht het kabinet dat er zit. Om te voorkomen dat het een pr-tekst wordt, is de toespraak traditioneel erg abstract en formeel. "De genre-eisen tillen zo zwaar dat voor een persoonlijke bijdrage van de koning heel weinig ruimte is."

Uiteraard kan bij het schrijven van de speech wel rekening worden gehouden met het feit dat er een jongere koning zit. Daardoor zou de tekst misschien iets minder formeel kunnen zijn dan onder Beatrix, vermoedt De Jong. "Constructies als 'verscheidenheid kennen', 'fundamentele heroverwegingen' en 'financiële soliditeit. Ik kan me voorstellen dat je hem iets moderner wilt laten klinken door daar wat op te bezuinigen."

Duursma, die zelf veel speeches schreef voor politieke leiders en tegenwoordig directeur is van trainingsbureau Debatrix, wijst er bovendien op dat iedere spreker wel een paar woorden heeft die onverhoopt tongbrekers blijken. "Een goede speechwriter houdt daar rekening mee." Desondanks, en ondanks een consciëntieuze voorbereiding, kan het misgaan. "Beatrix werd in haar laatste jaren wat slordiger, met meer versprekingen."

Koningshuisexpert Reinildis van Ditzhuyzen benadrukt het ceremoniële karakter van Prinsjesdag. "Het is een serieuze staatszaak. Het protocol is juist op zo'n dag heel belangrijk, en de koning moet binnen de lijnen blijven." Justine Marcella, hoofdredacteur van royaltyblad Vorsten, is het met haar eens. "Aan het ceremonieel zal weinig veranderen."

Aan de voorbereiding van Willem-Alexander zal het niet liggen, vermoedt royaltywatcher Marcella. "Hij is een ander persoon dan zijn moeder, maar hij is met dezelfde Oranjeprecisie opgevoed. Hij is net zo plichtsgetrouw. Dat zag je ook vorige maand. Een week na het overlijden van zijn broer Friso was hij alweer aan het werk."

Bij alle verwachte ceremoniële continuïteit wordt in ieder geval wel een aantal uiterlijke verschillen verwacht. Voor het eerst sinds jaren zit er weer iemand naast het staatshoofd. De laatste Prinsjesdag die prins Claus bijwoonde was in 2000, twee jaar voor zijn overlijden. Dit jaar zit koningin Máxima op een kleinere troon naast haar man. "Het wordt de eerste keer dat naast de koning een koningin zit op Prinsjesdag", weet Marcella.

Een tweede verschil is de vermoedelijke kleding van Willem-Alexander, die tot nu toe een uniform droeg. De koning is sinds zijn aantreden niet meer in actieve dienst. "Hij heeft weliswaar een uniform met eigen distinctief, maar het is een staatszaak", aldus de historica van Ditzhuyzen. Waarschijnlijk draagt de koning, net als de mannelijke ministers, een jacquet. Naar Máxima's kleding is het gissen, maar royaltywatcher Marcella maakt zich geen zorgen. "Máxima kan ook op een kleine troon schitteren."

Ondanks het serieuze en plechtige karakter van Prinsjesdag is enige luchtigheid op zo'n dag niet uitgesloten, zo bleek in het verleden. In de troonredes van koningin Beatrix zat geregeld een grapje. In 2010 vormden de beginletters van de eerste vijftien zinnen de tekst 'Willem van Nassov', een toespeling op het Wilhelmus. En in 1999 verbaasde ze met de aanhef 'Mijne heeren!', een echo van de troonrede van koningin Wilhelmina uit 1899.

Wordt Nederland dinsdag ook verrast met zo'n 'gimmick' in de tekst? De Jong denkt van niet, juist omdat het de eerste keer is dat Willem-Alexander de tekst voorleest. "Het is niet in zijn belang. Hij kan geen al te lichte toon treffen en overkomen als een lichtgewicht. Ik denk dat de continuïteit belangrijker wordt geacht."

