FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 september 2013

[PL] Liverpool en Swansea delen punten

Liverpool heeft vanavond de koppositie in Engeland heroverd. De Reds verzuimden echter om een voorsprong van drie punten op Arsenal en Tottenham Hotspur te pakken; in Wales speelde de ploeg van Brendan Rodgers met 2-2 gelijk tegen Swansea City.

De eerste twee doelpunten vielen al vroeg in de wedstrijd. Shelvey zette Swansea in de tweede minuut op voorsprong, maar twee minuten later zat de gelijkmaker al tussen de palen via Daniel Sturridge. Ook bij het derde doelpunt speelde Shelvey een rol, maar dit keer in negatieve zin. De middenvelder van Swansea gaf de bal in de 36e minuut klunzig weg aan Victor Moses, die na een prima solo de 2-1 voor Liverpool op het bord zette.

Swansea zette echter flink druk en domineerde de rest van de wedstrijd. Dat leidde tot enkele kansjes en in de 64e minuut tot de gelijkmaker toen Michu na een slimme kopbal van Shelvey de bal achter Mignolet schoof. Swansea bleef daarna aanvallen en testte de Belgische doelman nog een aantal keer, maar kwam niet meer tot scoren.

Bij Swansea traden twee Nederlanders op. Michel Vorm stond zoals gebruikelijk in de basis, en Jonathan de Guzmán mocht na rust invallen voor Nathan Dyer. Het is Liverpools één na laatste duel zonder Luis Suárez. De Uruguayaan heeft al negen van de tien wedstrijden schorsing uitgezeten, nadat hij vorig seizoen Chelsea-verdediger Ivanovic had gebeten.

[Serie A] Strootman blinkt uit bij driepunter Roma

Kevin Strootman heeft met AS Roma een zege geboekt bij AC Parma (1-3). Strootman maakte het derde Romeinse doelpunt vanaf de strafschopstip. Strootman toonde zich een belangrijke schakel bij Roma. De Oranje-international hielp de Romeinen terug in de wedstrijd nadat Parma nog aan de leiding kwam vlak voor rust.

Jonathan Biabiany kopte de thuisploeg aan de leiding. Direct na de pauze wist Roma op gelijke hoogte te komen in Ennio Tardini. Alessandro Florenzi schoot twee minuten na de hervatting snoeihard raak in de korte hoek. Twintig minuten voor tijd onderscheidde Strootman zich. De oud-speler van Sparta Rotterdam, FC Utrecht en PSV stuurde Francesco Totti weg met een wippertje. Totti ontsnapte aan buitenspel en schoot de 1-2 beheerst binnen.

Roma had het tot die tijd niet makkelijk tegen Parma, bij wie Antonio Cassano (ex-Roma) zijn opwachting maakte. Cassano zag Strootman de eindstand op 1-3 bepalen. Nadat Totti al was gewisseld mocht de Nederlandse zomeraankoop vijf minuten voor tijd een strafschop nemen. Strootman schoot hard en hoog raak. Roma gaat samen met Napoli aan kop in de Serie A. Beide ploegen wisten de eerste drie duels te winnen.

Schutter ex-werknemer marinecomplex

De schietpartij in het complex van de Amerikaanse marine te Washington heeft maandag aan dertien mensen het leven gekost, onder wie een vermoedelijke dader. De politie is nog op zoek naar een mogelijke tweede dader. Vier mensen raakten gewond, maar volgens het ziekenhuis hoeft voor hun leven niet te worden gevreesd.

Washington verkeerde uren na de schietpartij nog in onzekerheid of er een of meerdere schutters waren. Uit voorzorg werd de bewaking bij het Witte Huis en het Congres verscherpt en werd bewoners in de omgeving geadviseerd binnenshuis te blijven of het gebied te mijden.

De omgekomen schutter werd door de federale politie geïdentificeerd als Aaron Alexis, een 34-jarige man uit Texas met een strafblad die mogelijk toegang tot het complex kreeg door gebruik te maken van iemand anders' identiteitsbewijs. Zijn motief is nog onduidelijk. Een zegsman verklaarde dat de man een arbeidsrelatie met de marine had waarin eerder dit jaar verandering was gekomen. Hoewel dit doet vermoeden dat de schietpartij betrekking had op het werk, wordt nog niets uitgesloten, ook terrorisme niet.

Ooggetuigen verklaarden dat een man vanaf de derde verdieping mensen in het bedrijfsrestaurant op de begane grond onder vuur nam, terwijl anderen het hadden over een man die op een andere verdieping schoot op mensen in een gang. Onduidelijk was of de mensen het over een en dezelfde schutter hadden.

Een vrouw die in het restaurant zat zei dat ze plots schoten hoorde. "In eerste instantie raakte iedereen in paniek. Mensen renden alle kanten op", aldus Patricia Ward. Anderen zeiden dat een man op de tweede verdieping op hen had geschoten. "Hij draaide zich om en begon te schieten", aldus Todd Brundidge die in het gebouw werkt. De man zou volledig in het blauw gekleed zijn.

In het pand werken zo'n drieduizend mensen. Kort nadat de schoten waren gevallen begonnen beveiligers de medewerkers met getrokken wapen naar buiten te dirigeren. Het Naval Sea Systems Command is verantwoordelijk voor de bouw, aanschaf en het onderhoud van schepen en gevechtssystemen van de marine.

VVD-bestuur vindt keuze Van Rey verstandig

Het partijbestuur van de VVD vindt het 'verstandig' dat Jos van Rey niet op de groslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Roermond komt te staan. Dat laat een woordvoerder van de partij maandag weten. "Zoals eerder gezegd vindt het partijbestuur dat mensen tegen wie een onderzoek loopt niet op de kieslijst zouden moeten staan."

Maandagavond splitste een groot deel van de VVD-fractie in Roermond zich af. Ze gaan verder onder de naam Liberale Partij. Het partijbestuur van de VVD wil daar inhoudelijk nog niet op reageren. "Ieder zijn eigen keus", was de afgemeten reactie van een woordvoerder.

Het bestuur van de VVD in Roermond 'betreurt, maar respecteert het besluit' van de afzwaaiers. Dat staat in een korte verklaring die maandagavond op de site van de lokale afdeling van de VVD werd geplaatst.

Timmerlui Artis vinden verzetsgedichten

Timmermannen hebben maandag bij werkzaamheden in Artis twee verzetsgedichten gevonden. De gedichten zaten in een verschimmelde envelop die verstopt zat tussen een aantal balken in een monumentaal huisje in de Amsterdamse dierentuin.

In de gedichten worden het bombardement op Rotterdam en de deportatie van joden genoemd. Het is nog niet bekend wie de teksten heeft geschreven. De ontdekking roept volgens de dierentuin ook de vraag op of er onderduikers hebben gezeten in het Salmhuisje, waar de timmermannen hun vondst deden.

Artis zou tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak hebben geboden aan onderduikers. Zij zouden zijn ondergebracht in de Apenrots, de Bokkenrots en onder het dak van de Roofdierengalerij. De dierentuin, die dit jaar 175 jaar bestaat, gaat de gedichten verder onderzoeken.

Graaibestuurder Humanitas weg

Interim-bestuurder van zorginstelling Humanitas DMH Raimond Nicodem stapt op. Hij heeft uit eigen beweging zijn functie neergelegd. Toen bekend werd dat Nicodem voor een maand werk 95 duizend euro kreeg, ontvingen hij en zijn gezin ernstige bedreigingen, staat in een verklaring op de website van Humanitas DMH.

Ook zou binnen de organisatie het draagvlak voor de bestuurder zijn weggevallen. Nicodem ontving voor een maand werk 95 duizend euro, zo meldde de Volkskrant zaterdag.

De raad van toezicht van Humanitas DMH laat weten het vertrek van de bestuurder te betreuren, maar respecteert zijn besluit, 'mede gezien de algemene veiligheid die voor zijn gezin in het geding is'. Lid van de raad van toezicht Jos Baardemans is benoemd tot waarnemend bestuurder.

Maximale looneis FNV drie procent

De FNV streeft volgend jaar tijdens cao-onderhandelingen naar een maximale loonsverhoging van drie procent. Dat heeft de grootste vakcentrale van Nederland maandag bekendgemaakt.

Mocht het mogelijk zijn bij de onderhandelingen, dan wil de FNV de looneis nivellerend inzetten 'door te kiezen voor centen in plaats van procenten'. "Als iedereen er bijvoorbeeld driehonderd euro bijkrijgt, is de loonsverhoging voor mensen met weinig loon percentueel hoger", legt de vakcentrale uit.

De vakcentrale wil met de looneis dat de koopkracht zo veel mogelijk in stand wordt gehouden. "Met een inflatie van 2,75 procent en jaren koopkrachtverlies voor mensen is drie procent een hele verantwoorde maximale looneis", meent Mariëtte Patijn, die binnen de FNV verantwoordelijk is voor het arbeidsvoorwaardenbeleid.

In de cao-onderhandelingen wil de FNV komend jaar verder meer aandacht vragen voor vakmanschap, het tegengaan van schijnconstructies en de doorstroom van tijdelijke contracten naar vaste banen. De vakcentrale is bereid om komend jaar in sectoroverstijgende plannen afspraken te maken om ouderen deels te laten plaatsmaken voor jongeren. "Koopkracht, kwaliteit van werk en banen, daar gaat het om", stelt Patijn.

Over dit jaar streefde de FNV naar een loonsverhoging van tweeënhalf procent. In de tot en met augustus afgesloten cao-akkoorden kwam de gemiddelde loonsverhoging uit op 1,4 procent, maakte werkgeversorganisatie AWVN vorige week bekend. Per sector verschilde de stijging echter sterk. In de meeste industriesectoren gingen werknemers er twee procent op vooruit, terwijl in de dienstensector doorgaans nul procent loonsverhoging werd afgesproken.

Parijs: Syrische regime is schuldig aan gasaanval

Het rapport van inspecteurs van de Verenigde Naties over de gifgasaanval op een voorstad van Damascus op 21 augustus, bewijst dat het regime van president Bashar Assad achter de aanval zat. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd.

Het team deskundigen heeft niet onderzocht wie de aanval heeft uitgevoerd, maar volgens Fabius is het klip en klaar. "Als je zorgvuldig naar de bevindingen kijkt, de hoeveelheden gifgas die zijn gebruikt, de complexiteit van het mengsel, de aard en de baan van de chemische koppen, dan kan er geen twijfel bestaan over de oorsprong van de aanval. Het versterkt de positie van diegenen die hebben gezegd dat het regime schuldig is", aldus Fabius.

Fabius sprak maandag in Parijs met zijn Amerikaanse collega John Kerry en de Britse, Turkse en Saudische ministers van buitenlandse zaken. Zij spraken over een VN-resolutie waarin de ontmanteling van het Syrische arsenaal chemische wapens moet worden vastgelegd.

Huwelijk Cyrus en Hemsworth definitief van de baan

Het huwelijk van Miley Cyrus en Liam Hemsworth gaat definitief niet door. Dat bevestigen woordvoerders van de zangeres en acteur aan het Amerikaanse blad People. Al maanden gingen geruchten dat de bruiloft van de twee van de baan zou zijn.

De 20-jarige Cyrus en 23-jarige Hemsworth verloofden zich in mei vorig jaar. "Ik ben zo blij dat ik verloofd ben en kijk uit naar een leven vol geluk met Liam", zei de zangeres destijds.

Geruchten over een breuk werden altijd ontkend. "Ik ben zo klaar met Los Angeles en alle leugens die er uit voortkomen", twitterde Cyrus in het voorjaar nog. "Ik blaas mijn huwelijk niet af."

Verbod vreemdelingendetentie IsraŽl

Het hooggerechtshof van Israël heeft maandag een streep gehaald door een wet die toestond dat migranten uit Afrika drie jaar lang werden opgesloten zonder aanklacht.

De wet trad in juni 2012 in werking. Zo'n tweeduizend Afrikanen, merendeels uit Eritrea en Sudan, die na die datum in Israël zijn aangekomen, zijn opgesloten.

Volgens het hof is de wet in strijd met de rechten van migranten op waardigheid en vrijheid. De regering heeft negentig dagen om de zaken van de gedetineerden te toetsen.

Premier Benjamin Netanyahu heeft laten weten de uitspraak te eerbiedigen. Hij heeft gezworen alle wettelijk toelaatbare mogelijkheden te willen onderzoeken om migranten uit Afrika tegen te houden. In de afgelopen jaren zijn meer dan vijftigduizend Afrikanen naar Israël getrokken.

[JL] Jong PSV gelijk tegen Fortuna, Jong Twente verliest

Jong PSV heeft maandag in de Jupiler League een serie verliespartijen een halt toegeroepen. De Eindhovense beloften speelden na vier opeenvolgende nederlagen in eigen stadion doelpuntloos gelijk tegen Fortuna Sittard. Ook Jong FC Twente wist thuis niet te winnen. Tegen FC Emmen werd met 1-2 verloren.

In het Philips Stadion vielen in de beginfase direct de nodige kansen te noteren. Fortuna-spits Patrick Nkoyi kreeg met een vrije kopkans en een schot voorlangs de aandacht op zich gericht, maar wist niet te scoren. Tussendoor raakte PSV'er Turfan Ozbozkurt de lat. In de slotfase waren beide ploegen nog dicht bij een treffer, maar gescoord werd er niet.

In Enschede kwam Emmen via Alexander Bannink halverwege de eerste helft op voorsprong. Kort in de tweede helft trok Tim Hölscher de stand gelijk. In blessuretijd bezorgde Wout Weghorst Emmen de zege: 1-2.

Emmen steeg door de zege naar de zevende plaats, met twaalf punten uit acht duels. Fortuna staat met een puntje minder negende. Jong Twente en Jong PSV staan respectievelijk vijftiende en achttiende.

[Upd] 12 doden marineterrein VS, schutter geÔdentificeerd

In een gebouw op een basis van de Amerikaanse marine in Washington zijn maandag drie schoten gelost. Dat meldt de marine op Twitter. Een persoon is daarbij gewond geraakt.

De reddingsdiensten zijn ter plaatse en agenten zijn het gebouw binnen gegaan, op zoek naar de schutter. Er werken ongeveer drieduizend mensen in het pand.

Volgens de BBC zijn er drie schoten gehoord en is er zeker een persoon gewond. Personeel heeft opdracht gekregen binnen een schuilplek te zoeken en zich gedeisd te houden. Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse.

Update 15.53 uur
De marine meldt dat er inmiddels meerdere gewonden zijn. De situatie is blijkbaar nog niet onder controle.

Update 16.36 uur
Het autoverkeer in de zuidelijke buurt langs de Anacostica River is stilgelegd. Sommige mensen zijn geëvacueerd. Het vliegverkeer naar Reagan National Airport in het noorden van Virginia, het meest nabije vliegveld bij de binnenstad van Washington D.C., wordt  omgeleid. Obama is op de hoogte gebracht van de situatie.

De schutter is nog steeds in het gebouw volgens CNN TV. Politie woordvoerder Chris Kelly spreekt over een zwarte volwassen man van ongeveer 1m82, heeft een kaal hoofd en gekleed in een zwart t-shirt en zwarte broek.

Update 17.15 uur
De Washington Post meldt dat het drie schutters en vier doden betreft. De politie zou één schutter hebben uitgeschakeld. Op de andere twee zou nog worden gejaagd. Het is nog onduidelijk waar deze twee schutters zich bevinden in het gebouw.

Update 18.20 uur
Eén van de schutters zou inmiddels zijn overleden, aldus AP op grond van getuigenissen van marinepersoneel. In totaal zouden er zes mensen zijn omgekomen, maar het is onduidelijk of de schutter hierbij is meegeteld. Ook is onduidelijk hoe de schutter aan zijn einde kwam. The Huff meldt dat er volgens het ziekenhuis een politieagent en twee burgers met schotwonden worden behandeld.

Update 22.18 uur
Er zijn twaalf doden gevallen, schrijft de BBC, plus een van de schutters. Die is geïdentificeerd als de 34-jarige Aaron Alexis; over hem is verder nog weinig bekendgemaakt. Eerder zou men zijn uitgegaan van twee andere schutters, nu wordt er nog met hooguit één andere rekening gehouden. Er zijn vier gewonden.

Mysterieuze clown in Northampton

Een man verkleed als Stephen Kings 'IT' heeft sinds vrijdag 13 september de inwoners van Northampton redelijk wat nachtmerries bezorgd.

De man is al meerdere nachten gespot in volledig kostuum met alle attributen. Een vrouwelijke getuige beweert dat de 'clown' bij haar aanbelde en aanbood om de ramen te schilderen. De 'grap' was echter dat hij helemaal geen verfspullen bij zich had.

Wat minder uitzonderlijk is dat de clown een Facebook-pagina heeft, die heeft immers iedere sterveling. Maar niet iedereen kan pochen met de meer dan 26.000 likes die de enge clown ondertussen verzameld heeft. Hij is eigenlijk de kwaadste niet en reageert gewoon op foto's waar hij opstaat. Wat wel vreemd is, is dat hij iedere reactie afsluit met 'beep beep'.

"Wij hebben de afgelopen tijd veel telefoontjes hebben gehad over een persoon verkleed als een clown", aldus een woordvoerder van de lokale politie. "Maar we hebben geen arrestaties verricht en ook geen zaken behandeld die te maken hadden met iemand in een clownskostuum."

Oud-voetballer Van der Wel (80) overleden

Arend van der Wel is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft FC Twente maandag gemeld. Van der Wel begon zijn carrière bij Ajax, maar stapte in 1955 over naar Sportclub Enschede, de voorloper van FC Twente.

Na zijn actieve loopbaan vervulde Van der Wel tal van functies bij de club uit Enschede. In 2011 werd hij onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Twente betreurt het heengaan van de duizendpoot. "Arend van der Wel is Erelid van FC Twente en heeft veel betekend voor FC Twente en de voetbalsport in deze regio", staat in een verklaring. "Hij was onder meer trainer van het tweede team, elftalleider van de eerste selectie, hoofdscout en begeleider van jonge spelers." Van der Wel genoot ook bekendheid vanwege zijn goede verstandhouding met Johan Cruijff.

Arrestatiegolf in MacedoniŽ

De politie in Macedonië heeft zondagnacht in Skopje zeventien personen opgepakt op verdenking van spionage, georganiseerde misdaad, chantage en oplichting. Onder hen zijn huidige en vroegere medewerkers van de binnenlandse veiligheidsdienst, het parlement, de ministeries van binnenlandse zaken en defensie.

Volgens de politie worden zij ervan verdacht te hebben samengewerkt met niet nader genoemde buitenlandse inlichtingendiensten, die vertrouwelijke documenten kregen toegespeeld.

Twee van de verdachten zaten al vast voor andere delicten. Drie verdachten zijn nog voortvluchtig. De politie verschafte verder geen bijzonderheden over de zaak.

De oppositie in het parlement heeft de politieoperatie veroordeeld als een poging om critici van premier Nikola Gruevski de mond te snoeren.

'Opstootje bij vrijgezellenfeest Sieneke'

Het vrijgezellenfeest van Sieneke is zaterdagavond enigszins uit de hand gelopen. De zangeres werd meegenomen naar de bar van realityster Barbie in Scheveningen, waar iemand uit haar familie het aan de stok zou hebben gekregen met een andere bezoeker.

"Ik word de hele dag al gebeld en ik vind het jammer dat mijn vrijgezellenfeest hierdoor een vervelende bijsmaak krijgt", laat Sieneke, die op 8 november trouwt met haar vriend Jan, weten aan RTL Boulevard. De Sha La Lie-zangeres zegt niets te hebben meegekregen van het incident.

Volgens Barbies man Michael zit door de vechtpartij overal kaarsvet op de muur. Hij wil daarom een schadevergoeding van Sieneke.

PSV breekt met Antonio na wangedrag

PSV laat het contract van Geraldo Alberto Antonio ontbinden. De 19-jarige spits van Jong PSV stond al op non-actief. Antonio maakte zich volgens PSV schuldig aan herhaaldelijk wangedrag.

De aanvaller kreeg volgens Voetbal International maandag te horen dat de club geen vertrouwen meer heeft in een verdere samenwerking. Dat gebeurde in een gesprek met technisch manager Marcel Brands van PSV en Jong PSV-trainer Darije Kalezic.

Eerder dit seizoen kreeg Antonio een rode kaart tegen De Graafschap en vorige week kwam hij negatief in het nieuws door enkele berichten op Twitter. Als het talent akkoord gaat met het voorstel van PSV om zijn contract te ontbinden, is hij transfervrij. Antonio kwam twee jaar geleden over van AZ en had een contract tot 2014.

Van den Brom niet gelukkig met Nuytinck

Bram Nuytinck is volgens Anderlecht-trainer John van den Brom niet in topvorm. De 23-jarige verdediger lijkt ook tegen Benfica op de bank te beginnen.

Nuytinck was vorig seizoen een vaste waarde bij Anderlecht, maar zat tegen KV Mechelen (5-0 winst) op de bank bij Paarswit. Van den Brom vindt dat de oud-speler van NEC zich moet oprichten. "Al vanaf de start van dit seizoen ben ik niet tevreden met zijn prestaties", zegt de trainer van Anderlecht tegen Belgische media.

"Bram kent een terugval en moet zijn niveau opkrikken", aldus Van den Brom, die in augustus al kritisch was op de vorm van Nuytinck. De mandekker uit Heumen werd vorig seizoen met Anderlecht kampioen van België.

Ploeggenoot Sacha Kljestan denkt dat Nuytinck sterker terug zal keren bij de Champions League-deelnemer. "Bram moet eerlijk zijn tegenover zichzelf. Hij is het seizoen niet sterk begonnen, maar hij zal wel reageren en zal zich uiteindelijk weer in de ploeg knokken", aldus de Amerikaan.

Hockeyer Singh: "Hier moet je sneller denken en handelen"

Bloemendaal-nieuwkomer en Indiaas hockeyinternational Sardar Singh kon zondag in zijn eerste competitiewedstrijd meteen aan de bak. Zijn club ontsnapte zondag aan duur puntenverlies. Laren werd op de valreep toch nog op de knieën gedwongen: 3-2.

 Bloemendaal kwam 2-0 voor dankzij doelpunten van Tom Boon en Rogier Hofman, maar zag Laren in de tweede helft langszij komen via Mark Noë en Hidde Kruize, uit de strafcorner. Uiteindelijk bezorgde Roel Bovendeert Bloemendaal alsnog drie punten.

 Ondanks de zege was Singh niet tevreden, vooral over zijn eigen spel. "Het kan altijd beter", aldus de Indiër in gesprek met het Haarlems Dagblad. Hij moest met name wennen aan het niveau. "In India kun je bij balbezit rustig rondkijken wat je gaat doen. Hier zitten drie tegenstanders direct bovenop je en moet je sneller denken en handelen. Dat heb ik vandaag (zondag, red.) meegekregen."

