Vluchtelingen bestormen Spaanse enclaves

Naar schatting 650 migranten hebben dinsdag en masse afrasteringen rond de Spaanse enclaves in Marokko bestormd en deels verwoest. Ze overrompelden de Spaanse grenswachters die honderden illegalen tegen wil en dank doorlieten.

De eerste 'aanval' op de omheiningen was in Melilla, de Noord-Afrikaanse enclave die ongeveer 175 kilometer ten zuiden van de Spaanse kust bij Almeria ligt. Daar slaagden naar schatting 200 van de 300 bestormers de enclave binnen te dringen. Volgens de politie waren ze gewelddadig en raakten er zes agenten gewond.

Later herhaalden zich dergelijke taferelen in de enclave Ceuta, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Gibraltar. De grensbewaking leek de 350 bestormers de baas te blijven mede dankzij ingrijpen van Marokkaanse collega's, maar toch slaagden circa 90 mensen erin Ceuta zwemmend te bereiken aan het Tarajalstrand naast de grensovergang.

Melilla was dinsdag precies 516 jaar Spaans. Ceuta werd in 1415 Portugees en is daarmee een van de eerste Europese overzeese gebiedsdelen in Afrika. Het ging in 1668 over in Spaanse handen.