[Video] Eerste rit koningspaar naar Ridderzaal

Koning Willem-Alexander is dinsdag om 14.15 uur op het balkon van Paleis Noordeinde verschenen om naar het publiek te zwaaien tijdens de traditionele balkonscène. Hij werd vergezeld door koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien. Honderden mensen waren toegestroomd om het gezelschap toe te juichen.

Het was voor Willem-Alexander zijn eerste Prinsjesdag als koning. Tijdens zijn eerste troonrede stond hij onder meer stil bij de troonswisseling, de dood van zijn broer prins Friso en de gevoelens van verbondenheid met het volk die hij door de steunbetuigingen voelde.

De tocht verliep volgens de politie zonder grote incidenten. Ruim voor de koninklijke stoet van paleis Noordeinde was vertrokken richting de Ridderzaal, renden twee vrouwelijke streakers de route op. Zij zijn aangehouden. Verder stonden enkele protestborden langs de route, maar dat was voor de politie geen reden tot ingrijpen.

Een woordvoerder kon nog geen schatting van het aantal toeschouwers geven. Wel waren de publieksvakken langs de route rond het middaguur al vol.

De dochters van de koning en koningin ontbraken tijdens deze Prinsjesdag. Na de troonswisseling werd besloten dat de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane voorlopig nog niet deelnemen aan officiële publieke optredens. Ook werd toen besloten dat prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven er niet bij zouden zijn.


NOS-samenvatting van de rijtoer naar de Ridderzaal