Schaars: "Van beide kanten dom"

Stijn Schaars was na afloop van FC Twente - PSV betrokken bij een opstootje. De routinier trekt het boetekleed aan. Scheidsrechter Pol van Boekel floot voor het einde in de Grolsch Veste, waarna een aantal spelers van PSV en Twente in een duw- en trekpartij terecht kwamen. Hoofdrolspelers waren Twente-aanvaller Luc Castaignos en Stijn Schaars.

"Je probeert elkaar een beetje te intimideren. Het had niet gemoeten en het is eigenlijk van beide kanten dom", laat de PSV'er weten aan De Telegraaf. Ook Castaignos reageerde op het voorval. "In het veld was er al een woordenwisseling. Als je dan niet wint, komt er wat frustratie naar boven."

Twente en PSV speelden met 2-2 gelijk in Enschede. Aanvoerder Georginio Wijnaldum liet in een eerder stadium al weten dat hij het incidentje betreurde. "Na afloop moet je elkaar gewoon de hand schudden", zei de captain erover.

Van Rey stapt over naar nieuwe partij

De van corruptie verdachte Jos van Rey komt niet op de lijst voor de VVD in Roermond. Hij sluit zich aan bij de nieuwe partij die Dré Peters opricht. Peters was lijsttrekker voor de VVD in Roermond, maar liet maandag weten een nieuwe partij te starten onder de naam Liberale Partij. Een groot aantal VVD'ers volgt hem.

Peters is verbolgen over de manier waarop de VVD is omgegaan met Van Rey. Partijleider Mark Rutte zei vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie dat mensen naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt, er verstandig aan doen af te zien van een plek op een kandidatenlijst. Maandagmiddag sneerde Peters: "Van Rey is nog gewoon lid van de VVD, al zou Mark Rutte dat liever anders zien."

Quick Step jaagt met Terpstra op titelprolongatie

Niki Terpstra gaat zondag in Florence met Omega Pharma-Quick Step op jacht naar titelprolongatie op het WK ploegentijdrit. De Noord-Hollander maakt deel uit van de zeskoppige selectie, meldt de Belgische wielerformatie maandag.

Het team is op een positie gewijzigd ten opzichte van vorig jaar, toen in Limburg de wereldtitel werd opgeëist. Michal Kwiatkowski vervangt de geblesseerde Tom Boonen.

"Het team wordt aangevoerd door Tony Martin, de regerend wereldkampioen in deze specialiteit, en we willen op dezelfde structuur kunnen rekenen die vorig jaar voor een winnend team zorgde", staat opgetekend in een verklaring. Sylvain Chavanel, Kristof Vandewalle en Peter Velits completeren de WK-selectie.

Vermeende goudschat Hitler nog niet gevonden

Nederlandse schatzoekers die denken een mythische goud- en diamantschat van Hitler op het spoor te zijn, hebben na verschillende proefboringen nog niets concreets gevonden. Duidelijk is wel dat er in het Beierse Mittenwald op de plek van de vermeende schat iets onder de grond ligt wat daar niet hoort.

Onderzoeksleider Leon Giesen, die een in een muziekpartituur verstopte code denkt te hebben gekraakt, liet maandag in De Wereld Draait Door weten dat wat er onder het oppervlakte gevonden is, in elk geval geen steen of vliegtuigbom is. Om zeker te weten wat er wel ligt, moet het wegdek open en moet op tweeënhalve meter verder worden gegraven.

Giesen, in het dagelijks leven muzikant en theater- en documentairemaker, vertelde eerder deze maand in DWDD hoe hij de code in het oude muziekstuk had gekraakt. Hij moest toen nog toestemming krijgen voor de proefboringen. Toen de lokale autoriteiten akkoord waren gegaan, gingen zijn onderzoekers met meetapparatuur de grond in.

Om de zoektocht nu nog voort te kunnen zetten, heeft Giesen ongeveer 35 duizend euro nodig. Hij wil dit bedrag inzamelen door zevenhonderd zogeheten 'schatkaarten' te verkopen. Mensen die zo'n kaart kopen, worden op de hoogte gehouden van de zoektocht. Zij krijgen geen aandeel in de schat, mocht die gevonden worden. Ook Giesen is niet uit op de inkomsten uit een dergelijke vondst.

Voor zijn verdere onderzoek heeft Giesen naast geld ook nieuwe vergunningen nodig. Tot nu toe financierden vijfhonderd mensen zijn zoektocht.

Blom en Van Boekel Europa in

Kevin Blom en Pol van Boekel zijn door de UEFA aangesteld om wedstrijden in de Europa League te fluiten.

De Europese voetbalbond liet maandag weten dat Blom de leidsman is in Florence bij het duel tussen Fiorentina en Paços de Ferreira. Van Boekel kreeg te horen dat hij de fluit hanteert in Slovenië in het duel Maribor - Rubin Kazan.

Voor Blom is het al weer de derde wedstrijd die hij op Europees gebied mag fluiten dit seizoen. Eerder was hij scheidsrechter in de voorrondeduels Asteras Tripolis - Rapid Wien en Maccabi Haifa - Astra Giurgiu.

Van Boekel floot eerder dit seizoen de Champions League-voorronde tussen Metalist Kharkiv en PAOK Saloniki van Huub Stevens. Ook was hij leidsman bij Dinamo Tbilisi - Tottenham Hotspur.

Van Geel en Bakkal blij met transfer

Martin van Geel is erg content met het aantrekken van Otman Bakkal. De middenvelder tekende maandag een 1-jarig contract bij Feyenoord.

"Otman heeft in Rotterdam in het seizoen 2011/12 met Feyenoord een geweldig jaar beleefd", legt Van Geel uit op de officiële website van Feyenoord. "Hij wil die draad weer oppakken en kijkt dus even net wat minder naar het financiële plaatje. Dat waarderen we en daar zijn we blij om."

Het feit dat Bakkal salaris wilde inleveren was van significante waarde, meent de bestuurder. "Ik zeg heel eerlijk: anders was het nooit gelukt om Otman terug naar De Kuip te halen."

Bakkal was zelf ook erg blij met zijn terugkeer. "Een club kan met meer dan alleen geld laten blijken dat ze je er heel graag bij willen hebben. Voor mij is het nu vooral belangrijk dat ik weer veel aan spelen toe kom bij een club waar ik me goed voel."

"Het is ontzettend fijn om weer terug te zijn bij de club waar ik twee jaar terug een geweldig seizoen mee heb gedraaid", vervolgt de 28-jarige Bakkal. "Feyenoord heeft net als toen een prima elftal dus ik heb er alle vertrouwen in dat we er weer een fantastisch jaar van kunnen maken."

Maak je eigen telefoon

Waarom zou een fabrikant voor jou moeten bepalen hoe jouw mobiele telefoon er uitziet? En waarom moet je een compleet nieuwe telefoon kopen als er een onderdeel kapot gaat? De Nederlander Dave Hakkens heeft nu de oplossing voor deze problemen gevonden met Phonebloks.

Zoals uit onderstaand filmpje blijkt werkt Phonebloks als een soort technisch LEGO. Je koopt alle onderdelen die jij belangrijk vindt voor een gsm en drukt deze op een basisonderstel. Maak je graag foto's en maakt batterijduur je niet uit? Dan neem je een betere en grotere camera en ga je voor een kleinere batterij. Is alleen het scherm kapot? Dan koop je een nieuw scherm en drukt deze op je bestaande telefoon. Op deze manier moet iedereen de telefoon krijgen die perfect bij jou en jouw telefoonbehoeftes past.

Phonebloks is op dit moment nog slechts een idee. Via de website Thunderclap wil bedenker Hakkens laten zien dat er wereldwijd gigantisch veel mensen op deze telefoon zitten te wachten. Op deze manier wil hij grote bedrijven en investeerders zo ver krijgen dat zij er voor gaan zorgen dat Phonebloks ook echt in de winkels komt te liggen.

Aston Villa rest van seizoen zonder Deense aanwinst

Voor Jores Okore is het voetbalseizoen mogelijk alweer ten einde. De 21-jarige Deen van Aston Villa heeft zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Newcastle United de voorste kruisband in zijn rechterknie afgescheurd, zo wees een MRI-scan maandag uit. Het herstel neemt naar verwachting zo'n negen maanden in beslag.

De blessure is voor Okore extra vervelend omdat hij pas nieuw is bij de club van de Nederlanders Ron Vlaar en Leandro Bacuna. De centrale verdediger werd afgelopen zomer overgenomen van FC Nordsjælland en maakte vervolgens in drie van de vier competitieduels van Aston Villa zijn opwachting.

Maaskant stapt over naar Unitedhealthcare

Martijn Maaskant vervolgt zijn wielercarrière bij Unitedhealthcare. De Amerikaanse Pro Continentalploeg maakte de komst van de 30-jarige Zuid-Hollander maandag bekend. Maaskant komt over van Garmin, waar hij sinds 2008 voor reed. Mede door blessureleed kwam hij de afgelopen jaren niet tot aansprekende resultaten.

Unitedhealthcare is niettemin dolgelukkig met de komst van Maaskant. "Hij is een winnaar en heeft het al bewezen in het verleden", zo staat opgetekend in een verklaring.

Maaskant moet zich vooral in de voorjaarsklassiekers laten gelden. "We hebben altijd een paar lenteraces in België gereden en met Martijn hebben we nu een leider met ervaring en resultaten in die races." Maaskant eindigde in 2008 als vierde in Parijs-Roubaix en behaalde een jaar later dezelfde klassering in de Ronde van Vlaanderen.

Criterion Games valt uit elkaar

Criterion Games is uit elkaar gevallen. Van de voorheen 80-90 mensen die onder andere aan Need for Speed: Rivals werkten, zijn er nu nog ongeveer zestien over. 60-65 mensen zijn afgesplitst naar de nieuwe studio Ghost Games om aldaar verder te werken aan de Need for Speed-games voor EA.

De reden zou zijn dat Criterion zich niet wilde beperken tot Need for Speed-uitmelkfabriek. Het is niet bekend waar Criterion zich nu op gaat richten nu Ghost Games zich volledig gaat focussen op Need for Speed. Alex Ward, creative director bij Criterion, heeft in ieder geval aangegeven dat hij zich graag, na alle racespellen die hij heeft gemaakt, op een ander genre zou willen storten.

FOK!toen: De eerste reis van de Mayflower

Voor de FOK!toen van vandaag reizen we terug naar het jaar 1620. Het was namelijk op 16 september 1620 dat Engelse en Nederlandse Pelgrims met het schip de Mayflower vanuit Plymouth naar het beloofde land vertrokken om daar hun geluk te beproeven. De Pilgrim Fathers waren Engelse calvinisten uit Notthinghamshire, die zich vanwege hun geloof niet meer thuis voelden in hun vaderland. In 1608 vertrok een groep uit Engeland en kwam in Amsterdam aan. Al snel bleek dat de protestanten zich ook niet thuisvoelden in de Nederlandse hoofdstad en zo verkastte de groep al weer snel naar het veel tolerantere Leiden. Leiden had ook een voorname universiteit en ook de bloeiende lakenhandel wist de Pilgrim Fathers naar de stad te lokken.

Ds. John Robinson en zo'n 100 trouwe volgelingen dienden in 1609 een verzoek tot vestiging in de stad in bij het Leidse stadsbestuur, waarop deze met de volgende bewoordingen antwoord gaf: "Geen eerlicke persoonen weygeren vrije ende lybre incompst omme binnen deze stede haer woonplaets te nemen". Robinson en zijn aanhangers kochten een lapje grond en bouwden daar 21 huisjes. In de volksmond zou het stadsdeel vanaf dat moment bekend staan als de Engelse Poort. Vanwege de slechte economische omstandigheden besloten de Pilgrim Fathers om naar de Nieuwe Wereld te verhuizen. Op 22 juli 1620 vertrok de helft van de gemeenschap naar Southhampton om zich daar bij een grotere groep te voegen om samen de grote oversteek te gaan wagen.

Pelgrims en Indianen (Foto: American Stock/Getty Images)
Pelgrims en Indianen (Foto: American Stock/Getty Images)

De reis met de Mayflower

De reis naar de Nieuwe Wereld zou oorspronkelijk worden gemaakt met twee schepen. Op 15 augustus 1620 verlieten de Speedwell en de Mayflower de haven van Southampton. Al snel bleek dat de Speedwell lekkage had en de beide schepen keerden terug naar de haven van Dartmouth. Nadat de Speedwell gerepareerd was gingen de twee schepen op 2 september opnieuw op weg. De Speedwell bleek echter nog steeds water te maken en de schepen deden de haven van Plymouth aan, alwaar men het besluit nam om met alle opvarenden op de grote Mayflower verder te gaan reizen. Op 16 september vertrok het schip met 102 kolonisten aan boord voor een reis van zo'n twee maanden, met Noord-Virginia als eindbestemming.

Een reis met een oceaanschip was in die tijd nogal een hachelijke onderneming. Er was in die tijd maar weinig luxe aan boord en de reis met de Mayflower over de Atlantische Oceaan ging dan ook niet zonder slag of stoot. Door diverse stormen op zee kwam het schip na een reis van zo'n 65 dagen aan bij Cape Cod, een schiereiland aan de kust van Massachusetts. De Pelgrims hadden echter maar weinig zin in een lange reis naar Noord-Virginia en besloten ter plekke de gemeenschap Plymouth op te gaan richten. In de winter van 1620 werd de kleine gemeenschap getroffen door een griepgolf waaraan de helft van alle inwoners zou overlijden, waaronder ook John Carver, de eerste gouverneur van de Plymouth Colony. De meeste kolonisten stierven vanwege de slechte leefomstandigheden, maar ook door ziektes en ondervoeding. In de lente van 1621 begonnen de overlevenden met het bouwen van hutten waardoor de kolonie een feit was geworden.

advertentie voor broeken uit 1885 (Foto: American Antiquarian Society)
Een advertentie (voor broeken) uit 1885 (Foto: American Antiquarian Society)

De mythe van de Pilgrim Fathers

In de Verenigde Staten zouden de schepelingen van de Mayflower bekend worden als de Pilgrim Fathers. De Pilgrim Fathers worden bijvoorbeeld geassocieerd met het vieren van Thanksgiving. Nadat de Pelgrims een nederzetting hadden gevestigd, na een barre reis over de oceaan, mislukte de totale oogst van dat jaar. Met behulp van de lokale Wampanoag-indianen kon er in november van dat jaar alsnog geoogst worden, wat werd gevierd met Thanksgivingday. Tijdens hun verblijf in Leiden hadden de Pelgrims een aantal keren de viering van het Leidens Ontzet meegemaakt waarbij een dankdienst werd gehouden en een stevige maaltijd werd gegeten. Dit had hun weten te inspireren tot de nationale feestdag, die vanaf dat moment elk jaar op de vierde donderdag in november zou worden gevierd. In protestants-orthodoxe kerken in Nederland bestaat de feestdag onder de noemer Dankdag voor het Gewas. Voor verschillende indianenstammen markeert die dag een keerpunt in hun geschiedenis. Het was de aanvang van een tragisch proces waarbij de indianen hun land kwijtraakten en tot een zeer kleine populatie werden gedecimeerd. De Wampanoags komen dan ook elk jaar op Thanksgiving in Plymouth bijelkaar om de rouwdag te herdenken.

Rond de Pilgrim Fathers is in Amerika een hele mythe ontstaan. Zo is er een Society of Mayflower Descendants en zijn er een aantal historische plaatsen zoals het openluchtmuseum Plymouth Plantation. Ook zijn er gedenktekens voor de groep te vinden in Leiden en Delfshaven. In de Amerikaanse plaats Plymouth vinden we het Pilgrim Hall Museum, het oudste nog bestaande openbare museum in de Verenigde Staten. In het museum hangt een portret van Edward Winslow, de enige Pelgrim die ooit op doek werd vastgelegd. In 1633, 1634 en in 1644 was hij gouverneur van de Plymouth Colony. Het museumgebouw staat sinds 1972 op de nationale monumentenlijst. Daarnaast is er ook een replica van de Mayflower te vinden in het stadje.

 

Van Pelgrim tot President

In het hedendaagse Amerika wonen zo'n tien miljoen mensen die afstammen van de pioniers aan boord van de Mayflower. Onder de afstammelingen van de Pilgrim Fathers treffen we ook Amerikaanse presidenten aan zoals John Adams (1797-1801), zijn zoon John Quincy Adams (1825-1829), Zachary Taylor (1849-1850), Ulysses S. Grant (1869-1877), James A. Garfield (1881-1881), Franklin D. Roosevelt (1933-1945), George H.W. Bush (1989-1993), George W. Bush (2001-2009) en ook de huidige president Barack H. Obama had een voorouder aan boord van de Mayflower.

Iran meer dan ooit bereid tot deal

De nieuwe leiders van Iran willen graag vooruitgang boeken in gesprekken over het atoomprogramma van Teheran. Dat heeft de chef van het Iraanse atoomprogramma, Ali Akbar Salehi, maandag gezegd voorafgaand aan een conferentie van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA).

Volgens Salehi hebben minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif en president Hasan Rouhani meer dan de vorige regering onder leiding van Mahmoud Ahamdinejad de wens een akkoord te sluiten. Beide partijen moeten elkaar in goed vertrouwen benaderen zodat er een win-win-situatie kan worden gecreëerd, zei Salehi.

Salehi trad niet in detail over wat Iran wil en wat het bereid is in te leveren, maar duidelijk is dat Teheran wil dat de economische en politieke sancties tegen het land worden opgeheven. Die sancties zijn ingesteld omdat het Westen vreest dat Iran bezig is met de ontwikkeling van een kernwapen. Iran ontkent dit echter in alle toonaarden.

De verwachting is dat Rouhani, net als Salehi, de spanningen wil wegnemen als hij later deze week de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreekt.

Jaren van gesprekken tussen Iran en de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben tot niets geleid. De VS zijn dan ook blij met de gematigde toon die Iran aanslaat en hebben de Iraanse leiders opgeroepen de kans om de spanningen te verminderen te grijpen. De Amerikaanse minister van energie Ernest Moniz zei echter ook dat de woorden van Salehi 'moeten worden gevolgd door daden'.

AEX zet nieuw jaarrecord

De Amsterdamse beurs is maandag de nieuwe beursweek positief begonnen. De AEX sloot 0,8 procent hoger op 379,89 punten en scherpte daarmee het jaarrecord van 379,62 punten aan. Gedurende de dag wist de Amsterdamse hoofdgraadmeter voor het eerst sinds de zomer van 2008 weer boven de 380 punten te komen.

Ook elders in Europa heerste een uitgelaten stemming op de aandelenmarkten. De Duitse beurs dikte ruim een procent aan en de Franse beurs koerste bijna een procent hoger.

Wereldwijd kregen beleggers de hoop dat de Amerikaanse centrale bank deze week niet aankondigt de huidige ruime monetaire steun af te gaan bouwen. Aanleiding is de aankondiging van Larry Summers om zich niet meer verkiesbaar te stellen als mogelijke opvolger van Ben Bernanke als hoogste baas van de Amerikaanse Federal Reserve. Daarmee stijgen de kansen dat Janet Yellen per 2014 aan het roer komt te staan van de centrale bank.

Marktkenners menen dat hiermee de kans op tapering, het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen door de Fed, afneemt. Yellen geldt als een duif, waar Summers juist als havik wordt bestempeld. De komende dagen vergadert de Fed en tot het terugtrekken door Summers van zijn kandidatuur gingen de meeste marktvorsers ervan uit dat de centrale bank na afloop van de vergadering zou aankondigen de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar te verlagen naar 75 of zelfs zeventig miljard dollar.

In de AEX sloten negentien fondsen hoger, tegenover zes lager. De grootste stijger was Air France-KLM met 5,5 procent. De luchtvaartmaatschappij komt vermoedelijk op korte termijn met extra kostenmaatregelen bij de Franse tak om te kunnen voldoen aan de doelstellingen.

Verder deed ING het goed met een dagwinst van 2,3 procent. Dit weekeinde kondigde de financial aan een volgende tranche aan aandelen in ING US te verkopen. De grootste daler in de AEX was PostNL met bijna een procent koersverlies. Een directe aanleiding voor de rode cijfers ontbrak.

In de AMX (+0,4 procent) stond er ook overwegend groen op de borden. Hier ging Unit4 aan kop met een dagwinst van 2,6 procent. Net als bij PostNL ontbrak een directe aanleiding voor de koersontwikkeling. De grootste daler in de Midkap was Vopak, dat 0,6 procent inleverde. Morgen houdt het opslagbedrijf een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Nu al sancties EU tegen KroatiŽ

De Europese Unie bereidt nu al sancties voor tegen haar jongste lidstaat Kroatië. Dat land nam een dag voor de toetreding op 1 juli een wet aan die de uitlevering van eigen staatsburgers aan andere landen verbiedt, wat ingaat tegen de praktijk in de EU.

De woordvoerster van de Europese commissaris voor justitie zei dat de sancties deze week worden opgesteld. Mogelijk worden de Europese gelden voor de Kroatische grensbewaking opgeschort.

De EU eist de 'onvoorwaardelijke wijziging' van de wet. Ondanks aanhoudende druk op Kroatië sinds de toetreding is van Zagreb geen bevredigende reactie ontvangen, zei woordvoerster Mina Andreeva.

Sony doet alles voor PS4-launchvoorraad

Sony houdt een aantal PlayStation 4-consoles achter, zodat deze ook in de winkel te koop zullen zijn op launch day. De vraag is zo groot dat het bedrijf nu al 'alles kan verkopen wat ze kunnen maken'. Dat meldt Sony Amerika-baas Jack Tretton in een gesprek met het Amerikaanse Fox Business.

Tretton weigert om cijfers te geven over hoeveel PlayStations er gepreorderd zijn. Het is 'alles wat we kunnen maken', aldus Tretton. Om er voor te zorgen dat er nog consoles in de winkel verkocht kunnen worden, hebben ze een reserve moeten aanleggen.

Hij noemt dit de grootste launch die Sony ooit heeft gehad. "De PlayStation 4 is het 'kroonjuweel' van Sony op het gehele traject vanaf de eerste PlayStation in 1995", zegt Tretton. Tijdens gamescom gaf Sony aan dat er al een miljoen consoles via preorder verkocht waren. "Dat komt door de goedkopere prijs en de games", aldus Tretton. De PlayStation 4 komt in Nederland op 29 november uit.

