Gevangenzitten gaat 12,50 euro per dag kosten

Gedetineerden gaan 12,50 euro betalen voor elke dag dat zij achter de tralies zitten, voor maximaal zes maanden. Ook een veroordeling door de rechtbank gaat criminelen geld kosten. Dat staat in de dinsdag verschenen begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dat gedetineerden moeten gaan meebetalen aan hun eigen celstraf, stond al in het regeerakkoord, maar een bedrag was nog niet bekend. Het ministerie hoopt met de eigen bijdragen zo'n zeven miljoen euro per jaar op te halen. Ook moeten verdachten een 'eigen bijdrage' gaan betalen in het geval van een veroordeling in eerste aanleg. Dit moet het ministerie 53 miljoen euro per jaar opleveren.

In de begroting staat verder dat vreemdelingen die illegaal in Nederland zijn vanaf volgend jaar strafbaar zijn. Dan wordt de maatregel, die ook was aangekondigd in het regeerakkoord, geïmplementeerd. De strafbaarstelling van illegaliteit is zeer controversieel bij de achterban van de PvdA.

Overige maatregelen uit de begroting van Veiligheid en Justitie:

- Veiligheid en Justitie kampt met een tegenvaller van veertig miljoen euro doordat minder griffierechten worden betaald, als gevolg van een dalend aantal rechtszaken. - Het humanere asielbeleid levert 51 miljoen euro op doordat minder vreemdelingen gevangen worden gezet. Tien miljoen euro hiervan wordt besteed aan alternatieven voor vreemdelingenbewaring. - Het aantal agenten zal de komende tijd dalen, van 51.279 voltijdbanen dit jaar naar 49.654 in 2016. Dit is wel boven het minimum van 49.500 fte. - Het aantal woninginbraken moet de komende jaren fors dalen, van 91 duizend in 2012 naar 83 duizend volgend jaar en 65 duizend in 2017. - Het kabinet komt nog deze maand met een meerjarig plan voor de aanpak van kindersekstoerisme. - Justitie hoopt volgend jaar 70,1 miljoen euro op te halen door het plukken van criminelen. In 2012 was dat nog 49,7 miljoen. - Justitie wil volgend jaar twee keer zo veel bendes ('criminele samenwerkingsverbanden') oprollen als in 2009. - De politie krijgt meer capaciteit voor grote onderzoeken naar cybercrime.