600 miljoen euro voor werkbehoud

Het kabinet heeft zeshonderd miljoen euro beschikbaar gesteld om per bedrijfssector te bekijken hoe banen kunnen worden behouden. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die dinsdag is gepubliceerd.

De miljoenen worden beschikbaar gesteld aan werkgevers en werknemers. Die moeten per sector plannen maken voor banenbehoud. "Er bestaat geen simpele, snelle en allesomvattende oplossing voor de oplopende werkloosheid", schrijft minister Lodewijk Asscher (PvdA) in de begroting. "Het is primair aan werkgevers en werknemers samen om in deze moeilijke tijden te komen tot maatregelen om duurzame werkgelegenheid te creëren." De sociale partners moeten zelf ook geld steken in de projecten.

Het kabinet trekt verder voor dit en volgend jaar samen 67 miljoen euro uit om oudere werklozen aan het werk te helpen. Het ministerie maakte eerder al bekend vijftig miljoen euro uit te trekken om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Vanuit een Europees fonds is nog eens dertig miljoen euro hiervoor binnengehaald, maakte minister Asscher maandag bekend.

Verdere maatregelen uit de begroting van Sociale Zaken: - Het kabinet trekt in 2014 tachtig miljoen euro uit voor de aanpak van armoede en schulden. Het jaar daarna wordt nog eens honderd miljoen extra uitgetrokken. "Het belangrijkste doel is het tegengaan van armoede onder gezinnen met kinderen, zodat ook deze kinderen een goede start kunnen maken."

- Het kabinet vereenvoudigt het toeslagensysteem door een huishoudentoeslag in te voeren. Hierin wordende zorgtoeslag, het kindgebonden budget, de huurtoeslag en de inkomensbijdrage voor ouderen in opgenomen. De inkomensbijdrage aan ouderen wordt sowieso structureel verlaagd. Gemiddeld gaan ouderen er 25 euro per maand op achteruit, maar rijkere ouderen dragen hier het meest aan bij.

- De kinderbijslag wordt per 1 juli 2014 verlaagd en niet geïndexeerd. Dat laatste geldt ook voor het kindgebonden budget.

- De landelijke inkomensregelingen voor chronisch zieken worden verlaagd en afgeschaft. Een deel van het vrijgekomen budget wordt aan gemeenten gegeven om de inkomensval voor deze groep te compenseren. Deze middelen zijn echter niet geoormerkt zodat het kabinet niet kan berekenen hoeveel verlichting dat oplevert.

- De regels rond ouderen die gaan samenwonen worden versimpeld. Ouderen die een eigen huis hebben en daarvoor de lasten dragen gelden per definitie als niet-samenwonend. Deze regels gaan per 2015 in.