Snookeraar Lee schuldig bevonden aan matchfixing

Snookeraar Stephen Lee is schuldig bevonden aan matchfixing. De voormalig nummer vijf van de wereld kan nu levenslang geschorst worden. Lee hoort de straf volgende week dinsdag. 

Lee werd er van verdacht dat hij in 2008 en 2009 expres frames zou hebben verloren. Één van de verdachte wedstrijden was zijn eerste rondepartij tegen Jason Day op het wereldkampioenschap van 2009. Sinds oktober vorig jaar is Lee al geschorst door de  World Professional Billiards and Snooker Association (WPBSA).

Een week geleden vond de driedaagse hoorzitting plaats waar Lee zich voor de sportrechter van Sport Resolutions UK, een onafhankelijk instituut voor geschillen in de Britse sport, moest verantwoorden. De rechter heeft een 35 pagina’s tellend document opgesteld waaruit het bewijs voor Lee’s misdragingen zou blijken.

Op 24 september volgt de straf die volgt bij deze uitspraak. De WPBSA zal zeer waarschijnlijk een levenslange schorsing eisen. Lee kan tegen de straf die gaat volgen in beroep. 

Singstar wordt free-to-play

Het karaokespel Singstar uit 2004 krijgt een reboot op PlayStation 3 en wordt daarbij de digitale wereld ingeslingerd als free-to-playspel. Tijdens een free-to-playcongres in oktober zal het hoofd van de Sony-studio in Londen, Dave Ranyard, meer over deze reboot vertellen.

Tijdens deze bijeenkomst zal Ranyard in ieder geval meer vertellen over hoe de studio Singstar volledig opnieuw heeft beetgepakt. Zelf zegt hij dat de beste free-to-playspellen van het begin af aan zijn gemaakt met free-to-play in het achterhoofd. Het is volgens Ranyard dan ook niet raar dat Singstar helemaal opnieuw wordt opgenouwd.

Singstar moet aan het eind van dit jaar uitkomen op PlayStation 3, maar een exacte datum is nog niet bekendgemaakt. Het free-to-playcongres waarop Sony meer over de reboot gaat vertellen vind op 10 oktober plaats in Londen.

singstar
singstar

Vrouw valt van flat in Enschede

Zondagochtend is een jonge vrouw van een flat in Enschede gevallen. Ze heeft het niet overleefd, meldt Het Parool.

De vrouw was omstreeks 11 uur op familiebezoek in de flat aan de Lintveldebrink te Enschede, op een van de bovenste etages van het tien verdiepingen hoge gebouw. De politie moest de omgeving een tijdje afzetten om uit te vissen wat er was gebeurd.

De politie heeft inmiddels laten weten dat het onderzoek is afgerond en dat er niet wordt uitgegaan van een misdrijf. Wat zich dan wel heeft afgespeeld is onduidelijk.

Lintveldebrink, Enschede
Lintveldebrink, Enschede (Google Streetview)

Duke Nukem-makers zaten fout met aanklacht

3D Realms zat fout toen het in juni een aanklacht indiende tegen Gearbox Software. Dat heeft topman Scott Miller erkend in een open brief. De studio dacht recht te hebben op twee miljoen dollar uit de opbrengsten van het schietspel Duke Nukem Forever, waar beide studio's aan werkten.

"We hebben al onze aanklachten ingetrokken nu we beter begrijpen hoe de zaken er voor staan", schreef Miller in de brief. Gearbox had bijna drie miljoen dollar betaald voor de rechten voor de Duke Nukem-reeks. Hierdoor kon 3D Realms een faillissement voorkomen en zijn schuldeisers betalen.

3D Realms had ruim tien jaar gewerkt aan Duke Nukem Forever, maar kreeg het niet voor elkaar het spel af te ronden. Mede hierdoor kwam de studio in financiële problemen. Uiteindelijk moest in 2010 de hulp van Gearbox Software eraan te pas komen om het bedrijf en het spel te redden.

Gearbox heeft de aantijgingen van 3D Realms altijd ontkend. Topman Steve Gibson liet in juni weten dat 3D Realms juist blij moest zijn met zijn hulp. "Gearbox heeft 3D Realms verrijkt, van zijn schulden verlost en van een faillissement gered", zei Gibson toen tegen gameweblog Joystiq.

Duke Nukem Forever is met 1,8 miljoen verkochte exemplaren een commercieel succes, maar de kwaliteit was volgens recensenten ondermaats. Wereldwijd kreeg het spel een 5 als gemiddeld cijfer. Naar verluidt werkt Gearbox aan een nieuw spel in de Duke Nukem-reeks.


Duke Nukem-makers zaten fout met aanklacht 

NS hoeft 'verbeterde' fyra-treinen niet

De NS is niet onder de indruk van de verbeterde Fyra-treinen. De Italiaanse bouwer AnsaldoBreda presenteerde maandagmiddag een nieuwe versie van de treinen, als mogelijke oplossing voor de kapotte Fyra-treinen van de NS. "Het maakt ons niet zo heel veel meer uit", laat een woordvoerder van de NS weten. De treinen mogen van de NS in Italië blijven.

AnsaldoBreda liet aan BNR Nieuwsradio weten al vijf treinen klaar te hebben die in de herfst voor de NS kunnen rijden. De treinen zijn onder meer voorzien van sneeuwschuivers. "Ze hebben maanden de tijd gehad om met een oplossing te maken, nu zijn ze te laat", aldus de woordvoerder.

De bouwer liet tijdens de persconferentie weten dat de NS zelf schuld heeft aan de problemen met de hogesnelheidstreinen. De NS zou onvoldoende maatregelen hebben genomen. "Ze bagatelliseren het probleem", vindt de NS. "We hebben in totaal tweeduizend gebreken en mankementen gevonden."

Maandagmorgen liet de NS al weten fabrikant AnsaldoBreda te hebben gesommeerd de zestien Fyra-treinen op te komen halen. In augustus besloot de NS definitief te stoppen met de hogesnelheidstrein. Het spoorbedrijf liet weten alle vertrouwen in de Italiaanse bouwer te zijn verloren.

'Schietpartij Washington laffe daad'

Barack Obama heeft een aantal uren na de schietpartij op het marineterrein in Washington van zich laten horen. Hij noemt het voorval een 'laffe daad' die 'grondig' onderzocht zal gaan worden.

"We weten nog niet alle feiten, maar we weten wel dat meerdere mensen zijn beschoten en een aantal mensen zijn overleden," zo heeft hij gezegd. "Dit zijn mannen en vrouwen die naar hun werk gingen om hun taak uit te voeren om ons allemaal te beschermen. Het zijn patriotten en ze zijn allemaal op de hoogte van de gevaren in het buitenland, maar vandaag overkwam ze ondenkbaar geweld dat ze hier thuis niet zouden verwachten."

Tot slot heeft Obama toegezegd om "alles te doen binnen onze macht om te verzekeren dat diegene die zoiets lafs heeft gedaan, verantwoordelijk zal worden gehouden.

ITF schorst tennisser Cilic voor negen maanden

Tennisser Marin Cilic is voor negen maanden geschorst vanwege het overtreden van de dopingreglementen. Dat heeft internationale tennisfederatie IFT maandag bekendgemaakt.

De 24-jarige Kroaat testte begin mei bij het ATP-toernooi in München positief op het verboden middel nikethamide. Omdat de schorsing met terugwerkende kracht op 1 mei inging, mag Cilic op 31 januari zijn rentree in het tenniscircuit maken.

De schorsing van Cilic is al het tweede dopinggeval in de tenniswereld in drie maanden tijd. In juli werd de Serviër Viktor Troicki al voor anderhalf jaar geschorst wegens het weigeren om een bloedmonster af te staan bij een dopingtest.

FOK!filmtip van de dag: BenX

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Ben is vreemd. Ben is anders. Het leven van Ben zit vol vreemde rituelen. Ben lijkt te leven in zijn eigen universum, dat zich voor meer dan de helft afspeelt in de wereld van online computergames. In de digitale wereld is hij een held, in de werkelijke wereld echter een outcast. Ben lijdt aan het syndroom van Asperger en is niet in staat om contacten te leggen met anderen. In de werkelijke, echte en harde wereld van een technische school is het leven voor hem dan ook een dagelijkse hel, met twee kerels die hem het leven bijna letterlijk onmogelijk maken. Ben bedenkt een plan. Een plan met een heel kort credo: moord!

Deze  goede film, BenX,  met onder andere Greg Timmermans, Laura Verlinden en Marijke Pinoy in de hoofdrollen is vanavond om 21:10 te zien op Ketnet. Timmermans zet Ben goed neer. Met een 'lege' blik en opvallende motoriek overtuigt hij elk moment. Dit werkt goed omdat het fenomeen Asperger voor veel kijkers een relatief onbekend fenomeen is. De originele uitwerking hiervan helpt om duidelijker te maken waar het grootste probleem van de aandoening ligt en dwingt de kijker te kijken vanuit Ben zijn perspectief.

De trailer van BenX.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Dubbele installatie vertraagt GTA V

Rockstar waarschuwt gamers niet beide Xbox-schijfjes van Grand Theft Auto V te installeren. Het spel zou dan minder soepel draaien, laat het bedrijf maandag weten. De actiegame is zo groot dat de Xbox 360-versie op twee dvd's geleverd wordt. Het ene schijfje is voor de installatie, terwijl de andere wordt gebruikt om te spelen.

De installatiedisc plaatst acht gigabyte aan informatie op de harde schijf van de Xbox 360. Deze gegevens worden, samen met de data op het tweede schijfje, gebruikt om het spel te spelen.

De PlayStation 3-versie kent dit probleem niet omdat die op een blu-raydisc wordt uitgegeven. Een blu-raydisc bevat maximaal vijftig gigabyte aan data, terwijl dat bij een dual-layer dvd in de regel 8,5 gigabyte is.

Grand Theft Auto V is vanaf dinsdag verkrijgbaar voor de Xbox 360 en PlayStation 3.


Dubbele installatie vertraagt GTA V 

FOK!toen: Fahrenheit 451

Vanaf vandaag staat de reeks FOK!toen één keer per week in het thema van de film en wat er is er dan mooier dan om te beginnen met een ijzersterke sciencefiction film uit de zestiger jaren, die zelfs na al die jaren nog steeds niks aan kracht heeft ingeboet. De prachtige film Fahrenheit 451 van François Truffaut verscheen op 16 september 1966 voor het eerst in de bioscoop en gaf een behoorlijk naargeestige blik op de nabije toekomst.

Fahrenheit 451 boek

De film

Fahrenheit 451 was gebaseerd op het gelijknamige boek van Ray Bradbury en regisseur Truffaut laat ons kennis maken met een wereld waar het verboden is om boeken te lezen of in bezit te hebben. Een speciale eenheid, genaamd de Brandweermannen, heeft carte blanche om om invallen te doen waarbij ze alle boeken die ze tegenkomen in de fik steken. De eenheid draagt uniformen waar het getal 451 op staat. 451 graden Fahrenheit (233 graden Celcius) was volgens Bradbury de temperatuur waarbij papier tot ontbranding komt. Ook Guy Montag (Oskar Werner) is een brandweerman die fanatiek meehelpt om het geschreven woord tot een minimum te beperken, maar op een zeker moment begint het werk hem toch tegen te staan. Montag raakt in gesprek met zijn buurvrouw die hem vraagt of hij de boeken wel eens leest alvorens ze in de hens te steken. Montag begint, na het gesprek, met het verstoppen van boeken in zijn huis en begint ze zelfs te lezen. Het is het begin van een heleboel ellende.

Fahrenheit 451 1

Fahrenheit 451

Voor het ontstaan van het verhaal van Fahrenheit 451 moeten we terug naar het jaar 1947. Het was namelijk in dat jaar dat de jonge schrijver Ray Bradbury begon aan een kort verhaal getiteld Bright Phoenix. Het verhaal ging over een toekomst waarin boeken werden verbrand. Na een aantal aanvullingen en veranderingen verscheen het verhaal in 1951 onder de titel The Fireman in het magazine Galaxy Science Fiction. In de kelder van de UCLA (University of California, Los Angeles) huurde de schrijver een typemachine voor 10 cent per uur en ging aan de slag met nog een uitbreiding van het al bestaande verhaal. In 1953 verscheen bij uitgeverij Ballantine Books het boek Fahrenheit 451. Bradbury was er niet op uit om te schrijven over censuur maar wilde meer een beeld scheppen van een maatschappij waarin de mensen gevoed worden met nieuws via het medium televisie, waardoor de interesse voor het geschreven woord totaal verdwenen is. Het boek werd een groot succes en wordt tot de dag van vandaag tot de betere sciencefiction romans gerekend.

Fahrenheit 451 2

De passie voor boeken was bij Bradbury al op zeer jonge leeftijd ontstaan. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw ging Ray regelmatig naar lokale bibliotheken om te informeren of ze ook boeken hadden van schrijvers zoals H. G. Wells, maar werd keer op keer teleurgesteld. Bradbury las wel over de vernietiging van de rijke bibliotheek van Alexandrië en kreeg zo een eerste beeld van een wereld, waarin boeken werden vernietigd of met censuur te maken kregen. Als tiener gruwde de jonge Amerikaan dan ook van de beelden, van boekverbrandingen die plaatsvonden in nazi-Duitsland. Ook onder het bewind van de communist Stalin moesten schrijvers en dichters vrezen voor hun leven.

Fahrenheit 451 3

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog richtte het House Un-American Activities Committee (HUAC) haar vizier op Hollywood. Het was de tijd van de Koude Oorlog en ieder met enige sympathie voor het communisme werd als verdacht beschouwd. In 1947 waren er onderzoeken naar vooraanstaande filmmakers en scenaristen wat leidde tot de beruchte zwarte lijst met de 'Hollywood Ten'. Bradbury ergerde zich sowieso al aan de instelling van de overheid op andersdenkenden maar, nadat de schrijver zelf te maken had gehad met de fratsen van een overijverige bromsnor, kreeg de schrijver inspiratie voor het schrijven van het korte verhaal The Pedestrian, dat de voorloper zou zijn van The Fireman en uit zou groeien tot Fahrenheit 451. Op een avond in 1949 liep Bradbury, samen met een vriend, laat op de avond op straat toen hij door de fanatieke arm der wet aangehouden. Op de vraag van de blauwe mug wat Bradbury aan het doen was antwoorde de schrijver: "De ene voet voor de andere zetten."


Truffaut

De Franse regisseur François Truffaut had in 1959 zijn debuut gemaakt met de film Les Quatre Cents Coups (De Vierhonderd Slagen). De film was het eerste deel uit een succesvolle reeks films rondom het personage Antoine Doinel. Truffaut zou internationaal in 1962 doorbreken met de dramafilm Jules et Jim. Beide films behoorden tot het Nouvelle vague filmstijl waarmee de filmmakers af wilden rekenen met de cliché films uit Hollywood. Ook cineasten zoals Claude Chabrol, Jean-Luc Godard, Alain Resnais, Jacques Rivette en Éric Rohmer maakten gebruik van de experimentele filmstijl, waarin acteurs tegen de kijker leken te spreken, camerabeelden werden gebruikt die vanuit de losse hand waren geschoten en waarbij vaak obscure jazzmuziek als achtergrond werd gebruikt.

Voor het scenario van de film ging Truffaut aan de slag met Jean-Louis Richard. Truffaut had in die tijd ook het aanbod gehad om Bonnie and Clyde te gaan regisseren maar wees deze af om zich totaal op deze sciencefiction film te gaan richten. Het aanbod om de film te gaan maken met scenarist Gore Vidal werd door Truffaut afgewezen. Hij verkoos te werken met Jean-Louis Richard, die eerder al scripts had geleverd voor onder meer La Peau Douce en Mata Hari, Agent H21, maar die natuurlijk wereldberoemd werd met zijn scenario voor de film Emmanuelle in 1974. Bij de totstandkoming van de film was regisseur Truffaut sowieso al opvallend bezig. Zo was dit zijn eerste en enige Engelstalige film en was het ook de eerste keer dat de cineast een film in kleur maakte. Truffaut zou later wel erkennen dat Fahrenheit 451 één van de moeilijkste films uit zijn loopbaan was geweest. Zo waren er regelmatig spanningen op de filmset tussen Truffaut en Werner.

Truffaut wou eigenlijk Charles Aznavour of Jean-Paul Belmondo voor de rol van Guy Montag, maar de filmmaatschappij vonden de twee Franse acteurs nog niet geschikt voor de internationale markt. De rol was ook aangeboden aan Paul Newman, Peter O'Toole en Montgomery Clift, maar ging uiteindelijk naar Oscar Werner, de acteur die eerder al naam had gemaakt met films zoals Jules and Jim (1962), Ship of Fools (1965) en The Spy Who Came in from the Cold (1965). De film werd grotendeels opgenomen in de Pinewood Studios in England. Voor de opnames met de monorail maakte de regisseur opnames op lokatie nabij Orléans in Midden-Frankrijk, 130 kilometer ten zuiden van Parijs. De opnames voor de sinistere sciencefiction film werden op 14 april 1966 afgerond met opnames tijdens een enorme sneeuwstorm.

Fahrenheit 451 4

Het boek en de film

Zoals zo vaak gebeurd week ook bij de verfilming van Fahrenheit 451 het verhaal nogal af van het oorspronkelijke verhaal. Zo kende het boek een nogal grimmig einde waarbij de totale mensheid uitgeroeid zou worden bij een nucleaire oorlog. Bradbury was echter enorm te spreken over de manier waarop Truffaut het verhaal had geëindigd. De regisseur had ervoor gekozen om een afwijkende sciencefiction film te maken en liet zodoende veel van futuristische details uit de film weg. Zo sneuvelde bijvoorbeeld de 'mechanische hond', een robothond die subversieve elementen in de maatschappij wist op te sporen om die vervolgens met injecties te doden. Een ander opvallend verschil in de verhalen is het personage Clarisse McClellan. In het boek van Bradbury is zij een 16-jarig meisje die bij een aanrijding om het leven komt. In de film van Truffaut staat het personage een geheel andere toekomst te wachten. Bradbury was zo onder de indruk van de film van Truffaut dat hij bepaalde dingen uit de film weer verwerkte in zijn theatervoorstelling van Fahrenheit 451.

Truffaut weet op onnavolgbare wijze de grimmigheid van de toekomst vast te leggen op de gevoelige band. Zo lijkt het in begin allemaal wel wat mee te vallen met de boekverbrandingen maar naar mate de film vordert krijgt ook de kijker steeds meer de neiging om er achter te komen wat voor boeken er nou precies worden verbrand. Het leven van Guy Montag is saai en leeg, net als de levens van de andere gezagsgetrouwe burgers. Zijn vrouw Linda slikt voorgeschreven drugs waardoor ze nog maar één doel in haar leven kent. Zo zit ze de hele dag naar een zender te kijken waar De Familie te zien is, een televisieprogramma waarbij de kijkers worden aangesproken als neven en nichten. Linda heeft er dan ook echt alles voor over om toegelaten te worden tot het programma. Eem eveneens opvallend kenmerk in de film is het gebruik van ouderwetse gebruiksvoorwerpen, aangezien Truffaut er niet zo in geloofde dat de toekomst veel verandering zou brengen. Zo zien we Montag zichzelf scheren met een ouderwets scheermes en zien we ook ouderwetse bakelieten telefoontoestellen in plaats van hippe telefoons.

Fahrenheit 451 was tegelijkertijd een lust als een gruwel in het oog van boekenliefhebbers. In de film komen diverse literaire klassiekers voorbij zoals Don Quixote, Othello, the Moor of Venice, Vanity Fair, Madame Bovary, Le monde a coté, Alice's Adventures in Wonderland & Through the Looking-Glass, Gaspard Hauser, Robinson Crusoe, The World of Salvador Dali, Jeanne d'Arc, Life and Loves, The Weather, My Autobiography by Charles Chaplin, Les negres, Confessions of an Irish Rebel, The Ginger Man, Petrouchka, The Catcher In The Rye, The Moon and Sixpence, Lolita, David Copperfield, She Might Have Been Queen, Social Aspects of Disease, The Ethics of Aristotle, The Brothers Karamazov, The Sorrows of Young Werther, Plato's Republic, Pride and Prejudice, Gone with the Wind, Animal Farm, No Orchids for Miss Blandish, Jane Eyre, Moby Dick, The Picture of Dorian Gray, The Adventures of Tom Sawyer, The Trial en Adolf Hitler's Mein Kampf. Ook Cahiers du Cinema en À bout de souffle van Truffaut en The Martian Chronicles en Fahrenheit 451 van Ray Bradbury ontkwamen niet aan de brandstapels.

Fahrenheit 451 5

De ontvangst van de film

De pers was behoorlijk verdeeld in 1966. Zo begreep de ene helft niet waar de eigenzinnige Fransman met zijn naargeestige verhaal naar verwees, terwijl de rest de cineast de hemel in prees vanwege zijn experimentele aanpak van het oorspronkelijke verhaal. Zo noemde regisseur Martin Scorsese Fahrenheit 451 een ondergewaardeerde film, die van grote invloed zou zijn op zijn visie van films maken. Ook de Britse filmcriticus Leslie Halliwell prees de film vanwege zijn 1984-achtige sfeer en de manier waarop de beelden een grotere rol leken te spelen dan de plot van de film. De gerespecteerde Amerikaanse journalist Bosley Crowther schreef in The New York Times dat hij Fahrenheit 451 maar een saaie film had gevonden. In 1967 werd de film ook genomineerd voor een Hugo Award, samen met drie afleveringen uit de serie Star Trek en de sciencefiction klassieker Fantastic Voyage. Verrassend genoeg werd de Star Trek episode 'The Menagerie' de grote winnaar bij de competitie.


De trailer voor Fahrenheit 451

Kehl zes weken aan de kant bij Dortmund

Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp moet het anderhalve maand zonder aanvoerder Sebastian Kehl stellen. De 33-jarige middenvelder liep zondag op de training bij een botsing met een doelman een voetblessure op. Scans wezen maandag uit dat Kehl een bandje in zijn voet heeft gescheurd en naar verwachting zes weken moet toekijken.

Kehl is ondanks zijn aanvoerderschap niet verzekerd van een basisplaats. Dit seizoen mocht hij in slechts een van de vijf competitieduels van Dortmund in de basis starten. Kehl speelt al sinds 2002 bij de verliezend finalist van de Champions League, die dit seizoen al zijn zeven officiële wedstrijden nog wist te winnen.

EU waarschuwt Catalanen voor onafhankelijkheid

De Spaanse regio Catalonië plaatst zich buiten de Europese Unie als de regio zich afscheidt van de rest van Spanje. Daar heeft eurocommissaris voor mededinging Joaquin Almunia maandag voor gewaarschuwd. De EU maakt zich volgens Almunia grote zorgen over de onafhankelijkheidsaspiraties van Catalonië.

