Malala en Snowden genomineerd voor Sacharovprijs

Het Pakistaanse meisje Mala Yousafzai en de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zijn twee van de zeven personen die dit jaar zijn voorgedragen voor de Sacharovprijs, de belangrijkste mensenrechtenprijs van de Europese Unie. Dat heeft het Europees Parlement maandagavond meegedeeld.

De finalist voor de onderscheiding, waaraan een prijs van vijftigduizend euro is verbonden, wordt volgende maand gekozen.

De 16-jarige Malala overleefde een moordaanslag door de Taliban; zij had de woede van de moslimextremisten gewekt met haar pleidooien voor onderwijs aan meisjes. Zij werd voor medische behandeling naar Engeland overgebracht, waar zij nu met haar ouders woont. Zij werd door drie fracties gezamenlijk voorgedragen.

Snowden, die een vracht aan onthullingen deed over afluisterpraktijken en spionageprogramma's van Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten, werd voorgedragen door de Groenen.

De Sacharovprijs is vernoemd naar de Russische kerngeleerde Andrej Sacharov, die zich inzette voor de mensenrechten in de Sovjet-Unie. Tot de eerdere winnaars van de prijs behoren de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi en de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela.