Horeca vreest voor banen obers

De stapeling van kabinetsmaatregelen zorgt ervoor dat restaurants, hotels en cafés komend jaar personeel moeten laten gaan. Dat voorspelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de tot nu toe uitgelekte plannen van het kabinet voor volgend jaar.

De belangenorganisatie hekelt de lastenverzwaringen, waardoor mensen hun hand ook volgend jaar op de knip houden. Bovendien nemen de werkgeverslasten toe. Deze maatregelen treffen alle bedrijven, wijst KHN.

De horeca krijgt echter ook nog specifieke maatregelen voor zijn kiezen, klaagt KHN. Zo stijgen de inkoopprijzen door hogere accijnzen op alcoholhoudende dranken en frisdranken. Daarnaast wordt de de minimumleeftijd voor het drinken en bezitten van alcohol komend jaar met twee jaar verhoogd naar 18 jaar.

Ook roken en de verkoop van tabak worden verder aan banden gelegd. Horecabedrijven kunnen de verwachte omzetdaling en hogere prijzen niet anders oplossen dan door arbeidsplaatsen af te stoten, meent de KHN.

Horeca Nederland hekelt verder het sociaal akkoord, waarin is afgesproken de flexibele arbeidsschil te laten krimpen door het aantal tijdelijke arbeidskrachten achtereen te beperken. "Dat staat haaks op wat horecaondernemingen nu juist nodig hebben en kunnen bieden", schrijft KHN. Volgens de belangenorganisatie werkt het sociaal akkoord averechts. "De kloof tussen de insiders - medewerkers met vaste contracten - en outsiders - de flexibel arbeidskrachten wordt al groter", ziet KHN. "Het sociaal akkoord zal dit effect versterken."