FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 september 2013

Uitslagen Champions League (18/09/2013)

Naast FC Barcelona - AFC Ajax stonden er nog zeven andere duels op het programma in de Champions League. Hierbij de uitslagen, doelpuntenmakers, standen en eventuele andere bijzonderheden. 

Groep E
Chelsea (Eng) - FC Basel (Zwi) 1-2

 45' Oscar 1-0 
 71' Salah 1-1
 81' Streller 1-2

FC Schalke 04 (Dui) - Steaua Boekarest (Roe) 3-0

 67' Uchida 1-0
 78' Boateng 2-0
 85' Draxler 3-0

# Club W Gw Gl V P doelsaldo
1 Schalke 04  1 3-0 
2 FC Basel  2-1 
3 Chelsea  1-2 
4 Steaua Boekarest  0-3

Groep F
Olympique Marseille (Fra) - Arsenal (Eng) 1-2

 64' Walcott 0-1
 84' Ramsey 0-2
 90+3' Ayew 1-2 (pen)

Napoli (Ita) - Borussia Dortmund (Dui) 2-1

 29' Higuaín 1-0
 45' Weidenfeller (Borussia Dortmund)  
 67' Insigne 2-0
 87' Zuniga 2-1 (eigen doelpunt)

# Club W Gw Gl V P doelsaldo
1 Arsenal   1 2-1 
2 Napoli  2-1 
3 Borussia Dortmund  1-2 
4 Olympique Marseille  1-2 

Groep G
Atlético Madrid (Spa) - Zenit St. Petersburg (Rus) 3-1

 40' Miranda 1-0
 58' Hulk 1-1
 64' Turan 2-1
 80' Baptistão 3-1

Austria Wien (Oos) - FC Porto (Por) 0-1

 55' González 0-1

# Club W Gw Gl V P doelsaldo
1 Atlético Madrid  3-1 
2 FC Porto  1-0 
3 Austria Wien 0-1 
4 Zenit St. Petersburg  1-3 

Groep H

AC Milan (Ita) - Celtic (Sch) 2-0 

 82' Zapata 1-0
 86' Muntari 2-0

Barcelona (Spa) - Ajax (Ned) 4-0

 22' Messi 1-0
 55' Messi 2-0
 69' Piqué 3-0
 75' Messi 4-0

# Club W Gw Gl V P doelsaldo
1 Barcelona  4-0 
2 AC Milan  2-0 
3 Celtic  0-2 
4 Ajax  0-4 

[CL] Uitslag Barcelona - AFC Ajax

Ajax heeft niet kunnen stunten tegen FC Barcelona. Ondanks een goede eerste helft gingen de Amsterdammers met 4-0 ten onder. Lionel Messi maakte er drie. Frank de Boer kwam met een verrassende opstelling aan de start van het duel. Nicolai Boilesen begon vanaf de linkerkant in plaats van Viktor Fischer, al speelde de verdediger meer vanaf het middenveld dan op de linksbuitenpositie. Dit betekende dat de aanval van Ajax door Kolbeinn Sigthórsson en Bojan Krkic werd gevormd.

Zoals verwacht nam Barcelona het initiatief in Camp Nou. De ploeg van Gerardo Martino zette de Amsterdammers in de eerste twintig minuten flink onder druk, maar de Catalanen hadden moeite om een gaatje te vinden. Ajax hield dan ook knap stand en daarom was het erg sneu dat de 1-0 van Lionel Messi uit een dood spelmoment viel. Nog vervelender was dat de overtreding van Lerin Duarte eigenlijk niet nodig was en dat de voormalig Heracles-speler leek uit te glijden toen hij Messi onderuit haalde.

De treffer van Messi was overigens van grote schoonheid. De Argentijn schaarde zich na 22 minuten achter de vrije trap en liet Kennet Vermeer met een hard schot kansloos. De Ajax-doelman, die een prima wedstrijd keepte, had geen antwoord op het schot van de Argentijn dat in de verre hoek via de paal binnen viel. Een domper voor Ajax, maar de ploeg van De Boer bleef voetballen. Bijna met succes. Bojan Krkic had na een halfuur een uitstekende crosspass in huis op Ricardo van Rhijn, maar de verdediger stuitte met zijn kopbal op Victor Valdés. Ook Duarte kreeg een goede kans op de gelijkmaker, maar zijn schot van zestien meter miste overtuiging om de Barça-goalie in problemen te brengen.

De thuisploeg besloot er na rust nog een schepje bovenop te doen, maar weer was er nalatigheid van Ajax voor nodig. De Ajacieden waren met te veel man naar voren, toen Barcelona het balbezit overnam. Sergio Busquets kreeg een zee van ruimte en bereikte Messi op rechts. De dribbelaar kapte naar binnen en schoot klinisch raak in de korte hoek. Hierna leek het verzet van Ajax gebroken en viel na 69 minuten ook de 3-0. Neymar gaf een korte corner voor op Piqué, die voor Vermeer de derde Barça-treffer inkopte.

Het verschil in kwaliteit kwam naarmate het duel vorderde steeds meer aan de oppervlakte en Ajax kwam steeds minder aan aanvallen. Messi tekende een kwartier voor tijd voor de derde van de avond, toen hij op rand zestien veel te veel ruimte kreeg. Na een keer dreigen schoot de Argentijn koelbloedig raak, wederom in de korte hoek. Een eretreffer was het enige waarop Ajax nog kon hopen en deze kwam er nog bijna.

Ruim tien minuten voor tijd had invaller Thulani Serero een goede actie in huis op de achterlijn, maar werd hij getorpedeerd door Javier Mascherano. Scheidsrechter Moen wees naar de stip en Sigthórsson pakte de bal. Zijn matige inzet was echter een makkelijke prooi, zodat Ajax niet tot scoren kwam in Camp Nou.

De Boer kon redelijk tevreden zijn over de nederlaag, al moet de Ajax-coach ook gezien hebben dat niet al zijn spelers al klaar zijn voor het hoogste podium. Toch waren er met Bojan en Stefano Denswil enkele lichtpuntjes te bekennen. De focus gaat nu op zondag, wanneer titelconcurrent PSV in Eindhoven wacht.


Siem de Jong in duel met Sergio Busquets (Foto: Pro Shots)

FC Barcelona

4 - 0

AFC Ajax

 22' Messi
 69' Piqué
 55' Messi
 75' Messi
   
 
 Gele kaart: , Moisander, Denswil, (AFC Ajax)
 
Stadion: Camp Nou, Barcelona
Toeschouwers: 75.000
Arbiter: Oddvar Moen (Noo)
Bijzonderheden: Sigthórsson mist pen. (77)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdés
Alves
Piqué (Bartra/80)
Mascherano
Correia
Fàbregas (Xavi/72)
Busquets
Iniesta
Sánchez
Messi
Neymar (Pedro/72)
  Vermeer
v. Rhijn
Moisander (v.d. Hoorn/73)
Denswil
Blind (Schone/78)
S. de Jong (Serero/59)
Poulsen
Duarte
Sigthórsson
Krkic
Boilesen

Twee aangiftes tegen familie Sieneke

Twee bekenden van realityster Barbie hebben aangifte gedaan tegen familieleden van zangeres Sieneke. De twee zeggen te zijn aangevallen tijdens het vrijgezellenfeest van de zangeres. "Ik heb vandaag ook mijn aangifte gedaan", zegt een van hen, Dina, in RTL Boulevard. Eerder deed Alex al aangifte.

Het opstootje ontstond in Barby's Bar, de zaak die werd vernoemd naar realityster Barbie. Dina zegt dat ze werd lastiggevallen door een oudere man en dat hij haar betastte. Vervolgens schoot Alex te hulp en daarna liep het volledig uit de hand. Michael, de man van Barbie, zei eerder dat Sieneke's vader de aanstichter van de vechtpartij was.

De bar liep door het incident flinke schade op. Eigenaar René Vink zei eerder dat er een lamp kapot is en dat het plafond en de zijkant van de bar opnieuw moeten worden geschilderd. Vink schatte de schade op 2450 euro en ging met het management van Sieneke aan tafel om te schikken.

De zangeres betaalt mee aan de schade die Barby's Bar heeft opgelopen door het incident. "Dat heeft niks met schuld te maken, maar meer dat de discussie anders eindeloos gaat worden." Ook Michael is blij dat ze het hebben kunnen oplossen. "Om het tussen ons gewoon rustig te houden zijn we tot een oplossing gekomen."

Eerder zei Sieneke al dat ze niets van het opstootje heeft meegekregen. Wel vindt ze het heel vervelend dat haar familieleden van mishandeling worden beschuldigd. "Mijn familie zijn hartstikke lieve mensen, dat is mijn vlees en bloed. Dit is heel triest om te horen."

'Sterke NAVO vereist sterk Europa'

Een sterke NAVO vereist een sterk Europa. "Veiligheid bereik je vandaag de dag alleen door intensieve samenwerking." De verwachting is dat secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen dit donderdag zal benadrukken in een toespraak bij Carnegie Europe, een centrum voor internationale vrede en veiligheid.

Europese landen kunnen en moeten meer doen om de inzet van Amerika op het gebied van internationale veiligheid te evenaren, vindt Rasmussen. Financieel en politiek zou er meer gedaan moeten worden om de inzet binnen de NAVO in balans te houden.

Daartoe moet de Europese defensie-industrie minder nationaal en verdeeld te werk gaan. Ook moet er een sterke politieke wil worden geformuleerd om de juiste middelen in te zetten wanneer de economie weer aantrekt. "Het versterken van Europa versterkt tegelijk het trans-Atlantische partnerschap", zegt Rasmussen.

'Sterke NAVO vereist sterk Europa'
'Sterke NAVO vereist sterk Europa' (Foto: ANP)

Timmermans blijft briefing weigeren

Het kabinet blijft toestemming weigeren voor een nieuwe geheime briefing voor Kamerleden over Syrië. Dat blijkt uit een brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De buitenlandspecialisten willen achter gesloten deuren door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD worden bijgepraat, net zoals twee weken geleden gebeurde. Timmermans stelt echter dat Kamerleden toen na afloop uit de school zijn geklapt, en weigert toestemming voor een nieuwe briefing.

De Tweede Kamer was niet te spreken over de weigering van Timmermans en eiste opheldering. Timmermans zegt nu dat voor de vorige briefing 'bij wijze van hoge uitzondering' is georganiseerd. Hij gaat niet in op de vraag van de Kamer wie wat precies gelekt zou hebben. De Kamerleden spreken tegen dat ze hebben gelekt.

Timmermans schrijft wel bereid te zijn de Kamer zelf in vertrouwen te informeren over nieuwe informatie van de inlichtingendiensten over het gebruik van chemische wapens in Syrië. Onlangs liet hij weten er nu van overtuigd te zijn dat het Syrische regime in augustus gifgas heeft gebruikt. De Kamer wil weten waarop deze nieuwe overtuiging precies is gebaseerd.

De Kamer gaat donderdagochtend met Timmermans in debat over Syrië.

Tieten bij elke winst voetbalclub

Tanja Rasmussen is sinds deze week een beroemdheid. De jonge Deense heeft namelijk een unieke manier gevonden om haar favoriete voetbalclub een hart onder de riem te steken. Bij elke overwinning van Brøndby gaat het shirt van de rondborstige brunette omhoog, en toont ze het publiek haar enorme prammen.

Afgelopen weekend was het weer raak. Haar club haalde weer eens drie punten. En *BAM!*, daar ging haar shirtje weer omhoog.

"Het is een traditie die is ontstaan tijdens een weddenschap", verklaart de mooie Deense. "We hadden al een tijdje niet gewonnen, dus beloofde ik mijn vriendin topless te gaan bij de eerste overwinning."

Sedertdien ontbloot Tanja bij iedere winst haar enorme voorgevel. En de fans hebben er even op moeten wachten. Afgelopen werd de eerste overwinning geboekt, en dat op de achtste speeldag.

Oh ja, en het filmpje met de prammen? Check de bron.

Update 22.22 uur
Het Nieuwsblad weet overigens meer van de dame in kwestie. Zoals velen al hadden opgemerkt, is er inderdaad aan haar tieten gesleuteld.

Ook laat Tanja weten voor iedere wedstrijd haar bh thuis te laten. "Dan zou het toch niet meer leuk zijn? Dan kan je me even goed in bikini op het strand zien."

Verdachten matchfixing gearresteerd in Singapore

De politie in Singapore heeft veertien personen gearresteerd op verdenking van matchfixing. De twaalf mannen en twee vrouwen zouden deel uitmaken van een criminele organisatie die zich bezighoudt met het manipuleren van voornamelijk voetbalwedstrijden. Een van de verdachten is de vermoedelijke leider van het netwerk.

De autoriteiten in Singapore werkten bij het onderzoek nauw samen met Interpol, dat begin dit jaar op een persconferentie in Den Haag de noodklok luidde. De verdachten werden dinsdagochtend van hun bed gelicht. Negen personen werden op borgtocht vrijgelaten, de vijf anderen zitten nog vast.

Interpol denkt dat de georganiseerde misdaad die zich bezighoudt met matchfixing een gevoelige klap is toegediend. "Singapore heeft een belangrijke stap genomen in het onschadelijk maken van een internationaal syndicaat en het arresteren van de belangrijkste verdachten", concludeert secretaris-generaal Ronald Noble. "Niemand moet twijfelen aan de bereidheid van Singapore om dit probleem op te lossen."

De vandaag aangehouden groep verdachten hebben tussen 2008 en 2011 vermoedelijk zeker 680 voetbalwedstrijden, waarvan 380 in Europa gemanipuleerd. Onder deze wedstrijden zijn WK-kwalificatieduels en duels uit de Europese Champions League.

Rellen bij betoging om steekpartij Griekenland

Bij betogingen in Griekenland zijn woensdagavond rellen uitgebroken tussen de oproerpolitie en antifascistische betogers. Duizenden mensen waren de straat opgegaan uit protest tegen een steekpartij, waarbij de 34-jarige rapper Pavlos Fyssas om het leven kwam. De dader is naar eigen zeggen lid van de extreemrechtse politieke partij Gouden Dageraad.

Antifascisten gingen onder meer in Athene en Thessaloniki de straat op. De oproerpolitie zette traangas en schokgranaten in om de betogers uiteen te drijven. Demonstranten in Athene probeerden volgens Griekse media een politiebureau aan te vallen. De betogers bekogelden agenten met stenen en staken vuilcontainers in brand om straten te barricaderen.

Ook in de steden Patras en Xanthi liepen protesten op geweld uit.

De politie heeft eerder woensdag een verdachte aangehouden. De 45-jarige man heeft toegegeven Fyssas te hebben neergestoken. Ook heeft hij gezegd lid te zijn van Gouden Dageraad. Hij is woensdag voorgeleid. Zijn vrouw is ook aangehouden. Zij wordt ervan verdacht het onderzoek te hebben belemmerd.

De Griekse vicepremier Evangelos Venizelos zei dat Gouden Dageraad 'elke grens heeft overschreden'. "De prioriteit van Gouden Dageraad is geweld en de partij moet aangepakt worden als een criminele organisatie", aldus Venizelos.

Ouderlijk huis Eminem onder de hamer

Het ouderlijk huis van Eminem in Detroit wordt geveild. De moeder van de rapper woonde van 1989 tot 2003 in het optrekje, schrijft de Amerikaanse krant The Detroit News.

Het bakstenen huis is ruim zestig vierkante meter en werd gebouwd in 1945. Op een website kan geboden worden op het optrekje, maar er staat geen prijs bij. Wel wordt door een Amerikaanse makelaarswebsite de waarde van het huis op ruim 44 duizend dollar geschat.

Een eerdere eigenaar zette het huis ook al eens op een veilingsite en vroeg toen vijfhonderdduizend dollar, maar kreeg toen geen biedingen. Het is niet duidelijk hoe lang Eminem in het huis heeft gewoond.

'Duizenden banen op de tocht bij BlackBerry'

Het Canadese technologiebedrijf BlackBerry bereidt een reorganisatie voor die tot 4 op de 10 werknemers hun baan kan kosten. Dat berichtte de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal woensdag op gezag van ingewijden.

In alle geledingen van de organisatie vallen ontslagen, aldus het dagblad. Het aantal banen dat verloren gaat, loopt in de duizenden. De ingreep is noodzakelijk omdat de fabrikant van vooral smartphones de laatste jaren veel terrein heeft verloren op concurrenten als Apple en Samsung.

'Duizenden banen op de tocht bij BlackBerry'
'Duizenden banen op de tocht bij BlackBerry' (Foto: ANP)

Honderden betogers leggen Dublin plat

Honderden betogers die fel gekant zijn tegen de strenge bezuinigingen in Ierland hebben woensdag het verkeer in Dublin tijdens de spits platgelegd. De betogers bezetten een belangrijke brug waardoor het verkeer stil kwam te liggen. Ook bij het parlementsgebouw in Dublin werd gedemonstreerd.

Demonstranten probeerden de eerste zitting van het parlement na het twee maanden durende zomerreces te voorkomen. Sommigen probeerden door barricades te breken. Enkele betogers moesten in het ziekenhuis behandeld worden omdat ze pepperspray hadden ingeademd.

De Ierse regering heeft in de begroting voor 2014 bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen opgenomen. Deze moeten de Ierse schatkist zo'n 3,1 miljard euro opleveren. De Ieren hebben sinds het einde van de Keltische Tijger - de sterke economische groei in het land - al vijf jaar te maken met zware bezuinigingen.

Berlusconi: ik blijf in de politiek

Silvio Berlusconi blijft naar eigen zeggen in de Italiaanse politiek, zelfs als de Italiaanse senaat hem zijn senaatszetel afneemt vanwege zijn veroordeling voor belastingfraude. De voormalige premier zei in een eerder opgenomen videoboodschap die woensdag werd uitgezonden dat hij zijn veroordeling wil aanvechten bij het constitutionele hof en zelfs bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Berlusconi houdt vol 'absoluut onschuldig' te zijn.

"Ik zal altijd bij u blijven, achter u staan, of ik nou wordt verbannen uit het parlement of niet. Het is niet de zetel die een leider maakt", aldus de 76-jarige Berlusconi. Hij riep kiezers op zich achter Forza Italia te scharen, de partij waarmee hij in 1994 stormenderhand de Italiaanse politiek veroverde. De Italiaanse bevolking moet volgens de oud-premier 'wakker worden en rebelleren, verontwaardigd worden, reageren en haar stem laten horen'.

Berlusconi lijkt, ondanks zijn veroordeling het initiatief naar zich toe te willen trekken door zijn huidige partij, Volk van de Vrijheid (PDL), in te ruilen voor Forza Italia. Hij hoopt daarmee de centrumrechtse kiezer aan zich te binden en tegelijkertijd jonge mensen aan te spreken. Hij heeft beloofd de macht van de staat in te perken, de overheidsuitgaven te verkleinen en de belasting te verlagen. "Met links aan de macht zou het het tegenovergestelde zijn."

De zestien minuten durende toespraak van de ex-premier werd uitgezonden vlak voordat de senaat zich terugtrok voor een stemming over Berlusconi's zetel. Een van de senatoren, een bondgenoot van de oud-premier, heeft een voorstel ingediend om een beslissing over het al dan niet afnemen van de zetel uit te stellen, totdat alle beroepsmogelijkheden van Berlusconi zijn uitgeput.

Voorlopig geen proefboringen naar schaliegas

Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over proefboringen naar schaliegas. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil eerst onderzoek doen naar de locaties waar veilig geboord kan worden. Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek duurt nog zeker anderhalf jaar. Het kabinet neemt daarna pas een besluit. Kamp wilde in eerste instantie beginnen met proefboringen bij de Brabantse plaatsen Boxtel en Haaren en in de gemeente Noordoostpolder. Hij wil nu ook andere mogelijke locaties bekijken.

"Ik vind het belangrijk om zowel de nationale als de regionale en lokale belangen goed tegen elkaar te kunnen afwegen", schrijft Kamp. "Veiligheid en welzijn zijn zeer belangrijk, maar in mijn afweging houd ik ook rekening met de financiële en economische belangen die voor Nederland zijn verbonden aan de winning van gas in het algemeen en dus ook aan de winning van schaliegas."

Kamp liet eerder weten dat op zijn vroegst medio 2014 kan worden gestart met de boringen. Uit onderzoek bleek dat de veiligheidsrisico's bij het boren naar schaliegas te ondervangen zijn.

In de plaatsen die worden genoemd als mogelijke boorlocatie is veel verzet tegen de plannen van het kabinet. Ook de PvdA is geen voorstander van de boringen.

Nederlandse golfer beter dan Woods

Tiger Woods mag dan eerste op de wereldranglijst staan, maar de beste golfer ter wereld is de Amerikaan momenteel niet. Die eer gaat op dit moment naar de pas 22-jarige Nederlander Daan Huizing die dit jaar prof geworden is.

Huizing heeft op de European Challenge Tour op dit moment nog maar acht toernooien gespeeld, maar is met een derde plaats op de algemene ranking al hard op weg om een profkaart voor het hoogste niveau te verdienen. De laatste twee toernooien won hij, waardoor hij dit jaar of nog via een derde zege of op basis van het klassement door kan stromen naar de Europese PGA Tour.

Tijdens de toernooien haalt Huizing het clubhuis in een gemiddelde van 68,39 slagen, waarbij hij het bijvoorbeeld een stukje beter doet dan Woods die na gemiddeld 68,87 slagen zijn scorekaart weer in kan leveren. Richard Sterne, de leider op de Europese PGA Tour, heeft zelfs 69,94 slagen nodig om dit te bereiken.

Voor Huizing kan dit weekend al de beloning, de directe overstap naar de Europese PGA Tour komen. Als de Nederlander het Kazachstan Open wint schrijft hij geschiedenis door drie challengetoernooien op rij te winnen, iets wat nog niemand voor hem gepresteerd heeft.

Huizing staat niet stil bij de indrukwekkende cijfers die hij kan overleggen, zo laat hij op de site van de Europese Tour weten. "Daar houd ik me niet mee bezig. Ik vergelijk me helemaal niet met de jongens die op de grote tours spelen. Die zijn al zo veel verder dan ik. Ik wil gewoon relaxed spelen en genieten van mijn spel, want het gaat inderdaad erg lekker. Maar ik leg mezelf geen druk op."

Bulykin vindt nieuwe club

Dmitri Bulykin keert terug op de Russische velden. De voormalig speler van ADO Den Haag, Ajax en FC Twente tekent bij Volga Nihzny Novgorod een contract tot het einde van het seizoen, met een optie voor nog een seizoen.

Ik heb het voetbal gemist en ben blij met mijn contract bij Volga”, laat de aanvaller optekenen in de Russische media. “Ik heb vaker overeenkomsten van een jaar afgesloten, zodat we aan het einde van het seizoen kunnen overleggen over de prestaties.”

Volga Nihzny Novgorod staat na acht wedstrijden op de twaalfde plaats in de Russische Premjer Liga.

Argos trekt Belg Devenyns aan

Argos heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Dries Devenyns. De Belgische wielrenner tekent bij de Nederlandse ploeg een contract voor één seizoen. Devenyns komt over van Omega Pharma-Quick-Step. Na Bert de Backer wordt hij de tweede Belg in de selectie.