Catalonië wil volgend jaar een referendum over de kwestie, maar de Spaanse regering is hier fel tegen gekant. In het geval een deel van een EU-lidstaat zich afscheidt, betekent dat volgens Almunia dat 'het afgescheiden deel geen EU-lid is'.

Vorige week woensdag vormden een miljoen Catalanen een menselijke keten van vierhonderd kilometer om hun steun voor de onafhankelijkheid te betuigen. Uit peilingen is gebleken dat ongeveer de helft van de 7,5 miljoen Catalanen voor afscheiding van Spanje is.

Pedofiliepamflet spijt lijsttrekker Duitse Groenen

De lijsttrekker van de Duitse Groenen heeft er spijt van dat hij in de jaren tachtig campagne heeft gevoerd om pedofilie uit het strafrecht te halen. Jürgen Trittin raakte maandag in het nauw door de onthulling van politicoloog Franz Walter, die door de Groenen is belast met een onderzoek naar voorvechters van pedofilie binnen de partijgelederen, dat ook de huidige voorman wat te verwijten valt.

Trittin, die samen met Katrin Göring-Eckardt de lijst van de Groenen voor de Bondsdagverkiezingen van zondag aanvoert, is volgens Walter verantwoordelijk voor een omstreden verkiezingspamflet uit 1981. Dat riep op seks tussen een volwassene en een kind niet langer te bestraffen als er geen sprake is van geweld of de dreiging van geweld. Het vlugschrift is geschreven uit naam Trittin, die toen voor een plek in de gemeenteraad van Göttingen streed.

De Groenen-voorman noemde het pamflet maandag in de Berlijnse krant die tageszeitung 'een fout die ik betreur'. In de jeugdjaren van zijn partij raakte deze onder de invloed van belangengroepen die kindermisbruik voorstonden, legde Trittin uit. De Groenen namen destijds zonder omhaal de standpunten van dergelijke groepen over.

De Groenen kwamen voort uit de milieu- en vredesbeweging en kozen in de eerste jaren na de oprichting in 1980 een uiterst linksradicale koers. De partij bepleitte indertijd een toleranter, vrijzinniger en minder conservatieve samenleving. Ruim dertig jaar later zijn de Groenen opgeschoven naar het midden van het politieke spectrum. Ze maakten al meermalen deel uit van de regering en maken grote kans bij de Bondsdagverkiezingen van september de derde partij van het land te worden. Het pedofilieschandaal begint de Groenen volgens opiniepeilers echter steeds meer parten te spelen.

Twee stormen nemen Mexico in de tang

Mexico voert maandag een tweefrontenoorlog tegen de krachten van de natuur. De laatste flarden van de tropische storm Manuel eisten zondag aan de westkust nog veertien levens, terwijl de oostkust zich schrap zette voor de komst van orkaan Ingrid.

De deelstaat Guerrero, aan de Stille Oceaan, betaalde Manuel met veertien doden de zwaarste tol. Volgens de Mexicaanse regering verongelukten deze slachtoffers op een gladde bergweg, vielen ze ten prooi aan aardverschuivingen of verdronken ze in een buiten zijn oevers getreden rivier. Ook in de naburige deelstaten Hidalgo (3), Puebla (3) en Oaxaca (1) vielen doden. Of Manuel of Ingrid de boosdoener was durfde de burgerbescherming niet te zeggen.

Het is volstrekt ongebruikelijk dat een orkaan en een tropische storm Mexico tegelijkertijd aandoen, zei de nationale weerdienst maandag. Orkaan Ingrid naderde ondertussen over de Golf van Mexico de oostkust bij de noordelijke havenstad Tampico. Dat deel van het land is dunbevolkt. De deelstaat Veracruz, die duizenden mensen heeft geëvacueerd uit laaggelegen kuststreken, kan dan wellicht opgelucht ademhalen.

Massa: "Praat met Lotus en McLaren"

Felipe Massa heeft de Formule 1 na zijn gedwongen vertrek bij Ferrari nog niet uit zijn hoofd gezet. De Braziliaan wordt bij de Italiaanse renstal vervangen door Kimi Räikkönen die de afgelopen seizoenen voor Lotus heeft gereden.

Massa zou juist de omgekeerde weg kunnen bewandelen, maar zou ook terecht kunnen bij McLaren dat dit jaar Jenson Button en Sergio Perez als coureurs heeft. Zelfs een overstap naar Williams kan voor de Braziliaan niet helemaal uitgesloten worden, al praatte de vice-wereldkampioen van 2008 hier niet over met Globo Esporte.

Met Lotus lopen de gesprekken wel. "We zijn aan het onderhandelen. Lotus heeft dit jaar een competitieve auto, iets wat ik volgend jaar ook graag weer zou hebben. Lotus heeft bovendien een bijzondere band met Brazilië. We hebben inmiddels vele gesprekken met elkaar gevoerd, niet alleen over mij maar ook over hoe het team in de toekomst goede wagens kan blijven bouwen. Ik heb ook contact gehad met McLaren. Maar het is heel lastig te beoordelen of ik daar een kans maak. De gesprekken met Lotus verlopen in ieder geval erg goed."

Ritzege en leiderstrui Ciolek in Groot-BrittanniŽ

Gerald Ciolek heeft maandag in de Ronde van Groot-Brittannië een dubbelslag geslagen. De Duitse renner van IAM Cycling won de 225 kilometer lange tweede etappe van Carlisle naar Kendal. Bovendien neemt hij de leiderstrui over van Elia Viviani, gisteren winnaar van de openingsetappe.

Sam Bennett leek op de overwinning af te stevenen, maar de Ier werd in de lastige slotkilometer nog overvleugeld door Ciolek. De Zweed Thomas Lövkvist kwam op zes seconden als derde over de streep. Morgen staat er voor de renners een individuele tijdrit van zestien kilometer op het programma. De Ronde van Groot-Brittannië duurt tot en met zondag.

Terug naar de 80's in WWE 2K14

Ondanks het faillisement van uitgever THQ komt er ook dit jaar weer gewoon een WWE-game uit, namelijk WWE 2K14. In de nieuwe game is het mogelijk om de hoogtepunten van de afgelopen 30 jaar uit het professioneel worstelen na te beleven.

De 30 Years of Wrestlemania-modus bevat 46 legendarische gevechten die spelers na kunnen spelen, en bevat helden zoals een nog jonge Hulk Hogan en Andre the Giant. WWE 2K14 komt 1 november uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Hogan vs Bundy

Hogan vs Andre the Giant

Hogan vs Savage

Hart vs Yokozuna

'Conflict SyriŽ luidt eind der tijden in'

Bij de mogelijke Amerikaanse inmenging in Syrië zijn veel partijen en belangen betrokken. De meerderheid van het Amerikaanse volk bleek tegen ingrijpen te zijn. Maar onderzoek geeft een opmerkelijke reden voor sommige tegenstanders: een kwart van de Amerikanen denkt dat het kan leiden tot het eind der tijden.

De christelijke onderzoeksorganisatie LifeWay Research belde 1001 Amerikanen om hen te vragen naar hun visie op het conflict in Syrië. Eén op drie bevestigde de stelling: "Ik geloof dat de slagen in Syrië onderdeel uitmaken van de voorspellingen in [het bijbelboek] Openbaringen". Een krappe minderheid (49 procent) wees die stelling af.

Ook werd hen gevraagd of ze geloven dat 'Amerikaans militair ingrjipen in Syrië kan leiden tot de slag van Armageddon zoals beschreven in Openbaring'. Een kwart beaamde dit. Sterker nog: één op vijf dacht dat de wereld nog tijdens hun leven ten onder zou gaan.

Vanzelfsprekend worden deze opvattingen populairder naarmate men vaker naar de kerk gaat. Iets minder vanzelfsprekend is dat een kwart van de jongeren denkt dat de wereld nog in hun leven eindigt, tegenover slechts vijftien procent van de 65-plussers.

Er zijn twee factoren waardoor de theorie nu veel populairder is dan tijdens de oorlogen in Bosnië en Afghanistan. Ten eerste wordt Syrië in de Bijbel genoemd en grenst het aan Israël, dat een centrale rol speelt in de Bijbel. Daarnaast hopen religieuzen in de huidige slechte tijden dat Jezus de zaken op orde komt brengen.

Het boek Openbaring is het laatste boek van de christelijke bijbel. Johannes van Patmos beschrijft in het werk zijn visioenen van het eind der tijden. Die periode is gevuld met geweld en oorlog en culmineert in de slag bij Megiddo, waar Jezus Satan verslaat en zijn duizendjarig koninkrijk op aarde begint.

ANWB becijfert extra lasten automobilist op miljard

Als alle plannen van het kabinet doorgaan, betalen Nederlandse automobilisten volgend jaar samen een miljard euro extra belastingen. Dat meldt de ANWB maandag op basis van een eigen berekening. De belangenorganisatie noemt de automobilist 'een makkelijke prooi' voor het kabinet.

De ANWB heeft de opbrengsten van zes kabinetsmaatregelen die volgend jaar ingaan bij elkaar opgeteld, plus de hogere belasting vanuit de provincies. De verhoging van de accijnzen op diesel en lpg moeten de schatkist bijvoorbeeld 280 miljoen euro opleveren. Het beperken van de oldtimerregeling moet 137 miljoen euro in het laatje brengen, en de hogere boetes op het te laat betalen van de motorrijtuigenbelasting vijftig miljoen euro.

Als daarbij de opbrengsten uit de afschaffing van de belastingvrijstelling op zuinige auto's en de hogere belastingen vanuit de provincies worden opgeteld, komt de bond uit op één miljard euro.

Nederland heeft al de hoogste belastingdruk van alle omringende landen, klaagt de ANWB. De belangenorganisatie vraagt zich af of alle lasten voor automobilisten nog wel redelijk zijn. Om een volledig beeld te krijgen bekijkt de autoclub momenteel wat de totale lasten zijn voor de automobilist, en waaraan die worden besteed. Het resultaat hiervan wordt medio oktober verwacht.

De ANWB is niet van plan om tot actie op te roepen. "We willen met dit onderzoek de mensen die hierover besluiten laten zien dat het wel erg veel is", zegt een woordvoerder. "We hopen dat ze zich afvragen of het nog wel redelijk en effectief is."

Katten overgoten met bijtende stof

Drie katten zijn in het Friese Drogeham op een gruwelijke wijze mishandeld. De dieren werden met een bijtende vloeistof bespoten of overgoten, waardoor hun huid losliet. De katten raakten ernstig gewond en verminkt maar overleefden de mishandeling wel, meldt de politie.

De drie mishandelingen vonden plaats tussen half april en eind juli. Omdat buurtonderzoek niets opleverde, doet de politie nu een oproep aan mogelijke getuigen zich te melden.

Rus beslecht filosofiedebat met vuurwapen

Een Russische jongeman heeft zondag een vuurwapen getrokken om een ruzie over de filosofie van Immanuel Kant te beslechten. Hij vuurde meermalen op zijn opponent, die met meerdere verwondingen in het ziekenhuis is opgenomen.

De beide twintigers gingen volgens de politie van Rostov aan de Don bier halen in een kruidenierszaak, maar raakten daar in de rij voor de kassa verwikkeld in een verhit debat over de achttiende-eeuwse Verlichtingsfilosoof en schrijver van onder meer de Kritiek van de Zuivere Rede. Woorden schoten al gauw te kort, waarop het tweetal de vuisten liet spreken. Een van de vechtersbazen haalde een pistool voor de dag dat met kunststof kogeltjes of losse flodders kan worden geladen en loste meerdere schoten.

Welk van Kants ideeën zijn al te druistige exegeten tot geweld heeft aangezet is niet duidelijk.

VVD in Roermond valt uiteen

Beoogd lijsttrekker voor de VVD in Roermond Dré Peters begint een nieuwe partij. Dat bevestigt hij maandagmiddag tegenover Novum Nieuws. Een aantal VVD'ers zal hem volgen, maar hoeveel dit er zijn en of Jos van Rey tot deze groep behoort wil hij niet zeggen. Maandagavond om 20.00 uur licht hij zijn plannen toe tijdens een ledenvergadering van de VVD in Roermond.

"Wij trekken ons inderdaad terug van de VVD-lijst", zegt Peters. "Mensen moeten zelf beslissen of ze met ons meegaan of bij de VVD blijven. Ik wil die druk niet via de media opvoeren en ik neem het ook niemand kwalijk die niet met mij meegaat."

Over Van Rey wilde Peters het niet hebben. De van corruptie verdachte VVD-er is maandagavond wel bij de vergadering aanwezig. "Van Rey is nog gewoon lid van de VVD, al zou Mark Rutte dat liever anders zien."

Rutte zei vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie zei dat mensen naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt, er verstandig aan doen af te zien van een plek op een kandidatenlijst.

Nieuw: Fyra met sneeuwschuiver

De Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda heeft maandag een nieuwe versie gepresenteerd van de door problemen geplaagde Fyra V250-treinen. De vernieuwde Fyra is aan de onderkant voorzien van sneeuwschuivers zodat de 'flitstrein' ook in de sneeuw op hoge snelheid kan rijden, zo meldt BNR Nieuwsradio.

AnsaldoBreda heeft al vijf boemels die nog deze herfst voor de NS kunnen rijden, aldus topman Maurizio Manfellotto tegen het radiostation. Wanneer de NS bij een andere constructeur nieuwe treinen zou aanschaffen, duurt het nog een paar jaar voordat de vervoerder weer nieuwe toestellen heeft, zo dreigde Manfellotto.

De topman van AnsaldoBreda benadrukte nogmaals dat de Fyra-treinen veilig zijn, schrijft het Italiaanse persbureau ANSA. Zijn bedrijf is 'onrecht aangedaan' door de felle kritiek op de rood-witte flitstreinen, meent hij. Manfellotto sprak van een mediahype, die op gang is gekomen door 'verkeerde, incorrecte en misleidende informatie'.

Groninger Letschert niet akkoord met schorsing

Timo Letschert heeft het schikkingsvoorstel van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, afgewezen. Dat heeft FC Groningen aan de KNVB laten weten. De centrale verdediger moest zondag in de derby tegen sc Heerenveen al na tien minuten met rood van het veld na een tackle op Luciano Slagveer.

Letschert wordt beschuldigd van 'ernstig gemeen spel' en is het daar niet mee eens. De zaak wordt nu voorgelegd aan de tuchtcommissie van de KNVB, die zich er waarschijnlijk donderdagavond over zal buigen.

Mitchell Dijks kreeg in dezelfde wedstrijd eveneens een directe rode kaart. De verdediger van Heerenveen accepteerde het schikkingsvoorstel van één duel en ontbreekt zaterdag in Kerkrade tegen Roda JC.

Frank Demouge moet ook vrezen voor een schorsing. De spits van Roda JC werd zondag tegen NAC Breda uit het veld gestuurd en kreeg een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Het is nog niet duidelijk of hij dat accepteert.

'Loonstijging volgend jaar 2,3 procent'

Nederlanders gaan er volgend jaar gemiddeld 2,3 procent op vooruit in salaris en vakantiegeld. Dit jaar bedraagt de gemiddelde loonstijging 2,6 procent. Die verwachting spreekt adviesbureau Hay Group maandag uit op basis van onderzoek.

Mede door deze kleinere loonstijging gaat de koopkracht er volgend jaar op achteruit, is de verwachting van Hay Group. De inflatie neemt weliswaar waarschijnlijk af, maar de pensioenpremies zijn hoger. Ook nemen de kosten voor levensonderhoud verder toe.

De inflatie stond in augustus nog op 2,8 procent. De Nederlandsche Bank sprak in augustus de verwachting uit dat het percentage volgend jaar rond de anderhalf uitkomt.

De retailsector kent volgens de cijfers van het adviesbureau met 1,9 procent dit jaar tot nu toe de laagste loonstijging. De olie- en gasindustrie is met een loonstijging 3,6 procent koploper.

Hay Group heeft het onderzoek uitgevoerd onder 575 Nederlandse grotere bedrijven in zowel de publieke als de private sector. In totaal werken bij deze organisaties zo'n 360 duizend medewerkers. Het gaat nadrukkelijk niet om het mkb.

Vet eten schaadt signaal volle maag

Mensen die langdurig veel vet eten, beschadigen daarmee blijvend de signaalfunctie die aangeeft wanneer de maag vol is. Dat is volgens Australische onderzoekers de reden dat 95 procent van de mensen die veel afvallen binnen 2 jaar weer op hun oude (over)gewicht zitten en vaak zelfs nog meer wegen.

Wetenschappers van de universiteit van Adelaide ontdekten dat de signaalfunctie bij mensen met zwaar overgewicht beschadigd raakt en niet herstelt als ze zijn afgevallen. De zenuwen die de hersenen moeten vertellen dat de maag is opgerekt, werken niet meer zo goed. Daardoor gaan mensen door met eten, terwijl ze eigenlijk al een voldaan gevoel zouden moeten hebben.

Yuri van Gelder geblesseerd aan pols

Turner Yuri van Gelder is vlak voor het wereldkampioenschap geblesseerd geraakt aan zijn pols. Van Gelder heeft een wond op de plaats waar klittenband zit van de leertjes die de turners dragen. Noodgedwongen moest de turner afgelopen weekeinde al verstek laten gaan tijdens wedstrijden in het Kroatische Osijek.

"Het was een serieuze ontsteking die vorige week bij een wedstrijd in Hongarije voor het eerst opspeelde. Ik hoop dat Yuri dinsdag weer in de ringen kan hangen", liet zijn trainer Bram van Bokhoven weten. Het wereldkampioenschap turnen vindt over twee weken plaats in Antwerpen.

Tiener maakt weg onveilig in vaders auto

Een 18-jarige Rijswijker(zh) heeft bij een joyride in Den Haag enkele auto's beschadigd. Hij kwam tegen een andere auto tot stilstand en sloeg op de vlucht, laat de politie maandag weten. De brokkenpiloot reed zonder rijbewijs in de auto van zijn vader.

De politie wist de identiteit van de incapabele chauffeur te achterhalen, door de eigenaar van de auto te bellen. Zijn vader zei te vermoeden dat zijn zoon het ritje had gemaakt. Die meldde zich uiteindelijk en verklaarde in paniek te zijn geraakt. De verdachte zit nog vast.

VN: chemische wapens gebruikt bij aanval Damascus

De Verenigde Naties hebben 'overtuigend bewijs' dat bij een aanval op een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus op 21 augustus chemische wapens zijn gebruikt. Dat staat in het rapport van de VN-inspecteurs die de aanval in Syrië onderzochten.

In hun rapport schrijven de inspecteurs dat uit de weefsel- en bodemmonsters die ze hebben verzameld duidelijk blijkt dat er raketten zijn ingezet waarin het gifgas sarin zat. De aanval werd uitgevoerd in Ghouta, een voorstad van Damascus. "De conclusie is dat chemische wapens zijn gebruikt in het voortslepende conflict tussen de partijen in de Syrische Arabische Republiek (...) tegen burgers, onder wie kinderen, op een betrekkelijk grote schaal", aldus de eerste pagina van het rapport.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon geeft later maandag tekst en uitleg aan de Veiligheidsraad over het rapport.

Oeuvreprijs voor Van Warmerdam op festival Sitges

Alex van Warmerdam krijgt tijdens het filmfestival van Sitges volgende maand een prijs voor zijn hele oeuvre. Zijn nieuwste film Borgman zit tevens in de competitie van het festival, dat ook een retrospectief wijdt aan de Nederlandse filmmaker.

Het festival in de Spaanse kustplaats is het grootste festival voor fantastische films ter wereld. De 46e editie vindt plaats van 11 tot en met 20 oktober.

Van Warmerdam krijgt vrijdag al een oeuvreprijs krijgt op het internationale filmfestival van Athene, zo werd eerder al bekend. Daarnaast zit Borgman in de voorselectie voor het European Film Festival, dat in december in Berlijn plaatsvindt.

Borgman ging tijdens het filmfestival van Cannes in première en is de Nederlandse Oscarinzending in de categorie beste niet-Engelstalige film. Inmiddels is de film al aan tientallen landen verkocht, waaronder de Verenigde Staten.

De thriller Borgman gaat over een vreemdeling die in een villawijk gaat wonen en de heersende vrede ernstig verstoort. De hoofdrollen worden gespeeld door Hadewych Minis, Jan Bijvoet en Eva van de Wijdeven. De film is momenteel te zien in de Nederlandse bioscoop.


Oeuvreprijs voor Van Warmerdam op festival Sitges (Foto: Novum)

Iran stuurt aan op einde Assad

Iran zal elke leider van Syrië accepteren die door de Syrische bevolking wordt gekozen. Dat heeft de Iraanse president Hasan Rouhani gezegd, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA maandag.

De uitspraak van Rouhani lijkt af te wijken van het eerdere Iraanse standpunt over Syrië. Andere leiders, onder wie ayatollah Ali Khamenei, schaarden zich juist achter de Syrische president Bashar Assad en gaven het Westen de schuld van de opstand in Syrië.

"Wie de Syrische burgers ook kiezen om hun land te leiden, we zullen hem accepteren", zei Rouhani tegen leiders van de machtige Revolutionaire Garde. Volgens de Syrische oppositie vecht de Garde mee met het leger van Assad. Iran ontkent dit. "De Garde is er niet op uit om de regio in militaire zin te domineren", zei Rouhani. "Dat is een vergissing van het Westen, dat denkt dat Iran de regio militair wil overheersen."

Iran wil Perzische kat ruimte insturen

Een Perzische kat is mogelijk de volgende dierlijke astronaut die door Iran de ruimte in wordt gestuurd. Dat heeft het Iraanse persbureau IRNA maandag gemeld. Iran zei eerder dit jaar een aap succesvol te hebben gelanceerd, een claim waar de rest van de wereld vraagtekens bij zette.

Iran zei in januari dat een aap met een Pishtam-raket een hoogte van 120 kilometer had bereikt, en vervolgens veilig was teruggekeerd op de aarde. De buitenwereld begon echter te twijfelen aan de ruimtereis nadat er foto's waren verschenen van de aap voor en na de lancering: de foto's leken van twee verschillende apen te zijn. Iraanse functionarissen zeiden later dat de aap wel degelijk in de ruimte was geweest, maar dat er per ongeluk een verkeerde foto was vrijgegeven.

Mohammad Ebrahimi van het Iraanse ruimteprogramma zei maandag dat een pers mogelijk de volgende Iraanse ruimtereiziger wordt. De langharige kat moet voor het einde van het Iraanse jaar, dat op 21 maart afloopt, de dampkring verlaten, aldus Ebrahimi. De kat heeft echter nog concurrentie: een muis en een konijn zijn ook nog kandidaat om de ruimte in te gaan.

