De Boer ziet Barcelona als testcase

Frank de Boer ziet de Champions Leaguewedstrijd van woensdag tegen FC Barcelona als een mooie uitdaging voor Ajax. "We moeten proberen ons beste niveau te halen en het liefst nog boven onszelf uit te stijgen", zei de trainer van Ajax op de persconferentie in Camp Nou. "Dit is in ieder geval een mooie testcase."

De Boer vindt dat Ajax zijn eigen spel moet spelen en geen muur op moet werpen. "Daar hebben we de spelers ook helemaal niet voor. Uiteindelijk word je dan toch afgestraft." De trainer sluit echter niet uit dat zijn ploeg soms teruggedrongen zal worden. "Maar waar mogelijk, moeten we druk proberen te zetten en fouten afdwingen bij de tegenstander."

Met Christian Eriksen raakte Ajax deze zomer een van de grote smaakmakers kwijt. De vraag is of dat verlies opgevangen kan worden. "Er is niemand zoals Eriksen", vindt De Boer. "Onze huidige voetballers hebben vaak minder ervaring, maar zeker wel kwaliteiten. Ze kunnen in de toekomst net zo goed worden als Eriksen, maar dat kost tijd."

Waar Ajax de aansluiting met de Europese top is kwijtgeraakt, beleeft Barcelona gouden tijden. "Barcelona heeft veel meer geld en in Spanje is het voetbal groter dan in Nederland", verklaart De Boer, die zelf tussen 1999 en 2003 voor de Catalanen speelde. "We hadden toen een team met heel veel sterren zoals Rivaldo en Figo. Nu zijn Messi en Neymar de sterren, maar iedereen in het team is bereid om keihard te werken."