Devenyns is prof sinds 2007 en rijdt sinds 2009 voor Quick-Step. Vier jaar geleden won hij een etappe in de Ronde van Oostenrijk. "We zien Dries als een echte allrounder en een goede aanwinst voor onze ploeg", zegt manager Iwan Spekenbrink. "Hij kan een belangrijke rol spelen voor onze kopmannen, maar zal ook zelf zijn kansen krijgen."

Ouders stervende zoon uitgescholden

Nederlanders zijn aso’s in het verkeer. Tenminste als je het blog van Rotterdamse motoragent Piet Kats mag geloven.  In dit blog beschrijft hij ondermeer hoe de ouders van een stervende jongen allerlei beledigingen naar de kop geslingerd kregen terwijl ze onderweg waren naar de plek van het ongeval om afscheid van hun zoon te nemen.

Door het ongeval was een flinke file ontstaan. Al vrij snel werd duidelijk dat, wanneer de hulpdiensten de jongen uit de auto zouden bevrijden, hij waarschijnlijk snel zou overlijden. Om de ouders een mogelijkheid te geven afscheid van hun oogappel te nemen, kregen ze een kleine politie-escorte door de file. Het ouderlijk huis lag op 15 kilometer van het ongeluk.

Tijdens de escorte door de file waren veel automobilisten niet bepaald coöperatief te noemen.  Behalve de meest trieste verwensingen en beledigingen wist een tokkie zelfs de politiebegeleiding en ouders geheel tot stilstand te brengen door met zijn auto de doorgang te blokkeren. Deze amoebe was helemaal klaar met de lange file en vroeg zich af waarom de politie niets deed. Ook had hij er grote moeite mee dat de auto met de ouders door mocht rijden. 'Zijn zij soms beter dan ik!?' Ook andere eencelligen vonden dit een prima moment om hun ongenoegen te uiten.

Eenmaal op de plek des onheil konden de ouders in een hartverscheurend tafereel afscheid nemen van hun zoon, die toen nog goed bij kennis was. Na de bevrijding uit het wrak is hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij kort na aankomst overleed.

Kats hoopt dat het lezen van dit soort verhaal aanzet tot enig relativeringsvermogen en –wie weet-  wat begrip. Wie weet leren mensen even na te denken in een situatie als deze en tellen ze voortaan eerder tot tien voordat ze er meteen iets doms uitklappen.

ICT'er neukt schaap

Voor de rechtbank van het Londense Highbury Corner moest vandaag een 61-jarige ICT'er op het matje komen. De beste man heeft twee weken geleden een schaap geneukt. Saillant detail: het intieme onderonsje vond plaats bij het trainingscomplex van de voetbalclub Tottenham Hotspur.

De nood zat hoog bij Paul Lovell, op 4 september. Omdat afvogelen ook maar gaat vervelen, besloot hij het eens met een schaap te proberen.

In een weiland bij Tottenham's Enfield trainingcentrum zag hij daar een wollig vriendje. Hij bedacht zich niet, stroopte zijn broek van de kont en nam het schaapje snoeihard achterlangs.

Pech voor Paul, de voetballers waren net een potje aan het voetballen en hebben hiervan kunnen meegenieten. Desondanks ontkent de computernerd alles. Omdat niet naar het geblaat van het schaap wordt geluisterd, wordt de rechtszaak op 2 oktober voortgezet.

FOK!auto: Capri, de Europese Mustang

FOK!auto gaat vandaag weer over een auto die Gramps heeft bezeten en die tegelijkertijd een icoon van de jaren '70 was. De combinatie van bezit van de auto en iconerie (ha, een nieuw woord?) zijn puur toevallig, maar wel aanleiding voor wat aandacht in de vorm van dit schrijven.

Straatbeeld in Nederland, 1970
Het is alweer 43 jaar geleden, maar ik dacht toch nog wel een goed beeld te hebben van wat er zoal rondreed op onze straten. Natuurlijk kon ik iets vergeten zijn, dus toch maar eens rond gegluurd op het web en ja hoor, heel wat keren 'o ja, die ook' gemompeld. Zelf reden we in een Mercedes 220SE van zeven jaar oud, ook in die tijd wel een opvallende verschijning. In aanschaf nogal duur, dus veel zag je ze niet. Wat de straten echt vulde was een hele vloot van Kevers, Eenden en Renaults 4. Ik zal de zeldzamere karren maar even achterwege laten en me beperken tot een – niet complete – opsomming van wat je iedere dag meerdere keren kon aantreffen.

  • Ford Cortina, Escort, Taunus, Anglia (die met de achterover hellende achterruit, ook de auto van Harry Potter. Foto hieronder:) 

 Ford Anglia

  • Opel Kadett en Rekord
  • Renault 16 en 8
  • Simca 1000
  • Fiat 850:

Fiat 850

  • Citroen DS, maar meer nog de GS en de Dyane
  • Peugeot 204, 304, 404 en 405
  • VW Golf en heel soms de dure K70
  • De Mini, De Skoda 110 en van de Toyota Corolla ook al een paar. 

Enige opwinding moest dan worden gevonden als er een Jaguar langskwam, of een Mercedes, of een van de vroegere BMW's. Audi was er nog niet. NSU had de RO80 met Wankelmotor. Kortom, heel saai allemaal.

NSU RO80 uit 1971; copyright Wiki-user Charles01
NSU RO80; copyright Wiki-user Charles01
 
En in Amerika?
Heel veel pick-uptrucks en verder grote platte bakken. De duurste waren de Lincolns en de Cadillacs, maar ieder merk hield de regel van minstens vijf meter lengte aan. Grote motoren, automatische versnellingsbakken en veel ruimte, dat was het devies. Als de jeugd iets wilde kopen was dat altijd een tweedehands geval, of ze moesten voor een Europese of Japanse auto kiezen. In Amerika werden de koopkracht en wensen van de jongere nog niet goed ingeschat. Chevrolet had de Corvair, maar de reikwijdte van deze auto werd beperkt door het boek van Ralph Nader, zoals ik in een eerder verhaal al heb beschreven. Bovendien was de opzet van de Corvair niet zozeer het aantrekken van jeugdige kopers als wel het beconcurreren van buitenlandse merken.

Ford Mustang; copyright Wiki-user Bill Abbott 
Ford Mustang; copyright Wiki-user Bill Abbott 

De pony-car
Ford was het eerste merk dat iets voor de jeugd wilde gaan doen. Een nieuwe opzet moest het worden: compact, leuke verschijning en vooral niet te duur. Men noemde het project de pony-car. In eerste instantie zou het de Colt gaan heten, maar dat ging niet door, want Mitsubishi had al een Colt. Het werd dus de Mustang. Naar Amerikaanse begrippen was het een klein autootje, zowat een meter korter dan men gewend was. De prijs van het eerste model was 2300 dollar en daar konden vele jongeren wel mee leven. Het was vanaf het eerste moment een enorme knaller, dus snel daarna deden andere automerken het trucje na. Chevrolet kwam bijvoorbeeld met de Camaro, Dodge met de Charger, bekend van de film Bullitt en de serie The Dukes of Hazzard onder de naam General Lee. De Charger was groter, maar appelleerde zeker ook aan hetzelfde jonge publiek. In latere jaren werd de Mustang toch weer steeds luxueuzer, met grotere motoren zodat ook het gewicht toenam. Maar de Mustang had duidelijk een grote plek in de Amerikaanse auto-industrie veroverd. Het model wordt nog steeds geproduceerd, al is de doelgroep inmiddels wel opgeschoven qua benodigd inkomen.

Kon dat ook in Europa?
Zeker wel, vond men bij Ford. Alleen niet met de Mustang, want die was veel te groot, te duur en te dorstig volgens Europese begrippen. De brandstofprijzen waren hier ook toen al veel hoger dan aan de overkant van de grote plas. Dus het concept moest fiks worden aangepast naar maatstaven die hier acceptabel zouden zijn. Leuk voor de jeugd en betaalbaar, dat hield men vast. Een lange motorkap was ook iets dat men beslist in het ontwerp wilde terugzien. In 1969 werd de Capri ten doop gehouden op een autotentoonstelling en in 1970 kwam hij in productie. De onderstellen werden gewoon geleend van een reeds bestaand model, de Cortina. Ook de motoren werden in andere modellen al gebruikt, dus duur was het allemaal niet qua ontwerp. In Duitsland gebruikte men andere motoren dan in Engeland, maar veel verschillen waren er niet. In Nederland kwamen modellen, geproduceerd in Belgische of Duitse fabrieken op de markt. De laatste update kwam in 1977, daarna was de Schwung er wel een beetje uit. Maar al met al zijn er toch zo’n twee miljoen Capri’s verkocht. Ook voor een rally of een race werd de Capri veel gebruikt:
Race-Capri; copyright/fotograaf Lothar Spurzem 

Euvels
Het model was qua motoren en onderstel, zoals gezegd gebaseerd op bestaande modellen, dus van prestaties en wegligging kon je in eerste instantie niet al te veel verwachten. Dat hoefde ook niet, het concept van een sportieve 4-persoons coupé was desondanks een groot succes. Een probleem was wel de beperkte koelcapaciteit van de radiateur. Een poosje volgas rijden joeg de temperatuurmeter snel naar het rood. Met name de 2300GT, een V6 was daar nogal gevoelig voor. Maar wij hadden een 1700cc V4 van 75 pk en ook die vertoonde dat ongemak.
Ford Capri, 1970 
Ford Capri, 1970 (ons model, de Capri XL) 

Onze Capri
Het was begin 1973, we waren ruim een half jaar getrouwd. De Mercedes 220SE was aan het eind van zijn latijn, hij zoop olie, 1 liter per 80 kilomter, dus zagen we om naar een eigen autootje. De oudste broer van mijn vrouw was verkoper bij een Ford-dealer in Alphen aan de Rijn en men had daar, zei hij, wel iets leuks staan. Dus wij togen erheen en ja, dat was wel wat: een witte Capri 1700GTXL. Behapbare prijs, nog geen drie jaar oud, uit 1970. De aanduiding XL hield ondermeer in dat er een zwart vinyl dak op zat. Echt een auto die smoelde, met name binnen het saaie wagenpark van die tijd. In juli van dat jaar moest mijn vrouw vrij langdurig naar het ziekenhuis, het toenmalige Oudenrijn in Utrecht, dicht bij de afrit van de A2. Als ik uit mijn werk kwam ging ik gauw even bij mijn ma eten en knoerde dan naar Utrecht. Bij Breukelen de A2 op en 15 kilometer verder er weer af.
Ford Capri, 1970 
Ford Capri, 1970  

Een lekker stukje om de frustratie even weg te rijden. Plankgas, zo mogelijk, dus 170 op het klokje. Op de parkeerplaats van het ziekenhuis was de motor dan zo heet dat-ie niet uit wilde, hij stond nog zeker 15 seconden na te dieselen. Dat was wel op de lossen: na dit gedoe een paar keer opgemerkt te hebben ging ik op hoog toerental in zijn twee van de A2-afrit het viaduct naar de parkeerplaats, zodat de pomp snel draaide maar er weinig vermogen werd gevraagd. Veel vloeistofverplaatsing tegen weinig warmteontwikkeling betekent dat de temperatuur daalt. Er was dus best mee te leven, maar naar de huidige maatstaven met een electronisch gestuurde koelvin achter de radiateur klinkt het toch als een raar verhaal.
Ford Capri, 1974 
Ford Capri, 1974 

Ford Capri, 1977 
Ford Capri, 1977 

Kaboem
Ik werkte in die tijd bij een bedrijf achter Vliegveld Hilversum. Op weg naar huis kwam ik langs het ingangshek van de Knorr-fabriek, links van de weg. Het uitzicht was onbelemmerd voor iemand die met zijn auto het hek uitkwam, maar toch presteerde iemand het om tegen mijn auto op te rijden. Hij had me helemaal niet gezien, vertelde hij, hevig ontdaan. Wonderlijkerwijze had hij alleen mijn portier geraakt, daar zat een enorme deuk van zeker 15 centimeter diep in. Dat houdt dan wel in dat de hele armen- en benenwinkel van slot- en raambediening naar de knoppen is. Mijn garagist raadde me dan ook aan om een tweedehands portier met alles erop en eraan op te snorren, dat scheelde veel werk en dus veel geld. Het portier hoefde dan, na overzetten van het deurslotje alleen maar gespoten te worden. Nog een mooi detail: ik had zonder aandringen mijnerzijds binnen drie weken het schadebedrag op mijn rekening staan. Om welke maatschappij het ging weet ik niet meer, alleen dat het een klein bedrijf was. Dat gevoegd bij de veel lagere rekening van de garagehouder maakte dit voorval tot een gunstige uitzondering in geldelijke zin.

En verder
Het was een leuke kar, maar hij begon er na een paar jaar toch wat haveloos uit te zien. Dus werd hij overgespoten, knaloranje, wat hem prima stond. Vooraf een spoiler onder de voorbumper geplaatst, dat was toen echt te doen gebruikelijk bij een sportief modelletje als onze Capri.Op de achterklep kwam een verchroomd kofferrek. Van die polyester spoiler hebben we niet echt veel lol gehad, want ik reed een keer over een hoge troittoirband en het ding scheurde meteen los van de popnagels. Bovendien had een collega de lol al danig verpest door het ding aan te duiden als schaamlip. Rotvent. Maar die bijnaam voor een spoiler bleef nog jaren in zwang, dat dan weer wel.

In 1973 werd ons eerste kind geboren, eind 1975 het tweede, waardoor de auto toch wat aan de kleine kant werd. Bovendien had de 1700cc V4-motor een algemeen bekend euvel, dat pas aan het eind van de levensduur duidelijk werd. Altijd als je de olie ververste, leek je meer oude olie af te tappen dan erin was gegaan. Het ding gebruikte gewoon helemaal niks. Tot de teller op ongeveer 150.000 kilometer stond, dan ging het opeens bergafwaarts. Binnen de volgende 5000 kilometer draaide de motor totaal en onherstelbaar in de soep. Dat moment moest je voorblijven en dus net voor dat punt de auto inruilen. Zwager was verhuisd van Ford naar Bink Opel, weer in Alphen, dus de keuze was weer snel gemaakt. We ruilden de ouwe oranje brik in voor een Opel Ascona 19SR, een hele nieuwe. Een gifgroene:

Opel Ascona, 1974; copyright Wiki-user Dieter Mueller Opel Ascona, 1974; copyright Wiki-user Dieter Mueller

Prince Avalanche

Emile Hirsch in de bossen is iets dat de echte filmliefhebber al eens eerder heeft gezien. In het indrukwekkende Into the Wild bracht hij nog alleen door in de Alaskaanse wildernis, in Prince Avalanche krijgt hij gezelschap van Paul Rudd (Knocked Up) tijdens zijn zomerbaan in de Texaanse bossen. De regie is in handen van David Gordon Green, die eerder nog verantwoordelijk was voor Pineapple Express.

Blatter: "Politieke invloed bij keuze Qatar"

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft toegegeven dat politieke redenen en financiële voordelen een rol speelden bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. "Er was een directe politieke invloed", zei de Zwitser tegen Die Zeit. "De Europese regeringslanden hebben aangeraden om op Qatar te stemmen, omdat de meeste landen sterke economische banden met dat land hebben."

Het is nog altijd niet zeker in welk deel van het jaar het WK wordt gehouden. Over een eindtoernooi in de zomer bestaat vooral kritiek, vanwege de hitte in Qatar. In de zomer kan het tot vijftig graden celsius worden in de oliestaat.

Blatter uitte onlangs nog zijn zorgen over het WK in 2022. "Je kunt een stadion afkoelen door airconditioning, maar dat kun je niet in een heel land doen", zei de president van de FIFA. De organisatie van het WK in Qatar liet daarop weten dat niemand zich zorgen hoeft te maken over het nakomen van de gemaakte afspraken.

Qatar kreeg in december 2010 het WK toegewezen, hetgeen leidde tot veel discussie. Vorige week zei Blatter dat het toekennen van het WK aan Qatar bij nader inzien niet zo'n goed idee is geweest, omdat het vanwege de hitte onverantwoord is om in de zomermaanden een WK af te werken in Qatar.

Blatter benadrukt tegenover Die Zeit daarom opnieuw dat verplaatsing van het WK naar de wintermaanden een optie is. "We moeten flexibel zijn, anders komen landen ten zuiden van de evenaar nooit in aanmerking voor de organisatie van een WK."

'Zwarte Markt is een rovershol'

Smartphone gestolen? Tip: schuim eens de markt af, grote kans dat je 'm daar weer vindt. Een onderzoek van de Universiteit van Utrecht leert dat veel geroofde telefoons en cosmeticaproducten niet over de grens gesmokkeld worden, maar veelal terug te vinden zijn op de Albert Cuyp te Amsterdam of het Afrikaanderplein te Rotterdam.

Vooral Oost-Europese bendes staan bekend om hun grote ijver in zakkenrollen en diefstal van parfums. Deze doen de illegaal verkregen waar vaak van de hand bij Afghaanse handelaars. Deze verwijderen de stickers en streepjescodes om de herkomst te verhullen en bieden de gestolen waar weer doodleuk te koop aan. Met name de Zwarte Markt te Beverwijk lijkt een oase van gepikte goederen te zijn.

Smartphones worden erg veel uit de zakken gerold tijdens festivals. Alleen al in Amsterdam zijn er vorig jaar 4000 telefoontjes gejat.

N.E.C. vier tot zes weken zonder Haitz

Tobias Haitz is waarschijnlijk vier tot zes weken niet inzetbaar voor N.E.C.. De centrale verdediger liep zondag in het eredivisieduel tegen Feyenoord een enkelblessure op. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies aan de hand is, meldt de club uit Nijmegen woensdag. De 21-jarige Duitser werd tijdens het 3-3 gelijkspel na ruim een uur gewisseld.

N.E.C. kreeg vandaag ook goed nieuws uit de ziekenboeg. Ryan Koolwijk en Michel Breuer zijn volledig hersteld van hun blessures en zijn beide wedstrijdfit.

'Carice doet het met Van Nieuwkerk'

Oke, toegegeven, het volgende roddelnieuwtje plaatsen we vooral voor de misleidende headline.  Kwaliteitsglossy Weekend meldt namelijk dat Carice van Houten (37) het doet met filmmaker Kees van Nieuwkerk (25), inderdaad de zoon van.

De actrice, die wel eens tafeldame is bij Kees z'n vader Mathijs gaat dus op de cougartoer. Het stel is smoorverliefd, zo weet Weekend. En als Weekend het zegt is het natuurlijk waar.  Het kan ons verder niet veel schelen maar we wensen ze natuurlijk alle geluk van de wereld.

Zitvolleybalsters naar halve finale EK

De Nederlandse zitvolleybaldames zijn door naar de halve finales van het EK. Na de verpletterende zege op Finland vanmiddag (25-10, 25-8 en 25-4), is het Oranje team als tweede geëindigd in hun poule. Dat betekent dat de dames van bondscoach Pim Scherpenzeel morgen in de halve finale tegenover Oekraïne staan. "Oekraïne is goed, maar ook wij hebben zeker kansen", reageerde de Oranje delegatieleider Paul Harmsen vanuit Polen. De halve finale begint om 16.30 uur.

Bondscoach Scherpenzeel startte met zijn vaste basis Elvira Stinissen, Marieke de Ruijter, Karin van der Haar, Sanne Bakker, Paula List en Karin Harmsen. De Nederlandse dames hadden er zin in en speelden ondanks de zwakke tegenstand van Finland gefocust. De buitenposities werden sterk door Bakker en List bediend en Harmsen zorgde voor de slimme scores. De Ruijter kreeg de gelegenheid van de Finse dames om haar service optimaal te gebruiken en scoorde daarmee veel punten. Ook tegen het lange blok van Stinissen waren de Finnen kansloos, waarbij Van der Haar de tweede actie regelmatig voor haar rekening nam. 

De bondscoach gebruikte deze gelegenheid om Wendy van der Wal en Brechje ten Haaf regelmatig in het spel te brengen. Nederland speelde gedecideerd en gefocust, datgene wat morgen in de halve finale tegen regerend Europees kampioen Oekraïne ook nodig zal zijn.

[WK] Spaanse selectie bekendgemaakt

Bondscoach Javier Mínguez heeft de Spaanse selectie voor de WK in Florence bekendgemaakt. De Spanjaarden starten met met een erg sterke ploeg  in  Toscane, met onder meer: Alberto Contador, Alejandro Valverde, Joaquim Rodríguez en Samuel Sánchez in de gelederen.

De Spaanse ploeg bestaat verder uit: Jonathan Castroviejo, José Herrada, Dani Moreno, Luis León Sánchez en Egoi Martínez. Als reserve zijn David Arroyo, Juan Antonio Flecha, Jesús Herrada, Ángel Vicioso en Xabier Zandio aangewezen.

'Haags cultuurpaleis kost miljoenen meer'

Het te bouwen cultuurpaleis Spuiforum in Den Haag kost zestig miljoen euro meer dan de gemeente heeft geraamd. Dat concludeert het adviesbureau BBN. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Haagse Stadspartij, die fel tegen de bouw is.

De realisatie van het Spuiforum kost volgens de gemeente 181 miljoen euro, maar uit het onderzoek blijkt dat de kosten oplopen tot 243 miljoen euro. De berekeningen van de gemeente Den Haag zouden niet volledig zijn en daarbij duurt de bouw langer dan verwacht, aldus het adviesbureau.

Ook zouden aanpassingen gedaan moeten worden aan het ontwerp. Zo zou de zaal voor het Nederlands Danstheater te klein zijn, ontbreken ruimtes als een spoelkeuken, is het invalidentoilet lastig bereikbaar en zijn akoestische aanpassingen noodzakelijk.

"De Stadspartij is geschokt", staat te lezen op de website van Haagse partij. "Doorgaan is onverantwoord", laat fractievoorzitter Joris Wijsmuller weten.

In het nog te bouwen Spuiforum moeten het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium zich huisvesten. Het gebouw moet komen op de plek waar nu de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater staan. De gemeenteraad heeft in juli ingestemd 118 miljoen euro vrij te maken voor renovatie of de bouw van een nieuw gebouw.

Nederlander opgepakt in Spanje om kinderporno

De Spaanse politie heeft in Malaga een 52-jarige Nederlander opgepakt die wordt verdacht van kinderporno, mensenhandel en uitbuiting. Dat meldt het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.

Tegen de man liep een Europees aanhoudingsbevel dat was uitgevaardigd door Nederland. De man werd opgepakt in de wijk Rincón de la Victoria in de stad aan de Costa del Sol.

Wanneer de aanhouding precies werd verricht is onduidelijk. De man zal worden uitgeleverd aan Nederland.

Syrië levert Moskou bewijs over gifgasaanval rebellen

Syrië heeft Rusland bewijsmateriaal verstrekt waaruit volgens Damascus blijkt dat de gifgasaanval van vorige maand het werk was van rebellen en niet van Syrische regeringstroepen. Dit heeft de Russische onderminister van buitenlandse zaken Sergej Riabkov woensdag gezegd. De minister werd geciteerd door het persbureau ITAR-Tass.

Rusland verbindt nog geen conclusies aan het getoonde materiaal, aldus de onderminister. Dinsdag voerde Riabkov overleg met de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem. Voor woensdag staat een onderhoud met president Bashar Assad op zijn agenda.

Riabkov hekelde tevens het rapport van de VN-inspecteurs die de gifgasaanval bij Damascus hebben onderzocht. "We zijn niet blij met dit rapport", aldus Riabkov. "We denken dat het rapport (...) eenzijdig was en dat het gebaseerd is op gebrekkige informatie."

