Marokko pakt journalist op vanwege Al-Qaida-video

De hoofdredacteur van een Marokkaanse nieuwssite is opgepakt omdat hij een video van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida heeft gepubliceerd en er een stuk over heeft geschreven. Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) haalde in de video uit naar de Marokkaanse koning. Dat heeft een journalist van de website Lakome.com dinsdag gezegd.

In de video bekritiseert AQIM koning Mohammed VI vanwege diens samenwerking met de voormalige Amerikaanse president George W. Bush in de zogenoemde 'war on terror'. Ook wordt de koning een despoot genoemd en beschuldigd van corruptie. "Naar aanleiding van de verspreiding door de elektronische krant Lakome van een video die wordt toegeschreven aan AQIM, waarin duidelijk werd opgeroepen tot terreurdaden in Marokko, heeft de procureur-generaal de politie opgedragen de eigenaar van de krant te arresteren", aldus de Marokkaanse aanklager.

Lakome staat bekend om zijn felle kritiek op de Marokkaanse regering. De video van AQIM was maandag al voorpaginanieuws in diverse Marokkaanse kranten.