Ziggo start met mobiele telefonie

Klanten van Ziggo kunnen vanaf nu ook mobiel bellen met een abonnement van de kabelaar. Voor data kunnen abonnees ook gebruikmaken van de zogenoemde wifispots die Ziggo het afgelopen jaar beschikbaar heeft gemaakt. Dat maakte het internet- en mediabedrijf maandag bekend.

Via wifispots kunnen klanten van Ziggo kosteloos gebruikmaken van elkaars internet. Het mobiele abonnement van Ziggo komt in twee sim-onlyvarianten voor consumenten en twee voor zakelijke klanten. De prijs per maand hangt af van het tv- en internetabonnement dat de klant al heeft.

Europese filmprijs voor regisseur Pedro Almodůvar

Regisseur Pedro Almodóvar krijgt in december van de European Film Academy een prijs voor zijn hele oeuvre. Almodóvar is tijdens het gala tevens eregast, laat de organisatie maandag weten. De Spaanse filmmaker is vooral bekend van Volver met Penélope Cruz en La Piel que Habito met Antonio Banderas. Met beide acteurs werkte hij meermaals samen.

"Ik ben heel dankbaar dat ik deze award in ontvangst mag nemen. De European Film Academy is naar mij en mijn medewerkers altijd enorm genereus geweest", zei Pedro Almodóvar toen hij het nieuws hoorde. "Met hen deel ik de vreugde van deze award."

Almodóvar staat bekend om zijn maatschappijkritische films die mede hebben bepaald hoe er tegen de Spaanse maar ook Europese cinema aan wordt gekeken. Hij won meerdere Oscars, Emmy's, Bafta's en Césars. In 1998 won hij voor het eerst een EFA voor beste nieuwe talent voor zijn film Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios.

Almodóvar begon zijn carrière in het theater en maakte niet lang daarna de overstap naar Super-8-films. Na anderhalf jaar filmen op zestienmillimeterfilm startte hij zijn filmcarrière in 1980 met de no-budget film Pepi, Luci, Bom, een samenwerkingsverband met cast en crew, die met uitzondering van Carmen Maura allemaal nauwelijks filmervaring hadden.

In 1986 richtte Almodóvar samen met zijn broer Agustin het productiebedrijf El Deseo S.A. op. Hun eerste project was La Ley del Deseo, wederom met Maura en de eerste samenwerking met Banderas. Sindsdien heeft dit productiehuis alle films geproduceerd waarvoor Pedro het scenario schreef en de regie deed, en bovendien films van andere jonge regisseurs.

De European Achievement in World Cinema Award wordt op 7 december tijdens de 26e editie van de European Film Awards Ceremony uitgereikt in Berlijn.


Europese filmprijs voor regisseur Pedro Almodóvar (Foto: Novum)

Kloof arm en rijk in VS steeds groter

Arme Amerikanen lopen steeds meer kans werkloos te worden. Hun afstand tot de arbeidsmarkt wordt almaar groter, terwijl die van rijke Amerikanen juist steeds kleiner wordt. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse regering die door persbureau AP onder de loep zijn genomen. Het werkloosheidspercentage ligt bij arme gezinnen (met een inkomen van minder dan twintigduizend dollar per jaar) op 21 procent. Bij rijke gezinnen (met een inkomen boven de 150 duizend dollar per jaar) ligt dit percentage op slechts 3,2 procent.

Dat de werkloosheid onder lage inkomens stijgt, heeft te maken met het feit dat mensen uit de middenklasse steeds vaker genoegen moeten nemen met een slechtbetaalde baan, omdat banen voor de middenklasse door allerlei oorzaken, waaronder globalisering, verdwijnen. Daardoor raken mensen met een lagere opleiding of met een slechtbetaalde baan steeds vaker werkloos of moeten ze uren inleveren.

"Dit was geen recessie met 'gelijke kansen' of economisch herstel met 'gelijke kansen'", aldus Andrew Sum, directeur van het Centrum voor Arbeidsmarktonderzoek van de Northeastern University. "Een deel van Amerika is in recessie, terwijl er in het andere deel geen werkloosheid is."

Zondag benadrukte de Amerikaanse president Barack Obama nog dat de groeiende ongelijkheid moet worden aangepakt. Hij waarschuwde tegelijkertijd dat voorgestelde bezuinigingen de kloof vermoedelijk nog groter maken.

Het verband tussen inkomen en werkloosheid lijkt overduidelijk, maar de gegevens maken voor het eerst duidelijk dat de middenklasse, van oudsher een drijvende kracht achter de Amerikaanse economie, steeds verder wordt uitgehold. Het gemiddelde inkomen daalt, wat leidt tot een stijgende inkomensongelijkheid, en steeds vaker komen mensen met een laag inkomen zonder werk te zitten.

"De mensen aan de onderkant worden voortdurend uitgeknepen en ik denk niet dat dat snel verandert", aldus econoom Richard Freeman. "Als de economie hard genoeg zou groeien of als de vakbonden machtiger zouden zijn, dan zou het voor laagopgeleide en slechtbetaalde mensen mogelijk zijn om op te klimmen. Maar in de huidige situatie, waar we ons nog steeds aanpassen aan globalisering, is dat niet erg waarschijnlijk."

Bonden: werkloosheid halt toeroepen

Vakcentrale CNV roept alle mogelijke partijen op om de werkloosheid in Nederland een halt toe te roepen. "Ondanks de tekenen van herstel die de economie vertoont raakt bijna tien procent van de Nederlanders volgend jaar werkloos. Dat mogen we niet laten gebeuren", zegt CNV-voorzitter Jaap Smit maandag in reactie op de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

Nederland kent volgend jaar een werkloosheid van 7,5 procent, blijkt uit de Macro Economische Verkenning van het CPB die zondagavond uitlekte. Volgens de definitie die het Centraal Bureau voor de Statistiek hanteert, gaat het zelfs om 9,25 procent. De koopkracht daalt met gemiddeld een half procent.

"Om ons heen zien we tekenen van herstel, maar dit herstel gaat in 2014 nog aan te veel mensen voorbij", aldus Smit. Zijn vakcentrale pleit er dan ook voor dat werkgelegenheid en koopkracht de thema's worden voor 2014. "Weer een jaar met koopkrachtverlies is voor veel gezinnen het zoveelste jaar op rij." Het CNV wil het koopkrachtverlies zo veel mogelijk repareren via de cao-onderhandelingen.

Vakcentrale FNV ziet in de CPB-cijfers een bevestiging dat de landelijke actie op 30 november hard nodig is. "De zes miljard euro aan bezuinigingen pakken slecht uit voor dit land en de mensen", aldus een woordvoerder.

"Dit is opnieuw een aanslag op de koopkracht", zei FNV-voorzitter Ton Heerts maandagochtend op Radio 1. "Daar is het vertrouwen niet mee gediend en dat hebben we nu juist nodig om mensen geld uit te laten geven." Heerts stelde verder tegenover de zender dat de overheid juist nu zou moeten investeren om de werkloosheid tegen te gaan. "Niet slopen maar bouwen."

Ook derde vakcentrale van Nederland MHP is niet te spreken over de CPB-cijfers. "Door de oplopende werkloosheid wordt het toenemende consumentenvertrouwen in de knop gebroken", aldus bestuurder Niek van Holstein. "Als de lasten dan ook nog alsmaar bij huishoudens worden neergelegd, resulteert dat uiteindelijk in een kopersstaking."

Gepensioneerde tweeverdieners met een inkomen tot 25 duizend euro per jaar worden volgend jaar het hardst getroffen, stelt belangenorganisatie ANBO. "Zij lijden onder alle belastingmaatregelen van het kabinet", aldus ANBO-directeur Liane den Haan in een verklaring. "Het is een onzichtbaar drama."

Van Gogh-serie in Zuid-Koreaanse bioscopen

Van Gogh; een Huis voor Vincent gaat de grenzen over. De dramaserie van de EO is verkocht aan een Zuid-Koreaanse distributeur. Die gaat de vierdelige serie als een honderd minuten durende film uitbrengen. The Van Gogh Legacy wordt vertoond in dertig Zuid-Koreaanse digitale filmtheaters.

Ook andere landen hebben al grote interesse getoond in de dramaserie over de legendarische schilder Vincent van Gogh. De EO zond Van Gogh; een Huis voor Vincent, met Barry Atsma in de titelrol, in maart en april van dit jaar uit. Wekelijks schakelden ruim een miljoen kijkers in.


Van Gogh-serie in Zuid-Koreaanse bioscopen (Foto: Novum)

Ontslag meestal na opheffen functie

Het verdwijnen van werk was vorig kwartaal de belangrijkste reden voor het verliezen van een baan. Van de ruim 150 duizend mensen die tijdens het eerste kwartaal nog wel werkten, maar in de drie maanden daarop niet meer, werd bijna veertig procent ontslagen vanwege opgeheven functies. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Ook verloren veel mensen hun werk omdat hun aflopende tijdelijke contract niet werd verlengd. Dat was bij ruim een vierde van de werkbeëindigingen het geval. Andere redenen om te stoppen met werken waren bijvoorbeeld pensionering en ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit was in respectievelijk acht en zeven procent van de gevallen de reden.

Toch ging niet iedereen die zijn werk verloor door een aflopend contract of het verdwijnen van hun functie meteen op zoek naar een nieuwe baan. Ongeveer een kwart van hun zocht vorig kwartaal niet naar nieuw werk.

'Vingerafdrukbeveiliging iPhone 5S niet verstandig'

De vingerafdruksensor in de iPhone 5S is met argwaan ontvangen. Verschillende organisaties zijn bang voor identiteitsfraude. Onder meer het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) roept op tot voorzichtigheid. Bij de nieuwe iPhone wordt een vingerafdruk gebruikt als wachtwoord.

Apple heeft zijn nieuwe telefoon uitgerust met een vingerafdrukscanner als vervanging van pincodes en wachtwoorden. De Zwitserse privacybescherming EDÖB was zondag de eerste die zijn zorgen uitte over de vingerafdrukscanner van de iPhone 5S. De vingerafdruk kan mogelijk in verkeerde handen vallen.

Het CBP wilde geen specifieke uitspraken doen over de iPhone 5S. "We willen mensen in ieder geval vragen twee keer na te denken alvorens ze biometrische informatie als beveiliging gebruiken", zei een woordvoerder van de privacywaakhond maandag. Een vingerafdruk is zeer persoonlijk en zou niet in verkeerde handen mogen vallen, aldus de woordvoerder.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom raadt de iPhone 5S af voor het gebruik of opslaan van gevoelige informatie wanneer alleen de vingerafdrukscanner wordt gebruikt. Voor Bits of Freedom is het gebruik van traditionele wachtwoorden essentieel voor de beveiliging van gegevens op een telefoon.

Daarnaast zit er volgens de burgerrechtenorganisatie nog een ander addertje onder het gras. "De politie kan een verdachte dwingen zijn vinger over de telefoon te halen, terwijl een verdachte juridisch niet gedwongen kan worden een wachtwoord af te geven", aldus Bits of Freedom.

Dat een vingerafdruk in verkeerde handen valt, hoeft niet te letterlijk genomen te worden. Technologie-experts hebben tegenover techweblog Mashable gezegd dat de vingerafdrukscanner niet werkt met een afgehakte, dode vinger. "Al kan een vinger uiteraard wel onder dwang over de scanner gehaald worden", schreef het techweblog zondagnacht.

Het CBP, EDÖB en andere Europese privacywaakhonden zitten begin oktober rond de tafel. Het CBP sluit niet uit dat een discussie over het gebruik van biometrische informatie door commerciële bedrijven ook op de agenda staat.

Bescherming gevraagd voor artsen in SyriŽ

Een internationale groep van circa 50 gezaghebbende medici heeft de internationale gemeenschap opgeroepen meer steun te bieden aan de artsen die in Syrië hun levens riskeren om slachtoffers van het geweld te helpen.

In een maandag gepubliceerde open brief in het wetenschappelijk blad The Lancet noemen de deskundigen op het gebied van de gezondheidszorg de burgeroorlog in Syrië een van de ergste humanitaire crises sinds de Tweede Wereldoorlog.

De briefschrijvers willen dat de Verenigde Naties en internationale donoren hun steun aan netwerken van Syrisch medisch personeel vergroten. Ook roepen ze de regering en de opstandelingen ertoe op om af te zien van aanvallen op medisch personeel, ziekenhuizen en ambulances.

Defensie gaat onderzeeŽr Texel onderzoeken

Defensie gaat onderzoek doen naar het wrak van de Engelse onderzeeboot dat bij Texel is ontdekt. Het waait nu nog te hard, maar zodra het weer het toelaat wordt met sonarbeelden de bodem in beeld gebracht, laat een woordvoerder van defensie maandag weten. Vervolgens zullen duikers nader onderzoek doen naar het vijftig meter lange wrak.

Vinder Hans Eelman uit Oudeschild ontdekte de onderzeeboot met sonarbeelden en vermoedt dat het om een Engelse onderzeeër van het type E36 uit de Eerste Wereldoorlog gaat, die in 1917 na een ongeluk zonk. Of het echt om deze onderzeeboot gaat, moet uit het onderzoek blijken.

Dat in het wrak onontplofte torpedo's liggen, zoals Eelman beweert, zou goed kunnen, aldus de zegsman. Een gevaar vormt dat echter niet. "In die buurt varen wat garnalenvissers, maar die zijn bekend met de ligging van het wrak en varen eromheen", legt hij uit. Het wrak, dat op zo'n acht meter diepte ligt aan de westkant van de Razende Bol, wordt dan ook niet bewaakt.

Aanklager onderzoekt afgelasting ADO-Vitesse

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek gestart naar de afgelasting van de wedstrijd ADO Den Haag-Vitesse. Dat heeft de voetbalbond maandag bekendgemaakt. De wedstrijd kon zaterdagavond niet doorgaan omdat het veld door de zware regen onbespeelbaar was geworden.

Tijdens het vooronderzoek moet duidelijk worden of ADO voldoende maatregelen heeft genomen om het veld speelklaar te krijgen. De club heeft tot donderdagmiddag de tijd om te reageren. Een nieuwe datum voor de wedstrijd wordt zo snel mogelijk ingepland.

In het ADO-stadion is dit jaar een nieuw afwateringssysteem geïnstalleerd. Dat werkte niet naar behoren. Als de KNVB tot de conclusie komt dat ADO in gebreke is gebleven, kan een forse boete volgen.

Briesende Sumatraanse vulkaan verjaagt dorpelingen

De vulkaan Sinabung braakt as en stenen over een zestal dorpen in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra. Bijna zesduizend dorpelingen zijn in allerijl in veiligheid gebracht, meldt de Indonesische rampenbestrijdingsdienst maandag. Vooralsnog lijkt van verwondingen of schade geen sprake.

De Sinabung liet zich zondagochtend plots gelden, na een sluimering van drie jaar. Ook op maandag bleef de vulkaan grijze rookwolken uitstoten. De autoriteiten hebben achtergebleven omwonenden op het hart gedrukt op hun hoede te zijn voor nieuwe uitbarstingen.

De plaatselijke overheid heeft duizenden lakens klaar liggen en maskers uitgedeeld aan evacués. Ook is er een eerstehulppost ingericht. Enkele vluchten van de luchthaven in Kualanamu liepen zondag wat vertraging op, maar inmiddels functioneert het vliegveld bij de provinciehoofdstad Medan weer volgens de dienstregeling.

De Sinabung liet voor het laatst van zich horen in 2010. Die uitbarsting verraste vulkanologen en omwonenden. Die waren in slaap gesust door het vier eeuwen lange zwijgen dat Sinabung voor dat jaar had betracht. Er vielen twee doden en dertigduizend mensen moesten huis en haard verlaten.

Indonesië telt tal van actieve vulkanen.

Massale evacuatie in Japan vanwege tyfoon

In Japan is een massale evacuatie op gang gekomen vanwege de komst van de tyfoon Man-yi. Alleen al in het bij toeristen populaire Kyoto werden 260 duizend mensen geëvacueerd. Het noodweer heeft aan twee mensen het leven gekost. Tientallen mensen hebben verwondingen opgelopen. De nabij Kyoto gelegen stad Fukuchiyama is volledig ontruimd. Alle ruim 81 duizend inwoners zijn geëvacueerd.

De tyfoon gaat gepaard met windsnelheden van 162 kilometer per uur en zware regenval. De rivier de Katsura, die door Kyoto stroomt, is buiten zijn oevers getreden. In de door Man-yi geteisterde gebieden ligt het trein- en vliegverkeer stil.

De tyfoon is in het zuiden van Japan aan land gekomen en trekt nu op in noordelijke richting. Bij de grotendeels verwoeste kerncentrale in Fukushima, in het noorden, pompt men als voorzorgsmaatregel alle regenwater de oceaan in om te voorkomen dat het in de tanks met radioactief water terecht komt.

Kanker en parkinson vastgesteld bij Billy Connolly

Bij komiek Billy Connolly is onlangs kanker en de ziekte van Parkinson geconstateerd. De 70-jarige Schot heeft voor de eerstgenoemde aandoening reeds een succesvolle operatie ondergaan in de Verenigde Staten, heeft zijn woordvoerder maandag bekendgemaakt.

"De operatie was een groot succes en Billy is volledig hersteld", luidt de verklaring die onder meer ging naar de BBC. Omdat de prostaatkanker in de eerste fase zou verkeren, ging het bij de operatie om een 'lichte ingreep'. Ook de ziekte van Parkinson zit volgens Connolly's woordvoerder nog in een vroeg stadium. "Daarvoor wordt hij nu behandeld."

Connolly begon zijn carrière als zanger en ontpopte zich uiteindelijk tot komiek. Hij maakte een groot aantal komediealbums en tv-shows. Op het witte doek was hij te zien in onder meer Indecent Proposal, The X-Files: I Want to Believe en het voor een Oscar genomineerde Mrs. Brown.


Kanker en parkinson vastgesteld bij Billy Connolly (Foto: Novum)

12 Years a Slave wint in Toronto

Het slavendrama 12 Years a Slave van de Britse regisseur Steve McQueen heeft afgelopen weekend het Filmfestival van Toronto gewonnen. De film met Chiwetel Ejiofor en Michael Fassbender in de hoofdrollen won de 38e editie van het Canadese festival, waar het publiek de winnaar kiest.

De film is gebaseerd op de memoires van Solomon Northup uit 1853 en gaat over een vrije zwarte Amerikaan die wordt ontvoerd en als slaaf wordt verkocht en vrijwel dagelijks wordt gefolterd. Pas na twaalf jaar wordt hij vrijgelaten.

De in Amsterdam woonachtige McQueen, zelf van Afrikaanse afkomst, werkte eerder met Fassbender aan Hunger uit 2008 en Shame uit 2011. 12 Years a Slave verschijnt op 20 februari in de Nederlandse bioscoop.


12 Years a Slave wint in Toronto (Foto: Novum)

[NFL] Uitslagen tweede speelronde

Na een flitsende start van het seizoen stond afgelopen weekend ronde twee van de NFL op het programma. Dit weekend stonden de broers Eli en Peyton Manning voor de derde keer tegenover elkaar, echter speelt Peyton Manning dit jaar voor de Denver Broncos. Evenals de voorgaande keren trok hij aan het langste eind, door met de Broncos de New York Giants met 41-23 te verslaan.

Peyton Manning, de oudste van de twee, verloor nog nooit van zijn broer. Na hun twee eerdere confrontaties te hebben gewonnen, maakte hij het gisteravond drie op een rij na een indrukwekkende vertoning in het MetLife Stadium. Dit door onder andere twee touchdownpasses te gooien. De Giants kwamen in de eerste helft nog wel op voorsprong door drie field goals van Josh Brown, maar Matt Prater zorgde met zijn late field goal in het tweede kwart dat de Broncos met een 6-10 voorsprong de rust in gingen nadat ze eerder ook al een touchdown hadden gescoord. 

Na de onderbreking kwam de wedstrijd scorend echt op gang. Na touchdowns van Wes Welker voor de Broncos en Brandon Jacobs voor de Giants zorgde Knowshon Moreno met zijn tweede touchdown van de avond voor een comfortabelere voorsprong voor de Broncos. 

Het vierde kwart opende opnieuw met een touchdown voor de Broncos waarna ze direct de wedstrijd op slot gooiden door een 81 yard punt return binnen te lopen. Eli Manning, die de hele avond in de schaduw stond van zijn oudere broer, probeerde nog wat terug te doen en vond Da’Rel Scott in zijn poging, maar die touchdown kwam te laat voor de Giants. De Broncos hadden het laatste woord door een geweldige 47 yard field goal van Matt Prater die de eindstand op 41-23 bepaalde.

"Het is een rare situatie", zei Peyton Manning achteraf. "Ja, het zijn rare omstandigheden. Maar het is een goede overwinning, en een goede teamprestatie. Ik denk dat we beiden blij zijn dat deze wedstrijd voorbij is."

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
New England Patriots New York Jets 13 - 10
Indianapolis Colts Miami Dolphins 20 - 24
Atlanta Falcons St. Louis Rams 31 - 24
Buffalo Bills Carolina Panthers 24 - 23
Chicago Bears Minnesota Vikings 31 - 30
Green Bay Packers Washington Redskins 38 - 20
Houston Texans Tennessee Titans 30 - 24 (na overtime)
Baltimore Ravens Cleveland Browns 14 - 6
Kansas City Chiefs Dallas Cowboys 17 - 16
Philadelphia Eagles San Diego Chargers 30 - 33
Arizona Cardinals Detroit Lions 25 - 21
Tampa Bay Buccaneers New Orleans Saints 14 - 16
Oakland Raiders Jacksonville Jaguars 19 - 9
Seattle Seahawks San Francisco 49ers 29 - 3
Cincinnati Bengals Pittsburgh Steelers 20 - 10

Cafťbezoeker Den Bosch zwaargewond bij steekpartij

Een 28-jarige man uit Rosmalen is zondagavond zwaargewond geraakt bij een steekpartij in een café in Den Bosch. De dader is nog spoorloos, meldt de politie maandag.

Het incident gebeurde even na 20.00 uur tijdens een besloten feest in de kroeg aan de Karrenstraat. De dader bedreigde na binnenkomst de aanwezigen met een mes en stak het slachtoffer daarna neer. Vervolgens ging hij ervandoor. Een grote zoekactie van de politie leverde niets op.

Het slachtoffer is naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. Volgens de politie verkeert hij niet in levensgevaar.