Rusland heeft meermaals gezegd dat een mogelijke gifgasaanval op 19 maart het werk van de rebellen was. Riabkov zei dat zijn regering de beschuldigingen van de Syrische regering over de aanval van 21 augustus zorgvuldig bestudeert. "Omdat we eerder tot dezelfde conclusie kwamen over het incident van 19 maart, nemen we het bewijsmateriaal van Syrië over betrokkenheid van de rebellen bij de aanval van 21 augustus zeer serieus", aldus Riabkov.

Assad ontving woensdag een Amerikaanse delegatie van voormalige Congresleden en vredesactivisten, onder wie Ramsey Clark, die minister van justitie was onder president Lyndon Johnson. "Beleid van de Amerikaanse regering dat is gebaseerd op het beginnen van oorlogen, inmenging in de zaken van andere landen en het opleggen van hegemonie aan volken dient niet de belangen van de Amerikaanse bevolking en druist in tegen haar waarden en principes", zei Assad tegen de delegatie, meldde staatspersbureau SANA.

Politiemedewerker lekt vertrouwelijke informatie

Een politiemedewerker is dinsdag door de politiechef van de landelijke eenheid buiten functie gesteld. De medewerker zou vertrouwelijke informatie hebben gelekt, zo meldt de politie. De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten is een onderzoek gestart.

De politie wil niet zeggen om wie het gaat. Dinsdag schreef De Telegraaf dat commissaris Jan Struijs, die een hoge functie bekleedt bij de Politieacademie, thuiszit. Hij zou, samen met een andere medewerker van de politie, een kritisch rapport over een mislukt ict-project naar buiten hebben gebracht.

'Kabinet verhoogt belastingtarieven stiekem'

Het kabinet verhoogt feitelijk de belastingtarieven door te snoeien in verschillende fiscale kortingen. Veel middeninkomens zitten in theorie in de schijf met een tarief van 42 procent, maar feitelijk gaan zij 49 procent betalen. Dat stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt op basis van eigen berekeningen.

Mensen die net boven het minimumloon zitten, betalen over vier jaar 45 procent in plaats van 42 procent, stelt belastingspecialist Omtzigt. Mensen die tussen 56.000 euro en 93.000 euro verdienen, vallen in het tarief van 52 procent, maar betalen feitelijk 59 procent.

"Als je meer belasting wilt binnenhalen, kun je de tarieven verhogen. Dat klinkt heel erg onsympathiek en heet nivellering", zegt Omtzigt. "Je kunt ook in het geheim de percentages omhoog schroeven en dat is wat er nu gebeurt."

Dat mensen meer kwijt zijn aan belasting, komt onder meer doordat de algemene heffingskorting van 2001 euro inkomensafhankelijk wordt. Wie twintigduizend euro verdient en honderd euro loonsverhoging krijgt, betaalt daarover 42 euro belasting en krijgt drie euro minder algemene heffingskorting. In totaal is deze persoon dus 45 euro belasting kwijt, in plaats van 42 euro, becijfert Omtzigt.

Ook wordt de arbeidskorting afgebouwd, en zijn er nog andere regelingen die het effect versterken. Soms houdt een werknemer maar dertig procent over, stelt Omtzigt. "Ik heb het nog niet kunnen vergelijken met Cuba of andere socialistische heilstaten, maar volgens mij komen we een aardig eind in de richting."

Doden bij botsing trein en bus Canada

Een trein is bij een spoorwegovergang in de Canadese hoofdstad Ottawa tijdens de ochtendspits op een bus geknald. Daarbij zijn vijf doden gevallen, aldus de politie. De bus werd in tweeën gescheurd door de aanrijding.

Alle slachtoffers zaten in de bus. De passagiers in de trein bleven ongedeerd.

Een ooggetuige zei dat de bus het spoor leek op te rijden, terwijl de slagbomen gesloten waren. Ook een andere ooggetuige zei dat de slagbomen dicht waren.

Tweede commerciële bezorgdienst voor ISS

Het bedrijf Orbital Sciences heeft woensdag een raket gelanceerd die de ruimtecapsule Cygnus met bijna zeshonderd kilo voedsel, kleding en traktaties naar het internationale ruimtestation ISS moet brengen. De lancering verliep vlekkeloos, liet ruimtevaartorganisatie NASA weten.

Orbital Sciences is het tweede commerciële bedrijf dat een bevoorradingscapsule naar het ISS stuurt. Het bedrijf SpaceX bezorgt al meer dan een jaar bij het ruimtestation.

De Cygnus-missie is een testvlucht. De capsule cirkelt vier dagen rond de aarde voordat zondag bij het ISS wordt aangemeerd.

PvdA zevende partij in peiling

De PvdA is op dit moment virtueel de zevende partij van Nederland. In de peiling van Eenvandaag zakt de partij van Diederik Samsom naar twaalf zetels, drie minder dan twee weken geleden. Coalitiepartner VVD blijft op twintig staan. De partijen haalden vorig jaar bij de verkiezingen respectievelijk 38 en 41 zetels.

De PVV stijgt vijf zetels en is met 31 zetels verreweg de grootste van Nederland. In de peiling, die na bekendmaking van de Prinsjesdagstukken is uitgevoerd, blijft de SP staan op 24 zetels, D66 op zeventien en het CDA op vijftien. 50Plus wint twee zetels en komt uit op veertien zetels.

De ChristenUnie zakt een zetel en houdt er zeven over, GroenLinks blijft staan op vijf en de SGP op drie. De Partij voor de Dieren verliest een zetel en komt uit op twee. De Piratenpartij levert ook een zetel in ten opzichte van twee weken geleden en zou niet in de Tweede Kamer komen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Liam Hemsworth zoenend gezien met vermeende vlam

Liam Hemsworth is zoenend gespot met zijn vermeende nieuwe liefde. Entertainmentzender E! zette een foto online van Hemsworth die de Mexicaanse Eiza González op haar mond kust. Het kiekje zou dinsdag genomen zijn, een dag nadat woordvoerders van Hemsworth en Miley Cyrus bevestigden dat het huwelijk van de twee was afgeblazen.

Naar verluidt ging de 23-jarige Hemsworth langs bij het appartement van de even oude González in Beverly Hills, nadat de twee elkaar afgelopen weekeinde ook al hadden gezien in Las Vegas. Na een kort bezoekje gaf de acteur zijn vlam een zoen, waarna zij hem lachend uitzwaaide. Eiza zou pas sinds kort in Los Angeles wonen en afgelopen zomer na twee jaar haar relatie hebben verbroken.

Nederlanders geen last van 'GTA-griep'

De nachtelijke lancering van de actiegame Grand Theft Auto 5 heeft er dinsdag niet voor gezorgd dat meer werknemers zich hebben ziek gemeld dan gebruikelijk. Het verzuim lag zelfs lager dan vorige week. Dat concludeert arbodienst Arboned op basis van eigen gegevens naar aanleiding van navraag door Novum Nieuws.

Dinsdag meldde 4,5 procent van de een miljoen klanten van Arboned zich ziek. Dat aantal is minder dan de 6,0 procent vorige week dinsdag en de 7,2 procent procent dinsdag 18 september 2012. Volgens Arboned heeft de lancering van het computerspel dan ook geen invloed gehad op het ziekteverzuim in Nederland.

In de aanloop naar de release van het duurste spel aller tijden spraken Britse media de verwachting uit dat duizenden zich ziek zouden melden. Onder meer Metro, Sky News en The Telegraph spraken van 'de GTA-griep'. Die griep is niet overgewaaid naar Nederland, al stonden in beide landen duizenden gamers 's nachts voor de winkeldeuren om als eerste een exemplaar te bemachtigen.

Arboned is niet verrast. De arbodienst stelt dat werkgevers en werknemers in de laatste jaren onderling prima afstemming hebben over verlofdagen. Voor werkgevers was de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het EK in 2004 een eyeopener toen negentien procent van de werknemers zich had ziek gemeld.


Nederlanders geen last van GTA-griep (Foto: Novum)

NVWA roept vieze limonade terug

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept een partij fruitdrank van Wicky terug vanwege de vieze geur en smaak. In sommige gevallen veroorzaakt de limonade braakneigingen, meldt de NVWA woensdag.

De vieze smaak, die volgens klagers veel weg heeft van reinigingsmiddel, komt door een bacterie. De bacterie, die van nature voorkomt op fruit, is niet schadelijk voor de gezondheid, maar vormt in de limonade een afbraakproduct dat de vieze smaak geeft. Mensen die de fruitdank in huis hebben, kunnen die het beste niet meer drinken.

Wicky wordt verkocht in verschillende supermarkten. De fabrikant heeft in overleg met de NVWA besloten tot de terugroepactie. De pakken met de bacterie worden vernietigd.

Vrouw uit auto gesleurd en aangerand

Een jonge vrouw is vorige week in Zwolle uit haar auto getrokken en aangerand. Een nog onbekende man trok bij een kruising plotseling haar portier open, meldt de politie woensdag.

Het voorval gebeurde dinsdagnacht bij de kruising van de Nieuwe Veerallee en de Willemsvaart toen de vrouw voorrang verleende aan een andere automobilist. De man greep zijn kans en trok het slachtoffer uit de auto en betastte haar op straat. De vrouw wist de man kort daarna van zich af te schudden, waarna hij te voet op de vlucht sloeg.

De aanrander is nog spoorloos. De politie is op zoek naar getuigen.

KLM moet lucht cockpit onderzoeken na klacht piloot

KLM moet onderzoek doen naar de luchtkwaliteit in cockpits van Boeings 737. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald naar aanleiding van een kort geding dat een KLM-piloot indiende. Hij stelt neurologische klachten te hebben door vervuilde lucht in de KLM-toestellen.

Het salaris van de piloot is een paar maanden geleden stopgezet, omdat hij ziek thuis zat. De gezagvoerder van KLM had ook geëist dat de luchtvaartmaatschappij zijn salaris alsnog zou uitbetalen, maar die eis is afgewezen.

De luchtvaartmaatschappij moet binnen een maand een onderzoek starten naar de aanwezigheid van de chemische stof tricresylfosfaat (TCP) in de cockpits van de Boeings. Het onderzoek mag maximaal zes weken duren.

De piloot zegt het 'aerotoxic syndrome' te hebben, een verzamelnaam van neurologische verschijnselen die kunnen optreden bij cabinepersoneel door het inademen van vervuilde lucht. Het ziektebeeld wordt nog niet erkend als beroepsziekte.

De gezagvoerder van de KLM krijgt de gelegenheid om met de onderzoeker van gedachten te wisselen. Daarbij heeft de rechter bepaald dat de KLM de piloot een dwangsom van duizend euro moet betalen voor iedere dag dat niet aan het vonnis wordt voldaan.

De 47-jarige piloot heeft zich vanaf 2000 een aantal keer voor langere tijd ziek gemeld met verschijnselen als evenwichtsproblemen, moeheid en slecht zicht. Een bedrijfsarts van KLM constateerde een burn-out. De piloot diende vorige maand het kort geding in.

KLM kon niet direct reageren op de uitspraak van de rechter. De advocaat van de piloot is vooralsnog onbereikbaar.

Cavendish sprint naar zege

Mark Cavendish heeft de vierde etappe in de Tour of Britain gewonnen. Na 190 kilometer tussen Stoke-on-Trent en Llanberis was de Brit de snelste in de massasprint.

Vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van elf renners, met als bekendste namen Heinrich Haussler (IAM), Iljo Keisse (Omega Pharma - Quick-Step), Angel Madrazo (Movistar) en Anthony Delaplace (Saur-Sojasun). De leiders kregen een maximale voorsprong van bijna vier minuten.

Veel renners in de kopgroep probeerden in de laatste kilometers nog weg te springen, maar met iets meer dan een kilometer te gaan was Haussler de laatste die toch gegrepen werd door het jagende peloton. Elia Viviani (Cannondale), winnaar van de eerste etappe, kwam dicht bij de overwinning, maar was net niet bij machte om Cavendish te verslaan. De derde plek ging naar de Australiër Steele von Hoff (Garmin-Sharp).

Voor de Brit Cavendish was het alweer zijn achtste etappeoverwinning in de ronde van zijn thuisland, maar de eerste van dit jaar. Zijn landgenoot Bradley Wiggins blijft de leider in het algemeen klassement.

Bakelants wint in Wallonië

Jan Bakelants heeft in Namen de Grand Prix de Wallonie op zijn palmares bijgeschreven. Na ruim tweehonderd kilometer was de voor België koersende Bakelants de slimste in een sprint met Thomas Voeckler (Europcar).

Met een tiental kilometers te gaan kwam een trio met Bakelants, Voeckler en de Zwitser Matthias Frank (BMC) op kop te rijden. Ondanks meerdere pogingen was er niemand die naar de drie toe wist te rijden, waardoor zij gezamenlijk aan het slotakkoord op de Citadel van Namen konden beginnen. Hier bleek Frank te veel energie verspild te hebben, hij kon nog amper mee op kop rijden en moest halverwege het klimmetje dan ook lossen.

In de sprint was Bakelants uiteindelijk de man met de meeste lef door de deur voor Voeckler dicht te gooien, waardoor de strijd met nog zo'n vijftig meter te gaan gestreden was. Achter het trio werd Tom Dumoulin de beste Nederlander, de jonge renner van Argos kwam op een knappe zesde plek over de finish.

Geen stijfje van homeopathische rommel

Een rechtbank in München heeft een homeopathisch potentiemiddel 'misleidend' genoemd. Je krijgt er namelijk geen stijve van.

Het bewuste middel zou potentieverhogend werken en vrouwen geiler maken. Het middeltje, afkomstig uit Zuid-Amerika, zou volgens de kwakzalvers ervoor zorgen dat de bloedtoevoer naar je blanke sabel toeneemt. Hiermee zou het erectiestoornissen verhelpen.

Volgens de rechtbank is de effectiviteit van het spul niet te bewijzen. Ze hebben de potentiepillen nu als misleidend bestempeld.

Xbox-baas wil Gears of War op Xbone

Microsoft's Phil Spencer heeft vandaag aangegeven in een interview met het befaamde Japanse gameblad Famitsu dat hij graag een nieuwe Gears of War-game zou zien die op Xbox One uit zou moeten komen. Phil baalt er echter van dat deze beslissing niet aan hem is.

Gears of War is namelijk een franchise van Epic Games, en het is nog maar de vraag of er bij hen nog wel de wil is om een Gears of War-game te maken. In juli vorig jaar werd Epic Games namelijk grotendeels overgenomen door het Chinese Tencent Holdings. Niet veel later stapten veel belangrijke medewerkers van Epic Games op, waaronder Cliff Bleszinski en Mike Capps.

Tevens zijn er ook medewerkers opgestapt bij de Poolse People Can Fly-studio, een bedrijfsonderdeel van Epic dat onder andere Gears of War; Judgment heeft ontwikkeld. Een derde studio, Impossible Games, werd begin dit jaar gesloten. Het is dus nog even afwachten wat de toekomst van de Gears of War-franchise gaat worden. In ieder geval is Epic Games zelf voorlopig nog aan zet, want zij bezitten de rechten, en niet Microsoft.

Phil Spencer

Phil Spencer 

Kopschoppers moeten schoffelen

Geven ze in ons land al belachelijk lage straffen voor zware mishandeling, bij onze zuiderburen kunnen ze er ook wat van. De rechtbank van Gent heeft daar vier jongemannen veroordeeld tot 250 uur schoffelen. Het viertal had twee jaar geleden een man zo zwaar mishandeld, dat het slachtoffer aan een oog blind raakte.

Het misdrijf vond plaats in augustus 2011 in Gent. Het kwartet kreeg ruzie met een man en onder invloed van drank kwam het tot een vechtpartij. "Het slachtoffer werd op beestachtige wijze geslagen", oordeelde de rechter.

Het viertal trapte vele malen op het hoofd van het slachtoffer in. Hierbij brak de man zijn oogkas. Ook bleek hij later voorgoed blind te zijn geraakt aan zijn rechteroog.

Hoewel de rechtbank de zaak hoog opnam, komen de kopschoppers weg met slechts 250 uur schoffelen. Volgens de rechter zijn de twintigers namelijk nog jong, dus paar weekjes schoffelen een gepaste straf bevonden. Ook moeten de daders de man 5.000 euro betalen.

Bjoetie Kwien Anita is terug

Bjoetie Kwien Anita is back! De obvious troll die 3 jaar geleden haar make-up tips online zette op haar 'joeptjoep' account heeft nu even wat bekendheid verworven bij  dumpert. Ze heet overigens nu geen Anita meer maar Joyce. Ze heeft onderstussen RTV Noord-Holland gehaald met een matig filmpje over de nepheid van GTST. Ondertussen al richting de 100.000 views. Meer Anita/Joyce hier (oh god...). 

Duitsland leverde chemicaliën aan Syrië

Duitsland heeft Syrië chemicaliën geleverd die ook voor het maken van chemische wapens kunnen worden gebruikt. Dat heeft de Duitse regering woensdag geantwoord op vragen van de partij Die Linke.

Volgens de regering is in de jaren 2002 en 2003 zo'n 40 ton geleverd en in de jaren 2005 en 2006 meer dan 97 ton. Het gaat onder meer om natriumfluoride. Syrië zou hebben beloofd de chemicaliën alleen voor vreedzame doelen te gebruiken.

In mei meldden NRC Handelsblad en RTL Nieuws op basis van WikiLeaks-documenten dat ook Nederland grondstoffen zou hebben geleverd aan Syrië die gebruikt konden worden voor de productie van chemische wapens. Daarbij zou het gaan om mono-ethylglycol. De VS waarschuwde Nederland in 2003 en 2007 voor de export van glycol naar Syrië.

Amerikaanse steekt ex neer om rockmuziek

Een Amerikaanse vrouw is maandagavond gearresteerd nadat ze haar ex-vriend te lijf was gegaan met een mes. De twee zouden ruzie hebben gekregen, omdat hij te veel luisterde naar rockmuziek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC News Charleston.

De 54-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat North Carolina vertelde de politie dat de man naar The Eagles zat te luisteren en dat ze hem had geprobeerd duidelijk te maken daar niet van gediend te zijn. Hij gebood de vrouw haar mond te houden, waarop ze een mes pakte en op de man instak.

De man raakte lichtgewond. De vrouw verklaarde dat de man haar ex-vriend was, maar dat de twee nog wel samenwoonden. In het politierapport staat dat zowel dader als slachtoffer onder invloed waren.

Welke nummers van de Eagles tot de ruzie leidden is onbekend. De groep is voornamelijk bekend van de hit Hotel California.

Libië 'klaar' voor proces Gadhafi junior

Het proces tegen Seif al-Islam Gadhafi, de zoon van Libiës vroegere dictator Moammar Gadhafi, en voormalig spionagechef Abdullah al-Senoussi gaat donderdag van start. Niet in Den Haag, bij het Internationaal Strafhof (ICC), maar in Libië zelf. Of de twee, die beiden in verband met de Libische burgeroorlog in 2011 zijn aangeklaagd voor moord, een eerlijk proces wacht, is de vraag.

Al-Senoussi was hoofd van de inlichtingendienst onder Moammar Gadhafi, die in de burgeroorlog van 2011 het leven liet. In die hoedanigheid zou hij betrokken zijn geweest bij tal van gruweldaden, variërend van de marteling van en moord op politieke gedetineerden tot de massa-executie van soms wel honderden mensen in stadions. In 1996 zou hij zelf toezicht hebben gehouden op de massaslachting van 1200 politieke tegenstanders van het bewind in de beruchte Abu Salim-gevangenis.

Gadhafi's tweede zoon Seif al-Islam werd in november 2011 in de kraag gevat door strijders uit de stad Zintan en wordt daar sindsdien vastgehouden. Seif al-Islam, slim en charismatisch, leidde jarenlang een jetsetleven, onder andere in Londen. Hij rekende investeerder Nathaniel Rothschild en prins Albert van Monaco tot zijn vriendenkring. De Britse koninklijke familie ontving hem op Buckingham Palace en Windsor Castle. Na een donatie van anderhalf miljoen pond ontving hij van de London School of Economics een doctoraat.

Gadhafi junior trad op als bemiddelaar van zijn vader. Hij was onder andere betrokken bij de onderhandelingen die resulteerden in de terugkeer naar Libië van Abdelbaset el-Megrahi, de enige persoon die veroordeeld is voor de aanslag op een vliegtuig boven de Schotse plaats Lockerbie in 1988.

Hoewel hij zich aanvankelijk voordeed als hervormer, verdampte dat beeld zodra de burgeroorlog uitbrak en hij voor de camera's uithaalde naar de oppositie en rebellen.

Het ICC wil Seif al-Islam vervolgen voor zijn aandeel in oorlogsmisdaden die zijn gepleegd tijdens de opstand. Het internationale tribunaal heeft er geen fiducie in dat hem in Libië een eerlijk proces wacht.

Daar zijn ook tal van redenen toe. Sinds de val van het regime van Gadhafi is de nieuwe Libische regering er amper in geslaagd haar gezag te doen gelden. Honderden gewapende groeperingen die tegen Gadhafi streden, maken in delen van het land nog steeds de dienst uit. Het is een veeg teken dat Seif al-Islam zelf niet in de rechtszaal aanwezig kan zijn. Hij zit nog altijd vast in Zintan, omdat de regering er niet in geslaagd is de militie die hem gevangen houdt ertoe te bewegen Seif over te dragen.

De nieuwe regering is er verder niet in geslaagd een functionerend rechtssysteem op te bouwen. Hoewel de oppositie in Libië tijdens de burgeroorlog de hulp inriep van de internationale gemeenschap, weigert het nieuwe bewind met het ICC mee te werken. Het proces tegen Seif al-Islam en Al-Senoussi kan er daarom toe leiden dat het ICC naar de VN-Veiligheidsraad stapt om maatregelen te treffen.

'Dorp Moerdijk moet wijken voor haven'

Moerdijk moet wijken voor de groei van de haven en de industrie in het Noord-Brabantse dorp. Dat staat in een advies van oud-minister Ed Nijpels aan de gemeente, provincie en het havenschap, maakte de gemeente woensdag bekend.

"De benodigde maatregelen om het dorp leefbaar te houden en de economische potenties maximaal te benutten, vormen in de kern al een bedreiging voor die leefbaarheid", stelt Nijpels in het advies. De oud-minister zegt zich te realiseren dat het om een gevoelige discussie gaat, maar dat als geen besluit wordt genomen die discussie in de toekomst steeds blijft terugkeren.

Burgemeester van Moerdijk Jac Klijs (PvdA) ziet geen noodzaak het dorp op te heffen. "Uiteraard hebben we het advies van de Commissie Nijpels uiterst serieus genomen. Maar zowel uit oogpunt van leefbaarheid als uit economisch perspectief is er geen noodzaak om afscheid te nemen van de kern Moerdijk als volwaardige woonkern", reageert Klijs in een verklaring. "Bovendien betekent een dergelijke discussie nogal wat. Het raakt de basis van het dagelijks leven van mensen. Dat doe je niet zomaar."

De gemeente, provincie Noord-Brabant en het havenschap willen met het plan Port of Moerdijk 2030 economische groei en werkgelegenheid in het gebied realiseren. Vorig jaar telde het dorp Moerdijk ruim elfhonderd inwoners.