Ook de iPad laat de koning vermoedelijk thuis, vermoeden de vier deskundigen unaniem, ook al heeft hij in het verleden vaker een toespraak gehouden vanaf de tablet. "Het zou een mooi symbool zijn voor een jongere generatie, maar de kans lijkt me klein", denkt Duursma. Hoofdredacteur Marcella vindt het vooral riskant. "Techniek kan haperen."

Hoe Prinsjesdag er onder koning Willem-Alexander uitziet, zal dinsdagmiddag blijken. De Jong en Duursma bekijken de troonrede in academische setting. De Jong bekijkt de troonrede met zijn studenten, terwijl Duursma na afloop aan Tilburg University een economendebat over de Miljoenennota in goede banen moet leiden.

Ook royaltywatcher Marcella heeft haar handen vol. "In een normaal jaar zijn Koninginnedag en Prinsjesdag de twee hoogtepunten van het jaar. Met de troonswisseling was dit natuurlijk een hectisch jaar. Maar ik ben heel erg nieuwsgierig."

FOK!filmblik: Revenge of the Zombies (1943)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een echte klassieke horrorfilm van Steve Sekley aan. Revenge of the Zombies was echter net zo eng als de gemiddelde aflevering van Scooby Doo, maar wist met de sterke cast toch een stukje filmgeschiedenis te maken.

Revenge of the Zombies

In Revenge of the Zombies zien we John Carradine als Dr. Max Heinrich von Altermann. Von Altermann is een gestoorde geleerde die experimenten doet met overleden mensen om daarmee een onverslaanbaar leger voor het Derde Rijk te kunnen maken. Nadat zijn vrouw Lila (Veda Ann Borg) overlijdt krijgt hij zijn zwager Scott Warrington (Mauritz Hugo) en een door hem ingehuurde detective Larry Adams (Robert Lowery) over de vloer die een onderzoek naar het ploselinge overlijden van Lila doen. Wat ze niet weten is dat Von Altermann zijn vrouw weer tot leven heeft gebracht. Al snel merken ze dat zombies niet zo goed naar hun levende soortgenoten luisteren en het wordt een puinhoop.

Revenge of the Zombies 1

Revenge of the Zombies was de opvolger van de komische griezelfilm King of the Zombies uit 1941. Zowel Mantan Moreland als Madame Sul-Te-Wan waren ook in de vorige film te zien. De ster van deze film was natuurlijk John Carradine, een acteur die al eerder veel lof had geoogst met zijn rol van Dracula. Carradine was zo'n echte oldschool acteur die zijn ogen kon laten spreken. Ook de rol van Manton Moreland als de slungelige bediende Jeff was er eentje om in te lijsten. Om nog maar te zwijgen van de rol van James Baskett, die de rol speelt van de zombie Lazarus, die er nog het meest uitziet als een soort van jongere uitvoering van de beroemde bokspromoter Don King met zijn woeste kapsel.

Revenge of the Zombies 2

Met slechts 61 minuten is de film die uitgebracht werd door Monogram Pictures een beetje aan de korte kant maar Revenge of the Zombies weet een liefhebber van komische films zeker te bekoren.

Schutter was ex-reservist en boeddhist

De man die maandag een bloedbad aanrichtte op een complex van de Amerikaanse marine in Washington, de 34-jarige Aaron Alexis, was een voormalige reservist. Dat heeft de FBI bekendgemaakt. Alexis, die zelf ook om het leven kwam bij de schietpartij, was bovendien een bekende van de politie.

De schutter, afkomstig uit New York, werkte voor een bedrijf dat werkzaamheden verrichtte voor het intranet van de Amerikaanse marine. Met behulp van zijn werkpas wist hij zich toegang tot het marinecomplex te verschaffen.

Van 2007 tot 2011 was Alexis reservist. Tot mei van dit jaar werkte hij als ober en bezorger voor een Thais restaurant in een buitenwijk van Fort Worth.

Volgens vrienden had Alexis zich tot het boeddhisme bekeerd en was het zijn wens monnik te worden.

In september 2010 werd Alexis aangehouden op verdenking van het afvuren van een pistool. Het kwam niet tot een aanklacht nadat hij had verklaard dat het vuurwapen per ongeluk was afgegaan. In mei 2004 werd hij gearresteerd, omdat hij in een woede-uitbarsting de banden van andermans auto had stukgeschoten.

