AOb zet onderwijsakkoord online

De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft het onderwijsakkoord dinsdag online gezet. Het akkoord, waar de AOb geen handtekening onder zet, zou eigenlijk later deze week worden gepubliceerd. Het ministerie van Onderwijs zegt dat het om een oude versie gaat.

Op de investering van 150 miljoen euro die in het primair en voortgezet onderwijs worden gedaan, wordt in 2016 en 2017 weer gesneden, zo staat onder meer in de versie die de AOb op zijn website heeft gezet. Ook is afgesproken dat de nullijn in het onderwijs in 2015 van tafel gaat. Volgend jaar krijgen docenten er al wel iets bij.

Voorzitter van de grootste onderwijsbond Walter Dresscher kreeg het akkoord vorige week te zien en liet toen al weten het document niet te tekenen. De AOb deed ook al niet meer mee met de onderhandelingen.

Dresscher vindt dat het kabinet 'zich doof houdt voor de gevolgen van jarenlang bezuinigen op onderwijs'. "Belangengroepen hebben maanden hun tanden stukgebeten op het kabinet, maar het resultaat stond vooraf vast", aldus de AOb-voorzitter.

Het akkoord werd wel ondertekend door minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD), en onder meer de PO-raad, de VO-raad, de MBO Raad, de vereniging van universiteiten VSNU en de Vereniging Hogescholen. Ze maakten begin deze maand al bekend dat tijd en geld wordt vrijgemaakt voor nascholing van leraren en beloofden dat docenten minder administratieve verplichtingen krijgen.

De definitieve versie van het akkoord wordt donderdag openbaar gemaakt, laat een woordvoerder van het ministerie dinsdagavond weten. Over de verschillen tussen de twee versies wilde de zegsman nog niets kwijt.

Dat de AOb niet heeft getekend, heeft volgens de bond consequenties. Zo worden acties niet uitgesloten. Volgende maand vergadert de onderwijsbond daarover.