Eigenaar Barby's Bar hoopt op compromis Sieneke

De eigenaar van Barby's Bar, René Vink, hoopt tot een compromis te komen met de familie van Sieneke. Het vrijgezellenfeest van de Nijmeegse zangeres liep afgelopen weekeinde behoorlijk uit de hand. Vink zegt woensdag contact te hebben gehad met het management van de zangeres.

"Het ligt nu bij de advocaten, zij werken aan een schikking", vertelt Vink aan Novum Nieuws. Ondanks verschillende berichten die het tegendeel beweren, zegt de horecaondernemer geen aangifte tegen Sieneke en haar familie te hebben gedaan. "Maar die jongen die een klap heeft gekregen, heeft dat volgens mij wel gedaan."

Vink zegt dat zijn bar behoorlijk wat schade op heeft gelopen als gevolg van het opstootje. "Er is een lamp kapot en het plafond en de zijkant van de bar moeten worden geschilderd." Vink schat de totale schade op 2450 euro. "Dat moeten ze wel betalen. Er wordt over onderhandeld en er zit schot in de zaak."

Een woordvoerder van Sieneke gaat liever niet in op de zaak. "We zijn ermee bezig met advocaten", is alles wat ze woensdag los wil laten.

Sieneke vierde zaterdag haar vrijgezellenfeest in Den Haag en bezocht Barby's Bar, de zaak die is vernoemd naar RTL-realityster Samantha 'Barbie' de Jong. In de bar kregen familieleden van Barbie het aan de stok met de familie van Sieneke. Volgens Barbies man Michael veroorzaakte Sienekes vader de vechtpartij, wat de zangeres zelf niet kan geloven. Sieneke zou niets mee hebben gekregen van het opstootje.

OM wil taakstraf voor machinist fataal treinongeluk

Justitie gaat de machinist van een trein die in april vorig jaar op een intercity bij Amsterdam botste, strafrechtelijk vervolgen. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil de vrouw een taakstraf van 120 uur opleggen, maakte het woensdag bekend. Bij het ongeluk kwam een vrouw om het leven en vielen bijna tweehonderd gewonden.

Het ongeluk gebeurde op het spoor tussen Amsterdam Centraal en station Sloterdijk. De machinist passeerde een rood sein terwijl zij beroepshalve aan het bellen was en wist dat ze een rood sein zou tegenkomen. Mede omdat het in acht nemen van seinen een hoofdtaak is van een machinist, meent het OM dat de vrouw strafrechtelijk moet worden aangepakt.

Nintendo ziet toekomst in kleine betalingen

Nintendo zoekt naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Het bedrijf focust zich niet langer op de winkelverkoop, maar wil ook kleinere betalingen omarmen. Zo kunnen gamers bepaalde spellen in stukjes kopen, een dagje huren of een maand lang testen. Dat heeft de gamegigant woensdag bekendgemaakt.

Het bedrijf wil meerdere inkomstenstromen creëren, om zo financiële risico's te spreiden. De nieuwe verdienmethodes doen denken aan een abonnement, aan video on-demand en aan het free-to-play-verdienmodel dat al door meerdere gamebedrijven succesvol is toegepast.

Nintendo heeft zijn omzet uit de verkoop van games en spelcomputers in de laatste jaren zijn dalen. Het ging zo slecht met de Nintendo DS en Wii dat het bedrijf twee jaar geleden voor het eerst in zijn bestaan verlies had geleden, omgerekend 403 miljoen euro. De Nintendo 3DS vliegt pas sinds een prijsverlaging over de toonbank. Ondertussen heeft het Japanse gamebedrijf moeite de Wii U aan de man te krijgen.

De eerste twee spellen die inhaken op de nieuwe plannen van Nintendo zijn het fitnessspel Wii Fit U en het sportieve gezelschapsspel Wii Sports Club. Van beide spellen voor de Wii U verschenen ruim zes jaar geleden al versies voor de Nintendo Wii.

Wii Fit U wordt van november tot en met eind januari gratis aangeboden. Het is na installatie een maand lang gratis te spelen, zolang de consument beschikt over het Wii Balance Board. Daarna moet het fitnessspel voor grofweg twintig euro gekocht worden.

Daarnaast is vanaf 7 november de app Wii Sports Club in het menu van de Wii te vinden. Binnen deze app kunnen gamers voor grofweg tien euro een sport kopen. In eerste instantie zijn alleen tennis en bowlen beschikbaar, later aangevuld met boksen, honkbal en golf. Voor twee euro krijgen spelers 24 uur toegang tot alle beschikbare sporten.


Nintendo ziet toekomst in kleine betalingen 

FC Twente morrend akkoord met straf drugsspandoek

FC Twente legt zich met tegenzin neer bij de voorwaardelijke geldstraf die de club kreeg voor een spandoek van de fans. Twente kan zich niet vinden in de kritiek van de aanklager betaald voetbal van de KNVB, maar denkt dat een gang naar de tuchtcommissie weinig oplevert. Dat laten de Tukkers woensdag weten.

De aanklager legde de club een voorwaardelijke boete van 2500 euro op, omdat er in het eredivisieduel tegen FC Utrecht op 18 augustus een spandoek werd ontvouwd met de tekst 'Hasj, coke en pillen. Zo gaan wij zondags op pad'. De gewraakte tekst is de opening van een geuzenlied van de fanatieke aanhang van Twente.

De aanklager meent dat het spandoek bijdraagt aan een klimaat waarin drugs wordt getolereerd. Twente is het niet eens met die lezing en is er door supporters opgewezen dat in andere stadions ook vlaggen hangen die de 'grenzen van fatsoen overschrijden'. Volgens de Enschedeërs is er sprake van selectiviteit.

Wijnaldum mist topper tegen Ajax

PSV moet het zondag in de topper tegen Ajax stellen zonder aanvoerder Georginio Wijnaldum. De spelmaker kampt met rugklachten, zei een woordvoerder van PSV woensdag. Wijnaldum mist donderdag ook het Europa Leagueduel tegen Ludogorets.

De 22-jarige Wijnaldum heeft al een tijd last van rugklachten, maar kon er tot nu toe gewoon mee spelen. "Hij moet nu even gas terugnemen", zei de woordvoerder. Naar verwachting is Wijnaldum niet langer dan twee weken uitgeschakeld.

Het wegvallen van de drievoudig Oranje-international betekent waarschijnlijk dat Ola Toivonen een plek stijgt in de pikorde. De Zweed, die op het tweede plan is beland in Eindhoven, is een belangrijke kandidaat om Wijnaldums plek over te nemen.

PSV moet de komende tijd ook Karim Rekik missen. De verdediger onderging dinsdag een kijkoperatie aan zijn enkel en is voor onbepaalde tijd uitgeschakeld.

Liverpool ruim een maand zonder Coutinho

Liverpool moet het naar verwachting tot eind oktober zonder de Braziliaan Philippe Coutinho stellen. De aanvallende middenvelder gaat onder het mes voor een schouderblessure, die hij maandag tijdens het 2-2 gelijkspel tegen Swansea City opliep. Dat meldt zijn club woensdag.

De 21-jarige Coutinho moest zich in Wales in de 54e minuut laten vervangen na een duel met Ashley Williams. De spelmaker, die in januari overkwam van Internazionale, begon dit seizoen in alle vier de competitieduels van Liverpool in de basis. De Reds gaan met tien punten aan kop in de Premier League.

Schoorel verliest in eerste ronde in Trnava

Thomas Schoorel is in de eerste ronde van het challengertoernooi in Trnava uitgeschakeld. De 24-jarige Amsterdammer had weinig in te brengen tegen Dusan Lajovic uit Servië. De nummer acht van de plaatsingslijst won met tweemaal 6-1. Lajovic is de mondiale nummer 144, 48 plaatsen hoger dan de Nederlander.

Niet alleen voor Schoorel viel het doek in Slowakije. Boy Westerhof was niet opgewassen tegen een andere Serviër. Filip Krajinovic was in drie sets te sterk met 2-6, 7-6 (5), 7-6. Op de wereldranglijst is Westerhof nog 53 posities hoger ingeschaald, 251e om 304.

Antal van der Duim sloeg zich wel naar de tweede ronde. De nummer 536 van de wereld leidde met 6-0, 3-0 tegen Martin Prikryl uit Tsjechië, toen zijn opponent geblesseerd opgaf. De volgende tegenstander van de 26-jarige Van der Duim is de als tweede geplaatste Jan Hajek, die eveneens uit Tsjechië komt.

Sega Sammy neemt failliet Index Corp over

Gamebedrijf Sega Sammy heeft het failliet verklaarde Index Corp overgenomen. De overname moet 1 november zijn afgerond. Dat heeft het moederbedrijf van game-uitgever Sega woensdag bekendgemaakt. Index Corp is het moederbedrijf van game-uitgever Atlus, onder meer verantwoordelijk voor de Persona-rollenspelreeks.

In een verklaring noemt Sega de rollenspellen Shin Megami Tensei, Persona en Etrian Odyssey als voornaamste redenen voor de overname. Hoeveel geld is gemoeid met de overname is niet bekendgemaakt. Volgens de Japanse krant Nikkei gaat het om veertien miljard yen (105,6 miljoen euro).

Index Corp vroeg eind juni faillissement aan, waarop het bedrijf een maand later van de beurs werd verwijderd. Naar verluidt heeft het bedrijf een schuld van 24,5 miljard yen (184,9 miljoen euro). Daarnaast zou het bedrijf hebben gesjoemeld met de boekhouding.

In augustus kwam het bericht naar buiten dat twintig kapers op de kust lagen om Index Corp, en dan vooral Atlus, over te nemen. Het gamebedrijf is vooral bekend van typisch Japanse rollenspellen gericht op een westers publiek. Onder meer de rollenspelreeks Persona, het actierollenspel Demon's Souls en de ziekenhuissimulatie Trauma Center komen uit de stal van Atlus.


Sega Sammy neemt failliet Index Corp over 

'Matchfixing in vier duels Eerste Divisie'

De vier wedstrijden in Nederland waarin in 2009 sprake zou zijn geweest van matchfixing, zijn duels uit de Jupiler Leauge. Het gaat om Veendam - Helmond Sport (0-0), Fortuna Sittard - SC Cambuur (1-2), FC Volendam - Excelsior (1-0) en De Graafschap - Telstar (2-1). Dat bevestigt de KNVB naar aanleiding van een bericht in Voetbal International.

De informatie is doorgespeeld aan de UEFA en justitie, maar de wedstrijden worden niet verder onderzocht. "De UEFA heeft het voor een analyse door hun 'betting fraude system' gehaald, maar daar kwam niets uit", zegt een woordvoerder. "Ook justitie zag geen signalen om verdere actie te ondernemen."

De duels tussen Volendam en Excelsior en De Graafschap en Telstar werden genoemd bij een rechtszaak in Duitsland, de andere twee wedstrijden kwamen aan het licht in afgeluisterde telefoongesprekken. De Duitse officier van justitie Andreas Bachmann meldde enkele weken geleden al aan de NOS dat er tenminste vier wedstrijden zijn gemanipuleerd in Nederland.

In het rapport Matchfixing in Nederland werd ruim twee weken geleden geconcludeerd dat het manipuleren van sportwedstrijden voorkomt in Nederland, maar niet op grote schaal.

'Nog geen plan voor grote coalitie Duitsland'

De sociaaldemocratische SPD in Duitsland heeft nog geen plannen voor een 'grote coalitie'. De partij gaat, met nog vier dagen te gaan tot de Bondsdagverkiezingen zondag, nog geen verbond met de CDU/CSU aan, zei SPD-fractievoorzitter Frank-Walter Steinmeier woensdag.

"Ik heb nog niets vernomen over voorbereidingen voor een grote coalitie", zei Steinmeier tegen radiozender Deutschlandfunk.

SPD-lijsttrekker Peer Steinbrück blijft tot het laatst strijden 'om de SPD uitzicht op regeringsverantwoordelijkheid te bieden, dat er een mogelijkheid is voor rood en groen', aldus Steinmeier.

Steinbrück zelf wil evenmin ingaan op speculaties over een grote coalitie met CDU/CSU. Een rood-rood-groene coalitie met de Groenen en Die Linke sloot hij echter niet uit.

Nederland wil opheldering na schoten op Greenpeace

Nederland vraagt Rusland om opheldering na berichten dat de Russische kustwacht woensdag waarschuwingsschoten heeft gelost rond een ijsbreker van Greenpeace. Het schip vaart onder Nederlandse vlag op de Pechora Zee, tussen Rusland en de Noordpool, om te protesteren tegen plannen van Gazprom om met Shell in het gebied naar olie te boren.

De Russische kustwacht heeft volgens een woordvoerder van Greenpeace elf schoten gelost en in de ochtend gedreigd raak te schieten als het schip niet onmiddellijk vertrekt. Voor zover bekend is het schip, de Arctic Sunrise, in de middag nog altijd niet vertrokken maar is verder ook niet geschoten. De woordvoerder noemde de actie van de kustwacht eerder 'buitengewoon disproportioneel' en wees erop dat algemeen bekend is dat Greenpeace vreedzaam actievoert.

Dinsdagnacht zijn vanaf het schip twee rubberbootjes richting een omstreden olieboorplatform van Gazprom gevaren. Een bootje werd vlak voor het platform door de kustwacht onderschept. Op een foto van Greenpeace is te zien dat een kustwacht een pistool richt op een activist die grotendeels buiten beeld valt. De twee opvarenden werden aangehouden. De twee op het andere bootje slaagden erin zich aan het platform vast te zetten, maar werden later ook aangehouden.

Rond de arrestatie van de actievoerders speelt Nederland geen rol omdat zij niet uit Nederland komen. Van Nederland krijgen zij dus geen consulaire bijstand. Aan boord van de Arctic Sunrise is wel een Nederlandse campagneleider, Faiza Oulahsen.

De Russische kustwacht heeft Greenpeace toestemming gevraagd aan boord te komen van de Arctic Sunrise, maar de kapitein weigert toestemming te geven omdat er geen aanleiding zou zijn het schip te betreden. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken stelt dat de kustwacht Nederland om toestemming moet vragen als die het schip wil betreden. "Maar dat is nog niet gebeurd. Daar moet bij worden gezegd dat de kustwacht het schip ook nog niet heeft betreden."

Vorige maand weigerden de Russische autoriteiten de Arctic Sunrise zonder opgaaf van reden toestemming de Noordelijke Zeeroute te bevaren. Het schip zette toch koers richting de zeeroute, waarop de kustwacht dreigde het vuur te openen. Hierop keerde het schip om.

Het dreigement was destijds voor Buitenlandse Zaken ook aanleiding om Russische diplomaten om opheldering te vragen.Verder tekende het ministerie protest aan tegen het dreigen met geweld. Dat zou bovendien niet mogen zonder Nederland om toestemming te vragen. Ook wilde het ministerie weten waarom Greenpeace de toegang was geweigerd.

Na de ommekeer van het schip was het stil, totdat woensdag bleek dat het schip weer in het gebied is.

Doktershandschrift recepten verdwijnt

Artsen schrijven vanaf volgend jaar geneesmiddelen alleen nog elektronisch voor. Dat hebben zestien geneeskundige organisaties afgesproken, meldt de landelijke artsenfederatie KNMG. Bij uitzonderlijke situaties kan een geneesheer nog pen en papier pakken, bijvoorbeeld als een arts een patiënt thuisbezoekt en geen elektronisch systeem voorhanden heeft.

De nieuwe regeling is tot stand gekomen op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die ook toezicht zal houden. Volgens de inspectie zijn elektronisch uitgeschreven doktersrecepten veiliger dan de ouderwetse handgeschreven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel medische missers het gevolg zijn van medicatiefouten. Elektronische medicatiebewakingssystemen zouden uitkomst kunnen bieden.

Artsen die niet direct over kunnen stappen op het elektronische systeem, krijgen tot 2015 de tijd dat alsnog te doen. Verder zijn er onder meer uitzonderingen voor basisartsen die zelden recepten uitschrijven, maar dat af en toe toch doen, bijvoorbeeld in privésituaties.

Onder meer de GGD, de Landelijk Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap onderschrijven het belang van elektronisch voorschrijven. Volgens de KNMG wordt het gros van de doktersrecepten al elektronisch uitgeschreven. "Alleen op poliklinieken in ziekenhuizen gebeurt het minder vaak", aldus een woordvoerder van de artsenfederatie.

Movistar strikt Izagirre en Malori

Movistar heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Gorka Izagirre en Adriano Malori. De renners, beiden 25 jaar oud, tekenden een contract voor twee jaar, meldt de Spaanse wielerploeg woensdag. Izagirre staat bekend als klimmer, Malori is een tijdrijder.

Izagirre komt over van Euskaltel, waarvan de proflicentie volgend jaar in handen komt van Formule 1-coureur Fernando Alonso. Hij debuteerde in 2010 op het hoogste niveau en schreef in dat jaar onder meer een etappe in de Ronde van Luxemburg op zijn naam.

Lampre-renner Malori was dit jaar de beste in de individuele tijdrit in de Ciclistica Internazionale Coppi-Bartali en de Ronde van Beieren. In die laatste koers won hij ook het eindklassement. In 2011 werd Malori al eens Italiaans kampioen tijdrijden.

Geen schoonheidswedstrijden voor Franse kinderen

De Franse Senaat heeft woensdag voor een verbod op schoonheidswedstrijden voor kinderen onder de 16 jaar gestemd. Het is een poging om te voorkomen dat kinderen - en met name meisjes - te vroeg worden geseksualiseerd. De Senaat stemde met 197 tegen 146 voor een verbod op de miss-wedstrijden.

Een ieder die een kind aan een dergelijke wedstrijd laat deel nemen, kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een boete van dertigduizend euro. Het amendement, dat deel uitmaakt van een wet over vrouwenrechten, moet kinderen beschermen en voorkomen dat ze te vroeg in een verleidingsrol worden gedwongen die hun ontwikkeling schaadt. De Assemblée Nationale moet nog over het amendement stemmen.

De miss-verkiezingen, waarvoor de deelnemende meisjes vaak bergen make-up op hebben, zorgen geregeld voor debat in Frankrijk. Het is onduidelijk of het amendement ook geldt voor mooie-babywedstrijden en online fotowedstrijden.

Gemeente verdedigt 'zweverige' cursus wethouder

De gemeente Noordoostpolder is het oneens met de felle kritiek die is geuit op de cursus die een van haar wethouders gaat volgen. De elfduizend euro kostende cursus met de titel Mijn Gevoel voor Realiteit 'maakt deel uit van de omslag die de gemeente Noordoostpolder momenteel doormaakt', laat de gemeente woensdag weten.

De lokale partij ONS Noordoostpolder wil dat de wethouder, Wouter Ruifrok, de 'zweverige' cursus zelf betaalt. "Hoezo gevoel van realiteit?", twittert de partij. De termijn van de PvdA-wethouder loopt nog maar enkele maanden voor er weer verkiezingen zijn, al zou hij wel kunnen aanblijven als de PvdA genoeg zetels haalt.

De gemeente verdedigt de cursus echter en spreekt van een omslag waarbij gemeenten meer taken krijgen toebedeeld, inwoners meer betrekken bij beleid en zaken vaker overlaten aan burgers. Dat zou van ambtenaren en bestuurders een omslag in het denken en handelen vragen.

De cursus wordt daarom ook gevolgd door managers van de gemeente. "Daarnaast is het wenselijk dat ook iemand vanuit het bestuur de leergang volgt", schrijft burgemeester Aucke van der Werff (CDA) in een verklaring. Als niemand van het bestuur de cursus volgt is er volgens hem geen draagvlak voor de overgang naar een 'andere organisatiecultuur'. Hij noemt het 'niet correct' dat ONS Noordoostpolder de kritiek uitsluitend op de wethouder richt, omdat het besluit door het hele college is genomen.

De cursus beslaat overigens 21 dagen en vijf nachten, verdeeld over verschillende blokken. De kosten bedragen 9500 euro plus zo'n vijftienhonderd euro arrangementskosten.

"In deze leergang ontdek je waar de mogelijkheden liggen die je nog niet gebruikt, wellicht vermoedt", prijst de Sezen Academy de cursus aan. Cursisten worden in omgevingen 'gedompeld, waarin steeds een andere oriëntatie domineert. "Je ontdekt welke oriëntatie je ligt en wat spanning oproept of energie geeft. Je gaat herkennen in welke oriëntatie jij zelf staat. Je hoort, ziet, voelt, beleeft en ontdekt de verschillen in betekenisgeving. Wij begeleiden je op die ontdekkingsreis."

Pirelli maakt compounds voor Korea, Japan en India bekend

Pirelli heeft bekendgemaakt welke compounds het mee zal gaan nemen naar de Grands Prix van Zuid-Korea, Japan en India. Eerder werd al bekend dat er komend weekend in Singapore gereden zal gaan worden met de superzachte en medium banden.

In Zuid-Korea zal er vanwege het weinig gebruikte en gladde Yeongam-circuit gebruik gemaakt gaan worden van het Superzachte en medium rubber, terwijl voor het Japanse Suzuka de medium en harde banden uit de kast worden getrokken. Deze baan staat bekend als een snel circuit waar op een aantal plaatsen het rubber zwaar op de proef zal worden gesteld. Tenslotte worden in India de zachte en medium banden gebruikt, omdat vorig jaar de slijtage van de harde banden erg gering bleek te zijn.

Tienermeisjes gek op orale seks

Tienermeisjes zijn gek op orale seks. Maar liefst 52 procent van hen ontvangt en/of geeft een orale beurt tijdens de eerste keer met hun vriendje. Dit blijkt uit een grootscheepse enquête, gehouden onder meer dan duizend Vlaamse meiskes.

Het Belgische weekblad Joep heeft maar liefst 1036 meisjes tussen de 12 en 18 jaar het hemd van het lijf gevraagd over seks. Daaruit blijkt dat onze zuiderbuurmeisjes net zo wild zijn als de onze. Zo zijn de tienermeisjes aldaar al ontmaagd als ze gemiddeld 15 jaar en tien maanden oud zijn.

Van de ondervraagden gaf een op de drie aan dat haar vliesje al was doorgeprikt. Drie kwart van hen was onzeker over haar uiterlijk tijdens de ontmaagding, terwijl maar liefst 54 procent onzeker was over haar bedprestaties. Meisjes van vijftien jaar en ouder willen het liefst een oudere kerel, terwijl 72 procent van hen zo naïef is dat ze denkt dat ze samen oud zullen worden.

Strenge katholieke opvoeding ten spijt, geeft maar liefst 28 procent van de ondervraagden aan al eens een onenightstand te hebben gehad. Ook orale seks is enorm populair. Ruim de helft van de Vlaamse tienermeisjes heeft hun vriend tijdens de eerste keer getrakteerd op een pijpbeurt, of ze zijn zelf tijdens de ontmaagding klaargelikt door hun vriendje.

Gelukkig doen ze het wel veilig, die Vlaamse meisjes. Met 45 procent is het condoom het meestgebruikte voorbehoedsmiddel. Maar die zul je als man toch echt zelf moeten kopen, zo vinden zes op de tien tienermeisjes.

Casillas houdt gekneusde rib over aan duwtje Ramos

Real Madrid-doelman Iker Casillas heeft in het Champions Leagueduel tegen Galatasaray een gekneusde rib opgelopen. Dat melden de Madrilenen woensdag. De 32-jarige Spaans international moest zich dinsdag in Istanbul al na een kwartier laten vervangen na een op het oog onschuldig duwtje van ploeggenoot Sergio Ramos.