Toen hij zijn aanval op het marinecomplex begon, had Alexis twee vuurwapens bij zich, waaronder een AR-15 semiautomatisch geweer. Later pakte hij nog het pistool af van een politieagent ter plekke. Het motief van zijn aanval is nog onduidelijk.

Aanvankelijk werd rekening gehouden met twee schutters, maar de politie liet weten dat de aanval zeer waarschijnlijk het werk was van een eenling.

JSF definitief gekocht

Het kabinet heeft besloten 37 JSF-toestellen aan te schaffen. Dat hebben bronnen in Den Haag dinsdag bevestigd na berichtgeving in De Telegraaf. De Joint Strike Fighter is de opvolger van de F-16.

De keuze voor de JSF ligt gevoelig bij de achterban van coalitiepartner PvdA. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen met het besluit.

Kabinet besluit definitief tot aanschaf JSF
Kabinet besluit definitief tot aanschaf JSF (Foto: ANP)

Terminator 5 in juli 2015 in bioscoop

Paramount Pictures heeft vandaag bekendgemaakt dat de film Terminator 5 vanaf 1 juli 2015 in de bioscopen te zien zal zijn. Hiermee zou het de enige grote titel zijn die op die dag verschijnt, gevolgd door ID Forever - Part 1 en een nog titelloze animatiefilm van Illumination Entertainment, die beiden op 3 juli 2015 gepland staan. Er is echter ook kans dat ID Forever - Part 1 pas in 2016 zal verschijnen.

Terminator 5 zal worden geregisseerd door Alan Taylor, waarvan we binnenkort ook de film Thor: The Dark World in de bioscoop kunnen verwachten. Het scenario voor de nieuwe sciencefiction actiefilm zal worden geschreven door Patrick Lussier (Drive Angry) en Laeta Kalogridis (Shutter Island). Arnold Schwarzenegger zal weer de hoofdrol vertolken in de film, waarvan niet veel meer bekend is dan dat dit het eerste deel zal worden van een nieuwe trilogie.

Volgens de geruchten speelt Schwarzenegger een mens, die terug in de tijd wordt gestuurd om de ouders van Sarah Connor te beschermen gedurende de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Deze gebeurtenis zal er voor zorgen dat de machines een Terminator maken die op het personage van Schwarzenegger lijkt en die teruggestuurd wordt naar 1984 om Sarah Connor te vermoorden. Volgens dezelfde bron zou Dwayne Johnson de rol van de Terminator gaan spelen in de nieuwe film, maar ook daar is nog geen officiële bevestiging van vernomen.

'Belastingverhoging bier en wijn gehalveerd'

De eerder aangekondigde belastingverhoging op bier en wijn wordt gehalveerd van veertien procent naar zeven procent. De in het regeerakkoord afgesproken extra heffing van 9 cent op tabak volgend jaar gaat helemaal niet door. Dat schrijft het AD dinsdag, Prinsjesdag, op basis van ingewijden.

De verzachting van deze accijnzen gaat ten koste van frisdrankdrinkers. De verbruiksbelasting op niet-alcoholische dranken gaat volgens de krant met enkele centen per fles omhoog. Dit stond niet in het regeerakkoord.

Pompstationhouders en andere tabaksverkopers hebben de afgelopen maanden veel gelobbyd tegen de accijnsverhogingen. Zij stelden dat consumenten hun sigaretten massaal over de grens zouden kopen.

Het is Prinsjesdag

Het is de derde dinsdag van september en dus is het Prinsjesdag. De meeste plannen die worden gepresteerd zijn al bekend, maar desalniettemin wordt de troonrede voorgelezen en overhandigt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de miljoenennota aan de Tweede Kamer.

In veel opzichten is het koninklijke gedeelte van de dag opvallend. Het is de eerste troonrede van een Nederlandse koning in de Ridderzaal, namelijk Willem-Alexander. Ook is het voor het eerst dat er een koning in de Gouden Koets naar de Ridderzaal rijdt. Koningin Máxima heeft ook een primeur. Zij is de eerste echtgenote van een koning die in de Ridderzaal bij de verenigde vergadering van de Staten-Generaal aanwezig is.