F. De Boer niet meer in technisch hart Ajax

Frank de Boer maakt niet langer deel uit van het technisch hart van Ajax. Zijn plaats wordt overgenomen door Marc Overmars. Dat zegt Overmars, die in Amsterdam werkzaam is als directeur voetbalzaken, maandag in Het Parool. Hij is samen met Wim Jonk en Dennis Bergkamp verantwoordelijk voor het technische beleid bij de club.

De verandering is doorgevoerd om bij een mogelijk vertrek van trainer De Boer niet in de problemen te komen. "Mocht Frank ooit trainer van Barcelona of Liverpool worden, dan zorgt het technische hart voor de continuïteit", zegt Overmars. De verandering werd eind vorig seizoen al doorgevoerd, maar komt nu pas naar buiten.

Het technisch hart werd twee jaar geleden in het leven geroepen en is een idee van Johan Cruijff. Hij wilde op die manier minder afhankelijk zijn van een technisch directeur die in zijn eentje het beleid kon uitzetten. Cruijff schoof zelf De Boer, Jonk en Bergkamp naar voren.

De Boer heeft geen problemen met de wijziging. "Dennis houdt zich bezig met de overgang van jeugdspelers naar het eerste elftal. Wim bewaakt de jeugdopleiding. Dat zijn zaken waar ik als hoofdtrainer weinig tijd voor heb en weinig zicht op heb", laat de hoofdtrainer weten. "Ik focus me op het elftal. Ik kan prima leven met deze situatie."

Ryse op 1080p en brute executies

Op Twitter heeft Microsoft-medewerker Aaron Greenberg bevestigd dat Ryse: Son of Rome draait op de resolutie 1080p. Naast dit nieuws zijn er drie korte gameplayvideos online gezet waarin een aantal executie moves zijn te bewonderen. Bekijk hieronder de drie videos.

Ryse: Son of Rome is verkrijgbaar vanaf 22 november in enkele landen en is pas volgend jaar in Nederland verkrijgbaar.

BelgiŽ verdenkt 'ander land' van spionage Belgacom

Alles wijst erop dat bij de computerinbraak bij het Belgische telecombedrijf Belgacom 'op hoog niveau' een 'ander land' betrokken is geweest. Dat maakt het Belgische openbaar ministerie op uit de technologie waarvan de krakers zich bedienden. De daders waren niet uit op sabotage, maar waren op zoek naar 'strategische informatie'.

De politie, het federaal parket en de BIPT (de Belgische evenknie van de OPTA) onderzoeken de spionagezaak. De regering van premier Elio Di Rupo waarschuwde maandag meteen maar dat zij 'de gepaste stappen' onderneemt als blijkt dat inderdaad een buitenlandse regering zich aan cyberspionage bij Belgacom heeft schuldig gemaakt.

Brussel bevestigde maandag dat Belgacom 'het slachtoffer is geworden van een inbraak in haar informaticasysteem'. De Standaard onthulde maandag dat een dochteronderneming van Belgacom minstens twee jaar lang is bespioneerd. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou als hoofdverdachte zijn aangemerkt.

De primeur van de Vlaamse krant baarde veel opzien. De Belgische staat is hoofdaandeelhouder van Belgacom, de grootste telefonieaanbieder van het land.

Het telecombedrijf besloot de veiligheid van het telefoonverkeer tegen het licht te houden na de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden over de spionagepraktijken van de NSA. Een door Belgacom ingehuurd Nederlands bedrijf ontdekte dat hackers sinds 2011 meeluisteren en meegluren bij Bics. Dat dochterbedrijf van Belgacom is de belangrijkste telecomaanbieder in het Midden-Oosten en in Afrika.

De door de computerkrakers geplaatste spionagesoftware is inmiddels verwijderd.

Leger Egypte herovert stad op militanten

De Egyptische veiligheidsdienst en het leger hebben maandag een stadje ten zuiden van Caïro bestormd dat al twee maanden in handen was van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. De strijdkrachten stuitten wel op verzet, maar wisten Dalga snel in te nemen.

De agenten en militairen trokken Dalga, een stad met 120 duizend inwoners op zo'n driehonderd kilometer van Caïro, voor zonsopgang binnen. Tien minuten lang werd er hevig gevochten. Daarna gingen de troepen van deur tot deur, op zoek naar opstandelingen. Ze werden ondersteund door twee legerhelikopters. Alle toegangswegen van de stad werden afgesloten en inwoners werd opgedragen binnen te blijven.

Volgens bronnen bij de veiligheidsdienst zijn diverse opstandelingen maandag opgepakt. Onder hen zijn leden van Gamaa Islamiyah, een militante beweging die nauwe banden heeft met Morsi's Moslimbroederschap.

Militanten wisten de politie uit Dalga te verjagen nadat Morsi op 3 juli door het leger was afgezet. Christenen in Dalga, van wie er zo'n twintigduizend zijn, moesten het daarna ontgelden, net als in andere delen in het zuiden van Egypte. Verslaggevers van persbureau AP troffen een kerk in Dalga uit de vierde eeuw vorige maand uitgebrand aan. Op de muren was 'Egypte is islamitisch' gekalkt. De lijken van geestelijken lagen rondom het gebedshuis verspreid.

Schermen Vita en Vita Slim vergeleken

Sony heeft onlangs de PlayStation Vita Slim aangekondigd. Naast dat deze lichter en slanker is, heeft de Slim ook een LCD-scherm inplaats van een OLED-scherm. Dit is gedaan om de batterijduur te verlengen, maar de vraag is of dit het enige verschil is?

Er is een video online verschenen waarin de twee Vita's vergeleken worden en het verschil is duidelijk zichtbaar. De kleuren op het scherm van de 'oude' Vita zijn namelijk een stuk warmer en helderder dan die van de Slim. 

De PlayStation Vita Slim is vanaf 10 oktober te koop voor omgerekend 150 euro. Wanneer het nieuwe model in Europa te krijgen is, is nog niet bekend.

De onderste Vita is het nieuwe Slim-model.

[Upd] Horner onvindbaar voor dopingcontrole

Chris Horner is maandagochtend niet verschenen bij een dopingcontrole. Dat meldt de Spaanse krant AS. De winnaar van de Vuelta a España zou niet in het hotel zijn waar verondersteld werd dat hij er zou zijn. Op zijn kamer bevond zich een andere renner. Het Spaanse anti-dopingagentschap AEA vond hem ook niet in een ander hotel.

De Amerikaan is de oudste renner die winnaar is van een grote ronde. De opdracht van de dopingcontrole kwam van het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA. De teamleiding van zijn ploeg RadioShack had geen verklaring waarom Horner niet aanwezig was. 

Update 13.26 uur

Het team heeft ondertussen via Twitter gereageerd. Horner zou zijn whereabouts hebben geüpdatet in een email die hij heeft gestuurd naar de USADA. Perswoordvoerder Philippe Maertens heeft tegen cyclingnews.com gezegd: "Er is helemaal geen probleem. De dopingcontroleurs gingen naar het verkeerde hotel. Hij zat namelijk ergens anders, iets wat hij ook aangegeven heeft. Ze zouden hun administratie beter moeten bijhouden."

AEX bereikt hoogste stand sinds 2008

De Amsterdamse AEX-index heeft maandag halverwege de handelsdag het hoogste niveau sinds ruim vijf jaar bereikt. De hoofdgraadmeter op het Damrak stond rond 12.00 uur op 380,55 punten. In de zomer van 2008, nog voor het begin van de kredietcrisis, bereikte de AEX voor het laatst een stand van boven de 380 punten.

Ook de indices in omringende landen bereikten hoge niveaus. De hoofdgraadmeter van de beurs in Frankfurt bereikte maandag de hoogste stand ooit. Hoelang de beurskoersen zo hoog blijven is echter de vraag. Veel beleggers vrezen dat de Amerikaanse Federal Reserve binnenkort aankondigt zijn steunprogramma af te bouwen.

Oproerpolitie slaags met schoolbewakers in Athene

De Griekse oproerpolitie is maandag bij het gebouw van het ministerie van bestuurlijke hervorming in Athene slaags geraakt met stakende bewakers van scholen. Ook de leerkrachten staken. Woensdag begint een algemene ambtenarenstaking van 48 uur. De vakbonden hebben tot de stakingen opgeroepen, omdat er heel veel banen in de publieke sector op de tocht staan.

Volgens lokale media moesten twee stakende bewakers zich laten behandelen in het ziekenhuis. Zij hadden een kleine hoeveelheid pepperspray ingeademd. De politie had de pepperspray ingezet om de betogers bij het ministeriegebouw weg te krijgen.

De Griekse regering heeft aangekondigd dat duizenden banen in de publieke sector verdwijnen. Deze bezuiniging is een van de voorwaarden voor de noodlening die het land kreeg om een bankroet af te wenden. Al sinds mei 2010 wordt de Griekse economie draaiende gehouden met noodleningen.

'Spears pakt dertig miljoen dollar met Vegas-show'

Britney Spears krijgt 310 duizend dollar per optreden in Las Vegas. De zangeres start deze winter met haar show in 'Sin City', waar ze de komende twee jaar 48 keer per jaar optreedt, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Dit betekent dat de klus haar in totaal bijna dertig miljoen dollar oplevert.

Spears gaat haar show vanaf december opvoeren in hotel en casino Planet Hollywood. Het wordt een 'coole, hippe, discotheekachtige' show, in tegenstelling tot de traditionele Vegas-shows, waaronder die van Céline Dion. Zij wint het qua verdiensten wel van Spears. Dion vangt 476 duizend dollar per optreden, maar moet daar wel vaker op het podium staan: zeventig keer per jaar.

Ivoorkust tegen Senegal in play-offs WK

Ivoorkust is in de play-offs voor een plaats op het WK van volgend jaar in Brazilië gekoppeld aan Senegal. Dat heeft de loting in Cairo maandag uitgewezen. Afrika heeft in totaal vijf tickets te verdelen. Ivoorkust was de laatste twee WK's van de partij, Senegal haalde in 2002 zelfs de kwartfinale.

Nigeria moet het opnemen tegen Ethiopië. De winnaar van de Afrika Cup speelt eerst uit. Tunesië, dat de plaats inneemt van het gediskwalificeerde Kaapverdië, treft Kameroen. Ghana - Egypte en Burkina Faso - Algerije zijn de overige twee duels.

De play-offs worden over twee wedstrijden beslist. De eerste duels vinden plaats tussen 11 en 15 oktober, de returns worden tussen 15 en 19 november gespeeld. De winnaars van de dubbele ontmoetingen plaatsen zich voor het WK in Brazilië.

Sjoemelende PvdA-wethouder Etten-Leur stapt op

De Etten-Leurse wethouder Theo Vaes is maandag opgestapt na geknoei met zijn declaraties. Er zijn onregelmatigheden aangetroffen in de administratie van de Brabantse PvdA'er. Vaes heeft de zaak opgebiecht. Volgens de partij gaat het om 'kleine bedragen', zo laat fractievoorzitter Hans Wierema weten.

Vaes trekt zich terug omdat hij zich realiseert dat hij een voorbeeldfunctie heeft en daardoor snel de schijn tegen zich heeft, aldus Wierema. De wethouder, die maatschappelijke zorg, inkomensvoorzieningen en werkgelegenheid in zijn portefeuille had, heeft toegegeven dat hij slordig is geweest. De PvdA betreurt de gang van zaken.

Prinsjesdagpaarden doorstaan rookbommentest

De paarden die dinsdag op Prinsjesdag worden ingezet bij de koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof zijn klaar voor mogelijke ongeregeldheden. Maandagochtend doorstonden ze hun laatste test op het strand van Scheveningen.

Traditiegetrouw vindt op de dag voor Prinsjesdag de gewenningsoefening voor het bereden ere-escorte van de marechaussee plaats. De paarden worden geconfronteerd met oefenmunitie, rookbommen en muziek. Zo moeten de dieren wennen aan rook, knallen en andere ongeregeldheden.

Voor de koninklijke stoet op Prinsjesdag worden paarden vanuit maneges in het hele land ingezet. De paarden hebben ook zogenoemde staptrainingen gehad in het recht achter elkaar aanrijden, tegelijkertijd halt houden en gezamenlijk door bochten gaan. Het escorte dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de Ridderzaal begeleidt bestaat uit 34 ruiters.

De route die de Gouden Koets aflegt werd zondagochtend al geoefend. Dat gebeurde echter met het rijtuig de Gala Glas Berline, waar voorheen prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven op Prinsjesdag gebruik van maakten.

Klantenchassis kan Andretti naar F1 lokken

Andretti Autosport heeft interesse in het opzetten van een Formule 1-team. Het Amerikaanse bedrijf laat wel weten dat het alleen interessant is als een klantenchassis toegestaan wordt. Momenteel komt het team uit in de IndyCars en volgend seizoen komt daar de nieuwe Formula E bij.

Baas van Andretti Autosport is Michael Andretti die oud-coureur is en tussen 1983 en 2002 in de IndyCars Series uitkwam, uitgezonderd 1993 toen hij dertien F1-races voor McLaren reed. In 1991 werd hij in de IndyCars kampioen. Zijn vader Mario hield het langer in de Formule 1 uit en werd in 1978 zelfs wereldkampioen. Zes jaar later pakte hij de titel in de IndyCars. Hij is ook degene die met de Frankfurter Allgemeine Zeitung sprak over de plannen van het familiebedrijf dat de invoering van klantenchassis toejuicht.

"Ik heb er al met Bernie Ecclestone over gesproken. Het zou een manier zijn om nieuwe teams naar de Formule 1 te lokken, ook als ze niet beschikken over een grote fabriek. Mijn zoon Michael zou meteen toehappen als hij een auto bij een van de topteams kan afnemen. Het idee van een blauwe Ferrari die een rode Ferrari passeert vind ik zeer interessant. Het zou de Formule 1 een hele nieuwe aantrekkingskracht geven."

Egypte: boobytraps gevonden bij grens met Gaza

Het Egyptische leger heeft een netwerk van boobytraps gevonden in de Sinaï, langs de grens met de Gazastrook. Een legerwoordvoerder zei dat de militante organisatie Hamas, die aan de macht is in Gaza, niet genoeg doet aan haar kant van de grens om de veiligheid in het gebied te waarborgen.

De afgelopen dagen hebben Egyptische militairen explosieven gevonden in tunnels die niet alleen langs de grens, maar ook onder Egyptische wachttorens lopen. De kabels die bedoeld waren om de explosieven tot ontploffing te brengen liepen terug naar Gaza, aldus de woordvoerder. "Dit roept om nieuwe maatregelen (...) om deze dreigingen, die een gevaar zijn voor onze troepen en de grens, het hoofd te bieden." Hij voegde er aan toe dat volgens de Egyptische inlichtingendiensten extremisten in Gaza betrokken waren bij een reeks recente aanvallen in de Sinaï.

Een woordvoerder van Hamas ontkende dat Palestijnse extremisten in de Gazastrook aanvallen in de Sinaï voorbereiden. "We ontkennen elk verband tussen Gaza (...) en de tunnels en de explosieven waar de Egyptische legerwoordvoerder het over heeft."

Eerste 3D-beelden The Hobbit enthousiast ontvangen

De eerste beelden van The Hobbit: The Desolation of Smaug in 3D en hoge resolutie zijn zondagavond tijdens de International Broadcasting Convention in Amsterdam enthousiast ontvangen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Het publiek van de IBC bestaat vooral uit professionals op het gebied van elektronische media en entertainment.

Met de positieve reacties van deze specialisten moet regisseur Peter Jackson een zucht van verlichting hebben geslaakt. Vorig jaar werden de eerste beelden van The Hobbit: An Unexpected Journey, door menig testpubliek maar zeer matig ontvangen.

Jackson maakte toen voor het eerst gebruik van nieuwe 3D-opnametechnologie en 48 frames per seconde in plaats van de gangbare 24, wat tot een betere kijkervaring moest leiden. De negatieve reacties leidden er toen toe dat veel bioscopen de film wel in 3D maar met 24 fps vertoonden.

Jackson, momenteel druk bezig met de nabewerking van de rest van zijn nieuwe Hobbit-film en er in Amsterdam niet bij was, ontving de hoogste onderscheiding van het evenement, de International Honor for Excellence. Eerdere ontvangers zijn onder anderen Avatar-regisseur James Cameron en Dreamworks-topman Jeffrey Katzenberg.

"Ik kan mijn fantasie alleen gestalte geven op het witte doek door middel van technologie", zei Jackson in een videoboodschap. "Hou alstublieft de technologische voortgang gaande." Ook Jacksons postproductiemaatschappij Park Road Post viel in de prijzen. Het berdijf, dat vele visuele effecten van de Hobbitfilms verzorgt, werd onderscheiden met een IBC Innovation Award voor The Hobbit: An Unexpected Journey.

The Hobbit: The Desolation of Smaug gaat in december in de meeste landen in première. Nederland hoort bij de eerste lichting landen, waar de film op 11 december verschijnt.

Pedo-arts mag geen kinderen meer behandelen

Een arts uit Oss die meerdere keren is veroordeeld voor ontucht en bezit van kinderporno, mag geen minderjarigen meer behandelen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bepaald.

Dokter R.L. Wasmann werd in 2001 veroordeeld tot twee jaar cel voor ontucht en kinderpornobezit. In 2007 werd hij opnieuw vastgezet voor kinderporno. In de jaren tachtig mocht hij vier jaar zijn vak niet uitoefenen vanwege ontucht met een 14-jarige pupil die hij begeleidde bij een voetbalclub. Ook kreeg de inspectie in 1992 en 1996 meldingen van seksuele toenaderingen van de arts richting minderjarige patiënten.

Begin dit jaar verschenen online berichten dat Wasmann nog als scheepsarts zou werken en geregistreerd zou staan in het artsenregister. Toen de inspectie daarop contact zocht met de man ontkende hij sinds 2005 te hebben gewerkt als arts, maar zich voor de zekerheid wel weer te hebben ingeschreven in het BIG-register. Hij zei niet uit te sluiten in de toekomst mogelijk weer als arts aan de slag te zullen gaan.

De inspectie noemt het handelen van de Brabander 'in strijd met professionaliteit en integriteit' en vindt dat hij geen verantwoorde zorg kan leveren. De IGZ vertrouwt er niet op dat hij in de toekomst geen minderjarigen meer zal behandelen en diende daarom een klacht in bij de tuchtrechter. Tot die uitspraak doet, mag Wasmann van de IGZ niet als arts werken.

Zuid-Koreanen terug op bedrijventerrein Noorden

Ongeveer achthonderd Zuid-Koreanen zijn maandag na bijna een halfjaar teruggekeerd op hun werk op het door de twee Korea's gezamenlijk gedragen bedrijventerrein Kaesong. Ze hebben zich bij hun Noord-Koreaanse collega's gevoegd en de eerste productielijnen weer in gang gezet.

De heropening van het industrieterrein aan de Noord-Koreaanse kant van de bufferzone aan de provisorische grens, waarvoor Pyongyang goedkope arbeid levert en Seoul hoogwaardige technologie en kennis, is het jongste teken dat op het Koreaanse schiereiland de dooi heeft ingezet. Het Noorden gooide Kaesong afgelopen voorjaar op slot uit woede over militaire oefeningen die zijn zuiderbuur samen met de Verenigde Staten hield. De onderlinge spanning liep hoog op en Pyongyang dreigde zelfs met een kernoorlog.

In Kaesong waren voor de sluiting 123 Zuid-Koreaanse midden- en kleinbedrijven actief. Er werkten meer dan vijftigduizend noorderlingen. Het bedrijvenpark was sinds de opening in 2004 een van de weinige symbolen van inter-Koreaanse samenwerking en bovendien een belangrijke bron voor harde valuta voor het Noorden.

De Zuid-Koreaanse ondernemers van Kaesong toonden zich maandag opgelucht dat het gedwongen stilzitten erop zit. Maar ze vragen zich wel bezorgd af voor hoelang ze het werk weer mogen opnemen. Ze zijn de miljoenenschade die ze de voorbije maanden hebben geleden nog niet vergeten. "De heropening voelt goed, maar het is me ook zwaar te moede", zei directeur Sung Hyun-sang van kledingfabrikant Mansun maandag. "We hebben te veel verlies geleden."

De Zuid-Koreaanse regering stelde een aantal getroffen bedrijven deels schadeloos, maar wil nu Kaesong weer open is haar geld terug.

Bijna 1,5 miljoen kijkers De Man met de Hamer

De eerste aflevering van De Man met de Hamer heeft zondagavond anderhalf miljoen kijkers getrokken. De nieuwe RTL 4-dramaserie met Jeroen en Martijn Krabbé eindigt daarmee op de vijfde plaats in de lijst van best bekeken programma's van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

RTL-programmadirecteur Erland Galjaard is in de wolken. "Anderhalf miljoen kijkers op de zondagavond is voor een geheel nieuwe Nederlandse dramaserie een hele mooie ontvangst", laat hij weten in een verklaring. "Ik ben blij voor Martijn dat zijn debuut als acteur zo succesvol is verlopen en daarnaast ben ik ook erg trots op de aanwezigheid van topacteur Jeroen en de rest van de cast."

BNN trapte het nieuwe seizoen Spuiten en Slikken zondagavond af met een gayspecial. 249 duizend mensen keken naar de aflevering, die daarmee de top 25 van best bekeken programma's van de dag niet haalde. Bovenaan staat Studio Sport, met daarin de zondag gespeelde voetbalwedstrijden in de Eredivisie, met ruim 2,6 miljoen kijkers.

Pink is Vrouw van het Jaar

Pink is door het Amerikaanse muziekblad Billboard uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar. "Ik was erg verrast en gechoqueerd", zegt de zangeres over de prijs tegen het tijdschrift. Pink neemt de award op 10 december in ontvangst tijdens de Billboard Women in Music-ceremonie, waarbij vrouwen in de muziek worden geëerd met diverse prijzen.

Pink bracht vorig jaar haar zesde studioalbum, The Truth about Love, uit en scoorde daarmee meerdere hits. "Het is een geweldig jaar en ik ben de radio erg dankbaar voor de steun", zegt de 34-jarige zangeres.

Billboard vindt het erg leuk om Pink in het zonnetje te zetten. "Pink is een uniek talent en we vinden het geweldig om haar succes te bekronen", zegt een redacteur van het blad. Eerdere winnaressen van de prijs zijn onder anderen Katy Perry, Taylor Swift en Beyoncé.

Diddy vergokt miljoen met dobbelspel

Diddy is door een gokspel een flink bedrag verschuldigd aan rapper Rick Ross. "Ik heb net een miljoen verloren aan Rick Ross", twitterde de 43-jarige rapper. De twee waren dit weekeinde aan het gokken in een opnamestudio.