Naar verwachting is Casillas op tijd fit voor de confrontatie tegen FC Kopenhagen in de Champions League over twee weken. Real Madrid won overtuigend met 6-1 van Galatasaray, mede dankzij drie goals van Cristiano Ronaldo.

Voor Casillas is de blessure extra pijnlijk. De sluitpost, die zijn basisplaats na een eerdere blessure niet wist te heroveren, krijgt van trainer Carlo Ancelotti alleen in bekerwedstrijden en Europese duels de voorkeur boven Diego Lopez. Tegen de ploeg van Wesley Sneijder stond hij voor het eerst dit seizoen in de basis.

Fede Alvarez gaat voor Dante's Inferno

De Uruguayaanse regisseur Fede Alvarez is in de race om de verfilming van de actiegame Dante's Inferno uit 2010 te regisseren. De regisseur is in onderhandeling met filmmaatschappij Universal, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Alvarez werkte onder meer aan een remake van de horrorfilm Evil Dead, die vooral bekend werd vanwege de enorme bloederigheid.

Universal kocht de rechten voor de verfilming van Dante's Inferno vijf jaar geleden. Het spel zorgde twee jaar later voor commotie door een controversiële promotiecampagne met slogans als 'ga naar de hel' en door acteurs in te huren die zich tijdens een gamebeurs voordeden als christelijke demonstranten.

In Dante's Inferno moeten spelers in de schoenen van de ridder Dante Alighieri de ziel van zijn geliefde Beatrice uit de handen van de duivel redden. Het verhaal zorgde voor kritiek.

Dante's Inferno is gebaseerd op het boek De Goddelijke Komedie (La Divina Commedia) van de veertiende-eeuwse Florentijnse schrijver en dichter Dante Alighieri. In dit boek beschrijft hij een reis door het hiernamaals langs de negen ringen van de hel, waarbij Beatrice juist de reddende engel is.


Fede Alvarez gaat voor Dante's Inferno 

Downloaden GTA 5 werkt slecht

De downloadversie van Grand Theft Auto 5 werkt voor veel PlayStation 3-bezitters niet. Bij gamers die het spel van te voren gekocht hadden, werkt de activatiecode soms niet. Andere gamers krijgen foutmeldingen bij het installeren van het spel. Deze en meer klachten stromen binnen op de PlayStation-forums van Sony Computer Entertainment.

Om Grand Theft Auto 5 te downloaden moeten gamers een bestand van achttien gigabyte binnenhalen. Dit duurt grofweg twaalf uur. Dat het gedownloade bestand vervolgens beschadigd is, zorgt voor gefrustreerde reacties. Sommige gamers geven aan het bestand meerdere keren tevergeefs gedownload te hebben.

Uitgever Rockstar Games laat woensdag in een verklaring weten dat er samen met Sony gewerkt wordt aan een oplossing.

Een downloadbare versie van Grand Theft Auto 5 kost grofweg zeventig euro. Dat is meer dan bij veel winkels voor een fysieke versie van de game betaald moet worden.


Downloaden GTA 5 werkt slecht 

Madonna geeft nieuwe film weg op internet

Madonna stelt haar nieuwe film Secretprojectrevolution gratis beschikbaar via internet. De korte film is, compleet met foto's, trailers en een interview met de Queen of Pop, vanaf dinsdag gratis te downloaden via torrentsites. De film heeft als doel om via kunst vrijheid te bevorderen, valt te lezen op haar website.

Regisseur Steven Klein beschrijft de film als een verkenning van 'onze eigen gevangenissen'. De film stelt vragen over hoe mensen elkaar behandelen en waarom, en hoe politiek in elkaar zit. In enkele zwart-wittrailers die al op internet staan, is onder meer te zien hoe mensen in een gevangenis worden gefolterd.

De film is ook het startpunt van Madonna's project Art for Freedom. Het initiatief heeft als doel om via kunst de vrijheid van meningsuiting te bevorderen en vervolging en onrecht te bestrijden.

"Met dit project wil ik via mijn kunst mijn betrokkenheid tonen en mensen inspireren om de wereld te veranderen", schrijft de 55-jarige Madonna in een verklaring. "Ik hoop dat mijn film en andere inzendingen ertoe leiden dat aandacht wordt besteed aan het bestrijden van onderdrukking, intolerantie en onverschilligheid."


Madonna geeft nieuwe film weg op internet (Foto: Novum)

Kelsey Grammer pakt rol in The Expendables 3

Kelsey Grammer heeft een rol bemachtigd in de keiharde actiefilm The Expendables 3. De 58-jarige acteur, vooral bekend uit de comedyserie Cheers en de spin-off Frasier, speelt de rol van Bonaparte, een voormalig huurling die de Expendables in hun missie bijstaat. De rol was eerst bedoeld voor Nicolas Cage, maar die bedankte in augustus. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Grammer heeft wel vaker rauwe types gespeeld. Zo was hij in X-Men: The Last Stand te zien als de blauwbehaarde Beast en speelde hij in de tv-serie Boss de nietsontziende burgemeester Tom Kane. Dat personage leverde hem de schurkenrol op in Transformers: Age of Extinction.

De keus voor Grammer is misschien wat minder opmerkelijk dan op het eerste gezicht lijkt. Grammer en Sylvester Stallone, drijvende kracht achter de Expendables-reeks, spelen beiden een hoofdrol in het drama Reach Me. Daarnaast ontwikkelt Grammer samen met Martin Lawrence een nieuwe tv-serie voor producent Lionsgate, die ook de Expendables-films produceert.

Tot de cast van The Expendables 3 behoren naast Grammer en Stallone Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Harrison Ford, Mel Gibson, Terry Crews, Antonio Banderas, Jet Li, Dolph Lundgren en Wesley Snipes. De film verschijnt half augustus in de Nederlandse bioscoop.


Kelsey Grammer pakt rol in The Expendables 3 (Foto: Novum)

Oud-bokser Regilio Tuur verfilmt eigen leven

Regilio Tuur gaat zijn eigen leven verfilmen. De voormalig bokser is samen met regisseuse Miriam Kruishoop bezig het scenario te schrijven, schrijft de Telegraaf woensdag. Tuur werd in 1988, dit jaar 25 jaar geleden, in een klap wereldberoemd toen hij tijdens de Olympische Spelen in Seoul wereldkampioen Kelcie Banks in de eerste ronde versloeg.

De inmiddels 46-jarige Tuur heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Banks hem destijds ernstig onderschatte en de wedstrijd laks had voorbereid. De winst in Seoul betekende voor Tuur het begin van een imposante carrière. Tuur, bekend om zijn uitzonderlijke slagkracht, bokste in totaal 51 wedstrijden waarvan hij er 46 won. In 38 gevallen deed hij dat met een knock-out.

In 1991 zou Tuur met het New York State-kampioenschap zijn eerste proftitel winnen. Het jaar erop won de Rotterdammer in zijn geboortestad in Ahoy de Europese titel. In 1994 wist hij, wederom in Ahoy, de wereldtitel in de klasse JR Lightweight te bemachtigen. Hij zou deze zes keer verdedigen en won de Ring der Kampioenen. Tuur stopte in 1997 met professioneel boksen. In 2011 keerde hij nog voor enkele partijen terug in de ring, maar besloot daarna het boksen definitief vaarwel te zeggen.

De film richt zich ook op de minder glorieuze dagen uit Tuurs leven. Zo wordt aandacht besteed aan zijn mislukte avontuur met zijn eigen kledinglijn, zijn roerige privéleven dat in 2000 resulteerde in een gevangenisstraf van vijf maanden, en het verbroken contact met zijn dochter.

Wanneer de nog titelloze film moet verschijnen is onbekend.


Oud-bokser Regilio Tuur verfilmt eigen leven (Foto: Novum)

Lichaam dader schietpartij Oostenrijk gevonden

De Oostenrijkse politie heeft woensdagochtend het verminkte lichaam gevonden van de vermoedelijke dader van een schietpartij maandagnacht in Neder-Oostenrijk waarbij vier mensen werden gedood. Het lichaam werd ontdekt nadat de politie de boerderij waar de man zich had verschanst was binnengedrongen en een vuur had gedoofd in de ruimte waar hij zich schuilhield.

Volgens politiewoordvoerder Roland Scherscher was het lichaam dusdanig verminkt dat het niet direct kon worden geïdentificeerd. De politie gaat er evenwel vanuit dat het om de dader gaat, die zich meer dan 24 uur in de boerderij verschanste.

De boerderij staat in Melk, bij het stadje Annaberg. De zaak liep maandagnacht uit de hand toen agenten de man, die zij al jarenlang van stroperij verdachten, op heterdaad betrapten en wilden arresteren. Volgens een woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie van binnenlandse zaken vluchtte de man in zijn auto. Toen hij met zijn voertuig in een greppel terecht was gekomen, schoot hij een agent van een speciaal team dood. Een ambulancebroeder die eerste hulp verleende werd vervolgens eveneens doodgeschoten. Een collega van de agent raakte bij de beschieting gewond, maar verkeert niet in levensgevaar.

Na de agent en de broeder te hebben doodgeschoten sloeg de stroper opnieuw op de vlucht. Bij een wegblokkade schoot hij een tweede agent dood. Volgens de politie lijkt het erop dat de stroper daarna een politiewagen heeft gekaapt en een agent gegijzeld. Uiteindelijk verschanste hij zich in zijn boerderij. De politiewagen werd dinsdag door de politie weggesleept bij de boerderij. In de auto werd het ontzielde lichaam van de agent aangetroffen.

Rutte laconiek over afsplitsing Roermond

Premier en VVD-leider Mark Rutte respecteert het dat het Roermondse VVD-kopstuk Jos van Rey, die van corruptie wordt verdacht, met een aantal medestanders een eigen partij begint. "Dingen gaan zoals ze gaan", zei Rutte dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman.

Volgens Rutte is het 'heel logisch' dat mensen die verdacht worden van ernstige feiten, niet op de kandidatenlijst mogen. "Als de betrokkene zich dan afsplitst en voor zichzelf begint, accepteer ik dat. Ik denk dat de mensen in mijn partij dit goed begrijpen. Ik hoor dat ook: mensen zeggen dat het goed is dat we een streep trekken."

Het was voor het eerst dat Rutte reageerde op het VVD-schisma in Roermond. Van Rey en zijn medestanders kondigden maandagavond aan dat zij een nieuwe partij beginnen, de Liberale Partij. Aanleiding waren uitspraken van Rutte van afgelopen vrijdag. Rutte zei toen dat mensen die verdacht worden van corruptie niet op een kandidatenlijst moeten gaan staan.

Van Rey beklaagt zich erover dat het Openbaar Ministerie al bijna een jaar onderzoek naar hem doet, zonder dat duidelijk is waarvan hij exact wordt verdacht. Rutte zei dat ook niet te weten. "Maar of het te lang duurt kun je pas achteraf vaststellen, als duidelijk is of het OM op iets is gestuit."

Josje Huisman baalt van aandacht voor privéleven

Josje Huisman vindt dat de buitenwereld niets te maken heeft met haar privéleven. "Wat met mijn werk te maken heeft, mag iedereen weten", zegt de K3-zangeres, wier relatie met Johnny de Mol uitgebreid besproken werd in de media, tegen Viva. "Maar met wie ik 's morgens ontbijt, dat gaat toch niemand iets aan?"

"Toen het uitging met Johnny vond ik dat ook lastig: iedereen wilde er van alles over weten, terwijl het heel persoonlijk en privé was. Ik ben er dan ook klaar mee, met die vragen daarover. Ik wil het er niet meer over hebben." De 27-jarige blondine zegt dan ook een haat-liefdeverhouding te hebben met de pers. "Ik wil optreden, maar niet altijd in het middelpunt van de belangstelling staan. Je zult het misschien niet verwachten, maar ik ben daar toch te verlegen voor."

Huisman werd de afgelopen tijd regelmatig gespot met de Belgische acteur Kevin Janssens, maar wil niets zeggen over een eventuele relatie tussen de twee. "Er bestaat ook zoiets als vriendschap he? Weet je, ik ben echt voorzichtiger geworden. Ik kijk liever eerst de kat uit de boom. Dat haalt alle spontaniteit weg, maar ik ben moe van alle roddels."

'Zakkenrollers zijn bijna allemaal Roma'

Bendes zakkenrollers, bedelaars en winkeldieven bestaan voor tachtig procent uit Roma. Dat stelt criminoloog Dina Siegel, verbonden aan de Universiteit Utrecht, die onderzoek deed naar rondtrekkende Oost- en Centraal-Europese bendes die actief zijn in Nederland. In een artikel in Vrij Nederland zegt zij het 'zigeunertaboe' te willen doorbreken.

"Ik weet het, dat ligt gevoelig. Dat hebben we eerder al gemerkt. Toen we lieten weten onderzoek te doen naar Roma en criminaliteit, werden we verbaal aangevallen door mensenrechtenorganisaties. Er is een enorme lobby om het imago van de Roma te beschermen", zegt Siegel. "Het is niet mijn eigen mening, het is een constatering: zakkenrollers, bedelaars en winkeldieven zijn voor het grootste deel Roma."

Volgens Siegel worden arme zigeuners in Oost-Europa gerekruteerd en moeten ze in het buitenland het dievenpad op. "De families zijn goed georganiseerd en weten van tevoren naar welke steden ze moeten afreizen. Deze groepen maken veelvuldig gebruik van valse documenten. Sommige leden bezitten diverse paspoorten en kunnen wel vijf verschillende identiteiten aannemen."

"Het zijn geen criminele nomaden die voor zichzelf werken, niet een paar Roemenen die tijdens Gay Pride mobieltjes stelen", stelt de onderzoekster. "Deze mensen worden gestuurd om in Nederland driehonderd, vierhonderd toestellen te stelen voor de criminele markt."

In de Volkskrant zegt Siegel woensdag dat de gestolen waar veelal in Nederland wordt doorverkocht. Op de zwarte markt in Beverwijk, maar ook op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam en op het Afrikaanderplein in Rotterdam worden gestolen mobiele telefoons en cosmetica doorverkocht.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft Kamervragen gesteld. Hij wil van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weten of hij op de hoogte is van de heling op Nederlandse markten en hoe hij dit wil gaan aanpakken.

Man neergestoken op homo-ontmoetingsplek Vondelpark

Een 55-jarige man is in de nacht van zaterdag op zondag ernstig gewond geraakt bij een steekpartij in het Vondelpark in Amsterdam. Een onbekende stak minstens tien keer in op de Amsterdammer, die gewond raakte aan zijn gezicht, rug, arm en hand. De politie laat woensdag weten uit te gaan van een homogerelateerd geweldsincident.

De man bevond zich rond 02.00 uur in het Rosarium in het Vondelpark, dat bekendstaat als ontmoetingsplaats voor mannen. Daar werd hij aangesproken door een man die hem vroeg of 'hij daar ook bij hoorde'. Direct daarna werd de man gestoken, waarop omstanders hulpdiensten alarmeerden. De dader wist te ontkomen.

De Amsterdammer is inmiddels weer thuis en heeft geen inwendig letsel opgelopen. De politie onderzoekt het incident en is op zoek naar getuigen.

Rotterdamse vast voor doden eigen pasgeboren baby

Een 24-jarige Rotterdamse zit sinds juli vast voor het doden van haar pasgeboren baby. Vanwege het onderzoek kon dat niet eerder naar buiten worden gebracht, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam woensdag.

De vrouw werd aangehouden toen zij zich ergens meldde met de vraag of ze daar haar baby kon begraven. Vervolgens bleek dat zij de dode baby bij zich had. Waar ze zich meldde en wie dit ontdekte, wil een woordvoerder het OM niet zeggen.

Uit het onderzoek dat vervolgens werd ingesteld bleek dat het kindje in de woning van de Rotterdamse was geboren. De precieze doodsoorzaak wordt nog onderzocht. Het kindje is inmiddels begraven. De vrouw wordt verdacht van kinderdoodslag. De woordvoerder wil niet zeggen of bekend is wie de vader is en of zijn rol wordt onderzocht.

Op 22 oktober moet de vrouw zich voor het eerst voor de rechter verantwoorden.

Turkije: Istanbul topfavoriet voor EK-finale 2020

De Turkse voetbalbond ziet zichzelf als de topkandidaat om de finale en de halve finales van het EK van 2020 te organiseren. Istanbul kan rekenen op de steun van UEFA-baas Michel Platini nu de stad naast de Olympische Spelen van 2020 heeft gegrepen. Dat liet voorzitter Emre Alkin van de bond woensdag weten.

"Het draait allemaal om beloftes en meneer Platini beloofde ons, en ik benadruk dat: beloofde ons, tijdens een gesprek in januari dat wij bij het mislopen van de Spelen zeker het finalepakket krijgen", stelt Alkin, die desondanks verwacht dat er naast Turkije nog drie of vier landen zijn die een gooi doen naar de organisatie van de eindstrijd en de twee halve finales.

"Spanje is er klaar voor, maar is nog terughoudend", zei Alkin tijdens een vierdaagse bijeenkomst van de UEFA in het Kroaatse Dubrovnik. "Duitsland stelt: 'als jullie heel zeker van jullie zaak zijn, dingen wij niet mee'. En Hongarije wil het graag. Waarom niet? Ze hebben de mogelijkheden en straks ook de capaciteit. Maar in zeven jaar? Dat is te veel geld."

Het EK van 2020 wordt in dertien verschillende Europese landen afgewerkt. Twaalf speelsteden mogen drie groepswedstrijden en een duel in de achtste of kwartfinale organiseren. De laatste fase van het toernooi is vervolgens in de dertiende stad.

Turkije greep naast de organisatie van de Europese titelstrijd van 2016, die aan Frankrijk is toegewezen. Het Atatürk Olympisch Stadion in Istanbul is nu door de Turken naar voren geschoven voor de eindfase van het toernooi in 2020. In het stadion werd in 2005 de Champions Leaguefinale tussen AC Milan en Liverpool gespeeld.

In het nadeel van de Turken spreekt het recente omkoopschandaal, waardoor onder meer Fenerbahçe werd uitgesloten van Europees voetbal. Volgens Alkin heeft dat de relatie met de UEFA niet geschaad. "Omdat wij alles hebben gedaan wat wij moesten doen." De nationale bond respecteerde de straffen die de rechter oplegde.

De UEFA maakt waarschijnlijk vrijdag de steden bekend die gastheer willen zijn. Onder meer Amsterdam heeft zijn interesse kenbaar gemaakt. Volgend jaar september volgt de officiële toewijzing.

Politie zet verkeershufters op YouTube

De politie in Friesland en Groningen zet beelden van gevaarlijk of asociaal rijgedrag op YouTube. De filmpjes die sinds begin juli op de snelweg A7 zijn gemaakt, laten onder meer hardrijders en bumperklevers zien, meldt de politie woensdag.

Voor het project A7 Veilig werkt de politie met camera's op het dashboard. Gefilmde automobilisten worden staande gehouden en kunnen hun eigen acties in de auto terugzien op een iPad. De confrontatie is bedoeld als voorlichting van automobilisten die soms niet eens weten dat ze de fout ingaan, aldus de politie.

Weggebruikers reageren overwegend positief op de nieuwe werkwijze, aldus de politie. Veel mensen zouden verrast zijn door hun eigen verkeersgedrag.

De beelden, die sinds begin deze maand op YouTube worden gezet, zijn voornamelijk die van gedrag dat door weggebruikers zelf als irritant wordt beschouwd, zoals een enquête voor het project uitwees. Het gaat daarbij onder meer om geen richting aangeven, bumperkleven, te hard rijden en onnodig lang links rijden. De kentekens van de gefilmde auto's zijn onherkenbaar gemaakt.

Starbucks vraagt klant geweer thuis te laten

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft zijn klanten opgeroepen om hun vuurwapens voortaan thuis te laten, te midden van de opgelaaide discussie in de VS over de wapenwet.

Howard Schultz, topman van Starbucks, deed de oproep omdat er het afgelopen halfjaar meer mensen de koffiewinkels met geweren binnenkwamen. Dat zorgde vaak voor veel onrust en verbijsterde reacties van klanten en personeel. "Onze winkels zijn er om mensen een ongestoord en veilig verblijf te bezorgen", aldus Schultz in een open brief.

Voor Starbucks betekent dit een koerswijziging. Het beleid van het bedrijf was altijd dat mensen vrij waren om hun geweren mee naar binnen te nemen. Schultz benadrukt dat van een verbod nu geen sprake is, zijn oproep is een dringend verzoek.

Zakkenrollersbende in Parijs opgerold

De Franse politie heeft een bende zakkenrollers opgerold die het vooral had gemunt op toeristen in musea en andere toeristische trekpleisters in Parijs. De duidelijk zeer professioneel opererende zakkenrollers zijn maandenlang actief geweest in de Franse hoofdstad.

Ze troffen hun slachtoffers onder andere in het Louvre en het Musée d'Orsay. Ook sloegen zij hun slag bij de Eiffeltoren en het paleis van Versailles. Doorgaans wisten ze per dag rond de tweeduizend euro buit te maken.

De bendeleden zijn dinsdag in de kraag gevat, zei politiecommissaris Stéphane Gouaud woensdag.

[DC] Zware loting Nederland

Nederland heeft het niet getroffen bij de loting voor de Wereldgroep in de Davis Cup. In de eerste ronde van het toernooi moeten de mannen van Jan Siemerink het volgend voorjaar opnemen tegen Tsjechië.

De Tsjechen zijn niet alleen de kampioenen van 2012, ook staan ze dit jaar opnieuw in de finale. De wedstrijd wordt ook nog eens gespeeld in Tsjechië. Nederland wist zich vorige week met een overtuigende zege op Oostenrijk te plaatsen voor de Wereldgroep. Servië, dit jaar de tegenstanders van Tsjechië in de finale, zullen thuis de strijd aangaan met Zwitserland.

Spanje, de kampioen van 2011, zal het in een uitwedstrijd op gaan nemen tegen Duitsland. Canada, dit jaar halve finalist, speelt in en tegen Japan. Frankrijk speelt een thuiswedstrijd tegen Australië, terwijl recordkampioen VS het thuis op mag nemen tegen het Groot-Brittannië van Andy Murray. Argentinië, dat dit jaar tot de halve finale kwam, speelt thuis tegen Italië, terwijl België een uitwedstrijd voor de boeg heeft tegen Kazakhstan.

Koeman niet blij met gebarende Pellè

Wanneer het niet loopt bij Feyenoord doet Graziano Pellè weinig moeite om zijn onvrede te verbergen. Ronald Koeman is op zijn hoede voor de wegwerpgebaren van zijn spits. Tijdens de teleurstellende 3-3 remise tegen NEC liet Pellè met zijn lichaamstaal duidelijk blijken dat de prestaties van zijn teamgenoten hem allerminst konden bekoren.

"Ik zie dat natuurlijk ook en het viel tegen NEC wel heel erg op", zegt Koeman in Voetbal International. "Graziano heeft dit wel vaker, dat hij zo reageert als het niet loopt. Aan de ene kant zegt dat wat over zijn mentaliteit, maar je moet ook oppassen dat het niet tegen je wordt gebruikt", legt de trainer van Feyenoord uit.