Traditioneel komen er veel Oranjefans naar Den Haag en ook dit jaar verwacht de gemeente zo'n 40.000 mensen langs de route.

Wat voor hoedje de Koning zal dragen is niet bekend. Wij hopen op iets wat lijkt op een goudse kaas.

Derde dinsdag van september; Prinsjesdag
Derde dinsdag van september; Prinsjesdag (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Van de regen in de drup

Hallo! Met name op de Wadden en in het uiterste noorden vielen er gisteren de hele dag door flinke buien en werden de regenmeters goed gevuld. Elders in het land vielen er meer verspreid buien, terwijl er op weer andere plaatsen weinig tot niets viel. Zodoende was het op een aantal plekken heel aardig weer. Vanavond volgt er weer regen.

Langs de kust en in het noorden bleven er ook de afgelopen nacht nog buien vallen. Het kwam hier en daar ook tot onweer. In het binnenland klaarde het deels op en koelde het flink af. Vanochtend breiden de buien zich weer over het land uit, maar ook vandaag zullen er weer enkele mooie opklaringen zijn. Later op de middag neemt de bewolking toe en gaat het vanuit het zuidwesten regenen. De meeste neerslag lijkt dit keer in het zuiden van het land te gaan vallen. Er staat een matige tot (vrij) krachtige wind uit het zuidwesten en het kwik blijft steken bij 14 graden.

Ook morgen vallen er nog een aantal buien, echter de weersverbetering voor het komende weekend lijkt er nog steeds te zullen komen. Het is nog twijfelachtig of deze opleving tijdelijk is of voor een langere periode.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 ZOWOl

Een prachtige foto van Maily die een schattig wolkje zag waarachter de zon zich verschool, met een knipoog van zijn stralen. Zij maakte deze foto in Bergen Op Zoom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ongelukken op A1 en A28

Op de A1 en op de A28 hebben zich maandagavond ongelukken voorgedaan waardoor het verkeer ernstig gestremd is geraakt. Dat meldt de ANWB.

Op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn raakten iets voor 22.00 uur minstens drie auto's betrokken bij een ongeluk. De weg is afgesloten bij Rijssen. Omdat de politie onderzoek gaat doen kan de verkeersoverlast lang duren.

Op de A28 kantelde in de buurt van Elspeet een vrachtwagen met onderdelen voor windmolens. Het verkeer kan daar via een op- en afrit passeren. Naar verwachting kan pas dinsdagochtend normaal worden doorgereden.

Win Disney Infinity voor Xbox 360

Disney Infinity, de nieuwe game van Disney Interactive is uit en wij zijn er erg tevreden over, zoals hier te lezen. In deze game viert de fantasie hoogtij met verhalen en spelervaringen waarin de overbekende figuren van The Walt Disney Company en Pixar Animation Studios de hoofdrol spelen. Met Disney Infinity beleven spelers originele avonturen in een aantal van hun favoriete Disney- en Pixar-omgevingen en gebruiken ze hun verbeelding om zelf werelden te bouwen.

FOK!games heeft de starters-editie van Disney Infinity voor Xbox 360 weg. Wat moet je hiervoor doen? Een simpele vraag beantwoorden: welk reviewcijfer gaven wij Disney Infinity? Vul je antwoord op de volgende pagina in. Meedoen kan tot en met 17 september. De winnaar krijgt uiteraard bericht.


Malala en Snowden genomineerd voor Sacharovprijs

Het Pakistaanse meisje Mala Yousafzai en de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zijn twee van de zeven personen die dit jaar zijn voorgedragen voor de Sacharovprijs, de belangrijkste mensenrechtenprijs van de Europese Unie. Dat heeft het Europees Parlement maandagavond meegedeeld.

De finalist voor de onderscheiding, waaraan een prijs van vijftigduizend euro is verbonden, wordt volgende maand gekozen.

De 16-jarige Malala overleefde een moordaanslag door de Taliban; zij had de woede van de moslimextremisten gewekt met haar pleidooien voor onderwijs aan meisjes. Zij werd voor medische behandeling naar Engeland overgebracht, waar zij nu met haar ouders woont. Zij werd door drie fracties gezamenlijk voorgedragen.