Diddy, die naar verluidt een bedrag van 580 miljoen dollar op zijn naam heeft staan, plaatste ook filmpjes van de avond op Instagram. Op een van de clipjes is een briefje te zien waarop de rapper heeft geschreven dat Rick Ross het bedrag tegoed heeft. Ook is te zien hoe Diddy het bedrag met een dobbelspelletje verliest.

Media verzetten zich tegen videodienst NOS

Een brede coalitie van Nederlandse mediabedrijven verzet zich tegen het voornemen van de NOS om nieuwsvideo's gratis ter beschikking te stellen aan professionele websites.

Namens zowel gebruikers van online-videonieuws, zoals websites van kranten en Nu.nl, als producenten van videonieuws (RTL Nederland en de persbureaus ANP en Zoomin.TV) heeft de brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia staatssecretaris Sander Dekker (Media) laten weten dat het initiatief marktverstorend werkt. "Het leveren van diensten aan professionele afnemers is geen publieke taak", aldus TMG-directeur Frank Volmer. De uitgevers zijn ook fel tegen de mogelijke verplichting om bij gebruikmaking van NOS-videoclips een Ster-spot uit te zenden of NOS-kijktips.

Staatssecretaris Dekker moet binnenkort besluiten of hij definitief instemt met NOS Nieuwsfragmentenkanaal, dat het afgelopen jaar als proef werd gelanceerd. De NOS denkt op deze manier de dagbladen, die in problemen zijn door teruglopende abonnementen en advertentieomzetten, te kunnen steunen.

Volgens de meeste overige media schaadt het gratis aanleveren van video's juist de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening, aldus de NDP. De nieuwe dienst heeft bovendien tot gevolg dat het private aanbod van nieuwsfragmenten zal verschralen, waardoor uiteindelijk minder aanbod en keuze resteert. "Tegen gratis aanbod valt nu eenmaal niet te concurreren," zegt algemeen ANP-directeur Erik van Gruijthuijsen.

Media verzetten zich tegen videodienst NOS
Media verzetten zich tegen videodienst NOS (Foto: ANP)

Chronisch zieken hebben het financieel zwaar

Mensen met een chronische ziekte of beperking hebben het financieel veel zwaarder dan mensen zonder een beperking. Niet alleen hebben ze gemiddeld minder te besteden, ze maken ook nog extra kosten vanwege hun ziekte of beperking. Een op de vijf mensen met een chronische ziekte geeft aan het gevoel te hebben niet mee te kunnen doen met de maatschappij. Een kwart moet spaargeld aanspreken om rond te kunnen komen.

Dat blijkt uit een panelonderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Zij ondervroegen zo’n 3500 mensen met chronische ziekten of matige tot ernstige lichamelijke beperkingen, deze panelleden werken twee keer per jaar mee aan een enquête over hun situatie.

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG meldden vorige week al dat chronisch zieken en gehandicapten er komend jaar flink op achteruitgaan, zo bleek uit onderzoek van Nibud.

Chronisch zieken hebben het financieel zwaar
Chronisch zieken hebben het financieel zwaar (Foto: ANP)

Costa Concordia richt zich langzaam op

Met drie uur vertraging is maandagochtend de berging van de Costa Concordia begonnen. Een flinke storm hield de bergers nog even op, maar vanaf 09.00 uur begon het gekapseisde cruiseschip zich langzaam op te richten. De herculestaak neemt naar verwachting ongeveer twaalf uur in beslag.

De onvoorziene storm die even na middernacht kwam opzetten heeft de bergingsoperatie volgens Franco Gabrielli van de dienst burgerbescherming niet fataal vertraagd. De bergers moesten wat geduld oefenen omdat het op de ruwe zee meer tijd kostte om hun drijvende zenuwcentrum in positie te manoeuvreren.

De Costa Concordia liep bijna twee jaar geleden op een rif voor de kust van Toscane en sloeg vervolgens om. De ramp in januari 2012 kostte 32 mensen het leven.

De bergers proberen het Italiaanse cruiseschip met kranen en contragewichten te lichten. Ze hopen het scheepswrak op te richten tot het nog 65 graden uit het lood hangt en vervolgens weg te slepen. Het schip wordt gesloopt.

'Europees luchtruim maakt vliegen goedkoper'

De transportministers van de EU moeten snel een einde maken aan de versnippering van het Europese luchtruim. Daarvoor pleiten de brancheorganisaties van vliegmaatschappijen en luchtverkeersleiding IATA en Canso bij de EU-top in Vilnius, schrijft De Telegraaf maandag.

De ticketprijzen gaan tientallen euro's omlaag als er één gezamenlijk luchtruim komt, stellen de organisaties in het dagblad. Bovendien worden de kosten voor luchtverkeersleiding lager en kan de CO2-uitstoot aanzienlijk worden verminderd door kortere vliegroutes.

Er wordt al jaren in Brussel overlegd om een einde te maken aan het versnipperde luchtruim. Tot nu toe ligt de politiek dwars door nationale belangen in de luchtvaart en verkeersleiding, aldus De Telegraaf.

T-Mobile komt in november met 4G

T-Mobile schakelt vanaf 18 november in een deel van Nederland over op mobiel internet via 4G. Klanten in Amsterdam en omgeving, Rotterdam, Utrecht en delen van Den Haag zijn de eersten die toegang krijgen tot sneller mobiel internet. Eind volgend jaar moet tachtig procent van de klanten van de telefoonaanbieder over zijn op 4G.

Na KPN en Vodafone is T-Mobile de derde telefoonaanbieder die komt met 4G-internet. KPN begon in februari met de uitrol en denkt in maart klaar te zijn. Vodafone is in augustus van start gegaan met het snellere netwerk.

Mobiel internet via 4G is met een downloadsnelheid tot maximaal vijftig megabyte per seconde flink sneller dat het 3G-netwerk, waarvan de maximumsnelheid op 7,2 megabyte per seconde ligt. Daarnaast zou het volgens de telefoonaanbieder stabieler zijn en dus minder vaak wegvallen. Om gebruik te kunnen maken van 4G moet de consument wel een telefoon hebben die het netwerk ondersteunt.

De Mol en vriend zien af van juridische stappen

Linda de Mol en Jeroen Rietbergen nemen toch geen juridische stappen tegen Weekend. De twee kondigden eerder aan dat wel te doen, nadat het blad schreef dat de vriend van de presentatrice vreemd was gegaan.

"Een procedure zou de media-aandacht enorm versterken", motiveert het management van De Mol in een persverklaring. "In het belang van de kinderen hebben we uiteindelijk de beslissing genomen het hierbij te laten."

Weekend schreef dat Rietbergen een affaire had met ex-realityster Renée Gunning, op basis van beweringen van laatstgenoemde. Gunning, die was te zien in de serie Echte Gooische Meisjes, liet direct na het verschijnen van het artikel echter weten dat het 'vol onwaarheden' en 'feitelijke onjuistheden' stond.

GroenLinks: illegale kinderen recht op jeugdzorg

Kinderen die illegaal in Nederland verblijven, moeten recht houden op jeugdzorg. Dat stelt GroenLinks in reactie op het voorstel van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) om kinderen zonder verblijfspapieren niet meer onder de nieuwe Jeugdwet te laten vallen.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman dient een wijzigingsvoorstel in zodat ook illegale kinderen recht houden op jeugdzorg, zoals dat nu nog geldt. Voortman noemt het in een verklaring 'verbazend hardvochtig' dat het kabinet ongedocumenteerde kinderen jeugdzorg wil onthouden. Voortman vindt de bepaling in de nieuwe wet discriminerend en in strijd met internationaal recht.

De reden die voor de bepaling in de wet wordt gegeven, noemt het GroenLinks-Kamerlid 'stuitend'. De regering zou willen voorkomen dat behandeling van ongedocumenteerde kinderen een voorspoedige uitzetting in de weg staat en dat deze kinderen niet de 'schijn van legaliteit' krijgen. "Het lijkt erop dat ongedocumenteerde kinderen in de nieuwe Jeugdwet het slachtoffer worden van de wil van het kabinet om zo veel mogelijk mensen de grens over te zetten. Dat mogen we niet laten gebeuren."

De verantwoordelijkheid voor jeugdzorg wordt vanaf 2015 overgedragen van het rijk naar gemeenten. Voortman heeft schriftelijke vragen gesteld over het recht op jeugdzorg voor illegale kinderen. De Tweede Kamer spreekt naar verwachting dit najaar nog over dit onderdeel van de nieuwe Jeugdwet. Een datum daarvoor staat nog niet vast.

Nederland verliest zaak bij EU-hof

Nederland heeft een rechtszaak tegen de Europese Commissie verloren. Nederland was het niet eens met het besluit van Brussel om ruim 22 miljoen euro aan EU-landbouwgeld terug te vorderen. Maandag oordeelde het Europees Hof van Justitie dat het besluit tot terugvorderen terecht was.

In april 2011 vorderde Brussel in totaal 22,69 miljoen euro terug van Nederland, omdat Nederland onterecht EU-geld had verstrekt aan onder meer telersvereniging FresQ voor het bedrukken van verpakkingen. Daarvoor waren de EU-gelden niet bedoeld, aldus het dagelijks bestuur van de EU. Brussel krijgt nu gelijk van het hof.

Nederland kan nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Nederland verliest zaak bij EU-hof
Nederland verliest zaak bij EU-hof (Foto: ANP)

VS zoeken steun voor SyriŽ-akkoord

De Verenigde Staten zijn druk bezig om internationale steun te verwerven voor het Amerikaans-Russische plan om de chemische wapens van Syrië onder internationale controle te stellen. Minister van buitenlandse zaken John Kerry spreekt maandag in Parijs met regeringsfunctionarissen uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Turkije en Saudi-Arabië. Deze landen waren voorstanders van een aanval op Syrië als reactie op de gifgasaanval van 21 augustus, die aan honderden mensen het leven kostte.

Kerry sprak zondag al met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem.

De VS en Rusland bereikten zaterdag een akkoord om alle chemische wapens van het Syrische regime onder controle te stellen en te vernietigen. Damascus moet binnen een week een inventaris geven van zijn gehele arsenaal. Halverwege 2014 moeten alle chemische wapens vernietigd zijn.

De Verenigde Naties praten maandag over de uitwerking van het plan. Een rapport van VN-inspecteurs die de gifgasaanval van vorige maand onderzochten is zondag ingediend en wordt maandag besproken in de Veiligheidsraad.

'Politici wisten van executies in IndiŽ'

Hooggeplaatste Nederlandse politici wisten af van de standrechtelijke executies in Nederlands-Indië toen die nog in volle gang waren. Dat schrijft Trouw maandag op basis van archiefstukken.

Zo zou toenmalig minister-president Louis Beel op 1 februari 1947 hebben geweten van de 'methode-Westerling', waarbij burgers standrechtelijk werden geëxecuteerd. Aan die methode werd pas begin maart een einde gemaakt op Zuid-Celebes.

In de archiefstukken werden ook aanwijzingen gevonden dat KVP-Kamerlid Max van Poll, de Indië-specialist van de fractie, al in november wist van de executies op Zuid-Celebes. Hij zou Beel gedetailleerd hebben verteld wat daar gebeurde. Hij waarschuwde de minister-president onder meer. "U zult het wel met mij eens zijn, dat het is te hopen, dat dergelijke methoden niet voor het wereldforum bekend worden!"

Vorige week bood de Nederlandse ambassadeur in Indonesië namens de Nederlandse regering excuses aan vanwege de executies tijdens het militair optreden in de periode tussen 1945 en 1949. Familieleden van weduwen uit Zuid-Sulawesi woonden de bijeenkomst in Jakarta bij.

Prinsjesprijs voor Gerdi Verbeet

De oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet heeft de eerste Prinsjesprijs gewonnen. Ook griffier van het parlement Jacqueline Biesheuvel wint de prijs. Ze worden geëerd voor de manier waarop ze de formatie van het kabinet-Rutte 2 in goede banen hebben geleid nadat er een nieuwe procedure voor was ingesteld.

Verbeet en Biesheuvel kregen de prijs zondag uitgereikt in Den Haag. Daar vindt tot en met dinsdag het eerste Prinsjesfestival plaats, waarmee de initiatiefnemers 'het feest van de democratie' willen vieren. De Prinsjesprijs is voor een politicus die een bijzondere betekenis heeft gehad voor het gezag van het parlement of de staat van de parlementaire democratie.

Bij de kabinetsformatie na de verkiezingen vorig jaar had de Tweede Kamer voor het eerst een regisserende rol. Dat betekende een kleinere rol voor de regerende koning, toen nog Beatrix. Dinsdag is de eerste Prinsjesdag voor koning Willem-Alexander.

'Ouderenpartij OPA ziet kansen bij verkiezingen'

Ouderenpartij Ouderen Politiek Actief (OPA) doet volgend jaar in tientallen steden mee aan lokale verkiezingen en overweegt mee te doen aan verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat meldt het AD maandag. De partij zou volgens de krant 'een serieuze concurrent' zijn van de partij 50Plus.

Op 19 maart doet OPA in zo'n twintig steden mee. Naast de vier grote steden gaat het onder meer om Almere, Deventer en Roermond, waar de partij onder eigen naam op de lijst verschijnt. In nog eens veertig andere plaatsen gaat het om lokale oudere partijen die de beginselen onderschrijven, maar onder eigen naam het OPA-logo voeren.

De ouderpartij werd zondagmiddag officieel gelanceerd in Amsterdam. Daar werd naast de landelijke ambities ook een manifest met vijf hoofdpunten gelanceerd. Het eerste hoofdpunt draait om het op alle fronten bestrijden van leeftijdsdiscriminatie. Het tweede luidt dat ouderen weer actief mee moeten gaan doen aan het politieke proces.

Hogenkamp uitgeschakeld in Guangzhou

Tennisster Richel Hogenkamp heeft de eerste ronde van het WTA-toernooi in Guangzhou verloren. De 21-jarige Doetinchemse, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi had bereikt, verloor met 6-3 en 6-2 van de Britse Johanna Konta.

Hogenkamp staat op de 178e plaats op de wereldranglijst en Konta, dat het hoofdtoernooi ook via de kwalificaties heeft bereikt, is de nummer 141 van de wereld. Hogenkamp stond in juli voor het eerst in een kwartfinale van een WTA-toernooi. In Bastad verloor ze toen van Klara Zakopalova. 

Tientallen doden door smartphone in verkeer

Appen, mailen, facebooken, tweeten en sms'en in het verkeer zorgt jaarlijks voor enkele tientallen doden. Wie op de snelweg een bericht op de smartphone leest en daarop reageert, heeft over een lengte van ruim 3 voetbalvelden geen aandacht voor de weg.

Die cijfers presenteert het ministerie van Infrastructuur maandag bij de start van een nieuwe campagne tegen het gebruik van smartphone achter het stuur of op de fiets. Aan de actie doen onder andere ook de drie grootste telecomaanbieders mee, die waarschuwingsberichten via smartphones zullen verspreiden.

Rond de 90 procent van de weggebruikers vindt dat het gebruik van de smartphone en het verkeer niet samengaan. Toch blijkt uit onderzoek dat 1 op de 3 automobilisten wel eens een bericht verstuurt achter het stuur. Bijna de helft van de fietsers doet dat ook. Van de zakelijke rijders zegt 37 procent dat ze de telefoon niet kunnen negeren tijdens een rit. Bijna een kwart (24 procent) van de particuliere bestuurders vindt dat ook moeilijk.

Wie tijdens het autorijden met een berichtje bezig is, rijdt gemiddeld 26 keer over de strepen op de weg. Dat gebeurt nooit bij besturen zonder telefoon in de hand. Brits onderzoek heeft volgens het ministerie aangetoond dat een lezende en typende bestuurder 40 tot 60 procent van de rijtijd op zijn scherm kijkt in plaats van op de weg.

De campagne Aandacht op de weg loopt tot half december. In die tijd controleert de politie extra op het gebruik van een smartphone tijdens het rijden.

Tientallen doden door smartphone in verkeer
Tientallen doden door smartphone in verkeer (Foto: ANP)

Omzet online winkelen gestegen

De omzet uit de verkoop via internet is in de eerste helft van dit jaar met ruim acht procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte belangenvereniging Thuiswinkel.org maandag bekend.

Consumenten kochten tussen januari en juni voor ongeveer vijf miljard euro aan spullen. Er werden begin dit jaar 10 procent meer bestellingen geplaatst. Het gemiddelde bedrag per bestelling was 109 euro.

Storm verrast bergers Costa Concordia

De berging van de Costa Concordia is maandagochtend enkele uren opgehouden door een flinke storm. Om 08.00 uur kunnen de bergers van het gekapseisde cruiseschip alsnog aan hun herculestaak beginnen, zegt het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming.

De storm die even na middernacht kwam opzetten was volgens Franco Gabrielli van de dienst burgerbescherming niet voorzien. Op de ruwe zee kostte het meer tijd om het drijvende zenuwcentrum van de bergingsoperatie in positie te manoeuvreren.

Het schip liep bijna twee jaar geleden op een rif voor de kust van Toscane en sloeg vervolgens om. De ramp in januari 2012 kostte 32 mensen het leven.

De bergers proberen de Costa Concordia met kranen en tegengewichten te lichten. Ze hopen het scheepswrak op te richten tot het nog 65 graden uit het lood hangt en vervolgens weg te slepen. Het schip wordt gesloopt.

Daphne Deckers knapt zienderogen op

Het gaat al een stuk beter met Daphne Deckers. De presentatrice werd donderdagavond met een bacteriële infectie opgenomen in een ziekenhuis, waar ze antibiotica krijgt toegediend. "Maar je ziet haar echt opknappen. Het slaat goed aan", zegt haar manager maandag in De Telegraaf.

Deckers, die donderdag na de presentatie van RTL Boulevard onwel werd, maakt het 'eigenlijk heel goed'. "We zijn ontzettend blij dat ze zo goed op de medicijnen reageert", vervolgt haar manager. "Zodra haar bloed goed is, mag ze weer naar huis." Daar mag ze haar kuur afmaken.

Rainbow Six: Vegas nu gratis voor Xbox Live Gold

Xbox 360-gamers met een Xbox Live Gold abonnement hebben vanaf nu de mogelijkheid om de game Rainbow Six: Vegas gratis te downloaden. Uitgever Ubisoft heeft dit vandaag bekendgemaakt via Twitter.

Deze actie staat in het teken van de promotie Games With Gold en zal tot ongeveer begin oktober duren. Daarna wordt er weer een nieuwe Gold-titel door Ubisoft op Xbox Live gezet.

Rainbow Six: Vegas

The Voice wint Creative Arts Emmy Award

De Amerikaanse versie van The Voice heeft zondagavond een Creative Arts Emmy Award gewonnen. John de Mols talentenjacht won tijdens de uitreiking van de prestigieuze tv-prijzen in Los Angeles in de categorie lichtontwerp en -regie.

De Creative Arts Emmy Award-ceremonie draait om de kleinere categorieën en is een opwarmer voor de grote uitreiking komend weekeinde. The Voice was zondag ook genomineerd voor zijn cameravoering, haarstyling en art direction. Volgend weekend is The Voice genomineerd in de categorie beste reality.

De grote winnaar van de avond was Behind the Candelabra met acht Emmy Awards. De tv-film over de extravagante pianist Liberace, met in de hoofdrollen Michael Douglas en Matt Damon, won voor onder meer casting, montage en haarstyling.

Bob Newhart mocht na ruim een halve eeuw op tv zijn eerste Emmy Award in ontvangst nemen. De 84-jarige acteur won voor zijn gastrol in de comedyserie The Big Bang Theory en kon zijn tranen niet bedwingen.

Zondag werden een kleine tachtig Emmy Awards uitgedeeld. De 'grote' Primetime Emmy Awards worden komende zondag uitgedeeld. Die zijn vooral bedoeld om acteurs, regisseurs en producenten in het zonnetje te zetten.

'Nieuwe bezuinigingen bij Air France'

Air France wil woensdag nieuwe kostenbesparingen aankondigen om aan de groepsdoelstellingen te kunnen voldoen. Dat meldt de Franse zakenkrant Les Echos maandag.

De Franse tak van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM wil naar verluidt nog eens 2600 tot drieduizend banen via vrijwillige afvloeiing schrappen. Eerder kondigde het bedrijf al het vertrek van ruim vijfduizend werknemers aan.

Verder wil Air France richting 2016 de te duur geachte Boeing-747 geleidelijk aan afschaffen en de hub op luchthaven Roissy-Charles de Gaulle sluiten, aldus Les Echos.

VN-rapport chemische aanval SyriŽ klaar

Het hoofd van het VN-team dat het gebruik van chemische wapens in Syrië heeft onderzocht heeft zondag rapport uitgebracht aan secretaris-generaal Ban Ki-moon. Maandagochtend praat Ban in New York achter gesloten deuren de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bij. Later op de dag is de Algemene Vergadering aan de beurt.

Teamleider Ake Sellström en zijn collega's was opgedragen vast te stellen of onder meer in opstandige buitenwijken van Damascus op 21 augustus chemisch wapentuig is ingezet. Volgens de Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben troepen van de Syrische president Bashar Assad daar gifgas gebruikt. De regering in Damascus houdt vol dat de rebellen zelf de boosdoener waren. De VN-inspecteurs zijn niet belast met de schuldvraag.

Meer dan veertienhonderd mensen hebben volgens de Amerikaanse regering bij de beweerde gifgasaanval het leven gelaten. Andere bronnen houden het op een veel lager aantal doden.

Anouk Smulders denkt weleens aan botox

Anouk Smulders denk weleens aan botox of een bezoekje aan de plastische chirurg. Het 39-jarige model durft het echter nog niet aan.

"De verleiding is er weleens, maar ik ben te schijterig om gezichtsspieren te laten verlammen", geeft ze maandag toe in het AD. "En ach, ik doe nog steeds modellenwerk, dus zal ik er best nog toonbaar uitzien."

Smulders sierde de covers van internationale modebladen. Momenteel presenteert ze het programma Holland's Next Top Model.

Henk Westbroek is uitgeluld

Henk Westbroek is geschrapt uit de voorstelling Lulverhalen. De zanger zou maandagavond als een van de verhalenvertellers opdraven, maar Vivienne Ypma, de directeur van de Kleine Komedie, zag dat niet zitten.

"Ik heb helemaal niets tegen Henk Westbroek", benadrukt Ypma maandag in De Telegraaf. "De afspraak was dat ik mocht meebeslissen over wie er in die twee voorstellingen in mijn theater staan. Ik wilde graag cabaretiers of artiesten die ik anders ook boek." Volgens haar is Westbroek buiten haar om benaderd, maar die vindt ze 'hier niet passen'. "Ik heb dit drie weken geleden al kenbaar gemaakt, kennelijk is Westbroek nu pas afgebeld."