Koeman drukte Pellè al op het hart om zijn gebaartjes te beperken. "We zijn al langer bezig met Pellè om die maniertjes uit zijn spel te krijgen. Vooralsnog vind ik het niet zo'n probleem, maar we moeten ervoor zorgen dat het ook geen probleem gaat worden."

Fischer: "Er zit een goede speler in mij"

Na een indrukwekkende opmars in de hoofdmacht van Ajax is Viktor Fischer in het gebruikelijke dipje beland. De Deense aanvaller belooft beterschap. Aan zelfvertrouwen is er nog altijd geen gebrek bij het toptalent van de Amsterdammers. "Als ik heb afgerekend met deze periode, ga je een betere Fischer zien dan vorig jaar", liet hij Voetbal International optekenen.

Fischer houdt vertrouwen dat zijn talent spoedig weer komt bovendrijven. "Er zit een goede voetballer in mij. Altijd. Maar er zijn dus periodes waarin dat er niet uitkomt. Dan raak ik geïrriteerd. Dan moet ik oppassen, want ik kan heel boos op mezelf worden."

Naar eigen zeggen is hij alweer aan de beterende hand. "Ik merk dat het de laatste tijd alweer beter gaat. Ik weet van mezelf wanneer ik mentaal goed ben. Dat is nu het geval", zo besloot hij.

Wielrenster Vos 2 jaar langer bij Rabobank

Wielrenster Marianne Vos blijft ook de komende jaren voor Rabobank-Liv/Giant rijden. Het aflopende contract van de olympisch en wereldkampioene wielrennen is met 2 jaar verlengd. Dat heeft haar ploeg woensdag laten weten.

Rabobank verlengde ook de verbintenissen van Lucinda Brand en Pauline Ferrand-Prévôt met 2 jaar. Annemiek van Vleuten, Iris Slappendel, Roxane Knetemann, Thalita de Jong en Sabrina Stultiens blijven 1 jaar langer.

Van Megan Guarnier, Liesbet de Vocht en Rebecca Talen wordt afscheid genomen. Ook veldrijdster Sanne van Paassen verlaat de ploeg. Zij vertrekt aan het einde van het cross-seizoen op 1 maart.

Amsterdam biedt politie-inzet aan voor PSV - Ajax

Eberhard van der Laan wil graag dat Ajaxfans zondag aanwezig kunnen zijn bij de topper tegen PSV in Eindhoven. De burgemeester van Amsterdam biedt politie-inzet aan om een mogelijke busrit met Ajacieden naar Eindhoven in goede banen te leiden. Dat werd bekend in een kort geding dat woensdagochtend diende, meldt de Supportersvereniging Ajax.

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel wil alleen Ajaxfans toelaten die per treincombi naar Eindhoven komen. Door werkzaamheden aan het spoor is dat echter niet mogelijk. Ajax spande samen met de supportersverenigingen naar de rechter om de komst van fans per bus af te dwingen. De rechtbank in Den Bosch doet donderdagochtend uitspraak over de zaak.

Zowel Ajax als PSV kan bij winst de koppositie in de Eredivisie overnemen. Momenteel staan de ploegen respectievelijk vierde en tweede.

Timmermans weigert Kamer briefing over Syrië

De Tweede Kamer wordt niet opnieuw achter gesloten deuren bijgepraat over Syrië door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Het kabinet geeft geen toestemming, omdat Kamerleden zouden hebben gelekt uit een eerdere geheime briefing.

"Na afloop van de briefing hebben verschillende leden van uw Kamer zich daarover al dan niet anoniem publiekelijk uitgelaten. Daarmee is de vooraf overeengekomen vertrouwelijkheid geschonden", schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan de Kamer. "Bovenstaande in overweging nemende kan het kabinet niet instemmen met het verzoek van uw commissie voor een tweede vertrouwelijke briefing van de inlichtingendiensten."

De Tweede Kamer had om een nieuwe briefing gevraagd nadat Timmermans aan de Tweede Kamer had laten weten dat hij er nu van overtuigd is dat het Syrische regime in augustus gifgas heeft gebruikt. Kamerleden wilden weten op welke informatie van inlichtingendiensten Timmermans zich daarbij baseerde.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hekelt het weigeren van de briefing. "Het parlement moet de regering nu op haar blauwe ogen geloven dat er bewijs is", zegt Omtzigt. "Zo kunnen we onze controlerende taak als Kamer niet uitvoeren", stelt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Hij wil een debat over de kwestie.

Na de vorige briefing, op 4 september, lieten verschillende Kamerleden zich in algemene termen uit over wat ze hadden gehoord. Zo zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes dat er geen 'smoking gun' op tafel was gekomen en verklaarde VVD-Kamerlid Han ten Broeke dat de briefing verhelderend was, maar dat zijn standpunt niet was veranderd.

Griekse ambtenaren leggen werk neer

De ambtenaren in Griekenland hebben woensdag voor twee dagen het werk neergelegd. Ze zijn kwaad over de zware bezuinigingen die de regering doorvoert in ruil voor internationale noodhulp.

In heel Griekenland worden overheidsdiensten getroffen door de staking. Scholen en rechtbanken blijven gesloten en ziekenhuizen werken met beperkte inzet van personeel. Treinen rijden woensdag gedurende vier uur niet. Ook journalisten leggen het werk gedurende drie uur neer en tot het middaguur zijn er in Griekenland geen nieuwsuitzendingen.

De stakingen zijn de eerste sinds de zomer en bedoeld om de druk op de regering op te voeren om de impopulaire bezuinigingsmaatregelen terug te draaien. De plannen van de regering behelzen onder meer dat 25 duizend ambtenaren voor de rest van dit jaar thuis zitten en maar een deel van hun salaris uitbetaald krijgen. Zeer waarschijnlijk raken ze hun baan uiteindelijk helemaal kwijt.

Griekenland is sinds mei 2010 afhankelijk van noodhulp van het International Monetair Fonds en de Europese Unie. In ruil daarvoor moeten zware bezuinigingen worden doorgevoerd. De inspecteurs van het IMF en de EU, de trojka, gaan volgende week opnieuw naar Athene om de voortgang wat betreft de hervormingen te bespreken.

De belangrijkste vakbond van de private sector voegt zich halverwege woensdag bij de stakingsactie door het werk vier uur neer te leggen. Ook zijn voor woensdag twee demonstraties georganiseerd in het centrum van Athene.

Rugbyer ontkent beet in penis tegenstander

Rugbyer Anthony Watts ontkent dat hij tijdens een wedstrijd in het geslachtsdeel van een tegenstander heeft gebeten. "Ik droeg een gebitsbeschermer, ik kan hem op geen enkele manier in zijn piemel hebben gebeten", zegt de speler van het Australische Tugun Seahawks woensdag in de Engelse krant The Guardian. Watts werd acht duels geschorst vanwege het voorval en gaat in beroep.

De 27-jarige Australiër zou tijdens het duel tegen Bilambil op 2 september een tegenstander hebben gebeten. "Die beschuldiging is lachwekkend. Ik weet dat ik het niet heb gedaan en de mensen die me goed kennen weten ook dat ik het niet heb gedaan. Het is best klote om met zoiets in het middelpunt van de aandacht te staan."

The Sun schreef vorig jaar dat Watts zou zijn gearresteerd voor openbare dronkenschap en cocaïnebezit. Hij zegt zelf al vaker valselijk beschuldigd te zijn. "Ik vind dat ik de hele tijd wordt aangevallen", zegt Watts.

Een op drie kinderen met auto naar school gebracht

Hoewel slechts drie procent van de kinderen meer dan twee kilometer van zijn basisschool woont, wordt een derde door de ouders met de auto naar school gebracht. Ouders vinden het te gevaarlijk om hun kinderen al dan niet begeleid te voet of op de fiets naar school te laten gaan, concludeert het Kennisplatform Vervoer en Verkeer uit een onderzoek bij meer dan 180 scholen.

Ouders denken volgens het platform onterecht dat het verkeer minder veilig is geworden. Het aantal dodelijke ongevallen met kinderen tussen de 5 en 14 jaar neemt geleidelijk af. In 1990 kwamen er nog 85 om in het verkeer en in 2009 was dit 35. Toch worden kinderen steeds vaker naar school en clubjes gebracht of mogen ze alleen onder toezicht buitenspelen. Kinderen hebben zelf een realistischere kijk op de verkeersveiligheid, stelt het platform.

Dat kinderen naar school worden gebracht, brengt volgens de onderzoekers veel problemen met zich mee. Uiteindelijk moeten ze op de middelbare school toch zelf gaan fietsen en dan vaak ook nog over een veel langere afstand, terwijl ze dan nauwelijks eigen ervaring in het verkeer hebben opgedaan. Ook bouwen ze minder conditie op, worden ze minder lenig en kampen ze meer met overgewicht als ze worden gebracht.

Verder is er minder tijd voor het oplossen van ruzietjes met andere kinderen, omdat ze na school meteen worden opgehaald. Daarnaast hebben ze minder contact met buurtgenootjes. Ook zou het veiliger zijn als er minder parkeerdrukte is bij de school, maar die parkeerdrukte is voor veel ouders ook gelijk de reden om hun kind naar school te brengen.

Een van de oplossingen die het platform aandraagt is het afschaffen van het fietsverbod dat veel basisscholen hebben. Als de fietsenstalling weinig ruimte heeft mogen kinderen die binnen een kilometer van school wonen vaak niet met de fiets komen om ruimte te besparen. Hierdoor zouden veel ouders zich gedwongen voelen hun kinderen met de auto te brengen.

'Rusland lost schoten bij schip Greenpeace'

De Russische kustwacht heeft woensdagochtend elf waarschuwingsschoten gelost rond een schip van Greenpeace in de Pechora Zee, tussen Rusland en de Noordpool in. "Ze hebben gedreigd raak te schieten als we het gebied niet onmiddellijk verlaten, maar wij blijven vooralsnog", zegt een woordvoerder.

De actie van de kustwacht is volgens de woordvoerder 'buitengewoon disproportioneel'. "Iedereen weet dat Greenpeace vreedzaam actievoert."

Dinsdagnacht zijn vanaf het schip, de ijsbreker Arctic Sunrise, twee rubberbootjes richting een omstreden olieboorplatform gevaren. De kustwacht onderschepte een bootje, waarna de twee opvarenden werden aangehouden. De twee opvarenden van het andere bootje wisten zich aan het platform vast te zetten, maar zijn inmiddels ook aangehouden.

De Russische kustwacht heeft Greenpeace toestemming gevraagd aan boord te komen van de Arctic Sunrise, maar de kapitein weigert toestemming te geven. "Ons schip is daar legaal, de Russen mogen niet zomaar een willekeurig schip enteren, er is geen aanleiding om aan boord te komen", stelt de woordvoerder.

Het is niet de eerste aanvaring tussen Rusland en Greenpeace. Vorige maand kreeg Greenpeace geen toestemming de Noordelijke Zeeroute te bevaren. De Arctic Sunrise zette toch koers richting de zeeroute, waarop de Russische kustwacht uiteindelijk zou hebben gedreigd het vuur te openen als het schip het gebied niet zou verlaten.

Dat was voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag aanleiding om Russische diplomaten om opheldering te vragen. Het ministerie tekende protest aan tegen het dreigen met geweld. Rusland had Nederland bovendien om toestemming moeten vragen om met geweld te dreigen. Ook wilde het ministerie weten waarom het schip geen vrije doorvaart had gekregen. Daarna was het stil, maar woensdag bleek dat Greenpeace weer in het gebied is.

Bij deze tweede poging tot protest in een maand tijd is een Nederlandse campagneleider, Faiza Oulahsen, aan boord van de ijsbreker gekomen. De milieuorganisatie is in het gebied om te protesteren tegen plannen van Gazprom om samen met Shell naar olie te boren in de Pechora Zee. Het platform waarmee dat moet gebeuren, Prirazlomnaya, verkeert volgens Greenpeace in slechte staat. Ook zijn er vrijwel nooit schepen in de buurt om noodhulp te verlenen in het geval van een olielek.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet direct op de zaak reageren.

Nieuwe topman Douwe Egberts komt van Mars

De beoogde nieuwe topman van DE Master Blenders 1753 is Pierre Laubies. Investeringsgroep Oak Leaf maakte zijn naam woensdag bekend, tegelijk met het bericht dat de koop van Douwe Egberts definitief is. Laubies werkte hiervoor onder meer bij chocolade- en diervoedingsproducent Mars en investeringsmaatschappij CVC Capital.

Laubies vervangt Jan Bennink, die niet alleen terugtreedt als topman maar ook als lid van de raad van bestuur. De benoeming van Laubies moet nog worden goedgekeurd in een speciale aandeelhoudersvergadering die Oak Leaf zo snel mogelijk wil organiseren.

Ook de raad van bestuur bij DE Master Blenders 1753 ondergaat veranderingen. Zo komt Bart Becht de gelederen versterken als bestuursvoorzitter. Becht was tot twee jaar geleden topman bij Reckitt-Benckiser. Michel Cup, momenteel nog financieel topman bij de koffiemaker, wordt aangesteld als enig uitvoerend bestuurder in de raad.

GroenLinks start petitie tegen JSF

GroenLinks is woensdag een petitie gestart tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter. GroenLinks-leider Bram van Ojik wil de verzamelde steunbetuigingen gebruiken als de Tweede Kamer over de aanschaf debatteert.

"Het is van de zotte om in tijden van enorme bezuinigingen te kiezen voor de JSF. We moeten stoppen met dit miljardenverslindende project", zegt Van Ojik. Hij heeft nog hoop dat de Tweede Kamer de aanschaf van het vliegtuig tegenhoudt. "Het kabinet heeft misschien besloten, het parlement heeft dat nog niet."

Het kabinet maakte dinsdag op Prinsjesdag officieel bekend dat de F-16 wordt vervangen door de F-35, beter bekend als de JSF. Voor 4,5 miljard euro worden 37 vliegtuigen gekocht. Dat geld is al gereserveerd en wordt over een periode van zo'n tien jaar uitgegeven, benadrukt het ministerie van Defensie.

Sinterklaaspakken in rook opgegaan bij grote loodsbrand

Bij een grote brand in een loods in het Zuid-Hollandse Monster is onder meer een voorraad sinterklaaspakken verloren gegaan. De brand is inmiddels onder controle, maar het pand van zeshonderd vierkante meter moet als verloren worden beschouwd, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De brand in het pand aan de Vlotlaan op een industrieterrein werd even voor 04.00 uur ontdekt. De rook kwam toen al uit het dak. De brandweer zette in op behoud van de panden, wat uiteindelijk is gelukt.

In de loods werden naast sinterklaaspakken ook kostuums en attributen voor dinnershows opgeslagen. "De eigenaar zei dat hij een levenswerk waar hij 25 jaar in heeft gestoken verloren is gegaan", zegt de woordvoerder. In het pand zat ook een transportbedrijf. "We konden de vrachtwagen en andere spullen nog naar buiten rijden, hierdoor valt de schade voor dat bedrijf nog relatief mee."

Inmiddels is een kraan het pand aan het slopen. De kraan trekt brandende stukken naar buiten, die vervolgens door de brandweer worden geblust. Dat gaat nog tot na het middaguur duren.

Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De brand geeft volgens de gemeente Westland, waar Monster onder valt, wel stankoverlast. Daarom wordt bewoners van omliggende dorpen aangeraden ramen dicht te houden. De N211 werd vanwege de brand afgesloten.

Aandewiel nieuwe trainer Oss

Gert Aandewiel is de opvolger van de naar N.E.C. Nijmegen vertrokken Aton Janssen bij FC Oss. Dat maakte de Brabantse eerstedivisionist woensdag bekend. De 44-jarige trainer tekende een contract tot het einde van het seizoen. Beide partijen hebben de intentie uitgesproken om de samenwerking daarna te verlengen.

Aandewiel debuteerde in 2006 als coach in het betaald voetbal bij Haarlem. Hij stond daarna een klein jaar aan het roer bij Sparta. "De kans om weer als hoofdtrainer in de Jupiler League aan de slag te gaan was een van de redenen om voor Oss te kiezen. Daarnaast zie ik hier voldoende mogelijkheden om iets moois te laten ontstaan", laat de Katwijker weten.

Oss is matig aan het seizoen begonnen. Na acht duels staat de ploeg voorlaatste met zes punten. "Ik hoop het om te kunnen draaien, maar dat zal niet van de een op de andere dag gaan. Het heeft even tijd nodig om elkaar te leren kennen en de juiste lijn te vinden", stelt Aandewiel, die tot voor kort in de jeugdopleiding van FC Banants in Armenië werkte.

Janssen ging eind augustus bij NEC aan de slag. Bij de eredivisieclub uit Nijmegen verving hij de ontslagen Alex Pastoor.

Coalitie en oppositie Duitsland nek-aan-nek

Met nog enkele dagen te gaan tot de Bondsdagverkiezingen in Duitsland gaan de regeringscoalitie en de drie oppositiepartijen precies gelijk op. In een peiling van dinsdag van Forsa-Wahltrend, in opdracht van tijdschrift Stern en tv-zender RTL, staan beide blokken op 44 procent.

Mocht dat zo blijven, dan lijkt doorregeren door de huidige coalitiepartijen CDU/CSU en FDP slechts mogelijk met behulp van een derde partij. Dat zullen dan de Groenen moeten zijn, die qua signatuur veel beter bij de huidige coalitie aansluiten dan Die Linke, die in de peilingen ongeveer even groot zijn.

In de deelstaatverkiezingen in Beieren afgelopen zondag werd de FDP weggevaagd en het lijkt erop dat die lijn zich in de Bondsdagverkiezingen voortzet. Momenteel staat de partij in de peilingen op vijf procent, net genoeg om de kiesdrempel te halen.

Als de FDP het redt zou de CDU/CSU toch kunnen besluiten deze bondgenoot te laten vallen en een nieuwe coalitiegenoot te zoeken. In dat geval lijken er twee waarschijnlijke gegadigden te zijn: de al eerder genoemde Groenen, waarmee een geringe, maar aanvaardbare Bondsdagmeerderheid mogelijk is, of de sociaaldemocratische SPD.

De Bondsdagverkiezingen worden zondag gehouden.

Cookson wil straf Armstrong mogelijk verlichten

UCI-kandidaatvoorzitter Brian Cookson wil de levenslange verbanning van Lance Armstrong uit de wielersport mogelijk verlichten, mits de vandaag 42 jaar geworden Amerikaan meer over zijn dopingverleden onthult. De oud-coureur is volgens Cookson namelijk veel harder gestraft dan andere dopingzondaars.

Armstrong raakte eerder dit jaar niet alleen zijn zeven eindzeges in de Tour de France kwijt, maar werd door het USADA ook levenslang geschorst. De Amerikaan kan hierdoor niet deelnemen aan officiële wedstrijden van zijn tweede passie: de triatlon. Cookson is tegenover The Daily Telegraph duidelijk. "Laat me mijn woorden voorzichtig kiezen: ik denk dat andere renners genereuzer zijn behandeld dan Armstrong. Ik wil toe naar een gelijk speelveld."

Het betekent volgens Cookson niet dat Armstrong, die eerder dit jaar tegenover Oprah Winfrey zijn dopinggebruik toegaf, veel hoop mag hebben. De UCI-kandidaat weet dat het WADA over de straf gaat, maar hoopt toch dat de Amerikaan gaat praten. "Als hij nog meer dingen te vertellen heeft, dan moet hij dat doen. Maar ik denk wel dat hij een soort prikkel nodig heeft. Dit betekent niet dat ik hem terug wil zien in het wielrennen, ik denk niet dat daar ruimte voor is."

Cookson strijdt volgende week vrijdag in Firenze met Pat McQuaid om het voorzitterschap van de mondiale wielerunie. De Ier staat sinds 2005 aan het hoofd van de UCI.

Jordaanse koning wil rol China in Syrië-kwestie

Koning Abdullah van Jordanië pleit voor een actieve rol van China bij de pogingen de crisis rond Syrië op te lossen. China moet zijn invloed als permanente lidstaat van de VN-Veiligheidsraad en 'als vriend van Jordanië en het Midden-Oosten' aanwenden, aldus Abdullah. De koning is momenteel op staatsbezoek in China. Hij sprak woensdag met de Chinese president Xi Jinping.

Abdullah zei met Xi te willen praten over de wijze waarop met de hulp van China 'vrede, stabiliteit, fatsoen en voorspoed in onze regio kunnen worden gerealiseerd'.

Prinsjesdagstreakers op vrije voeten

De twee vrouwen die dinsdag halfnaakt op de route van de Gouden Koets renden zijn vrijgelaten. Ze zijn dinsdagavond met een proces-verbaal weggestuurd, laat een politiewoordvoerder weten.

De streakers waren ruim voor de koninklijke stoet van Paleis Noordeinde was vertrokken de route opgerend. De vrouwen wilden duidelijk maken dat het kabinet 'ons uitkleedt' en werden aangehouden voor verstoring van de openbare orde.

Verder deden zich dinsdag volgens de politie geen bijzonderheden voor langs de route. Het aantal belangstellenden dat kwam kijken was groter dan vorig jaar.

Verkoop Douwe Egberts gaat door

DE Master Blenders wordt definitief verkocht. Investeringsgroep Oak Leaf onder leiding van Duitse investeerder Joh. A. Benckiser maakte dat woensdag bekend. Van de aandelen Douwe Egberts is 91,8 procent ter overname aangeboden. Deze aandeelhouders ontvangen de reeds bekende prijs van 12,50 euro per aandeel.

Investeerders die hun aandelen nog niet hebben aangeboden, kunnen dat alsnog doen tussen 19 en 25 september. Aandeelhouders die hun aandelen al wel hebben aangeboden, krijgen op 23 september uitbetaald.

Op het moment dat na deze periode 95 procent of meer van de aandelen ter overname is aangeboden, wordt Oak Leaf direct wettelijk eigenaar van Douwe Egberts. De koffiemaker kan dan van de beurs worden gehaald. Bij een aanbod van tachtig tot 95 procent van de aandelen volgt een zogenoemde juridische fusie, waarbij Douwe Egberts fuseert met een andere bv.

YouTube binnenkort offline te bekijken

Een update voor de apps van YouTube moet het vanaf november mogelijk maken filmpjes 48 uur offline te bekijken op tablets en smartphones. Filmpjes die worden opgeslagen in een speciale afspeellijst kunnen worden bekeken als er geen internetverbinding is. Dat heeft YouTube-eigenaar Google woensdagochtend bekendgemaakt.

De smartphone of tablet moet eens per twee dagen online zijn, anders zijn de video's niet langer toegankelijk. Op die manier controleert Google onder meer hoe vaak een video offline is bekeken. Of de lijst een limiet kent is onduidelijk.

Makers van internetfilmpjes kunnen bij het uploaden kiezen of hun video in een dergelijke afspeellijst mag worden opgenomen. Dit kan per video worden ingesteld, maar ook op basis van het herkomstland van de kijker. Advertentie-inkomsten lopen zij niet mis, die worden volgens Google gewoon meegeteld.

Arnhemse politicus verliest zetel definitief

De Arnhemse politicus Martin van Meurs is zijn raadslidmaatschap definitief kwijt. Dat volgt uit een besluit dat de Raad van State woensdag bekendmaakte. Van Meurs, die is veroordeeld voor kinderpornobezit, woonde niet in Arnhem, maar in de gemeente Oude IJsselstreek. Daarmee overtrad hij de Gemeentewet, die stelt dat een raadslid daadwerkelijk moet wonen in de gemeente waar hij raadslid is.

