SyriŽ: Turkije drijft spanningen op

Turkije drijft de spanningen met Syrië op. De toch al gespannen situatie in het Turks-Syrische grensgebied dreigt daardoor te escaleren. Dit heeft het Syrische regeringsleger dinsdag gezegd. Het leger kwam met deze verklaring nadat een Turks gevechtsvliegtuig maandag een Syrische legerhelikopter had neergeschoten die het Turkse luchtruim was binnengevlogen.

Volgens het leger was de helikopter bij vergissing in het Turkse luchtruim beland. De helikopter had als missie in de gaten te houden of er geen rebellen vanuit Turkije Syrië infiltreerden en werd op de terugvlucht naar het eigen luchtruim neergeschoten, zei het leger.

De helikopter werd 'met de nodige haast' neergeschoten, hetgeen 'de ware bedoelingen' van de Turkse regering blootlegt. Turkije wil de zaak laten escaleren, aldus de verklaring van het Syrische leger.

Volgens Ankara negeerde de helikopter herhaalde waarschuwingen om het luchtruim te verlaten, waarna werd besloten het vuur te openen. De Turkse vicepremier Bulent Arinc zei maandag dat de helikopter meer dan twee kilometer het Turkse luchtruim was binnengedrongen. Het Turkse leger sprak van maar een klein stukje. Het toestel crashte op Syrisch grondgebied. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat een van de piloten gevangen was genomen door opstandelingen. Het lot van de andere piloot was onbekend.

Er bestaan al langer spanningen in het grensgebied. Turkije steunt de opstandelingen tegen president Bashar Assad en is voor internationaal ingrijpen in het Syrische conflict. De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zei dat het incident van maandag duidelijk moet maken dat 'niemand moet wagen Turkijes grenzen op enigerlei wijze te schenden'.

Arinc zei dat de Turkse krijgsmacht in verhoogde staat van paraatheid verkeert en dat de instructies voor omgang met Syrische militairen aan de grens zijn aangescherpt vanwege wat hij 'voortdurend intimidatievuur van de andere kant' noemde.

Ook wees hij er op dat in juni 2012 een Turkse straaljager door Syrisch luchtafweergeschut werd neergehaald boven de Middellandse Zee. Turkije zegt dat de straaljager zich in internationaal luchtruim bevond, Syrië zegt dat het toestel laag door het Syrische luchtruim vloog.

Verder vallen soms granaten uit Syrië aan de Turkse kant van de grens.