Snowden, die een vracht aan onthullingen deed over afluisterpraktijken en spionageprogramma's van Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten, werd voorgedragen door de Groenen.

De Sacharovprijs is vernoemd naar de Russische kerngeleerde Andrej Sacharov, die zich inzette voor de mensenrechten in de Sovjet-Unie. Tot de eerdere winnaars van de prijs behoren de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi en de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela.

Bergingsoperatie Costa Concordia voltooid

Het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia is dinsdagochtend vroeg rond 04.00 uur weer overeind getrokken. Dat hebben Italiaanse autoriteiten laten weten. Hiermee is het eerste deel van de ingewikkelde bergingsoperatie succesvol afgerond.

"Het had niet beter kunnen gaan", aldus projectleider Franco Porcellacchia. Het rechttrekken van het 300-meter lange schip gold als een unieke bergingsoperatie met het risico dat het Italiaanse cruiseschip zou kunnen breken.

De berging van het schip, dat 20 maanden geleden zonk voor het Toscaanse eiland Isola del Giglio, begon door de slechte weersomstandigheden met 3 uur vertraging. Rond 09.00 uur maandag was de operatie begonnen, ruim 19 uur later stond het enorme schip weer rechtop. In de eerste helft van 2014 moet het schip worden weggesleept en gesloopt.

De Costa Concordia voer op 13 januari 2012 op een rots en belandde op zijn kant. Daardoor kwamen 30 opvarenden om het leven; twee mensen worden nog steeds vermist. De bergingsoperatie heeft al honderden miljoenen dollars gekost.

[PD] Athletic in doelpuntrijk duel langs Celta

Athletic Bilbao heeft in de Primera División zijn derde seizoenszege geboekt. De Basken waren maandag in eigen stadion met 3-2 te sterk voor Celta de Vigo. Athletic, dat enkel uit bij Real Madrid verloor, staat met negen punten keurig vijfde. Celta volgt met vijf punten op de achtste plaats.

De bezoekers kwamen via Charles op voorsprong, maar al snelde volgde de gelijkmaker van Mikel San Jose.

In de tweede helft bouwden Andoni Iraola en Beñat de score voor Athletic uit. Santiago Mina Lorenzo maakte nog de aansluitingstreffer, maar verder kwam Celta niet. Zodoende kwam een misser van Charles de bezoekers duur te staan. Hij miste bij 1-1 in de eerste helft een strafschop.

Bij het treffen tussen Elche en Real Valladolid werd niet gescoord. Elche staat vijftiende, Valladolid twee plekken hoger.

GTA V: Een goed begin is het halve werk

Maanden wachten om vervolgens lange wachtrijen te trotseren tijdens de nachtopeningen. Is het het waard geweest? Maar natuurlijk. Huppelend als een schoolmeisje stap ik mijn huis weer binnen met mijn versie van Grand Theft Auto V. Met de keuze voor mij om of uitgerust op mijn werk aan te komen morgen of alvast een eerste blik op het spel te krijgen. Terwijl ik er nog over nadenk zie ik mijn hand al naar mijn PS3 gaan en de disc erin stoppen. Ik wil gewoon spelen.

Zelfs Schiedam loopt uit voor GTA V

Het lange wachten is voorbij. Grand Theft Auto V is te koop. Overal op het internet verschijnen foto's van lange wachtrijen voor de winkels die een nachtopening hebben. De hype rondom de game heeft blijkbaar goed zijn werk gedaan.

Zelfs in het pittoreske Schiedam heeft deze redacteur ondervonden dat GTA V populair is. Waar ik nog het idee had dat een kleinere winkel in mijn voordeel zou werken, kwam ik bij Gamestart Schiedam al gauw van een koude kermis thuis. Een volle winkel met rijen tot ver in de winkelstraat trotserend heb ik mijn doel gelukkig bereikt. Mijn voordeur kan op slot, ik ben er even niet voor de buitenwereld.

Grand Theft Auto V is te koop voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.