Aangespoelde vinvis dood door aanvaring

Redactie

De vinvis die maandag dood aanspoelde op het strand bij 's-Gravenzande is zeer waarschijnlijk om het leven gekomen door een aanvaring. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van het kadaver. Nader onderzoek moet nog uitwijzen of de botsing is ontstaan doordat het dier ziek was of door toeval.

Het zoogdier, een jong mannetje, is in tegenstelling tot wat maandag werd gemeld geen zes, maar bijna zeventien meter lang. Het beest had flinke bloedingen aan de zijkant van zijn lijf, laat patholoog Jooske IJzer van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht dinsdagmiddag weten. Daardoor lijkt het erop dat het gevaarte door een schip is geraakt.

Wetenschappers van de universiteit hebben dinsdag monsters van het kadaver genomen en gaan onder meer nog toxicologisch en microscopisch onderzoek doen. Dat moet uitwijzen of het dier ziek was toen het werd aangevaren. Het onderzoek neemt nog zo'n twee weken in beslag.

De KNRM werd zondag opgeroepen voor een melding van een ronddrijvende lading, maar het bleek om een dode walvis te gaan. Het dier was toen waarschijnlijk al een paar dagen dood, want hij was 'behoorlijk verrot' vanbinnen. Een dag later spoelde het kadaver aan.

Dinsdagmiddag worden de laatste resten van het kadaver van het strand gehaald. Alleen de botten blijven bewaard. Die worden toegevoegd aan de collectie van Naturalis.