Utrecht en Roda hebben primeur doellijntechnologie

Bij het duel tussen FC Utrecht en Roda JC wordt volgende week zaterdag voor het eerst doellijnbewaking ingezet in Nederland. Dat liet de KNVB dinsdag weten. De arbitrage heeft de eerstvolgende tien thuiswedstrijden van de Domstedelingen hulp van het technologische hulpmiddel Hawkeye. De inzet van het systeem wordt ook voor de televisiekijker zichtbaar.

Na die periode wordt het systeem verplaatst naar het stadion van Feyenoord, de Kuip. Daar kan het hulpmiddel zes duels worden ingezet, waaronder tijdens de finale van de KNVB-beker. Vanaf 3 mei, de laatste speelronde in de Eredivisie, staat Hawkeye in de Amsterdam Arena. In het onderkomen van Ajax wordt het verder onder meer gebruikt voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Door de kosten, de bond heeft een budget van een half miljoen euro voor de twee jaar durende pilot, kan het systeem maar drie keer worden verplaatst. Er was reeds vastgelegd dat er tijdens de bekerfinale en de Johan Cruijff Schaal gebruik wordt gemaakt van het systeem.

Omdat in Stadion Galgenwaard reeds een stadioncontrole was uitgevoerd en er wordt geadviseerd het systeem tijdens de testperiode ook toe te passen in een middelgroot stadion, viel de keuze op Utrecht als derde onderkomen, naast Amsterdam en Rotterdam.

"Na een periode van grondige voorbereiding zijn we blij dat we over anderhalve week aftrappen met doellijntechnologie", vertelt manager competitiezaken Gijs de Jong. "De KNVB is al jaren groots voorstander van alles wat de arbitrage verder kan doen optimaliseren. De toezegging van FIFA dat we eindelijk aan de gang mochten met deze technologie, hebben we direct omarmd."

"Stadion Galgenwaard is in vele opzichten een perfect podium om de testfase mee te starten", vervolgt De Jong. "In 2014 zijn Stadion Feijenoord en de Amsterdam Arena achtereenvolgens aan de beurt. Daarna gaan we kijken hoe het vervolgtraject eruit gaat zien."