Oud-minister Alders leidt onderzoek vleesfraude

Oud-minister Hans Alders leidt een onderzoek naar de beschuldigingen over fraude met het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming door vleesverwerker VION. Het onderzoek moet over vier weken klaar zijn, laat de Dierenbescherming dinsdagavond weten.

VION, de grootste leverancier van varkensvlees in Nederland, verpakt volgens medewerkers dagelijks gewoon varkensvlees als Beter Leven-vlees. De afnemers weten hier niets van, verklaarden twee werknemers eerder deze maand anoniem in het tv-programma Zembla.

Vlees met een Beter Leven-kenmerk moet voldoen aan diervriendelijkheidseisen van de Dierenbescherming en is daardoor duurder dan gewoon vlees. Het wordt onder meer geleverd aan Albert Heijn, PLUS en Unilever.

Het onderzoek van de commissie wordt gedaan op initiatief van de Dierenbescherming. Die had zelf al extra controles laten uitvoeren, maar daarbij kwamen geen misstanden aan het licht. De Dierenbescherming vindt echter dat de onderste steen boven moet. "De keiharde beschuldiging van fraude dreigt aan het kenmerk te blijven kleven", aldus directeur Frank Dales in een verklaring.