Studenten willen verplichte sollicitatietraining

Ruim twee op de drie studenten willen dat elke studie wordt vergezeld van een verplichte sollicitatietraining. Dat meldt Eenvandaag dinsdag op basis van onderzoek van het jongerenpanel van het actualiteitenprogramma.

Bij veertig procent van de studenten op mbo-, hbo- en wo-niveau is tijdens de studie helemaal geen aandacht besteed aan presentatie tijdens een sollicitatiegesprek. Bij een even grote groep is dat 'een beetje'.

Ook bij het zoeken naar een stageplaats willen studenten meer sturing. De helft van de ondervraagden die stage hebben gelopen gaf aan weinig tot geen begeleiding te hebben gehad bij het opstellen van het cv en sollicitatiebrieven. Vier op de tien hebben daar wel behoefte aan.

Toch vindt een ruime meerderheid van de deelnemers dat ze zichzelf goed presenteren tijdens een sollicitatiegesprek. Slechts zeventien procent beoordeelt dit als onder de maat.

Een derde van de studenten maakt zich zorgen over de jeugdwerkloosheid. Een deel is dan ook actief aan het cv gaan werken. Zo heeft bijna twintig procent het afgelopen jaar vrijwillig stage gelopen naast de studie en heeft iets meer dan tien procent van de ondervraagden extra cursussen gevolgd.