De 62-jarige Van Meurs stapte naar de hoogste bestuursrechter nadat de gemeente hem in april uit de raad had gezet vanwege de kwestie. Het oud-gemeenteraadslid voerde aan dat hij een woning in Arnhem heeft, maar dat hij daar niet kon wonen vanwege bedreigingen aan zijn adres. Hij beweerde bij vrienden en kennissen in Arnhem te zijn ondergedoken.

De raad achtte het echter niet aannemelijk dat Van Meurs bij kennissen op een adres in Arnhem verbleef. Ook had hij expliciet aan de raad moeten melden dat hij niet meer in Arnhem woonde en daarmee niet langer voldeed aan de eis voor gemeenteraadsleden zoals vastgelegd in de Gemeentewet.

Van Meurs kwam in 1978 in de Arnhemse gemeenteraad. In de jaren tachtig was hij acht jaar wethouder voor de PvdA in de Gelderse gemeente. Als het enige fractielid van Nieuw Leefbaar Arnhem werd hij in juli veroordeeld tot tien maanden cel voor het bezit van kinderporno. Op gegevensdragers werden 170 afbeeldingen en vijf kinderpornovideo's gevonden. Omdat Van Meurs in 2011 ook al werd veroordeeld voor kinderporno, moet hij ook het voorwaardelijke deel van die straf, een halfjaar cel, uitzitten.

Krol aangesteld als interim-bondscoach Tunesië

Ruud Krol moet Tunesië naar het WK in Brazilië van volgend jaar leiden. De 64-jarige trainer is benoemd tot interim-bondscoach, meldt de Tunesische voetbalbond. De Noord-Afrikanen treffen Kameroen in oktober en november in een beslissende play-offronde.

Krol is voor twee maanden aangesteld en gaat zijn nieuwe baan combineren met het trainerschap van het Tunesische CS Sfaxien. Daar is hij sinds vorig jaar trainer.

De Amsterdammer volgt de opgestapte Nabil Maaloul op. Die nam ontslag als bondscoach na de 2-0 thuisnederlaag tegen Kaapverdië van anderhalve week geleden. Omdat Kaapverdië, dat zich door de zege voor de play-offs had geplaatst, een niet-speelgerechtigde speler had opgesteld, besloot de FIFA het land uit de WK-kwalificatie te halen. Tunesië profiteerde van de misstap en neemt de plek van Kaapverdië in.

Krol heeft al enige ervaring in Noord-Afrika. In 1996 was hij voor korte tijd bondscoach van Egypte, waar hij ook topclub Zamalek trainde. Als voetballer was hij actief voor onder meer Ajax, waarmee hij driemaal de Europa Cup 1 won. Met Oranje verloor hij in de jaren zeventig twee WK-finales.

AZ neemt Avdic mee naar Israël

Denni Avdic maakt op bezoek bij Maccabi Haifa mogelijk zijn debuut in de hoofdmacht van AZ. De Zweedse spits reist mee naar Israël voor het treffen. Avdic werd deze zomer overgenomen van Werder Bremen, maar wacht nog altijd op zijn debuut voor de Alkmaarders. Of hij deel uitmaakt van de wedstrijdselectie is nog onzeker, aangezien Gertjan Verbeek twintig spelers meeneemt, waarvan er nog twee zullen afvallen.

AZ kruist donderdagavond in het kader van de groepsfase van de Europa League de degens met Maccabi Haifa. Aanvallende middenvelder Celso Ortiz lijkt af te stevenen op een basisplaats.

Rooney: "Blij dat ik ben gebleven"

Met twee doelpunten had Wayne Rooney een belangrijk aandeel in de 4-2 zege die Manchester United dinsdag boekte ten koste van Bayer Leverkusen. De Engelse aanvaller had bovendien de kans om de doelpuntenproductie van Robin van Persie op te vijzelen, maar voor een leeg doel zag hij zijn Nederlandse ploeggenoot over het hoofd. De bal eindigde naast het doel.

"Ik hinkte op twee gedachten: afspelen of zelf voor de goal gaan", blikt Rooney terug op de officiële clubsite. "Door de twijfel ging het mis, ik had het beste voor eigen kans kunnen gaan. Maar het belangrijkst is dat de drie punten binnen zijn."

Rooney, die tijdens de zomerse transferperiode voortdurend in verband werd gebracht met een vertrek bij United, tekende tegen Leverkusen voor zijn 199ste en tweehonderdste treffer voor zijn huidige werkgever. "Het is allemaal razendsnel gegaan en ik hoop dat het er meer worden", zegt hij daarover. "Ik ben blij dat ik ben gebleven."

'Van Marwijk kandidaat bij HSV'

Bert van Marwijk wordt mogelijk de nieuwe trainer van Hamburger SV. De oud-bondscoach van Nederland is samen met Thomas Schaaf en Lothar Matthäus kandidaat om de dinsdag ontslagen Thorsten Fink op te volgen. Dat schrijft de Duitse krant Bild.

Van Marwijk heeft al de nodige ervaring in de Bundesliga. Van 2004 tot en met 2006 stond hij namelijk aan het roer bij Borussia Dortmund. Eerder coachte hij onder meer Feyenoord en Fortuna Sittard. Sinds zijn periode bij Oranje, van 2008 tot en met 2012, heeft Van Marwijk geen club of land meer getraind.

Fink moest bij HSV vertrekken na een matige seizoensstart. De club van aanvoerder Rafael van der Vaart verloor zaterdag met 6-2 van Dortmund en staat momenteel vijftiende in de Bundesliga. Rodolfo Cardoso, trainer van de beloften, zit zaterdag bij het duel tegen Werder Bremen op de bank.

Oekraïne te sterk voor Nederlandse zitvolleyballers

Het Nederlandse heren zitvolleybalteam hebben gisteren hun eerst EK-verlies geleden. Tegen het sterke en ervaren Oekraïne konden de Oranje heren alleen in de tweede set goed weerstand bieden: 12-25, 23-25 en 14-25. Met dit resultaat zal Nederland de kruisfinale tegen Bosnië gaan spelen. Er is daardoor geen uitzicht meer op de top vier, maar een vijfde plaats zoals op de EK 2011 in Rotterdam, moet mogelijk zijn.

In de tweede EK-wedstrijd van de Nederlandse heren begon bondscoach Hans Mater met bijna dezelfde basis als in de openingswedstrijd tegen Hongarije. De enige wijziging in het team was dat Edmir Popara speelde op de plek van Bjorn Moris. "Met zijn ervaring in het team hopen we de ervaren Oekraïners meer onder druk zetten", licht Mater toe.

De eerste set kende een eenzijdig beeld tot 2-16 van het sterk serverende Oekraïne. Daarna herpakte het Oranje team zich en dankzij het goede serveren van Loek Hendrix kwam de Nederlandse heren terug tot 12-18. Ook Moris werd gewisseld voor Papora, maar het weerhield Oekraïne niet van de setwinst.

In de tweede set begon Nederland sterk, waardoor het tot de helft gelijk op ging. Toch slaagden de Oost-Europeanen erin om een gat te slaan (15-22) tegen de Nederlanders. Door een goed serverende Merijn Bruijne kwam Oranje terug tot 21-22. Moris nam het team op sleeptouw in de rallies door goed verdedigende acties. Het geloof in setwinst was terug, maar Oekraïne pakte ook deze set.

In de laatste set slaagde de Nederlandse heren er niet meer in om een vuist te maken. "Te veel spelers hebben hun normale niveau niet gehaald vandaag", stelde Mater na de wedstrijd. "Tegen deze teams moet iedere speler top zijn om een kans te maken."

Vandaag speelt Oranje om 9:30u tegen Letland. 

FOK!filmblik: The Day the Earth Stood Still (1951)

Op 18 september 1951 draaide de film The Day the Earth Stood Still voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. In de epische film van Robert Wise zagen we hoe een buitenaardse gast onze planeet bezoekt om een belangrijke boodschap af te leveren.

The Day the Earth Stood Still

De film begint op zekere dag als er een vliegende schotel wordt waargenomen boven Washington. Nadat het buitenaardse schip een landing in de tuin van het Witte Huis heeft gemaakt, wordt het al snel omsingeld door het Amerikaanse leger. Nadat er een luik opengaat staat daar opeens een op een mens lijkende alien genaamd Klaatu, die zegt dat hij op een vredesmissie naar de Aarde is gekomen. Als Klaatu vervolgens door een zenuwachtige soldaat wordt neergeschoten maken we ook kennis met de robot Gort, die in één beweging alle aanwezige vuurwapens en tanks weet te vernietigen. Nadat Klaatu wonderbaarlijk snel is genezen laat hij weten dat hij een belangrijke boodschap heeft, die de toekomst van de mensheid kan bepalen.

The Day the Earth Stood Still 1

Het scenario van de sciencefiction film The Day the Earth Stood Still was geschreven door Edmund H. North en was gebaseerd op het korte verhaal Farewell to the Master van Harry Bates uit 1940. The Day the Earth Stood Still was duidelijk een film die was gemaakt in de tijd van de Koude Oorlog, een tijd dat men elke dag vreesde voor een totale vernietiging van de menselijke beschaving. De film heeft dan ook een duidelijke anti-oorlogsboodschap. Ook zag men de nodige overeenkomsten tussen het personage Klaatu en Jezus van Nazareth. Als Klaatu uit een ziekenhuis ontsnapt doet hij een uniform aan die van ene Majoor Carpenter (Timmerman). Er wordt aangenomen dat ook Jezus het timmervak van zijn vader Jozef leerde. Daarnaast wilde men, net als in het verhaal van Jezus, ook de onbegrepen buitenaardse gast Klaatu vermoorden.

The Day the Earth Stood Still 2

Wat de film zo mogelijk nog beter maakte was de prachtige filmmuziek van Bernard Hermann. De componist nam de score in augustus 1951 op met een klassiek orkest, waarin we onder meer ook de synthesizerpioniers Dr. Samuel Hoffman en Paul Shure tegenkomen. De muziek van Hermann zou later opnieuw gebruikt worden voor de succesvolle tv-serie Lost in Space in 1965. De film viel goed in de smaak bij de critici en oogste alleen maar positieve kritieken. Volgens velen was dit één van de betere films van 1951. Schrijver Arthur C. Clarke zou ooit een lijst van zijn favoriete sciencefiction films maken waarin hij The Day the Earth Stood Still zelfs boven zijn eigen klassieker 2001: A Space Odyssey verkoos.

The Day the Earth Stood Still 3

Een beroemde uitspraak uit de film is de kreet 'Klaatu Barada Nikto'. Klaatu geeft de tekst aan de mensen omdat ze daarmee de robot Gort kunnen stoppen als er iets met hem zou gebeuren. Gort is tenslotte een robot die in staat zou zijn om de hele planeet te vernietigen. 'Klaatu Barada Nikto' zou een uitspraak worden die zo mogelijk nog bekender was dan de film waar ze uit kwam. Door de jaren zijn er regelmatig artikelen verschenen waarin men probeerde te ontcijferen wat de tekst betekende. De tekst werkte ook inspirerend voor andere filmmakers. Zo zien we Micky Dolenz in de tv-serie van The Monkees als een robot rondlopen, die de tekst 'Klaatu Barada Nicto' gebruikt om in zijn ruimteschip te komen. Daarnaast horen we de tekst ook voorbijkomen in onder meer Star Wars Episode VI: Return of the Jedi, Evil Dead III: Army of Darkness en Toys.

The Day the Earth Stood Still 4

In de zeventiger jaren was er ook een Canadese band genaamd Klaatu, die ondermeer de single 'A Routine Day' uit had gebracht. Aangezien velen niet wisten wie er in de band speelden ging er zelfs een gerucht dat er een reunie van The Beatles had plaatsgevonden en dat de mannen uit Liverpool in het geheim een nieuw album hadden gemaakt. Dit gerucht werd echter al snel weer uit de lucht gehaald.

De remake van The Day the Earth Stood Still
De remake van The Day the Earth Stood Still

In 2008 zou er een remake van The Day the Earth Stood Still verschijnen met Keanu Reeves in de hoofdrol. Net als de oorspronkelijke film, was ook de film uit 2008 weer een immens groot succes bij het grote publiek.

NOC*NSF maakt zich zorgen over financiering

De overkoepelende sportbond NOC*NSF maakt zich zorgen over de financiering van de sport vanuit de kansspelen. Het kabinet wil nog deze kabinetsperiode de online-kansspelmarkt gaan liberaliseren.

Er wordt in de voorstellen zoals opgenomen in de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie in het geheel voorbijgegaan aan de Nederlandse traditie om de opbrengsten van kansspelen uit te keren aan goede doelen, zoals de sport. 

Mocht de liberalisering van de kansspelen ook richting de loterijen op deze wijze worden doorgezet zonder rekening te houden met de gevolgen daarvan voor de sport, dan komt de financiering van de gehele sport serieus in gevaar. Met name omdat een aantal gemeenten haar tekorten, gesproken wordt over zes miljard in 2017, deels afwentelt op haar lokale sportverenigingen. 

NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis: "Als dit doorgaat, kost het zeventig van onze leden de kop en zullen er misschien vijf overblijven. Wij zijn ervan overtuigd dat je met sport Nederland kerngezond kan maken. Maar zonder de afdracht van de Lotto, vorig jaar 43,8 miljoen euro, draai je bij 70 van onze 75 leden de kraan dicht. Die kunnen dan niet meer bestaan, of ze moeten de contributie verdriedubbelen. Dat gaat nooit lukken. Alleen voetbal, hockey, golf, tennis en de paardensport zullen overleven. Dan heb je het gehad. Een somber perspectief."

'Te weinig vergoeding borstreconstructie'

Verzekeraars betalen te weinig voor 'betere' borstreconstructies waarbij eigen weefsel van de patiënt wordt gebruikt. Dat stelt plastisch chirurg Marc Mureau van het Erasmus MC woensdag in de Volkskrant. Hij is de opsteller van een nieuwe richtlijn voor borstreconstructies.

Als vrouwen vanwege het risico op borstkanker hun borsten laten amputeren, kunnen ze daarna voor een borstreconstructie kiezen. In Nederland is het gebruikelijk dat hiervoor implantaten worden gebruikt. In België is een nieuwe aanpak ontwikkeld waarbij huid, vet en bloedvaten van de buik naar de borst worden verplaatst. Als het weefsel niet afsterft, hoeft de patiënt niet meer terug naar het ziekenhuis. Patiënten met borstimplantaten blijven echter hun leven lang patiënt. In veertig tot zeventig procent van de gevallen moeten zij binnen tien jaar hun implantaten laten vervangen.

De operatie waarbij eigen weefsel wordt gebruikt is complex, kan tot twaalf uur duren en is niet geschikt voor erg slanke vrouwen. Bij de drieduizend borstreconstructies die jaarlijks in Nederland worden uitgevoerd wordt in tien tot vijftien procent van de gevallen eigen weefsel gebruikt, schat Mureau in de krant.

In België is de nieuwe aanpak uitgegroeid tot de standaard, zegt plastisch chirurg Philip Blondeel van het Universitair Ziekenhuis Gent, een van de grondleggers van de techniek. Hij schat dat de helft van de operaties met eigen weefsel wordt gedaan. Een op de vijf vrouwen die in België zo'n operatie krijgt zou uit Nederland komen.

Dat in Nederland vaker voor implantaten wordt gekozen, zou komen door het financieringsstelsel. In de tijd dat een patiënt eigen weefsel krijgt ingebracht, zouden zes patiënten met implantaten kunnen worden geholpen en dat zou meer geld opbrengen. Volgens Blondeel worden Nederlandse chirurgen onderbetaald en kiezen ze daarom voor de snelle weg van implantaten.

Verzekeraars vergoeden het wel als een patiënt naar het buitenland gaat voor deze operatie, maar laten de capaciteit in Nederland volgens hoogleraar René van der Hulst niet toenemen. Verzekeraar CZ stelt echter in de krant dat een kostendekkende vergoeding wordt betaald. "Maar wij zien dat ziekenhuizen zelf niet altijd tijd en ruimte maken. Kennelijk vinden ze andere operaties winstgevender."

Huurverhoging weer boven inflatie

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) zet zijn beleid voort om de woningmarkt vlot te trekken door doorstroming op de huurmarkt te stimuleren. Om scheefwonen tegen te gaan mogen huurprijzen in 2014 opnieuw meer dan het inflatiepercentage stijgen.

Om het tekort aan huurwoningen in het middensegment, huren boven de 681 euro, tegen te gaan, wil Blok daarnaast dat het voor investeerders aantrekkelijker wordt om geld in de huurmarkt te steken. Hij wil de verhuurdersheffing mede daarom voorwaardelijk maken.

Corporaties moeten zich volgens de minister toeleggen op hun kernactiviteiten: betaalbare woningen voor lagere inkomensgroepen. Blok zal het toezicht op woningcorporaties aangescherpen. In 2014 komt er een verhuurdersheffing voor corporaties. Corporaties die investeren in probleemgebieden als Rotterdam-Zuid en in krimpregio's of zich bezig houden met het ombouwen van kantoren tot woningen kunnen echter vrijstelling van de heffing krijgen.

Bloks ministerie geeft verder aan dat er 400 miljoen euro voor energiebesparende maatregelen beschikbaar komt voor verhuurders in de sociale huursector. Dat moet uit een fonds komen dat het kabinet in samenwerking met het bedrijfsleven in het leven wil roepen. Een bijkomende maatregel is dat het lage btw-tarief op verbouwingen en renovatie tot maart 2014 zal gelden.

'Kosten JSF = 3 weken zorg'

PvdA-leider Diederik Samsom heeft dinsdagavond tijdens het Prinsjesdagdebat bij de NOS forse kritiek gekregen vanwege de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Zijn VVD-collega Halbe Zijlstra moest hem te hulp schieten.

Samsom werd aangevallen door PVV-leider Geert Wilders. Volgens hem snappen de mensen thuis niet dat de PvdA in deze tijd miljarden uitgeeft aan een gevechtsvliegtuig, terwijl tegelijkertijd AOW'ers worden 'gepakt' en mensen hun baan verliezen. "Hoe kunt u dat uitleggen aan uw achterban?", vroeg Wilders. Ook SP-leider Emile Roemer uitte kritiek. Hij riep de PvdA op om de zorg voor ouderen te verbeteren in plaats van dure straaljagers te kopen.

Samsom antwoordde dat de aanschaf van de JSF een eenmalige uitgave is. Daarmee zijn de AOW'ers de komende jaren niet geholpen. Als de JSF nu niet wordt gekocht, is er het jaar erna 'nul' euro over, zei hij. "En hoeveel het jaar daarna? Nul euro." Hij riep Wilders op om dit 'eerlijke verhaal' te vertellen. "Nu praat u AOW'ers angst aan."

Halbe Zijlstra (VVD) viel Samsom bij. "We vervangen gewoon een straalvliegtuig. De F-16 gaat weg, er komt een ander type voor terug." De fractieleider van de VVD deed de oproep om er geen 'enorme rel' van te maken. Het bedrag waarmee de aankoop is gemoeid, is net zo veel als 'drie weken zorg' kost, aldus de liberaal.

3voor12 Award voor Jacco Gardner

Jacco Gardner heeft dinsdagavond de VPRO 3voor12 Award gekregen voor zijn debuutalbum Cabinet of Curiosities. Samen met de prijs kreeg de 25-jarige Gardner 1203,12 euro uit handen van 3voor12-eindredacteur en juryvoorzitter Willem van Zeeland. Met zijn band bracht Gardner het nummer Clear the Air ten gehore.

"De winnaar heeft een album gemaakt waar je lekker bij weg kunt dromen en waar je een hele wereld bij kan fantaseren", zo valt te lezen in het juryrapport. "Het resultaat klinkt misschien bestudeerd uit een ver verleden, maar er is zeker heel goed over nagedacht: zo zijn alle koortjes van ABBA-niveau qua 'catchyness'. Dit is zo'n nederpopklassieker waar je twintig jaar later nog over praat. Een tijdloos album."

De 3voor12 Award is een prijs voor het beste Nederlandse album van de afgelopen twaalf maanden. Gardner kreeg zijn onderscheiding in de Amsterdamse Melkweg. Onder de eerdere winnaars zijn De Jeugd van Tegenwoordig, De Staat, Moss, I Am Oak en Blaudzun.

Eis van 9 jaar tegen cokesmokkelaars Rotterdam

Tegen twee van de acht verdachten in de grote cocaïnezaak in de Rotterdamse haven is een celstraf geëist van negen jaar. Een van de twee was havenwerker. Justitie maakte de strafeisen tegen de havenwerkers en hun handlangers dinsdag bekend in de Rotterdamse rechtbank.

Tegen de andere zes verdachten eist justitie straffen van vier tot acht jaar. Volgens justitie kregen de verdachten zestig- tot zeventigduizend euro per persoon voor de drugssmokkel.

De verdachten werden vorig jaar juli opgepakt toen de politie bij een controle 188 kilo cocaïne vond in een container uit Panama. De drugs zaten in zeven tassen en hadden een waarde van zes miljoen euro.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Koning brengt kennismakingsbezoek aan Spanje

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen woensdag een bezoek aan Spanje. Het is het vijfde kennismakingsbezoek over de grens sinds Willem-Alexander in april koning werd. Het koninklijk paar wordt 's middags ontvangen door koning Juan Carlos en koningin Sofia op het Zarzuelapaleis in Madrid.

Bij de aansluitende lunch in het paleis zijn ook kroonprins Felipe en diens echtgenote prinses Letizia aanwezig. Na de lunch bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima het huis van afgevaardigden. Aan het eind van de middag staat op het Moncloapaleis nog een gesprek met minister-president Mariano Rajoy op het programma.

Het koninklijk paar wordt vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Volgens een woordvoerder werkt hij grotendeels hetzelfde programma af als de koning en heeft hij een ontmoeting met Iñigo Méndez de Vigo, staatssecretaris voor Europese Zaken.

De Spaanse koning is niet onomstreden in eigen land. Zo kreeg Juan Carlos in april vorig jaar veel kritiek vanwege een peperdure safari in Botswana, terwijl veel van zijn onderdanen vanwege de recessie in zijn land de broekriem strak moeten aanhalen. Dat zijn schoonzoon Iñaki Urdangarin, die getrouwd is met prinses Cristina, wordt beschuldigd van verduistering stelt de koning evenmin in een positief daglicht.

Juan Carlos werd eind jaren zestig door generaal Francisco Franco naar voren geschoven om hem na zijn dood op te volgen. De dictator had geen zoon en stemde met tegenzin in met het herstel van de monarchie. Juan Carlos kreeg de titel Prins van Spanje, op voorwaarde dat hij trouw zwoer aan de dictator, die uiteindelijk in 1975 overleed.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken komende maand Noorwegen en Zweden, op 2 en 14 oktober. In november bezoeken de twee het Caribische deel van het koninkrijk. Het bezoek aan België werd uitgesteld omdat het protocol voorschrijft dat het kortst zittende staatshoofd eerst op bezoek moet bij het langst zittende staatshoofd.

Eerder bezocht het koninklijk paar Luxemburg, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

Diablo III stopt met auction house

Gamestudio Blizzard Entertainment heeft aangekondigd dat zij gaan stoppen met de auction house en het goudsysteem in Diablo III. In een blogpost op de Diablo III-website geeft de ontwikkelaar aan dat de auction house, ondanks dat veel spelers het gebruiken, de kern van de Diablo-gameplay te veel tegenwerkt, namelijk monsters doden voor loot.

