GTA V: Een goed begin is het halve werk

Maanden wachten om vervolgens lange wachtrijen te trotseren tijdens de nachtopeningen. Is het het waard geweest? Maar natuurlijk. Huppelend als een schoolmeisje stap ik mijn huis weer binnen met mijn versie van Grand Theft Auto V. Met de keuze voor mij om of uitgerust op mijn werk aan te komen morgen of alvast een eerste blik op het spel te krijgen. Terwijl ik er nog over nadenk zie ik mijn hand al naar mijn PS3 gaan en de disc erin stoppen. Ik wil gewoon spelen.

Helaas! De game begint te installeren en ik zie aan de snelheid waarmee de cijfertjes oplopen dat het nog wel even gaat duren. Je weet dat het gaat gebeuren als je een nieuwe game start, maar in dit geval is het pure kwelling. Uiteindelijk zie ik die bijna magische woorden in beeld verschijnen. Loading story mode.

Zoals de titel al zegt: Een goed begin is het halve werk. Ik begin direct midden in een bankoverval. Zonder al te veel te willen verklappen kan ik zeggen dat de shoot-out waarin ik terecht kom er een is waar menig western een puntje aan kan zuigen. Helaas komt hier ook mijn grootste gamerhandicap bij om de hoek kijken. Ik ben een bar slechte shootergamer. Niet vreemd dan ook dat ik in de eerste tien minuten al twee keer dood ben geschoten.

Uiteindelijk is daar het moment. Gelukt! En zap! Het verhaal schiet naar Franklin. Je weet wel, die donkere meneer uit de trailers. Hier komt dan een onderdeel waar ik wel degelijk in ben qua gamen, auto rijden. Een paar missies spelen, lekker racen en ongewild er achter komen hoe je de politie achter je aan krijgt en hoe je ze weer van je af schudt. So far so good.

Op zich heb ik in dit eerste prille begin nog niet echt het holy shit-moment gehad waar ik op hoopte. Het verhaal kruipt redelijk traag voort en ik merk dat mijn ogen en mijn horloge aangeven dat het echt tijd wordt om te gaan slapen. Mijn eerste indruk? Het ziet er netjes uit en de besturing voelt lekker aan. Het verhaal begint letterlijk met een knal, maar schiet vervolgens in een traag startende verhaallijn.

Er is op dit moment maar één ding waar ik van baal. Ik moet nu echt gaan slapen om er niet voor te zorgen dat ik straks werkeloos op de bank zit met alleen GTA V om me bezig te houden. Op zich een prima idee, maar ik denk niet dat Rockstar mijn hypotheek gaat betalen. Snel slapen, snel werken en als de wiedeweerga terug naar huis om verder te spelen. Vrees niet GTA, Stefan komt snel weer terug.