Brussel wil 'legale drugs' aanpakken

De Europese Commissie stelt nieuwe regelgeving voor om zogenoemde 'legale drugs' - geestverruimende of -vernauwende middelen die als alternatief voor verboden drugs gebruikt worden - snel van de markt te verwijderen. Daarbij moet voorkomen worden dat hun legitieme industriële of commerciële toepassingen in het gedrang komen, deelde de Commissie dinsdag mee.

Het Europese drugsbureau EMCDDA en Europol waarschuwen voor de omvang van het probleem. Tussen 2009 en 2012 is een verdrievoudiging van de hoeveelheid legale drugs in de Europese Unie waargenomen, aldus de Commissie. In 2013 zou gemiddeld iedere week een nieuwe substantie worden gemeld. Met name internet zorgt voor een snelle verspreiding.

Om dergelijke stimulerende middelen te weren stelt de Europese Commissie onder meer voor de procedures tegen de drugs te versnellen: van twee jaar nu naar tien maanden. In ernstige gevallen moeten procedures nog sneller kunnen verlopen en moeten middelen op voorhand voor een periode van een jaar van de markt worden verwijderd.

Verder moet er in het nieuwe systeem meer ruimte komen voor evenwichtigere maatregelen. Middelen met een beperkt risico kunnen worden onderworpen aan restricties, gevaarlijke substanties moeten geheel en al verdwijnen. De gevaarlijkste middelen moeten in het strafrecht worden ondergebracht, net als verboden drugs.