[Video] Koning spreekt troonrede uit

Koning Willem-Alexander is zijn eerste troonrede begonnen met persoonlijke woorden. Hij uitte zijn dankbaarheid voor de inhuldigingsceremonie op 30 april en bedankte ook zijn moeder, prinses Beatrix.

Willem-Alexander noemde de inhuldiging een 'hartverwarmende start' van zijn koningschap. "Op de dag van de inhuldiging heeft Nederland zich aan de wereld laten zien als een goed georganiseerd land, dat rijk is aan talent. Er is in onze samenleving veel dat een gezond vertrouwen in het eigen kunnen rechtvaardigt."

Ook betuigde Willem-Alexander zijn dank aan zijn moeder, prinses Beatrix, die zich 33 jaar lang 'met plichtsbesef, warmte en diepgevoelde betrokkenheid' heeft ingezet voor het koninkrijk. "Zij blijft voor mij een belangrijke inspiratiebron."

Willem-Alexander stond ook stil bij het overlijden van zijn broer Friso. "De gevoelens van verbondenheid die mijn familie en ik hebben ervaren na het overlijden van mijn broer Friso, waren ons tot grote steun. Wij zijn daarvoor zeer dankbaar."

Vervolgens sneed Willem-Alexander de economische crisis aan. Die wordt steeds voelbaarder, zei hij. "De werkloosheid stijgt, het aantal faillissementen loopt op, huizen worden minder waard, pensioenen staan onder druk en de koopkracht blijft achter."

Voor Nederland ontstaat wel perspectief op economisch herstel nu er 'voorzichtige signalen' zijn dat het einde van de mondiale crisis in zicht is. Willem-Alexander waarschuwde wel dat Nederland met een aantal specifieke problemen kampt, zoals de schuldenlast van overheid en huishoudens en de vermogenspositie van banken.

Willem-Alexander sloot de troonrede af met woorden gericht aan de leden van het parlement. "U mag zich in uw zware taak gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden."

Willem-Alexander las de troonrede voor van papier, en niet van een iPad, waarover de afgelopen tijd wel is gespeculeerd.


Koning Willem-Alexander spreekt de troonrede uit