Blizzard geeft verder aan te werken aan een loot 2.0-systeem voor de aangekondigde uitbreiding Reaper of Souls. Dit systeem zou de gameplayervaring moeten verbeteren ten opzichte van nu.

Hoe de auction house en het goud uit Diablo III precies worden verwijderd is nog niet bekend. Blizzard zegt dit in de komende periode verder uit te gaan werken. Wanneer het wordt gestopt is wel bekend, namelijk op 18 maart 2014. 

Door Al-Qaida ontvoerde Nederlander op video getoond

De Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida in Mali heeft beelden vrijgegeven van zeven gijzelaars, onder wie de Nederlander Sjaak Rijke. Dat meldt het Mauritaanse persbureau ANI, dat een video heeft ontvangen van de onder de naam AQIM opererende terreurcel.

De Rijke wordt al sinds november 2011 gegijzeld. Naast de Nederlander werden op de film ook vier Franse mannen, een Zweed en een man met zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse identiteit getoond. De Fransen werden precies drie jaar geleden gegijzeld in Niger. Een van hen zegt in goede gezondheid te zijn. Wel wordt hij met de dood bedreigd.


Rijke vraagt hulp bij vechten voor zijn vrijheid

FOK! wat een weer... Wisselvallig

Het wisselvallige en frisse weer heeft zijn langste tijd nu wel gehad. Een krachtig hogedrukgebied zorgt vanaf het weekend voor rustig en stabiel weer met zonnige perioden, maar ook kans op een paar mistbanken. Zover is het nog niet. Vandaag en ook morgen valt er nog geregeld regen en is het nog kil.

Gisteren vielen er verspreid over het land nog een aantal buien, terwijl het in het zuiden aanhoudend begon te regenen. De regen trok geleidelijk aan ook naar het midden toe. In het noorden bleven nog enkele buien vallen. Vandaag klaart het ook weer af en toe op en deze opklaringen worden afgewisseld met enkele buien. Hierbij is er een kleine kans op onweer en hagel. De middagtemperatuur loopt op tot 15 graden en de matige tot vrij krachtige wind komt uit een westelijke richting.

Op dit moment is het in een groot deel van Europa wisselvallig weer. Veel regen viel er bijvoorbeeld in Frankrijk. In de landen rondom de Middellandse Zee is het echter nog volop zomer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 IJskap

Angry_Bird maakte twee prachtige foto's van buien. In de polaire lucht leverde die buien fraaie plaatjes op. Hier zien we een wegtrekkende bui met een mooie ijskap.

IJskap2
En hier nog eentje, al zie je wel dat die zijn langste tijd heeft gehad. De temperatuur daalde, dus de voeding voor de buien viel weg.

Nevelig
AnitaHanJaap zag in Zeist ook een bui op zich afkomen. Hoewel ook hier de bui in kracht lijkt af te nemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coalitie: deur open voor oppositie

De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn bereid om met de oppositie te praten over het kabinetsbeleid. Dat zeiden de fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) dinsdagavond tijdens het Prinsjesdagdebat bij de NOS.

De coalitie is voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van de steun van de oppositie. "Ik zie vooral bij het CDA en D66 een constructieve opstelling", zei Samsom. "Ik ben ook van harte bereid om die samenwerking op te zoeken." Hij noemde het woonakkoord als voorbeeld, en dat smaakt naar meer.

"De deur staat altijd open voor betere alternatieven", zei Zijlstra. Hij wees erop dat de extra bezuinigingen van zes miljard de economie nauwelijks raken. Als de oppositie plannen aandraagt die 'nog beter' zijn, dan is hij bereid om daar over te praten.

Hij riep zijn collega's wel op om niet te veel politiek te bedrijven met de Eerste Kamer in het achterhoofd. "Wat ik niet wil is in de Tweede Kamer politiek bedrijven met meerderheden die er in de Eerste Kamer wel of niet zijn", zei hij. "Wij zijn de Tweede Kamer en het kabinet doet zijn werk met de Eerste Kamer."

Ook hamerde hij op de verantwoordelijkheid die ook de oppositie draagt. "Volgens mij zal geen Nederlanders het begrijpen als het hele maatschappelijk middenveld heeft gezegd: de schouders eronder, als wij door politiek gekrakeel er niet uit zouden komen."

Sybrand Buma (CDA) antwoordde dat hij een verantwoordelijkheid voelt voor het kabinetsbeleid, maar stelde wel opnieuw eisen. Het kabinet moet het over een andere boeg gooien. "Als het kabinet een andere richting opgaat, met minder lasten en geen nivellering, dan ben ik een partner. Zo niet, dan ben ik geen partner."

Op steun van de SP en de PVV hoeft het kabinet in ieder geval niet te rekenen. SP-leider Emile Roemer zei dat hij niet mee wilde werken aan 'rechts afbraakbeleid'. "Maar een wet die goed is steun ik." Wat hem betreft mag Nederland snel weer naar de stembus. "Liever drie maanden stilstand dan vier jaar achteruitgang.

PVV-leider Geert Wilders was nog uitgesprokener. "Wij zullen dit beleid op geen enkel gebied steunen", zei hij. "Deze ploeg moet nu opstappen. Wij gaan het verzet leiden."

Bonden klagen over ongelijke lastenverdeling

Het kabinet legt te veel lasten op de schouders van werknemers met middeninkomens. Daarover klagen vakcentrales CNV en MHP in hun reactie op de begroting voor volgend jaar.

"Als er gekozen wordt voor bezuinigingen moet je de lasten eerlijk verdelen en niet evenredig veel op de schouders van werknemers met een middeninkomen leggen", stelt CNV-voorman Jaap Smit. Hij vindt dat ook werkgevers hun steentje moeten bijdragen, door bijvoorbeeld koopkrachttegenvallers te compenseren via loonsverhogingen.

MHP-voorzitter Bob van der Wal vreest dat de kopersstaking onder middeninkomens langer aanhoudt door de lastenverzwaringen. "De reële lonen van werknemers dalen alweer voor het vijfde jaar en het is dan ook geen wonder dat de consumptie daalt", schetst de vakbond voor midden en hoger personeel.

Door de plannen van het kabinet gaan vooral de hogere inkomens erop achteruit. Het omslagpunt ligt rond een inkomen van 35 duizend euro bruto per jaar, blijkt uit de koopkrachtplaatjes van budgetinstituut Nibud.

'Eindelijk goede maatregelen woningmarkt'

Het is positief dat het kabinet eindelijk eens geen slechte maatregelen heeft genomen voor de woningmarkt. Dat zegt directeur van Vereniging Eigen Huis Rob Mulder dinsdag in reactie op de Miljoenennota. De plannen om de woningmarkt vlot te trekken moeten nog wel goed worden uitgewerkt. "Er moet op kort termijn duidelijkheid komen".

Eigen Huis vindt dat er bijvoorbeeld te weinig duidelijkheid wordt gegeven in de Prinsjesdagstukken over de restschuld, die onder de Nationale Hypotheek Garantie moet gaan vallen. De huiseigenarenclub wil dat deze maatregel al per 1 januari ingaat. "Dit is belangrijk voor de grote groep eigenwoningbezitters die met zijn hypotheek onder water staat en wil verhuizen."

Het kabinet moet ook meer uitwerking geven over de oprichting van een Nationale Hypotheek Instelling. Door staatsgegarandeerde obligaties uit te geven moeten beleggers zoals pensioenfondsen worden verleid in de Nederlandse huizenmarkt te investeren. Eigen Huis denkt dat daarmee de concurrentie op de hypotheekmarkt wordt bevorderd. De vereniging is wel teleurgesteld dat er te weinig voortgang wordt geboekt.

Positief is Eigen Huis over de ruimere mogelijkheid om geld te schenken voor het kopen of afbetalen van een huis. Vanaf 1 oktober tot en met eind 2015 mag iedereen tot honderdduizend euro belastingvrij schenken voor dat doel. Tot nu toe mochten alleen ouders vijftigduizend euro belastingvrij aan hun kinderen geven.

'Makkelijker krediet voor bedrijven'

Het kabinet wil de vastgelopen kredietverstrekking voor bedrijven vlot trekken. Het ministerie van Economische Zaken trekt hiervoor in de begroting voor volgend jaar miljoenen uit. Het ministerie probeert daarnaast institutionele beleggers zoals pensioenfondsen te verleiden om geld in de Nederlandse economie te steken, blijkt uit de Prinsjesdagstukken.

Economische Zaken stort volgend jaar 75 miljoen euro extra in het fonds voor innovaties in het midden- en kleinbedrijf. Ook wordt dertig miljoen extra gestort in een kredietinstelling die kleine bedrijven die niet bij banken terechtkunnen moet helpen. Pensioenfondsen en verzekeraars en banken hebben hier ook 45 miljoen euro voor beloofd. Hiernaast wordt nog eens tien miljoen euro uitgetrokken voor andere maatregelen om bedrijven aan financiering te helpen.

Samen met institutionele beleggers zoals pensioenfondsen heeft het kabinet het plan opgevat een Nederlandse investeringsinstelling op te zetten. Het kabinet betaalt hiervoor tien miljoen euro aan opstartkosten. De instelling moet projecten samenbundelen zodat verzekeraars en pensioenfondsen makkelijker kunnen instappen.

"Deze partijen willen wel in Nederland beleggen, dat hebben ze ook aangegeven", aldus minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). "Het probleem is dat de projecten hier vaak te klein zijn en op een verkeerde manier zijn ingericht. Met de Nederlandse investeringsinstelling willen we daarin verandering brengen."

De investeringsinstelling fungeert als een intermediair die weet op wat voor soort beleggingen pensioenfondsen en verzekeraars zitten te wachten, legt Kamp uit. "Stel: je hebt een aantal projecten bij ziekenhuizen die op zichzelf te klein zijn, dan worden die samengevoegd en in de juiste vorm gegoten, zodat het een interessante investering wordt."

Onderdeel van die investeringsinstelling is het Nationale Hypotheek Instituut, een soort pot waarin banken een deel van hun hypotheken kwijt kunnen. Pensioenfondsen en verzekeraars kunnen in die hypotheken investeren. De overheid staat garant voor deze investeringshypotheken. Omdat het alleen om leningen met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat, neemt het totale bedrag aan overheidsgaranties niet toe, stelt Kamp.

Een bijkomend voordeel van zo'n vehikel is volgens de bewindsman dat de hypotheekrente daalt. Doordat ook pensioenfondsen en verzekeraars zich op de hypotheekmarkt begeven, neemt de concurrentie namelijk toe. Dat heeft een prijsverlagend effect, is de redenering van Kamp.

Economische Zaken, als opvolger van het voormalige ministerie van Landbouw, stelt ook een aantal maatregelen voor op landbouwgebied. Zo moeten het antibioticagebruik in de veehouderij in 2015 met zeventig procent zijn teruggebracht. Ook worden plannen gemaakt om stallen vanaf 2015 duurzaam te bouwen.

Toch geen tbs voor moord op rivale

Een 53-jarige vrouw uit Kootwijkerbroek die drie jaar geleden een 63-jarige vrouw uit Heesch doodstak hoeft toch niet te worden behandeld in een tbs-kliniek. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald. Het hof verhoogde wel haar celstraf van twaalf naar achttien jaar.

De vrouw uit Kootwijkerbroek dacht dat haar vriend haar met de Brabantse bedroog en ging in oktober 2010 verkleed als enquêtrice naar haar toe om verhaal te halen. In het appartement ontstond een vechtpartij waarbij het slachtoffer meerdere keren in haar borst en buik werd gestoken.

Het hof legde in tegenstelling tot de rechtbank geen tbs op, omdat de vrouw volgens deskundigen volledig toerekeningsvatbaar was toen ze haar rivale neerstak. Ze werd na de uitspraak van de rechtbank op eigen verzoek onderzocht in het Pieter Baan Centrum, waar niet bleek dat de vrouw een psychiatrische of andere stoornis heeft.

Kabinet wil restschulden tegengaan

Het kabinet wil restschulden zo veel mogelijk tegengaan. De maximale hypotheeksom gaat met een procent naar beneden en de maximale hypotheekrenteaftrek met een half procentpunt. Daarnaast worden giften die in aflossing van hypotheek of restschuld worden gestoken tot 1 januari 2015 tijdelijk vrijgesteld van schenkingsbelasting.

De maximale hypotheek gaat van 105 naar 104 procent van de koopsom. Daarnaast wordt het voor mensen met restschulden onder 'hele strikte voorwaarden' mogelijk de restschulden onder de Nationale Hypotheek Garantie mee te laten financieren als ze willen verhuizen. Welke voorwaarden dat precies zijn, moet nog blijken.

Als extra stimulans voor woningverbetering steekt het kabinet in 2013 50 miljoen euro en in 2014 135 miljoen euro in een fonds voor energiebesparende maatregelen aan woningen. Voorwaarde is dat marktpartijen meefinancieren zodat de investering in het fonds uitkomt op 740 miljoen euro. Het fonds moet zichzelf bedruipen uit rente en andere inkomsten. Naar verwachting kunnen huiseigenaren in het najaar een beroep op het fonds doen.

Militaire bond vreest voor nationale veiligheid

De nationale veiligheid is in het geding door de continue bezuinigingen op defensie. Daarvoor waarschuwt de militaire vakbond AFMP op Prinsjesdag. Het kabinet kondigde dinsdag aan 348 miljoen euro extra te bezuinigen op defensie. Daardoor verdwijnen 2400 extra banen.

Bij de krijgsmacht werden al eerder twaalfduizend banen weggesneden. "Je kunt niet reorganisatie op reorganisatie stapelen en verwachten dat mensen gemotiveerd blijven en het vertrouwen in de defensietop houden", zegt AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels op de vakbondssite. "We vragen topprestaties van de vrouwen en mannen van Defensie, terwijl er hard wordt bezuinigd. Dat gaat niet samen."

Volgens Snels komt door de bezuinigingen de veiligheid van het personeel in geding, omdat minder menskracht en materiaal beschikbaar zijn. Ook de nationale veiligheid zou gevaar lopen. Volgens Snels moeten vierduizend militairen altijd klaar staan om te helpen bij noodsituaties, rampen of terroristische aanslagen. "Die mensen hebben we niet meer."

'Geen uniform stond koning goed'

Behalve om de troonrede en de Miljoenennota draait Prinsjesdag stiekem natuurlijk ook om het ceremonieel en de pracht en praal waar de hofstad zich op de derde dinsdag van september in tooit. Het was de eerste Prinsjesdag voor het nieuwe staatshoofd Willem-Alexander. "Hij zag er echt uit als een koning", oordeelt Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten na afloop.

Tot nu toe kwam Willem-Alexander altijd in zijn marine-uniform naar de Ridderzaal. Dit jaar kwam hij voor het eerst in jacquet, het kledingstuk dat ook de mannelijke ministers dragen. Nu hij koning is, is Willem-Alexander namelijk niet meer in actieve dienst.

Een uniform op een staatsaangelegenheid beschouwen deskundigen als niet-passend. Maar dat de koning zijn uniform thuisliet pakte niet verkeerd uit. "Vorig jaar vond ik hem in zijn uniform heel statig, nu vond ik hem vooral heel breed", gaat de royaltyexport verder. "De verandering was bijna fysiek. Het plaatje was prachtig."

De goudkleurige japon van koningin Máxima, de eerste koningin die ooit naast haar man zat tijdens een troonrede, was volgens Marcella 'beeldschoon' en 'heel erg van nu'. Ook over prinses Laurentien, de echtgenote van prins Constantijn, is ze enthousiast. "Ze zag er echt waanzinnig uit."

"Het blijft wennen dat prinses Beatrix er niet bij is op Prinsjesdag", geeft Marcella toe. "Maar als je naar de balkonscène kijkt, zag je de nieuwe generatie. Echt een kwartet, heel erg mooi." En Máxima, die spontaan haar handen naar haar mond brengt om een kushand te geven, dat hebben we Beatrix nooit zien doen. Misschien is dat wel iets heel Argentijns."

Barby's Bar om de tafel met management Sieneke

De eigenaar van Barby's Bar, René Vink, gaat woensdag om de tafel met het management van Sieneke vanwege een incident dat afgelopen weekeinde plaatsvond. Dat heeft Vink laten weten aan Novum Nieuws. Verschillende media meldden dinsdag dat Vink aangifte gaat doen tegen Sieneke, maar hij wil eerst het gesprek afwachten.

In de Scheveningse bar ontstond zaterdag een opstootje toen Sieneke, die op 8 november trouwt met haar vriend Rob, haar vrijgezellenfeestje vierde. Iemand uit haar familie zou het aan de stok hebben gekregen met een andere bezoeker.

Volgens Barbies man Michael was Sieneke's vader de veroorzaker van het gevecht. "Ik was er zelf niet bij", zei hij tegen Omroep West. "Maar we hebben foto's en getuigen die allemaal de vader van Sieneke aanwijzen. Hij kneep een meisje heel hard in haar gezicht." Vervolgens zou er met lampen en kaarsen gegooid zijn. "Ik schat de schade nu op zo'n 2450 euro", aldus Michael. "De hele muur zit onder het kaarsvet en er is een neonlamp kapot. We zijn ook inkomsten misgelopen omdat iedereen na die ruzie om 00.30 uur de zaak uitliep."

DigiD ook buiten overheid te gebruiken

DigiD, het systeem waarmee mensen kunnen inloggen bij overheidsdiensten, is in de toekomst ook buiten de overheid te gebruiken. Dat staat in de dinsdag gepresenteerde begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zoals dit voorjaar al bekend werd, werkt het ministerie aan een voorstel voor een DigiD-kaart. Dat moet zorgen voor een betere beveiliging dan in het huidige systeem, dat werkt met een wachtwoord of een sms-code. Hoe het systeem met de DigiD-kaart er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk.

DigiD was eerder dit jaar niet te gebruiken als gevolg van cyberaanvallen. Ook stelde de Algemene Rekenkamer dat de overheidsinstanties die DigiD gebruiken de veiligheidseisen niet goed naleven.

Vanaf 2017 krijgt iedereen een eigen 'berichtenbox' voor e-mail van de overheid. Zo moet iedereen zijn zaken met de overheid digitaal kunnen regelen. Het is ook de bedoeling dat de digitale diensten van de overheid gebruiksvriendelijker worden.

Andere maatregelen uit de begroting van Binnenlandse Zaken:

- Stemmen vanuit het buitenland wordt gemakkelijker, doordat kiezers zich niet voor elke verkiezing opnieuw hoeven te registreren. - Dit najaar verschijnt een rapport over de herinvoering van stemcomputers. - De overheid neemt jaarlijks 2500 gehandicapten in dienst om het goede voorbeeld te geven aan het bedrijfsleven.

Coalitie onder vuur van oppositie

Fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) moesten dinsdagavond alle zeilen bijzetten om de felle kritiek van de oppositiepartijen op de kabinetsplannen te pareren. In het Prinsjesdagdebat hamerden CDA-leider Sybrand van Haersma Buma en PVV-leider Geert Wilders op belastingverlaging, D66-leider Alexander Pechtold op hervormingen en SP-leider Emile Roemer op het overeind houden van sociale voorzieningen.

"Onze overheid is veel te groot. Wij denken dat hij krimpt, maar de overheid wordt alleen maar groter", zei Buma. Volgens hem moeten de lasten worden verlaagd.

Wilders verweet Buma krokodillentranen te huilen. "Hij heeft getekend voor de grootste belastingverhoging van deze eeuw, de verhoging van de btw!" Volgens Wilders moeten de belastingen ook omlaag, en duwt het beleid van VVD en PvdA 'Nederland verder het moeras in'.

"Belasting verlagen kost wel geld", pareerde Zijlstra. "We moeten de overheidsfinanciën op orde krijgen. Op de pof leven betekent dat onze kinderen en kleinkinderen het niet hetzelfde zullen hebben als wij." Samsom wees op de investeringsplannen van het kabinet. "Daardoor kunnen we gericht investeren."

Pechtold vindt dat de hervormingsplannen van het kabinet allemaal op de lange baan worden geschoven, terwijl Zijlstra juist beweert dat dit kabinet op alle grote dossiers hervormt. "Hervormen betekent gewoon afbraak", meent Roemer. Hij wees op alle werklozen die er dagelijks bijkomen en de deplorabele staat van de bouw.

Netanyahu eind september bij Obama op bezoek

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat 30 september bij de Amerikaanse president Barack Obama in Washington op bezoek. Ze zullen onder meer praten over het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen, Iran, Syrië en andere regionale vraagstukken. Dat heeft het Witte Huis dinsdag laten weten.

Het wordt de eerste rechtstreekse ontmoeting tussen Obama en Netanyahu sinds maart, toen de Amerikaanse president Israël bezocht. De reis van Obama werd gevolgd door de hervatting van de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen.

Obama en Netanyahu zijn volgende week allebei voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Netanyahu zegt het in New York en Washington vooral te willen hebben over manieren om het Iraanse atoomprogramma een halt toe te roepen.

Zombieserie The Walking Dead krijgt spin-off

De makers van The Walking Dead werken aan een spin-off van de zombieserie. De ontwikkeling is reeds van start gegaan en moet in 2015 op de buis verschijnen, schrijft de Amerikaanse film en tv-website Deadline.

The Walking Dead gaat over een groep mensen die moet zien te overleven in een wereld vol zombies. Volgens Charlie Coller van kabelzender AMC, dat The Walking Dead in de Verenigde Staten op de buis brengt, krijgt de spin-off een compleet andere cast en verhaallijn. In Nederland is de serie te zien op Fox.

Doden bij gevangenisoproer Venezuela

Bij gevechten tussen rivaliserende groepen gedetineerden in een gevangenis in het westen van Venezuela zijn ten minste zestien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de voor het gevangeniswezen verantwoordelijke minister Iris Varela dinsdag meegedeeld. Ook vielen er talrijke gewonden.

De gevechten speelden zich af in de gevangenis van Sabatena, bij de stad Maracaibo. Gevangenen gingen elkaar te lijf met slag- en steekwapens, maar ook vuurwapens.

Andrew Wilson nieuwe baas van EA

Vanaf vandaag neemt de voormalige EA Sports Executive Vice President, wat een mondvol, Andrew Wilson het stokje over als CEO van EA. De aanstelling volgt na het opstappen van de vorige CEO John Riccitiello in maart dit jaar, en vervangt daarmee de tijdelijke CEO Larry Probst.

Andrew gaat zich focussen op het verder transformeren naar een 'digitale toekomst' en het uitbrengen van geweldige games en diensten voor verscheidene platformen. Daarnaast gaat de beste meneer zijn best doen om een bedrijfscultuur van 'execution that will drive profitable growth' tot stand te brengen. Juist.

Uiteraard hoort bij een zware taak als deze ook een schappelijk salaris, en daarom krijgt mijnheer Wilson als jaarlijkse beloning voor zijn diensten een salaris van slechts $800.000 dollar, hetzelfde bedrag als wat zijn voorganger verdiende. Mocht Andrew enorm succesvol zijn, dan kan hij tot anderhalf keer zijn jaarsalaris aan bonussen verdienen. Ook heeft Wilson de optie om tot één miljoen aandelen van EA te kopen, mocht hij dat willen.

Meneer Wilson

Meneer Wilson

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.