Platini beslist rond WK over voorzitterschap FIFA

UEFA-baas Michel Platini beslist volgend jaar of hij voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA wil worden. "Ik neem tijdens of kort na het WK in Brazilië een besluit", vertelde de 58-jarige Fransman dinsdag. "Ik wil nog een paar maanden bedenktijd."

De verkiezingen worden in mei 2015 gehouden, twee maanden nadat de UEFA haar preses kiest. Mogelijk moet Platini de strijd aangaan met Sepp Blatter, die kan meedingen voor een vijfde termijn als voorzitter. De Zwitser gaf in 2011 aan dat hij een stap terugdoet, maar zou nu toch overwegen vier jaar langer door te gaan.

"Ik ben van de UEFA gaan houden en het zou zwaar zijn om een ander pad te kiezen", aldus Platini. "Maar de vraag speelt wel vaak door mijn gedachten. Daarom moet ik er goed over nadenken", stelt de voormalig Europees voetballer van het jaar, die de UEFA sinds 2007 leidt.

Platini, een voormalig protegé van Blatter en lange tijd als diens natuurlijke opvolger gezien, wil zijn mogelijke kandidatuur voorlopig geen onderwerp van gesprek maken. "Dat zou egoïstisch zijn nu er veel belangrijkere zaken spelen."

Dinsdag begon een vierdaagse bijeenkomst van de UEFA en haar 54 aangesloten nationale bonden, waaronder de KNVB. In het Kroatische Dubrovnik nemen de Europese bonden onder meer een standpunt in over het verplaatsen van het WK van 2022 in Qatar van de zomer naar de winter.