'350 Saab Gripens voor VS'

Goed nieuws voor de Zweden: naar verluidt zijn Saab en Boeing voornemens voor de VS 350 350 Saab Gripen-straaljagers te gaan produceren, melden Zweedse media. Dit op de dag dat Rutte-II aankondigde 37 (veel duurdere) Amerikaanse JSF-toestellen te gaan kopen.

De 350 toestellen zouden de Northrop Grumman T-38's van de Amerikaanse luchtmacht moeten gaan vervangen. Die toestellen zijn alweer 51 jaar oud. Indien aangeschaft zouden de Gripens naar verluidt worden ingezet voor trainingsdoeleinden. 

Noch Saab noch Boeing heeft tot op heden willen reageren. Het industrietijdschrift Aviation Week, dat met de onthulling kwam, baseert zich op anonieme 'maar betrouwbare bronnen' en geeft aan dat de samenwerking 'eerder binnen enkele weken dan maanden' openbaar zal worden gemaakt. 

Animo voor de aanschaf van de JSF is drastisch afgenomen in de afgelopen tien jaar. Alle participerende landen, inclusief de VS zelf, hebben door de oplopende kosten het aantal bestelde of te bestellen vliegtuigen naar beneden bijgesteld. De VS blijft hoofdafnemer van de toestellen en heeft een gediversifiseerde luchtmacht.