"Ik heb werkelijk nog nooit meegemaakt dat een directeur van een theater zich bemoeit met de inhoud van een voorstelling die zij boekt", reageert de zanger. "Ypma schijnt al veel eerder te hebben geroepen dat Het Goede Doel ook nooit zal worden geboekt door de Kleine Komedie omdat ik erin zit. Er schijnt zelfs een soort zwarte lijst te bestaan van artiesten die ze absoluut niet op haar podium wil hebben." Hij eet er naar eigen zeggen echter geen boterham minder om.

In Westbroeks plaats komen nu Kluun en Abdelkader Benali een verhaal vertellen.

Aanslag op politiebus in SinaÔ

In de Egyptische Sinaï is maandag een bermbomaanslag gepleegd op een bus vol politieagenten. Negen van hen raakten gewond. De aanslag was vermoedelijk het werk van islamitische militanten, zeiden bronnen bij de veiligheidsdiensten.

De agenten waren onderweg van Rafah, bij de grens met de Gazastrook, naar El-Arish toen de bom afging, net buiten El-Arish. De bermbom werd volgens de bronnen van afstand tot ontploffing gebracht.

Sinds de islamistische president Mohammed Morsi op 3 juli werd afgezet door het leger zijn opstandelingen in de Sinaï aan een offensief begonnen. Aanslagen op politieagenten en militairen zijn schering en inslag. De dodelijkste aanval was op 19 augustus, toen 25 agenten door militanten uit busjes werden gehaald en werden geëxecuteerd.

KPN maakt afspraken over verkoop E-Plus

KPN heeft een overeenkomst met de Belastingdienst gesloten over de omvang van het verlies dat het telecombedrijf lijdt bij de verkoop van zijn Duitse dochteronderneming E-Plus. Dat meldt KPN maandag voorbeurs. Koper Telefónica Deutschland betaalt ongeveer 3,7 miljard euro minder voor E-Plus dan het bedrag waarvoor de mobiele tak in de boeken staat.

Dat verlies mag KPN de komende jaren - beginnend in 2014 - van de winst aftrekken. Het bedrag waarover de telecomaanbieder belasting moet betalen, neemt daardoor af. "Het akkoord dat we met de Nederlandse Belastingdienst hebben bereikt geeft zekerheid over onze belastingpositie voor de komende jaren", stelt topman Eelco Blok in een reactie.

Het Spaanse Telefónica betaalt 8,55 miljard euro voor de mobiele dochter van KPN, zo werd onlangs overeengekomen. KPN betaalde destijds 41 miljard gulden (omgerekend ruim 18,5 miljard euro) voor de Duitse divisie. Eerder deed het telecombedrijf ook al forse afschrijvingen op E-Plus.

Onderdeel van de verkoop is dat KPN een belang van 20,5 procent krijgt in de Duitse poot van Telefónica. Over de winst en dividenten die het bedrijf daaruit ontvangt, betaalt het de komende jaren wel het gebruikelijke Nederlandse belastingtarief voor vennootschappen.

Santana ongedeerd bij auto-ongeluk

Carlos Santana is vrijdagavond in Las Vegas met zijn auto tegen een geparkeerde auto op gebotst. De 66-jarige gitarist, die bekend is van hits als Maria Maria en Smooth, is niet gewond geraakt bij het ongeluk. Dat schrijft de Amerikaanse krant de Las Vegas Review-Journal.

"Hij raakte een geparkeerde auto, het was een klein incident", vertelde een politieagent. Volgens hem was de gitarist niet onder invloed tijdens de botsing. Of de auto's schade hebben opgelopen door het ongeluk is niet duidelijk.

GGD-baas: suikertaks op verslavende zoetigheid

Suiker is zo verslavend dat het gebruik ervan door de overheid aan banden moet worden gelegd. Dat zegt directeur van de GGD in Amsterdam Paul van der Velpen in zijn column in Binnenlands Bestuur. De GGD-baas pleit voor een suikertaks of een wet die bepaalt hoeveel suiker in een product mag zitten.

Naast de suikertaks zouden scholen geen snoep en frisdranken meer aan mogen bieden en moeten producenten van sportdrankjes met veel suiker worden aangeklaagd vanwege misleidende reclame, vindt Van der Velpen, die suiker 'de gevaarlijkste drug van deze tijd' noemt.

Verder moeten zorgverzekeraars verslavingstherapie aanbieden aan mensen met overgewicht in plaats van diëten. Ook zouden gebruikers volgens de GGD-baas moeten worden gewezen op de gevaren van suiker. Dat kan door net als bij sigaretten op frisdranken een sticker te plakken met de waarschuwing dat suiker verslavend werkt en slecht voor de gezondheid is, aldus Van der Velpen.

De GGD-directeur baseert zich onder meer op endocrinoloog Aart Jan van der Lelij, die verbonden is aan het Erasmus Medisch Centrum. Hij zei onlangs dat wie suikers inneemt, steeds meer wil, ook als het hongergevoel weg is. "Geef iemand eieren en hij stopt op een gegeven moment. Geef hem koekjes en hij eet door, ook al doet zijn maag pijn", legt Van der Velpen uit. De voedingsindustrie maakt daar volgens hem handig gebruik van door voedingsmiddelen onnodig zoeter te maken.

Burgemeester Valencia hield redding GP tegen

De Grand Prix van Europa in Valencia had gered kunnen worden, zo is nu bekend geworden. De president van de regio Valencia, Alberto Fabra, heeft Rita Barbera, de burgemeester van de Spaanse stad, een voorstel gedaan dat naar de prullenbak verwezen is.

Valencia heeft niet de financiële middelen om een Formule 1-race op het stratencircuit te organiseren, maar de regio wilde wel bijspringen, mits de race verplaatst zou worden, zo laat Fabra aan El Pais weten. In plaats van in het havengebied in de Spaanse stad zou de wedstrijd dan gereden moeten worden op Circuit Ricardo Tormo dat 26 kilometer buiten de stad ligt. Deze baan wordt regelmatig gebruikt als testbaan voor F1-bolides en organiseert ook jaarlijks een MotoGP-race.

De stad Valencia wilde inzetten op het organiseren van de Grand Prix van Spanje, waarbij er afgewisseld zou worden met Barcelona. Inmiddels lijken deze plannen ook van tafel en lijkt het organiseren van een F1-race in Valencia voorlopig van de baan.

Brand in Russische kernonderzeeŽr

Een Russische kernonderzeeër heeft maandagochtend vlam gevat tijdens onderhoudswerkzaamheden. Er zou geen schadelijke straling zijn vrijgekomen en gewonden zijn er niet gevallen.

De brand op de Tomsk is met schuim geblust. De onderzeeër lag sinds 2010 in het dok in Bolsjoi Kamen in het Verre Oosten van Rusland. Zijn kruisraketten en andere bewapening waren volgens de Russische pers verwijderd en de nucleaire reactor aan boord was uitgeschakeld.

De Tomsk is van dezelfde klasse als de Koersk, die in 2001 in de Barentszee verging.

Gemeenten blijven bezuinigen op cultuur

Gemeenten verwachten dit jaar gezamenlijk bijna 1,7 miljard euro uit te geven aan kunst en cultuur, 3,7 procent minder dan vorig jaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Per inwoner besteden gemeenten 98 euro aan cultuur, vijf euro minder dan in 2012.

In totaal bezuinigen gemeenten dit jaar in totaal 63 miljoen op de kunstensector. Daarmee wordt een trend doorgezet. De afgelopen twee jaar liepen de bestedingen ook terug.

In totaal krimpen de uitgaven aan cultuur bij twee derde van de gemeenten. Bij de rest blijft dat bedrag gelijk of stijgt het.

Infinity Blade III is uit goed ijzer gesmeden

Eén van de hoogtepunten bij de aankondiging van de iPhone 5C en iPhone 5S was natuurlijk Epics Infinity Blade III oftewel, Infintiy Blade: Origins. Onlangs is de openingscinematic online verschenen en deze vertelt het verhaal tot nu toe.

Infinity Blade III is het laatste deel in de serie en is vanaf 18 september beschikbaar in de App Store voor de tweede, derde, vierde generatie iOS-apparaten. De game ondersteunt ook de nieuwe iPhones, iPhone 5S en iPhone 5C, en zal de eerste mobiele game zijn die een 64 bit-architectuur ondersteunt.

Team New Zealand houdt ruime voorsprong

Team New Zealand is weer een stap dichter bij de overwinning gekomen in de America's Cup. De Kiwi's wonnen zondag net als tegenstander Oracle Team USA één race en komen daarmee op een 7-1 voorsprong. De Amerikanen waren wegens het overtreden van de regels tijdens de voorbereiding met twee strafpunten aan de tweestrijd begonnen.

New Zealand heeft nog twee overwinningen nodig om titelverdediger Oracle te verslaan. Maandag is een rustdag, dinsdag kan de beslissing vallen. Dan worden er weer twee races gevaren.

De America's Cup is een prestigieuze zeilwedstrijd die sinds 1851 regelmatig wordt gehouden. De laatste editie vond plaats in 2010.

Mortal Kombat Legacy seizoen 2-trailer

Er is een trailer van seizoen twee van de populaire webserie Mortal Kombat: Legacy online verschenen. In de trailer zien we een bekend gezicht uit de eerste film terugkeren, namelijk Cary-Hiroyuki Tagawa als Shang Tsung. De serie zal verdergaan waar het eerste seizoen stopte en start op 26 september.

Mortal Kombat: Legacy, de webserie gebaseerd op Mortal Kombat, is een Amerikaanse webserie van Machinima en Warner Bros. Die in première ging in april 2011. De aanleiding van deze webserie was de korte fan-film Mortal Kombat: Rebirth die een behoorlijk succes was op YouTube.

'Xbox One komt uit de toekomst'

Micosoft en Sony zijn in diverse landen druk bezig om Xbox One en PlayStation 4 te promoten. Microsoft is blijkbaar nog wat belangrijks vergeten te melden, aangezien Xbox One kennelijk al getest is in de toekomst.

Reddit, gebruiker IceBreak kwam deze wel heel opmerkelijke advertentie tegen. Wat Microsoft nu probeert te zeggen met de tekst 'Beta tested in the future' is ons niet helemaal duidelijk. Misschien is de console nog niet af en willen ze aankondigen dat ze in de nabije toekomst gaan beginnen met bèta-testen. Of is het om de uitgestelde landen gerust te stellen, dat de eerste release eigenlijk een bèta is en dat wij straks een bugvrije console krijgen? 

Xbox One komt uit de toekomst?

Bakkal vandaag getest in de Kuip

Otman Bakkal zal zich vandaag in Rotterdam melden. De middenvelder wordt uitgebreid getest door de medische staf van Feyenoord. Als Bakkal de keuring doorstaat, zal hij een contract voor slechts één seizoen tekenen. Dat meldden de Nederlandse kranten maandag.

De transfervrije speler, die moest vertrekken bij Dinamo Moskou, gaat akkoord met een salarisverlaging en wil zich daarom niet voor jaren aan dezelfde voorwaarden verbinden.

Bakkal speelde al tien maanden geen wedstrijd meer en zal eerst zijn achterstand moeten inhalen, alvorens hij fit genoeg is om in het eerste elftal te spelen. De middenvelder speelde eerder al een seizoen op huurbasis voor Feyenoord. 

Hij zal in de huidige selectie de concurrentie moeten aangaan met Lex Immers. Die ligt daar niet wakker van. "Al halen ze nog drie nummers tien, dat interesseert me eigenlijk niet zoveel", zei Immers.

Haase boekt winst op wereldranglijst

Tennisser Robin Haase heeft twee plaatsen winst geboekt op de wereldranglijst. De 26-jarige Hagenaar staat op de maandag gepubliceerde ranking 60e, waarmee hij de eerste Nederlander is. Haase dwong afgelopen week met het Nederlandse Daviscupteam promotie naar de wereldgroep af.

Igor Sijsling bleef op de 75e plek staan, Jesse Huta Galung leverdeéén plaats in en staat 96e. In de top 10 wisselden alleen Roger Federer en Tomas Berdych van plek. De Zwitserse routinier staat nu vijfde, de Tsjechische tennisser zesde.

Bij de vrouwen veranderde niets in de top van de ranglijst. Kiki Bertens zakte van plek 76 naar 77.

Haase boekt winst op wereldranglijst
Haase boekt winst op wereldranglijst (Foto: ANP)

'Langzamer bezuinigen ongelofelijk riskant'

De Europese landen minder streng laten bezuinigen is "ongelofelijk riskant". Dat stelt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in een maandag gepubliceerd interview met De Volkskrant. "De groei is nog zo kwetsbaar en beperkt. Die draai je dan de nek om", waarschuwt hij.

Dijsselbloem voerde de afgelopen dagen overleg met zijn Europese collega's in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Volgens de minister bespeurde hij bij veel ministers de neiging om bezuinigingen af te remmen. "Er is een bezuinigings- en hervormingsmoeheid, ook in Nederland", erkent Dijsselbloem.

Toch is verder bezuinigen volgens de minister noodzakelijk, al toonde hij begrip voor de sombere stemming onder Nederlandse consumenten. "Het is voor mensen moeilijk te begrijpen dat als de economie aantrekt er toch nog bezuinigd moet worden", stelt hij.

Volgens de minister kost een aantal "structurele trends" de schatkist veel geld. "Het probleem is dat de werkloosheid hoog is, dus er gaat veel geld naar uitkeringen", legt hij uit. Zolang ook de uitgaven voor onder meer de ouderen- en gezondheidszorg blijven stijgen, is "blijven besparen" volgens Dijsselbloem de enige optie.

'Langzamer bezuinigen ongelofelijk riskant'
'Langzamer bezuinigen ongelofelijk riskant' (Foto: ANP)

NS wil dat fabrikant Fyra-treinen ophaalt

Alle Fyra-treinen moeten zo snel mogelijk terug naar Italië. Dat heeft de NS gesommeerd in een brief aan fabrikant AnsaldoBreda, bevestigt een woordvoerder van NS maandag. De ruimte die de zestien treinen nu innemen op het rangeerterrein bij Amsterdam, is hard nodig voor ander materieel, aldus de zegsman.

Het weghalen van de treinen is de volgende stap in de juridische afhandeling nadat NS het contract met AndalsoBreda in augustus opzegde. Een ander onderdeel van die afhandeling is een claim die de vervoerder bij de fabrikant neerlegt. "Dat gaat nu nog om tweehonderd miljoen euro, het bedrag dat voor de treinen betaald is", meldt de woordvoerder. "Dat loopt echter nog op, vanwege de gemaakte kosten voor onder meer de uitval van de treinen en inzet van extra personeel."

De NS verstuurde de brief afgelopen vrijdag aan de Italiaanse fabrikant. AnsaldoBreda geeft maandag een persconferentie, waarvan de NS niet officieel op de hoogte is gesteld. Het bedrijf toont daar naar verwachting een 'opgepoetste versie' van de Fyra, aldus de woordvoerder.

FOK! wat een weer... Buien

Goedemorgen! Na een korte adempauze is er gisteravond en vannacht weer aardig wat regen naar beneden gevallen. Inmiddels is deze storing boven Duitsland aangekomen en maken wij vandaag kennis met heldere en onstabiele lucht waarin geregeld buien voorkomen.

Bij buien is er kans op hagel en onweer. Tussendoor zijn er ook wel een paar felle opklaringen te bewonderen. De temperatuur loopt vanmiddag niet veel hoger op dan een graad of 14 en dat is duidelijk te fris voor de tijd van het jaar. Ook de wind blaast stevig door en komt uit het zuidwesten. Langs de kust staat er een windkracht 6, terwijl de wind in het binnenland behoorlijk vlagerig is.

Een groot deel van de week houden we dit wisselvallige weer vast, maar er lijkt wel een weersverbetering aan te komen. Vanaf donderdag loopt het kwik weer wat op en nemen de neerslagkansen geleidelijk aan af. Ook komt er dan wat meer ruimte voor de zon en in het weekend zou het wel eens heel aardig weer kunnen worden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Ratjetoe

Een onrustige atmosfeer met een ratjetoe aan allerlei soorten bewolking. DJMO maakte deze foto in het gezelschap van Papabear.

Zonme1
Achterlijke_gladiool maakte gisteren een wandeling in Zoetermeer bij de Noord Aa plas.

 Zoe2
Het was er gisteren prima weer voor. Een rustieke plek middenin de Randstad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOK!toen: Palisades Park

In de 19e en het begin van de 20e eeuw werden aan het eind van trolleybus- en -trambanen zogeheten 'trolleyparken' aangelegd. Aanvankelijk begon het met parken en picknickbankjes, al snel kwamen de eerste draaimolens en voor men het wist was het moderne pretpark uitgevonden. Eén van die parken was Palisades, opgericht in 1898 en sindsdien uitgegroeid tot verreweg het populairste pretpark in de wijde omgeving. 

'Bijna helft strijders SyriŽ is islamist'

Ongeveer de helft van de rebellen die vechten tegen het Syrische regime, hebben banden met jihadistische of islamistische groepen. Dat blijkt uit een analyse van de gerenommeerde uitgever Jane's, berichtte de Britse krant The Telegraph zondag.

Volgens onderzoekers van Jane's staan de troepen van president Bashar al-Assad tegenover ongeveer 100.000 rebellen, die weer zijn onderverdeeld in ongeveer 1000 groepen. Onder de rebellen zouden zich naar schatting 10.000 jihadisten bevinden. Zij vechten voor groepen die banden hebben met terreurgroep al-Qaeda.

Nog eens 30.000 tot 35.000 rebellen zouden geharde islamisten zijn, die de conservatieve islam aanhangen. Zij zouden ideologisch verwant zijn aan de jihadisten, maar geen interesse hebben in de internationale agenda van hun medestrijders.

Ook de andere rebellen blijken niet te ontkomen aan de invloed van de moslimopstandelingen. Zeker 30.000 gematigde strijders vechten voor groepen met een islamitisch karakter, aldus de onderzoekers. Dat zou betekenen dat maar een kleine minderheid van de oppositietroepen deel uitmaakt van seculiere of nationalistische groepen.

Weer Afghaanse politievrouw neergeschoten

De hoogste politievrouw in de Afghaanse provincie Helmand is zondag ernstig gewond geraakt toen een schutter vanaf een motor het vuur op haar opende. Dat gebeurde vlakbij het politiehoofdkwartier in provinciehoofdstad Lashkar Gah, meldde de BBC. Het is nog onbekend wie achter de aanval zit.

Politievrouwen zijn in Afghanistan hun leven niet zeker. De neergeschoten luitenant Negar (38) is de opvolger van de bekende politiecommandante Islam Bibi, die in juli is gedood. Zij gold als een rolmodel voor vrouwelijke agenten in de provincie.

Vrouw wordt baas Federal Reserve?

Na Allan Greenspan en Ben Bernanke wordt de volgende voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, wellicht een vrouw: Janet Yellen, de huidige vicevoorzitter. Lawrence Summers, die als voornaamste kandidaat werd beschouwd, heeft zich namelijk teruggetrokken.

Summers (59) was minister van Financiën tijdens de laatste twee jaar dat Bill Clinton president was, van 1999 tot 2001. Onder president Barack Obama was hij tot 2010 de baas van de Nationale Economische Raad. Obama heeft zijn terugtrekking geaccepteerd en Summers bedankt voor zijn werk als lid van zijn economische team. Hij was de gedoodverfde kandidaat om Bernanke op te volgen, maar enkele Democraten konden zich niet vinden in een keuze voor de voormalige minister.

Janet Yellen (Wikimedia)

De huidige vicevoorzitter van de Fed, Janet Yellen, is ook kandidaat en zij kan rekenen op de steun van veel liberale Democraten. Sallaint detail is dat Summers enkele jaren geleden moest terugtreden als rector magnificus van Harvard vanwege een opmerking dat de onderbezetting van vrouwen aan de top wellicht meer met gebrek aan capaciteit dan met discriminatie heeft te maken.

Yellen (67) is net als Summers econoom. Ze was in het verleden hoogleraar aan de universiteit van Californië, en onder Clinton was ze voorzitter van de Raad van Economische Aviseurs van het Witte Huis. Bernake's termijn loopt op 31 januari af.

Britten steggelen over nikab in rechtszaal

Een rechter in Londen besluit maandag of een jonge moslima een nikab mag dragen in de rechtszaal. De vrouw weigerde eerder de gezichtsbedekkende sluier af te doen in het bijzijn van mannen, meldden Britse media.

De 22-jarige vrouw wordt beschuldigd van het intimideren van een getuige, maar gekibbel over haar kleding domineerde het proces tot dusver. Volgens de advocaten van de vrouw is het een mensenrecht om kleding te gebruiken bij het uitdrukken van een religie. Aanklagers waarschuwen dat het dragen van een nikab in de rechtszaal het werk van getuigen lastiger kan maken.

Tijdens een eerdere zitting moest een politievrouw een kijkje onder de sluier nemen, om te bevestigen dat de vrouw inderdaad de verdachte was. Dat leidde tot discussie over het dragen van het kledingstuk tijdens de rest van het proces. De verdediging wil dat rechters per zaak besluiten of de islamitische kleding gedragen mag worden, berichtte de BBC.

Hoewel de rechter maandag de knoop moet doorhakken, wordt de zaak volgens The Telegraph tot op het hoogste niveau gevolgd. Zo zouden hoge ambtenaren in het ministerie van Justitie menen dat het in het belang van de rechtspraak is, dat een jury het gezicht van een verdachte kan zien.

De zaak ligt extra gevoelig omdat het proces samenvalt met een maatschappelijke discussie over het dragen van een nikab of boerka in het onderwijs. Een grote scholengemeenschap besloot vorige week onder druk van activisten om weer gezichtsbedekkende kleding toe te staan. Premier David Cameron liet daarop weten voor een verbod te zijn op de school van zijn kinderen.

Britten steggelen over nikab in rechtszaal
Britten steggelen over nikab in rechtszaal (Foto: ANP)

Foto's: Elfia in Arcen

Afgelopen weekend werd in Arcen door veel mensen in een heel andere wereld geleefd: Elfia (voorheen Elf Fantasy Fair) streek neer in de kasteeltuinen van Arcen. Met af en toe een lekker zonnetje en droog weer werden de aanwezigen getrakteerd op vele rare verschijningen, story tellers, bandjes, lekker eten en vooral veel vreemd uitgedoste wezens. FOK!fotograaf Egmond Maringka was er bij en maakte voor ons een reportage.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
review
Senua's Saga: Hellblade II
review
Doctor Who - The Legend of Ruby Sunday: de eerste helft van de seizoensfinale roept net zo veel vragen op als er worden beantwoord
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
©FOK.nl e.a.